Ikuti Blog ini

Sudut lain Muktamar PAS kali ke-56Turut menulis sesuatu untuk tatapan Perdana Menteri.

Menjemput YB Husam Musa ke Gerai GMI untuk menandatangani petisyen mendesak pembebasan tahanan ISA paling lama era 20an.

YB Fattah EXCO Kerajaan Negeri Kelantan.

Barang paling laris, masing-masing mengenakan mafla di leher....moga semangat terus melawan kezaliman. Masing-masing juga menjual produk ini.

Pemandangan kawasan Pameran di waktu ramai pengunjung.

Pemandangan dari arah depan Gerai Pameran Gerakan Mansuhkan ISA GMI di dewan pameran berhawa dingin di Putik....baru best....

Masih dengan isu Tak Main Pinda-pinda, mansuhkan saja ISA, kerana dalam sesi sidang Dewan Rakyat kali ini draf pindaan akta ISA akan dibentang dan dibahaskan. Perlu bersedia menyedarkan rakyat bahawa ISA ialah satu akta yang sewajibnya dimansuhkan. Tiada ruang dan peluang untuk dipinda.

Sumber: UmmuAsiah

Gambar dan Banner jahil dari puak Umno


Perjalanan muktamar hari kedua lancarPENGKALAN CHEPA : Pengarah Muktamar PAS kali ke-56, Datuk Taqiyuddin Hassan berkata, secara umumnya perjalanan muktamar masuk hari ke dua hari ini lancar seperti yang dirancang.

Beliau yang berpuas hati dengan perjalanan muktamar itu berkata, bagaimanapun pihak penganjur sentiasa bersedia memperbaiki sebarang kesilapan sekiranya berlaku.

"Secara umum perjalanan muktamar dua hari ini lancar, cuma kekurangan sikit-sikit seperti makanan tak cukup tu biasa la.

Mungkin kesilapan pengawalan makanan oleh petugas kita," katanya ketika ditemui hari ini.

Muktamar kali ini katanya menyaksikan kehadiran perwakilan dan pemerhati lebih ramai dari sebelumnya yang pernah diadakan di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik).

Pada satu-satu masa, dianggarkan lebih 3 ribu perwakilan dan pemerhati memenuhi dewan mengikuti perbahasan.

"Sambutan memang menggalakkan seperti yang kita jangkakan.

"3 ribu perwakilan dan pemerhati dalam satu-satu masa," katanya.

Berhubung kekurangan tempat letak kereta di Putik, beliau berkata kawasan lain disekitar kawasan Putik boleh digunakan bagi mereka yang mahu datang menyaksikan muktamar PAS berlangsung.

Kawasan-kawasan tersebut juga disediakan dengan anggota unit amal bagi memudahkan pengunjung.

"Kita mampu sediakan tempat letak kereta kepada pimpinan dan perwakilan yang hadir di kawasan berhampiran, cuma sebab terlalu ramai, mungkin masih belum cukup.

"Walaubagaimanapun tempat letak kereta dalam jarak yang munasabah masih kita sediakan," katanya. -Hrkh

Jangan Terperangkap Dengan Idea Kerajaan Perpaduan - Perwakilan Kubang Pasu

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menolak tanggapan mendakwa PAS sudah mula kehilangan sokongan pengundi-pengundi Melayu hanya kerana menjalin kerjasama dengan komponen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lalu.

Ketika beberapa perwakilan menimbulkan kebimbangan bahawa PAS kemungkinan akan kemerosotan sokongan pengundi Melayu Islam disebabkan kerjasama dengan Pakatan Rakyat dan pembentukan Dewan Himpunan Penyokong PAS, Khalid berkata, hakikatnya undi diterima parti itu terus mengalami peningkatan.

“Ketika kita hendak menggantikan Umno... tanggapan undi Melayu lari daripada PAS kerana bersama Pakatan Rakyat, itu (saya rasa) tanggapan yang meleset,” kata beliau ketika membahaskan usul persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 pada Muktamar Tahunan PAS Ke-56 di sini petang ini.

Sambil memetik hasil kajian badan pemikir Insap, Khalid berkata, maklumat menunjukkan jumlah undi yang diterima oleh PAS sepanjang tiga pilihan raya umum yang lalu terus meningkat.

Kata beliau, hasil kajian itu mendapati PAS menerima 367,000 undi pada pilihan raya umum 1999 dan ia meningkat kepada 1.1 juta undi dua tahun yang lalu.

“Bermakna undi kepada PAS meningkat tiga kali ganda,”
kata beliau yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam.

Khalid juga berkata, “kita sibuk kata orang Melayu berkata tak perlu sokong PAS sebab Umno memerintah.”

“(Sebenarnya) orang Melayu tak sokong, yang sokong ialah orang Melayu Islam yang mendukung nilai-nilai pentadbiran Islam yang dibawa oleh PAS.

“Jangan makan propaganda Umno-BN,” katanya.

Selain merujuk kepada hasil kajian badan pemikir itu tambah Khalid, kejayaan PAS menembusi Johor menunjukkan sokongan kepada parti itu meningkat kebelakangan ini.

“Kita pernah tanding di Johor tetapi sampai hilang deposit. Tetapi sekarang benda itu sudah tidak berlaku.

“Apa yang berlaku ialah anjakan dalam di mana orang-orang Melayu bergerak kepada PAS kerana kita amalkan dasar politik yang baru... yang memenuhi keperluan masyarakat majmuk dan ia boleh dilakukan dan kita sudah mampu dilakukan, di negeri-negeri yang Pakatan perintah sekarang,” katanya lagi.

Pada pilihan raya umum lalu PAS menang di kerusi Dewan Undangan Negeri Sungai Abong dan Maharani.

“Kalau dengan semangat kebangkitan yang sama, dengan kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat, kita boleh menggantikan dengan Umno.

“Kaedah Islam adalah kaedah yang diinginkan oleh kita.

“Jadi dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13, kita jangan pandang kiri, jangan pandang kanan... kita ada landasan yang betul,” kata Khalid.

Usul itu dibawa oleh kawasan Kubang Kerian, Pokok Sena, Kubang Pasu, Jerantut dan Bandar Tun Razak mahu PAS pusat memenangi seberapa banyak kerusi Parlimen bagi menggantikan kedudukan Umno sebagai teras utama politik negara dengn membongkor kepalsuan perjuangan Umno khususnya kepada pengundi Melayu di pedalaman dan merangka strategi gerak kerja pilihan raya dari sudut daftar pemilih, kewangan, latihan kepimpinan jentera pilihan raya secara profesional.

Selain itu usul tersebut juga meminta PAS pusat mencadangkan kepada Majlis Pimpinan Pusat Pakatan Rakyat mewujudkan polisi pemilihan calon yang ketat, munasabah dan relevan bagi mengelakkan gejala lompat parti dan sekali gus mempamerkan wibawa serta keupayaan calon pada pandangan pengundi.

Dalam pada Taib Ahmad, perwakilan daripada Kubang Pasu berkata, PAS akan kehilangan kerusi-kerusi yang dimenangninya jika terperangkap dengan idea kerajaan perpaduan.

“PAS kini berada di landasan yang betul dan perlu memantapkan kerjasama dalam Pakatan Rakyat.

“Jika PAS terperangkap dengan kerajaan perpaduan, yang sedang cuba dibawa oleh sesetengah pihak, kita akan kalah di keseluruhan kawasan yang kita menang,” katanya.

“Kita kena yakin dengan kedudukan bersama Pakatan Rakyat dan perlu memantapkan terus Pakatan Rakyat supaya matlamat ,” kata Taib beliau sambil berkata usaha untuk “pecah dan perintah” masih berterusan. -TMI

Perasmian Konsert Naskah Cinta oleh TG Nik Aziz

Diklamasi sajak oleh A. Samad Said di iringi siulan seruling oleh ketua Pemuda PAS Shah Alam, saudara Nasaruddin.

Para hadirin yang membanjiri di tapak exspo PUTIK.

YAB Tuan Guru Merasmikan Konsert Naskah CINTA.

TG Nik Aziz bersama isteri menyaksikan persembahan Naskah Cinta.

Suasana kemeriahan dan kehangatan Muktamar PAS Pusat ke-56 yang bermula hari ini diserikan lagi dengan Konsert Naskah Cinta sempena dengan pelancaran Lajnah Seni dan Budaya PAS Pusat.

Konsert yang julung-julung kalinya diadakan ini menampilkan sasterawan negara, A. Samad Said. Konsert Saudara Azhan juara Program Akademi Nasyid TV9 musim pertama, Saudara Dinsman, kumpulan Dikir Barat Dendang Anak, Saudara Muaz dan saudara Razin Mestica.

Konsert yang dihoskan oleh saudara Razin Mestica ini telah membuka tirai acara dengan persembahan Dikir Barat oleh kumpulan Dendang Anak. Juara Akedemi Nasyid, Azhan Atan yang menyampaikan salah satunya lagu barunya, 'PAS untuk semua' itu menarik pendengar yang hadir.


Pengerusi Lajnah Seni dan Budaya, Dr.Zulkifli Ahmad menjelaskan bahawa idea penubuhan Lajnah Seni dan Budaya ini sebenarnya telah dipelopori sejak awal lagi melalui aktiviti kemasyarakatan anjuran Dewan Pemuda.

Beliau dalam ucapan aluannya Lajnah Seni Budaya ini disediakan sebagai satu alternatif bagi memaparkan tasawuf islam tentang seni dan budaya dari perspektif Islam.

"Selain itu lajnah ini juga bertanggungjawab menyediakan garis panduan dalam aktiviti-aktiviti seni dan budaya serta iklan agar ianya mengikut lunas agama Islam sebagai cara hidup yang lengkap sesuai dengan fitrah manusia," jelasnya.

Penubuhan lajnah ini juga dilihat sebagai persediaan PAS dalam menyediakan pemahaman yang benar tentang seni dan budaya mengikut perspektif Islam kepada rakyat dan seterusnya mencapai persefahaman dari segi perlaksanaannya di kalangan rakan parti lain dalam Pakatan Rakyat.

Sementara itu, Mursyidul AM PAS, Dato' Bentara Setia Tuan Guru Nik Aziz Nik yang merasmikan lajnah itu berkata, penubuhan lanjah itu sekaligus menyangkal dakwaan bahawan PAS kolot dalam dunia hiburan.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .