Ikuti Blog ini

Radovan Karadzic diberkasBERBEZA... Dua gambar kombinasi ini menunjukkan penjenayah perang, Radovan Karadzic yang diberkas oleh pasukan keselamatan Serbia di luar Belgrade, kelmarin. Gambar kanan diambil semasa Karadzic menghadiri sidang Parlimen Republik Srpska di Bosanski Samac pada 13 Februari 1995, manakala gambar kiri adalah gambar terbaru Karadzic yang memperlihat wajahnya yang berjanggut, berambut panjang dan memakai cermin mataa


Penjenayah perang yang paling dikehendaki Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Radovan Karadzic akhirnya berjaya diberkas oleh pasukan keselamatan Serbia semalam.

Pemimpin Serb Bosnia itu, yang didakwa terlibat melakukan pembunuhan etnik di Bosnia pada 1992-1995, berjaya ditahan selepas hampir 13 tahun melarikan diri daripada tribunal jenayah perang PBB.

“Radovan Karadzic berjaya dikesan dan ditangkap malam tadi.

“Karadzic telah dibawa kepada hakim siasatan Mahkamah Jenayah Perang di Belgrade mengikut undang-undang selaras dengan peruntukan Tribunal Jenayah Antarabangsa bagi bekas Yugoslavia (ICTY),” menurut kenyataan pejabat Presiden Serbia, Boris Tadic.

Pejabat Presiden Serbia dan pendakwa raya jenayah perang enggan memberi penjelasan lanjut mengenai kenyataan ringkas tersebut yang tidak menyatakan maklumat lengkap mengenai masa dan tempat Karadzic ditangkap.

Seorang pegawai jenayah perang bagaimanapun berkata, bekas panglima perang Serb Bosnia berusia 63 tahun itu “tidak menentang” penangkapannya dan berada dalam “keadaan tertekan”.

Penangkapan itu menyusul dua minggu selepas penubuhan kerajaan baru Serbia yang dikuasai Parti Demokratik pimpinan Tadic yang pro-Barat dan Kesatuan Eropah (EU) dengan sokongan Parti Sosialis yang pernah dipimpin oleh bekas Presiden Slobodan Milosevic.

Karadzic dan bekas komander tenteranya, Ratko Miladic berjaya mengelakkan diri daripada ICTY sejak 1995 selepas didakwa melakukan jenayah perang, pembunuhan kaum dan jenayah kemanusiaan semasa Perang Bosnia 1992-1995.

Lebih 11,000 orang telah terkorban sepanjang perang di wilayah Balkan itu. Di bawah pimpinannya, pasukan tentera Serb Bosnia dipercayai telah membunuh lebih 8,000 orang Islam yang terperangkap dalam wilayah Grbavica yang dikuasai puak Serb.

Tanpa kuota saya menang - Ku Li


Setiap kali berlakunya pertandingan di peringkat Majlis Tertinggi UMNO, nama Tengku Razaliegh Hamzah pasti menjadi sebutan bukan sahaja di kalangan ahli-ahli UMNO tetapi juga orangramai.Tengku Razaliegh (Ku Li) pernah mencabar dan hampir-hampir menyingkirkan Tun Dr. Mahathir Mohamed dalam pertempuran yang sangat sengit pada tahun 1987 sehingga mewujudkan Team A dan Team B dan membawa kepada pengharaman UMNO melalui proses mahkamah.Kini, dalam usia 71 tahun iaitu usia orang lain mencari jalan keluar dari gelanggang politik, Ku Li masih mahu bertanding merebut jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan Disember ini. Berbeza dengan pemilihan sebelumnya di mana beliau hanya mendapat satu pencalonan daripada bahagiannya sendiri iaitu Gua Musang, Ku Li yakin kali ini beliau akan dapat melepasi halangan utama itu.“Halangan yang paling besar ialah sistem kuota. Tanpa kuota, sekarangpun saya dah boleh menang,’’ kata Ku Li kepada Agendadaily dalam satu pertemuan di kediamannya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.Beliau juga melihat kod-etika pemilihan kali ini sangat ketat dan merupakan satu lagi rintangan untuk calon-calon merapati ahli-ahli atau perwakilan. Namun, beliau mengingatkan bahawa kod-etika itu juga boleh menjadi perangkap kepada para pemegang jawatan.

Amy Seach akan muncul di Muktamar PAS 54 di Ipoh


Amy Search akan muncul di Ipoh sempena Muktamar PAS 54 yang akan diadakan di Stadium Indra Mulia pada pertengahan Ogos ini nanti.

Demikian dimaklumkan oleh Saudara Badrain selaku ketua Jawatankuasa Pelaksana Muktamar tersebut.Sekretariat Jamaei akan menguruskan program tersebut yang diberi nama Malam Expresi Kesenian Islam.

“Kehadhiran Amy akan memberi tarikan kepada anak-anak muda; untuk bersama dalam majlis seumpama ini supaya mereka tidak kekok dengan majlis-majlis anjuran PAS dimasa-masa yang akan datang.Kami mahu mereka dapat mencari jalan pulang, Insya’Allah,” katanya.

Ditanya, apakah nanti tidak akan timbul kesan negatif sebagaimana yang baru-baru ini sebagaimana konsert; PROTEST yang baru lalu, beliau berkata, persembahan Amy hanya menggunakan musik unplug ; lagi pun Amy sangat berpengalaman dan kami akan pastikan persembahannya bersesuaian dengan majlis tersebut.

Saudara Badrain menjelaskan, selain kemunculan Amy, pihak penganjur; telah mendapat persetujuan lain-lain artis untuk hadir membuat persembahan.

“Antaranya ialah kumpulan nasyid terkenal Far-East dan juga kumpulan Saff One.Selain itu ada juga persembahan deklamasi sajak oleh sasterawan dan penulis terkenal Dinsman, Muhaimin & Zuar XPDC dan HM Salleh.”

Apabila ditanya kenapa tidak dijemput sama Akil Hayi, seorang selebriti tempatan yang seketika dulu sering bersama program anjuran PAS ; beliau berkata, program tersebut lebih bersifat persembahan amal kerana kami tidak mengenakan apa-apa bayaran ; Kami sangat berterima kasih kepada mereka yang sudi bersama menyumbangkan; amal; bakti dengan kos yang sangat sederhana dan sesuai dengan bajet kami.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .