Ikuti Blog ini

Ujian DNA Dilakukan Ke Atas Waris Mangsa

Kes Sosilawati: Waris empat mangsa jalani ujian DNA

Gambar: Ibu Allahyarham Noorhisham Mohamad, pegawai bank yang mati dibunuh bersama jutawan kosmetik Allahyarhamah Datuk Sosilawati Lawiya, Satinah Mokhtar, meninggalkan perkarangan Hospital Kuala Lumpur (HKL) setelah menjalani ujian DNA di HKL di sini, hari ini. Foto: Bernama

Waris keempat-empat mangsa bunuh dan bakar di Banting, Selangor menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) bagi membantu mengenalpasti identiti mangsa di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini hari ini.

Kesemua mereka termasuk ibu pegawai bank CIMB Noorhisham Mohammad, 38, Satinah Mokhtar, 50-an dilihat berada di HKL sejak pukul 1 tengah hari sebelum meninggalkan hospital itu satu setengah jam kemudian ditemani anak bongsunya, Azlan Shah Aziz, yang merupakan adik tiri Noorhisham berlainan bapa, serta seorang anggota keluarga mangsa yang tidak dikenali.

Turut kelihatan salah seorang anak perempuan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya.

Kesemua mereka sebelum itu dilihat memasuki Balai Polis Dang Wangi dengan disertai isteri Noorhisham, Suzana Radim Pangat, 38, kira-kira tiga jam untuk memberi keterangan berkaitan hal peribadi mereka bagi membantu siasatan.

Sementara itu malam ini difahamkan merupakan malam terakhir kenduri tahlil diadakan di rumah Noorhisham di Taman Seraya, Ampang sejak Ahad lepas.

Sosilawati, 47, bersama tiga individu iaitu pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah.

Polis mengesahkan kempat-empat mangsa dipukul sampai mati sebelum dibakar dan abu dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting. – Reuters

DNA masih boleh dikenalpasti

SHAH ALAM - Proses pengecaman asid Deoksiribonukleik (DNA) melalui bukti biologi yang ditemui anggota forensik berhubung kes kematian jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya bersama tiga yang lain mampu melancarkan lagi siasatan dan membantu pendakwaan.

Penganalisis Jenayah, Kamal Efendi Hashim berkata, DNA adalah proses saintifik untuk mengenal pasti pertalian genetik yang boleh didapati di bahagian tertentu di tubuh manusia.

“Sekiranya berlaku kematian, ada bahagian dalam badan manusia yang masih mempunyai DNA dan boleh dikenal pasti seperti tulang, tisu badan, rambut dan bulu yang mempunyai akar, air liur dan peluh.

“Dalam kes ini, setakat ini bukti biologi atau fizikal membolehkan DNA milik keempat-empat mangsa dianalisis dengan tepat,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Program Kaunseling Universiti Sains Islam Malaysia (Usim), Dr Sapora Sipon berkata, setakat ini pembunuhan mereka dipercayai disebabkan sifat tamak selain faktor sampingan lain.

“Walaupun kes ini masih samar dan belum dibawa ke mahkamah, saya percaya ia berlaku disebabkan kepentingan peribadi sehingga bertindak tidak rasional,” katanya.

Mengulas mengenai kesanggupan penjenayah melakukan pembunuhan kejam, Sapora berkata setiap pembunuhan dipengaruhi faktor berlainan.

“Terdapat kes-kes tekanan mental yang mendorong seseorang melakukan pembunuhan kejam, seperti dialami penghidap skizofrenia, atau dikenali sebagai penyakit mental.

“Malah, jika seseorang mengalami penyakit seperti ini, nasib akan menyebelahi mereka kerana kebanyakan pesalah yang mengalami penyakit ini sering terlepas daripada menerima hukuman,” katanya.

Sapora berkata, natijah daripada kes pembunuhan kejam seperti ini kadang kala berjaya mengheret penjenayah kepada penderitaan mental akibat rasa bersalah, sementara ada yang tidak merasa kesal. -SH

Tuanku Faris Petra, Raja yang dekat di hati rakyat!

Tahniah rakyat Kelantan: Tuanku Faris Petra, Raja yang dekat di hati rakyat!

Oleh: Pria Malaya

DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU!

Tahniah penulis ucapkan kepada YM Tengku Faris Petra di atas pertabalannya sebagai Sultan Kelantan yang baru pada hari ini..

Sesungguhnya rakyat Kelantan cukup bertuah kerana dikurniakan seorang sultan yang bukan sahaja berjiwa rakyat, tetapi juga 'berjiwa agama'!..

Tercatat sudah, baginda merupakan seorang pemimpin yang boleh mengimamkan solat untuk rakyatnya, yang boleh membacakan doa demi rakyatnya, yang boleh mengetuai bacaan al-Quran, memberi kuliah agama, menyembelih lembu Qurban dan sebagainya..mungkin ini adalah keberkatan apabila negeri dipimpin oleh kepimpinan yang menjadikan Islam sebagai teras pemerintahan...

Maka lengkap sudah sebuah kerajaan yang bertunjangkan matlamat "Baldatun Toyyibatun Warabbun Ghafur", dari setinggi2 kepimpinan sehingga serendah2 kepimpinan seterusnya rakyat jelata..

Semoga Allah memanjangkan umur Tuanku, dan sejahtera seluruh rakyat Kelantan dibawah pemerintah kepimpinan Islam..akhir kalam, Tahniah MB Kelantan, YAB Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat, dan tahniah juga kpd seluruh rakyat Kelantan!...wallahua'lam..
Dibawah, dilampirkan coretan berkaitan YM Tengku Faris oleh Syed Hussain Idros.

PUJIAN PADA TENGKU FARIS

Rakyat Malaysia lebih maklum bahawa di setiap negeri yang mempunyai Raja atau Sultan, tugas dan tanggungjawab perihal agama Islam diletak di bawah bidang kuasa Kebawah Duli. Secara tidak langsung, Kebawah Duli adalah Khalifah kepada setiap rakyatnya yang beragama Islam dan juga yang bukan beragama Islam. Perintah Baginda mengenai hal ehwal agama mestilah dipatuhi oleh sekalian rakyat jelata dan sudah tentu ianya adalah kepada ajaran Al-Quran dan Hadis.

Baru-baru ini rakyat Malaysia telah digemparkan oleh suatu peristiwa yang mana Pemangku Raja Kelantan telah mengimamkan solat hajat yang dimakmumkan oleh TG Nik Aziz dan beberapa lagi para Ulamak. Seperti kata TG Nik Aziz, sepanjang hayat beliau selama 75 tahun, belum pernah ada di kalangan Pemangku Raja yang mengimamkan solat dan usaha murni ini telah bermula di negeri Kelantan.

E-Book Ke Sekolah Menengah; Kerajaan Terengganu Tiada Integriti

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita32/Audit%20001.jpgKUALA TERENGGANU - Tindakan kerajaan negeri Terengganu meneruskan program e-Book disifatkan sebagai satu keputusan yang angkuh dan sombong bukan sahaja kepada rakyat Terengganu malah kepada para pegawai kerajaan sendiri.

Pengarah Jabatan Penerangan PAS negeri Terengganu Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah menganggap keputusan Exco berkenaan mengumumkan perlaksanaan program tersebut ke peringkat sekolah menengah pada tahun hadapan membuktikan kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu bukan kerajaan yang rasional dan berintegriti.

"Ia adalah bukti, bahawa Exco dan kerajaan negeri bersikap umpama orang yang cerdik tetapi tak boleh nak tumpang, bodoh tak boleh nak tunjuk, Jelas kerajaan negeri Terengganu pimpinan Umno tidak mengendahkan teguran rakyat,

"dan langsung tidak hormat kepada teguran pegawai kerajaan yang bekerja dengan ikhlas, khususnya kakitangan Jabatan Audit Cawangan Terengganu,"jelasnya ketika diminta mengulas laporsan akhbar yang memetik kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman berkait perkara berkenaan.

Menurutnya, Jabatan Audit yang telah membuat pemeriksaan dan semakan ke atas program e-Book dan mengeluarkan satu laporan, menunjukkan terdapat beberapa penyelewengan yang berlaku dalam perlaksanaan program itu.

"Antaranya laporan tersebut menyebut tiada perjanjian dibuat diantara syarikat yang mengendalikannya, Top IT Sdn Bhd dengan kerajaan negeri, bahkan tidak ada juga sebarang perjanjian diantara Top IT dengan pembekal komputer yang dipercayai dari negeri China,"tegas Wan Sukairi.

Selain itu, dalam laporan audit itu juga menyebut, syarikat Top IT telah disaman kerana didakwa telah melanggar Akta Hak Cipta dengan meniru perisian Ensiklopedia al-Quran yang dibekalkan kepada para pelajar.

"Meneruskan program e-Book dan memperluaskan hingga sekolah menengah bermakna, kerajaan negeri telah menolak laporan Jabatan Audit dan melanggar integriti, sepatutnya ia dihentikan sehingga semua perkara yang ditimbulkan dalam laporan audit itu, diselesaikan terlebih dahulu,"katanya. -BO


http://www.buletinonline.net/images/stories/berita33/Audit005.jpghttp://www.buletinonline.net/images/stories/berita33/Audit006.jpg


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .