Ikuti Blog ini

Israel Membangunkan Beribu-ribu Kubur Palsu Yahudi

BAITULMAQDIS - Yayasan Al-Aqsa telah mendedahkan rancangan jahat regim Israel melaksanakan aktiviti membangunkan beribu-ribu kubur palsu Yahudi di sekitar kiblat pertama orang Islam Masjid Al Aqsa dan Kota Lama Baitul-Maqdis

Yayasan Waqaf dan Warisan al-Aqsa menyifatkan tindakan itu sebagai percubaan menjalin dan mengubah sejarah kota suci Baitul Maqdis menurut acuan Yahudi.

Perkara tersebut dinyatakan dalam dalam laporan Yayasan itu yang dikeluarkan pada Isnin 21 Mei.

Laporan tersebut menjelaskan pihak Israel bercadang untuk melaksanakan rancangan meluaskan kawasan pendudukannya kira-kira 30 kilometer persesegi dari Gunung Sinai ke timur Masjid Al-Aqsa, melalui Lembah Silwan di selatan ke arah Lembah Rababa Lembah di barat daya Masjid.

Yayasan itu menyatakan melalui operasi itu, penjajah Israel bercadang untuk menjadikan semua kawasan kawasan sekitar Al-Aqsa dan Kota Lama sebagai kawasan Yahudi, dan cuba untuk menguatkuasakan kawalan ke atas tanah wakaf Palestin dengan membangunkan kubur palsu, penempatan, taman-taman Talmud dan institusi Yahudi.

"penjajah memalsukan geografi, sejarah dan monumen untuk menghalalkan penanaman kubur palsu Yahudi dan tempat-tempat suci palsu Yahudi palsu,"tambah laporan tersebut.

Laporan itu juga menyatakan kubur kosong dibangunkan ketika perlaksanaan kerja-kerja pembaikan dan penyelenggaraan serta kajian kejuruteraan dan statistik dibuat.

Laporan tersebut juga menegaskan, regim Israel melarang pemuliharaan sejarah dan kubur lama  Islam di Baitul Maqdis dan merobohkan serta telah menghapuskan beratus-ratus monumen sejarah dan perkuburan Islam di bandar lama itu.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .