Ikuti Blog ini

KANTOI!! Najib Altantuya Pakai RANTAI EMAS?


Sedang asyik membaca pendedahan skandal konsesi balak Menteri Luar, Anifa Aman bernilai RM400 juta, tiba-tiba terpandang satu posting yang diambil dari print screen yang sangat mengejutkan!

Perdana Menteri Najib Altantuya pakai rantai emas?

Sesuatu yang sangat ditegah oleh agama Islam kerana hukum lelaki memakai rantai walaupun bukan emas sekalipun adalah HARAM!

Video klip selama 49 saat ini jelas menunjukkan bahawa semasa Najib Altantuya berada di Temerloh, Pahang selepas berada di Batu Pahat, pada 7 April lalu sempena merasmikan karnival Janji Ditepati (kunun) anjuran Media Prima Berhad, jelas diperhatikan pada saat ke 36 hingga 40, ada seutas rantai terlilit di lehernya!

Video ini dirakamkan semasa Najib Altantuya dan suaminya Rosmah Mansor sedang mengadakan lawatan ke rumah dua beranak yang terpisah selama 12 tahun di Temerloh, Pahang dan disiarkan menerusi Buletin Utama TV3 suku pada sebelah malamnya.

Mungkin Timbalan Menteri Pengajian Tinggi yang juga ahli parlimen Temerloh, Saifuddin Abdullah boleh menjelaskan kepada rakyat rantai jenis apakah yang dipakai Najib Altantuya kerana umum sudah mengetahui bahawa Bapa Pengumuman ini hanya tahu menafi tanpa memberi fakta dan bukti sahih termasuklah isu pembiayaan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang kununnya berjumlah RM43 bilion.


Bukti yang diperolehi ini sangat berat, kerana sebagai perdana menteri yang beragama Islam, Najib Altantuya pastinya tahu hukum kaum Adam memakai rantai emas walaupun kununnya atas alasan kesihatan sekalipun.

Malah, pemakaian rantai bukan emas pun sudah berdosa besar kerana menyerupai kaum Hawa, kerana perhiasan dan barang kemas adalah hak eksklusif wanita.

Adalah diharapkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga menteri klepet wang zakat, Jamil Khir Baharom dapat menegur perbuatan Najib Altantuya yang jelas bertentangan dengan hukum syarak pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Sekiranya benar rantai itu dipakai dan bersalut emas pula, tak payahlah canang slogan Wasatiyyah kerana benda sekecil ini pun Najib Altantuya kantoi!

JALAN PULANG


Hukum Memakai Cincin, Gelang Tangan dan Rantai Leher Bagi Lelaki Islam

Posted on October 12, 2010

Oleh: Ustaz Mohamad Faizal bin Ahmat

Memakai cincin merupakan salah satu sunnah Rasulullah s.a.w. Ini kerana Rasulullah s.a.w sendiri pernah memakai cincin. Berdasarkan hadith daripada Anas bin Malek :

“ Adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini ( Dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)”(Hadith Riwayat Muslim) Begitu juga, nasihat Nabi Muhammad saw. Kepada Saidina Ali sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan, Nabi Muhammad s.a.w. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari manis atau jari kelingking (anak jari). Di samping itu Ali bin Abi Talib berkata “ Rasulullah s.a.w telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya( jari tengah atau jari hantu)”. (Hadith riwatat Muslim, Abu Daud At-Tirmizi dan An-Nasai)

Bagi pemakaian gelang tangan pula, terdapat sebuah hadis yang menyebut gelang tangan ini.

Bahawa Rasulullah s.a.w telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki tersebut:”Apakah bendanya ini”? Lelaki itu berkata:”Ia adalah gelang perubatan”. Rasulullah bersabda: “ Sesungguhnya benda itu tadak memberi apa-apa (faedah walaupun untuk tujuan perubatan), buangkan benda itu daripada diri anda, jika sekirannya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya (Sahih riwayat Imam Ahmad).

Berdasarkan hadis di atas, terdapat perbezaan pendapat ulama’ sama ada yang mengharuskan ataupun mengharamkan pemakaian gelang tangan ini. Mereka yang mengharamkan penggunaan gelang tangan adalah bersandarkan hadis zahir di atas secara jelas melarang lelaki memakai gelang tangan, walaupun untuk tujuan perubatan.

Pun begitu, terdapat ulamak yang mengharuskan menggunakan gelang tangan bagi lelaki dengan tujuan perubatan sahaja, tetapi dengan beberapa syarat yang ketat iaitu gelang tersebut telah dibuat kajian saintifik bahawa boleh merawat penyakit, gelang tersebut bukan dibuat daripada emas dan perak, pemakaian gelang tersebut bukan untuk tujuan menunjuk-nunjuk. al-Ustaz Muhammad Sa’di (Penyelidik laman Islam-online) ketika ditanya tentang hukum memakai gelang dari tembaga yang diperbuat bagi tujuan perubatan apakah dibenarkan atau ia termasuk di dalam syirik yang kecil, beliau menjawab: “Jika terbukti kemanfaatan gelang tersebut sebagai perubatan, maka perbuatan itu tidak mengapa, adapun jika tidak ada padanya sebarang manfaat, maka jangan dipakaikan kerana ketika itu ia termasuk dalam kumpulan memakai tangkal dan azimat.”

Larangan memakai gelang yang dinamakan al-wahinah di dalam hadis di atas bukan merujuk kepada gelang semata-mata dan bukan juga merujuk kepada larangan berubat dengan gelang, sebaliknya ia merujuk kepada merubat dengan tangkal atau gelang yang hanya semata-mata tangkal. Oleh itu, pemakain gelang tangan bagi tujuan tangkal adalah jelas, iaitu haram. Tidak kira jenisnya, sama ada ada logam, tali bewarna hatta gelang getah sekalipun. Majlis fatwa kebangsaan telah memutuskan lilitan hitam di lengan bagi umat Islam adalah haram kerana ia merupakan suatu adat atau kepercayaan agama lain. (Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali Ke-19, 6 Oktober 1987 )

Hasil dari pemerhatian penulis, pemakaian gelang di kalangan pelajar PMM atau masyarakat awam, gelang yang dipakai bukanlah jenis magnetik yang dibuat untuk tujuan perubatan tetapi jenis logam biasa yang boleh dibeli di mana-mana sahaja dengan harga yang murah. Jadi gelang ini bukanlah jenis yang diharuskan menurut Islam. Pemakain mereka hanya bertujuan untuk menunjukkan penampilan yang dianggap “gagah” atau “macho”. Oleh itu jika hanya untuk menunjuk-nunjuk atau berhias (bagi lelaki) maka ia adalah amat ditegah dalam Islam.

Berkaitan dengan pemakaian rantai leher pula, bila ditanya “ kenapa pakai rantai leher?” ramai menjawab: “rantai ini bukan dari jenis emas atau perak”. Persoalan di sini bukanlah jenis buatannya sama ada rantai emas, perak, besi ataupun tembaga. Menurut Islam rantai leher merupakan salah satu alat perhiasan bagi wanita sahaja. Haram meniru atau menyerupai wanita sama ada dari segi alat perhiasan ataupun pakaian. Amat beratlah kesalahannya jika tujuan pemakaian rantai leher itu bertujuan untuk meniru agama, anutan, ajaran agama lain, maka hukumnya haram, bersandarkan sebuah hadis:

“Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum itu, maka dia akan tergolong di dalam kaum berkenaan.” (Riwayat Abu Daud).

Apa yang perlu di sini ialah ilmu pengetahuan. Dengan erti kata segala perbuatan dan amalan yang kita lakukan hendaklah berdasarkan ilmu yang sohih, bukan ikut-ikutan sahaja. Punca utama berlakunya terikut-ikut dengan budaya songsang seperti bertindik, rambut punk, bertatu, memakai rantai adalah kerana kejahilan dan kedangkalan untuk tidak mendalami ilmu agama. Ironinya keseronokan mengikut budaya asing atau songsang ini akan merosakkan diri malah yang lebih parah lagi, boleh merosakkan akidah kita. Akhirnya, panduan ilmu yang benar akan mendorong segala perlakuan kita bertepatan dengan ajaran Islam seterusnya mendapat kerahmatan dari Allah taala. Wallahu a’lam.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .