Ikuti Blog ini

PERKASA Takut BERSIH 2.0 Capai Sasaran

SHAH ALAM 15 JUN : Pertubuhan Peribumi Perkasa (PERKASA) sebenarnya bimbang himpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) akan mencapai sasarannya dengan membuat perubahan dalam acuan politik negara dan tidak menguntungkan kerajaan UMNO BN pada pilihan raya akan datang.

Jika tumbangnya kerajaan UMNO BN, PERKASA akan kehilangan sokongan serta perlindungan atas segala apa tindakan berbaur perkaumannya selama ini.

Sementelah itu, PERKASA lantang memberi amaran akan melawan habis- habisan himpunan aman yang bakal berlangsung 9 Julai depan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd AKin ketika dihubungi Tv Selangor berkata, amaran PERKASA itu dilihat untuk menakut- nakutkan orang ramai yang berhasrat mahu menyertai perhimpunan aman anjuran badan- badan NGO.
"Mereka khuatir tekanan politik yang akan kita berikan kepada SPR ini akan menyebabkan SPR membuat pindaan yang tidak akan menguntungkan kerajaan BN."
Ujarnya lagi Perkasa dan Presidennya, Datuk Ibrahim Ali tidak memahami hak untuk berhimpun secara aman dan hak asasi manusia seperti mana yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

Shamsul juga berkata amaran PERKASA itu seolah- olah menggambarkan pendirian kerajaan UMNO BN yang mahu mencetuskan huru- hara sekaligus memburukkan imej himpunan aman itu.

"Saya melihat dibelakang kenyataan Perkasa ini seolah-olah didorong oleh Kerajaan BN kerana sehingga sekarang kenyataan mereka yang cuba menimbulkan keadaan huru-hara itu tidak ada sebarang tindakan daripada agensi-agensi kerajaan BN."

Beliau menepis tuduhan Ibrahim Ali sebelum ini bahawa himpunan BERSIH kali pertama dicemari dengan insiden baling batu dan membakar kereta.

"Saya yakin itu adalah gambaran Ibrahim Ali akan lakukan, saya yakin itu ada dalam agenda mereka, kerana itu bukan modus operandi dan cara kita berhimpun kerana perhimpunan kita tetap kekalkan dan tidak pernah apa-apa yang terbakar setakat ini sewaktu melakukan perhimpunan."

Beliau turut mempertikaikan mengapa Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mengambil sebarang tindakan ketas Ibrahim dan PERKASA yang kerap kali mencetuskan rasa kurang senang dikalangan masyarakat perlabagi kaum.

Shamsul juga berkata, beliau dan Pakatan Rakyat tiada masalah jika PERKASA mahu membuat perhimpunan amannya sendiri, akan tetapi NGO tersebut dibidas jika mahu mengadakan perhimpunan hanya semata- mata mahu mensabotaj himpunan BERSIH 2.0.

PERKASA sebelum ini mengisytiharkan akan 'lawan habis-habisan' bagi menghalang perhimpunan aman itu diadakan bulan hadapan.

Ceramah Pelancaran BERSIH 2.0 - Negeri Selangor malam ini...


UNTUK MAKLUMAT TAMBAHAN , DR. RANI OSMAN (PESURUHJAYA PAS SELANGOR) & UST HASBULLAH RIDZWAN (KETUA PEMUDA PAS SELANGOR) AKAN BERSAMA PADA MALAM CERAMAH INI !!!

Kerajaan BN kenduri duit Rakyat


15 JUN – Subsidi petrol, diesel dan gas serta gula telah dikurangkan. Kadar tariff elektrik dinaikkan. Cukai GST sedang dipertimbang untuk dilaksanakan. Semuanya kerana kerajaan mendakwa kononnya mahu menjimatkan perbelanjaan.

Tetapi mengapa ini pula yang dilakukan?

  • Satu laman rangkaian sosial Facebook untuk Kementerian Pelancongan dibina dan diselenggara dengan belanja RM1.8 juta;
  • Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta; dan
  • Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

Tidak diketahui pula bagaimana kementerian-kementerian, jabatan-jabatan dan agensi-agensi kerajaan lain membelanjakan wang hasil sumber negara dan wang pembayar cukai negara untuk laman-laman internet yang amat murah penyelenggaraannya.

Rakyat mengharapkan Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat meminta kerajaan menjelaskan dengan terperinci perbelanjaan masing-masing dalam usaha mereka menyertai perlumbaan membina dan menyelenggara laman-laman web dan rangkaian sosial.

Semalam, Ketua Pemuda DAP Anthony Loke merangkap Ahli Parlimen Rasah telah mempertikaikan langkah Kementerian Pelancongan yang membazirkan RM1.8 juta bagi membina dan menyelanggara laman Facebook kementerian tersebut.

“Semakan terakhir saya mendapati ada hanya 20,308 peminat di laman Facebook kementerian.

“Secara bandingan laman Facebook ‘Visit Penang’, yang mana kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang tidak membelanjakan satu sen pun tetapi mendapat 100,000 peminat. Kenapa belanja RM1.8 juta?” katanya dalam siding Dewan Rakyat.

Beliau berkata tidak munasabah jika tidak ada seorang pun di kementerian itu yang mampu mengemas kini akaun Facebook sehingga kerajaan terpaksa memberi kontrak kepada pihak ketiga.

Dalam jawapan kepada persoalan itu, Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit hanya menjelaskan bahawa kontrak RM1.8 juta itu diberikan kepada Impact Creations Sdn Bhd, untuk selama tiga tahun iaitu bermula 2011 hingga 2013.

Awal bulan Jun ini, portal 1pengguna milik Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dikatakan kena godam.

Mudah sekali digodam laman itu yang bernilai RM1.4 juta yang bertujuan mempamer maklumat harga barangan pengguna.

Pada April lalu pula, kerajaan mempromosikan e-mel 1Malaysia yang dikatakan milik swasta Tricubes Bhd yang mengendalikannya dengan kos RM50 juta bagi perkhidmatan selama 10 tahun.

Walau pun ia dikatakan perkhidmatan percuma, sama seperti e-mel Yahoo atau Google, jabatan atau agensi kerajaan yang menggunakan khidmat itu perlu membayar 50 sen bagi setiap e-mel yang dihantar.

Bayangkan berapa ribu e-mel dihantar oleh jabatan dan agensi kerajaan setiap hari?

Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara telah mengkritik projek itu yang akan merugikan rakyat melalui perbelanjaan jabatan dan agensi kerajaan menggunakan e-mel berkenaan.

Tentunya rakyat ingin tahu dengan jelas dan telus belanja setiap jabatan dan agensi kerajaan yang membina dan menyelenggara laman-laman internet mereka.

Ini hanya belanja kerja-kerja internet. Berapa banyak pula pembaziran dan ketirisan pentadbiran kewangan dalam hal-hal “pembangunan”, “projek” dan banyak lagi program-program yang tidak menjadi keperluan atau keutamaan rakyat.

Dipetik daripada Roketkini.com - Bagaimana kerajaan BN membelanjakan wang kita?

PAS Perlu Terajui Kebangkitan Rakyat!!

Menyingkap sejarah Kepimpinan Ulama’ dalam PAS, dari lipatan sejarah yang telah terukir, buat tatapan generasi muda pada hari ini, ianya diasaskan semasa kepimpinan Tuan Guru Yusof Rawa sebagai Yang Dipertua PAS dengan Tuan uru Dato’ Hj Fadzil Noor sebagai timbalannya.

Semasa PAS berada di bawah kepimpinan TG Dato’ Hj Fadzil Noor, beliau menekankan agar golongan ulama’ hendaklah sentiasa berusaha untuk melayakkan diri menjadi pemimpin dan PAS memberikan perhatian supaya institusi ulama’ ini mesti disokong dan didaulatkan.


Saya begitu kagum, TG Dato’ Hj Fadzil Noor seorang tokoh yang berpandangan jauh, apabila beliau pernah mengatakan bahawa kepimpinan PAS akan lebih terbuka dan lebih banyak dipikul oleh golongan intelektual pada masa hadapan, namun konsep kepimpinan ulama’ akan terus menjadi teras.

TG Fadzil Noor meletakkan fokus supaya ahli-ahli PAS memprofesionalkan ulama’ dan mengulama’kan profesional, melalui tamrin (latihan) dan tarbiyyah yang mendasar. Amanat beliau menggambarkan bayangan beliau akan pimpinan PAS masa hadapan adalah seorang pemimpin yang mempunyai latar belakang agama yang menambah ilmu pengetahuan profesional, atau seorang profesional yang menambah ilmu pengetahuan agamanya, melalui semua liku-liku dan jalan tarbiyyah yang dibentuk PAS.

TG Yusof Rawa yang mengasaskan Kepimpinan Ulama’ dalam PAS sendiri, latar belakang beliau juga berasal dari aliran Inggeris kemudian belajar agama di Mekah. Beliau jelas menguasai bahasa Arab, bahasa Inggeris, Farsi dan Perancis. Malah beliau juga adalah ahli perniagaan dan mempunyai kedai buku sendiri.

Beliau suka membaca dan mengkaji kitab-kitab rujukan Islam, dan turut membaca pelbagai bahan dari barat dan timur, menyerlahkan kesegaran ilmu beliau, idea dan pemikiran beliau sendiri dianggap ulama’ moden, yang berbeza pemikirannya berbanding pemikiran kebanyakan ulama’ seusianya pada masa itu, yang lebih menjurus kepada pemikiran tradisional.

Malah beliau berusaha menjernihkan konsep ulama’ pada tahun 1983 dengan idea mengubah nama Dewan Ulama’ kepada Dewan Ulama’ dan Cendekiawan. TG Yusof Rawa dipetik berkata,”Perubahan Dewan Ulama’ kepada Dewan Ulama’ dan Intelektual Islam, bertujuan untuk memadukan Ulama’ dan Intelektual Islam, sekaligus menghapuskan jurang perbezaan keilmuan yang wujud di kalangan mereka, dan mengadunkan ilmu serta pengalaman masing-masing dalam konsep, matlamat dan peranan ilmu dalam Islam sehingga dualisme yang memisahkan ilmu syariat dan ilmu aqliyyah itu dihapuskan!”.

Dua tokoh pimpinan PAS tersebut, bagi saya seakan-akan sudah mengetahui hakikat perlunya ahli PAS sama ada ustaz atau ulama’, perlu bersama-sama profesional, dan profesional juga perlu menghormati golongan agama, mereka merapatkan jurang yang ada, berkongsi ilmu, idea dan pandangan masing-masing untuk menggerakkan PAS mendepani masyarakat dalam negara. Lantas taraf ulama’ kembali kepada maksud sebenar, iaitu yang tinggi taqwanya, bukan sekadar berlatar belakang agama semata-mata.

Jika kita melihat Ikhwanul Muslimin dan Jamaati Islami juga dipimpin oleh para intelektual dan ahli profesional. Mereka kebanyakannya terdiri dari yang berlatar belakang agama atau yang telah dilatih oleh jamaah untuk menjadi berjiwa ulama’. Tarbiyyah yang jamaah susun untuk ahli-ahlinya tanpa kira latar belakang, sememangnya menjadi tunjang kekuatan sesebuah jamaah.

Pemeringkatan tertentu dalam latihan tersebut terarah untuk melahirkan ulama’ kerana dalam jamaah Islam setiap ahli akan menjadi ulama’ bergantung kepada latihan pemeringkatan yang dilalui mereka. Maka, tidak hairanlah bila pimpinan Ikhwan dipelopori dari ahli profesional bercirikan ulama’ berbanding ahli agama atau pimpinan yang memang pakar dalam bidang agama.

Secara ringkasnya, PAS juga pada pandangan saya telah mengambil sedikit sebanyak semangat kejayaan Revolusi Iran pasa tahun 1979, meletakkan kepimpinan ulama’ diinspirasikan dalam perjuangan PAS di Malaysia.

PAS sangat perlu untuk terus laju mengorak langkah mulai sekarang, memperjuangkan Islam, memperjuang kepentingan rakyat, kebenaran dan keadilan untuk semua. Dakwah kepada non-muslim juga perlu dilebarluaskan melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) yang semakin diterima kaum cina dan india.

PAS tidak boleh menoleh ke belakang lagi. PAS perlu menjadi alternatif terbaik kepada rakyat Malaysia selain UMNO untuk bangsa melayu dan Islam umumnya, namun PAS perlu lebih ke hadapan untuk memperlihatkan Islam bukan memisahkan politik dan agama, tetapi Nabi Muhammad s.a.w juga meletakkan Madinah sebagai pusat pemerintahan Islam pertama dalam sejarah, yang mana kaum bukan Islam dan Yahudi sendiri, hidup aman harmoni di dalamnya.

http://faris-zaini.blogspot.com/

Ketua PAS Selangor: Saya ada ditawar tapi diminta tak pertahan DUN Meru

KLANG, 15 Jun — Dr Abd Rani Osman yang awal minggu ini dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor mendedahkan beliau juga pernah didampingi dua lelaki yang mendakwa diri mereka mewakili Umno dan memujuknya tidak lagi bertanding mempertahankan kerusi DUN Meru pilihan raya umum ke-13.

Ketika ditemui di pejabatnya di sini semalam, Dr Abd Rani berkata, kedua-dua mereka datang hanya meminta “saya agar tidak bertanding lagi pilihan raya umum akan datang.”

Sambil melahirkan rasa hairan dengan pendekatan itu, wakil rakyat penggal pertama ini memberitahu, kedua-dua mereka tidak memintanya keluar PAS dan menyertai komponen BN sebagaimana pernah disaksikan sejak tiga tahun lalu.

“Mereka tak minta saya keluar PAS, keluar Pakatan Rakyat, mereka tak minta saya menyertai Umno, tetapi hanya mahu saya tidak bertanding lagi pilihan raya umum akan datang... saya pun tidak tahu mengapa,” kata beliau dalam temu bual sempena pelantikannya menggantikan Datuk Dr Hasan Ali mengetuai PAS Selangor.

Hasan yang juga Exco Kerajaan Negeri mengetuai PAS Selangor selama lapan tahun atau empat penggal.

The Malaysian Insider difahamkan beliau ada ditawarkan sejumlah wang jika sanggup menerima permintaan tersebut.

“Saya memberitahu mereka nilai saya ialah al-Quran dengan menunjukkan mereka al-Quran, mereka menitiskan air mata dan keluar dari pejabat saya... saya tak jumpa mereka lepas itu... saya pun tak ingat nama mereka,” kata doktor perubatan ini yang menceburi politik dengan menyertai PAS akhir 1990-an.

Dengan seringkali kelihatan mengenakan songkok yang berbeza daripada ahli-ahli PAS yang lain, Dr Abd Rani (gambar) yang juga Yang Dipertua PAS kawasan Kapar berkata, beliau didampingi kedua-dua lelaki itu awal tahun ini selepas beliau kembali dari lawatan ke luar negara.

DUN Meru merupakan salah satu kerusi dalam bahagian Parlimen Kapar yang wakilnya adalah dari PKR.

Dr Abd Rani memenangi kerusi Meru dengan menewaskan Md Ghazali Amin dengan memperoleh majoriti 5,513 undi.

Pada pilihan raya umum 2008, Dr Abd Rani memperoleh 14,826 undi manakala Md Ghazali pula 9,313 undi.

PAS yang bergandingan dengan DAP dan PKR membentuk kerajaan negeri mempunyai lapan kerusi di Dewan Undangan Negeri Selangor.

Usaha memujuk wakil rakyat parti komponen Pakatan Rakyat meninggalkan perikatan itu dan menyertai BN menjadi sebahagian ‘budaya’ politik sejak pilihan raya umum 2008.

Ia juga berlaku di Perak, Kedah dan Pulau Pinang iaitu negeri-negeri diterajui Pakatan Rakyat.

Di Selangor, Adun Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah keluar PKR untuk menjadi wakil rakyat mesra Umno.

Tawar-menawar kepada wakil rakyat agar keluar Pakatan Rakyat menjadi fokus ketika cakap-cakap mengenai idea kerajaan perpaduan antara Umno-PAS turut menjadi perhatian dan banyak diperkatakan.

Mengulas mengenai idea kerajaan perpaduan itu, Dr Abd Rani menegaskan, sudah tidak lagi timbul soal kerajaan perpaduan khususnya selepas parti itu mengambil pendirian tegas.

“Ini soal UG (kerajaan perpaduan) ini jangan dikatakan lagi, bagi saya sudah tidak ada lagi soal UG ini... kami (PAS) akan kekal dalam Pakatan Rakyat, akan bersama dengan Pakatan Rakyat menghadapi pilihan raya umum,” kata beliau.

Dr Abd Rani berkata, dengan gandingan dan kerjasama komponen Pakatan Rakyat pihaknya yakin akan meningkatkan kerusi diperoleh parti Islam itu.

“Insya-Allah kami yakin dapat menambah kerusi, ya... sekali ganda... hingga 15 kerusi, berbanding lapan yang ada sekarang,” katanya. -TMI

Dewan Rakyat Tolak Usul Bantah Perhimpunan BERSIH

Persidangan Dewan Rakyat hari ini menolak usul bagi mengecam tindakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) untuk mengadakan perhimpunan pada 9 Julai depan, kononnya bagi menuntut reformasi dalam pelaksanaan pilihan raya di negara ini.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, mengambil ketetapan untuk menolak usul yang dibawa Datuk Seri Zahrain Hashim (Bebas-Bayan Baru) mengikut Peraturan Mesyuarat 18(1) itu selepas berpuas hati bahawa usul itu tidak perlu disegerakan.

"Kementerian Dalam Negeri melalui Polis Diraja Malaysia sudah mengambil langkah perlu sebagai persediaan untuk menangani perhimpunan Bersih itu dan akan sentiasa memantau aktiviti yang dijalankan agar dapat dibanteras dan dipastikan tidak berlaku perkara yang tidak diingini yang boleh mengancam keselamatan negara dan ketenteraman awam sentiasa terpelihara," katanya.

Terdahulu, Zahrain yang mengemukakan usul itu sebaik sesi soal jawab selesai, meminta Dewan mengambil ketetapan untuk mengecam sekeras-kerasnya segala tindakan BERSIH, terutama menghasut rakyat agar merusuh di jalanan seperti mana yang berlaku di beberapa negara Asia Barat, termasuk Tunisia dan Mesir.

Beliau juga mahu persidangan mendesak BERSIH supaya membatalkan cadangan mengadakan demonstrasi baik di Kuala Lumpur, mahupun di mana-mana negeri demi keselamatan rakyat dan negara.

Zahrain berkata, tindakan BERSIH tidak mencerminkannya sebagai sebuah badan yang benar-benar memperjuangkan pilihan raya yang bebas dan telus, sebaliknya bermotifkan politik kepartian.

"Kegiatan lampau BERSIH membuktikan kumpulan ini mempunyai agenda politik sempit dan berhasrat mengelirukan rakyat demi mencapai matlamat politik mereka," katanya.
Pada 2007, BERSIH yang menggunakan slogan "Gelombang Kuning", menganjurkan perhimpunan haram bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara atas alasan sama.

Perhimpunan yang bermula di Dataran Merdeka itu bagaimanapun gagal mencapai sasaran mengumpul 100,000 peserta, apabila hanya beberapa ribu orang hadir.

Demonstrasi jalanan itu bagaimanapun menggugat ketenteraman awam selain menyebabkan kesesakan di lokasi utama di ibu negara.

Perhimpunan kedua BERSIH pada bulan depan antara lain untuk menuntut pembersihan senarai undi, mereformasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal dan akses media bebas dan adil. - BERNAMA

UMNO tiada makna

Sejak Presiden Pas, Datuk Seri Hadi Awang menambah wadah perjuangan kearah Negara Berkebajikan UMNO dikatakan mula bersuara supaya Pas menggugurkan nama Islam dari partinya.

Mohd Shoberi Shafei dalam entri terbarunya menulis, ini buka pertama kali pemimpin-pemimpin UMNO dan pertubuhan bukan kerajaan yang rapat dengan parti tersebut mahu Pas mengugurkan nama Islam, ia pernah ditimbulkan buat kali terakhir selepas pilihanraya 1999 dulu.

"Yang peliknya UMNO sendiri masih mengunakan bahasa Inggeris dalam menjenamakan parti Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu itu. Cakap pasal Melayu tapi nak sebut Pertubuhan Kebangsaan Melayu pun tak mahu dan masih berselindung disebalik nama bahasa Inggeris iaitu United Malays Nasional Organisation (UMNO).

"Semuanya itu adalah kerana takut, cakap orang yang tak ada fokus dalam perjuangan, cakap nak mengampu kerana berbahas mengenai nama sesebuah parti di Malaysia ini tidak dapat mengubah minda rakyat yang cerdik. Nama Pas sudah lama ujud.

"Sekiranya orang UMNO tidak mahu nama Islam digunakan dalam pilihanraya umum ke 13 nanti, senang saja, minta kerajaan BN melalui Suruhanjaya Piliharaya supaya menetapkan bahawa PRU 13 hanya dua parti kompenan saja yang layak bertanding iaitu BN dan PR selain dari calon bebas dan pendaftar pertubuhan hendaklah meluluskan permohonan yang diminta oleh Pas, PKR dan DAP untuk menggunkan lambang PR, habis cerita dan nama Islam boleh dihapuskan.

"Itulah semolek-moleknya untuk mengelak nama Islam diguna pakai dalam poster pilihanraya sekiranya orang UMNO takut sangat kepada nama Islam yang dipelopori oleh parti Pas. Jadi nama UMNO untuk melayu pun tak ada dan nama Pas untuk Islam pun tak ada," katanya.-Sinar

Mempersendakan Hukum Islam, Utusan Malaysia perlu memohon maaf.


Utusan Malaysia meneruskan lagi kebangsatan apabila dengan terang-terang menghina dan mempersenda hukum Islam. Keratan akhbar utusan hari ini menampilkan ruangan kartun yang di lihat cuba mempermain-main kan hukum Islam iaitu hukum tentang persaksian kes zina.

Sepertimana, dalam Islam apabila seseorang di tuduh melakukan zina perlu di bawakan 4 orang saksi yang tidak fasiq untuk menjadi saksi.

Namun, dialog kartun yang cuba di gambarkan oleh pelukis langsung tidak sensitif pada hukum Islam bahkan mempersendakan lagi. Ia menggambarkan seolah-olah hukum membawa 4 orang saksi itu tidak boleh di guna pakai tetapi video dan gambar boleh di jadikan sebagai bukti. Kartun tersebut juga menggambarkan bahawa golongan agamawan begitu jahil dan tidak serius berbanding pihak polis.

Ianya di percayai berkaitan tentang isu video seks dan liwat Anwar Ibrahim yang menjadi bahan utama akhbar ini.

Tak hairanlah apabila khutbah Jumaat di Selangor bercerita tentang Qazaf dan fitnah,pemuda UMNO pula buat report, kononnya di politikkan. Mereka sebenarnya mahu membiarkan orang menjadi jahil dan buta agama seperti mereka.

Ini lah akibatnya apabila akhbar Utusan Malaysia di 'UMNO' kan. Tidak lagi seperti dahulu. Campur tangan UMNO akan merosakkan semua, paling menyedihkan apabila agama sendiri di persenda. Mereka yang bekerja untuk akhbar ini fikir-fikirkanlah tentang rezeki yang akan di beri pada anak isteri.

Sehubungan itu, Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mengutuk sekeras-kerasnya penghinaan terhadap agama oleh akhbar Utusan Malaysia. Justeru, Utusan Malaysia perlu meminta maaf kepada umat Islam sesungguhnya penghinaan seumpama ini hanya akan merugikan umat Islam. Cukuplah Islam di hina oleh musuh Islam, janganlah orang Islam sendiri yang menghina hukum yang Allah tetapkan di sebabkan kejahilan sendiri.

Muhamad Aizat Bahrudin
Ketua Penerangan DPPKBK.

Yayasan Selangor Poket Umno-BN

PETALING JAYA 15 JUN : Pelbagai kritikan dan kesalahan yang cuba dicetuskan oleh pihak tertentu untuk memburukkan imej Yayasan Selangor mengundang perhatian ahli parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Prihatin dengan tohmahan yang dilemparkan kepada anak syarikat kerajaan negeri itu, Zuraida tampil dengan senarai projek-projek yang jelas menunjukkan amalan ketirisan dilakukan oleh kerajaan Umno-BN semenjak 1993 sehingga 2008.

" Jadi di sini kita boleh lihat bagaimana sambil lewanya mereka memberikan projek dan bagaimana mereka tidak mengambil balik wang yang sepatutnya mereka ambil dalam perjanjian dan biarkan sahaja kes seperti ini berlalu tanpa mendapat pulangan yang sepatutnya,"katanya.

Malah menurut Zuraida, Umno-BN pada zaman pemerintahan mantan menteri besar, Dr Mohamad Khir Toyo menggunakan sepenuhnya Yayasan Selangor untuk kepentingan parti itu.

" Dan kalau kita lihat Yayasan Selangor ketika di bawah Umno-Barisan Nasional telah dijadikan sebagai satu poket untuk pihak mereka ambil, untuk mereka belanjakan tanpa ketelusan. Ini jelas dapat kita lihat bagaimana Yayasan Selangor dahulu diperkudakan oleh Umno-BN,"tambah beliau.

Dalam perkembangan terbaru, Utusan Malaysia melabelkan Yayasan Selangor sebagai sebuah syarikat yang membebankan rakyat di negeri ini.

Kelmarin Utusan Malaysia dalam laporan bertajuk "Kerajaan Selangor amal diskriminasi-Firdouz" menggambarkan seolah-olah kerajaan negeri Selangor 'merampas' kawasan perniagaan penduduk di Kampung Melayu Subang Tambahan dan diserahkan kepada Yayasan Selangor.

Walau bagaimanapun,menurut Pengurus Besar Yayasan Selangor, Ilham Marzuki, pihaknya tidak pernah memohon atau menerima sebarang Lot Tanah di Kampung Melayu Subang Tambahan seperti yang didakwa Penolong Setiausaha Pemuda Umno, Datuk Megat Firdouz Megat Junid.

Namun apa yang berlaku pada zaman pemerintahan Khir Toyo jauh menunjukkan dana awam digunakan sewenang-wenangnya untuk kepentingan kerajaan yang berkuasa ketika itu.

Zuraida semalam mendedahkan,lebih kurang 15 projek yang berlaku ketirisan semenjak 1993 hingga 2008 di bawah kerajaan Umno-BN.

“Ketirisan aset Selangor selama 1993 hingga 2008, kita dapat lihat ada beberapa projek di bawah pentadbiran Khir Toyo yang tidak ada kebertanggungjawaban, tidak ada komitmen bagi memastikan semua projek-projek dilaksanakan dapat dijadikan tabung kepada Selangor untuk membantu rakyat miskin.

“Contohnya, pembangunan tanah di Jalan Lapangan Terbang Subang seluas 31.8 ekar. Kontrak ini diberikan kepada Puncak Dana Sdn Bhd, anggarannya RM987 juta tapi semasa Umno memerintah mereka hanya pungut RM 127 juta, selebihnya dibiarkan sahaja dan mereka laporkan sebagai projek tergendala, terbengkalai dan sebagainya,” ujarnya yang juga Ahli Palimen Ampang.

“BN Umno semasa menguruskan Yayasan Selangor, mereka menguruskan dengan sikap tidak bertanggungjawab sambil lewa, tidak ada amanah dalam melaksanakan tugas mereka untuk membantu rakyat negeri Selangor,” ujarnya lagi.

Sebelum ini Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan banyak perbelanjaan yang tidak telus dan tidak munasabah oleh Yayasan Selangor sehingga membawa kepada defisit RM7.41 juta.

Kata Khalid, perbelanjaan tanpa perancangan menyebabkan kedudukan kewangan Yayasan Selangor sehingga November 2010, defisit RM7.41 juta.

RM30 juta aliran tunai peserta Bersih 2.0

KUALA LUMPUR, 15 Jun: Peserta himpunan yang bakal hadir pada Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai nanti adalah seramai 300 ribu orang yang datang dari seluruh negara dengan membawa duit perbelanjaan masing-masing, sekurang-kurangnya RM100 seorang.

Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kayat (gambar) berkata, dalam masa 3 jam sahaja, aliran tunai paling minima di kalangan peserta himpunan Bersih 2.0 adalah RM30 juta kerana mereka akan berbelanja seperti membeli makanan, minuman, pakaian dan lain-lain.

"Bukan semua mereka berkenderaan ke Kuala Lumpur. Sebahagian besar mereka menaiki kenderaan awam. Oleh itu perkhidmatan bas, teksi, LRT dan lain-lain akan mendapat pulangan yang berganda.

"Kenyataan yang menyatakan bahawa penjaja, peniaga dan pemandu teksi akan mengalami kerugian adalah hujah yang paling dangkal di abad ini," ujar beliau.

Menurutnya, minda anak-anak muda diyakini sudah jauh terbuka terhadap himpunan aman, apabila masyarakat di tanah air kini sudah boleh menerima bahawa himpunan aman adalah satu keperluan kepada negara demokrasi seperti Malaysia.

Katanya, pelancong-pelancong yang datang ke negara ini diyakini turut berpuas hati melihat himpunan yang diadakan itu kerana ia berlangsung dengan aman yang sekali gus menggambarkan keharmonian di tanah air.

Beliau berkata, keadaan itu samalah juga seperti mereka melihat sambutan Maulidur Rasul dan perayaan Thaipusam di Batu Caves yang berlangsung dengan aman.

Menurut beliau, oleh itu, pihak polis perlulah bekerjasama dengan penganjur bagi menjayakan aktiviti itu, dengan membuat reformasi dalam menguruskan himpunan aman tersebut.

Katanya, jika pihak polis bersedia membuat reformasi dalam menguruskan himpunan aman itu, tiada kekacauan akan berlaku dan pihak polis akan dihormati oleh rakyat dan masyarakat antarabangsa.

"Semua pihak hendaklah saling hormat menghormati antara satu sama lain. Pihak kerajaan, Polis, Jawatankuasa Bersih 2.0, Perkasa, Pekida, parti-parti politik dan lain-lain pihak harus menghormati kebebasan yang dijamin oleh Perlembagaan," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Sebagai contoh, menurut beliau, mengapa tidak pihak polis membuat reformasi dalam menguruskan peserta himpunan dengan meletakkan anggota polis di sepanjang jalan dari Jalan Chow Kit ke Istana Negara, dengan Ketua Polis Negara memandu Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga ke Istana Negara.

Manakala di laluan yang lain, katanya, Timbalan Ketua Polis Negara pula mengiringi Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali menuju ke Istana Negara.

Ketua Penerangan Umno Malaysia, Datuk Ahmad Maslan seperti yang dilaporkan media tempatan baru-baru ini menyatakan bahawa Himpunan Bersih 2.0 akan menyusahkan rakyat, penjaja, peniaga dan pemandu teksi.

Beliau turut menyifatkan himpunan itu adalah ancaman kepada ekonomi negara, khususnya industri pelancongan dan pelaburan asing.

Menurut Suhaizan, perkara pertama yang wajib difahami oleh Datuk Ahmad Maslan adalah himpunan aman tanpa senjata adalah dijamin oleh Perkara 10 Perlembagaan Malaysia.

"Ini bermakna bahawa himpunan tanpa senjata adalah halal di sisi undang-undang negara. Semua warganegara Malaysia mempunyai hak yang sama untuk hadir dalam himpunan aman," tegasnya. -Hrkh

Kebimbangan Johor bakal tumbang 'berasas' - Pakatan

abdul ghani othman and bangsa malaysia multicultural malaysiaPakatan Rakyat menyifatkan kebimbangan Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman terhadap kemampuan gabungan itu merampas Johor "ada asasnya" sekiranya pakatan itu menguasai 50 peratus pengundi luar bandar.

Gabungan itu sedang berusaha untuk mencapai sasaran tersebut dengan melaksanakan pelbagai aktiviti, program turun padang dalam usaha menguasai negeri itu daripada BN.

Pakatan memenangi enam kerusi negeri di Johor - dua kerusi dimenangi oleh calon PAS (Sungai Abong dan Maharani) dan empat lagi oleh calon DAP (Bentayan, Mengkibol, Skudai dan Senai).

Ketua Pembangkang Johor, Dr Boo Cheng Hau berkata beberapa kayu ukur pertambahan sokongan masyarakat luar bandar dapat dilihat daripada kehadiran mereka pada ceramah Pakatan yang bertambah sehingga 30 peratus.

debate on islamic state boo cheng hau in clinic"Ceramah adalah cara paling efektif untuk menyalurkan maklumat kepada masyarakat luar bandar. Ada peningkatan hadirin dalam ceramah kita... Dalam satu minggu ada dua atau tiga ceramah Pakatan.

"Selepas pilihan raya Sarawak, peningkatan 30 peratus (hadirin) dalam ceramah kita. Ada juga ramai penyokong Umno yang hadir... Tidak kira ceramah kita di seluruh Johor, sama ada kecil-kecilan atau besar-besaran," katanya.

Dr Boo yang juga pengerusi DAP Johor mengulas kenyataan Abdul Ghani yang mengarahkan semua jentera BN di 26 bahagian di negeri itu bersiap sedia bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Abdul Ghani juga dilaporkan berkata sekira Pakatan menguasai 50 peratus pengundi luar bandar, 80 peratus pengundi bandar dan 60 peratus pengundi India, maka gabungan itu berupaya merampas Johor daripada BN.

NONEKetika dihubungiMalaysiakinisemalam, Dr Boo berkata untuk tujuan berkenaan, Pakatan juga menubuhkan pusat aduan masyarakat terutama di kawasan luar bandar bagi menyelesaikan masalah rakyat.

Menurutnya, DAP turut menubuhkan 15 pusat aduan masyarakat di luar bandar antaranya masing-masing dua di Skudai dan Muar serta beberapa lagi di Tangkak, Labis, Segamat, dan Johor Bharu.

"Mereka (BN) memang terasa tekanannya. Dua tiga tahun ini, kita mengadakan pelbagai aktiviti dan menubuhkan pusat aduan rakyat," kata beliau yang juga ADUN Skudai.

boo cheng hau flood muar 271206Dr Boo berpandangan wujudnya kecenderungan pengundi luar bandar untuk menyokong Pakatan berdasar sokongan mereka dalam pilihan raya kecil Tenang, walaupun calon PAS Normala Sudirman tewas akibat kesulitan seperti banjir dan masalah pengangkutan.

Sementara itu, ADUN PAS Maharani Dr Muhammad Taslim bersetuju dengan pandangan Dr Boo bahawa BN "sedang kepanasan dengan sambutan rakyat Johor terhadap Pakatan".

"Agak tepat apa yang dibimbangi (Abdul Ghani)... Sokongan pengundi bandar dan luar bandar tidak berubah sejak (pilihan raya) 2008, bahkan bertambah.

NONE"Kita juga bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13. (Menarik sokongan) di luar bandar, kita mengambil masa (sedikit).

"Kita ada kumpulan sasaran, kita beri bantuan tak ikut parti politik. Mereka nampak keikhlasan kita, kita cuba sedaya-upaya kita sekadar yang mampu (membantu rakyat)," katanya.

Menurutnya lagi, khidmat wakil rakyat pembangkang kepada masyarakat tidak bermusim, sebaliknya berterusan dan bertambah walaupun dalam skala yang kecil.

Bagi tujuan tersebut, Dr Muhammad yang juga ahli jawatankuasa PAS Johor menubuhkan pusat aduan masyarakat di luar bandar, antaranya di Sungai Balang dalam parlimen Muar dan beberapa lagi di Johor Bahru.

johor baharu may day workers rally 010507 rallyDr Muhammad yang juga naib yang dipertua PAS Muar berkata beliau juga mendapat "maklum balas yang cukup baik" daripada pengundi di luar bandar, khususnya kaum Cina, terhadap aktiviti yang dilaksanakannya.

Difahamkan PAS juga menubuhkan pusat aduan dan khidmat masyarakat di kawasan luar bandar dan pinggir bandar antaranya di sebuah kampung Melayu di Gelang Patah, Taman Permas di Pasir Gudang dan kampung tradisi di Tampoi, Pulai.

Hentikan kedurjanaan Umno-BN

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJgfxuR0Me5NewILHzssK-0TotR13WZT5964kjZr5kADjF-1CvtXOmpBiMNjp4RqiJtnmVFO85ne1xYdOgpOkGNvTwuTb4GHDEW1udRgrsOlmHI2CLpzIZ1otpyQit_pZMII3MQNpSMrA/s1600/kepimpinan+PAS.pngPasca Muktamar Tahunan PAS kali ke-57 yang berlangsung di Markaz Tarbiyah PAS Pusat Taman Melewar 3-5 Jun lepas dilihat sebagai suatu ujian yang getir buat kepimpinan PAS.

Umumnya menyambut baik saf kepimpinan yang terpilih dalam Muktamar, malahan meletakkan pengharapan yang tinggi buat PAS untuk menerajui perubahan dalam negara.

Harapan besar diletakkan kepada PAS kerana PAS adalah satu-satunya parti Melayu-Islam yang mampu menggantikan Umno. PAS harus menjadi tonggak kepada Pakatan Rakyat untuk menganjakkan perubahan kepimpinan negara.

Misi utama PAS bersama Pakatan Rakyat adalah untuk menghentikan kedurjanaan Umno-BN, yang sudah berkuasa terlalu lama dalam negara.

Apa yang penting, untuk mencapai misi ini, ia tidak harus diletakkan di atas pundak Mursyidul Am ataupun Presiden semata-mata. Bukan juga di atas pundak Timbalan Presiden dan Naib-Naib Presiden.

Untuk mencapai misi ini, seluruh pemimpin PAS sama ada di peringkat Pusat, Negeri, Kawasan hatta Cawangan, harus bergandingan, melipatgandakan kerja mereka di semua peringat.

Asas utama yang ditanamkan adalah dasar ‘Membangunkan Negara Berkebajikan’ sebagaimana yang diutarakan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di dalam ucapan dasar beliau.

Jentera PAS di semua peringkat selepas ini harus digarap dengan kefahaman yang sejelas-jelasnya tentang konsep negara berkebajikan.

Selepas ini Badan Perhubungan PAS Negeri-Negeri boleh menganjurkan Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden, beserta dengan konvensyen untuk pilihan raya memandangkan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 sudah semakin hampir.

Kita seharusnya bersyukur dengan komitmen dan istiqamah hasil daripada tarbiyah pucuk pimpinan PAS sekian lama. Hasil dari tarbiyah ini lahirnya kematangan dalam berorganisasi.

Kematangan dalam berorganisasi menjadikan sebarang bentuk perbezaan atau khilaf dalam pemilihan pucuk pimpinan dapat diselesaikan dan diatasi sebaiknya tanpa sebarang kesan. Tsiqah dan wala’ kepada keputusan jemaah menjadikan PAS kukuh dan kuat.

Untuk itu, PAS sudah mempunyai sebuah pasukan yang kuat dan diterima ahli keseluruhannya.

PAS hanya perlu menyediakan amilin atau jentera yang kuat untuk mendokong pasukan kepimpinan yang kuat.

Jentera yang kuat ini harus dibekalkan dengan kefahaman yang mendalam mengenai negara berkebajikan yang dianjurkan PAS, serta pemahaman mengenai agenda Buku Jingga yang dipersetujui Pakatan Rakyat.

Jika PAS mempunyai kepimpinan dan jentera yang kuat, insya-Allah, kepercayaan dan keyakinan rakyat akan datang. Rakyat sekarang ini memang berhasrat untuk menukar kerajaan Umno-BN dari tampuk pemerintahan.

Kita tidak mahu rakyat mengundi kita semata-mata kerana mereka membenci Umno-BN. Tetapi kita mahu menarik seberapa banyak undi rakyat kerana kekuatan kita, kerana kekuatan kepimpinan dan kekuatan mesej yang kita bawa. Ingatlah bahawa, kita tidak mempunyai masa yang banyak, kita berhadapan dengan kedurjanaan Umno dan segala jentera kerajaan akan dikerahkan sepenuhnya menghadapi Pakatan Rakyat.

Serangan-serangan yang lebih dahsyat akan dihamburkan media talibarut Umno-BN terhadap PAS dan Pakatan Rakyat. Hanya dengan kesepaduan yang kukuh di kalangan ahli dan kepimpinan PAS, hubungan yang erat dengan parti gabungan Pakatan Rakyat, kita mampu melawan segala gelombang ini.

Kita pasti akan berjaya melawan arus Umno-BN. Ingat, satu sahaja matlamat kita, iaitu menghentikan kedurjanaan Umno-BN dengan menumbangkan mereka pada PRU ke-13 nanti.

Bajet pru13 sebanyak RM13bilion

KUALA LUMPUR – Kerajaan Pusat hari ini membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2011) bagi memohon peruntukan tambahan menghadapi pilihanraya umum 13 berjumlah RM13 bilion sebagai persediaan membeli undi dalam menghadapi pilihanraya umum ke13 yang dijangkakan pada suku terakhir tahun ini.

Timbalan Menteri Kewangan 3, Dato' Awang Adik Husin mengemukakan rang undang-undang itu untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Peruntukan tambahan itu menjadikan anggaran perbelanjaan bagi tahun ini bertambah daripada kira-kira RM163 bilion, yang diluluskan tahun lepas, kepada RM176 bilion.

Berdasarkan rang undang-undang itu, kerajaan memperuntukkan sejumlah RM6 bilion bagi Kementerian Kewangan, iaitu peruntukan tertinggi daripada keseluruhan peruntukan tambahan itu.

Peruntukan bagi Kementerian Kewangan itu bertujuan menampung kos ketirisan dana negara akibat rasuah berjumlah (RM5.6 bilion), menampung pembayaran komisyen kepada kroni sebanyak (RM150 juta), menampung kos menjalankan program latihan menabur fitnah oleh blogger Apco di seluruh negara berjumlah (RM100 juta).

Menampung dana jaminan untuk pembeli rumah Khir Toyol (RM100 juta) dan menampung kos program latihan dan kemahiran untuk hacker Apco sebanyak (RM50 juta). - Ajensi

Ustaz Ismail Kamus : ICU - Hospital Gleaneagles

Berita ini gua baru jer.. terima melalui inbox email dalam jam 11.45pm (14/06/2011). Harap sesiapa yang berkenaan dapat mengesahkannya, dan sekira ianya benar.. marilah kita sama2 mendoakan kesihatan beliau.
assalamualaikum....
wa baru dpt berita drp kenalan yg wa confirm sahih.. Ustaz Datuk Ismail Kamus telah dimasukkan ke ICU di Gleaneagles Hospital (betul ke ejaan ni??) krn komplikasi darah tinggi, buah pinggang & kencing manis.. keadaannya agak membimbangkan..
mohon semua sahabat mendoakan agar beliau beroleh kesihatan yg baik dan sembuh drp penyakitnya.
Doakan yang terbaik buat beliau... Aminnnn...
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .