Ikuti Blog ini

Israel : DS Anwar Dijangka Jumpa Tok Guru Nik Aziz Minggu Ini


Gamba fail
SHAH ALAM – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan pertemuan dengan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebaik sahaja beliau pulang ke tanah air bagi menjelaskan kenyataan berhubung isu Israel-Palestin dalam akhbar Wall Street Journal (WSJ).

Bagaimanapun Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, pertemuan itu yang dijangka selewatnya minggu ini perlu melihat kepada kelapangan masa Nik Aziz.Katanya, pertemuan itu dijangka berlangsung dalam keadaan baik meskipun perkara ini sengaja diperbesarkan oleh media kerajaan.

“Kami telah meneliti kenyataan yang dikeluarkan oleh Majlis Syura Ulama Pas dan menghormati pandangan mereka. Walaupun Anwar kini berada di luar negara, beliau akan mengadakan pertemuan dengan Nik Aziz bagi menjawab isu tersebut setelah pulang ke tanah air.

“Namun bila dan di mana pertemuan itu berlangsung bergantung pada surat dari pejabat Menteri Besar,” katanya mengulas gesaan Nik Aziz yang mahu Anwar, Ketua Umum Pakatan Rakyat, menarik balik kenyataannya yang disiarkan dalam WSJ.

Laporan Sinar Harian hari ini memetik sumber dalaman PKR berkata, Anwar dijadual bertemu Nik Aziz dalam masa terdekat ini bagimenjawab isu berkenaan.Anwar dalam wawancaranya dengan WSJ dilaporkan berkata beliau menyokong usaha menjaga keselamatan Israel.

Pada masa yang sama, pada wawancara itu, Anwar turut menegaskan bahawa kepentingan sah rakyat Palestin juga mesti dilindungi.

Kenyataannya itu mengundang rasa tidak senang pelbagai pihak termasuk Majlis Syura Ulama Pas yang juga selari dengan pendirian parti itu supaya tidak mengiktiraf negara Israel dan mahu Anwar menarik balik kenyataannya itu ataupun menyaman majalah itu jika laporan berkenaan adalah tidak benar.SH
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .