Ikuti Blog ini

KENALI TOKOH - TOKOH ISLAM


Hassan al Banna (14 Oktober 1906 - 12 Februari, 1949,
Abu al-‘A’la al-Maududi tahun 1321 H ( 1903 M ) - 1 Zulkaedah 1399 H ( 22 September 1979 M )
Muhammad Yusuf bin Ahmad atau lebih dikenali sebagai Tok Kenali (1868 – 1933)

Sheikh Abdullah Azzam Tahun 1941 - 24 November 1989

Sheikh Ahmad Yassin Jun 1936 - 22 March 2004

Ustaz Fadzil Noor dilahirkan pada 13 Mac 1937 - 3 Jun 2002

Selepas nasi kerabu dan nasi dagang kini Ar Rahn menyerang KL


KUALA LUMPUR, 24 Jun: Selepas nasi dagang, nasi kerabu dan pelbagai jenis kueh mueh dari Kelantan dinikmati dengan baik oleh orang luar negeri itu, sistem pajak gadai pula mula mendapat tempat.

Sistem pajak gadai Islam Ar Rahn yang berasal dari Kelantan kini berkembang ke luar negeri dengan masyarakat ibu kota Kuala Lumpur menjadi pihak yang pertama menikmatinya selepas penduduk Kelantan.

Cawangan pertama Ar Rahn luar Kelantan dibuka dengan rasminya oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abd Aziz Nik Mat di Jalan Raja Laut, (depan Pejabat Agung PAS), Kuala Lumpur semalam.

Ar-Rahn adalah merupakan anak syarikat Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) dan cawangan Jalan Raja Laut adalah cawangan Ar-Rahn yang ke 12.

Ia merupakan sistem gadaian Islam yang telah ditubuhkan sejak tahun 1992 lagi di negeri Kelantan. Kini Ar-Rahn telah mengorak langkah untuk membuka lebih banyak cawangan lagi terutamanya di utara tanah air.

Antara faktor yang menyebabkan pembukaan kepada cawangan baru ini ialah permintaan yang tinggi kepada perniagaan ini selain daripada lokasi yang sesuai.

Ar-Rahn juga adalah merupakan satu unit bisnes Permodalan Kelantan Bhd, sebanyak RM160juta telah direkodkan sebagai urusniaga di Ar-Rahn ini.

Di majlis pembukaan tersebut, Tuan Guru Nik Aziz telah disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif PKINK, Wan Yahya Wan Salleh di majlis yang sederhana yang dihadiri oleh 100 orang hadiri.

Nik Aziz juga telah menyarankan bahawa, sistem gadaian Islam Ar-Rahn ini tidak mengamalkan riba, seperti mana ianya adalah haram dan beliau juga mengatakan bahawa kelebihan Ar-Rahn adalah berasakan syariah Islam yang berteraskan telus dan adil.

Ar Rahn bakal menjadi pusat perkhidmatan kewangan warga kota tambahan lagi dengan ekonomi yang serba mencengkam mereka sekarang ini.

Harakah dibenar terbit 2x seminggu


Kerajaan telah meluluskan permohonan akhbar rasmi PAS, Harakah untuk diterbitkan dua kali seminggu, seperti sebelumnya.

Lembaga pengarah Harakah telah mengemukakan permohonan tersebut sejurus selepas pilihanraya umum 8 Mac lalu.

Ketua pengarangnya Ahmad Lutfi Othman mengesahkan pihaknya telah menerima surat kelulusan tersebut daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) semalam.

harakah and kementerian dalam negeri home affairs ministry permitPada masa ini, Harakah diterbitkan dua kali sebulan, sejak tahun 2000.
Surat kelulusan dari KDN itu juga menyebut antara syaratnya ialah melaporkan aktiviti pertubuhan tersebut (parti PAS).

Mengenai tarikh pertukaran kekerapan penerbitan Harakah, Ahmad Lufti berkata, ia tidak dimaklumkan dalam surat tersebut.

Perkembangan positif

Sebelum pilihanraya umum 8 Mac lalu, jumlah edaran Harakah ialah kira-kira 140,000 nashkah.

"Selepas pilihanraya umum lalu, jumlah edarannya telah meningkatkan kepada 250,000 nashkah," katanya.

Mengenai langkah seterusnya, Ahmad Lutfi berkata, beliau akan merujuk kepada pihak atasan Harakah mengenai soal editorial dan beberapa perkara yang perlu diubahsuai, terutama mengenai kesediaan kilang cetak dan pengedar akhbar.

Menurutnya, jabatan pengarang Harakah juga memang mampu dan bersedia untuk menerbitkan akhbar tersebut sebanyak dua kali seminggu.

Ditanya mengenai keputusan KDN itu, Ahmad Lutfi mengalu-alukannya dan melihatnya sebagai satu perkembangan yang positif.

Beliau berharap, ia menjadi satu permulaan untuk membuka ruang kepada kebebasan media dan demokrasi.

"Harakah tidak semata-mata akhbar parti, tetapi ia juga bertanggungjawab untuk menyuarakan kebenaran," katanya.

Beliau menyifatkan perkara itu sebagai satu perkembangan yang menarik.

Ahmad Lutfi juga menyambutkan keputusan kerajaan meluluskan permohonan Harakah untuk dikeluarkan dua kali seminggu.

Pembangkang: Langkah k'jaan lumpuh media


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan tindakan menyekat petugas media membuat liputan di lobi Parlimen - yang pertama dalam sejarah Dewan Rakyat - sebagai tekanan terbaru kerajaan untuk melumpuhkan peranan media dalam melaporkan perbahasan yang berkaitan dengan kepentingan rakyat.

"Parlimen adalah badan perundangan tertinggi negara yang berhubungkait dengan segala aspek hidup rakyat semua lapisan
masyarakat.

"Oleh itu media memainkan peranan penting dalam menyebarkan isu-isu berbangkit yang melibatkan kepentingan umum dalam perbahasan ahli-ahli dewan rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

dr wan azizahWan Azizah berkata, sejak Parlimen mula bersidang selepas pilihanraya mum ke-12, dengan scenario baru di mana Pakatan Rakyat menafikan majoriti dua pertiga Barisan Nasional, kebanyakan media menghantar lebih daripada lima orang wartawan untuk membuat liputan berita yang lebih menyeluruh dan mendalam.

"Media televisyen juga terpaksa membuat rakaman di luar dewan sepanjang hari kerana siaran langsung sidang Parlimen terhad kepada hanya setengah jam pertama bagi sesi soal jawab sahaja," katanya.

Namun, kata Wan Azizah yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh, mulai semalam, media telah dihadkan kepada tidak lebih daripada lima orang wakil.

Tidak menghormati media

"Hari ini media dikejutkan lagi dengan sekatan untuk membuat liputan berita di lobi Parlimen, yang sebelum ini merupakan kawasan bagi menteri atau ahli Parlimen mengadakan sidang akhbar.

"Adakah sekatan ini bertujuan melindungi menteri daripada pertanyaan media yang sentiasa menginginkan penjelasan atau penerangan daripada menteri?" soalnya.

Wan Azizah berkata, Freedom House baru-baru ini meletakkan Malaysia di tangga ke-141 daripada 195 negara yang dikaji dalam senarai kedudukan kebebasan akhbar.

"Ini bermakna Malaysia tergolong dalam kategori "negara yang tidak bebas" bersama dengan negara-negara di Benua Afrika seperti Cameroon dan Libya.

"Tindakan ini bukan sahaja tidak menghormati media, malah tidak menghormati rakyat yang ingin melihat perubahan selepas Pilihanraya Umum ke-12.

"Percubaan kerajaan untuk menyekat berita daripada sampai kepada rakyat akan menjejaskan kredibiliti kerajaan yang telahpun merosot," tambahnya.

GMI anjur himpunan bantah ISA di Stadium Malawati


Satu perhimpunan besar-besaran akan dianjurkan GMI bagi membantah akta zalim ISA yang telah sekian lama meragut kebahagiaan banyak pihak.

ImagePerhimpunan tersebut akan diadakan pada Sabtu, 28 Jun ini di Stadium Malawati, Shah Alam, bermula jam 8.30 malam hingga 11.30 malam.

Pada malam tersebut, empat pemimpin Pakatan Rakyat dan dua aktivis dan wakil NGO akan berucap, iaitu Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu; Timbalan Pengerusi DAP, Tan Seng Giaw; Naib Presiden KeADILan, Sivarasa Rasiah; bekas tahanan ISA dan juga Adun Hulu Klang, Saari Sungib; penulis bebas dan juga bekas tahanan ISA, Lee Ban Chen; dan wakil Hindraf, R. Thanenthiran.

Menurut Pengarah Kempen Bebaskan Tahanan Enam Tahun ISA, Norlaila Othman, pada malam tersebut, GMI akan melancarkan baju T merah hitam, promosi buku 'Dunia Tanpa Suami 2', deklamasi puisi, dan persembahan multimedia.

Pada malam itu juga, Norlaila berkata satu pengisytiharaan mengenai 'Hari Merah Hitam' akan dilakukan, di samping pameran yang menceritakan pengalaman para tahanan di Kamunting.

"Jika mahu mendapat gambaran sebenar pengalaman dan kesengsaraan yang dialami para tahanan, datanglah beramai-ramai pada malam itu kerana pameran lukisan (yang dilukis oleh tahanan sendiri) itu tidak dapat dilihat di mana-mana, kecuali pada malam itu," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily.

Beliau juga berkata pada malam tersebut, baju T merah hitam akan dijual Oleh Unit Amal PAS dengan harga RM20, manakala buku 'Dunia Tanpa Suami' dengan harga promosi, RM10.

Dalam pada itu, Norlaila mengalu-alukan kedatangan keluarga tahanan ISA yang masih ditahan agar hadir pada malam tersebut kerana mereka (keluarga tahanan ISA) adalah tetamu kehormat pada malam itu.

Bagaimanapun, katanya bagi keluarga tahanan yang ingin hadir pada malam tersebut, perlu berurusan dengan Norlaila bagi tujuan kemudahan dan sebagainya.

Sementara itu, bagi mereka yang ingin membuka gerai, perlu membuat tempahan di talian 013-6782616 (Encik Haidir).

Presiden PAS cadang gaji minima, elak kebanjiran pekerja asing

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (PAS Marang) hari ini mencadangkan agar kerajaan menerima cadangan MTUC untuk menetapkan gaji minima bagi mengekang kebanjiran tenagas kerja asing di Malaysia.

Semasa bagun bagi mengemukakan soalan tambahan kepada Menteri Sumber Manusia, Dr S Subramaniam (BN Segamat), Presiden PAS berkata, pelaksanaan gaji minimum boleh menarik minta warga tempatan bekerja di sektor tertentu yang kini didominasi oleh warga asing.

Ujarnya lagi, dengan keadaan kos hidup yang meningkat hari ini berikutan kenaikan harga minyak dan barangan, kerajaan perlu memastikan akta gaji minimum ini dilulus dan dilaksanakan.

Sementara itu menjawab soalan itu, Dr Subramaniam berkata, kerajaan kini sedang mengkaji peruntukan gaji minimum tersebut.

Namun keadaan tertentu di beberapa sektor pekerjaan di negara ini menyebabkan pengambilan pekerja asing tidak boleh dielak.

Namun beliau turut berkata, dalam sektor tertentu tidak dinafikan adanya masalah berhubung gaji yang terlalu rendah yang menyebabkan ia hanya diisi oleh pekerja asing.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .