Ikuti Blog ini

HUKUM ALLAH DIPERSENDAKefardhuan menutup aurat datangnya dari Allah
15 Rabi'ul Akhir 1432 H | 20 Mac 2011

Oleh : Ahmad Fadhli bin Shaari, SU Akhbar MB Kelantan (20 Mac 2011)


Saya merujuk kepada artikel yang tersiar di muka 10, akhbar New Straits Time bertarikh 19 Mac 2011 yang bertajuk Nik Aziz’s Outlandish Edicts (Fatwa Pelik Nik Aziz). Saya kira penulis artikel tersebut Azmi Anshar berniat jahat dengan tujuan menjatuhkan kredibiliti al-Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan sewaktu menulis artikel yang sebahagian besarnya mengandungi unsur-unsur prejudis terhadap Dato’ Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.

Dari para pertama lagi, penulis menampakkan kedangkalannya apabila menyentuh berkenaan dengan gesaan YAB Tuan Guru supaya wanita Kelantan berpakaian sopan dan menutup aurat. Penulis menyifatkan gesaan ini sebagai 'seemingly denuded women of their long-held rights to dress, appear and behave as they always had in Malaysia' (kelihatan menafikan hak wanita selama ini yang bebas untuk berpakaian, muncul di khalayak dan menampilkan diri sebagaimana kebiasaan wanita di Malaysia).


Hairan sekali, apabila seorang penulis yang namanya mencerminkan dirinya sebagai seorang muslim boleh mempertikaikan apa yang disebut oleh Menteri Besar Kelantan itu. Sedarkah penulis, bahawa pakaian menutup aurat bukannya difardhukan oleh Nik Aziz, apa lagi Muhammad SAW, bahkan ia merupakan kefardhuan daripada Allah SWT. Tidak malukah penulis sebagai seorang muslim mempertikaikan kata-kata Menteri Besar Kelantan itu dalam keadaan dirinya masih merupakan seorang yang bersyahadah; bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah?


Dengan kuasa yang diamanahkan, nilai-nilai
Islam berjaya diterapkan di Kelantan
Perlu diingatkan, bermula tahun 1990, Tuan Guru Nik Abdul Aziz hanya menyebut isu aurat sebagai satu teguran kepada rakyat dan juga kakitangan wanita yang bekerja, tidak pernah ada satu tangkapan yang dibuat terhadap mereka yang tidak menutup aurat sehinggalah pada tahun 2005, barulah diperkenalkan kod berpakaian dan dikenakan denda kepada mereka yang melanggarnya. Adakah ini merupakan satu perkara yang pelik sehingga dianggap fatwa pelik oleh Azmi Anshar?

Sedarkah Azmi bahawa di Amerika Syarikat sendiri pada hari ini, fesyen berseluar londeh dan mendedahkan pakaian dalam juga telah dilarang demi memastikan keamanan dan ketenteraman awam. Tidakkah itu juga merupakan satu fatwa pelik? Atau Azmi Anshar ingin berkata bahawa PAS juga wujud di Amerika? Demikian juga di China, pakaian seksi sehingga mengganggu mata orang lain juga turut dilarang di atas alasan menjaga ketenteraman awam. Apa jawapan Azmi Anshar terhadap langkah kedua-dua negara ini?


Artikel ini juga bagi saya penuh fitnah terhadap dasar 'Membangun Bersama Islam' yang diperkenalkan di Kelantan. Seolah-olah kerana dasar inilah wanita di Kelantan ditindas. Barangkali Azmi Anshar ini seorang penghuni gua yang baru keluar melihat cahaya.


Sedarkah beliau bahawa di Kelantan lah, golongan wanita dibela dengan pelbagai dasar kebajikan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri. Di sini terdapat skim perlindungan kepada armalah, cuti wanita bersalin selama 60 hari, penggalakan wanita yang bekerja di kilang-kilang agar diberikan shif bekerja pada waktu siang sahaja, perlantikan Senator daripada kalangan wanita dan juga perlantikan penghulu khas untuk golongan wanita.


Semuanya ini merupakan cetusan perubahan yang dimulakan oleh 'kerajaan yang menindas wanita' seperti yang digambarkan oleh penulis Azmi Anshar. Dan jangan lupa, di saat cuti dua hari seminggu yang dinikmati oleh kakitangan awam di seluruh negara pada hari ini termasuklah golongan wanita, ia bermula di negeri Kelantan yang mana 'Doctor In The House' itu pernah melabelnya sebagai budaya pemalas!Khatijah Sidek
Azmi Anshar juga mempertikaikan soal calon wanita yang bertanding mewakili PAS pada hari ini sebagai satu perubahan terhadap fatwa pelik Nik Aziz. Kasihan sungguh apabila beliau tidur selama dua dekad sehingga gagal untuk melihat punca wanita tidak digalakkan bertanding sekitar tahun 1970an – 1990an.

Sedarkah Azmi Anshar, parti yang pertama meletakkan calon wanita ialah PAS melalui calonnya Khatijah Sidek yang bertanding di kerusi Dungun, Terengganu pada tahun 1955. Pada waktu itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz masih berada di luar negara dan masih belum mengeluarkan pandangannya (atau dalam istilah Azmi Anshar sebagai fatwa pelik).
Apa yang menyebabkan golongan wanita agak terkebelakang satu ketika dahulu ialah kerana permainan politik kasar UMNO yang menggunakan politik ala samseng dengan pemuda tahan lasaknya dan lain-lain. Senario ini meletakkan ahli politik terutama dari pembangkang seperti PAS dalam keadaan bahaya dan ini tidak sesuai untuk dipikul oleh golongan wanita. Lupakah kita kepada tragedi yang berlaku kepada Allahyarham Abdul Samad Gul, ahli parlimen PAS yang mati dibunuh satu ketika dahulu? Lupakah kita kepada insiden-insiden berdarah yang menimpa penceramah-penceramah PAS satu ketika dahulu?

Islam Hadhari tinggal kenangan

Hari ini, senario tersebut beransur reda dan wanita dibenarkan kembali untuk berada di pentas politik ekoran keselamatannya yang sudah agak terjamin berbanding sebelum ini. Azmi Anshar perlu sedar, polisi tersebut bukannya satu fatwa, tetapi pendirian sementara mengikut senario semasa. Sepatutnya Azmi Anshar lebih fokus kepada agama yang diperalatkan oleh UMNO yang hanya bersifat sementara. Islam Hadhari sebagai contoh, di longkang mana ia dicampakkan pada hari ini setelah ia dijulang bagaikan ratib wajib satu ketika dahulu?


Melabelkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebagai anti wanita ialah satu tuduhan songsang yang sangat tersasar. Jangan dilupa cadangan Tuan Guru agar diberikan peluang kepada Muslimat PAS menjawat jawatan sebagai Naib Presiden PAS beberapa tahun yang lampau. Bolehkah UMNO membuka pintunya seluas itu? Tentu sekali tidak, kerana jawatan dalam parti UMNO umpama lubuk yang boleh menjanjikan seribu satu projek dan tender.


Azmi Anshar tidak berjaya membuktikan apa-apa melalui tulisannya, hanya sekadar memenuhi separuh muka surat akhbar NST dengan satu tulisan sampah yang tidak mempunyai apa-apa nilai. Sekian.

Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man

Ubah v.s. Taibhttp://www.sarawak4change.com/

Gani Dalangi Pemalsuan Bukti Terhadap Anwar, Kata Bekas Pegawai Polis


SHAH ALAM 20 MAC :Pejabat Peguam Cara Malaysia masih belum memberikan jawapan kepada seorang bekas pegawai kanan polis yang mendakwa Peguam Negara Abdul Gani Patail terbabit dalam pemalsuan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Surat memohon penjelasan itu dihantar oleh Senior Assistant Komisioner 11 Mat Zain Ibrahim, pegawai penyiasat dalam kes mata lebam Anwar pada awal tahun ini selepas usahanya untuk mendapatkan penjelasan itu tidak dilayan oleh pihak berkuasa.

Berikut disiarkan beberapa sedutan daripada surat Mat Zain kepada Datuk Idrus Harun pada 5 Januari lalu, berikutan desakan-desakan pengikut Umno mahukan Anwar memberi sampel DNAnya untuk perbicaraan kes liwat fitnah dua.


Surat yang dimaksudkan bertajuk : “Maklumat mengenai penipuan dan pemalsuan-pemalsuan yang dilakukan berkenaan ujian Deoxyribonucleic Acid (“DNA”) dalam kes berprofil tinggi 1998”.

Persoalan utama adalah seperti berikut di bawah;

6.1. Benar atau tidak terdapat tiga (3) laporan perubatan yang berbeza antara satu sama lain yang disediakan oleh Dr Abdul Rahman Yusof. Laporan pertama disediakan pada 26.10.1998 atas arahan Gani Patail. Laporan kedua (yang akan dirujuk sebagai Eksibit-A9) dan Laporan Ketiga masing-masing tanpa tarikh disediakan oleh Dr Rahman di antara 14.12.1998 hingga 21.12.1998 yang diarahkan oleh (Allahyarham) Tan Sri Mohtar Abdullah Peguam Negara ketika itu?

6.2. Benar atau tidak dua (2) daripada tiga (3) Laporan di atas, iaitu Laporan Pertama bertarikh 26.10.1998 dan Eksibit-A9 telah dikemukakan dalam prosiding Suruhanjaya Di- Raja tersebut, dan dirakamkan dalam Laporan Suruhanjaya berkenaan?

6.3. Benar atau tidak Laporan Pertama bertarikh 26.10.1998 yang penyediaannya diarahkan oleh Gani Patail, tidak terdapat dalam Laporan Suruhanjaya yang kemudiannya diperkenankan oleh Seri Paduka Baginga Yang di-Pertuan Agong?

6.4. Jika Gani Patail dan/atau Tan Sri Musa Hassan (Musa Hassan), dan/atau Dr Rahman dan/atau ACP Mat Zain Ibrahim (ketika itu Pegawai Penyiasat kes mata-lebam), sama ada secara bersendiri atau berpakat, tidak terlibat dengan apa cara sekalipun dalam pembikinan ketiga-tiga Laporan Perubatan seperti yang tersebut di atas, bolehkah YBhg.Datuk jelaskan bagaimana laporan-laporan tersebut, kesemuanya berjumlah 65 muka surat, boleh wujud dan siapa yang bertanggungjawab dalam pembikinannya?

6.7.2. Malahan dengan hanya bersandarkan laporan saya bertarikh 15.4.2009 dan 7.5.2009 itu sahaja, saya yakin YBhg Datuk telah boleh membentuk suatu kes prima facie terhadap Gani Patail dan orang atau orang-orang yang bersubahat dengannya, kerana memalsukan keterangan ketika proses penyiasatan kes mata lebam, tanpa perlu merujuk kepada kertas siasatan kes itu sendiri ataupun kertas siasatan SPRM berkaitan.

9.1. Apa pun pilihan yang akan dibuat, saya inginkan YBhg Datuk tahu bahawa penipuan dan pemalsuan yang dilakukan sejak 1998 itu dan terus terpaksa dilakukan sehingga hari ini, adalah berputik daripada perasaan marah, dendam peribadi dan keegoan seseorang yang mengambil kesempatan situasi tidak menentu ketika itu.

Yang benar,

(Mat Zain bin Ibrahim)

Pakatan Rakyat Akan Hapuskan Saman Ekor Bila Memerintah


Besut, 20 Mac: PAS sekali lagi mempertegaskan sikapnya membantah keras pelaksanaan saman ekor oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana ia menyusah dan membebankan rakyat.

Justeru, Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berjanji pihaknya akan menghapuskan peraturan saman tersebut sekiranya diberi peluang memerintah negara menerusi pilihan raya umum akan datang.

“Kita isytihar malam ini, kalau Pakatan Rakyat perintah (negara), saman ekor kita hapus. Itu jaminan kita kalau kita perintah,” katanya.

Beliau menegaskan demikian di dalam ucapannya pada sesi ceramah sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat – PAS Ganti Umno (HKR-PGU) Zon Besut - Setiu di Dataran PGU, di Jertih, malam tadi.

Perhimpunan selama dua hari bermula Jumaat itu merupakan siri kedua program seumpamanya dianjurkan Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu.

Siri pertama telah diadakan pada pertengahan Januari lalu di Dataran Tok Guru, Geliga, Kemaman.

Ceramah malam tadi merupakan acara kemuncak perhimpunan. Selain Abdul Hadi, turut menyampaikan ceramah mereka ialah Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali, Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik.

Menurut Abdul Hadi, kesemua parti dalam Pakatan Rakyat berkongsi pendirian mengenai berbagai perkara membabitkan kepentingan rakyat, termasuk soal saman ekor.

“Kita tahu rakyat tidak setuju (pelaksanaan) saman ekor dan PAS memang tidak setuju. DAP tak setuju, Keadilan (PKR) tak setuju. Yang setuju hanyalah Umno Barisan Nasional,” ujarnya.

Beliau malah secara sinis menganggap pelaksanaan sistem saman ekor itu sebagai bukti BN benar-benar menghayati slogan “Rakyat Didahulukan”.

Katanya, BN mendahulukan rakyat untuk merasai beban menampung kekurangan kewangan negara apabila terpaksa berbelanja lebih untuk melunaskan saman ekor itu.

Memahami tekanan hidup rakyat yang semakin meningkat, maka PAS dan Pakatan Rakyat juga katanya akan mengkaji semula harga runcit minyak. Langkah itu diyakini akan turut menghalang kenaikan berterusan harga barangan keperluan harian lain.

“Kita janjikan Negara Berkebajikan. Kita serius menjaga dan membela kebajikan rakyat. Ini bukan janji saja, kita akan buat insya Allah,” tegasnya. -HD

WACANA PERDANA - PRU 13: TERHAKISKAH KUASA MELAYU? - Prof. Dr. Abu Hassan Hasbullah
Pasukan Jet Pengebom Perancis Menyerang Tripoli

Youths, standing on a wall of the house of Libya's leader Muammar Gaddafi, form a human shield in Tripoli March 20, 2011. Thousands of Libyans packed into Muammar Gaddafi's heavily fortified Tripoli compound on Saturday to form a human shield against possible air strikes by allied forces. Fireworks erupted into the night sky and people fired defiant shots into the air at the compound after allied warplanes went into action in eastern Libya to stop the Libyan leader's forces attacking the rebel-held city of Benghazi.

Youths, standing on a wall of the house of Libya’s leader Muammar Gaddafi, form a human shield in Tripoli March 20, 2011. Thousands of Libyans packed into Muammar Gaddafi’s heavily fortified Tripoli compound on Saturday to form a human shield against possible air strikes by allied forces. Fireworks erupted into the night sky and people fired defiant shots into the air at the compound after allied warplanes went into action in eastern Libya to stop the Libyan leader’s forces attacking the rebel-held city of Benghazi.

Supporters of Libya's leader Muammar Gaddafi form a human shield at his fortified compound in Tripoli March 19, 2011. Thousands of Libyans packed into Gaddafi's heavily fortified Tripoli compound on Saturday to form a human shield against possible air strikes by allied forces. Fireworks erupted into the night sky and people fired defiant shots into the air at the compound after allied warplanes went into action in eastern Libya to stop the Libyan leader's forces attacking the rebel-held city of Benghazi.

Supporters of Libya’s leader Muammar Gaddafi form a human shield at his fortified compound in Tripoli March 19, 2011. Thousands of Libyans packed into Gaddafi’s heavily fortified Tripoli compound on Saturday to form a human shield against possible air strikes by allied forces. Fireworks erupted into the night sky and people fired defiant shots into the air at the compound after allied warplanes went into action in eastern Libya to stop the Libyan leader’s forces attacking the rebel-held city of Benghazi.

Two French Dassault Mirage 2000-5 aircraft prepare for take off from Dijon military base on a mission to overfly Libyan airspace in this ECPAD (French Defence communication and audiovisual production agency) handout photo, March 19, 2011. Western air forces, with Arab League approval, went into action in Libya on Saturday to curb attacks by Muammar Gaddafi's forces on the revel stronghold of Benghazi, French President Nicolas Sarkozy said.

Two French Dassault Mirage 2000-5 aircraft prepare for take off from Dijon military base on a mission to overfly Libyan airspace in this ECPAD (French Defence communication and audiovisual production agency) handout photo, March 19, 2011. Western air forces, with Arab League approval, went into action in Libya on Saturday to curb attacks by Muammar Gaddafi’s forces on the revel stronghold of Benghazi, French President Nicolas Sarkozy said.

A pilot sits in the cockpit of a French Dassault Mirage 2000-5 aircraft before taking off on a mission to overfly Libyan airspace at Dijon military base in this ECPAD (French Defence communication and audiovisual production agency) handout photo March 19, 2011. Western air forces, with Arab League approval, went into action in Libya on Saturday to curb attacks by Muammar Gaddafi's forces on the revel stronghold of Benghazi, French President Nicolas Sarkozy said.

A pilot sits in the cockpit of a French Dassault Mirage 2000-5 aircraft before taking off on a mission to overfly Libyan airspace at Dijon military base in this ECPAD (French Defence communication and audiovisual production agency) handout photo March 19, 2011. Western air forces, with Arab League approval, went into action in Libya on Saturday to curb attacks by Muammar Gaddafi’s forces on the revel stronghold of Benghazi, French President Nicolas Sarkozy said.

French forces attack Libya

French warplanes have reportedly launched an all-out attack on the Libyan territories as violence continues to haunt the North African country.

Around 20 French aircraft bombed the positions of forces loyal to embattled Libyan ruler Muammar Gaddafi. The French plane fired the first shot in Libya at 1645 GMT and destroyed its target, according to a military spokesman.

A statement by the French Army says that a military vehicle belonging to Gaddafi forces has been targeted, AFP reported.

Meanwhile, witnesses were quoted by Al-Jazeera as saying that four Libyan tanks have also been destroyed by French warplanes.

The military spokesman said Paris is sending its Charles De Gaulle aircraft carrier to the Libyan coast.

The US and several other western countries’ air forces and navies are expected to join the French.

US Secretary of State Hillary Clinton has said the US would use its “unique capabilities” to reinforce its European allies.

Canadian Prime Minister Stephen Harper says a naval blockade is also being put in place around Libya’s coastal areas.

Canada, Norway and Denmark say they are ready to send their F-16 warplanes, while Italy, Spain and Britain will provide airbases and other military assistance.

France is also providing a major air base in the port city of Marseille.

Meanwhile, NATO members have met in Brussels for details of a military action plan.

The attack comes hours after French President Nicolas Sarkozy said Paris would lead an attack on Libyan territories in a bid to protect the civilian population.

Earlier in the day Colonel Gaddafi intensified attacks on the eastern city of Benghazi, killing more than two dozen revolutionaries.

The regime’s troops also downed an aircraft operated by revolutionary forces.

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Sebelum Itu…

Libyan rebels celebrate next to burning cars after Libyan leader Moammar Gadhafi's forces where pushed back from Benghazi, eastern Libya, Saturday, March 19, 2011. Explosions shook the Libyan city of Benghazi early on Saturday while a fighter jet was heard flying overhead, and residents said the eastern rebel stronghold was under attack from Muammar Gaddafi's forces.

Libyan rebels celebrate next to burning cars after Libyan leader Moammar Gadhafi’s forces where pushed back from Benghazi, eastern Libya, Saturday, March 19, 2011. Explosions shook the Libyan city of Benghazi early on Saturday while a fighter jet was heard flying overhead, and residents said the eastern rebel stronghold was under attack from Muammar Gaddafi’s forces.

Libyan rebel fighters take position in a street in Benghazi on March 19, 2011, as the exodus began shortly after the first air strikes hit Benghazi.

Libyan rebel fighters take position in a street in Benghazi on March 19, 2011, as the exodus began shortly after the first air strikes hit Benghazi.

A Libyan rebel fighter flashes the Victory sign in Benghazi on March 19, 2011, as the exodus began shortly after the first air strikes hit Benghazi.

Libyan rebel fighters take position in a street in Benghazi on March 19, 2011, as the exodus began shortly after the first air strikes hit Benghazi

Libyan rebel fighters direct a traffic of people fleeing from the city Benghazi in the town of al-Marej on March 19, 2011, after the first air strikes hit Benghazi.

Libyan rebel fighters direct a traffic of people fleeing from the city Benghazi in the town of al-Marej on March 19, 2011, after the first air strikes hit Benghazi

A Libyan rebel fighter flashes the Victory sign in Benghazi on March 19, 2011, as the exodus of civilians began shortly after the first air strikes hit Benghazi.

Hampir 26 orang terbunuh dalam serangan Tentera Gaddafi Ke Atas Benghazi

Gaddafi troops kill 26 in Benghazi

At least 26 of people have been killed and many others have been injured as forces loyal to Colonel Muammar Gaddafi intensify attacks on eastern Libyan city of Benghazi.

Benghazi, long held by the opposition, came under heavy artillery fire and airstrikes on Saturday from several sides by forces loyal to the embattled Colonel.

Earlier in the day a fighter jet operated by revolutionary forces was downed by Gaddafi warplanes.

Clashes are also going on in the western city of Misratah.

Revolutionary forces say they have again gained control of the city after beating Gaddafi forces.

The attacks come despite an earlier claim by Gaddafi of immediate ceasefire and a halt to military operations. The UN Security Council authorized a no-fly zone over Libya on Thursday.

Meanwhile some reports suggest that French warplanes are conducting overflights across Libya to enforce the no-fly zone.

Kes Hanief: SKMM Tidak Profesyenal Dan Tidak Patuhi Undang-undang

Sakit hati' boleh lapor pada SKMM

Penulis blog Mohd Nur Hanief Abdul Jalil mendakwa beliau disiasat tiga jam oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) kerana ada yang "sakit hati" tentang kandungan blognya.

"Mereka (SKMM) kata ada orang yang laporkan saya sebab 'sakit hati'.

"Kalau orang ada sakit hati tentang gambar atau kandungan blog mereka kata boleh laporkan pada SKMM untuk disiasat," kata Hanief.

Dalam soal-siasat pagi jam 10 pagi tadi di ibu pejabat SKMM di Cyberjaya, Hanief hadir berseorangan kerana peguamnya N Surendran tidak dapat hadir.

Katanya, walaupun bapanya dibenarkan hadir sama tetapi beliau memilih menjalani sesi itu berseorangan.

SKMM meolak permohonan Surendran supaya siasatan itu ditunda ke masa lain supaya beliau dapat turut serta.

Hanief, 27, bagaimanapun berpendapat cara SKMM menangani kes itu seperti mahu menakut-nakutkan penulis blog.


Hanief, Bloger Yang 'Ditahan' T/Malam... -Tian Chua

KL 19 Mac 11: Seorang penulis blog dibawa ke balai polis Sentul tengah malam tadi dan pihak berkuasa didakwa tidak mempunyai waran bagi menahannya, dakwa naib presiden PKR.

Tian Chua berkata, beliau mendapat penulis blog yang dikenali sebagai Hanief disiasat oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) selepas tiba di balai berkenaan tengah malam tadi."Di tengah-tengah siasatan SKMM, saya bertanya apa hak mereka menahan orang di tengah-tengah malam sebegini. (Dan) Tiada sesiapa menunjukkan waran (terhadap Hanief) pada saya," tulisnya di laman Twitter kira-kira jam 2.30 pagi tadi.

"Pegawai SKMM mengaku mereka tidak mengeluarkan waran, justeru saya minta soal siasat itu dihentikan. (Tetapi) mereka berita Hanief secara sukarela datang ke situ," tambah anggota parlimen Batu itu.

Tian juga mendedahkah bahawa SKMM memerintah Hanief hadir di ibu pejabat suruhanjaya itu di Cyberjaya pada jam 10.30 pagi ini bagi membantu memberi maklumat berhubung satu siasatan bawah Bab 3, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Menurut dokumen perintah yang gambarkan dimuatkan kembali Tian di internet, sekiranya gagal atau enggan berbuat demikian, Hanief boleh dibawa kepada majistret dan diberikan waran tangkap.

Masih belum jelas Hanief akan disiasat berhubung perkara apa. Setakat ini belum ada sebarang kenyataan daripada pihak berkuasa berhubung 'penahahan' dan siasatan pada penulis blog itu. -mk

Sungguh aneh, SKMM bertindak kerana ada orang sakit hati kepada blogger bernama "hanief". Hanya lantaran itu, Hanief ditahan dan disoalsiasat?

Siapa yang sakit hati dan sejak bila undang-undang memperuntukkan SKMM bertindak hanya di atas dasar "sakit hati" pihak tertentu, tanpa memperdulikan etika kerja dan sikap berkecuali?

Lebih aneh lagi pegawai SKMM bertindak di luar batas undang-undang - mengaku mereka tidak mengeluarkan waran.

Jika SKMM tidak patuh undang-undang di dalam menjalankan tugas dan mengendalikan kes, bagaimana rakyat mahu menghormati badan itu?

Tindakan mereka itu jelas boleh dikenakan tindakan. -GB

Pendirian TG Nik Aziz : Jawapan Terhadap NST
15 Rabiulakhir 1432
Oleh : Ahmad Fadhli bin Shaari (20 Mac 2011)

Saya merujuk kepada artikel yang tersiar di muka 10, akhbar New Straits Time bertarikh 19 Mac 2011 yang bertajuk Nik Aziz’s Outlandish Edicts (Fatwa Pelik Nik Aziz). Saya kira penulis artikel tersebut Azmi Anshar berniat jahat dengan tujuan menjatuhkan kredibiliti al-Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan sewaktu menulis artikel yang sebahagian besarnya mengandungi unsur-unsur prejudis terhadap Dato’ Nik Abdul Aziz bin Nik Mat.

Dari para pertama lagi, penulis menampakkan kedangkalannya apabila menyentuh berkenaan dengan gesaan YAB Tuan Guru supaya wanita Kelantan berpakaian sopan dan menutup aurat. Penulis menyifatkan gesaan ini sebagai seemingly denuded women of their long-held rights to dress, appear and behave as they always had in Malaysia (kelihatan menafikan hak wanita selama ini yang bebas untuk berpakaian, muncul di khalayak dan menampilkan diri sebagaimana kebiasaan wanita di Malaysia). Hairan sekali, apabila seorang penulis yang namanya mencerminkan dirinya sebagai seorang muslim boleh mempertikaikan apa yang disebut oleh Menteri Besar Kelantan itu. Sedarkah penulis, bahawa pakaian menutup aurat bukannya difardhukan oleh Nik Aziz, apa lagi Muhammad SAW, bahkan ia merupakan kefardhuan daripada Allah SWT. Tidak malukah penulis sebagai seorang muslim mempertikaikan kata-kata Menteri Besar Kelantan itu dalam keadaan dirinya masih merupakan seorang yang bersyahadah ; bersaksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah?

Perlu diingatkan, bermula tahun 1990, Tuan Guru Nik Abdul Aziz hanya menyebut isu aurat sebagai satu teguran kepada rakyat dan juga kakitangan wanita yang bekerja, tidak pernah ada satu tangkapan yang dibuat terhadap mereka yang tidak menutup aurat sehinggalah pada tahun 2005, barulah diperkenalkan kod berpakaian dan dikenakan denda kepada mereka yang melanggarnya. Adakah ini merupakan satu perkara yang pelik sehingga dianggap fatwa pelik oleh Azmi Anshar?

Sedarkah Azmi bahawa di Amerika Syarikat sendiri pada hari ini, fesyen berseluar londeh dan mendedahkan pakaian dalam juga telah dilarang demi memastikan keamanan dan ketenteraman awam. Tidakkah itu juga merupakan satu fatwa pelik? Atau Azmi Anshar ingin berkata bahawa PAS juga wujud di Amerika? (sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2007&dt=0830&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_08.htm) Demikian juga di China, pakaian seksi sehingga menggangu mata orang lain juga turut dilarang di atas alasan menjaga ketenteraman awam. (sumber : http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/3621864.stm) Apa jawapan Azmi Anshar terhadap langkah kedua-dua negara ini?

Artikel ini juga bagi saya penuh fitnah terhadap dasar Membangun Bersama Islam yang diperkenalkan di Kelantan. Seolah-olah kerana dasar inilah wanita di Kelantan ditindas. Barangkali Azmi Anshar ini seorang penghuni gua yang baru keluar melihat cahaya. Sedarkah beliau bahawa di Kelantanlah, golongan wanita dibela dengan pelbagai dasar kebajikan yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri. Di sini terdapat skim perlindungan kepada armalah, cuti wanita bersalin selama 60 hari, penggalakan wanita yang bekerja di kilang-kilang agar diberikan shif bekerja pada waktu siang sahaja, perlantikan Senator daripada kalangan wanita dan juga perlantikan penghulu khas untuk golongan wanita. Semuanya ini merupakan cetusan perubahan yang dimulakan oleh kerajaan yang menindas wanita seperti yang digambarkan oleh penulis Azmi Anshar. Dan jangan lupa, di saat cuti dua hari seminggu yang dinikmati oleh kakitangan awam di seluruh negara pada hari ini termasuklah golongan wanita, ia bermula di negeri Kelantan yang mana Doctor In The House itu pernah melabelnya sebagai budaya pemalas!

Azmi Anshar juga mempertikaikan soal calon wanita yang bertanding mewakili PAS pada hari ini sebagai satu perubahan terhadap fatwa pelik Nik Aziz. Kasihan sungguh apabila beliau tidur selama dua dekad sehingga gagal untuk melihat punca wanita tidak digalakkan bertanding sekitar tahun 1970an – 1990an. Sedarkah Azmi Anshar, parti yang pertama meletakkan calon wanita ialah PAS melalui calonnya Khatijah Sidek yang bertanding di kerusi Dungun, Terengganu pada tahun 1955. Pada waktu itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz masih berada di luar negara dan masih belum mengeluarkan pandangannya (atau dalam istilah Azmi Anshar sebagai fatwa pelik).

Apa yang menyebabkan golongan wanita agak terkebelakang satu ketika dahulu ialah kerana permainan politik kasar UMNO yang menggunakan politik ala samseng dengan pemuda tahan lasaknya dan lain-lain. Senario ini meletakkan ahli politik terutama dari pembangkang seperti PAS dalam keadaan bahaya dan ini tidak sesuai untuk dipikul oleh golongan wanita. Lupakah kita kepada tragedi yang berlaku kepada Allahyarham Abdul Samad Gul, ahli parlimen PAS yang mati dibunuh satu ketika dahulu? Lupakah kita kepada insiden-insiden berdarah yang menimpa penceramah-penceramah PAS satu ketika dahulu? Hari ini, senario tersebut beransur reda dan wanita dibenarkan kembali untuk berada di pentas politik ekoran keselamatannya yang sudah agak terjamin berbanding sebelum ini. Azmi Anshar perlu sedar, polisi tersebut bukannya satu fatwa, tetapi pendirian sementara mengikut senario semasa. Sepatutnya Azmi Anshar lebih fokus kepada agama yang diperalatkan oleh UMNO yang hanya bersifat sementara. Islam Hadhari sebagai contoh, di longkang mana ia dicampakkan pada hari ini setelah ia dijulang bagaikan ratib wajib satu ketika dahulu?

Melabelkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz sebagai anti wanita ialah satu tuduhan songsang yang sangat tersasar. Jangan dilupa cadangan Tuan Guru agar diberikan peluang kepada Muslimat PAS menjawat jawatan sebagai Naib Presiden PAS beberapa tahun yang lampau. Bolehkah UMNO membuka pintunya seluas itu? Tentu sekali tidak, kerana jawatan dalam parti UMNO umpama lubuk yang boleh menjanjikan seribu satu projek dan tender.

Azmi Anshar tidak berjaya membuktikan apa-apa melalui tulisannya, hanya sekadar memenuhi separuh muka surat akhbar NST dengan satu tulisan sampah yang tidak mempunyai apa-apa nilai. Sekian.

- Penulis ialah Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan.

Masa Terbaik Rakyat Sarawak Hukum BN Kerana Biarkan Taib Berkuasa 30 Tahun

Akhirnya DUN Sarawak Dibubarkan

KUCHING: Selepas pelbagai spekulasi sejak akhir tahun lalu, akhirnya Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan pada petang Sabtu bahawa Dewan Undangan Negeri akan dibubar Isnin ini bagi membolehkan pilihan raya negeri diadakan.

Taib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri berkata beliau telah mengunjungi Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng pada Khamis lepas bagi mendapatkan persetujuannya untuk membubarkan dewan.

"Notis pewartaannya akan dibuat pada 21 Mac," katanya pada sidang akhbar bersama dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada akhir lawatan dua pemimpin tertinggi pusat itu ke Sarawak di bawah program turun padang ke seluruh negara.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian, katanya menamatkan teka teki sejak berbulan-bulan mengenai tarikh pilihan raya negeri.

Dewan Undangan Negeri Sarawak dengan 71 anggota sedia ada akan tamat pada 23 Julai ini.

Pilihan raya negeri yang lepas diadakan pada 20 Mei, 2006.

Pada Jumaat, Taib memberitahu pemberita supaya tunggu sehari lagi untuk beliau membuat pengumuman berkaitan pilihan raya negeri selepas spekulasi mengenai pembubaran dewan undangan negeri semakin memuncak berikutan pertemuan beliau dengan Yang Dipertua Negeri.

Ketika ini, BN negeri menguasai 63 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri selepas Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Engkilili, Dr Jonical Rayong Ngipa, yang bertanding atas tiket parti pembangkang Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP), menyertai BN tahun lepas.

DAP menguasai enam kerusi manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Cinta Malaysia (PCM), menerusi wakil rakyat Bebas, masing-masing menguasai satu kerusi.- BERNAMATaib ketuai BN Sarawak

KUCHING: Spekulasi berhubung tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-10 akhirnya terungkai apabila secara rasmi dibubarkan, Isnin ini.

Pengumuman itu dibuat Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud pada sidang media bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yasin di Bilik Orang Kenamaan di Lapang Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) di sini, petang semalam.

Beliau berkata, notis mengenai pembubaran itu kepada Yang Dipertua Negeri, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng sudah diserahkan, baru-baru ini.

Bagaimanapun, khabar angin mengatakan beliau bakal berundur sebaik DUN dibubarkan adalah sebaliknya apabila menjelaskan tetap bertanding dan mempertahankan di kerusi Balingian dalam Parlimen Mukah yang dimenangi sejak 2001.

Abdul Taib tidak menyatakan alasan sebab beliau mahu terus kekal menerajui Sarawak sejak menjadi Ketua Menteri pada 1981.

Beliau adalah Ketua Menteri paling lama selain ahli parlimen kedua terpanjang berkhidmat di Malaysia selepas Tengku Razaleigh Hamzah dengan menjadi Ahli Parlimen selama 38 tahun.

“Saya tetap bertanding dan mengetuai PRN kali ini. Saya pernah menyatakan hasrat meletakkan jawatan (sebagai Ketua Menteri) iaitu pada 2006, namun terpaksa membatalkan hasrat berkenaan.

“Belum tiba masanya tetapi tidak menolak kemungkinan perkara itu (peralihan kuasa) berlaku kira-kira setahun atau lebih selepas tamat pilihan raya negeri.” katanya.

Sebelum itu, Perdana Menteri memberi bayangan bahawa Abdul Taib tetap bertanding selepas mengamanahkan beliau mengetuai PRN kali ini.

Dengan pengumuman itu, pilihan raya negeri perlu diadakan dalam tempoh 60 hari, namun beliau menyerahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menetapkan tarikh penamaan calon dan hari pengundian.

Pun begitu, cakap-cakap mula kedengaran apabila hari penamaan calon dikatakan jatuh pada 6 April manakala pengundian berlangsung 10 hari kemudian.

PRN 2006 memberi tamparan hebat selepas Barisan Nasional (BN) melalui Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) kalah teruk apabila memenangi 11 daripada 19 kerusi dipertandingkan. Malah, SUPP turut kehilangan kerusi Parlimen Sibu pada pilihan raya kecil Mei tahun lalu.

Bagaimanapun, SUPP berjaya menambah satu kerusi iaitu DUN Engkelili apabila calon Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP), Johnichal Rayong Ngipa lompat menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas sebelum menyertai SUPP.

Pada PRN berkenaan, Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) menang bersih 35 ditandingi, begitu juga Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) yang menang semua lapan kerusi ditandingi.

Parti komponen BN lain adalah Parti Rakyat Sarawak (PRS) menang lapan daripada sembilan kerusi ditandingi. Pembangkang pula menyaksikan DAP meraih enam kerusi manakala PKR dan Parti Cinta Malaysia (PCM) masing-masing dengan satu kerusi.

Pilihanraya Negeri Sarawak kali ini merupakan masa terbaik untuk rakyat Sarawak "menghukum" BN kerana membiarkan Abdul Taib terlalu lama menjadi Ketua Menteri - hampir 30 tahun (1981 - 2011), menjadikan rakyat Sarawak sebagai golongan yang terus dibelenggu dengan kemiskinan sekian lama dan sehingga Abdul Taib telah dapat melakukan pelbagai jenis korupsi tanpa sebarang tindakan.

Ayuh, rakyat Sarawak, lakukan perubahan itu. -GB

TG Hadi: Tak mustahil berlaku perubahan di S'wak

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yakin dengan peluang pakatan pembangkang dalam pilihan raya negeri Sarawak ke-10 akan datang.

"Tak mustahil pengundi di sana akan buat perubahan kali ini," katanya.

Ini berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Parlimen Sibu pada Mei tahun lepas yang dimenangi DAP, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ceramah di kawasan berhampiran Sungai Jerteh hari ini.

Turut serta dalam ceramah itu Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali dan Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP Dr Tan Seng Giaw.

Semalam Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumumkan Dewan Undangan Negeri Sarawak akan dibubarkan esok.

Sementara itu, Azmin ketika ditanya mengenai adiknya Ummi Hafilda yang mengadakan ceramah di Jerteh semalam yang antara lain mendakwa abangnya itu telah hilang pedoman dan tenggelam dengan janji-janji manis ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata:

"Pembangkang fokus dalam perjuangan dan terpulang kepada parti lawan yang menggunakan cara berkenaan".

- Bernama

Robin Padilla Aktor Filipina, Dari Dunia Gemerlap Menuju Islam

Siapa yang tak kenal Robinhood? Seorang sosok kesatria pembela kaum miskin dari tanah Inggeris. Ia senantiasa membela kaum lemah dengan membawa panah sebagai senjata utamanya. Tak jauh berbeza dengan Robin Padilla, aktor asal Filipina ini juga pernah membintangi filem serupa di negeri asalnya.

Nama lengkapnya adalah Robinhood Fernando Carino Padilla. Namun, ia lebih popular dengan panggilan Robin Padilla. Ia adalah aktor Filipina yang pernah berjaya di era tahun 1990-an. Filem-filem yang dibintanginya selalu masuk dalam jajaran box office di negaranya. Tak hairan bila namanya masuk dalam daftar teratas aktor dan aktris Filipina terlaris.

Nama tersohor kelahiran Kota Manila, 23 November 1967 ini makin memuncak setelah membintangi sejumlah filem action di negaranya. Bahkan kerana peranan yang dimainkannya sebagai seorang gangster berdarah dingin dalam sejumlah filem, ia mendapat julukan The Bad Boy of Philippine Action Movies.

Bakat berlakon memang sudah mendarah daging dalam keluarga besar Robin Padilla, yang merupakan pemeluk Kristen Protestan. Ketiga orang abang Robin, yakni Rustom Padilla, Royette Padilla dan Rommel Padilla, juga dikenal masyarakat Filipina sebagai aktor. Kehidupan sebagai bintang besar (megastar) membawa Robin dekat dengan dunia malam dan ubat-ubatan terlarang.

Ia pun akhirnya menjadi pecandu dunia malam. Kariernya sebagai superstar pun menurun. Ia terlibat dalam kehidupan preman jalanan. Akibat sikap dan perilakunya itu, pada tanggal 21 Julai 1994, polis Filipina mengeluarkan surat penangkapan terhadap dirinya. Ia dinyatakan bersalah atas memiliki senjata api tidak sah dan dijatuhi hukuman selama 21 tahun penjara. Namun, ia dibebaskan pada awal tahun 1998.

Saat menjalani kehidupan dari balik jeriji besi, Robin berkenalan dengan seorang Muslim bernama Gene Gallopin. Gallopin adalah aktivis pejuang HAM bagi masyarakat Minoriti Muslim di Filipina. Dari Gallopin yang juga merupakan seorang mualaf, Robin mulai mengenal Islam. Keduanya kerap bertukar fikiran. Apa yang disampaikan Gallopin ternyata membekas dalam diri sang aktor.

Setelah melakukan diskusi panjang dengan Gallopin mengenai agama, Robin mantap untuk memeluk Islam. Tak hanya memeluk Islam, ayah lima orang anak ini pun kemudian mengganti namanya dengan Abdul Aziz. Meski dalam keseharian ia masih menggunakan nama Robin Padilla. Tak lama berselang, Liezl, sang isteri pun mengikuti jejaknya untuk menjadi seorang Muslimah.

Perihal keislaman Robin, membuat rakyat Filipina tersentak. Terutama para peminat utama pemeran besar dalam filem Bad Boy 2 ini, kerana tidak banyak berita yang mengulas mengenai proses dirinya menjadi seorang Muslim.

Bagi Robin, menjadi seorang Muslim memberikan tantangan tersendiri. Berkali-kali ia diberitakan miring terkait aktiviti keagamaannya. Ia kerap dikaitkan dengan Kelompok Abu Sayyaf, sebuah kelompok Muslim yang kerap dicap sebagai kelompok radikal di Filipina. Salah satunya adalah berita mengenai penangkapan terhadap seorang petinggi Abu Sayyaf oleh pihak berkuasa Filipina.

Kebelakangan diketahui jika orang yang ditangkap tersebut merupakan salah seorang pengawal peribadinya. Langkah Robin untuk membantu saudara-saudaranya sesama Muslim pun begitu mengesankan. Pada tahun 2004, ia membentuk sebuah lembaga advokasi yang difokuskan untuk penentangan wabak malaria. Melalui lembaga advokasi bentukannya ini, Robin memberikan bantuan secara percuma kepada masyarakat Muslim Filipina. Atas dedikasinya ini, Jabatan Keiehatan Filipina menunjuknya sebagai juru kempen Gerakan Pemberantasan Malaria.

Robin juga dikenal aktif dalam kegiatan sosial dan pendidikan. Dalam suatu waktu ia berhasil melakukan penggalangan dana sebesar satu juta peso Filipina untuk membangun area pemakaman Muslim di kota Norzagaray, Provinsi Bulacan. Ia juga mendermakan wang sebesar 2,5 juta peso Filipina kepada sebuah lembaga kemanusiaan di Filipina, Muay Association of the Philippines.

Sementara dalam bidang pendidikan, melalui Yayasan Dindang Kapayapaan yang dibentuknya, ia mendirikan sebuah lembaga pendidikan prasekolah bagi anak-anak Muslim di atas lahan miliknya di Fairview Park, Quezon City. Lembaga pendidikan tersebut telah beroperasi sejak tahun 2007 hingga saat ini.

Robin menjelaskan, para murid yang belajar di sekolah tersebut, nantinya akan mendapatkan bimbingan membaca Al-Quran dari para tenaga pengajar terpilih. Selama menimba ilmu di sekolah tersebut, tambahnya, para peserta didik akan tinggal di rumah peribadinya yang berada dalam satu lokasi dengan bangunan sekolah. “Para murid kita kecualikan dari yuran sekolah, biaya pembelian buku, papan tulis dan biaya asrama,” paparnya sebagaimana dikutip dari lamanweb Manila Bulletin.

Meski menyandang status sebagai mantan narapidana, namun hal tersebut tidak membuat kareer Robin di dunia lakonan menurun. Berbagai tawaran untuk tampil di layar lebar datang kepadanya. Namun berbeza dengan sebelum masuk penjara, selepas menghirup udara kebebasan ia memutuskan untuk beralih ke filem-filem bergenre drama dan komedi.

Penampilan pertama di muka umum di dunia lakonan selepas keluar dari penjara adalah membintangi filem bergenre drama berjudul Tulak ng Bibig, Kabig ng Dibdib. Setelah debut perdananya kembali ke dunia perfileman Filipina, sejumlah tawaran untuk bermain dalam filem menghampirinya.

Beberapa filem yang pernah dibintanginya setelah dibebaskan yaitu Bakit Ngayon Ka Lang, Hari ng Selda: Anak ni Baby Ama 2, Tunay na Tunay: Gets Mo? Gets Ko, Ooops…, Teka Lang Diskarte Ko To, Kailangan Ko’y Ikaw, You and Me Against The World, Videoke King, dan Pagdating Ng Panahon. Dalam filem-filem tersebut, ia selalu dipasangkan dengan aktris-aktris ternama Filipina. Sebut saja di antaranya Judy Ann Santos, Angelika dela Cruz, Jolina Magdangal, Claudine Barretto, dan Kris Aquino.

Langkah ayah dari Ted Matthew (tidtid), Queenie, Kylie, Zhelireen (zhen-zhen), dan Robin Jr (Ali Padilla) dalam dunia lakonan tidak hanya sebatas di layar lebar, namun juga menembusi ke layar televisyen. Di antaranya ia pernah membintangi serial TV Asian Treasures produksi GMA Network. Siri televisyen yang dibintanginya ini selalu menempati peringkat atas acara televisyen yang selalu ditonton ramai.

Pilihan raya Sarawak: PR yakin tawan 36 kerusi ‘panas’


SARAWAK: KEADILAN bersama Pakatan Rakyat Sarawak sudah mengenalpasti 36 kerusi sasaran di negeri itu yang mampu ditawan pada pilihan raya akan datang, kata Timbalan Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Sarawak, Wan Zainal Wan Senusi.

Menurutnya, 36 kerusi ‘panas’ itu merupakan sasaran minima bagi memastikan Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan baru selepas pilihan raya akan datang.

“Kita berhasrat untuk menang sebanyak mungkin dan 36 kerusi negeri itu merupakan sasaran minima bagi memastikan kita berjaya membentuk kerajaan baru.

“Namun, keutamaan kami ketika ini ialah memperkemaskan jentera penerangan agar maklumat benar-benar sampai hingga ke akar umbi,”

Wan Zainal bagaimanapun enggan memperincikan nama kerusi-kerusi tersebut.

Tempoh kerajaan Sarawak ketika ini berakhir pada 24 Julai depan dan pembubarannya dijangka diadakan serentak dengan pilihan raya umum (PRU).

KEADILAN dijangka bertanding di 42 dari 71 kerusi negeri manakala bakinya lagi ditandingi DAP, PAS dan Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP).

Dalam perkembangan lain, Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka mengadakan pertemuan bersama masyarakat Sarawak dalam program jelajah beliau ke negeri itu Sabtu ini.

Selain menghadiri majlis sambutan Hari Raya Cina di perkarangan pejabat KEADILAN Cabang Stampin di Serian Kuching, Anwar juga bakal hadir pada mesyuarat Majlis Pimpinan Negeri Sarawak.

Beliau juga akan menyampaikan dua ceramah di Kampung Taie, Serian dan Taman Sukma, Jalan Sultan Tengah, Kucing pada hari yang sama.

Menteri Umno, Noh Omar patut ambil kursus perakaunanSHAH ALAM: Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, secara sinis mencadangkan kerajaan supaya menghantar barisan menteri, termasuk Datuk Seri Noh Omar menjalani kursus perakaunan.

Beliau berkata demikian mengulas reaksi beberapa pemimpin Umno, termasuk Noh Omar selaku Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno negeri itu yang mendakwa kos majlis makan malam yang ditanggung Yayasan Selangor, berjumlah RM800,000.

“Rata-rata nampaknya pemimpin UMNO walaupun telah menjadi Menteri tidak mempunyai pengetahuan dalam perakaunan. Justeru mereka gagal memanfaatkan laporan audit yang kita bentang. Mereka gagal memahami apa yang dikatakan belanjawan, keuntungan dan kerugian serta aliran tunai dalam satu-satu akaun.

“Kita suka mencadangkan agar kerajaan pusat menghantar mereka menjalani kursus perakaunan agar lebih memahami akan selok belok akaun dan tadbir urus kewangan,” ujarnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurut Faekah, kos sebenar majlis makan malam berkenaan hanya lah RM300, 000 dan kos yang disebut Noh Omar adalah jumlah kos keseluruhan program sambutan 40 tahun yayasan itu.

Katanya lagi, defisit yang berlaku dalam kewangan YS bukan berlaku dalam tempoh setahun atau sekelip mata sebaliknya akibat pengurusan dan pemantauan buruk ketika pentadbiran kerajaan negeri Umno-Barisan Nasional.

“Pakatan Rakyat berdepan tugas berat dalam memperbaiki kesilapan yang terkumpul sejak 52 tahun lalu untuk memastikan semua syarikat kerajaan termasuk Yayasan Selangor diurus dengan baik,” katanya lagi.

Tambah beliau, pimpinan Umno Selangor seharusnya kagum dengan kejayaan kerajaan negeri yang berani mendedahkan laporan kewangan Yayasan Selangor yang tidak diaudit selama lima tahun di bawah Umno-BN.

“Kita cabar Kerajaan Pusat agar memulakan tindakan tersebut kerana bukan sahaja gagal membentangkan belanjawan yang seimbang sejak 12 tahun yang lalu malah terdapat terlalu banyak kepincangan yang disumbat di bawah kapet.

“Mendesak Tan Sri Dato’ Seri Khalid Ibrahim, mengambil tanggungjawab dengan meletakkan jawatan, mereka berkata seolah-olah mereka tidak mempunyai cermin,” sinis beliau.

Bandar Benghazi Dibom.. Jet Pengebom Gaddafi Ditembak Jatuh

A Libyan jet bomber crashes after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

A Libyan jet bomber crashes after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya’s rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city’s south sending thick smoke into the sky.

A Libyan jet bomber crashes after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

A parachute (L) is ejected from a Libyan jet bomber as it crashes after being hit over Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

A parachute (L) is ejected from a Libyan jet bomber as it crashes after being hit over Benghazi on March 19, 2011 as Libya’s rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city’s south sending thick smoke into the sky.

A parachute (L) is ejected from a Libyan jet bomber as it crashes after being hit over Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

A parachute (L) is ejected from a Libyan jet bomber as it crashes after being hit over Benghazi on March 19, 2011 as Libya’s rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city’s south sending thick smoke into the sky.

A Libyan jet bomber crashes after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

A Libyan jet bomber crashes after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

A huge explosions is seen over the outskirts of Benghazi after a plane of Gadhafi's forces was shot down over eastern Libya, Saturday, March 19, 2011. Explosions shook the Libyan city of Benghazi early on Saturday while a fighter jet was heard flying overhead, and residents said the eastern rebel stronghold was under attack from Muammar Gaddafi's forces.

A huge explosions is seen over the outskirts of Benghazi after a plane of Gadhafi’s forces was shot down over eastern Libya, Saturday, March 19, 2011. Explosions shook the Libyan city of Benghazi early on Saturday while a fighter jet was heard flying overhead, and residents said the eastern rebel stronghold was under attack from Muammar Gaddafi’s forces.

Smoke billows after a Libyan jet bomber crashed after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

Smoke billows after a Libyan jet bomber crashed after being shot down in Benghazi on March 19, 2011 as Libya’s rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city’s south sending thick smoke into the sky.

Smoke billows from a Benghazi neighbourhood on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

Smoke billows from a Benghazi neighbourhood on March 19, 2011 as Libya’s rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city’s south sending thick smoke into the sky.

Smoke billows from a Benghazi neighbourhood on March 19, 2011 as Libya's rebel stronghold came under attack, with at least two air strikes and sustained shelling of the city's south sending thick smoke into the sky.

Tanpa memperdulikan kritikan Dunia,Bandar Benghazi Terus Dibom

‘Pro-Gaddafi forces enter Benghazi’

Forces loyal to Libyan ruler Muammar Gaddafi have entered the opposition-controlled city of Benghazi as fighter jets keep shelling the city’s south, reports say.

Planes carried out at least two air strikes in the eastern city and columns of black smoke were seen rising from the targeted areas as pro-Gaddafi forces advanced to western suburbs of Benghazi, AFP reported.

Meanwhile, reports said one warplane has been shot down over the city as anti-government forces returned fire. There are also reports of heavy artillery and gunfire in the turmoil-hit city.

The revolution that began on Feb. 15, in the eastern city of Benghazi and spread east to the capital Tripoli has been sliding toward a civil war that could be prolonged, with opposition forces backed by mutinous army units going on the offensive to try to put an end to Gaddafi’s 41-year-old despotic rule.

The attack comes despite the announcement by the Libyan regime that forces loyal to Gaddafi have halted all their military operations.

On Thursday night, the UN Security Council passed a resolution, co-sponsored by France, Britain, Lebanon and the United States, endorsing a no-fly zone over crisis-hit Libya and military strikes on pro-Gaddafi forces to guard civilians.

Hours after the vote, Libyan Foreign Minister Moussa Koussa stated that the regime has declared an immediate ceasefire and stoppage of all military operations.

Pro-Gaddafi troops, backed by heavier armor and a monopoly on air power as compared to poorly armored opposition forces, have reportedly wrest back control of Zawiya and Zuwara west of the capital, Tripoli, and have tightened their siege of Misrata over the past few days.

They have also pushed revolutionary forces out of oil port cities of Ras Lanuf and Brega, and captured a strategic road junction at Ajdabiya.

Gaddafi’s forces, however, have lost vast swathes of Cyrenaica, the country’s fertile eastern coastal region to anti-government forces, who are struggling to penetrate deep into the front line westward toward the capital Tripoli, Gaddafi’s main stronghold. -PressTV

Serangan udara ke atas Benghazi walaupun sudah ada gencatan senjata

Airstrikes hit Benghazi despite ceasefire

A fighter jet has bombarded an area southwest of opposition-controlled city of Benghazi in breach of Libyan regime’s announcement of a ceasefire on Friday.

A fighter jet has pounded an area southwest of Libya’s opposition-controlled city of Benghazi as the battle between pro-Gaddafi troops and opposition forces rages on in the country.

Two columns of smoke were seen rising from the targeted zone in the southwestern part of the city after the attack, while anti-government forces in the city were returning fire, AFP reported.

Earlier reports said a string of loud explosions and airstrikes wrere heard in the eastern city of Benghazi.
According to some witness accounts, the explosions started about 2 a.m. local time and Gaddafi’s forces are advancing approximately 20 km (12 miles) from Benghazi.

The attack comes despite the announcement by the Libyan regime that forces loyal to Libyan ruler Muammar Gaddafi have halted all their military operations.-PressTV

Semalam…

A Libyan rebel flashes the victory sign as he arrives with his weapon to the frontline near Sultan, south of Benghazi, Libya, Friday, March 18, 2011. The U.N. Security Council voted Thursday to impose a no-fly zone over Libya and authorize "all necessary measures" to protect civilians from attacks by Moammar Gadhafi's forces, hours after the Libyan leader vowed to crush the rebellion with a final assault on the opposition capital of Benghazi.

A Libyan rebel flashes the victory sign as he arrives with his weapon to the frontline near Sultan, south of Benghazi, Libya, Friday, March 18, 2011. The U.N. Security Council voted Thursday to impose a no-fly zone over Libya and authorize “all necessary measures” to protect civilians from attacks by Moammar Gadhafi’s forces, hours after the Libyan leader vowed to crush the rebellion with a final assault on the opposition capital of Benghazi.

A man holding a placard thanking France, looks at Libyan rebel fighters parade in the center of Benghazi with an injured member of Moamer Kadhafi's forces captured on the outskirts of the city on March 18, 2011 as thousands gathered in the rebel stronghold for prayers and celebrations after a UN vote approved a no-fly zone.

A man holding a placard thanking France, looks at Libyan rebel fighters parade in the center of Benghazi with an injured member of Moamer Kadhafi’s forces captured on the outskirts of the city on March 18, 2011 as thousands gathered in the rebel stronghold for prayers and celebrations after a UN vote approved a no-fly zone.

Protesters attend Friday prayer in Benghazi March 18, 2011. Al Jazeera television reported that pro-Gaddafi forces were advancing quickly towards the rebel stronghold of Benghazi on Friday evening, despite a ceasefire declared earlier in the day.

Protesters attend Friday prayer in Benghazi March 18, 2011. Al Jazeera television reported that pro-Gaddafi forces were advancing quickly towards the rebel stronghold of Benghazi on Friday evening, despite a ceasefire declared earlier in the day.

Protesters attend Friday prayer near a courthouse in Benghazi March 18, 2011. Al Jazeera television reported that pro-Gaddafi forces were advancing quickly towards the rebel stronghold of Benghazi on Friday evening, despite a ceasefire declared earlier in the day.

Protesters attend Friday prayer near a courthouse in Benghazi March 18, 2011. Al Jazeera television reported that pro-Gaddafi forces were advancing quickly towards the rebel stronghold of Benghazi on Friday evening, despite a ceasefire declared earlier in the day.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .