Ikuti Blog ini

HKR : Saya akan datang biar pun keuzuran – TG Nik Aziz

 
KOTA BHARU: “Saya akan pergi biar pun dalam keadaan uzur dan bertongkat pada penyerahan memorandum kepada Pengerusi Petronas, Tan Sri Mohd Sidek Hassan 11 Januari ini.

“Apa sahaja tindakan menuntut royalti yang diusahakan anak muda kita saya akan sokong demi mendapatkan harta kerajaan dan rakyat Kelantan.

“Saya akan pergi dengan bertongkat. Tongkat lambang kekuatan, polis ada tongkat dia sendiri,” kata Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bercakap selepas mesyuarat Exco di Kota Darulnaim, hari ini katanya biar pun dalam keuzuran namun kerana menuntut hak rakyat beliau bersedia hadir.

"Ambo sokong R nak serah memo kepada Petronas. Tak sokong guano itu hak kita. Ambo orang mula-mula nak saman Petronas.

"Sepatutnya kalau ramai orang berhimpun kerajaan kena bagi, baru betul demokrasi... ini tidak," ujarnya lagi.

Menurutnya, royalti jelas hak Kelantan, namun kerana tindakan khianat mereka menafikan sehingga sekarang.

Beliau juga berkata, semua negeri pengeluar minyak dan gas iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak wajar memakai baju berlogo R dan berwarna merah.

Sementara itu, Setiausaha Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan (R), Mohd Hisyamuddin Ghazali, berkata memorandum itu akan diserah kepada Pengerusi Petronas pada jam 2 petang di PWTC.

Katanya, majlis penyerahan memorandum itu juga akan dihadiri aktivis R dari Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Menurutnya himpunan sehari sebelum Himpunan Kebangkitan Rakyat pada 12 Januari ini akan disertai anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam musa dan Presiden R Malaysia, Nazri Deraman.

Selain itu Pengerusi R Terengganu, Fauzi Abu Samah, Pengerusi R Pahang, Nordin Majid dan Adun Batu Burok, Syed Azman Syed Ahmad. -Hrkh
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .