Ikuti Blog ini

Seorang Pemimpin UMNO Belasah Wang Felda RM2 juta Setahun

PKR dakwa pendapatan Pengerusi Felda RM2 juta, cabar Yusof nafi

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sivarasa Rasiah hari ini mencabar Tan Sri Mohd Yusof Nor agar mendedahkan kepada umum jumlah ganjaran yang diterima beliau selaku Pengerusi Felda.

Sivarasa mendakwa maklumat diterima pihaknya menunjukkan Yusof memperoleh pendapatan mencecah RM2 juta setahun termasuk gaji dan juga elaun.

Perkara ini ditimbulkan di sebalik dakwaan PKR bahawa Felda akan muflis manakala lebih 700 peneroka dari dua Felda menyaman agensi persekutuan RM200 juta berhubung isu penipuan dalam kiraan perahan minyak sawit.

Dua bulan lalu Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa aliran wang tunai semasa Felda telah merosot berbanding lima tahun lalu.

“Saya nak tanya kepada beliau (Yusof) berapa jumlah ganjaran yang diperoleh sebagai Pengerusi Felda yang turut mengawal anak-anak syarikat Felda?

“Betul atau tidak pendapatan beliau termasuk gaji dan elaun mencecah sehingga RM2 juta setahun?” kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini.

Beliau berkata dakwaan Yusof menerima ganjaran sebanyak RM2 juta hanya khabar angin tetapi ia penting untuk diketahui umum terutamanya peneroka.

“Saya cuma nak tahu ya atau tidak, itu sahaja. Jadi saya menantikan jawapan daripada beliau (Yusof).

“Ini kerana sebagai Pengerusi Felda yang mengawal anak-anak syarikat sudah tentu pendapatannya tinggi.

“Itu yang saya mahu tahu apakah ganjaran sebenarnya yang diperoleh beliau setiap tahun.

“Adakah ia ada mencecah RM2 juta,” kata beliau.

Felda diasaskan pada 1956 untuk membantu orang miskin kepada sebuah kawasan membangun.

Ia telah berkembang dan menjadi pembekal perladangan terbesar di dunia, dengan 811,140 hektar ladang kelapa sawit, terutama di Malaysia, dengan beberapa operasi di Indonesia. -TMI

Rasai keunikan solat Jumaat di hotel De Palma

AMPANG, 14 Ogos: Sempena Ramadhan tahun ini, kumpulan hotel De Palma mahu memperkukuhkan lagi usahanya untuk menjadi rangkaian hotel yang memenuhi syariat Islam atau Syariah Complaint.

Untuk itu, pelbagai usaha telah dibuat sejak Oktober tahun 2008 lalu apabila Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mula membenarkannya mengadakan solat Jumaat di suraunya.

(Gambar: Surau Nurul Hikmah hotel De Palma, Ampang, penuh sesak setiap kali Jumaat)


Ketika Harakahdaily berkunjung ke hotel itu tengahari semalam, hampir 2,000 umat Islam bersesak-sesak memasuki hotel itu bagi menunaikan solat Jumaat.

Surau yang bersebelahan dengan kolam renang itu melimpah ruah hingga kolam untuk kanak-kanak di tutup dan di pasang khemah di atasnya untuk memenuhi keperluan untuk solat Jumaat itu.

Ia satu fenomena yang sangat menarik yang melanggar trend atau kebiasaan sebuah hotel yang sifatnya adalah eksklusif.

Kini, hotel De Palma Ampang telah menjadi semacam hotel rakyat apabila umat Islam dari pelbagai jenis dan latarbelakang memasuki hotel itu.

Ada yang berpakaian kemas ala petugas pejabat, berjubah ala pakaian Arab bahkan juga yang selekeh seperti pekerja warga asing yang datang untuk bersembahyang Jumaat di surau Nurul Hikmah hotel itu.

Semuanya bermula seminggu selepas hari raya Aidil Fitri iaitu bulan Ogos 2008 lalu.

(Gambar: Umat Islam dari pelbagai latar belakang bersolat Jumaat di hotel De Palma, Ampang)


"Sebenarnya perubahan ini bermula apabila Group GM (Pengurus Besar Kumpulan) kami, Datuk Haji Mohd Ilyas, balik dari Mekah. Dia melahirkan cita-cita untuk menjadikan hotel kami memenuhi syariat Islam," kata Zamir Shukri Zain, Pengurus Bahagian Bilik hotel De Palma, Ampang ketika ditemui.

Buat permulaan, kata beliau, ia tidak mendapat kelulusan dari pihak atasan namun selepas kerajaan Selangor bertukar tangan pada tahun 2008 lalu, hasrat murni itu mendapat sokongan.

Hotel De Palma adalah milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan diuruskan oleh syarikat Biztel Sdn Bhd yang dipimpin oleh Datuk Mohd Ilyas yang kini adalah Pengurus Besar Kumpulan hotel-hotel ini.

Datuk Mohd Ilyas juga adalah Pengerusi Persatuan Hotel-hotel Malaysia.

De Palma mempunyai empat hotel kini iaitu Kuala Selangor, Shah Alam dan Sepang di samping Ampang.

"Kami sedang dalam proses untuk membuka hotel kami yang ke lima iaitu di Kucing. Dan semua hotel-hotel ini adalah Syariah Complaint," kata Zamir yang juga Setiausaha Surau Nurul Hikmah ini.

Yang dimaksudkan dengan Syariah Complaint adalah semua aktiviti di hotel ini adalah tidak bertentangan dengan syariat Islam.

Antaranya tidak menyediakan arak, tiada aktiviti maksiat seperti rumah urut yang diberikan pelbagai jenama itu di samping semua makanan yang disediakan adalah yang halal sahaja.

"Dulu tempat kita duduk ini adalah bar tetapi sekarang kita telah tukar kepada kopitian," kata Zamir. -Hrkh

Suhakam: Bersatu jika mahu bubarkan ISA

Pengerusi baru Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) Tan Sri Hasmy Agam membuat cabaran kepada semua rakyat Malaysia - jika tidak mahu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), maka bersatu menentangnya.

Diplomat negara yang telah bersara itu berkata Malaysia tanpa ISA adalah situasi yang ideal tetapi mengakui ia tidak semudah itu.

Hasmy, 66, berkata hak asasi akan hanya diletakkan di tempatnya yang sewajar di negara ini, apabila semua pihak, bermula daripada kanak-kanak sekolah sehingga pegawi penguatkuasa memahami hak masing-masing.

"Terpulang kepada rakyat Malaysia sama ada mereka mahu (atau tidak) mengekalkan ISA sekarang ini ataupun dalam bentuk yang lain,” katanya pada wawancara eksklusif dengan Malaysiakini, baru-baru ini.

Hasmy, seorang duta ketika pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata isu menghapuskan akta kuku besi - ISA itu tidak semudah seperti yang disangkakan.

Katanya, tindakan kerajaan untuk meminda beberapa perkara yang amat tidak disenangi rakyat tetap tidak akan disenangi kerana ia hanya berubah bentuk.

"Jika parti politik yang mahu ISA dikekalkan terus berkuasa, sama ada BN atau sebaliknya, ini kehendak rakyat; (ia sebahagian daripada) proses demokrasi.

"Saya kira jika sesuatu parti itu tidak menjuarai ISA, maka apabila mereka membentuk kerajaan - mereka mempunyai tanggungjawab bagi membubarkan akta itu,” katanya.

Hasmy berkata beliau senada dengan pendirian Suhakam bahaaw undang-undang arbitrari seperti ISA tidak secocok dengan prinsip hak asasi manusia dan lebih cepat ia digugurkan, maka itu adalah lebih baik.

Bagaimanapun, Hasmy yang menganggap dirinya sebagai seorang idealis sedar bahawa ia tidak semudah itu dan menyedari Suhakam sentiasa berdepan dengan tentangan daripada kerajaan dan agensi penguatkuasaannya dalam menjalankan tugas. Malah beliau juga mengakui tidak mudah berdepan dengan kumpulan berkenaan.

"Ini telah menjadi isu sejak sekian lama. Suhakam telah dan akan terus mendesak agar ISA dibubarkan. Pendirian Suhakam jelas. Kami mahu ia dibubarkan. Bagaimana untuk kita lakukannya? Kita kena yakinkan kerajaan, pihak polis,” katanya.

Hasmy berkata kerajaan dan polis mempunyai beberapa justifikasi bagi mengekalkan ISA kerana masyarakat Malaysia terdiri daripada pelbagai lapisan yang kompleks. Sebagai contoh, katanya, peristiwa berdarah 13 Mei 1969 seringkali dijadikan alasan supaya ISA terus dikekalkan.

Tegasnya, seringkali juga agensi penguatkuasaan tidak mematuhi peraturan dan menyalah-gunakan akta itu bagi menafikan hak kebebasan untuk berhimpun dan hak untuk diwakili bagi dibicarakan di mahkamah.

"ISA ini adalah tinggalkan sejarah. Dunia sudah berubah. Darurat sudah berakhir. Tidak ada lagi komunis. Mengapa ISA perlu dikekalkan?

"Kita boleh memperketatkan undang-undang lain bagi menjamin ketenteraman awam dan keamanan. Perketatkan undang-undang hasutan atau mungkin juga adakan akta anti-pengganas.

"ISA ini agak kejam dan kuku besi. Dan pasukan keselamatan serta pihak berkuasa hanya menggunakannya bagi memudahkan kerja mereka,” kata Hasmy lagi. - M'kini

Musibah Bazaar Ramadhan - Amaran Allah !Bagi mereka yang berfikir, musibah yang meragut 3 nyawa dan 18 lain yang cedera itu sebenarnya AMARAN dari Allah swt. Mengapa penulis katakan itu satu AMARAN?

Apa tidaknya..cuba tuan-tuan bayangkan seawal tengahari (dari pengalaman penulis memerhati) kelmarin bukankah jumaat, ketika ramai jamaah baru pulang dari mengerjakan solat jumaat, sudah kelihatan ramai pekerja(baca-mungkin peniaga) sudah mula sibuk memacak khemah dan mengatur barang jajaan. Laju benar mereka menyudahkan solat, apakah mereka hanya hadir ke masjid sekadar mendengar khutbahnya sahaja?

Jika pun turut bersolat pasti tidak terjangkau akal untuk jadi sepantas itu. Mustahil secepat itu mereka sudah tegak berdiri ditapak bazaar? Maka disini penulis berani mengatakan adanya orang islam yang disibukkan dengan perniagaan itu TIDAK bersolat.

Baik, teruskan bersangka baik, tetapi melihat akan corak pakaian yang langsung tidak sesuai untuk bersolat jumaat,apakah kita kira mereka itu bersolat jumaat? Dengan seluar jeans yang koyak sana sini, t-shirt yang terpampang wajah2 artis, apakah ia sesuai? Yang perempuannya pulak ramai tidak memperdulikan soal aurat.

Malah dari pengalaman penulis bersama peniaga-peniaga bazaar Ramadhan, ramai yang tidak mengerjakan solat Asar dan Maghrib. Begitu juga yang tidak berpuasa. Enteng saja mereka makan dan minum disitu. Tak percaya? Ambil masa dan perhatikan.

Maka tidak hairan, musibah yang berlaku di Melaka itu, adalah satu AMARAN dari murka Allah swt. Jika ditinjau ke bazaar Ramadhan yang disediakan oleh pihak PBT, tandas boleh pulak mereka sediakan..5 - 6 buah diletakkan, tetapi tidak untuk SURAU? Mungkin tapak surau(kontena yang diubahsuai boleh digunakan apa?) itu tidak penting agaknya.

Dari apa yang penulis baca, dan hadam dari peristiwa petaka itu, wajar semua pihak merenung diri dan muhasabahkan apa yang tidak kena sebenarnya. Kembali kepada Islam, dan jadilah peniaga yang sealim Abu Bakar. Wallahuaklam. Dibawah sebahagian foto yang dipaparkan untuk renungan kita bersama.Kepada magsa yang terbunuh, sama-sama kita sedekahkan Alfatihah, dan kepada mereka yang terselamat dengan kecederaan, masa masih ada untuk untuk merenung diri dimana silapnya..kerana bala dan murka Allah swt, itu diturunkanNya tidak berpilih-pilih, jika turun bala, semua kena..baik manusia, binatang mahupun tumbuh-tumbuhan habis kena sapu !
Posted by radens albanjari

100 ribu Palestin solat di Masjid Al-AqsaBerita Al-Jazeerah melaporkan bahawa hampir 100 ribu penduduk Palestin menunaikan solat jumaat yang pertama dalam bulan Ramadhan di Masjid Al-Aqsa.

Di samping itu, Pihak Berkuasa Penjajah mengadakan kawalan keselamatan yang terlalu ketat di bandar Al-Quds.

Sebagaimana dilaporkan, sejak awal pagi, sejumlah besar penduduk Palestin berpusu-pusu menuju ke Masjid Al-Aqsa. Kelihatan beberapa penduduk Palestin yang berusia melahirkan rasa gembira kerana dapat menunaikan solat di Masjid Al-Aqsa. Ada di antaranya, tiba di bandar Al-Quds pada jam 6.00 pagi semata-mata untuk memasuki Masjid Al-Aqsa.

Dinyatakan lagi, Pihak Berkuasa Penjajah tidak membenarkan sebarang kenderaan bergerak menuju di Kota Lama.

Sementara itu, Pihak Berkuasa Penjajah memaklumkan bahawa pada hari jumaat dan sabtu, sempadan-sempadan yang menghubungkan tanah jajahan Palestin 1948 dengan Gaza ditutup kepada sebarang laluan keluar-masuk ke Gaza. Sumber berita Al-Jazeerah

Ijtimak Tarbawi : 47 hari lagi


1. Semakin hari semakin dekat , semakin menanti semakin terpikat . Sedar atau tidak hanya 47 hari sahaja lagi untuk seluruh pemuda dan pemudi yang menjadi anggota Gerakan Islam ini berhimpun demi mencetus gelombang baru bagi Amal Tarbawi di dalam PAS disamping meneruskan kerja - kerja dakwah dan siasah .

2. Al Ijtima' At Tarbawi Pemuda - pemudi peringkat Kebangsaan akan berlangsung pada 1 hingga 3 Oktober 2010 akan datang di Perkarangan Masjid Rusila Terengganu . Alhamdulillah , program besar yang bakal menghimpunkan hampir 5000 kepimpinan pemuda PAS di semua peringkat dan seluruh pencinta - pencinta tarbiyah ini telah mendapat komitmen yang tinggi dari kedua - dua pucuk pimpinan tertinggi PAS iaitu YAB Tuan Guru Dato' Bentara Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat [ al Mursyidul Am PAS ] dan Yb Dato' Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang [Presiden PAS]

3. Sejurus selesai retreat Dewan Pemuda PAS Pusat baru - baru ini terdapat beberapa penambahan kepada tentatif atau aturcara Ijtimak Tarbawi tersebut yang perlu saya paparkan di sini .

Pertama : Penyertaan wajib dikekalkan kepada semua Exco DPPP , Exco DPP Negeri , Ajk DPP Kawasan dan ianya turut dibuka kepada mahasiswa\i dalam dan luar negara serta para pemudi [ akhawat ] dengan terlebih dahulu mendaftarkan diri ke pejabat Dewan Pemuda PAS Negeri atau direct kepada Sekteriat Dewan Pemuda PAS Pusat di pejabatnya . Insyaallah mekanisme pendaftaran secara online sedang disiapkan . [ Jika lambat , akhawat disarankan daftar segera ke pejabat DPP Negeri atau Pusat ]

Kedua : [ Tentatif ]

01 Oktober 2010 [ Jumaat ] ~ kandungan ~

04.00 pm - 06.30 pm : Pendaftaran Masuk
06.30 pm - 07.30 pm : Taklimat , al Ma'thuuraat & solat maghrib berjamaah
08.00 pm - Taujihat Tarbawi oleh :
Al Fadhil Tuan Guru Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

~ Solat Isyak dan Makan malam ~

10.15 pm : Majlis Perasmian oleh :
YAB Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat [Al Mursyidul Am PAS] .

02 Oktober 2010 [ Sabtu ] ~ kandungan ~

Qiamulail dan Bicara Subuh

Tafsir Al Hujurat 1 [6.15 am] dan Tafsir Al Hujurat 2 [8.00 pm] oleh :
Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang [Presiden PAS]

Kertas 1 : PAS & Tarbiyah Islamiyyah oleh :
Al Fadhil Tuan Guru Dato' Yahya Othman

Ulasan 1 : Pengukuhan PAS melalui Tarbiyah oleh :
Al Fadhil Yb. Ust Nasharudin Mat Isa [ Timbalan Presiden PAS ]

Pidato Tarbawi 1 : Tarbiyah Jihadiyah dan Pilihanraya oleh :
Al Fadhil Ustaz Dato' Abu Bakar Chik

Forum Tarbawi 1 : Memupuk Budaya Tarbiyah dalam PAS oleh :
Yb. Hj Salahudin Ayub [ Naib Presiden PAS ]
Ustaz nasrudin bin Hj Hassan At Tantawi [ Ketua DPP Pusat ]
Ustazah Hajjah Nuridah binti Mohd Salleh [ Ketua DMP Pusat ]

Pidato Tarbawi 2 : Tarbiyah Jihadiyah dan Palestine oleh :
Wakil Gerakan Islam Luar Negara
Al Fadhil Tuan Guru Dato' Hj Harun Din [ Timbalan Mursyidul Am PAS ]
Yb. Dato Hj Mahfuz Omar . [ Naib Presiden PAS ]

03 Oktober 2010 [ Ahad ] ~ kandungan ~

Qiamulail dan solat fardhu berjamaah

Tafsir Al Hujurat 3 ~ khatam ~ [ 6.15 am ] oleh :
Yb Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang [ Presiden PAS ]

Kertas 2 : Tarbiyyah Al Harakiyyah oleh :
Al Fadhil Yb. Tuan Guru Dato' Hj Harun Taib [ Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat ]

Ulasan 2 : Mengukuh Amal Jamaei oleh :
Al Fadhil Ustaz Idris Hj Ahmad

Forum Tarbawi 2 : Tarbiyyah dan Dewan Pemuda PAS oleh :
Al Fadhil Ustaz Hj Zulkifli Ismail [ DUP ]
Al Fadhil Ustaz Azman Syafawi Abd Rani [ DPP Pusat ]
Al Fadhil Ustaz Hj Ahmad Yahya [ DPP Kedah ]

Ikrar Ijtima' : Pengarah Ijtima'

Penutup [ 12.30 pm ] oleh : Yb Dato' Seri Tuan Guru Presiden PAS

4. Saya berharap , masa yang begitu pantas berlalu tidak melekakan para pemuda untuk membuat persiapan awal dari segi material , fizikal dan mental agar Ijtima' Tarbawi ini benar - benar dapat meletuskan satu ledakan besar dalam PAS untuk kembali mengaktifkan organ - organ tarbiyahnya.

5. Ironinya apabila program seumpama ini mendapat perhatian serius YAB Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila beliau meminta supaya saya menyegerakan Ijtima' ini dan dilangsungkan di dalam bulan Ramadhan ini juga untuk menyertai kemuliaannya. Malangnya sepanjang bulan Ramadhan ini Dewan Pemuda PAS Pusat telah padat dengan program seperti :

Singgah Ramadhan [ Dewan Pemuda PAS bersama Harakah ] di 4 buah negeri
Munaqsyah Ucaptama Ketua Dewan Pemuda [ zon utara dan selatan ]
Iftar Jamaei DPPP
Sidang Meja Bulat Selamatkan Negara [isu jenayah rogol , buang bayi dan zina ]
Pertemuan dengan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi [Isu Mahasiswa wajar Berpolitik]
Pelancaran kempen kumpul Tandatangan bantah saman ekor

Justeru itu , Ijtima' tersebut terpaksa dilangsungkan sebagaimana jadual asal iaitu 1 , 2 ,3 Oktober 2010 kelak . Semoga Allah memberi kekuatan dan petunjuk kepada kita semua untuk menjayakan program besar ini .

3 maut dan 18 cedera ribut landa bazar Ramadan


Keadaan Bazar Ramadan di pekarangan Stadium Jasin yang musnah dilanda ribut kira-kira 5 petang tadi.ANTARA mangsa yang cedera parah dihantar ke hospital swasta untuk mendapatkan rawatan lanjut selepas tempat mereka berniaga di Bazaar Ramadan Stadium Jasin dipukul ribut mengakibatkan tiga peniaga maut dan beberapa lagi cedera di Jasin, Melaka, 13 Ogos.

JASIN – Angka kematian terkini kejadian ribut kencang di Bazar Ramadan di Stadium Jasin, di sini petang tadi, kini meningkat kepada tiga orang.

Jumlah yang cedera bagaimanapun masih kekal 18 orang.

Kejadian pada pukul 4.45 petang itu, mengakibatkan kira-kira 40 gerai peniaga di kawasan tersebut musnah dipukul angin.

Terdahulu:

Ketua Polis Daerah Jasin DSP Che Suza Che Hitam berkata dua peniaga yang terbunuh dalam kejadian pukul 5 petang itu ialah Mahadi Mohamad, 40, berasal dari Kampung Gong Merang, Terengganu; Abdul Omar, 73, dari Kampung Air Merbau di sini dan pengunjung Muhammad bin Wahab, 49, dari Kampung Rim di sini.

“Ketiga-tiga mangsa cedera parah di kepala terkena khemah (panjang) 20 kaki kali 20 kaki (lebar) yang diterbang ribut,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Che Suza berkata Abdul meninggal dunia ditempat kejadian, Mahadi di. Hospital Jasin manakala Muhammad di Hospital Melaka.

Mayat Abdul dan Mahadi dibedah siasat di Hospital Jasin manakala Muhammad di Hospital Melaka.

Mahadi peniaga martabak manakala Abdul penjual cendol.

Sebanyak 21 khemah disediakan untuk 56 orang peniaga di bazar tersebut.

Beliau berkata kebanyakan daripada 18 mangsa yang cedera dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Jasin.

Seorang peniaga yang terselamat dalam kejadian itu, Farim Rosli, 32, berkata kejadian ribut yang kuat itu telah menerbangkan hampir kesemua 30 khemah yang disediakan kepada peniaga di Bazar Ramadan berkenaan.

“Tiba-tiba ribut datang, terbangkan khemah tempat saya berniaga, nasib baik saya dapat mengelak daripada terkena tiang besi kaki khemah yang diangkat ribut, kalau tidak tak tahu nasib saya,” katanya.

Beliau berkata orang ramai dan peniaga bertempiaran lari menyelamatkan diri dan ada di antara mereka yang dihempap oleh khemah.

“Sepanjang tujuh tahun saya berniaga di sini, inilah kali pertama kami (peniaga) dilanda ribut yang cukup dasyat, walaupun dalam tempoh yang tidak lama,” katanya dari Kampung Air Merbau.

Seorang pengunjung Bazar Ramadan itu, Fatimah Hassan, 32, berkata ketika kejadian orang ramai sedang sibuk membeli juadah untuk berbuka puasa di bazar berkenaan.

“Keadaan ketika itu begitu kelab kabut dengan masing-masing cuba lari. menyelamatkan diri, saya bersyukur kepada Allah kerana tidak cedera walaupun nyaris-nyaris terkena tiang besi kaki khemah yang diterbangkan ribut,” katanya.

Turut melawat mangsa ialah Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Ahli Parlimen Jasin Datuk Wira Ahmad Hamzah, Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Merlimau Datuk Mohamad Hidir Abu Hassan dan Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Sungai Rambai, Hassan Rahman. — Bernama

Projek Bakun: Subsidi Korporat Diteruskan, Subsidi Rakyat Diambil

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/pro-bakun1.jpgSaya memandang dengan serius laporan-laporan mutakhir yang menunjukkan kelewatan projek Empangan Bakun kerana begitu banyak wang rakyat telah disalurkan ke projek ini sejak sedekad yang lalu.

Berdasarkan laporan, jumlah kos keseluruhan dijangkakan akan meningkat akibat beberapa kelewatan projek. Kos setakat ini sudah pun mencecah RM7.3 billion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh wang rakyat melalui pinjaman berjumlah RM5.75 billion yang diberikan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP). Kedua-dua pinjaman ini juga dijamin oleh Kerajaan Persekutuan.

Sikap tidak peduli Perdana Menteri yang membiarkan wang rakyat terus digunakan di dalam projek Empangan Bakun adalah sangat bertentangan dengan pendapat beliau mengenai subsidi minyak dan gula. Beliau seolah-olah tidak kisah dengan kemungkinan wang rakyat terus dibazirkan untuk projek ini, tetapi bersungguh-sungguh mahu menarik balik subsidi minyak dan gula – sedangkan sasaran penjimatan perbelanjaan kerajaan adalah terlalu kecil berbanding dengan wang rakyat yang digunakan untuk membiayai projek Empangan Bakun setakat ini.

Sasaran penjimatan RM750 juta dari potongan subsidi hanyalah 10% dari jumlah kos keseluruhan projek Empangan Bakun. Projek ini juga telah menyebabkan anggaran kerugian sejumlah RM450 juta yang dialami oleh Sime Darby bagi tahun kewangan 2010, di samping pampasan RM900 juta yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini. Jumlah keseluruhan kerugian dan pampasan kepada Sime Darby sahaja boleh membiayai pelbagai program kebajikan rakyat yang sepatutnya dijalankan apabila subsidi ditarik balik, untuk meringankan bebanan rakyat.

Minggu ini, kita dikejutkan dengan berita projek ini akan mengalami kenaikan kos mendadak disebabkan oleh kelewatan (bukan perkara baru sejak projek dilaksanakan). Laporan-laporan juga memetik sumber dalaman yang menyebut perbezaan pendapat di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sarawak mengenai harga apabila projek ini diserahkan kepada kerajaan negeri. Perbezaan ini memungkinkan Kerajaan Persekutuan terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion apabila projek diserahkan kelak.

Siapa yang akan membayar kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion ini? Adakah Perdana Menteri akan secara senyap-senyap mengarahkan KWSP dan KWAP melupuskan sebahagian dari RM5.75 billion hutang yang diberikan kepada projek Empangan Bakun, untuk menutup kerugian itu?

Empangan Bakun adalah lambang layanan Barisan Nasional yang berbeza-beza kepada rakyat dan syarikat besar dalam menentukan subsidi. Di mata Barisan Nasional, 20 sen subsidi bagi setiap kilogram gula yang dinikmati rakyat adalah beban yang cukup besar kepada pentadbirannya, tetapi pada masa yang sama ia menghadiahkan subsidi korporat berbillion ringgit kepada syarikat besar tanpa rasa bersalah sedikit pun.

Saya menyeru Perdana Menteri mengambil pertanggungjawaban dan berterus-terang dengan rakyat mengenai masalah kewangan projek Empangan Bakun dan kesannya kepada wang rakyat. Menteri yang dipertanggungjawabkan menyelia projek juga perlu berterus-terang dan menerangkan kepada rakyat kenapa anggaran kerugian RM2 billion itu perlu ditanggung oleh rakyat.

Rakyat berhak tahu terutamanya apabila rakyat diminta mengurangkan beban kewangan kerajaan, maka subsidi korporat juga perlu dihentikan.

YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG

Kerajaan UMNO BN Masih Bermentaliti Zaman Batu, Kekang Mahasiswa Berpolitik

Takutkan Kuasa Mahasiswa, Umno-BN Kekal Larangan Berpolitik

Keputusan kerajaan Umno-Barisan Nasional mengekalkan larangan mahasiswa daripada menceburi politik dianggap sebagai tidak matang serta memperlekeh dan memperkecil peranan golongan mahasiswa di negara ini.

Sebaliknya kerajaan seharusnya menerima mahasiswa sebagai rakan kepimpinan dengan menghargai peranan mereka dalam proses menyuburkan sistem demokrasi di Malaysia.

"Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kelmarin sangat menghina mahasiswa. Bagaimana seorang TPM boleh bertindak melulu, terus menutup pintu dan ruang perbincangan? Mengapa perlu halang mahasiswa terlibat dalam politik dengan alasan mahasiswa perlu fokus kepada kecemerlangan akademik," kata Yang DiPertua Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya, Ahmad Syazwan Hassan.

Ahmad Syazwan yang dipetik daripada kenyataannya di UM-Today.com semalam menyanggah pendapat Muhyiddin kerana tidak ada bukti selama ini aktivisme mahasiswa menjadi penghalang kepada kecemerlangan akademik.

Bahkan beliau turut menegaskan peranan mahasiswa adalah penting sebagai entiti strategik bagi membentuk hala tuju negara ini.

"Pindaan terhadap Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) kepada peruntukan yang lebih terbuka dan memberikan lebih kebebasan kononnya, memperlihatkan sikap kerajaan yang masih lagi bersifat acuh tidak acuh dalam menangani isu ini. Seharusnya mereka bersifat lebih matang," tambah Ahmad Syazwan.

Minggu lalu, dalam sebuah slot rancangan 'Soal Jawab' di TV3 yang menampilkan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah dan bekas Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Tan Sri Ibrahim Abu Shah, membincangkan mengenai kewajaran kepada mahasiswa untuk berpolitik.

Timbalan Menteri itu menampakkan sikap yang lebih terbuka berhubung kuasa autonomi yang dimilki mahasiswa, bahkan dengan usul untuk memansuhkan terus Auku berbanding dengan Irahim yang terlalu pro-Umno-BN.

"Saya yakin, walaupun mahasiswa dibenarkan berpolitik, mereka nantinya lebih suka bersikap non-partisan. Mereka akan lebih tertarik dengan politik ilmu, dan bukannya politik ampu, politik hikmah, bukannya politik fitnah," kata Saifuddin dalam rancangan tersebut.

Bahkan beliau tidak bersetuju dengan pendekatan keras dengan menggunakan kaedah undang-undang seperti yang sering diamalkan pentadbir universiti ketika menangani konflik dalam kampus.

Bagi Saifuddin, jika mahasiswa dibenarkan menjadi ahli pertubuhan politik, tiada syarat tambahan perlu dikenakan kerana peraturan sedia ada di luar perimeter kampus sudah memadai.

Pandangan tersebut turut dikongsi Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Shazni Munir Mohd Ithnin yang hairan dengan kewajaran yang diberikan oleh kerajaan kerana membenarkan warganegara yang berumur 21 tahun ke atas untuk mengundi, namun dalam masa yang sama tidak membenarkan pula mereka berpolitik semata-mata hanya kerana status mereka sebagai mahasiswa.

"Kami kecewa dengan keputusan Kabinet yang tidak membina (semangat) mahasiswa, sebaliknya lebih bersifat untuk membunuh semangat mahasiswa. Jadi kepada mereka yang tidak menjadi mahasiswa, mereka lebih beruntung kerana ketika berumur 21 tahun, mereka bebas terlibat dengan politik," kata Shazni kepada Suara Keadilan.

Shazni menjelaskan hasrat kerajaan untuk menjadikan mahasiswa sebagai agen intelektual akan gagal, sekiranya pelbagai kekangan dan sekatan dikenakan terhadap mereka.

Tambah beliau, mahasiswa adalah pelaburan besar dan pulangannya adalah agar mereka berbakti semula kepada rakyat dan negara. -GB

Ibu Kugan akhirnya berjaya serah petisyenIbu A Kugan - N Indra (gambar kiri) akhirnya pada percubaan ketiganya berjaya menyerahkan petisyen kepada Yang di-Pertuan Agong memohon campurtangan baginda untuk memastikan kematian anaknya ketika dalam tahanan polis mendapat pembelaan.

Dua percubaannya sebelum ini, iaitu pada September tahun lalu dan Mac tahun ini berakhir dengan kegagalan.

Pada percubaan pagi ini, Indra ditemani oleh peguam yang mewakili keluarga Kugan - N Surendran dan ahli parlimen Kapar S Manickavasagam ke pintu pagar Istana Negara.

Mereka disambut oleh seorang pegawai istana yang menerima petisyen berkenaan bagi pihak setiausaha sultan Yang di-Pertuan Agong.

"Akhirnya, kita berjaya serahkan petisyen. Kali ini, mereka tidak mempunyai alasan untuk mengusir kami,” kata Surendran.

Menurut beliau, petisyen berkenaan memohon campurtangan banginda setelah semua institusi yang lain gagal memberi keadilan kepada Kugan.

"Pihak polis, mahkamah dan juga Jabatan Perdana Menteri gagal bertindak. Ini pilihan terakhir kami,” katanya kepada pemberita.

Sebagai contoh, dakwa Surendran, kematian Kugan ketika tahanan membabitkan tidak kurang sepuluh anggota polis tetapi hanya, seorang, konstabel V Navindran yang didakwa atas kesalahan lebih ringan, iaitu melakukan kecederaan parah.

"Mengapa hanya seorang sahaja yang didakwa sedangkan ramai lagi yang terbabit juga?” soalnya.

Dalam petisyen kepada Yang di-Ppertuan Agong itu, mereka menuntut:

1. Kerajaan persekutuan atau agensi berkaitan memastikan keadilan dalam kes Kugan dan menghukum mereka yang bersalah.
2. Bertindak ke atas Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar
3. Memastikan rakyat selamat ketika dalam tahanan polis.
4. Menubuhkan suruhajaya bebas mengenai aduan dan salah-laku polis.

Indra yang begitu sebak berkata beliau masih mengahapi masalah untuk tidur pada sebelah malam kerana masih terkenangkan kematian anaknya itu.

"Mengapa mereka bunuh anak saya dan kata dia mati atas sebab semulajadi? Saya mahu mereka yang bersalah dihukum,” katanya sambil teresak-esak.

Kugan meninggal dunia pada 20 Januari tahun lalu ketika berada di balai polis USJ Taipan, Subang Jaya setelah ditahan selama lima hari. Pada awalnya, dia dilaporkan mati selepas meminum sejenis cecair dan bedah siasat yang dijalankan di Hospital Serdang mengesahkan terdapat cecair berkenaan di paru-paru mangsa.

Berikutan itu, Dr Prachant Samberkar menjalankan bedah-siasat kedua yang menunjukkan bahawa Kugan sebenarnya dibelasah sehingga mati. Akibat kemarahan orang ramai, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patil mjengklasifikasikan kes berkenaan sebagai kes bunuh sebelum memulakan siasatan.

Sehari selepas pengumuman itu, 11 konstabel dan lans koperal dari balai polis Subang Taipan ditukarkan bagi menjalani kerja-kerja pentadbiran sementara menunggu keputusan siasatan.

Terengganu Hebat??? Kanopi di bawah kanopi!!

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/kanopidibawahknopi1.JPGRamai dikalangan warga Jertih dan daerah Besut yang berkunjung ke Bandar Jertih disini, terkejut dengan ‘gelagat’ terbaru agensi kerajaan negeri Terengganu yang diterajui Umno dan Barisan Nasional.

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang baru berakhir 9 Ogos lalu telah meluluskan bajet tambahan sebanyak RM220 juta.

Peruntukan tambahan tersebut menjadikan Terengganu sebuah negeri mempunyai bajet paling tinggi sebanyak hampir RM2.2 bilion.

Wakil-wakil rakyat daripada PAS telah mengambil bahagian dan berucap apabila usul tambahan bajet dibentangkan.

Tetapi malangnya, masa yang dipertuntukkan untuk membahaskan jumlah kewangan yang begitu besar sangat terhad, malah disekat walaupun peruntukan mengikut peraturan dewan dibacakan.

ADUN PAS juga memberi peringatan, bajet tambahan tanpa perancangan teliti dan kepentingannya untuk rakyat, bakal melihat corak perbelanjaan yang berlebih-lebihan, tidak terancang dan yang tidak sepatutnya berlaku.

Sejak hari pertama Sidang, Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang (PAS – Rhu Rendang) telah memberi amaran, ada sesuatu yang tak kena dengan peruntukan tambahan yang besar itu dan menggesa pihak-pihak berkenaan mengambil tindakan.

Antara yang agak pelik, sebagaimana ditimbulkan oleh ADUN Bukit Tunggal, Dr Alias Razak, kerajaan Umno/BN Terengganu mendakwa kemiskininan telah berkurang, tetapi peruntukan untuk bantuan kepada golongan tersebut meningkat.

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/kanopidibawahknopi2.JPGBelum sampai seminggu Sidang DUN tamat, rakyat di kawasan Jerteh dan daerah Besut dapat melihat sesuatu yang tidak kena, betapa pengurusan agensi kerajaan membuat keputusan yang pelik dan melucukan.

Kanopi besar yang terletak ditengah-tengah Bandar Jerteh difahamkan dipanggil sebagai Medan Selera Jerteh.

Menurut sumber Buletin, perancangan awal kanopi besar yang bernilai RM3 juta itu akan dijadikan sebagai kawasan ‘parkir’ pada siang hari dan berfungsi sebagai gerai makan pada sebelah malamnya.

Sebaliknya sejak minggu lalu apabila bulan Ramadhan menjelang tiba, Medan Selera itu bertukar fungsi dan kelihatan agak lucu, apabila dibawah kanopi besar itu disusun pula kanopi-kanopi kecil.

Medan Selera yang dirasmikan oleh Menteri Besar dato’ Ahmad Said 3 Ogos lalu kini umpama khemah pertunjukkan sarkas.

Untuk apa? Sekiranya untuk melindungi dari panas dan hujan, sepatutnya kanopi besar yang kukuh dan canggih bernilai RM3 juta itu sudah memadai.

Dilaporkan, sebanyak 20 buah kanopi yang dipasang untuk dijadikan Bazar Ramadhan akan disewakan dengan kos RM100 sehari untuk sebuah kanopi.

Bermakna pihak penganjur atau kontraktor yang menyediakan kanopi akan mendapat hasil sewa kanopi kecil dibawah kanopi besar sebanyak RM60,000 sebulan.

Ish…ish…ish…senangnya kroni mendapat laba…BO
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .