Ikuti Blog ini

Saya sanggup serahkan Malaysia kepada Nizar – Anwar

BUKIT GANTANG, 4 April: Penasihat Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau sanggup menyerahkan Malaysia pada Haji Ir Nizar Jamaluddin jika PR dapat memerintah negara ini ekoran sifat ikhlas, kuat bekerja, amanah dan mampu memberikan khidmat terbaik.

Ini, ujarnya, terbukti bila mana Haji Nizar telah berjaya menjalankan tugas-tugasnya sebagai Menteri Besar Perak dengan baik dan lancar sehinggakan mendatangkan rasa kurang senang pihak BN yang akhirnya melakukan rampasan kuasa.

“Saya mendapati beliau seorang yang tidak mengambil balak, menjaga kepimpinan bersih boleh membantu rakyat miskin dari kalangan Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa yang dicapkan sebagai pengkhianat bangsa sedangkan di kalangan mereka yang mengamalkan rasuah, minum arak, tangkap orang dan sebagainya dianggap sebagai panglima.

“Apa istimewanya BN yang tidak mampu laksanakan perubahan pada masyarakat berbanding PR yang dalam satu tahun sahaja mampu melakukan apa yang tidak dapat dilakukan oleh BN,” tegasnya yang mendapat sambutan hadirin.

Anwar berkata demikian ketika berucap dalam majlis ceramah di UPU Sungai Tinggi dekat sini, baru-baru ini yang turut disertai sama oleh Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan naib Presiden Keadilan, Dr Lee Boon Chye.

Dalam majlis ceramah itu sebanyak lebih RM1500 berjaya dikutip dari ribuan yang hadir sedangkan berhadapan majlis ceramah PR kelihatan majlis forum perdana anjuran BN tidak mendapat sambutan ramai sedangkan kos khemah sahaja melebihi RM10 ribu.Majlis Pecah Tanah Sekolah Rendah Tamil

Gembira menanti Menteri Besar

Antara sambutan daripada penduduk setempat


Orang ramai yang hadir


Kenamaan yang hadir


Dato' Taulan menyampaikan ucapannya


YAB Menteri Besar menyampaikan ucapan


Antara kelab penyokong Kerajaan yang hadir


Pihak sekolah menyampaikan cenderamata kepada
YAB MB


MB bersama pihak sekolah dan YB Dato' Dr Isa


MB menyempurnakan majlis pecah tanah
SRJK(T) Sungai Tok Pawang, Bedong


YAB MB bersama penduduk dan calon PRK N25


Penduduk menyambut baik hasrat kerajaan membina
sebuah sekolah setelah menanti 20 tahunBUKIT GANTANG : Pelbagai Taktik Kotor UMNO-BN

Semakin hampir ke tarikh pilihanraya kecil 7 April, semakin banyak terdedah politik kotor UMNO-BN yang tertekan dan terdesak untuk memenangi kerusi Bukit Gantang.

Mengizinkan tarian separa-bogel dengan penipuan di atas nama kebudayaan Cina, melemparkan tuduhan perpecahan UMNO ekoran calon yang bermasalah kepada Pakatan Rakyat, mensabotaj poster-poster PAS, menyebarkan risalah buku kecil memburukkan PAS ekoran isu Elizabeth Wong, terkini ialah percubaan mereka untuk membakar kereta polis dan kemudian melemparkan tuduhan kepada PAS-Pakatan Rakyat.

Hal tersebut didedahkan oleh Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dato' Mustapha Ali di dalam sidang medianya di Bukit Gantang.

Mustapha mendakwa bahawa telah sampai ke pengetahuannya terdapat perancangan kotor dari pihak BN dimana pada hari di malam yang terakhir pihak BN akan kumpulkan kereta-kereta lama polis dan akan dibakar berdekatan dengan salah satu balai polis. Kemudian mereka akan memfitnah ia dilakukan oleh Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, malaysiakini telah melaporkan sebuah buku kecil mengenai kontroversi gambar intim exco kerajaan negeri Selangor yang juga ADUN Bukit Lanjan, Elizabeth Wong kini diedarkan di Bukit Gantang.

Hal ini telah kami dedahkan di dalam tulisan sebelum ini memetik tulisan chegubard yang mana pihak BN merancang menjadikan isu Elizabeth Wong sebagai bahan kempen mereka.

Dari muka pertamanya, buku itu memaparkan Elizabeth sebagai seorang wanita tidak bermoral tetapi masih menerima sokongan daripada PAS, yang meletakkan Datuk Mohd Nizar Jamaluddin sebagai calonnya bertanding dalam pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang.

Buku itu mendakwa, Elizabeth tidak dianiayai tetapi dia sendiri yang menjadi puncanya dan mengadakan hubungan seks dengan sesiapa sahaja.

Artikel kelima dan artikel yang terakhir dalam buku itu memaparkan rencana Utusan Malaysia pada 1985 yang memetik Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang sebagai berkata parti itu akan menghapuskan hak istimewa orang Melayu jika ia berkuasa.

BN juga telah bertindak kurang ajar apabila menampal lambang dacing di atas poster-poster PAS sehingga telah melahirkan suasana tegang di Bukit Gantang.

Insiden tersebut merupakan taktik kotor UMNO-BN yang tidak dapat untuk menandingi keperibadian calon PAS, Dato Seri Ir Nizar Jamaluddin sehingga terpaksa "mengakui" ia calon BN.

UMNO BN MASIH TAK INSAF DENGAN PROJEK MEE SEGERABN MASIH TAK INSAF DENGAN PROJEK MEE SEGERA

Dalam ucapan di Persidangan Agong Umno DS Najib meminta agar Umno menghentikan 'projek mee segera' setiap kali pilihanraya berlangsung. Menurut beliau, taktik itu sudah lapuk dan ketinggalan zaman.Walau bagaimanapun Umno hanya pandai bercakap je, tetapi pelaksanaan hampehh...Seolah-olah tak mengambil pengajaran 'tulah' yang menimpa calon BN di Bukit Selambau yang ditimpa kemalangan akibat projek jalan 'mee segera' yang dibuat oleh BN sendiri sempena pilihanraya.

Terkini Tan Sri Muhamammad Md Taib mengumumkan 'ole-ole' kepada 150 keluarga miskin tegar di Bukit Gantang. Kita akan bina 154 buah rumah dan kita akan beri secara percuma (kepada golongan miskin)," kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Beliau, juga ketua penerangan Umno, mengumumkan bantuan itu di program ramah mesra kementeriannya di Kampung Air Tin, DUN Changkat Jering pada hari kelima kehangatan kempen pilihanraya kecil parlimen tersebut pagi tadi.

Nak tolong orang miskin tolonglah, dialu-alukan tetapi kenapa hanya sibuk-sibuk dalam kawasan pilihanraya kecil di Bukit Gantang sahaja? Walhal masih ramai lagi golongan fakir dan miskin yang merempat memerlukan bantuan dan perhatian kerajaan.

Semua ini menjadi bukti bahawa umno@BN hipokrit dalam menolong dan membantu rakyat!


BATANG AI : Daniel Tajiem Berkempen Untuk PR

Bekas Timbalan Ketua Menteri Sarawak yang juga bekas Presiden PBDS, Datuk Daniel Tajeim menyeru pengundi-pengundi Batang Ai untuk memberikan undi mereka kepada calon PKR Jawah anak Gerang.

Tajem, merupakan seroang tokoh berpengaruh yang kini melobi untuk Jawah, calon PKR untuk pilihanraya kecil Batang Ai 7 April ini.

Tajeim yang menghadiri simposium yang dihadiri oleh hampir 150 pemimpin-pemimpin masyarakat kaum Dayak di Sibu baru-baru ini untuk membincangkan pelbagai masalah rakyat di negeri itu yang berpunca dari penyalah-gunaan kuasa oleh Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

Antara isu yang dibincangkan ialah tindakan kerajaan BN yang terus merampas tanah pusaka rakyat, kemiskinan tegas di bandar dan luarbandar serta kuasa ekonomi dan politik kaum Dayak yang semakin terhakis.

Tajeim menyatakan masa sudah tiba untuk menamatkan pemerintahan BN di bawah pimpinan Abdul Taib Mahmud.

Beliau berkata rasa tidak puashati terhadap Taib Mahmud bukan sahaja menebal di kalangan masyarakat Dayak sahaja, malah kaum lain juga termasuklah yang berbangsa Melayu dan kaum Cina.
Pembebasan Tahanan ISA; Permainan Politik Najib Meraih Undi Menjelang 7 April.

http://buletinonline.net/images/stories/berita3/nizarsukaneka1.jpg

Bukit Gantang
– Janji Perdana Menteri yang baru, mengisytiharkan pembebasan tahanan ISA adalah untuk meraih simpati pengundi menjelang hari pengundian pilihanraya kecil Bukit Gantang pada Selasa ini, 7 April.(Gambar - Nizar tidak janggal duduk dan makan bersama orang ramai)

Pengarah Pilihanraya PAS Dato’ Mustafa Ali berkata ia adalah permainan politik Dato’ Seri Najib Razak.

Beliau berkata demikian dalam sidang media yang diadakan di Markaz Operasi PRK Bukit Gantang, Air Kuning, pagi tadi.

Dalam perkembangan yang sama, Calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Dato’ Seri Nizar Jamaludin telah berkesempatan mengunjungi Kem Tahanan Kamunting tengahari ini.

http://buletinonline.net/images/stories/berita3/nizarsukaneka2.jpgBeliau kesana untuk bersama-sama ahli keluarga dan sanak saudara tahanan yang menunggu pembebasan tersebut sejak semalam.

Namun para tahanan yang dijanjikan pembebasan itu, sehingga tengahari ini, masih belum dibebaskan lagi.

“Saya dalam perjalanan dari Kem Tahanan tadi, bersama-sama dengan keluarga tahanan, yang ayah-ayah mereka dan suami-suami mereka yang dijanjikan oleh Perdana Menteri semalam, tapi malangnya merek masih belum dibebaskan sehingga hari ini,”katanya ketika berucap pada majlis Hari Keluarga dan Sukaneka UPU Pengkalan Aur dekat sini.

Katanya beliau mengambil kesempatan berbicara dan memohon para pegawai Kem tersebut supaya membebaskan para tahanan itu.

Beliau berkata demikian kerana menurutnya keluarga dan isteri-isteri tahanan yang teraniya telah datang dari jauh, dari serata pelusuk tanahair sejak petang semalam ataupun pagi tadi untuk melihat suami atau anak-anak mereka yang telah dizalimi.

Mengulas perkembangan pilihanraya kecil Bukit Gantang, beliau berkata pilihanraya kecil ini adalah perlawanan antara ‘hak’ dan ‘batil’.

“P.059 ini adalah satu pertarungan yang hebat diantara hak dan batil. ‘Hak’ diwakili oleh Pakatan Rakyat dan ‘Batil’ diwakili oleh UMNO dan Barisan Nasional,

“kita telah 51 tahun dibawah kebatilan UMNO dan kemuncak kebatilan mereka adalah merampas hak rakyat,”jelasnya.BUKIT GANTANG : Gagal Bebaskan Tahanan ISA. Hamid dan Musa Perlu Dipecat.

Najib Razak, PM yang baru semalam telah memulakan lembaran pentadbirannya dengan membebaskan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), serta mengkaji semula akta yang sekian lama dianggap kontroversi.

Tetapi malang, ia dicacatkan dengan kelembapan pihak berkuasa polis yang tidak membebaskan tahanan ISA yang dimaksudkan itu serta-merta tetapi menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan menyatakan kesemua tahanan itu akan keluar dari Pusat Tahanan Perlindungan Kamunting dekat sini, esok

Persis di sini seolah Musa Hassan telah bertindak sebagai PM, bukan Najib.hindraf kamunting prayer 161207 entranceSekalipun Musa menyatakan kesemua mereka akan dibebaskan sejurus selepas semua proses dokumentasi mengenai kes dan pembebasan mereka disiapkan, namun yang nyata Musa bertindak tidak profesyenal dengan melengah-lengahkan untuk mematuhi pengumuman yang telah dibuat oleh seorang perdana menteri.

Beberapa ahli keluarga tahanan Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA) yang menunggu sejak awal pagi di Kem Tahanan Kamunting kelihatan kecewa dan merasakan tertipu apabila tidak seorang pun tahanan di kem itu dibebaskan hari ini.bm lima tahanan hindrafKira-kira 20 ahli keluarga dan penyokong, kebanyakannya kaum India yang berkumpul di hadapan pintu utama kem tersebut, beransur-ansur beredar dari situ apabila diberitahu bahawa kem tersebut belum mendapat arahan bertulis untuk pembebasan tersebut.

Justeru itu banyak pihak meminta Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar dan Ketua Polis Negara dipecat dari jawatan mereka lantaran kegagalan untuk mematuhi pengumuman yang telah dibuat oleh Najib selaku Perdana Menteri.

"Mereka bertindak seperti lebih sudu dari kuah, soal administrative tu hal mereka, mereka kena pertingkatkan professionalisme dan efficiency. Yang perlu ialah mematuhi arahan dari superior mereka. Kenapa bila masa menahan dan menangkap, mereka tak sabar-sabar menangkap tetapi bila masa membebaskan pelbagai alasan diberikan?" bentak seorang ahli keluarga tahanan yang datang dari jauh untuk menyambut bapanya.

"Kalau surat belum tiba, they are supposed to get it from the the prime minister, mereka ingat mereka siapa sampai kena tunggu Perdana Menteri sendiri datang bawa surat kepada mereka?" tambahnya lagi.


Dr Low Cheng Kim, seorang pakar Pengurusan Organisasi menyifatkan tahap pengurusan Kementerian Dalam Negeri dan PDRM berada di tahap kritikal lantaran tidak berkeupayaan untuk mematuhi arahan dari pegawai atasan mereka dengan effisyien dan effektif sekalipun kita sekarang berda di zaman digital dan k-government.

"Terlalu banyak rep-tape dan bikrokrasi yang melemahkan jentera pengurusan dan pentadbiran kerajaan untuk bertindak dengan cekap dan berkesan," tambahnya.Sasterawan Negara berbicara di Bukit Gantang
8 PERKARA YANG ADA PADA NIZAR, TIADA PADA ZAMBRY


Nizar senyum dengan ikhlas.. Zambry senyum kambing.Nizar bercakap benar… Zambry berkata benar?Nizar menghormati ulama’.. Zambry membantai ulama’..Nizar mendampingi dan berjuang bersama ulama’,.. Zambry.. berjuang bersama duit..Nizar menjadi imam Solat Jenazah dan mentalqin jenazah… Zambry?Nizar makan di warung.. Zambry tak maiinnn laa..Nizar serbu kubu lawan di Bukit Gantang.. Zambry baling batu dari belakang semakNizar MB pilihan rakyat … Zambry MB Haram… Takbirr!!(http://drfikrah.blogspot.com)

Nizar tambat hati pengundi Bukit Gantang

amanat-tok-guru


"Woi, Nizar ada kat sini!" jerit seorang pemuda Cina dalam bahasa Mandarin kepada kawan-kawannya di sebuah pasar malam di Kota Jaya, Simpang, dekat Taiping baru-baru ini.


Dengan pantas, para peniaga dan juga pengunjung pasar malam tersebut memanjangkan leher meninjau-ninjau kelibat Adun Pasir Panjang yang popular itu.


Ramai yang meluru ke hadapan untuk bersalaman dengannya sewaktu beliau bergerak dari satu gerai ke satu gerai yang lain, tersenyum sambil memberi salam, menegur sapa setiap peniaga persis berjumpa kawan lama, berbisik sesuatu di telinga mereka, menepuk bahu, dan bersalam erat.


Tindakannya mendapat reaksi mesra para peniaga sehingga ada yang menawarkannya agar membalikkan murtabak yang sedang dicanai dan merasai juadah yang mereka jual.


"Ini bukan kali pertama dia datang ke sini," kata seorang penjual makanan Melayu. "Ini kali ketiga," tambahnya seraya menjelaskan bahawa kehadiran Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, yang masih dianggap Menteri Besar Perak itu, bukanlah sesuatu yang asing bagi penduduk di situ.


Lelaki Melayu itu terpaku melihatkan peniaga-peniaga lain, terutama yang berbangsa Cina yang agak tergamam apabila pertama kali bertemu muka dengan Nizar.


Jika bukan kerana jurugambar yang asyik merakamkan setiap aksinya bersama pemimpin Pakatan Rakyat yang lain dari DAP dan KeADILan yang berjalan bersamanya, Nizar tentunya sudah dilihat sebati dengan suasana pasar malam itu.


Malam itu Nizar mengenakan kemeja lengan pendek berwarna hijau muda, berseluar hitam dan memakai kasut kulit hitam berkilat.


Sebuah keluarga Cina yang menjual pakaian begitu teruja apabila Nizar berhenti di gerai mereka dan menegur mereka dalam bahasa Mandarin. Mereka tidak melepas peluang lalu bergambar dengan Nizar.


Apabila Nizar berlalu, terdengar keluarga Cina itu bercakap sesama mereka dalam bahasa Hokien. "Dia nampak segak betul kan?"


"Ya lah ... nampak masih muda," sahut anak perempuannya dengan gembira.


Tetapi sambutan yang paling mesra dan hangat datangnya dari sebuah kedai kopi, Mei Shi, di pinggir jalan tersebut.


Sebelum Nizar sampai di muka pintu kedai tersebut, beliau telah dikerumuni oleh sekumpulan lelaki Cina, yang bertepuk tangan dengan hangat sambil menariknya ke dalam kedai, untuk menyertai teman-teman mereka yang bermain mahjong.


Mereka meminta Nizar dengan hormat mengocok buah mahjong yang mereka main dan Nizar tidak menolak permintaan mereka.


Nizar merumuskan lawatannya ke pasar malam itu dengan memberikan ucapan pendek daripada belakang sebuah lori dengan meminta orang ramai memberikan sokongan kepadanya pada hari pengundian 7 April nanti, supaya "perubahan ini dapat memerikan perubahan yang lebih besar di peringkat Persekutuan". Ia sedikit sebanyak merujuk kepada pergelutan undang-undang berhubung krisis menteri besar Perak itu.


Beliau mengakhiri ucapannya dengan melaungkan slogan Pakatan Rakyat: "Hidup, hidup! Makkal Sakthi! Reformasi" dan diikuti oleh orang ramai dengan penuh bersemangat.


Nizar kelihatannya telah berjaya menawan hati pengundi-pengundi di situ.


Seorang peniaga makanan Melayu yang pro-PAS memberitahu Malaysian Insider bahawa dia pasti akan memangkah Nizar pada hari pengundian nanti.


Dengan mengungkapkan slogan yang sering disebut oleh pakatan pembangkang bahawa keadilan mesti ditegakkan, lelaki tersebut kelihatannya begitu teruja dengan kempen Nizar.


Dia amat marah dengan wakil rakyatnya Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering, salah satu kerusi negeri di bawah parlimen Bukit Gantang) yang melompat parti dan mengakibatkan tumbangnya kerajaan negeri Pakatan Rakyat.


"Kita mengundi dia kerana parti, bukan kerana dirinya. Dia mesti diajar," jelasnya.


Menilai kepada tindak balas orang ramai di pasar malam tersebut, ramai yang memihak kepada Nizar. Bagaimanapun dengan beberapa hali lagi tibanya hari mengundi, apapun boleh berlaku.
Amanat Tok Guru Untuk Pengundi Bukit Selambau
Ceramah umum Tuan Guru Nik Azizi Nik Mat di Pekan Bukit Selambau

Nizar dibenar cabar Zambry sebagai MB


KUALA LUMPUR : Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini diberi "lampu hijau" oleh Mahkamah Tinggi di sini untuk mencabar kesahihan pelantikan Datuk Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak.

Ini berikutan keputusan Hakim Abdul Aziz Abdul Rahim bahawa permohonan yang difailkan oleh Mohammad Nizar pada Ferubari lepas adalah tidak remeh, tidak menyusahkan dan mempunyai kes prima facie untuk dihujah di mahkamah.

Hakim Abdul Aziz berkata bahawa semasa hujahan, kedua-dua pihak iaitu peguam Sulaiman Abdullah yang mewakili Mohammad Nizar, dan Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaludin Said yang mewakili Pejabat Peguam Negara, bersetuju bahawa keputusan Sultan Azlan Shah melantik Dr Zamry sebagai Menteri Besar dan tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak tidak boleh dihakimi, tetapi Mohammad Nizar dalam permohonannya tidak mempersoalkan keputusan yang dibuat oleh Sultan Azlan Shah cuma mempersoalkan mengenai kesahihan pelantikan Zambry sebagai Menteri Besar.

Hakim Abdul Aziz menetapkan Rabu depan untuk pengurusan kes itu dan memerintahkan Sulaiman supaya memfailkan dokumen yang sedia ada dan juga yang baru antaranya afidavit kepada mahkamah selewat-lewatnya Selasa depan.

Mohammad Nizar, yang tidak hadir hari ini, memohon mahkamah mengisytiharkan beliau masih menteri besar yang sah selain memohon injunksi melarang Zambry daripada menjalankan tugas sebagai menteri besar.

Beliau memohon bagi mendapatkan tafsiran Perkara 16 (6) UndangUndang Tubuh Kerajaan Perak sama ada jawatan menteri besar boleh dikosongkan disebabkan menteri besar telah menasihatkan Sultan supaya membubarkan dewan undangan negeri; tidak berlaku sebarang pembubaran dewan; tiada usul tidak percaya terhadap beliau pada persidangan dewan; dan beliau tidak meletak jawatan.

Sulaiman memberitahu pemberita bahawa soal Mohammad Nizar derhaka kepada Sultan Azlan Shah tidak timbul kerana Mohammad Nizar tidak pernah mempersoalkan kuasa sultan.

Kamaludin pula berkata beliau akan mendapat arahan lanjut daripada Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail sama ada untuk membuat permohonan sebagai pencelah semasa perbicaraan kes itu atau pun memfailkan rayuan terhadap keputusan itu.

Keputusan Mahkamah Tinggi padamkan isu derhaka

Pemuda Akan Memperhebatkan Penerangan Isu Najib dan Khairy

http://buletinonline.net/images/stories/berita3/isunajib.jpg

Kuala Terengganu – Isu-isu yang mengaitkan Presiden baru UMNO yang juga Perdana Menteri Malaysia dan isu rasuah politik Ketua Pemuda UMNO yang baru akan memberikan kelebihan kepada PAS (Gambar - Kulit Majalah Indonesia yang menyiarakan berita Najib (kanan) karikatur yang dilukis oleh sebuah akhbar Korea (kiri)


Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu Ariffin Deraman (gambar) berkata beliau yakin isu Dato’ Seri Najib dan Khairy Jamaludin turut memberi bonus kepada Pakatan Rakyat.

“Pemuda melihat kedua-dua isu, Najib dan Khairy memberi kesan negatif terhadap sokongan rakyat dan penyokong Barisan Nasional (BN) di samping mengikis kepercayaan dan keyakinan ahli-ahli UMNO terhadap pemimpin-pemimpin mereka.

“Kita yakin menang dalam ketiga-tiga pilihanraya kecil dengan sokongan golongan muda lebih berpihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat kerana jelas Khairy sebagai Ketua Pemuda UMNO jelas terlibat dengan politik wang,” katanya.

http://buletinonline.net/images/stories/berita3/arifinderaman.jpgBeliau berkata, pihaknya akan penerangan dan penjelasan secara berterusan kepada para pengundi dan juga seluruh rakyat supaya gambaran sebenarnya jelas dan rakyat mampu menilai kepimpinan yang baik untuk masa depan.

Katanya ia amat penting kepada generasi akan datang kerana kepimpinan yang bersih akan membawa negara kepada halatuju yang lebih baik daripada apa yang berlaku sekarang.

Perdana Menteri, Najib yang baru mengangkat sumpah semalam, sebelum ini telah dikaitkan oleh media antarabangsa terlibat dalam skandal pembelian kapalselam dan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaaribu.

Manakala Khairy, telah diberi amaran oleh Lembaga Disiplin UMNO kerana terlibat memberi sogokan kepada perwakilan pemuda dalam pemilihan jawatan Ketua Pergerakan itu baru-baru ini.
Awas,jangan terpedaya dengan Najib!


BUKIT SELAMBAU - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim yakin rakyat negara ini tidak mudah terpukau dan terpedaya dengan tindakan Perdana Menteri keenam Malaysia, Dato' Seri Najib Tun Razak melepaskan 13 mangsa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan penarikan balik pengantungan permit akhbar alternatif Harakah dan Suara Keadilan sebaik sahaja pelantikannya semalam.


Sebaliknya rakyat harus sedar lazimnya, sikap sedemikian merupakan lumrah untuk mencari kelainan terhadap kepimpinan lepas selain ingin menarik perhatian umum untuk berbaik dengan rakyat sesuai dengan slogan baru 'Bersatu Untuk Semua'.


"Rakyat usah terpukau dengan langkah Dato' Seri Najib bila melepaskan 13 mangsa yang terkurung lama dalam ISA serta membenarkan semula dua akhbar alternatif sebaik saja pelantikanya sebagai Perdana Menteri keenam negara, " jelasnya ketika ditemui selepas berucap dalam program ceramah perdana di Bukit Selambau semalam.


Turut berucap sama dalam program itu ialah Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat dan Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Azizan Abdul Razak.


Tegas Anwar yang juga Ketua Pembangkang, tidak mustahil hari ini pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) itu berkelakuan terpuji tetapi akan bertindak luar batasan bila keadaan terdesak.


Apa pun sambungnya, Pakatan Rakyat menyambut baik usaha murni itu tetapi harus bertindak secara jujur dan tiada lagi tangkapan dibuat serta melepaskan baki tahanan ISA dan tidak lagi masuk campur terhadap mana-mana institusi seperti Kehakiman, Polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan seumpamanya.


"Bagi saya tindakan itu terpuji tetapi haruslah bersikap ikhlas bukan lepas hari ini, setahun kemudian tangkap lagi banyak dengan alasan bahaya pada negara jika dibiarkan bersuara, " tambahnya.


Beliau juga yakin pengundi di Dewan Undangan Negeri (Dun) Bukit Selambau, Kedah, Dun Batang Ai di Sarawak dan Parlimen Bukit Gantang di Perak tidak berganjak memberikan sokongan padu pada Pakatan Rakyat yang nyata memberikan yang terbaik berbanding BN yang telah 50 tahun memerintah.Jangan sekali-kali membiarkan BN meningkatkan penguasaan politik negara semula sebaliknya tanamkan semangat untuk melihat Pakatan Rakyat menyelamatkan maruah bangsa, agama dan tanahair yang telah tercalar akibat kerakusan kepimpinan BN yang sedia ada.


"Pengundi kena bersikap matang dalam hal ini jangan terpengaruh dengan tindak tanduk 'penyapu baru' yang cuba melakunkan episod baru dalam drama bersiri tanahair, " katanya.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .