Ikuti Blog ini

Jamil Khir Senang-senang Tuduh Orang Berdosa

Jamil Khir anggap Nurul Izzah berdosa burukkan negara

Mereka yang memburukkan negara sendiri dengan niat menimbulkan kekacauan disanggap berdosa, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

“Kita kena sayangkan dan cintakan negara kita dan perlu bersedia dalam mempertahankan negara kerana ia merupakan satu jihad dan sudah pasti ganjarannya untuk orang yang berjihad ini juga besar.

“Maka, kalau besar ganjarannya, besarlah juga kesalahannya apabila seseorang itu memburukkan negaranya sendiri, maruah negara, di tempat orang dengan harapan negara akan jadi huru hara,” katanya kepada pemberita pada majlis penyampaian sumbangan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) kepada pesakit di hospital-hospital di Wilayah Persekutuan hari ini.

Beliau diminta mengulas laporan bahawa Anggota Parlimen Lembah Pantai daripada Parti Keadilan Rakyat, Nurul Izzah Anwar, yang didakwa mengeluarkan kenyataan yang menjejaskan imej dan maruah negara dalam satu temubual dengan sebuah akhbar Indonesia baru-baru ini.

Dalam temubual itu Nurul Izzah didakwa telah menyebarkan maklumat tidak tepat mengenai dasar baru ekonomi serta memperkecilkan keupayaan kapal selam negara ini.

Terdahulu, Jamil Khir menyampaikan sumbangan Aidilfitri daripada MAIWP berjumlah RM1.4 juta kepada Hospital Kuala Lumpur, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Putrajaya, dan sumbangan RM20,000 kepada Hospital Nukleus di Labuan.

Katanya sumbangan itu selain bagi membantu pihak hospital membeli peralatan perubatan juga diagihkan kepada tabung kebajikan perubatan hospital bagi membantu pesakit yang kurang berkemampuan menyambut Aidilfitri. Tahun ini MAIWP membelanjakan RM1.32 juta mbagi membantu 519 orang daripada golongan asnaf yang menghidapi penyakit kronik. — Bernama


Mereka yang berpengetahuan agama kemudian mempertahankan kerajaan yang zalim lebih besar dosanya.

Sewaktu kerajaan pada awalnya meluluskan judi, Jamil Khir membisu seribu bahasa - dek kerana jawatan dan pangkat beliau lansung tidak bersuara untuk menentang apa yang telah dilakukan oleh Najib.

Bagi kita, apa yang dilakukan oleh YB Nurul Izzah iaitu mendedahkan kepincangan negara sendiri di luarnegara adalah wajar apabila ruang untuk melakukannya di dalam negara disekat sedemikian rupa sehingga ISA dijadikan senjata pihak berkuasa untuk menahan sesiapa saja tanpa bicara terhadap mereka yang tidak sehaluan dengan mereka.

Apa yang dilakukan oleh Nurul Izzah adalah besar pahalanya apabila ia disertai dengan niat untuk menumbangkan kerajaan UMNO BN yang zalim dari persada pemerintahan negara dan juga untuk menghumbankan keluar menteri-menteri yang menjadikan diri mereka kuda dan lembu tunggangan PM selama ini seperti Jamil Khir ini. -GB

Mahkamah Persekutuan arah Felda bayar RM11 juta kepada peneroka

PUTRAJAYA, 26 Ogos: Mahkamah Persekutuan hari ini mengekalkan keputusan mahkamah sebelum ini yang mengarahkan Felda membayar pampasan lebih RM11 juta kepada 354 peneroka sebuah rancangan Felda di Kelantan.

Keputusan ini dipercayai akan membuka ruang kepada lebih tindakan saman terhadap Felda dalam isu manipulasi pengredan kelapa sawit oleh Felda terhadap penerokanya.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sherif, yang mengetuai panel tiga hakim, menolak permohonan Felda berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini yang mengetepikan permohonan Felda membuat rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kota Bharu supaya agensi itu membayar RM7.8 juta ganti rugi dan faedah kepada peneroka-peneroka itu.

Panel hakim selain Alauddin adalah Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff dan Datuk Seri Md Raus Sharif, mendapati mahkamah itu tidak dapat membenarkan permohonan itu kerana ia tidak mempunyai bidang kuasa menyemak semula keputusan awalnya.

Mahkamah juga memerintahkan Felda membayar kos perundangan sebanyak RM20,000.

Mahkamah Tinggi Kota Bharu memerintahkan Felda membayar RM7.8 juta bersama faedah kepada peneroka-peneroka itu setelah peguam agensi itu gagal hadir di mahkamah semasa saman itu didengar.

Selepas mendengar keterangan saksi-saksi mereka, mahkamah membuat keputusan memihak kepada peneroka.

(Gambar: Para peneroka Felda bersama peguam mereka di perkarangan Mahkamah Persekutuan hari ini...gambar Malaysiakini)

Jumlah itu kemudiannya meningkat kepada RM11 juta bersama faedah terkumpul. Setiap peneroka dianggarkan akan menerima RM30,000 sebagai ganti rugi.

Mereka menyaman Felda bagi menuntut antara RM20,000 dan RM30,000 setiap seorang sebagai ganti rugi am kerana mendakwa agensi itu telah memberikan nilai yang rendah terhadap mutu buah kelapa sawit yang mereka hasilkan antara 1996 dan 2002 sehingga menyebabkan kerugian kepada mereka.

Mereka menamakan Felda, pengurus Felda Kemahang 3 Ibrahim Ismail (yang telah meninggal dunia) dan Felda Palm Industries Sdn Bhd, sebagai defendan. Seramai 100 peneroka hadir di mahkamah hari ini.

Mereka diwakili sepasukan peguam diketuai Wan Rohimi Wan Daud manakala Felda diwakili peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin.

Tahniah dari PAS

Sementara itu, PAS merakamkan ucapan tahniah kepada 354 peneroka Felda Kemahang 1 yang berjuang bagi menegakkan hak dan keadilan lebih sepuluh tahun.

Kesabaran menanti keputusan mahkamah membuahkan hasil bilamana mahkamah memutuskan Felda membayar sebanyak RM11 juta sebagai gantirugi kerana menipu gred kelapa sawit mereka.

Demikian kata Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

"Dengan keputusan hari ini bermakna apa yang didakwa oleh persatuan ANAK adalah tepat dan ia akan membuka mata pihak berkenaan agar membayar kepada seluruh peneroka gred perahan yang sebenar," kata beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

PAS, kata Tuan Ibrahim, menyelar kenyataan dari Pengerusi Felda Datuk Dr Yusuf Nor baru-baru ini bahawa parti pembangkang memasuki Felda untuk memecahbelahkan peneroka felda.

"Kami hanya inginkan keadilan kepada peneroka Felda yang telah banyak menyumbang kepada pembangunan negara. Tidak timbul soal memecahbelah felda; kerana sebahagian penyokong dan ahli PR adalah peneroka dan generasi kedua Felda," kata beliau.

Katanya lagi, mereka menuntut keadilan agare diberi ke atas mereka, dan kerajaan seharusnya tidak mengula-gulakan mereka dengan memberi duit raya sedangkan di waktu yang sama merampas hak gred perahan sawit jauh lebih besar dari apa yang diberi sebagai saguhati tersebut.

"Bagi PAS Felda mesti berterus terang dalam segala urusan dengan peneroka, bukan hanya mengenakan pelbagai potongan dalam keadaan peneroka dipaksa menerima harga dan kos yang ditentukan oleh felda.

"Kos seperti baja, meracun, jalan ladang, loding dan sebagainya sehingga hutang peneroka Felda mencecah angka yang tidak munasabah; namun oleh kerana mereka terikat dengan perjanjian yang tidak adil menyebabkan hasil mereka terus dipotong oleh Felda," katanya.

Cepatkan geran peneroka

Sehubungan itu, PAS juga, katanya, mengesa pihak Felda menyegerakan geran hak milik kepada semua peneroka yang telah selesai melunaskan bayaran kembali, bahkan ada di antara peneroka telah melunaskan hutang lebih dari 5 tahun, namun masih belum mendapat geran hak milik lagi.

"Semoga kejayaan hari ini membuktikan bahawa PAS dan PR benar-benar berjuang demi membela nasib peneroka Felda yang telah ditindas bertahun-tahun lama oleh sistem yang tidak adil kepada mereka," katanya. -Hrkh

Najib taknak KALAH ngan LIM GUAN ENG!

Lim Guan Eng punya fasal, maka Najib terpaksa mengumumkan sumbangan duit raya sebanyak RM 500.00 kepada kaki tangan awam.
Macam tu lah, lawan cara baik. Rakyat juga yang untong!!!

Kahkahkah sorang nek kapal terbang PERSENDIRIAN... SORANG NAIK KAPAL TERBANG AWAM? APA KES!

PANAS!! Melayu Pulau Pinang menolak Guan Eng..

Pada hari Khamis dalam minggu yang lalu dengan dibantu oleh Media arus perdana yang ditunggangi oleh mereka, UMNO/BN telah menyerang kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dengan isu Khutbah bagi mencetuskan perasaan marah Masyarakat Melayu terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang.

Dengan harapan Masyarakat Melayu Pulau Pinang akan menolak mula kepimpinan Guan Eng, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang Zahid Hamidi berkata, beberapa buah Masjid di sekitar Tasek Gelugor, Permatang Pauh dan Jelutong dikesan sejak minggu lepas telah menggunakan nama Guan Eng bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dalam khutbah Jumaat.

Fitnah beliau itu telah dinafikan oleh kerajaan Negeri Pakatan Rakyat dan beberapa orang Ulama terkenal menyatakan dibolehkan perkara itu..

Dan menurut Dr. Asri , doa kebaikan untuk bukan muslim seperti agar memerintah dengan adil atau mendapat kesejahteraan kesihatan, keamanan, harta dan seumpamanya adalah dibolehkan. Dada Islam amat luas dalam hal ini. Syaratnya, doa kesejahteraan itu bukan untuk orang bukan muslim yang bermusuh dengan Islam.

Setelah beberapa hari berlalu.. nampaknya serangan UMNO/BN terhadap Lim Guan Eng ternyata tidak mendatangkan hasil.. kalau dah tak mendatangkan hasil tu.. kita anggaplah ia sebagai ‘SATU LAGI KERJA BODOH DARI UMNO/BN’.

Guan Eng masih disambut meriah oleh Masyarakat Melayu didalam setiap majlis berbuka puasa yang dihadirinya..

Lihatlah foto-foto yang dirakam ini bertempat di halaman Surau Kampong Jawa, Butterworth dalam Majlis berbuka Puasa dan penyampaian bantuan ini.. Jelas propaganda UMNO tidak berhasil lagi..(Depa buat kerja BODO lagi… tak pa hangpa cari Isu lain pulak..)Ketibaan disambut oleh AJK Surau.. disambut bukan dihalau..


Lelaki ini bertanya sesuatu.. bertanya bukan memarahi..
Mendengar ucapan pendek sementara menanti berbuka.

Mengagihkan sumbangan kepada wakil
Makan bersama YB Farid.. (Nama dia Farid saja.. YB tu aku yang tambah)
oleh Anak Sungai Derhaka

Mahathir Ugut Melayu

http://buletinonline.net/images/stories/berita31/mahathir.JPGPAS kesal dengan kenyataan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam, didakwa mengugut Melayu supaya bersatu atau hilang kuasa politik kepada bukan Melayu jika terus berpecah.

Malah, parti itu juga berpandangan bahawa Dr Mahathir sengaja buat tidak faham senario politik di negara ini sekarang dengan mengeluarkan kenyataan sedemikian.

Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad berkata berkali-kali parti itu menegaskan kepada rakyat kalau “Umno kalah yang menangnya ialah PAS.”

“Umno akan berhadapan dengan PAS di kawasan kerusi Melayu, yang tukarnya parti sahaja yang membawa dasar yang lebih jauh baik daripada umno.

“Memang beliau ini jenis manusia yang buat-buat tidak faham,” kata beliau dalam tulisan blognya.

Idris mendakwa Dr Mahathir masih menganggap bahawa Melayu wajib bersatu bawah payung Umno sahaja.


Katanya, seolah-olah selain daripada Umno, Melayu tidak boleh bersatu.

“Inilah khurafat umno yang terpahat dalam pemikiran pemimpin Umno seperti Dr Mahathir dan inilah juga kefahaman yang diterap kepada pegawai kerajaan melalui kursus-kursus Biro Tata Negara.

“Dulu pemimpin Umno sering mendakwa bahawa selain daripada Umno memerintah tidak akan maju.

“Hujah ini sudah lapuk, rakyat boleh menilai kemampuan pemimpin Pakatan memerintah di negeri mereka, walaupun usia muda tetapi membuat pembaharuaan yang begitu pantas,” katanya.

Ketika ditemui wartawan semalam, Dr Mahathir berkata umat Islam di negara ini sedang berhadapan dengan cabaran terbesar terutama dalam keadaan umat yang berpecah belah, yang mungkin mengakibatkan Islam kehilangan kuasanya di negara ini.

“Saya bukan rasis yang nak bangkitkan perasaan marah di kalangan umat Islam tetapi ada hak kita yang harus dihormati pihak lain.

“Penghormatan hanya akan diperoleh apabila kita berkuasa.

“Hari ini walaupun Islam menuntut kita bersaudara tapi kita berpecah, sehingga tahap mungkin hilang kuasa,” katanya.

Katanya walaupun jumlah umat Islam di negara ini ramai, tidak mustahil Islam akan kehilangan tempatnya sebagai agama rasmi sekiranya sikap berpecah-belah masih diteruskan.

Dalam tulisannya, Idris menambah rakyat telah lihat dari segi ketelusan dan merakyatkan kekayaan negeri untuk dinikmati oleh semua lapisan rakyat.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .