Ikuti Blog ini

Pohon ini boleh pindah tempat dengan sendiri


fashingnet.com-Di hutan hujan tropika Amerika Selatan ada sejenis pohon palm yang boleh bergeser dari tempatnya semula. Socratea exorrhiza, atau sering disebut Walking Palm.

Dinamakan Walking Palm kerana boleh "berjalan", tentunya bukan seperti pohon raksasa Ent dalam film Lord of The Rings. Namun, memang benar-benar boleh berpindah tempat sendiri.

Bagaimana hal ini boleh terjadi? Rupanya kerana pergerakan akar yang mengikuti arah cahaya matahari. Akar yang tidak mendapatkan sinar akan mati dan kemudian digantikan oleh pertumbuhan akar yang baru. Bentuk akarnya muncul dari bahagian batang seolah tentakel gurita.

Pada tahun 1961 sebuah fakta baru mengenai tanaman ini ditemukan oleh para ahli. Sebuah pohon jenis ini tumbang kerana ditimpa oleh pohon lainnya, namun beberapa hari kemudian, tumbuh akar baru di sekitar akar yang lama.

Menurut penelitian, dalam tempo 1 tahun, pohon yang mampu tumbuh hingga 25 meter dan berdiameter sekitar 16 cm ini dapat bergeser dari tempatnya semula sejauh 1 meter
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .