Ikuti Blog ini

ATM: Kes Enjin Belum Selesai, Kini Kes Maklumat Bocor Pula

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) kesal dengan kerapuhan sistem keselamatan agensi Pertahanan Negara mutakhir ini kerana sebelum kes kehilangan enjin pesawat F5E selesai, kini timbul pula isu kebocoran maklumat sulit Angkatan Tentera Malaysia.

Angkatan Tentera sepatutnya menjadi contoh dan penanda aras kepada sistem keselamatan agensi pertahanan lain, namun insiden terbaru ini menimbulkan kebimbangan dihati rakyat kerana negara ini boleh dianggap tidak selamat. Apa sahaja kekuatan dan kelematan sistem pertahanan yang ada dalam negara ini begitu senang diketahui musuh.

Intergriti anggota keselamatan negara bakal menjadi pertikaian jika ianya gagal ditangani segera. PAS yakin, insiden pembocoran maklumat ini melibatkan pegawai-pegawai kanan berpangkat tinggi kerana dari segi amalan kerahsiaan dalam organisasi Kerajaan dan Pertahanan, hanya mereka yang yang berpangkat tinggi sahaja mempunyai akses terhadap maklumat bertaraf sulit, rahsia dan rahsia besar.

PAS berharap agar agensi Keselamatan Negara membuat kajian semula tentang tahap keselamatan yang ada. Rakyat memerlukan satu jaminan yang kondusif terhadap tahap keselamatan negara.

Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan dinegara maju seperti Jepun pasti akan meletakan jawatan jika perkara sebegini berlaku, adakah Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Malaysia perlu dibiarkan sahaja sedangkan ini adalah insiden kedua yang melibatkan kecuaian yang besar dibawah pentadbiran mereka.

PAS mahu Kerajaan mendakwa dan memberikan hukuman yang berat kepada pengkhianat negara yang terlibat dalam kes ini.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Penyokong Pro-M UM anjur perarakan aman esok

um student protest Penyokong pro-Mahasiswa (pro-M) akan mengadakan perarakan aman esok sebagai kesinambungan tidak puas hati mereka terhadap keputusan pilihan raya kampus Universiti Malaya (UM) minggu lalu.

Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Mohd Shafie Hashim berkata, perarakan aman akan diadakan selepas solat Jumaat esok.

Beliau memberitahu Malaysiakini, mereka akan berarak dari Masjid al-Rahman menuju ke Dewan Tunku Canselor (DTC) UM.

"Perarakan tersebut bagi menggambarkan rasa tidak puas hati mahasiswa terhadap demokrasi kampus yang dianggap mereka sudah mati," katanya.

Keputusan pilihan raya kampus UM, Khamis lalu digantung selepas ratusan mahasiswa daripada pro-M, berdemonstrasi dan menuduh berlakunya penyelewengan.

Susulan itu berlaku ketegangan menyebabkan Naib Canselor, Prof Datuk Ghauth Jasmon bersama 10 pelajar mahasiswa dari kumpulan itu berunding lebih empat jam berhubung perkara itu, pada keesokan harinya.

Dalam rundingan tersebut, Ghauth juga bersetuju membenarkan kumpulan pro-M melantik perunding bagi menguji sistem undian elektronik (e-undi) yang didakwa mereka dimanipulasikan.

Ghauth juga berjanji pilihan raya kampus akan diadakan semula jika terbukti berlakunya penyelewengan.

Pilihan raya itu menyaksikan kumpulan pro-Aspirasi (pro-A) berjaya menguasai UM dengan memenangi 21 kerusi berbanding 17 yang dimenangi pro-M.

Tiga lagi kerusi dimenangi oleh calon bebas. Dua daripada calon itu kemudiannya menyatakan sokongan kepada kumpulan Aspirasi.

Bagaimanapun semalam Ghauth dilaporkan berkata keputusan pilihan raya Khamis lalu, sah dan kekal serta tidak perlu diadakan pilihan raya semula.

Ia ekoran siasatan pihaknya mendapati tiada masalah dengan sistem pengundian berkomputer (e-undi) dan bantahan mahasiswa tidak memberi kesan kepada keputusan tersebut.

Mengulas lanjut, Mohd Shafie menjangka kira-kira 500 mahasiswa akan menyertai perarakan aman itu dengan membawa beberapa kain rentang dan poster bantahan mereka.

Mahasiswa dari unversiti yang lain turut dijemput untuk bersama menyokong perarakan tersebut, tambahnya.

Ditanya bagaimana pihaknya memastikan perarakan itu dijalankan dengan aman, Mohd Shafie berkata:

"Kita sudah membuat persediaan untuk tujuan keselamatan esok. Kita akan mengawal penyokong kita dari melakukan provokasi. Kita akan mengingatkan mahasiswa.

"Kita berharap tidak ada pihak yang menghalang kita. Harap keadaan (esok) tenang dan tidak ada sebarang gangguan," katanya.

Menurutnya, kumpulan itu juga telah menyiapkan kira-kira 2,000 risalah bersaiz B5 tentang kronologi bantahan mereka, untuk diedarkan kepada orang ramai.

Royalti: Rakyat digesa kibar bendera Kelantan

KOTA BHARU, 4 Feb: Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Kelantan (Gegar) menggesa seluruh rakyat negeri ini dan di mana sahaja mengibarkan bendera Kelantan sebagai tanda sokongan kepada kerajaan Kelantan menuntut royalti.

Pengerusi bersama Gegar, Dr Abdul Halim Yusof dan Mohamad Fauzi Abu Samah dalam satu kenyataan berkata, ianya juga sebagai komitmen dan keperihatinan seluruh rakyat Malaysia kepada hak rakyat negeri itu.

"Gegar merayu dan memohon seluruh rakyat dan anak Kelantan di mana sekalipun mereka berada untuk Mengibarkan bendera negeri Kelantan di kereta, premis kediaman dan tempat yang sesuai sebagai tanda sokongan kepada kedaulatan Persekutuan Malaysia di mana Kelantan adalah salah sebuah negeri yang mendokong Persekutuan," kata mereka.

Selain itu Gegar juga mahu rakyat terus memberi sokongan terhadap sebarang usaha memberi kesedaran rakyat dan meningkatkan perasaan bertanggungjawab untuk menyumbang dan membantu bagi memajukan Kelantan sebagai negeri yang aman, sejahtera dan maju dalam ekonomi, sosial dan politik.

Mereka juga kesal dengan kenyataan berterusan Datuk Mustapha Mohamed dan Datuk Dr Awang Adek Hussein selaku anak kelantan yang menidakkan pemberian wang royalti kepada Kerajaan Negeri Kelantan.

Bagi mereka, semua pihak perlu menghormati penjelasan Pengerusi PETRONAS Pertama, Tengku Razaleigh Hamzah yang terbabit secara langsung dalam perjanjian tahun 1975.

"GEGAR menganggap kecaman dan sindiran pihak tertentu terhadap YBM Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah adalah amat tidak wajar kerana majlis tersebut adalah majlis penjelasan sebenar kepada rakyat," katanya.

Sehubungan itu mereka mengajak semua pemimpin dan penggerak politik tanpa mengira parti, pemimpin masyarakat, ulama dan cendekiawan, sasterawan, budayawan, pentadbir, petani, peniaga, peraih serta seluruh warga masyarakat untuk menuntut dan mempertahankan hak royalti minyak dan masa depan seluruh rakyat dan negeri Kelantan demi kebaikan rakyat dan generasi.

PKR Buat Laporan Polis Terhadap Laporan UtusanSatu laporan polis akan dibuat ke atas penyiaran berita di Utusan Malaysia di muka surat depan hari ini yang bertajuk 'Tak Rela Diliwat Lagi', demikian kata Ketua Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Johnson Chong di sini, hari ini.


"Kita akan membuat laporan polis berhubung laporan tersebut," kata beliau, sejurus ditemui di sini, selepas berakhirnya perbicaraan fitnah II melibatkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim petang ini.

Anwar kelihatan mula beredar bangunan kompleks mahkamah sekitar jam 5:00 petang ini, lalu disambut dengan laungan 'Reformasi!" oleh kira-kira 50 orang pengikutnya.

Antara yang termuat di dalam laporan Utusan itu ialah pendedahan Mohd Saiful Bukhari Azlan, 25, yang mahu berhenti kerja kerana tidak mahu diliwat lagi oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut.

Tambah beliau, beliau bertugas sebagai sukarelawan sekitar 1 Mac 2008 dengan tugasnya - antaranya mengatur jadual ceramah pilihan raya sebelum dilantik sebagai pembantu peribadi Anwar pada akhir April.

Laporan itu menambah, Mohd Saiful dibayar gaji sekitar RM1,000 dengan elaun AS$1,000 (RM3,400) serta 10,000 dolar Hong Kong (RM4,300) bergantung kepada perjalanan ke luar negara.

Di dalam hujjahnya di mahkamah petang in Peguam Karpal berkata, laporan di dalam Utuisan Malaysia itu dibuat dengan niat jahat kerana mengada-adakan apa yang tiada dalam prosiding perbicaraan kes liwat.

Ayat yang dimaksudkan Karpal sebagai "menghina mahkamah" ialah "Tak rela diliwat lagi" dimana semalam mahkamah telah memutuskan untuk menghapuskan perkataan TERAKHIR yang membawa maksud seolah-olah telah berlaku beberapa innsiden liwat sebelumnya. Sedang kes yang menjadi perbicaraan adalah satu perlakuan yang dituduh liwat untuk kali pertama.

Penasihat PKR itu difitnah dengan pertuduhan bahawa beliau telah melakukan hal tersebut bersama Mohd Saiful pada 26 Jun 2008 antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

MUKA DEPAN UTUSAN : Anwar gagal tarik ramai penyokong...masih nak menipu dan putar belit lagi..!!!

Anwar gagal tarik ramai penyokong

KUALA LUMPUR 3 Feb. – Usaha Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menarik para penyokongnya berhimpun pada hari pertama perbicaraan kes liwatnya tidak mendapat sambutan apabila kira-kira 50 orang sahaja hadir di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini hari ini.... Berita Penuh

(GAMBAR-GAMBAR KAT BAWAH NI MENIPU MACAM UTUSAN JUGA KOT..!!!)
YANG ADA 4 ORANG

YANG NI ADA 3 ORANG

YANG NI ADA 5 ORANG

YANG NI TINGGAL ANWAR SEORANG

1Malaysia – Senjata makan tuan

Kenyataan perkauman yang dilontarkan oleh pegawai khas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam di Melaka dalam satu seminar 1 Malaysia menunjukan jelas bahawa UMNO adalah parti yang berfikiran perkauman yang sempit, bercelaru dan tidak konsisten hala tujunya dibawah pimpinan Dato Seri Najib Razak.

Ketua Pemuda DPPBK menyeru ahli2 Umno, MIC dan juga MCA tidak lagi menjadi penyokong yang setia tidak bertempat ini kerana nakhoda yang menerajui BN semakin hari semakin hilang arah tuju semakin hilang penghormatanya manakan tidak pegawai khas beliau sendiri masih belum faham maksud 1 Malaysia. Sehingga kini pemerintahan dato Seri Najib Razak sudah banyak berlaku perkara-perkara yang berkaitan dengan keharmonian antara kaum yang selama ini kelihatan baik dan aman.

Kenyataan Datuk Nasir Safar bagaikan melawan arus dengan konsep 1 Malaysia beliau menyatakan bahawa kaum Cina dan India adalah pendatang dan mengungut mereka akan ditarik kerkyatan sekiranya menentang keputusan kerajaan menghadkan 12 matapelajaran dalam peperiksaan SPM. Ini menunjukan semangat 1 Malaysia yang dilontarkan oleh perdana menteri bagaikan satu retorik hanya mainan politik Umno untuk mendapatkan sokongan rakyat pelbagai kaum. Manakan tidak juak – juak Umno masih lagi memepermainkan isu perkauman ini sejak hampir tewas di PRU 12.

Dengan ini Pakatan rakyat adalah platform terbaik bagi semua kaum di bumi Malaysia ini. Ini kerana dasar pakatan rakyat adalah Negara kebajikan untuk semua kaum dengan mengikut perlembagaan Negara. Umno dengan dasar perkauman yang sempit dimana semua kaum ditolak kecuali kroni2 Umno sahaja kita lihat kononya ingin membantu orang-orang melayu tapi dalam pada yng sama menindas orang melayu. Pemerintahan sudah lebih 52 tahun tapi tahap kemiskinan melayu masih pada tahap yang tinggi.. Pemuda Pas kawasan Bukit katil menyeru sekali lagi marilah beramai2 bersama2 dalam pakatan rakyat semoga kita dapat membangunkan Negara ini dengan lebih baik lagi. Takbir.

ANAK Kesal MB ‘Menepis’ Memorandum Yang Dihulurkan

http://buletinonline.net/images/stories/berita22/IMG_3107.JPGChukai, KEMAMAN – Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) merasa sangat dukacita dengan layanan buruk yang diberikan oleh Menteri Besar negeri Terengganu Dato’ Ahmad Said.
Menurut Presidennya, Mazlan Aliman, walaupun surat telah dihantar, malah kemudian telah di faks kan sekali lagi, namun kedatangan beliau untuk menyerahkan memorandum ANAK di perlekehkan terutamanya oleh Setiausaha Politik Menteri Besar sendiri.

”Saya rasa dukacita kerana negeri Terengganu, nampaknya, walaupun kita teah hantar buat temu janji, dah hantar surat, tapi layanan yang diberikan yang diberikan oleh YAB Menteri Besar, sangat mendukacitakan,”katanya ketika ditemui di sini semalam.

Katanya, ia adalah pengalaman kedua, ANAK mendapat layanan buruk dari kerajaan negeri selepas kerajaan Negeri Sembilan

Manakala, kata beliau, tiga lagi negeri yang telah beliau kunjungi mendapat layanan yang cukup baik, terutamanya negeri Pahang, yang menyambut ketibaan ANAK cukup istimewa.


”(Dari) Lima negeri yang kita (telah) pergi tiga ngeri bagus, iaitu Pahang, Selangoir dan Johor, tapi nampaknya negeri Terengganu dan negeri Sembilan memberi layanan yang sangat buruk,

”dan ini menggambarkan bahawa kerajaan negeri (Terengganu) tidak mempunyai keprihatinan kepada sebahagian rakyat mereka, iaitu masyarakat Felda,”ujarnya.

Beliau berharap masyarakat Felda negeri Terengganu menyedari tentang prilaku MB dan Kerajaan negeri, kerana katanya, beliau bukan membawa isu parti atau politik, tetapi isu rakyat.

Katanya, sebagai pemimpin kepada sebuah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mewakili lebih 1.5 juta anal-anak Felda, beliau kesal memorandum sosio-ekonomi dan masa depan generasi kedua Felda ditolak Menteri Besar Terengganu


.


7 pelajar UPM dilucut kemenangan ke mahkamah?

Tujuh pelajar, yang dipercayai dari kumpulan Pro-Mahasiswa, yang dilucutkan kemenangan tidak sampai 24 jam selepas memenangi kerusi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Putra Malaysia (UPM), dijangka akan ke mahkamah untuk mencabar keputusan itu.

Jika tindakan itu diambil, ia dilihat sebagai kali pertama keputusan pilihan raya kampus bakal dicabar di mahkamah.

Ketujuh-tujuh pelajar berkenaan yang sedang mengadakan perbincangan peguam masing-masing dijangka membuat keputusan muktamad mengenainya selepas mengadakan pertemuan dengan Naib Canselor UPM Prof Datuk Dr Nik Mustapha R Abdullah.

“Usaha untuk menemui Naib Canselor belum berhasil dan kemungkinan kami akan menemui beliau dalam waktu terdekat.

“Jadi kami tunggu hasil pertemuan dahulu, apa yang hendak dilakukan oleh Naib Canselor... sama ada menerima kemenangan mereka ataupun mengadakan semula pilihan raya kampus bagi kerusi MPP,” kata bekas pengerusi kumpulan Pro-Mahasiswa UPM, Abdul Razak Omar ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Ketujuh-tujuh pelajar berkenaan menerima surat dilucutkan kemenangan petang Rabu lalu dengan dinyatakan telah melakukan tiga kesalahan iaitu bertanding atas tiket secara berkumpulan, berkempen tidak mengikut tempoh ditetapkan dan berkempen menggunakan media baru seperti SMS, laman web atau blog.

Pilihan raya kampus UPM diadakan Selasa lalu.

Mereka merupakan sebahagian daripada 11 calon barisan yang dipercayai menganggap diri mereka kumpulan Pro-Mahasiswa yang memenangi kerusi MPP kali ini.

Pelajar-pelajar yang dilucutkan kemenangan ialah Muhammad Hazim Mohd Noh, Amirul Rahman Mohd Khozam, Muhamad Hanif Md. Radzi, Muhamad Rafi Abu Bakar, Nurul Hanisah M Yunus, Siti Hajar Zolqarnain dan Azlinda Abdullah.

Sebelum ini Presiden kumpulan Pro-Mahasiswa, Ahmad Faris Rakbi berkata ketujuh-tujuh pelajar berkenaan tidak akan mengemukakan rayuan.

“Mereka tidak akan membuat rayuan sebab kemenangan mereka dibatalkan selepas kami menang pilihan raya, malah kenyataan dibuat pihak pengurusan universiti tidak mengemukakan bukti kepada tuduhan-tuduhan yang dikenakan,” katanya lagi.

The Malaysian Insider difahamkan pengurusan mengambil tindakan itu ekoran bantahan yang diterima daripada kumpulan Pro-Aspirasi ataupun Penggerak Mahasiswa.

Calon-calon kumpulan Pro-Aspirasi mengulangi kemenangan besar mereka dalam pilihan raya kampus UPM kali ini.

Kumpulan Pro-Aspirasi memenangi 37 daripada 48 kerusi MPP yang dipertandingkan.

Kumpulan Pro-Mahasiswa hanya memenangi 11 kerusi berbanding 13 kerusi ketika sesi pengajian lalu.

18SX - Lawak lewat malam

Hikayat 'Meraung Mewangsa' di sebuah negeri Dahi Berdengung. Kisahnya..jeng..jeng..jeng ! Layan !!

Hakim: Apa bukti atas pertuduhan?

Pendakwa: Kami akan membukti kan kami ada cukup bukti termasuk hasil ujian dna, laporan doktor, laporan kimia & bukti dokumentasi. terdapat kesan air mani tertuduh tertinggal didalam dubur mangsa (saifool)!

Hakim: Apa benar tertuduh telah merogol anda?

Saifool: Ya.

Hakim: Bila?

Saifool: 26 haribulan yang Arif.

Hakim: Bila laporan polis dibuat?

Saifool: 28 haribulan..

Hakim: Bila pemeriksaan doktor dibuat?

Saifool: Sebelah petang 28 selepas membuat laporan polis.

Hakim: Bagaimana kamu boleh mengekalkan (mengandungkan) air mani mangsa untuk selama lebih 2 hari di dalam dubur kamu?

Saifool: Saya kemut yang arif.

Hakim: Kamu tidak basuh?

Saifool: Tidak.

Hakim: Tidak mandi?

Saifool: Tidak juga yang arif.

Hakim: Jadi kamu tidak ke tandas, tidak basuh & tidak mandi selama lebih 2 hari?

Saifool: Benar yang arif. Saya buat begitu untuk mengekalkan bukti DNA yang arif.

Karpal Singh: Yang arif, nampaknya perbicaraan ini melibatkan adegan 18SX & saya mohon perbicaraan dijalankan secara tertutup.

Hakim: Baiklah. Perbicaraan ditangguhkan esok jam 9.30 pagi.

Saiful Tak Basuh Berak 2 hari?

Mahkamah Tinggi sebentar tadi diberitahu oleh Pendakwa mereka mempunyai bukti air mani kepunyaan Anwar Ibrahim di kesan di bahagian luar dan dalam dubur Saiful Azlan. Pihak Pendakwa seterusnya menyatakan mereka akan membawa bukti itu ke mahkamah yang telah disahkan oleh Jabatan Kimia sebagai kepunyaan Anwar berdasarkan pemeriksaan DNA.

Saya bukan pakar DNA dan tentu saja saya tidak layak komen mengenai penemuan air mani Anwar di dubur Saiful. Tetapi yang memusykilkan saya, DNA bukanlah satu-satunya bukti yang boleh mengesahkan berlakunya hubungan sex. Ini kerana bukti DNA boleh dicipta dengan mengubah palitan dari satu tubuh ke tubuh lain. Sewaktu perbicaraan Sodomy I pada tahun 1998 dulu, bukti DNA tidak dapat dipakai kerana ia sangat meragukan kerana ada unsur pemalsuan, hinggakan hakim Augustine Paul yang jelas berat sebelah itu pun terpaksa membuang bukti tersebut daripada membantu kes pendakwaan.

Itu kemusykilan pertama. Kemusykilan kedua, berdasarkan fakta kes, Saiful mendakwa diliwat pada 26 Jun 2008 (Khamis) dan 2 hari lepas itu (Sabtu) baru Saiful menemui pegawai perubatan bagi memeriksa punggungnya. Yang herannya jika air mani Anwar masih dapat dikesan selepas dua hari kejadian liwat itu, adakah dalam tempoh dua hari itu Saiful tidak membuang air besar? Jika Saiful membuang air besar dan membasuh punggungnya, bagaimana kesan air mani masih ada di punggungnya?

Atau Saiful ini jenis orang yang berak tak basuh punggung?

Jika anda pakar DNA, mungkin anda boleh jelaskan hal ini....

Ahmad Said Lancar Kenderaan Yang Telah Dilupuskan Sebagai Kaunter Bergerak

http://buletinonline.net/images/stories/berita22/IMG_3106.JPGChukai, KEMAMAN - Menteri Besar Terengganu Dato’ Ahmad Said sempena lawatannya ke Majlis Perbandaran kemaman semalam telah melancarkan sebuah kaunter bergerak bagi Majlis Perbandaran Kemaman (MPK).

Tujuan kaunter bergerak itu adalah untuk memudahkan MPK mengutip hasil dari orang ramai secara ‘mobile’ dari satu kawasan ke kawasan yang lain.

Malangnya, kenderaan yang dilancarkan sebagai kaunter bergerak itu adalah sebuah kenderaan yang ‘sudah tidak layak untuk bergerak’.

Bas jenis Optare Pekan Rider dengan bernombor pendaftaran TT7474 yang diperolehi oleh Majlis Daerah Kemaman pada 2 November, 1995 adalah sebuah kenderaan yang telah dilupuskan.

Pelupusan bas mini tersebut telah dinyatakan dalam Laporan Ketua Audit Negara Negeri Terengganu bagi Tahun 2008.

Dalam mukasurat 56 Laporan tersebut menyebut sebagaimana lampiran dibawah;

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .