Ikuti Blog ini

Tuala, botol dan berus gigi ke Tong Sampah-BERITA KECIK JA KAT UTUSAN MELOYA


Bukti tuala, botol minuman dan berus gigi ditolak

KUALA LUMPUR 8 Mac – Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, memutuskan untuk mengetepikan tuala "Good Morning", botol minuman dan berus gigi atas alasan barang-barang tersebut diperoleh dengan cara yang salah.

Hakim, Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah turut memutuskan agar semua keterangan berkaitan dengan barang-barang berkenaan diketepikan.

Beliau berkata demikian di akhir bicara dalam perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini. - Utusan

Penipuan pendaftaran undi pos isteri tentera yang tidak mengisi Borang A, adakah SPR terlibat sama?

Dr Hsu Dar Ren, Pemimpin Gerakan keluar parti, salahkan UMNO ?

Dr Hsu Dar Ren, pemimpin pusat Gerakan, memutuskan untuk keluar parti komponen Barisan Nasional (BN) itu dengan menuding jari ke arah Umno, yang menurutunya mendominasi kuasa politik perikatan tersebut.

Dr Hsu mengumumkan keputusan mengejutkan ini ketika genap tiga tahun negara mengadakan pilihan raya umum ke-12 di mana BN kehilangan tambahan empat negeri dan majoriti dua pertiga di Parlimen pada 8 Mac 2008.

Salah satu negeri itu ialah Pulau Pinang di mana pemimpin Gerakan mengetuai kerajaan negeri itu selama 39 tahun.

“Gerakan sebuah parti yang mempunyai ideologi baik untuk melahirkan masyarakat yang adil dan saksama di Malaysia. Ia juga mempunyai ramai ahli yang (sangat) berhati-hati dalam menerima ideologi ini.

“Malangnya, dalam rangka kerja BN, di mana dalam politik bertunjangkan kaum, hegemoni Umno lebih berkuasa, mustahil bagi Gerakan merealisasikan pendirian ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

“Saya telah membuat satu keputusan besar (hari ini),” kata doktor perubatan ini dalam tulisan blognya.

“Saya telah memutuskan pada ulang tahun pilihan raya umum 8 Mac (hari ini), saya akan keluar Gerakan.

“(Keputusan) ini bukan kerana parti (Gerakan) itu sendiri, yang mempunyai ideologi yang baik, ramai ahli yang baik dan ramai kawan-kawan yang baik, tetapi lebih disebabkan dominasi Umno dalam setiap perkara dalam perikatan (BN),” katanya lagi.

Pemimpin Gerakan Wilayah Persekutuan ini juga berkata beliau kecewa dengan politik berasaskan kaum dan Gerakan sebenarnya semakin berjauhan daripada mencapai ideologi politiknya.

Katanya, disebabkan politik berasaskan kaum, negara ini telah negara berhadapan dengan polarisasi kaum paling buruk, yang tidak pernah disaksikan selama ini.

“Meskipun cuba untuk bertindak dari dalam sejak berdekad lamanya, Gerakan semakin berjauhan daripada mencapai cita-cita ini,” katanya.

Malah kata Dr Hsu, selepas tiga tahun pilihan raya umum 2008 beliau merasakan tidak banyak dicapai dalam polisi ke arah menyatukan rakyat dan menyediakan peluang saksama kepada semua kecuali hanya kenyataan-kenyataan retorik.

“Saya merasakan sia-sia bagi saya untuk cuba berjuang dari dalam sistem itu sendiri,” katanya lagi.

Ekoran keputusan hari ini, Dr Hsu juga berkata beliau tiada hasrat untuk menyertai mana-mana parti politik.

“Tetapi (saya) akan terus menyuarakan menerusi tulisan dan blog mengenai kepentingan membina masyarakat yang adil dan saksama,” katanya lagi. -MI

Tanpa parti SPR, siapalah BN

Seperti mana yang telah dijangkakan, BN akan menang di kedua-dua PRK yang berlangsung serentak iaitu di DUN Merlimau, Melaka dan DUN Kerdau, Pahang.

Kedua-dua DUN tersebut sebelum ini adalah merupakan antara kubu UMNO/BN. Apa lagi apabila ianya adalah PRK.

PR bukan sahaja bertempur dengan jentera UMNO/BN tetapi berdepan dengan jentera Kerajaan Negeri, kerajaan Persekutuan termasuk komponen BN iaitu SPR dan PDRM. Bukan sesuatu yang luar biasa dengan kemenangan BN ini.

Tidak ada sesuatu yang membanggakan dan menimbulkan rasa teruja dengan kemenangan BN tersebut. Apa lagi setiap PRK kita berdepan dengan pelbagai taktik kotor dan jelek yang dilakukan oleh UMNO / BN yang mendapat sokongan dan bantuan khususnya daripada badan yang tidak pernah telus, tidak pernah profesional dan tidak punyai integriti seperti SPR.

SPR yang merupakan badan yang secara jelas berpihak kepada UMNO/BN. Tidak adil, tidak bebas, tidak telus dan tidak profesional demi menyelamatkan dan memberikan kemenangan kepada UMNO/BN setiap kali PRK berlangsung. Sikap berat sebelah dan tidak adil oleh SPR menjadi SPR terlalu kotor dan jelek. Segala apa yang berlaku di sepanjang PRK ditutup mata dan telinga.

SPR sendiri yang bertindak mem'bull-shit'kan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 daripada dikuatkuasakan, apabila UMNO/BN melakukan gerakerja mereka. Malah menjadi badan yang mengesahkan 'bersih dan betul' tindakan UMNO/BN walaupun ianya adalah secara jelas, terbukti serta sah kesalahan seperti mana yang terkandung di dalam Akta 5 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, Perkara 10. Malah Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menyatakan bahawa beliau 'bukan pakar' dalam menentukan sama ada pemberian barangan bercanggah dengan undang-undang pilihan raya.

Kenyataan bodoh dan dungu yang keluar daripada seorang Pengerusi SPR yang wajib mengimplimentasikan serta menguatkuasakan dengan tegas segala peruntukan undang-undang agar sesebuah pilihan raya berjalan dengan adil, telus dan betul tanpa berpihak kepada mana-mana parti-parti politik.

UMNO/BN terus mendidik rakyat dengan taktik dan strategi yang menyeleweng dengan menganggap "UMNO/BN adalah kerajaan, kerajaan adalah UMNO/BN" dengan sokongan daripada SPR. Sedangkan UMNO/BN adalah parti politik manakala kerajaan adalah kerajaan, waima ianya kerajaan negeri atau kerajaan pusat yang tidak sepatutnya dipergunakan dalam setiap kali pilihan raya.

Sesungguhnya "demokrasi tulen dan keadilan" sudah lama mati di negara Malaysia ini. Peranan SPR antara menyebabkan "demokrasi dan keadilan" tidak wujud di dalam negara ini. SPR dipalitkan dengan isu "pengundi hantu", "pengundi ragu", "berat sebelah" dan tidak dinafikan sebagai "benteng" bagi memenangkan UMNO/BN. Perjanjian Persefahaman atau MOU serta 'perjanjian sulit' antara SPR dan UMNO/BN semakin terserlah dan terbuka.

SPR menjadi dalang secara licik dan terancang menjadikan pilihan raya negara ini paling kotor dan menjijikkan. Segala bantahan, memorandum, bukti, fakta dan aduan di"bakul-sampah"kan oleh SPR. Adakala menjadi badan yang menjawab dan menafikan segala taktik kotor yang dilakukan oleh UMNO/BN.

Suara-suara sumbang dan sinis juga keluar daripada SPR contohnya apabila PR menang, tidak ada pula aduan "pengundi hantu". Kenyataan dangkal, sedangkan setiap kali PRK akan dilaporkan segala kepincangan, penyelewengan, kerja kotor UMNO/BN dan termasuk kes "pengundi hantu " mahupun "pengundi ragu". walaupun dengan segala taktik dan strategi kotor dilaksanakan oleh UMNO/BN dan SPR, tetapi kekuatan rakyat telah berjaya memenangkan PR.

Saya benar-benar terharu dengan semangat dan komitmen yang tidak berbelah bagi para petugas PR yang tidak pernah berputus asa dan kecewa walaupun menghadapi kekalahan di setiap PRK yang berlangsung. Mereka tidak dibayar apa lagi tidak meminta upah untuk berjuang dengan segala limitasi dan kekangan. Tetapi mereka adalah para pejuang kental dan istiqamah yang tidak mengaku kalah walaupun mereka sedar mereka berperang di padang yang tidak berpihak kepada PR.

Kepada para pejuang, kekalahan adalah adat berperang. Setiap pejuang mesti melalui dan merasai erti kekalahan. Kekalahan bukanlah sesuatu yang mutlak dan hakiki. Kekalahan adalah azimat kental untuk memperbaiki, muhasabah dan menjana perubahan untuk masa akan datang.

Dengan izin Allah, akan tiba masanya sinar kemenangan menjelma jua. Jangan putus asa dan kecewa. Allah sedang menguji kita. Kuat atau tidak keimanan dan perjuangan kita. Kita bangun & lawan !!!!

blog.marhaen.info

Anwar: Mahathir terdesak, cuba lindungi anaknyaTuduhan-tuduhan yang dilontar oleh Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam buku 'A Doctor in the House' atau 'Doktor Dalam Rumah' adalah untuk menutup penyelewengan semasa pemerintahan mantan perdana menteri itu dan demi menjamin masa depan politik anaknya, Muhkriz, kata ketua pembangkang itu.

NONE“Sebenarnya apa yang saya lihat ialah ketakutan dia (Mahathir) terhadap perubahan kerana kezaliman yang berlaku semasa pemerintahannya seperti yang didedahkan dalam buku Barry Wain: Malaysia Maverick. Beliau menghabiskan RM100 bilion lebih (duit rakyat), kata Anwar.

"Mahathir juga mahu menjamin masa depan anaknya seperti yang dilakukan oleh Hosni Mubarak terhadap anaknya Gamal. Dia mahu menjamin anaknya dalam golongan terulung di negara. Ini yang menjadi pertimbangan dia," kata Anwar kepada TVSelangor.

Dalam buku mengenai kisah hidupnya itu, Mahathir sekali lagi mengulangi dakwaan fitnah perlakuan moral Anwar.

Katanya, beliau tidak terkejut dengan pusingan terbaru tuduhan liar oleh Mahathir dan menegaskan bahawa masyarakat celik terhadap motif Mahathir untuk terus menyerang beliau.

Ketuan umum PKR itu berkata pembohongan Mahathir terserlah dalam buku Doktor Dalam Rumah, khususnya apabila mendakwa beliau (Anwar) tidak menafikan tuduhan liwat terhadapnya apabila perkara itu dibincangkan pada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno sebelum dia di pecat dari parti.

azlan"Nyata satu lagi pembohongan jahat ialah Mahathir mendakwa kononnya saya mengaku (tuduhan) dalam mesyuarat Majlis Tertinggi Umno. Saya tidak akan terkejut sekiranya kuncu-kuncu Umno akan mengesahkan (demikian),” kata Anwar.

"Tetapi kita ada rakaman mesyuarat itu. Sepertimana yang saya ingat, perjalanan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno itu telah bocor dan tidak ada sama sekali pengakuan saya kononnya mengesahkan tuduhan.” kata Anwar.

Meskipun sering mendakwa Anwar kononnya mengamalkan seks liar, Mahathir tidak sekali pun menghadirkan diri di mahkamah untuk memberi keterangan pada perbicaraan Anwar pada tahun 1998, walaupun atas desakan peguambela mantan timbalan perdana menteri itu.

NONESebaliknya Mahathir memilih untuk terus melontarkan tuduhan-tuduhan itu di luar mahkamah, dan di atas kedudukannya sebagai perdana menteri ketika itu.

Selepas berundur dari jawatan itu, Mahathir meneruskan serangan ke atas Anwar dengan sokongan pemimpin-pemimpin Umno yang melihat ketua pembangkang itu sebagai musuh utama parti mereka yang harus ditumpaskan.

Mahathir memuatkan 20 halaman dalam memoirnya mengenai bagaimana beliau mendapat tahu tentang dakwaan kisah seks Anwar dengan lelaki dan wanita, yang membawa kepada pemecatannya pada 1998.

Ia diceritakan di bawah bab bertajuk 'Anwar's Challenge' dalam memoir setebal 800 halaman itu.

Antaranya, Mahathir menceritakan bagaimana beliau menemubual empat gadis yang memberitahunya bagaimana mereka dipujuk untuk bertemu seorang yang sangat berpengaruh, oleh seorang lelaki India yang mereka kenali sebagai Nalla.

Katanya, lelaki itu telah membawa setiap gadis itu secara berasingan ke sebuah rumah di Kenny Hills. Di situ mereka bertemu seorang yang mereka dikenalpasti sebagai timbalan perdana menteri. Mereka diminta menanggalkan pakaian untuk mengadakan hubungan seks.

Kedua-dua mereka, tulisnya lagi, enggan berbuat demikian tetapi yang dua lagi bersetuju. Mereka bersedia bercakap dengan polis dan dengan beliau, tetapi berkeras tidak mahu memberi keterangan di mahkamah. -M'kini.

Mungkin tak ramai pembaca MiLo SuaM yang kenal dengan anak bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir yang seorang ini. Namanya Maizura Mahathir, baru-baru ini Utusan Malaysia ada menyiarkan gambar Tun dan isteri meraikan kejayaan anaknya memperolehi anugerah presiden di Universiti Lim Kok Wing [Utusan].


Tahniah diucapkan kepada beliau, namun begitu gambar-gambar di bawah ini menimbulkan persoalan demi persoalan di benak kita. Adakah ini juga satu lagi kejayaan Tun Mahathir di dalam mendidik anaknya? Tiada bukti anaknya meminum arak secara jelas (tiada gambar dia masukkan arak ke dalam mulutnya). Namun jelas sekali dia dengan bangga mengambil gambar bersama tin Carlsberg (arak) di hadapannya.

Bagi mengelakkan ada yang menuduh ReJaM© sengaja membuat gambar palsu (photoshop), maka ReJaM© siarkan beberapa keping gambar anak Tun Mahathir, Maizura dengan bangga bersama arak di beberapa sudut. Lihatlah sendiri.

Hamil Bukan Sebarang Hamil, Wanita 'Hamil' Tin Susu

Kuantan – Rahsia seorang wanita mengandung yang keluar masuk sebuah pasar raya di Jalan Gambang, dekat sini, terbongkar apabila dia didapati sedang ‘hamil’ tin susu curi, kelmarin. Gambar fail.

Lebih mengejutkan, penyelia wanita pasar raya terbabit yang juga pengadu mendakwa, dalam kejadian itu, sebanyak 308 tin susu berharga kira-kira RM6,000 lesap dipercayai angkara suspek dan kumpulannya.

Cubaan menahan wanita itu gagal apabila beberapa lelaki dipercayai rakan subahatnya campur tangan sehingga berlaku pertengkaran sebelum mereka larikan diri dengan dua kereta.

Pegawai Turus Urus Setia Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Superintendan Noor Asyikin Shamsuri berkata, pengadu berusia 31 tahun dakwa 10 orang, terdiri daripada lima lelaki dan lima wanita, dengan seorang daripada mereka berlagak hamil.

Menurutnya, sebelum kejadian, penyelia itu sudah perhatikan suspek bersama sembilan rakannya ketika masuk premis kira-kira jam 10.50 pagi.

“Mondus Operandi (MO) digunakan kumpulan itu agak licik sehingga nyaris mengaburi mata pekerja premis terbabit.

“Mereka berlagak seperti pelanggan dengan membawa bakul sambil berlegar-legar dalam premis berkenaan manakala perempuan mengandung itu sibuk memilih susu,” katanya ketika ditemui di pejabatnya, di sini, semalam.

Noor Asyikin berkata, bagaimanapun tindak tanduk wanita itu yang keluar masuk premis beberapa kali tanpa membeli barangan menimbulkan syak penyelia terbabit sebelum mengarahkan pekerjanya membuat pemeriksaan.

“Hasil pemerhatian seorang pekerja mendapati wanita itu cuba menyorok beberapa tin susu tepung ke dalam bajunya sebelum keluar dan masuk kembali.

“Pengadu bertindak menahan wanita itu ketika cuba keluar daripada pasar raya itu, bagaimanapun suspek bertindak agresif dengan menolak penyelia itu hingga cermin matanya jatuh,” katanya.

Menurutnya, suspek turut memijak cermin mata pengadu hingga pecah lalu tercetus pertengkaran.

”Beberapa lelaki tampil campur tangan apabila cuba mempertahankan perempuan mengandung itu sambil menghamburkan kata-kata kesat kepada penyelia terbabit,” katanya.

Beliau berkata, menyedari perbuatan jenayah mereka terbongkar, suspek kemudiannya melarikan diri dengan menaiki dua kereta.

”Polis percaya kumpulan penyamun terbabit menggunakan taktik wanita mengandung bagi mengaburi mata orang awam sebelum melakukan jenayah.

”Polis kini sedang memburu semua suspek berkenaan dan kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan,” katanya. -SH

Saman ekor dera bukan didik rakyat - TG Abdul Hadi

KUALA LUMPUR, 8 Mac: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang meminta kerajaan mencari pendekatan lain yang lebih sesuai berbanding saman ekor kerana ia lebih mendera rakyat bukannya mendidik.

"Sepatutnya kerajaan mendidik rakyat supaya mematuhi peraturan jalan raya bukannya mendera rakyat sebagaimana berlaku dalam kes saman ekor ini," kata beliau.

Sekurang-kurangnya dua kali beliau membangkitkan perkara ini dalam dua program berbeza. Pertama ketika bercakap kepada wartawan di Kerdau Selasa lepas dan sekali lagi ketika bercakap dengan kakitangan editorial Harakah Rabu lepas.

Beliau mengulas kesusahan yang dihadapi oleh beribu-ribu rakyat negara ini yang terpaksa beratur di balai-balai polis untuk membayar saman bagi mengelakkan kenderaan mereka di senarai hitamkan.

"Ini mendera rakyat bukan mendidik rakyat," kata Abdul Hadi yang juga anggota Parlimen Marang sambil menyokong tindakan yang diambil oleh Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menganjurkan Kempen Anti Saman Ekor (Kase).

Baru-baru ini, Kase menyeru Kementerian Pengangkutan bersedia mengadakan pertemuan dengan pihak-pihak berkepentingan termasuk Kase bagi membincangkan dan menjelaskan beberapa isu yang ditimbulkan seperti penswastaan penguatkuasaan peraturan lalu lintas dan kos-kos terlibat.

"Ini bagi memastikan wang rakyat digunakan untuk kepentingan rakyat sendiri, bukan syarikat-syarikat kroni," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai merujuk kepada sistem penguatkuasaan automatik (AES) iaitu penggunaan kamera statik dan bergerak untuk mengambil gambar kesalahan memandu melebihi had laju, melanggar arahan lampu isyarat dan memandu di lorong bas bagi kenderaan selain bas.

Sistem ini dikendalikan dua syarikat swasta iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd yang mendapat pulangan 35 peratus daripada setiap enam juta saman yang dikeluarkan manakala kerajaan mendapat 65 peratus pulangan.

"Apa maksudnya ini? Ini bermaksud proses penguatkuasaan peraturan lalu lintas di bawah akta ini telah diswastakan. Apa rasionalnya peraturan lalu lintas diswastakan oleh Kerajaan?" soalnya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena.

Pengunaan AES ini mula berkuatkuasa hari ini di seluruh negara.-Hrkh

Download "Buku Jingga" dalam 4 bahasa.


You can download the Buku Jingga, now in 4 languages:-

English, Bahasa Malaysia, Mandarin, Tamil

Presiden PAS di iktiraf ulama' seluruh dunia
> Muktamar Penyatuan Islam Antarabangsa kali ke 23 :-

TIDAK CUKUP DENGAN MULUT, MAHATHIR BURUKKAN ANWAR MELALUI TULISAN PULA

Oleh: WFAUZDIN NS

KES liwat DS Anwar `Siri 2' kini sedang dibicarakan oleh mahkamah. Di dalam kes Liwat `Siri 1' mahkamah akhirnya membebaskan Anwar dari pertuduhan tersebut walaupun pihak tertentu menyebut bahawa pembebasan Anwar hanyalah kerana teknikal sahaja.

Jika mahu disebut soal teknikal, di dalam kes Liwat `Siri 1' dulu terlalu banyak teknikal bahkan fakta yang dipersoalkan. Kita masih ingat bagaimana tarikh kejadian di dalam pertuduhan dipinda beberapa kali kununnya `typing error'. Kita juga tidak lupa keterangan Azizan yang menyebut beliau tidak diliwat oleh Anwar, dan banyak lagi. Oleh itu, pelik apanya Anwar dibebaskan kununnya atas sebab teknikal?

Kini, Anwar diheret lagi di dalam kes yang sama melibatkan seorang pemuda yang kuat dan gagah berani jika dibandingkan dengan Azizan. Tidak cukup dengan itu, kini Mahathir mengeluarkan sebuah buku atau Memoir Dr Mahathir bertajuk "A Doctor In The House' yang menulis juga tentang kisah seks Anwar bersama lelaki dan wanita.

Malaysiakini melaporkan, "Tun Dr Mahathir Mohamad memuatkan 20 halaman dalam memoirnya yang bertajuk - A Doctor In The House - mengenai bagaimana beliau mendapat tahu tentang dakwaan kisah seks Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan lelaki dan wanita, yang membawa kepada pemecatannya pada 1998. Ia diceritakan di bawah bab bertajuk 'Anwar's Challenge' dalam memoir setebal 800 halaman itu. Mahathir menulis, empat tahun selepas ketua polis negara, Tun Hanif pertamakali memberitahunya tentang dakwaan yang mengaitkan Anwar dengan aktiviti homoseksual, seseorang menghantar kepadanya buku '50 Dalil Kenapa Anwar Ibrahim Tidak Boleh Jadi Perdana Menteri'."

Ertinya, kerja-kerja untuk memusnahkan karier politik Anwar tidak akan terhenti di mahkamah. Mahathir tidak akan berpuas hati selagi Anwar masih memimpin PR untuk ke Putrajaya kerana beliau cukup bimbang rahsia beliau dan kroni-kroninya akan terbongkar sekiranya Anwar berada di Putrajaya. Mahathir cukup ngeri membayangkan apa yang telah terjadi kepada pemimpin Tunisia dan juga Hosni Mubarak di Mesir.

Apa yang ditulis oleh Mahathir di dalam buku tersebut, seolah-olah Mahathir tahu kesemua cerita seks Anwar dan Mahathir akui beliau mempunyai bukti. Hairannya, Mahathir tidak berani tampil ke mahkamah sebagai saksi di dalam kes liwat `Siri 1' ketika itu. Bukan Mahathir sahaja, wanita-wanita yang Mahathir menyimpan fotonya yang dikatakan terlibat dengan seks bersama Anwar juga tidak tampil sebagai saksi ketika itu. Hanya Umi Hafilda sahaja yang tampil, tetapi wanita ini tidak membawa apa-apa bukti kukuh untuk menyabitkan Anwar di dalam kes tersebut. Berbeza dengan ceramah Umi sejak kebelakangan ini yang mendakwa beliau punyai bukti kukuh, malahan mempunyai pita video rakaman lagi. Mengapa tidak didedahkan di mahkamah dahulu? Kununnya, Umi tidak mahu dedahkan ketika itu kerana mahu beri peluang kepada Anwar untuk insaf. Jika benar ingin memberi peluang, mengapa sanggup jadi saksi ketika itu?

Ini semua kerja-kerja jahat puak yang begitu takut Anwar berada di Putrajaya. Kehebatan Anwar bukan saja ditakuti oleh penguasa sekarang bahkan yang sudah bersara pun takut seperti Mahathir. Mengapa takut jika tidak pernah melakukan penyelewengan? Mahathir sentiasa berdendam dengan Anwar, jika beliau tidak mampu lagi bersuara kerana sudah semakin tua, beliau tetap akan burukkan dan aibkan Anwar melalui tulisan pula. /wfauzdin.blogspot.com

PAKAIAN MUSLIMAH JADI BAHAN LAWAK DI MALAYSIARancangan Oh Yeah! yang ditayangkan di Astro, menayangkan lawak yang melampau. Artis Muslimah Melayu (Khairiah) berlakon hingga memberikan persepsi negatif kepada Islam (menghina Islam) dengan memberi intrepetasi pakaian Muslimah (dalam lakonannya) mengikut citarasa sendiri untuk dijadikan bahan gelak tawa.

Memang bila perkara begini berlaku, tidak ramai yang melenting. Malah tidak mengambil endah sedikitpun. Golongan berwajib hanya melenting apabila sesuatu perkara itu boleh dijadikan isu khususnya menyentuh mengenai politik melibatkan Pakatan Rakyat. Ataupun juga penghinaan oleh Non Muslim seperti video yang dibuat oleh Namawee (yang jelas bukan Islam). Namun bila melibatkan orang Islam sendiri, tidak kira individu berkepentingan atau badan tertentu Kerajaan, hanya mendiamkan diri sahaja.

Apabila ada sebarang penghinaan kepada Islam di Youtube, di Facebook, dan lain-lain berlaku di Malaysia baru muncul "pejuang yang nak jadi hero ini". Bila ada isu yang berkait Islam yang boleh dipolitikkan, baru mereka nak heboh. Sedangkan Media TV sendiri memperleceh dan perlekeh Islam didepan penonton Islam dan bukan Islam dengan menjadikan ia sebagai bahan gelak tawa, mereka senyap sahaja. Penghinaan sebegini dibiarkan. Penghinaan begini jugalah yang dilulus tayangkan.

Apakah reaksi pihak berwajib?? - http://jilfityan.blogspot.com

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

Pertempuran sengit di Ras Lanuf

Libyan rebel fighters take cover as a bomb dropped by an airforce fighter jet explodes near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters take cover as a bomb dropped by an airforce fighter jet explodes near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters take cover as a bomb dropped by an airforce fighter jet explodes near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters take cover as a bomb dropped by an airforce fighter jet explodes near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters take cover as a bomb dropped by an airforce fighter jet explodes near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Rebels fighters run for cover from a military aircraft loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi at a checkpoint in Ras Lanuf March 7, 2011.

A rebel fighter fires his rifle at a military aircraft loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi at a checkpoint in Ras Lanuf March 7, 2011.

A rebel fighter fires his rifle at a military aircraft loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi at a checkpoint in Ras Lanuf March 7, 2011.

A rebel fighter fires his rifle at a military aircraft loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi at a checkpoint in Ras Lanuf March 7, 2011.

Rebel fighters sit on a truck with an anti-aircraft weapon outside Ras Lanuf March 7, 2011.

Rebel fighters sit on a truck with an anti-aircraft weapon outside Ras Lanuf March 7, 2011.

Rebel fighters take up positions near the oil facility in Ras Lanuf March 7, 2011.

A rebel fighter cleans a rocket for a multiple rocket launcher at a checkpoint in Ras Lanuf March 7, 2011.

BEN JAWAT, LIBYA - MARCH 06: Libyan rebels take up positions against government troops on the frontline on March 6, 2011 near Ben Jawat, Libya. Rebels lost territory as troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi pushed them back to the town of Ras Lanuf.

Rebel fighters jump away from shrapnel during heavy shelling by forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi near Bin Jawad, March 6, 2011. Rebels in east Libya regrouped on Sunday and advanced on Bin Jawad after forces loyal to Gaddafi ambushed rebel fighters and ejected them from the town earlier in the day.

Rebel fighters jump away from shrapnel during heavy shelling by forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi near Bin Jawad, March 6, 2011. Rebels in east Libya regrouped on Sunday and advanced on Bin Jawad after forces loyal to Muammar Gaddafi ambushed rebel fighters and ejected them from the town earlier in the day.

Rebel fighters jump away from shrapnel during heavy shelling by forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi near Bin Jawad, March 6, 2011. Rebels in east Libya regrouped on Sunday and advanced on Bin Jawad after forces loyal to Muammar Gaddafi ambushed rebel fighters and ejected them from the town earlier in the day.

Rebel fighters run for cover during heavy shelling by forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi near Bin Jawad, March 6, 2011. Rebels in east Libya regrouped on Sunday and advanced on Bin Jawad after forces loyal to Gaddafi ambushed rebel fighters and ejected them from the town earlier in the day.

Libyan rebel fighters flash the victory sign as they look at an airforce fighter jet flying overhead after dropping a bomb near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters flash the victory sign as they look at an airforce fighter jet flying overhead after dropping a bomb near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters defiantly raise their weapons moments after an airforce fighter jet dropped a bomb near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Libyan rebel fighters defiantly raise their weapons moments after an airforce fighter jet dropped a bomb near a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

Anti-Libyan Leader Moammar Gadhafi rebel, looks through his binocular at an advance check point between the oil town of Ras Lanouf and Bin-Jawad town, eastern Libya, Monday, March 7, 2011. Forces loyal to Moammar Gadhafi have launched an airstrike against a rebel position in a key oil port. There were no casualties in the Monday morning attack in Ras Lanouf. Libyan rebels say they are regrouping after forces loyal to Gadhafi pounded opposition fighters with helicopter gunships, artillery and rockets on Sunday to stop the rebels' rapid advance toward the capital.

Anti-Libyan Leader Moammar Gadhafi rebel, looks through his binocular at an advance check point between the oil town of Ras Lanouf and Bin-Jawad town, eastern Libya, Monday, March 7, 2011. Forces loyal to Moammar Gadhafi have launched an airstrike against a rebel position in a key oil port. There were no casualties in the Monday morning attack in Ras Lanouf. Libyan rebels say they are regrouping after forces loyal to Gadhafi pounded opposition fighters with helicopter gunships, artillery and rockets on Sunday to stop the rebels’ rapid advance toward the capital.

Libyan rebel fighters flash the 'victory' sign as they gather at a checkpoint on the outskirts of the oil town of Ras Lanuf on March 7, 2011.

A Libyan anti-government rebel lies by the roadside at an advance checkpoint between the town of Ras Lanouf and Bin-Jawad, eastern Libya, Monday, March 7, 2011. An airstrike hit Ras Lanouf, a key oil port held by the rebels, on Monday but there were no casualties. A day earlier, a heavy assault by pro-regime forces stalled the rebel advance.

A Libyan anti-government rebel lies by the roadside at an advance checkpoint between the town of Ras Lanouf and Bin-Jawad, eastern Libya, Monday, March 7, 2011. An airstrike hit Ras Lanouf, a key oil port held by the rebels, on Monday but there were no casualties. A day earlier, a heavy assault by pro-regime forces stalled the rebel advance.

Libyans prepare for clash in Ras Lanuf

Anti-regime protesters in Libya are reportedly preparing for a major face-off with pro-regime forces in the oil-rich city of Ras Lanuf.

The preparation by revolutionaries comes after forces loyal to the Libyan ruler Muammar Gaddafi seized back the city of Bin Jawad on Sunday, following deadly clashes with the opposition, a Press TV correspondent reports.

At least seven people were killed and over 50 injured in clashes in Bin Jawad.

Violence persists in different cities and towns.

Gaddafi’s tanks have shelled the civilian population in the western city of Misratah.

Witnesses say tanks and artillery fire have smashed into the city center in Misratah, Libya’s third biggest city.

The United Nations called for urgent and unimpeded access to areas of Libya affected by violence, particularly the western part of the country.

“The Secretary General (Ban Ki-moon) is deeply concerned about the fighting in western Libya, which is claiming a large number of lives and threatens even more carnage in the days ahead,” Ban’s spokesperson said in a statement published by the UN’s information center on Sunday.

Since Libyan ruler Muammar Gaddafi started the violent suppression of the country’s revolution several weeks ago, thousands of protesters, demanding his ouster, have lost their lives in the regime’s bloody crackdown.PressTV

Macam "Gempa Bumi" Landa Rumah Saya - Hotimah

Kuala Lumpur: “Saya sangka gempa bumi melanda kerana dinding rumah runtuh, televisyen serta peralatan lain turut jatuh dan pecah,” kata Hotimah Mundari, 43, pembantu rumah warga Indonesia yang ajalnya hanya dipisahkan dengan jarak dua meter selepas sebuah lori simen yang terbabas dan merempuh rumah majikannya di Taman Bukit Anggerik, Cheras, di sini kelmarin.

Dalam kejadian di persimpangan Jalan 8/154 dari Taman Len Seng menghala ke Taman Alam Damai, jam 12.30 tengah hari itu, pemandu lori, Ong Heng Sai, 52, mati di tempat kejadian akibat tersepit di celah remukan kenderaan berat terbabit, manakala dua lagi mangsa yang menaiki sebuah PERODUA Kembara, parah.

Kejadian berlaku apabila lori simen terbabit dikatakan hilang kawalan di laluan menuruni bukit itu sebelum bergesel dengan sebuah PERODUA Kelisa di depannya menyebabkannya terbabas dan terbalik.

Kenderaan berat terbabit kemudian menghempap Perodua Kembara dari arah bertentangan sebelum merempuh tembok rumah teres dua tingkat lot tepi itu dengan bahagian bawah lori melekat pada dinding rumah.

Menceritakan detik cemas itu, Hotimah berkata, beliau sedang tidur atas sofa di ruang tamu sebelum terdengar dentuman sangat kuat menyebabkannya terkejut sebelum melihat runtuhan dinding tepi serta depan rumah yang disangkanya gempa bumi.

“Ketika itu, saya panik dan tak tahu nak buat apa. Apabila menyelak langsir, barulah saya sedar ada lori besar melekat pada dinding rumah yang jaraknya hanya dua meter dari sofa tempat saya tidur,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.Hotimah yang sudah tujuh tahun bekerja di negara ini berkata, ketika kejadian beliau berada di rumah bersama ibu kepada majikannya berusia 77 tahun kerana majikannya itu tinggal di rumah lain di ibu negara.

Katanya, selepas kejadian itu, beliau menyelamatkan diri dengan keluar melalui pintu belakang, manakala ibu majikannya diselamatkan anggota bomba dan penyelamat.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Cheras, Johari Mohd Lazim, berkata sepasukan 21 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Cheras serta Jalan Hang Tuah mengambil masa 20 minit untuk mengeluarkan dua mangsa, masing-masing seorang lelaki dan wanita dalam Perodua Kembara yang terbalik dan remuk teruk itu.

Namun, usaha mengeluarkan mayat pemandu lori simen berdepan kesukaran walaupun bomba mendapatkan bantuan dua jengkaut kerana mangsa tersepit di bawah kenderaan berat terbabit, sebelum berjaya dikeluarkan empat jam kemudian menggunakan sebuah kren.

Beliau turut mengesahkan pemeriksaan mendapati struktur rumah berkenaan masih selamat untuk diduduki walaupun sebahagian dinding depan dan tepi runtuh.

Ketua Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Rusli Mohd Noor, berkata pihaknya sedang menjalankan siasatan bagi mengenalpasti punca sebenar kejadian termasuk kemungkinan brek lori terbabit mengalami kerosakan.

Bagaimana Umno-BN menang di Kerdau? Sedangkan mereka tidak berkempen!

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/raismenteripenerangan.jpg- Menyalahgunakan jentera kerajaan secara 'melampau'
KUALA TERENGGANU
- Kempen Umno dan Barisan Nasional bermula lebih awal, walaupun penamaan calon belum berlangsung, Menteri Besar Pahang tidak segan silu menjaja biasiswa kepada pelajar di DUN Kerdau, walaupun tidak pernah diminta oleh pelajar terbabit

Ibu bapa pelajar dipanggil ke majlis tersebut, dan dalam ucapannya, Adnan berkempen memburukkan PAS dan meminta para pengundi memilih Umno-BN dalam pilihanraya DUN Kerdau, sedangkan majlis tersebut dianjurkan oleh Yayasan Pahang.

Itu adalah antara contoh bagaimana perjalanan pilihanraya DUN Kerdau berlangsung.

Hampir keseluruhan program dianjurkan samada melalui Kementerian, Jabatan atau agensi kerajaan, negeri atau pusat, bahkan logo Umno juga jarang-jarang kelihatan di kain-kain pemidang pemakluman program atau 'backdrop' dalam satu-satu majlis itu.

Walaupun Perdana Menteri, Najib Razak mendakwa semua projek-projek yang diumumkan semasa kempen pilihanraya telah dirancang lebih awal, namun kanak-kanak pun mengerti, ia hanya dusta,

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/nohomrpetanianindustriasatani.JPGBagaimana mungkin ia dirancang lebih awal apabila pada 25 Februari, Ahli Parlimen Kuala Krau Datuk Ismail Said mengumumkan peruntukan RM2.2 juta untuk membaiki Projek Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) Kampung Paya Taram.

Sedang beliau dilihat ke hulu dan ke hilir bersama rombongan ICU Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri melawat ke sana ke mari pada 24 Februari, 2011.

Adakah program mengumumkan insentif tanaman semula Kelapa Sawit oleh Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dato' Hamzah Zainuddin pada 1 Mac adlah projek yang dirancang lebih awal ??

Hamzah berjanji kepada peneroka di Felda Jengka 22, 23 & 25 bayaran wang Skim Insentif Tanam Semula (SITS) iaitu pemberian Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) bertujuan membantu meringankan beban pekebun kecil sawit termasuk penerok bagi tujuan tanam semula yang dibayar dengan kadar RM1,000 sehektar.

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/muhyiddinpelajaran1.jpgSehari selepas pengumuman itu, 250 peneroka di Raub menuntut bayaran tersebut, yang ditolak oleh Ketua Pengarah MPOB pada 29 September tahun lalu dan surat jawapan Pemangku Ketua Wilayah Timur pada 30 Disember tahun lalu.

Sesungguhnya, Umno-BN telah 'memancing undi' rakyat DUN Kerdau dengan pelbagai pengumuman, pemberian dan 'janji-janji' yang membeli harapan para pengundi!

Akhirnya, itulah keputusan yang diketahui umum apabila setiap peti undi dibuka pada lewat petang 6 Mac, 2011

Jelas sekali, Umno-BN tidak boleh mendabik dada, kononnya dengan kerja kuat mereka, rakyat telah memberi kepercayaan.

Umno-BN tidak bekerja, tetapi jentera kerajaan dan Umno-BN tidak mengeluarkan wang perbelanjaan kempen, melainkan ia ditanggung oleh Kementerian atau Jabatan serta agensi yang diarahkan menlaksanakan program atau majlis berkenaan.

Dibawah disenarai majlis atau program kerajaan yang telah disalahgunakan

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/shafieafdhalJAKSA.JPG1. Jabatan Perdana Menteri ; Menteri; Najib Razak. Muhyiddin Yassin, Ahmad Maslan

a Felda Program; Ramah Mesra Perdana Menteri bersama penduduk Jengka 25 pada 27 Feb 2011. Bayaran CESS; Pilihan pertama ialah peneroka menerima bayaran kira-kira RM13,000 tetapi bayaran kembali (BK) mereka akan bertambah sebanyak RM650 sebulan sementara pilihan kedua CESS ialah mereka dapat separuh, RM6,500 dan BK mereka adalah RM500 sebulan, pecah tanah dewan semai bakti Felda Jengka 22 dan Jengka 25, merasmikan gelanggang futsal terbuka di kedua-dua Felda berkenaan.

b Unit Perancang Ekonomi - RM 22 juta Perumahan Paya Taram yang terbengkalai sejak 15 tahun lalu, Pembinaan Dewan Orang Ramai pekan Kerdau RM400,000, Pembinaan Kuil Hindu RM100,000, Pembinaan Balai Bomba Sukarela RM150,000, Membina jalan dan lain-lain

c. Pejabat Tanah Temerloh - Kelulusan segera tanah Lipat Kajang yang ditangguh sejak 2006

d. MPOB - Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dato' Hamzah Zainuddin pada 1 Mac berjanji kepada peneroka di Felda Jengka 22, 23 & 25 bayaran wang Skim Insentif Tanam Semula (SITS) iaitu pemberian Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) bertujuan membantu meringankan beban pekebun kecil sawit termasuk penerok bagi tujuan tanam semula yang dibayar dengan kadar RM1,000 sehektar.

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/muhyiddinpelajaran.jpg2. Kementerian Kemajuan Luar Bandar & Wilayah; Menteri; Shafie Afdhal

Jabatan Kemajuan Orang Asli; Ramah Mesra Orang Asi Paya Sendayan, 20 Rumah PPRT untuk orang asli Paya Sendayan, Pembinaan semula dewan yang terbakar sejak 04 tahun lalu di Paya Sendayan

3 Kementerian Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat; Menteri; Shahrizat Jalil

Jabatan Kebajikan; Program bantuan 1AZAM, 'Moh Gegarkan Kebajikan' program di Pusat Kanak-kanak Kerdau pada 1 Mac 2011

4.Kementerian Pelajaran; Menteri; Muhyiddin Yassin, Timbalan; Fuad Zarkashi

a. Yayasan Pahang; 23 Mac, 2011 Adnan Yaakob MB Pahang di Sekolah Kebangsaan Teluk Sentang dan 25 Mac di Felda Jengka 23 beri biasiswa/ Derma siswa kepada murid di DUN Kerdau, walaupun tidak diminta biasiswa Sekolah Rendah RM300.00 manakala biasiswa pelajar sekolah menengah RM600.00.

b Pejabat Pelajaran Temerlohl Perjumpaan Menteri dengan Guru dan PIBG pada 1 Mac 2011 di SMK Kerdau, luluskan tambahan kelas untuk sekolah tersebut, juga berkata kerajaan boleh memindahkan sekolah tersebut ke tempat yang lebih sesuai. Perjumpaan Timbalan Menteri dengan Guru

c. PTPTN; Pemberian RM50,000 kepada pelajar

d. Jabatan Pelajaran - Janji Muhyiddin pada 3 Mac, 2011, Membaik pulis sekolah Tamil Kerdau

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/zahidhamiditentera1.jpg5. Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri; Menteri; Hishamuddin Hussain

Jabatan Polis; Penempatan polis yang terlalu ramai, Penempatan Unit Khas politik (Politic SB), Unit cantas

6. Kementerian Penerangan, Menteri; Rais Yatim

Pelancaran Kampun Wi-Fi, Merakyatkan seni budaya. Persatuan silat


7 Kementerian Pertahanan Menteri; Zahid Hamidi

Jabatan Hal Ehwal Veteran; Perrtemuan dengan bekas tentera, Penempatan dan penggunaan MIO-


8.Kementerian Kesihatan Menteri; Liow Tiong Lai


Jabatan Kesihatan Karnival Kesihatan di SJKC Kerdau pada 28 Feb, 2011 Lawati Kesihatan Menteri Kesihatan ke Kampung

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/menterikesihatan.jpg9. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Pengguna; Menteri; Ismail Sabri Yaakub
Jabatan Koperasi, Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Tansformasi kedai runcit koperasi Felda pada 28 Feb, 2011 di Rumpun Makmur. Penyerahan peralatan ICT Dewan Sekolah Berasrama Penuh Sekolah Integrasi Temerloh


10 Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan Menteri; Lajim
Ukim

11. Kementerian Kerja Raya

Muyiddin Yassin umumkan peruntukan bina masjid Kampung Badok RM5000 pada 4 Mac, 2011.

-BO

Judi Tidak Membawa Kebaikan Kepada Rakyat dan Negara

1. Negara yang baik, selamat dan bertamaddun ialah sebuah negara yang mempunyai modal insan yang berkualiti sebagai sumber manusia yang akan menjana pertumbuhan ekonomi cerdas serta berkat dan membina iklim sosial yang aman serta tenteram malah sumber manusia berkualiti ini akan membina kestabilan politik serta pentadbiran negara.

2. Namun judi akan merosakkan segalanya. Bukan sahaja ia diharamkan oleh Islam malah ia turut ditolak oleh semua agama justeru judi adalah antara kemungkaran tertua di dunia yang menjadi penghalang utama di sepanjang zaman untuk melahirkan generasi yang sihat minda dan cerdas aqal lalu berkeupayaan tinggi untuk mandiri sekaligus menjadi agent utama membangunkan negara.

3. Judi hanya mengheret pelakunya bergantung pada nasib tanpa rasional dan membunuh nilai usaha ikhtiar yang sepatutnya membangunkan semangat berdikari dalam diri manusia.Akhirnya mereka hanya mempertaruhkan wang ringgit dengan membina istana impian tanpa gigih berusaha. Tambah malang, impian itu tidak pernah kesampaian sehingga ia mati dalam angan - angan yang tidak tergapai dek tangan.

4. Sukar untuk mencari penagih judi yang kaya kecuali segelintir yang sangat terpencil. Kerana mungkin mereka menang besar pada pertaruhan pertama namun ia boleh kalah pula pada pertaruhan kedua lantaran itulah resmi sebuah perjudian. Begitulah judi mempermainkan penagih judi. Kebanyakan yang menimbun kekayaan ialah taukeh judi yang mengambil kesempatan diatas kelekaan penagih judi ini.

5. Sang penagih judi yang kehabisan wang tidak akan berhenti diam begitu sahaja. Sama seperti penagih dadah yang sukar menghentikan ketagihannya lalu terpaksa mencari wang dengan meragut, mencuri, merompak malah membunuh jika hasratnya terhalang. Ekoran jenayah tersebut, hasil pula dendam, kebencian, permusuhan sesama manusia malah keruntuhan rumahtangga. Lalu apa untungnya judi pada pembangunan tamadun manusia dan negara ?

Benarlah apa yang difirmankan oleh Allah sw : [ dari surah al Maaidah ayat : 90 ]

Wahai orang-orang Yang beriman! Bahawa Sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) terdiri dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.

Sesungguhnya Syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi, dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang. oleh itu, mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara yang keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?

Dan Taatlah kamu kepada Allah serta Taatlah kepada Rasul Allah, dan awaslah (janganlah sampai menyalahi perintah Allah dan RasulNya). oleh itu, jika kamu berpaling (enggan menurut apa Yang diperintahkan itu), maka ketahuilah, Bahawa Sesungguhnya kewajipan Rasul Kami hanyalah menyampaikan (perintah-perintah) Dengan jelas nyata.

6. Berapa banyak kes jenayah yang bertelur dari pusat perjudian. Perkara ini tidak boleh dinafikan dan jangan sesiapa yang cuba untuk menafikan. Jerih ahli politik, akademik dan aktivis sosial berseminar mencari formula mengatasi peningkatan indek jenayah sedang pusat penetasan jenayah ini [ industri perjudian ] tidak dipandang serius dan berusaha untuk membenterasnya.

7. Alhamdulillah, Kelantan sejak 20 tahun yang lalu secara rasminya menerusi kuasa pentadbiran yang dimiliki telah menyekat industri judi daripada berleluasa di negeri itu. Menyedari berlakunya penyusutan dana kewangan negeri ekoran tindakan itu, namun yakin betapa judi membawa kerosakan jangka pendek dan jangka panjang kepada rakyat malah negeri, Kerajaan negeri Kelantan yang dipimpin oleh YAB Dato' Bentara Setia Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat nekad mengambil langkah menghalang dan menyekat judi di Kelantan.

8. Sehingga kini,[ setelah 20 tahun ] Kelantan masih mampu bertahan walaupun tanpa judi. Bahkan jenayah serta kesan sosial yang berpunca dari judi dapat dikurangkan. Bermula dari sini, saya mencadangkan agar judi ini dihapuskan di seluruh negara. Berikan komitmen ke arah itu. Usaha terancang mesti dilakukan biarpun langkah beransur - ansur tetapi tidak menyuburkan judi di negara ini. Penyusutan perbendaharaan hasil negara kelak ekoran penghapusan judi boleh ditangani melalui usaha jimat cermat, elak pembaziran, , elak projek mega yang tidak bermanafaatelak penyelewengan, rasuah dan lainnya.

9. Pakatan Rakyat sewajarnya menjadi contoh kepada semua dalam usaha menempatkan diri sebagai alternatif. Justeru itu saya mencadangkan agar Pakatan Rakyat juga memberi komitmen untuk menghapuskan judi di negeri - negeri yang telah dikuasai. Tidak perlu gopoh dan tidak perlu tergesa - gesa. Apa yang saya tegaskan ialah perlu ada komitmen ke arah itu dan ia boleh dilakukan secara beransur - ansur seperti menyemarakkan pendidikan terancang kepada rakyat mengenai bencana judi dan tidak lagi menambah premis judi buat masa ini.

10. Saya melihat Pakatan Rakyat perlu menjadi contoh yang baik kepada rakyat dan negara sebagai bakal peneraju tampuk pemerintahan akan datang. Tiada ertinya melakukan perkara serupa seperti apa yang kekal dalam pemerintahan Barisan Nasional sedang kita sedar akan keburukan perkara itu seperti judi. Jika kita mahu mengekalkan mungkar yang dilakukan oleh Barisan Nasional maka tiada ertilah kita menentang mereka. Lebih baik kita sokong sahaja mereka. Bukan kah kita menetang mereka kerana kita mahu menawarkan suatu yang lebih baik dari mereka ?

Murnikan Perjuangan Maknakan Kemenangan

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .