Ikuti Blog ini

Selangor bantu penghuni PPR bayar sewa

Kerajaan Negeri Selangor akan membantu golongan yang tidak berkemampuan yang tinggal Projek Perumahan Rakyat (PPR) untuk menyelesaikan masalah sewa mereka.

low cost housing ppr 131108 01Menurut kenyataan pejabat menteri besar Selangor, kerajaan negeri yang prihatin terhadap kebajikan dan keselesaan rakyat, begitu komited untuk menyelesaikan permasalahan yang timbul ekoran daripada kenaikan kadar sewaan bagi PPR.

"Golongan yang benar-benar tidak berkemampuan, iaitu mereka yang mempunyai pendapatan isi rumah kurang daripada RM1500 sebulan dan golongan kurang upaya (OKU) akan diberi bantuan untuk menyelesaikan masalah bayaran sewa mereka," kata kenyataan Pejabat Menteri Besar Selangor hari ini.

Menurutnya, permohonan bantuan boleh dibuat melalui Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor yang terletak di Tingkat 5, Podium Utara, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Selain itu, menurut kenyataan itu lagi, kerajaan negeri juga akan mempertingkatkan pengurusan dan penyelenggaraan di sesetengah PPR yang dirasakan kurang sistematik.

Langkah itu, tambahnya, bagi memastikan kediaman yang disediakan adalah selesa serta setimpal dengan nilai sewaan yang dibayar oleh penghuninya.

low cost housing ppr 131108 02Sejajar dengan matlamat tersebut, katanya, kerajaan negeri akan menubuhkan satu perbadanan pergurusan bagi mengawal selia dan mengurus semua PPR di Selangor.

Ia bertujuan untuk memastikan kerja-kerja penyelenggaraan dan pembersihan kawasan perumahan terlibat dilaksanakan mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

Bagaimanapun, menurut kenyataan itu agi, kerajaan negeri akan sentiasa memantau bagi mengelakkan dari adanya pihak yang tidak layak, cuba mengambil kesempatan untuk bantuan yang diberikan.

"Kerajaan negeri akan senantiasa memantau dan seterusnya mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang sengaja membuat bayaran lewat atas alasan tidak berkemampuan sedangkan sebenarnya berkemampuan," katanya.
Taman Tamadun Islam yang mengecewakan!!

"Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...
 Mengecewakan! Itulah yang dapat aku katakan bilamana dimaklumkan oleh seorang petugas di Taman Tamadun Islam (TTI) bahawa Taman Monumen ditutup pada setiap hari Selasa (kecuali cuti Umum dan Cuti Persekolahan). Taman Monumen ini menempatkan replika-replika masjid terkenal di seluruh dunia dan merupakan kawasan yang berbayar di TTI.

Pintu masuk dibuka separuh menandakan Taman Monumen ini tidak beroperasi pada hari Selasa.

Kekecewaan yang aku rasai tidak seberapa jika dibandingkan dengan 45 orang pengunjung dari Seremban dan Singapura yang datang semata-mata mahu melawat replika-replika masjid berkenaan. Mereka ini merupakan tetamu aku dan isteri yang datang ke Terengganu bagi menjayakan program yang mereka namakan Jalan-Jalan Cari Masjid.

Selain 45 orang terbabit yang juga merupakan tetamu aku, terdapat kira-kira 6 buah bas lagi yang kebanyakannya membawa pengunjung dari luar negeri Terengganu turut kecewa bilamana taman terbabit ditutup pada hari berkenaan. Kebanyakan dari mereka tidak dapat menerima pusat pelancongan terbabit ditutup seminggu sekali dengan alasan penyelenggaraan. Apatah lagi maklumat penutupan hanya diperolehi setelah berada di depan pintu berkenaan.

Bas dari Johor

Bas ini membawa pelajar Kolej Komuniti Kuantan. Antara sebahagian Bas yang sempat diambil gambarnya. Bas-bas lain bergerak meninggalkan TTI selepas kecewa.

"Cuba bayangkan berapa banyak mereka (pihak TTI) rugi sebab tutup hari ini. Sekarang sahaja mudah-mudah untuk mereka dapat RM 3000". Luah seorang pengunjung dari Singapura yang membuat kira-kira mudah.

Bayaran RM10 dikenakan kepada setiap pengunjung dewasa manakala RM5 bagi pengunjung kanak-kanak. Harga ini dikatakan harga promosi setelah diberi potongan 50% kononnya. Namun, mengikut pemerhatian aku harga yang dikatakan promosi ini sebenarnya sudah patut berakhir selepas cuti persekolahan bulan Jun 2008 yang lalu. Namun, kerana kurang mendapat sambutan dan kos RM20 bagi seorang adalah amat tinggi bagi kebanyakan pengunjung, maka dikekalkan harga RM10 sehingga sekarang.

Berbalik kepada penutupan pada setiap hari Selasa, aku mengira ianya merupakan suatu kesilapan besar dan tidak patut sama sekali berlaku. Bayangkan suatu tempat yang diangkat sebagai satu destinasi utama pelancongan Terengganu dan bersempena Tahun Melawat Terengganu, maka taman terbabit hendaklah sentiasa bersedia dan dibuka setiap hari sepanjang tahun. Apatah lagi hebahan mengenai penutupan tempat berkenaan setiap Selasa tidak dilakukan dengan berkesan.

Lebih mengecewakan lagi bilamana Laman Web TTI (http://www.tti.com.my) seolah-olah mati dan langsung tidak dapat memberi apa-apa maklumat melainkan alamat dan nombor talian telefon sahaja. Sedangkan TTI ini sudah dilancarkan seawal Februari 2008 lagi. Aku pada mulanya berkira web terbabit bukanlah web yang rasmi, namun pencarian menunjukkan hanya itu sahaja rujukan rasmi yang ada.

Pegawai yang bertugas mengatakan Selasa ditutup bagi menjalankan tugas penyelenggaraan dan pembaikian. Pada aku, tugas-tugas penyelenggaraan dan pembaikan seharusnya dijalankan pada waktu malam sahaja. Ini sesuai kerana Taman Monumen terbabit dibuka dari pagi sehingga jam 7 malam sahaja kepada umum.

"Sepatutnya buka setiap hari. Pelancong yang datang kebanyakannya percaya bahawa TTI ini dibuka sepenuhnya setiap hari" Luah seorang Ustazah yang mengetuai rombongan dari Seremban. Kekecewaan jelas terpancar di wajahnya.

Apa tidaknya, mereka sanggup datang ke Terengganu dengan menaiki Kapal Terbang di awal pagi dari Kuala Lumpur dan menyewa bas di sini untuk tujuan program ziarah masjid mereka. Mereka berlepas pulang pada malam hari yang sama juga dengan Kapal Terbang.

Nota: Lawatan rombongan JJCM terbabit ke TTI (Masjid Kristal) adalah selepas melawat Masjid Terapung (Masjid Tengku Tengah Zaharah), Kuala Ibai dan Masjid Rusila beserta rumah YB Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Marang.

Shahrizat Bakal Dipancung !!!


" Pemilihan kepimpinan yang sedang berlangsung di dalam UMNO sangat hangat diperkatakan. 900 laporan kesalahan rasuah dilaporkan. FRU dipanggil di Bahagian Rantau Panjang, Kelantan untuk membolehkan mesyuarat berjalan. Di Seremban, kejadian baling kerusi meniru gaya MIC memalukan UMNO.

Pelbagai insiden yang memalukan UMNO telah berlaku. Semua kejadian tersebut boleh dilihat dengan mata kasar. Namun banyak lagi persoalan-persoalan yang tidak nampak dilihat oleh mata kasar juga telah berlaku, namun ianya telah berlaku dna menjadi persoalan massa.

Kejadian pelik, 3 calon Naib Presiden yang tidak pernah berlaku di dalam sejarah UMNO, kini telah berlaku. Mungkinkah, calon PM tidak akan menjadi PM, sebaliknya akan di ambil oleh Naib Presiden????

Bagi calon ketua wanita pulak, kejadian lebih ajaib. Sharizat berada di dalam kedudukan tidak tenteram. Nak lawan Rafidah.... kononnya tak tergamak...tak nak lawan ketua kononnya...... Tapi calon Naib Ketua, tak nak tarik diri dari bertanding..... Jeng...jeng..jeng..... Sharizat tertekan.....

Kalau bertanding .....akan dikatakan tak sabar2 menunggu jawatan ketua...... kalau tak bertanding...... kena bertanding jawatan Naib Ketua....... Katalah ditakdirkan Datuk Kamalia menang dan Sharizat kalah......Kena ingat siapa dibelakang Datuk Kamalia...... ????? Datuk Kamalia mempunyai backup yang kuat di belakangnya....membolehkannya mempunyai keyakinan utk bertanding......

Katalah Rafidah menang tanpa bertanding, SHarizat kalah Naib ketua..... Bila Rafidah letak jawatan...siapa yang akan memangku jawatan Ketua....... Kamalia.....SHarizat melepas lagi......

Katalah Sharizat menang jawatan Naib Ketua..... Kamalia kalah...... maka bila Rafidah letak jawatan.... Sharizat akan memangku jawatan Ketua hinggalah pemilihan semula. Maknanya Sharizat akan memangku jawatan Ketua. Seorang pemangku tidak boleh buat banyak perkara..... tak boleh sain cek dan banyak lagi. Satu lagi....tidak akan ada Pemangku untuk jawatan naib ketua..... Maknanya Sharizat akan bekerja seorang diri..... Jadi siapa yang tersepit................... Sharizat............

Telan mati emak, luah mati bapak.......!!!! kesian Sharizat...."

Pekerja Zoo Singapura rakyat Malaysia mati dibaham harimau


SINGAPURA: Zoo Singapura di Jalan Mandai di sini gempar apabila seorang pekerja rakyat Malaysia mati dipercayai dibaham harimau putih peliharaan zoo itu hari ini.

Polis Singapura ketika dihubungi Bernama berkata Nordin Montong, 30-an, dijumpai dalam keadaan cedera di leher dan badannya.

Harimau putih yang dipercayai membaham mangsa.

Polis menerima panggilan kecemasan pada pukul 12.30 tengah hari tadi mengenai kejadian itu dan terus berkejar ke zoo berkenaan.

Paramedik yang turut dikejarkan ke sana mengesahkan Nordin meninggal dunia pada pukul 12.45 tengah hari.


Polis bagaiamanapun tidak pasti dari negeri mana di Malaysia Nordin berasal.

Laporan awal mendapati dia dipercayai diserang oleh tiga ekor harimau putih apabila masuk ke dalam kandang pameran haiwan itu.

Para penjaga zoo yang melihat kejadian itu cuba menyelamatkan Nordin dengan mengalihkan perhatian harimau-harimau itu.


Video Lawatan 3 Burung Belibis Saat Tiba Jenazah Amrozi Dan Ali Ghufron
Aku Dah Tak Ego Lagi,Kali Ini Aku Mengaku Aku Bodoh…

Saya kesal dengan kenyataan saya di Parlimen kerana membuatnya tanpa berdasarkan fakta yang cukup...saya katakan 'mereka mungkin dipecat'.

Saya kesal dengan kenyataan saya di Parlimen kerana membuatnya tanpa berdasarkan fakta yang cukup...saya katakan 'mereka mungkin dipecat'."Itu tidak benar sebenarnya. Saya faham mereka tidak dipecat kerana mereka menerima pencen sejak 20 tahun yang lalu - Nazri

Nazri kesal buat kenyataan enam hakim bukan dipecat

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengesahkan dan mengakui bahawa keenam-enam hakim yang menerima bayaran ex-gratia sebenarnya dipecat.

“Saya kesal dengan kenyataan saya di Parlimen kerana membuatnya tanpa berdasarkan fakta yang cukup…saya katakan ‘mereka mungkin dipecat’.

“Itu tidak benar sebenarnya. Saya faham mereka tidak dipecat kerana mereka menerima pencen sejak 20 tahun yang lalu,” katanya di lobi Parlimen hari ini.

Pada 6 November lalu, Nazri ketika mengumumkan pembayaran exgratia berjumlah RM10.5 juta kepada bekas Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas dan lima hakim kanan yang terlibat dalam krisis kehakiman 20 tahun lepas, berkata bekas-bekas hakim itu bukannya dipecat tetapi telah ditamatkan perkhidmatan lebih awal seperti disarankan oleh satu panel.

Hal itu menyebabkan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) pada 10 November lalu meminta supaya Nazri dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana mendakwa kenyataan menteri itu adalah satu pembohongan besar.

Nazri menjelaskan kekeliruan itu berlaku kerana perkara tersebut tidak seperti kebiasaannya.

“Dalam kerajaan, bila kita diberikan pencen, kita faham kita tak buat apa-apa kesalahan, tapi kalau kita dipecat, pencen tidak akan diberikan.

“Tapi dalam kes ini hakim-hakim itu terima pencen. Namun saya ambil masa untuk semak semula dan dapati ada surat daripada Yang Dipertuan Agong meminta supaya pencen tetap diberikan kepada mereka,” katanya.

Sementara itu, keputusan sama ada Nazri perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan kerana didakwa memberi kenyataan tidak benar itu kepada dewan, akan diketahui minggu hadapan.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar hari ini berkata, beliau perlu menyemak semua butiran kerana perkara itu melibatkan banyak implikasi.

Komen Pahangdaily

Maka sekarang, memang terbukti bahawa Nazri Aziz memang “berbohong” di parlimen perihal isu Ex-Gratia Hakim baru-baru ini. Biarpun beliau akui kesilapannya, tetapi rakyat harus sedar bahawa memang Nazri banyak berbohong selama ini. Beliau patut dikenakan tindakan kerana berbohong oleh parlimen!.

Cara beliau menjawab soalan yang dikemukan kepadanya dulu, dalam keadaan yang terlalu yakin dan sombong seolah-olah beliau tahu segalanya tentang hal ini. Jika begini sikapnya menteri UMNO, maka sahlah bahawa rakyat telah tersalah membuat pilihan mereka selama ini. Nazri harus letak jawatan! kerana beliau tidak layak menjadi menteri. Semoga rakyat sedar semua ini.
Usul Kedua Ditolak, Karpal Buat Laporan PolisKUALA LUMPUR: Usul Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) supaya Dewan Rakyat membahaskan mengenai kenyataan terbuka Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Azmi bahawa beliau pernah memberi rasuah kepada kakitangan mahkamah ditolak buat kali kedua semalam. Justeru, Karpal akan memfailkan laporan polis berhubung isu berkenaan di Balai Polis Dang Wangi pada pukul 3 petang ini. "Nampaknya tiada lagi cara lain supaya isu ini dibahaskan atau dibincangkan kerana Dewan Rakyat telah menolak usul yang saya failkan sebanyak dua kali," kata Pengerusi DAP itu di lobi Parlimen semalam. Menurut beliau, perkara tersebut mempunyai kepentingan awam kerana ia melibatkan kredibiliti seorang Ketua Hakim Negara.


Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul tersebut mengikut Peraturan Mesyuarat 18(7)c kerana ia melanggar syarat-syarat dalam Peraturan Mesyuarat. Ketika menjelaskan perkembangan tersebut, Pandikar Amin berkata, peraturan 36(8) memperuntukkan bahawa kelakuan atau sifat hakim-hakim tidak boleh disebut kecuali dengan dikeluarkan usul secara bersendiri. "Kelakuan hakim-hakim tidak boleh dibincangkan dalam mana-mana Majlis Parlimen kecuali atas sesuatu usul khusus yang notis mengenainya telah diberikan oleh pihak kurang daripada satu perempat daripada bilangan ahli Majlis Parlimen," katanya. Namun Karpal tetap tidak berpuas hati dengan alasan yang diberikan Speaker Dewan Rakyat itu kerana menurutnya isu yang dibangkitkannya adalah yang berkaitan sewaktu Zaki berkhidmat sebagai peguam.


"Isunya di sini ialah apa yang berlaku pada tahun 1987 seperti yang beliau (Zaki) nyatakan sebelum ini iaitu pernah memberi rasuah. "Kita bukan mahu bincangkan mengenai sifatnya atau kelakuannya kini sebagai seoarang Ketua Hakim Negara," katanya. Pada sidang media berasingan, Pandikar Amin menjelaskan sebab beliau membuat penolakan tersebut. "Peraturan Mesyuarat itu jelas mengatakan bahawa apa jua yang berkaitan dengan sifat atau kelakuan hakim tidak boleh dibincangkan di Parlimen. "Memang Yang Berhormat Bukit Gelugor katakan bahawa isu yang beliau bawa adalah yang berlaku dahulu semasa Tan Sri Zaki menjadi peguam, tapi kalau saya biarkan usul ini dibahaskan, tidakkah mereka akan tetap kaitkan dengan sifat-sifat beliau... ini pasti berlaku," katanya. Ditanya kemungkinan persepsi masyarakat bahawa beliau hanya menolak usul yang dikemukakan oleh pihak pembangkang, beliau tidak kisah dengan persepsi sedemikian.

"Saya tak kisah apa mereka akan kata. Saya hanya jalankan tugas bagi memastikan perjalanan mesyuarat lancar. "Tapi anda harus ingat bahawa semua usul yang saya terima hanya daripada pembangkang," katanya. Jelas beliau, jika ada usul yang dikemukan pihak kerajaan yang tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan, beliau akan tetap melakukan perkara yang sama. "Kalau pihak penyokong kerajaan juga ada usul yang tak memenuhi syarat, saya akan tolak juga," katanyaTunggu Apa Lagi Kak Pidah,Gayang Terus

Shahrizat dalam kenyataannya kelmarin juga berkata, beliau masih berpegang dengan pendirian bahawa pelan peralihan jawatan Ketua Wanita Umno dan Naib Ketua Wanita Umno perlu diselaraskan dengan badan induk, Pemuda dan Putera sempena Perhimpunan Agung Umno Mac depan.

Shahrizat dalam kenyataannya kelmarin, masih berpegang dengan pendirian bahawa pelan peralihan jawatan Ketua Wanita Umno dan Naib Ketua Wanita Umno perlu diselaraskan dengan badan induk, Pemuda dan Putera sempena Perhimpunan Agung Umno Mac depan.

Mahathir: Ketua, Naib Ketua Wanita Umno wajar dipertandingkan

PUTRAJAYA: Bekas Presiden Umno, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, pertandingan bagi merebut jawatan Ketua Wanita dan Naib Ketua Wanita wajar dilaksanakan kerana ia mencerminkan nilai demokrasi dalam pergerakan itu.

“Pada saya, ia (pertandingan) sesuatu yang baik kerana ia demokrasi.

“Jika tiada wang yang terlibat, saya rasa jawatan itu patut dipertandingkan,” kata beliau pada sidang media selepas menyampaikan ucaptama bertajuk “Bangsa Malaysia” di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini, semalam.

Dr. Mahathir berkata, bagaimanapun ia terpulang kepada Wanita untuk menentukan siapa yang patut dan tidak patut memegang kedua-dua jawatan tersebut.

Isnin lalu, keputusan mesyuarat Exco Pergerakan Wanita Umno mengekalkan pelan peralihan kuasa di antara ketua pergerakan itu, Tan Sri Rafidah Aziz dan Naib Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pada Jun 2009.

Mesyuarat yang dihadiri oleh 27 Exco itu juga membuat ketetapan bahawa jawatan Ketua dan Naib Ketua tidak akan dipertandingkan demi perpaduan dan pengukuhan sayap kanan Umno itu.

Bagaimanapun, Exco Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim yang telah meraih cukup pencalonan bagi jawatan Naib Ketua pergerakan itu tetap dengan pendiriannya untuk bertanding jawatan itu dan menolak pelan peralihan kuasa yang dipersetujui pada 4 Ogos lalu.

Shahrizat dalam kenyataannya kelmarin juga berkata, beliau masih berpegang dengan pendirian bahawa pelan peralihan jawatan Ketua Wanita Umno dan Naib Ketua Wanita Umno perlu diselaraskan dengan badan induk, Pemuda dan Putera sempena Perhimpunan Agung Umno Mac depan.
Gulai Batang Pisang

Gulai batang pisang adalah antara masakan kampung yang cukup popular di sebelah utara Semenanjung. Ia selalunya boleh ditemui pada majlis kenduri kahwin

Gulai batang pisang adalah antara masakan kampung yang masih popular terutama di majlis kenduri kahwin di negeri Jelapang Padi, Kedah. Gulai yang dicampur dengan daging ini, pasti menjadi rebutan dan lazimnya akan habis dahulu berbanding lauk-pauk lain semasa kenduri.

Masakan ini jarang ditemui di restoran dan kedai makan walaupun ia mendapat sambutan hangat daripada orang ramai. Gulai batang pisang, gulai kawah, gulai nangka, gulai ikan talang masin, gulai rebung dan kerabu pucuk paku adalah antara masakan kampung Kedah yang biasanya hanya boleh ditemui pada majlis kenduri kahwin.

“Kalangan generasi sekarang tidak pernah menikmati keenakan gulai batang pisang. Malah, tidak mustahil kalau dihidangkan, mungkin ada yang berasa pelik atau tidak menyangka rupa-rupanya batang pisang juga boleh dimakan,” kata Hamid Mat, 70.

Hamid memilih gulai batang pisang, selain masakan lain seperti kurma daging untuk dihidangkan kepada tetamu pada majlis perkahwinan anaknya, Mohamad Nizam, 28, dan pasangannya Habibah Kassim, 28, di Kampung Paya, Kodiang, Kedah baru-baru ini.

Lazimnya, pokok pisang hutan yang tumbuh liar di kawasan berbukit menjadi pilihan untuk digunakan dalam masakan ini. Pokok pisang hutan tidak ditanam kerana buahnya tidak boleh dimakan kerana mempunyai banyak biji. Namun, batangnya lebih enak untuk dijadikan hidangan masakan.

Hanya pokok pisang hutan yang masih muda iaitu belum berbuah diambil umbutnya iaitu bahagian tengah batang pisang untuk dimasak.

Menurut seorang pakar mencari dan mengambil batang pisang hutan, Hashim Awang, 73, pokok pisang jenis ini juga menjadi pilihan kerana jumlahnya yang banyak dan mudah diperoleh.

“Pokok pisang hutan ini tidak payah ditanam, banyak mana mahu ambil pun boleh dan ia memang cukup untuk berapa ramai tetamu yang diundang,” katanya.

Selepas pokok pisang ditebang, batang pisang itu perlu dikoyak kulitnya untuk mengambil umbut (batang di dalam) yang masih lembut. Walaupun terpaksa meredah belukar, hutan dan mengharungi anak sungai, semangat gotong-royong yang masih diamalkan penduduk membuatkan tugasan mengambil batang pisang hutan itu agak mudah dan menyeronokkan.

Ketika meredah rimba, mereka turut mendapatkan hasil hutan lain seperti pucuk paku, rebung dan pokok tepus yang umbutnya cukup enak dibuat ulam.

Menyentuh teknik menyediakan gulai batang pisang, pakar menu itu, Samsudin Ismail, berkata, ia tidak banyak berbeza dengan gulai lain.

“Umbut batang pisang dimasukkan ke dalam kawah apabila daging hampir separuh masak. Jika batang pisang dimasukkan lebih awal, ia akan menjadi terlalu lembut,” kata Samsudin yang biasanya menjadi ketua tukang masak pada majlis kenduri di kampung tersebut.

Pada majlis itu, ramai tetamu yang ditinjau mengakui masakan tersebut memang sedap dan menyelerakan.

Bagi anak kampung yang bekerja atau menetap di kota, sudah tentu kepulangan mereka ke kampung cukup bermakna apabila berkesempatan menikmati keenakan gulai batang pisang.

“Sudah lama saya tidak pekena (makan) gulai batang pisang yang menjadi kegemaran saya sejak kecil. Di bandar… mana ada masakan ini,” kata Ismail Husin, 49, seorang guru yang bertugas di Kuala Lumpur.

Berikutan itu, anak muda mahukan masakan kampung orang Kedah ini terus dipertahankan bukan sahaja di majlis kenduri kampung malah patut dijadikan menu pilihan pada majlis-majlis rasmi anjuran badan-badan kerajaan di bandar-bandar besar.Pulau Pinang : Tidak boleh guna tiket kelas pertama, hotel mewah

BUKIT MERTAJAM - Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat mengambil langkah yang drastik dalam mesyuarat exco semalam, apabila bertindak menarik balik segala kemudahan yang dinikmati pegawai-pegawai tinggi sebagai salah satu langkah berjimat cermat.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Mohd Fairus Khairuddin berkata, semua pegawai tertinggi kerajaan, termasuk Ketua Menteri, Lim Guan Eng, hanya akan menggunakan penerbangan kelas ekonomi atau tambang murah dalam melakukan segala urusan kerajaan.

Katanya, tiada penerbangan kelas pertama atau kelas perniagaan dibenarkan, tiada penginapan di hotel empat atau lima bintang dan segala majlis tidak akan dianjurkan di hotel mewah.

Dengan penarikan balik segala kemudahan ini katanya, Ketua Menteri, anggota exco dan pegawai tinggi negeri hanya akan menggunakan penerbangan ekonomi dan menginap di bajet hotel apabila menjalankan tugas di luar Pulau Pinang.

Sebelum arahan dikeluarkan secara rasmi dalam mesyuarat mingguan exco semalam, Lim Guan Eng telah pun mengamalkan kesederhanaan sewaktu beliau mula memimpin kerajaan negeri.

Langkah yang diambil beliau ini, diperluaskan kepada semua anggota exco dan pegawai tinggi kerajaan negeri, sebagai salah satu usaha mengelakkan pembaziran wang rakyat.

Guan Eng baru-baru ini dilaporkan sebagai berkata, beliau tidak pernah rasa terganggu atau tidak selesa sewaktu menjalankan tugas di luar kawasan walaupun menaiki penerbangan kelas ekonomi dan menginap di hotel sederhana.

Katanya, beliau merasakan lebih selesa mengamalkan sikap berjimat cermat kerana tidak mahu dipertanggungjawabkan sebagai pemimpin yang membazirkan wang rakyat.

Mengulas lanjut isu berkenaan Fairus menjelaskan, "Jika perlu, mereka boleh menaiki Air Asia. Arahan ini membabitkan semua pegawai tertinggi kerajaan."

Mengenai majlis anjuran kerajaan negeri, Timbalan Ketua Menteri menjelaskan, ia boleh diadakan di Dewan Serbuna atau Kompleks Sukan yang bersesuaian.

"Arahan telah dikeluarkan, tidak dibenarkan sebarang penganjuran program kerajaan negeri di hotel.

"Tidak perlu beri hadiah (kepada pemimpin kerajaan), yang penting majlis yang dianjurkan mencapai objektif. Oleh itu kita harap semua ketua jabatan kerajaan akur dengan arahan ini," tegasnya.


Kata-Kata Hikmah.Al-Imam Al-Ghazali, beliau berkata: "Carilah hatimu di tiga tempat. Pertama ketika membaca al-Quran, kedua ketika sembahyang dan ketiga ketika engkau mengingati mati. Jika pada tiga tempat itu kamu tidak menemukan hatimu maka mohonlah kepada Allah agar Ia memberimu hati kerana sesungguhnya kamu ketika itu tidak memiliki hati."

MENYOKONG TINDAKAN MAZLAN


Baru - baru ni sahabat saya sdr Mazlan Aliman AJK PAS Pusat merangkap Presiden ANAK telah membuat laporan polis berhubung amalan rasuah yang berlaku dalam UMNO khasnya menjelang pemilihan kepimpinan mereka .

Ada pihak tidak bersetuju dengan tindakan Mazlan yang dianggap mencampuri urusan dalaman UMNO malah menganggap tindakan Mazlan adalah tindakan yang bodoh dan tidak matang berpolitik .

Saya mempunyai pendapat yang berbeza dalam isu ini , sebaliknya menyokong tindakan Mazlan yang saya kira tindakan tersebut termasuk dalam bab al Amru bil Makruf wan Nahyu A'nil Mungkar .

Alasan pihak yang tidak bersetuju hanya terhenti di atas tindakan mencampuri urusan parti UMNO , kenapa tidak hanya memberi tumpuan kepada parti sendiri ( PAS ).

Secara prinsipnya saya menegaskan bahawa di mana sahaja kita lihat berlakunya mungkar maka wajib kita menegah atau mengambil tindakan untuk membasminya . Sabda Rasulullah saw :

من رآى منكم منكرا فليغيره بيده فإن لم يستطع فبلسانه فإن لم يستطع فبقلبه و ذلك أضعف الإيمان

Sesiapa yang melihat/mengetahui dikalangan kamu akan kemungkaran ( yang berlaku ) maka wajib yang merubahnya dengan tangannya ( kuasa ) , jika tidak mampu ( tiada kuasa ) maka ( hendaklah ia ubahnya ) dengan lidahnya dan jika tidak juga mampu ( tidak petah ) maka ( hendaklah ia ubahnya ) dengan hatinya dan sedemikian itu ( merubah dengan hati ) adalah selemah - lemah iman .

Muttafaqun Alaihi.

Tiada kompromi dalam perkara mungkar termasuklah mungkar yang melibatkan parti sendiri , ianya wajib dicegah .

Berhubung tindakan Mazlan yang membuat laporan polis terhadap rasuah yang berlaku di dalam UMNO tidak boleh dilihat sebagai mencampuri urusan orang lain tetapi mesti dilihat sebagai berusaha untuk mencegah mungkar dan tindakan itu adalah tindakan terpuji malah ia juga boleh dilihat sebagai usaha murni untuk menyelamatkan insan yang lain dari terjerumus dalam lembah maksiat .

Nabi saw pernah menghadhiri seorang wanita Yahudi yang sedang naza' ( menghadapi sakaratul maut ) untuk mengajarnya agar bersyahadah bahawa Tiada Tuhan yang Layak disembah melainkan Allah dan Muhammad adalah Pesuruh Allah , sedang Yahudi itu adalah orang yang bertanggungjawab menyakiti Nabi saw sepanjang hidupnya.

Nabi saw tidak mengambil sikap : " biarlah urusan dia , nak mati ke atau nak hidup ke . Itu dia punya pasal , sementelah pula sewaktu hidupnya dia adalah seorang yang jahat " .

Sebaliknya Nabi saw tunjukkan sikap kepeduliannya lalu ziarah dan ajar yahudi itu mengucap 2 kalimah syahadah demi menyelamatkannya dari disambar oleh api neraka .

Kepedulian Yang di Syariatkan

Mengambil peduli dan mencampuri urusan orang lain sememangnya ada batas yang dibenar dan ada batas yang dilarang . Namun secara umumnya kita dibenar mencampuri urusan orang lain selama mana ia bermaksud untuk kebaikan .

Seperti contoh , jiran yang kelaparan atau kesakitan atau ditimpa musibah atau melakukan maksiat . Kita mesti mengambil tahu malah wajib hukumnya kita mengambil tahu dan mencampuri urusan mereka agar kita dapat membantu mereka . Jika lapar kita hulurkan makanan , jika sakit kita hantarkan ke klinik , jika ditimpa musibah kita hulurkan bantuan dan jika mereka melakukan maksiat maka kita menasihati dan mencegahnya.

Sabda Rasulullah saw :

و من لم يهتم بأمر المسلمين فليس منهم

Sesiapa yang tidak mengambil berat urusan orang Islam maka dia bukan dikalangan orang Islam .

Tetapi mencampuri urusan orang lain sehingga mendedahkan aibnya yang sebelumnya tidak diketahui oleh sesiapa atau sengaja menjatuhkan maruahnya tanpa sebab yang syarie maka hukumnya jelas dilarang oleh syara' .

Rasuah Dalam UMNO

UMNO adalah sebuah parti yang terlalu lumrah dengan rasuah dan pelbagai maksiat yang lain . Mazlan yang saya kenal telah pun beribu kali menasihati UMNO agar menjauhi najis rasuah ini melewati ceramah , memorundum , risalah , buku dan ucapannya. Namun UMNO tidak pernah bersedia untuk berubah . Maksiat rasuah yang dilakukan dilihat makin merebak.

Apa yang lebih dibimbangi lagi , rasuah seperti tidak lagi menjadi satu jenayah dan dosa kepada UMNO dan ahlinya ekoran ia menjadi rutin saban kali menjelang pemilihan pucuk pimpinan mereka atau sewaktu mereka mengendalikan amanah sebagai peneraju kerajaan .

Sedang dalam UMNO ni ada adik beradik kita , ada anak beranak kita , ada sahabat handai kita malah mungkin ada dikalangan kita yang ibubapanya ahli UMNO , tentu sahaja kita tidak mahu mereka terjebak dalam kancah maksiat , apalagi menganggap maksiat sebagai perkara biasa. Sebab sebesar - besar dosa ialah rasa tidak bersalah malah berbangga dengan dosa yang dilakukan .

Tindakan Mazlan sekurang - kurangnya satu usaha ke arah membasmi maksiat atau jenayah rasuah dalam UMNO sekaligus menyelamatkan ahli UMNO dari terus menerus terjebak dalam perangkap maksiat keji ini .

Tindakan Mazlan dari Pespektif Politik

UMNO adalah parti lawan PAS yang sangat konsisten menghalang PAS dari mendaulatkan syariat Allah swt . Malah UMNO sendiri tidak pernah mahu berubah agar mereka bersih dari najis maksiat dan mungkar . Maka UMNO mesti dijatuhkan ! agar Islam dapat didaulatkan . Kecuali UMNO bersedia untuk kembali kepada Islam .

Untuk menjatuhkan UMNO dalam medan pertempuran politik ini , tidak sahaja kita menyerang dari luar seperti melalui media , pentas ceramah dan seumpamanya , tetapi boleh menggunakan kaedah menyerangnya dari dalam .

Saya menyifatkan tindakan Mazlan membuat laporan polis agar polis dan BPR masuk menyiasat dalam UMNO serta menangkap atau mengambil tindakan ke atas pemimpin UMNO yang terlibat dengan rasuah adalah satu serangan dalaman yang mungkin berkesan dan mendatangkan hasil .

Ia boleh mengucar kacirkan dalaman UMNO dan melemahkan kepimpinan UMNO yang korup ini . Jika sabit kesalahan , maka jelaslah bahawa UMNO benar - benar terlibat dengan rasuah dan ini akan membuka mata agar mereka yang belum masuk UMNO dan belum menyokong UMNO janganlah berkira - kira untuk masuk atau menyokong UMNO selepas ini .

Mazlan yang saya kenal

Kalau kita menggunakan lojik tak usah kacau dalaman UMNO kerana kita mesti fikir pasal parti kita sendiri , maka usahlah kita bincang soal kerajaan atau pemerintah yang selama ini bertindak zalim dan memeras harta rakyat , sebab kita hanya kena bincang pasal kita sebagai pembangkang dan jangan campur urusan orang lain ( pemerintah ) . Betul kah cara berfikir begini ?

Mazlan yang saya kenal sangat rajin dan aktif membenteras segala mungkar . inilah baru sekali dia report pasal rasuah dalam umno sedang sebelum ini lebih 1001 kali beliau bertindak memerangi mungkar di luar dari umno bahkan berani menegur pimpinan sendiri bila dilihat ada kesalahan yg dilakukan .

Ertinya Mazlan bertindak pada landasan yang betul dan tindakannya adalah benar . Saya ucapkan Mabruk akhi Mazlan . Teruskan usaha saudara untuk terus komited menentang kemungkaran . Saya bersama saudara . Selamat berjuang !
posted by Nasrudin bin Hassan at Tantawi


Penahanan Ronnie Liu Tepat Tetapi Tidak Kena

PENAHANAN terhadap Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ronnie Liu (foto) tidak mengejutkan. Ahli Dewan Undangan Negeri DUN, Pandamaran itu memang seorang yang kontroversial dan berpotensi untuk menghadapi berbagai tindakan undang-undang!
Sikap politik liberalnya menyebabkan ada kalanya menyinggung perasaan orang ramai khasnya umat Islam. Kalangan Pas Selangor kurang senang dengan kenyataan dan tindak tanduk Ronnie Liu yang dikatakan bertindak bersendirian dan mengenepikan semangat dan persefahaman Pakatan Rakyat. Beliau juga dikatakan kurang peka kepada sensitivi umat Islam.

Tidak dinafikan Ronnie Liu seorang aktivis politik yang ramah dan sering muncul di mana-mana saja dalam membela masyarakat.

Tetapi penahanannya oleh polis semalam ketika beliau siap untuk hadir ke mesyuarat Exco sesuatu yang dikira anih dan tidak berapa profesional. Alasan polis kenapa beliau ditahan ialah kerana terlibat dengan kejadian menghalang penjawat awam melaksanakan tugas.

Beliau didakwa menghalang pegawai Penguatkuasa Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSY) dalam satu operasi mencegah maksiat di sebuah hotel di Puchung pada tahun 2007. Memang menjadi kesalahan orang awam menghalang tugas mana-mana penjawat awam. Manakala pihak polis pula boleh menahan termasuk menggari sesiapa saja yang disayaki melakukan kesalahan.

Polis mempunyai kuasa penuh menerusi peruntukan yang diberikan kepadanya. Bagaimana pun penahanan Ronnie Liu semalam agak aneh dan ganjil sedikit. Seperti penahanan itu disengaja untuk sesuatu tujuan lain dan bersifat politik. Ia juga seperti mahu menyusahkan ahli Exco itu saja.

Kenapa beliau harus ditahan di bangunan pejabat Setiausaha Kerajaan Selangor. Apakah polis tidak ada tempat lain untuk menahan Ronnie Liu itu. Ataupun kenapakah pihak polis tidak menghubungi saja beliau (Ronnie) datang ke Balai Polis. Sebagai seorang Wakil Rakyat bukan payah sangat untuk polis menahan atau menghubungi Ronnie. Atau Ronnie tidak memberi kerjasama dalam hal ini?

Kes atau kesalahan yang didakwa ke atas Ronnie itu berlaku tahun 2007. Ini bermakna sudah hampir setahun. Kenapakah begitu lama pihak polis untuk mengambil tindakan menahan Ronnie? Kelemahan dan kelambatan inilah menyebabkan penahanan Ronnie itu dilihat ada motif dan tujuan lain. Ia bukan penahanan biasa. Polis seakan mencari masa yang sesuai!

Sekiranya kesalahan yang didakwa itu berat kenapa polis mengambil begitu lama sampai setahun untuk bertindak? Bayangkan kalau kelewatan ini berlaku ke atas tertuduh melibatkan jenayah berat seperti bunuh, rompak, rogol dan sebagainya sudah pasti orang yang disyaki itu sudah lama melarikan diri! Kelemahan dan kelambatan pihak polis ini akan dilihat kurang cekapnya polis dalam melaksanakan tugas mereka.

Di sini apa yang nampaknya ialah penahanan itu bagi menjejaskan imej Ronnie Liu sebagai wakil rakyat. Semacam ada seperti niat pihak berkuasa (Polis) untuk memberi gambaran kurang baik mengenai Ronnie kepada umum untuk kepentingan politik pihak lain. Dalam konteks penahanan itu seolah bukan sangat hendak mendakwa Ronnie tetapi untuk mendedahkan kepada umum mengenai tindak tanduk dan sikap Ronnie dalam isu maksiat.

Sudah pasti tindakan Ronnie Liu itu tidak akan disenangi oleh orang-orang Islam yang bagi mereka maksiat itu suatu kegiatan yang haram dan merosakkan moral rakyat. Orang ramai akan beranggapan Ronnie Liu sebagai pelindung maksiat. Justeru apa yang nak ditunjukkan di sini bahawa tindakan Ronnie itu kontras dengan kehendak dan aspirasi rakyat terutamanya Pas yang menjadi gabungan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Berdasarkan dapatan ini penahanan Ronnie itu Liu kerana menghalang kerja pencegahan maksiat satu tindakan wajar, tetapi masa yang dibuat polis itu tidak tepat. Kerana kelemahan itu menyebabkan orang ramai akan beranggapan polis sengaja mahu menyusahkan Ronnie dan memberi benefit kepada politik pihak lain.

Tanggapan demikian menyebabkan imej polis tercemar. Apa lagi sebelum ini sudah kerap polis bertindak tidak mengikuti garis undang-undang dan lebih kepada tindakan beremosi untuk kepentingan pihak lain!

Lain kali polis perlulah lebih berhati-hati dan bersikap profesional. Jangan kerana ada sesuatu kepentingan lain barulah tindakan diambil.


Pulangkan hak rakyat!!!!!!

SHAH ALAM — Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri semalam meminta keluarga bekas Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang Datuk Zakaria Md Deros mengosongkan tanah seluas 2,269 meter persegi yang melibatkan halaman banglo di Pandamaran, Klang dalam tempoh sebulan.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Majlis Perbandaran Klang (MPK) telah diarahkan untuk memberitahu keluarga Allahyarham supaya mengosongkan tanah itu, halaman kediaman mereka yang kini dipagar, dalam tempoh yang ditetapkan dan kompaun akan dikeluarkan kerana kesalahan menceroboh tanah kerajaan.

Jika gagal berbuat demikian, kerajaan negeri akan membawa kes ini ke mahkamah kerana didakwa menceroboh tanah kerajaan, katanya kepada pemberita di sini selepas mesyuarat EXCO yang tamat pada pukul 7 malam tadi.

Katanya tapak banglo itu seluas 4,049 meter persegi sendiri tidak termasuk dalam arahan pengosongan tersebut tetapi denda RM19,373 telah dikenakan MPK terhadap Zakaria kerana pembinaan premis itu pada awal 2006 dilakukan tanpa kelulusan pelan bangunan pihak berkuasa tempatan.

Mengikut rekod, Jawatankuasa Tanah Daerah pada 14 Dis tahun lepas telah menolak permohonan pemilikan tanah halaman itu dan membuat keputusan jika ada sebarang rayuan ia hendaklah dikemukakan kepada EXCO kerajaan negeri.
Bukan Islam boleh jadi ahli PAS


Hasrat untuk membolehkan orang bukan Islam menyertai PAS bakal menjadi kenyataan tidak lama lagi apabila retreat PAS di Langkawi meluluskan kertas pelaksanaannya.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata, "ia patut disegerakan" manakala Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, "sudah sampai masanya."Harapan Mereka Pada 26 November!

http://buletinonline.net/images/berita14/harapanrtbbujal.jpg
Kemaman – Pusat Cakna Rakyat (PCR) dan penduduk Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Bujal mengucapkan terima kasih kepada pejabat tanah dan daerah Kemaman khususnya Pegawai Daerah kerana sudi mengadakan pertemuan dan berbincang.


Pengerusi (PCR) Fariz Musa berkata pegawai daerah Mohd Nor Ibrahim berjanji akan membawa tuntutan penduduk RTB Bujal untuk dibincang dalam mesyuarat Jawatankuasa Tanah Daerah Kemaman pada 26 November ini.
(Gambar Kanan - Kamarudin Ebong).http://buletinonline.net/images/berita14/kamarudin.jpg

“AlhamduliLlah, pertemuan hari ini berjalan dengan baik, atas prinsip kemanusiaan dan kemelayuan, kami (penduduk RTB Bujal) berharap mesyuarat tanah daerah akan membenarkan pihak TNB dan SATU membekalkan elektrik dan air kepada penduduk,

“Mesyuarat Majlis Tanah Daerah Kemaman pada 26 November akan membincangkan isu tersebut dan diharapkan dapat memberikan kelulusan tersebut kepada sembilan buah rumah,” ujar beliau yang dihubungi semalam.

Menurutnya daripada 18 buah rumah yang telah siap, 9 buah yang tidak mempunyai bekalan elektrik dan air.


Beliau berkata pihaknya berharap perkara berkaitan dengan tanah dapat dibawa kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu (EXCO) kerana pembatalan kelulusan tanah RTB Bujal sebelum ini dibuat dalam mesyuarat tersebut.

Sehubungan dengan itu penduduk RTB Bujal merayu kepada kerajaan negeri supaya memberikan kelulusan supaya Lesen Menduduki Sementara (LMS) tanah tersebut dapat disambung semula.http://buletinonline.net/images/berita14/rafiah.jpg

Mereka juga berharap mesyuarat tanah dan daerah Kemaman menimbangkan dengan sewajarnya permohonan mereka supaya kemudahan infrastruktur termasuk bekalan air, elektrik, jalan dan surau dapat dibina.
(Gambar Kiri - Rafi'an Abas)

Seorang peserta RTB Bujal, Kamarudin Embong, 45, berharap kerajaan negeri meluluskan LMS bagi tanahnya.

Beliau berkata semua penduduk yang tinggal di RTB Bujal bukan penceroboh, bahkan mereka telah mendapat tawaran dari kerajaan negeri Terengganu untuk tinggal di tanah itu.

“Saya berharap tanah kerajaan memberi pertimbangan keatas tanah saya dan semua prasarana termasuk bekalan air, elektrik dan pembinaan jalan serta surau sebagaimana yang termaktub dalam pelan asal, dapat dibina,”ujarnya. (Gambar Kiri - Rafi'an Abas)
Katanya pada tahun 2005 permohonan bekalan elektrik beliau kepada TNB telah diluluskan, bagaimanapun tidak semena-mena dibatalkan.
http://buletinonline.net/images/berita14/ridzwan.jpg
“Tiba-tiba sahaja, tiang elektrik dicabut, ada sebatang lagi sebagai saksi. Saya minta api (elektrik) dia, lulus, saya bayar deposit, Janji TNB nak masuk api (elektrik) dirumah, tiba-tiba nak sambung, dia (TNB) kata ada arahan dari orang atasan sebenarnya dari pejabat tanah (yang menghalang),”katanya

Seorang penduduk warga emas RTB Bujal, Rafiah Abas, 57, menaruh harapan yang tinggi supaya kerajaan negeri mengembalikan semula hak milik tanahnya.

“Harapan makcik minta selesaikan tanah, nak api dan air, kalau boleh syukur alhamduliLlah,”katanya yang ditemui baru-baru ini.
http://buletinonline.net/images/berita14/nora.jpg
Manakala pasangan muda Nora binti Ali, 27, dan Mohd Ridzwan Mohamad, 30, tetap akan menunggu dan tinggal ditanah tersebut.

“sekarang sudah tiga anak, seorang anak lahir pada tarikh perobohan masjid. masih duduk (tinggal) disana, sudah masuk empat tahun,”ujar Nora.

Kata Ridzwan, beliau dan tujuh buah rumah yang lain kini berkongsi mendapat bekalan elektrik dari sebuah ‘generator’

“Saya akan tetap tunggu disitu, kalau kerajaan hendak ambil balik kita boleh terima dengan syarat beri pampasan kos bina rumah dan tanah,”tambah Ridzwan.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .