Ikuti Blog ini

Umno akan gagal jatuhkan TG Nik Aziz - Zaid Ibrahim

PETALING JAYA, 15 Jan: Bekas anggota Parlimen Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim yakin Umno akan gagal dalam usaha untuk menjatuhkan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan.

"Umno mungkin boleh menjatuhkan saya atau Datuk Seri Anwar tetapi saya tidak fikir dia akan mampu berbuat perkara yang sama kepada Tok Guru Nik Aziz," kata Zaid dalam wawancara khas dengan Harakahdaily hari ini.

Wawancara itu diadakan di rumahnya dekat Tropicana pagi tadi oleh wartawan Harakahdaily Zulkifli Sulong dan Hazayani Zakaria dengan dibantu oleh Shukri Mohamad sebagai juru kamera.

Wawancara itu merangkumi pelbagai isu dari penubuhan parti Pakatan Rakyat, Dasar Pakatan Rakyat, sejarah beliau yang pernah menyaman kerajaan Kelantan kerana meluluskan undang-undang hudud serta masa depan Pakatan.

Wawancara penuh akan disiarkan selepas ini dalam bentuk teks dan juga video.

Dalam wawancara itu, Zaid ditanya kenapa beliau mencadangkan Nik Aziz sebagai pemimpin atau spiritual leader untuk Pakatan Rakyat.

Menurut Zaid, TG Nik Aziz mempunyai ciri-ciri pemimpin yang dikehendakli oleh Malaysia yang majoriti rakyatnya adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam.

"Saya tidak dapat nafikan Datuk Seri Anwar sebagai ketua pebangkang adalah bakal Perdana Menteri kita jika Pakatan berjaya mengambil alih Malaysia tetapi untuk spiritual leader, sebagaimana yang dimainkan oleh Gandhi di India, saya rasa Tok Guru Nik Aziz," katanya.

Beliau bersetuju, ekoran cadangan dan isu-isu berkaitan dengannyalah Nik Aziz dan Kelantan kini menjadi sasaran Umno dan medianya khasnya Utusan Malaysia.

"Saya yakin Umno akan gagal," kata Zaid.

Namun begitu beliau berharap isu di Kelantan sekarang dapat diselesaikan segera.

Bagi beliau, dengan kewangan besar yang bakal dimiliki Umno melalui wang ehsan, PAS dan Kerajaan Negeri Kelantan perlu bimbang juga.

Tengoklah Apa Lim Guan Eng dah buat!!Pulau Pinang tambah peruntukan Hal Ehwal Agama Islam


GEORGETOWN, 15 Jan: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, Kerajaan Pakatan Rakyat negeri menambah peruntukan untuk Hal Ehwal Agama Islam pada tahun 2010 berjumlah RM24.3 juta berbanding tahun lalu sebanyak RM20.5 juta.

Menurut beliau, peruntukan tahun lalu pun melebihi apa yang Kerajaan Barisan Nasional (BN) berikan iaitu hanya RM 12.5 juta sahaja.

"Keprihatinan Kerajaan Pakatan Rakyat dapat dilihat apabila menambah peruntukan untuk Hal Ehwal Agama Islam iaitu meliputi peruntukan pembangunan sebanyak RM7.2 juta, peruntukan mengurus RM13.4 juta dan sebagainya RM3.7 juta, " tegasnya pada Majlis Perlantikan Majlis Syura Kerajaan Negeri, di sini, pagi ini.

Pada majlis itu, lapan orang wakil PAS Negeri dilantik menggangotai majlis itu yang diletakan di bawah kelolaan Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Haji Abdul Malek Abul Kasim.

Mereka yang menerima watikah perlantikan daripada Guan Eng ialah dua orang Timbalan Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Taqiudin Hamzah dan Rosidi Husain, Yang Dipertua PAS Kawasan Tasek Gelugor, Ustaz Khalid Man, bekas Ketua Dewan Ulama PAS negeri, Ustaz Mazani Abdullah, Ketua dan Setiausaha Dewan Ulama PAS negeri, Ustaz Soid Mohd Amin dan Ustaz Suhaimi Abdullah, Ketua Dewan Muslimat PAS negeri dan kawasan Bayan Baru , Ustazah Rahmah Md Isa dan Puan Asnah Hashim.

Turut dilantik ialah bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Mohd Hashim Haji Yahya, Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Ustaz Elias Zakaria, Rektor Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang, Dato' Haji Mustaffa Kasim, Fellow Kanan Akademi Kolej Univesiti Antarabangsa Selangor (KUIS), Prof Madya Univesiti Tun Husein Onn, Dr Wan Salim Wan Mohd Noor, Pakar Motivasi, Dr Danial Zainal Abidin, Timbalan Pengarah Pusat Islam USM, Haji Rhafoor Haji Mahmood, Profesor USM, Prof Kamarulazizi Ibrahim.

Majlis tersebut turut dihadiri olehe Mufti Kerajaan Negeri, Datuk Hassan Haji Ahmad dan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Haji Sazali Hussein.

TENGKU Muhammad Faris Petra mengimamkan solat hajat

http://3.bp.blogspot.com/_PruDBTwPQ8o/S0_PoTA4fBI/AAAAAAAACD4/-S9Sr-zgiG0/s400/faris

TENGKU Muhammad Faris Petra mengimamkan solat hajat mendoakan kesejahteraan kesihatan Sultan Kelantan yang ketika ini sedang gering dalam rawatan di Singapura di Stadium Sultan Mohd Ke-IV, Kota Bharu, malam tadi.

Majlis doakan kesejahteraan kesihatan Sultan Kelantan

KOTA BHARU: Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra, malam tadi mengimamkan solat hajat dan menyertai majlis bacaan Yassin yang disertai lebih 1,000 rakyat Kelantan yang diadakan secara terbuka dalam Stadium Sultan Mohd Ke-IV, di sini.

Majlis anjuran Jawatankuasa Bertindak Rakyat Kelantan, bertujuan mendoakan kesejahteraan kesihatan Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra, yang ketika ini sedang gering dalam rawatan di Singapura serta pentadbiran kerajaan dan rakyat Kelantan yang kini dipayungi Pemangku Raja.


Terdahulu, ketibaan Tengku Muhammad Faris Petra kira-kira jam 7 malam, disambut Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Exco kerajaan negeri.

Solat hajat itu diadakan susulan majlis meraikan kepulangan Pemangku Raja dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa petang semalam, yang dianjurkan jawatankuasa berkenaan bagi melafazkan kesetiaan dan sokongan kepada baginda.

Pada majlis ringkas itu, Tengku Muhammad Faris Petra sempat melahirkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada rakyat Kelantan yang berhimpun menanti kepulangannya.

"Terima kasih, terima kasih semua kerana hadir," titahnya secara spontan sambil bersalaman dengan pelbagai lapisan rakyat, dan dianggarkan lebih 5,000 menyambut kepulangan baginda dari Kuala Lumpur.

Beliau bertitah demikian sejurus selesai mengaminkan doa selamat yang dibacakan Timbalan Mufti Kelantan, Datuk Che Mohd Rahim Jusoh.

Sesi Dialog Islam - Kristian : Dialog bukan Demo !

GELUGOR Pulau Pinang: Pulau Pinang menjadi negeri pertama mengadakan dialog antara Islam dan Kristian selepas PAS melakukan pendekatan berdialog dan penerangan kepada bukan Islam dalam isu 'kalimah Allah' demi menjaga keharmonian negara.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof berjaya membuka lembaran baru buat PAS terutamanya di tahun baru 2010 yang menyaksikan berbagai peristiwa hitam terjadi pada negara.

Dr Mujahid telah pergi secara rombongan bersama aktivis parti dari Parit Buntar, Perak serta Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Ustaz Takiqudin Hamzah, Rosidi Husain, Yang Dipertua PAS Tanjung, Yacoob Omar, Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Mohd Yusoff Mohd Noor dan Setiausaha PAS Jelutong, Nasir Ismail.

Mereka disambut dan diberikan penghormatan kerana sudi hadir untuk memperjelaskan isu yang menjadi topik hangat ketika ini. Dialog ini diadakan semalam di Dewan Holy Spirit iaitu sebuah dewan yang berada dalam kawasan gereja Greenland, iaitu terbesar di Pulau Pinang. Selesai sahaja Dr Mujahid berucap, orang ramai yang memenuhi dewan itu bangun sambil bertepuk sebagai tanda menghormati dan menyanjung ucapan beliau.

Antara rumusan ucapan Dr Mujahid yang juga Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional itu ialah, beliau menasihatkan masyarakat Kristian jangan terpengaruh dengan mainan pihak tertentu yang mahukan negara menjadi tidak tenteram padahal masalah yang berbangkit boleh diselesaikan dengan mudah sekali.

Ia sengaja disensasikan bagi kepentingan politik pihak tertentu terutamanya melindungi isu yang tengah hangat diperkatakan. Maka sebab itu, PAS mengambil langkah menangani masalah tersebut dengan berhemat iaitu dengan berdialog bukan berdemontrasi kerana jalan berkenaan membolehkan perpecahan berlaku di kalangan rakyat negara ini.

"Sebenarnya isu ini bukan isu sensasi tapi sengaja disensasaikan oleh pihak tertentu untuk menjaga kepentingan politik sempit mereka. Bagi PAS berdialg adalah cara terbaik untuk masyarakat bukan Islam tahu keindahan perjuangan yang diwarisi Junjungan kita Nabi Muhamad s.a.w, " terangnya.

Tambahan pula Perkara 3 dalam Perlembagaan Malaysia sudah memadai untuk memeliharaan Islam sebagai agama rasmi negara serta Perkara 11 (4) dalam kebebasan beragama masyarakat bukan Islam tidak boleh sebarkan agama mereka kepada orang Islam.

Islam juga ujarnya, melarang penganutnya membinasakan rumah ibadat bukan Islam untuk mengelak daripada dianggap Islam itu ganas sekaligus menjauhkan mereka daripada mendekati Islam secara bersungguh.

"Saya yakin Perkara 3 dalam Perlembagaan Malaysia sudah memadai untuk pemeliharaan Islam serta Perkara 11 (4) yang melarang bukan Islam menyebarkan agama mereka kepada orang Islam, " tegas beliau.

Turut memberi pandangan pada majlis berkenaan ialah Exco Kerajaan Tempatan dan Lalulintas Negeri, Chow Kon Yeow, Exco Agama Islam Pulau Pinang, Haji Abdul Malek Abul Kasim dan aktivis Aliran, Anil Netto.

Negara tak stabil, tapi PM, TPM sama-sama keluar negara


KUALA LUMPUR : Tindakan polis membebaskan seorang individu yang mengaku di dalam Facebooknya melakukan pembakaran gereja tidak masuk akal. Hal ini kerana polis dilihat tidak melakukan penelitian yang rapi terlebih dahulu sedangkan suspek yang sudah dikenalpasti polis belum ditangkap.
"Setahu saya mana ada orang nak mengaku kata dia yang bakar. Bawa pertuduhan ke Mahkamah pun tak ada yang mengaku. Tiba-tiba polis boleh menangkap seseorang yang mengaku dalam facebook kata dia yang buat.
"Tiba-tiba Polis boleh menangkap sesorang yang mengaku dalam facebook kata dia yang buat. Kemudian Polis bebas bila budak tersebut menyatakan dia saja main-main," tegas Naib presiden PAS, Datuk haji Mahfuz dalam kenyataan media yang dihantar kepada Era Pakatan.
Bagi Mahfuz, ini menunjukkan polis terlalu lemah dan terlalu percaya apabila individu yang ditahan buat pengakuan dia yang melakukan pembakaran ke atas gereja.
Polis yang saya katakan di atas patutnya buatlah pertemuan berjumpa dengan budak tersebut di rumah dia, tanya dahulu baru buat keputusan nak tangkap atau tidak. Ini terus tangkap bawa ke balai Polis. Ini yang orang ramai persoalkan kebijaksanaan Polis kejap kena siasat dan teliti dulu, kejap terus tangkap," jelas Mahfuz
Bagi Mahfuz, yang jelas polis boleh di permain dan di tipu oleh sesorang.
Beliau sebagai berkata, sekiranya budak kolej swasta boleh menipu dan mempermainkan polis, sudah tentu Umno lebih dahsyat lagi menipu dan memperalatkan Polis untuk kepentingan politik UMNO yang tersepit.
"Jangan-jangan kes pembakaran gereja akan jadi macam kes enjin jet hilang. Setahun empat bulan Polis ambil masa untuk siasat baru dapat tangkap dan dakwa. Itu pun Sarjan dengan prebet cabok saja. Yang atas terlepas, yang lagi atas hilang terbang bersama enjin jet.
Semalam, dilaporkan seorang telah ditahan polis selepas dia mengaku dalam facebooknya melakukan pembakaran gereja. Dia kemudiannya dibebaskan dengan jaminan polis selapas menyatakan dia saja buat pengakuan main-main.

KUALA LUMPUR : Ekoran politik Malaysia yang dilihat tidak stabil, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar petang semalam mempertikai tindakan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin keluar negara.

Bagi beliau, salah seorang pemimpin tersebut sewajarnya berada dalam negara kerana isu kalimah ‘Allah’ dan beberapa insiden pengeboman gereja masih gagal ditangani kerajaan.

“Wajarkah Perdana Menteri dan timbalannya meninggalkan negara, ketika negara diambang bahaya...(iaitu) isu kalimah (Allah) tak selesai-selesai dan beberapa gereja terus dibom sehingga masyarakat berasa seperti tak selamat,” jelasnya.

“Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tak ada dalam negara. Najib baru bertolak semalam (ke Arab Saudi) dan Muhyiddin sekarang berada di Landon...siapa yang perlu dipertanggungjawabkan kalau apa-apa tercetus di dalam negara? KDN?”

“Dalam keadaan tenang pun, mesti sekurang-kurangnya Perdana Menteri atau Timbalannya mesti tidak boleh meninggalkan negara, inikan pula pada waktu yang begitu kecoh.”

Beliau yang juga Ahli Parlimen Sena mendakwa, tindakan Najib dan Muhyiddin tersebut menunjukkan bahawa mereka berdua tidak serius mahu menangani ketidakstabilan politik dalam negara.

Tambahnya lagi, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammudin Tun Hussein wajar dipersalahkan juga kerana dilihat lebih bermain politik dari memastikan kestabilan dalam negeri kembali pulih belakangan ini.

“Sampai sekarang tiada penyelesaian (dari KDN), paling tidak tangkap saspek...kata wajah sudah dikenal pasti...(Polis perlu) siasat dan dakwa, jangan sekadar buat kenyataan politik, kerana ini (kes gereja dibom) isu keselamatan negara,” tegasnya.

“Mereka kata (keselamatan dalam negeri) terkawal-terkawal, tetapi hari ini ada lagi Gereja (Katholik St. Elizabeth) di Kota Tinggi pula yang disimbah pula dengan cat.”

Dalam perkembangan berkaitan, Muhyiddin berada di Pusat Pengajian Islam Oxford (OSFIC), United Kingdom kerana menyampaikan suatu syarahan.

Manakala, Najib dengan ditemani Hishammudin pula berada di Arab Saudi kerana menandatangani suatu perjanjian dengan kerajaan tersebut.

Forum Nama Allah: Salut Untuk Anak Muda!

Oleh HASMI HASHIM

Dewan penuh sesak. Hujan masih renyai. Di luar, pada mulanya beberapa kereta peronda polis kelihatan menunggu…

Hadirin yang hadir

Hadirin yang hadir

Memetik beberapa lapor, sekitar 1500 orang memenuhi Dewan Perhimpunan Cina Selangor malam itu. Saya sendiri belum pernah jadi panel dalam acara ilmu dan perbincangan yang sebegini besar khalayaknya.

Sebagai orang yang juga berkecimpung dalam arena politik, saya cukup maklum bahawa hanya ceramah politik yang akan mendapat sambutan sedemikian rupa.

Majlis ilmu dan forum, bilangannya paling ramai pun hanya ratus-ratusan sahaja. Kali ini, ia mulai menandingi ceramah politik itu sendiri! Wah, cukup membahagiakan.

Senggolan Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein beberapa jam sebelum itu, dengan tanggapan perbincangan terbuka akan memburukkan keadaan, ternyata meleset.

Kata menteri itu, “kalau itulah yang awak mahu lihat, berbalah di dalam debat dan menciptakan lebih banyak meledaknya emosi? Kalau itulah yang mereka mahu, ia sangat tidak bertanggungjawab.” ~ (Malaysiainsider, 12 Januari 2009).

Ini tak lain, adalah sejenis ugutan bukan? Kita boleh berbeza pendapat, tetapi menutup ruang perbincangan terbuka adalah pandangan orang yang bukan sahaja dangkal, tetapi lemah.

Dari kiri: Dr Azwira A Aziz, pensyarah Fakulti Pengajian Islam UKM, Sdr. Hasmi Hashim, Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad

Dari kiri: Dr Azwira A Aziz, pensyarah Fakulti Pengajian Islam UKM, Sdr. Hasmi Hashim, Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad

Selain saya, antara ahli panel lain termasuklah yang paling dinantikan ialah Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad; Dr Azwira A Aziz, pensyarah Fakulti Pengajian Islam UKM; pendakwah bebas, Shah Kirit Kakulal Govindji; Dr. Khalif Muammar, Felo Institut Islam dan Tamadun Melayu (ATMA) UKM; dan Dr Mohd Farid Mohd Shahran, pengerusi Himpunan Keilmuan Muda (HAKIM).

Bukan hanya Melayu yang hadir, tetapi juga kaum lain termasuk India dan Cina. Maknanya, bukan hanya Muslim, tetapi sudah pasti ada di kalangan penganut agama lain.

Kenyataannya, acara dimulai dengan tenang, berakhir juga dengan tenang. Kematangan moderator forum, saudara Faridzul Nasaruddin yang berulang kali menegaskan bahawa acara itu sama sekali bukan bertujuan menimbulkan ketegangan antara penganut agama manapun.

Apa yang menarik, program ini dianjurkan dengan ikatan kerjasama ketiga-tiga organisasi anak muda, sama ada Free Public Forum (FPF), Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) dan Kuala Lumpur Selangor Chinese Assambly Hall Youth (KLSCAH Youth). Tahniah buat mereka! Lebih-lebih lagi ketiga-tiga organisasi ini adalah organisasi anak muda belaka.

Sejurus itu, nampaknya mulai terus dianjurkan perbincangan di atas isu sama di beberapa tempat di seluruh negara, oleh pelbagai pertubuhan NGO dan organisasi. Hishamuddin sama sekali salah dalam melihat kematangan antara penganut agama mengurus dan membincangkan isu agama.

Perspektif Hishamuddin selain bersifat hingusan, ia tidak lain adalah perspektif kekuasaan-politik yang angkuh. Yang merasakan dirinya sahaja yang berhak dan pandai mengurus persoalan umat sementara kononnya rakyat tidak tahu mengurus dirinya sendiri. Ceh!

Ini, anak-anak muda ini, yang walaupun diberikan tekanan, mereka tetap berjaya menganjurkan program. Ini, anak-anak muda ini, tak memakai dana kerajaan dan duit rakyat jutaan ringgit untuk menyelesaikan masalah yang sebegini genting. Ini, anak-anak muda ini adalah baris depan yang akan menentukan nasib bangsa akan datang ~ dan Hishamuddin, juga Ketua Pemuda Umno yang ada sekarang, kena tahu itu.

Anak-anak muda inilah sebentar lagi akan menentang kezaliman dan kecuaian kamu.

Lebih penting, anak-anak muda ini, saya yakin, bukan ahli partinya Hishamuddin! Barangkali kerana itulah Hishamuddin jadi takut dan gementar. Tak satupun program dapat dianjurkan Pemuda Umno setiap umat Islam dilanda musibah.

Empat tahun lalu, sewaktu isu “kartun hina Nabi”, yang dilakukan oleh Pemuda Umno hanya membakar dada orang Melayu untuk menuai keuntungan politik. Sekarang, apabila timbul isu kalimah Allah, juga yang terus disimbah minyak dan api di dada orang Melayu. Penyelesaiannya, tak ada!

Isu, kemelut dan musibah yang melanda umat Islam hanya jadi bahan politik untuk mereka meraih populariti. Rumusan dan pemikiran tidak mendasar keputusan dan retorika politik mereka. Kita membaca pandangan para pemimpin itu, hampir semuanya sampah. Tak ada isi, dan biasa-biasa sahaja.

Barisan panelis

Barisan panelis

Bedebah! Dengan kuasa dan kekayaan wang ringgit yang dimiliki Umno (dan kemewahan setiap para pemimpinnya), mereka bukan hanya gagal menganjur majlis ilmu dan diskusi, malah menakut-nakutkan pula anak-anak muda dan mahasiswa yang berniat baik untuk mengurus masalah bangsa. Apa lagi kalau bukan istilah “bedebah” adalah panggilan terbaik Umno dan pemimpin pemudanya? Ya, bedebah!

Kalimah Allah untuk umat Islam semakin jelas boleh dikongsi dengan cara baik dengan penganut kristian; sama ada dari segi hukum mahupun sosio-budaya iaitu sejarah. Itu prinsip dan seruan Tuhan sendiri di dalam sekian banyak firman-Nya di dalam al-Quran.

Untuk Pemimpin Pemuda Umno, termasuk Hishamuddin, istilah yang sesuai bagi mereka adalah bedebah! Ya, bedebah!

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .