Ikuti Blog ini

Rakyat jelak kempen melampau BN - Nik AzizKOTA BHARU, 27 Ogos - PAS menyifatkan kemenangan calon Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil Permatang Pauh semalam membuktikan rakyat sudah jelak dengan kempen politik melampau Barisan Nasional (BN).

Mursyidul Am, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, rakyat menolak calon BN walaupun pelbagai serangan dihala terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim terutamanya tuduhan liwat kali kedua.

"Zaman Umno dan BN menggunakan kempen politik melampau sudah berlalu kerana rakyat hari ini tidak sama berbanding zaman sebelum merdeka," katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara Ladang Rakyat dan Panmont Height Sdn Bhd bagi melaksanakan projek tanaman pokok jatropha (jarak) dan nanas.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, rakyat Malaysia termasuk penduduk bukan Islam kini mendekati perjuangan yang didokong PAS kerana mementingkan keadilan dan kesejahteraan rakyat.

Kata beliau Umno seharusnya mengambil iktibar daripada kesilapan pilihan raya umum sebelum ini.

"Sekarang sudah ramai rakyat yang berpelajaran tinggi, di mana berpuluh ribu setiap tahun mereka tamat belajar. Sudah tentu mereka dapat membuat pilihan antara benar dengan yang batil.

"Sudahlah, zaman Umno guna perjuangan kebangsaan dah habis dah..," ujarnya.

Menurutnya juga Allah Taala menurunkan al-Quran untuk dijadikan perlembagaan hidup manusia, namun kerana ada kepentingan dunia perundangan itu diketepikan oleh pemerintah di negara ini.

Ia adalah kemenangan rakyat!


Allah memberikan kita kejayaan. Kemenangan ini merupakan saat penentu dan bakal menentukan hala tuju negara ini. Saya berkongsi kegembiraan yang dirasai oleh semua rakyat Malaysia pada hari bersejarah ini. Ianya merupakan kemenangan buat rakyat.

Pada 8 Mac rakyat Malaysia memilih Harapan Baru. Hari ini di saat kita bakal menyambut hari kemerdekaan, rakyat menyahut seruan tersebut. Dengan ini kita merayakant hari kemerdekaan sepertimana pendiri-pendiri negara kita inginkan-sebuah negara dan rakyat yang bersatu.

Berhadapan dengan cabaran yang getir, kita memilih untuk menumpukan perhatian kepada isu yang berkaitan dengan negara ini.

Seruan kita agar negara ini bersatu, mulai mengamalkan urus tadbir yang baik dan memperkasakan ekonomi telah menguburkan kempen yang berbaur perkauman, cita-cita individu yang sering mendapat habuan hasil dari penyalahgunaan kuasa dan eksploitasi politik yang berasaskan ketakutan serta penipuan.

Kami telah menjanjikan satu lembaran baru untuk Malaysia dan kami pasti akan melaksanakan janji kami. Kami akan melaksanakan Agenda Ekonomi Malaysia untuk memulihkan keadaan eknomi kita, membasmi kemiskinan dan membantu sesiapa sahaja yang terpinggir tanpa berasaskan kaum. Kami akan memulihkan intergriti badan kehakiman, memerangi rasuah dan membina sebuah negara yang bersatu.

Dan kami akan menjadi sebuah kerajaan yang komited untuk merealisasikan aspirasi rakyat.

Dengan kejayaan 8 Mac dan juga kemenangan malam ini saya berani untuk menegaskan kita mampu bersama-sama menghadapi segala rintangan di masa hadapan.

Kami tidak akan menang tanpa dokongan kukuh dari rakan-rakan kami dalam Pakatan Rakyat dan juga sokongan ribuan rakyat Malaysia tidak kira samada Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan, yang datang ke Permatang Pauh, bekerja keras, memerah keringat serta mengirim doa demi memastikan kemenangan ini. Saya sangat menghargai keberanian, tekad dan kesungguhan kamu semua; saya mengucapkan tahniah terhadap komitmen saudara semua terhadap prinsip bersama sebuah kemerdekaan, keadilan dan demokrasi.

Langkah kecil buat Permatang Pauh hari ini akan memastikan perubahan besar buat Malaysia.

Ceramah Perdana “Pasca Permatang Pauh”


28 Ogos 2008 (Khamis), 9 mlm
Markaz Tarbiyyah PAS Taman Melewar
Penceramah : Tuan Haji Mohammad Sabu & YB Wee Choo Keong (Ahli Parlimen Wangsa Maju)

Sila hadir beramai-ramai !

Pemuda Pas Akan Edar Risalah dakwah di konsert Avril

Pemudawilayah - Bagi mereka yang ingin turut serta dalam XPDC Dakwah ini, sila berkumpul di hadapan Stadium Merdeka pada jam 7.00 petang, 29 Ogos 2008….sebarkan maklumat ini pada seluruh umat Islam. Menyelamatkan akidah anak-nak muda adalah tanggungjawab kita bersama.

Ratusan anggota Pemuda PAS akan mengedarkan risalah dakwah kepada pengunjung konsert penyanyi punk pop Avril Lavigne di Stadium Merdeka, Jumaat ini.

Timbalan Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan dijadual mengetuai lebih 500 ahli dewan itu untuk mengedarkan lebih 10,000 risalah kepada pengunjung beragama Islam di konsert itu yang diadakan bersempena siri jelajah antarabangsa penyanyi itu di Asia Tenggara.

Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad memberitahu Malaysiakini, risalah nasihat tentang masalah sosial di kalangan remaja itu kini sedang dicetak.

“Risalah itu untuk mengajak kembali kepada fitrah Islam yang sebenarnya,” katanya.

“Oleh kerana sekarang sudah dekat dengan (sambutan) kemerdekaan dan Ramadhan, apa yang perlu dibuat oleh remaja (untuk dimuatkan dalam risalah).”

Risalah itu turut memasukkan makna ayat-ayat al-Quran, hadis dan nasihat ulama.

Pakatan Rakyat Menang - Anwar benar, Najib salah !

Wednesday, 27 August 2008
http://buletinonline.net/images/Berita10/anwarbenarnajibsalah.jpg
Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dato’ Seri Anwar Ibrahim menang besar kembali ke Parlimen setelah meninggalkannya lebih 10 tahun.

Sekaligus PKR mempertahankan kerusi Parlimen Permatang Pauh apabila calon Pakatan Rakyat itu menang dengan majoriti 15,671 undi pada pilihan raya kecil kawasan itu semalam.

Keputusan rasmi yang diumumkan sekitar jam 10.00 malam semalam, Anwar, 61, memperolehi 31,195 undi sementara lawannya dari Barisan Nasional (BN) Datuk Arif Shah Omar Shah, 51, mendapat 15,524 undi manakala calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) Hanafi Mamat, 61, hilang wang pertaruhan setelah hanya mendapat 92 undi.

Agensi Bernama melaporkan kemenangan Anwar itu diumumkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Roslan Yahaya di Dewan Aminuddin Baki, Institut Perguruan Tuanku Bainun di sini.

Pilihan raya kecil itu diadakan ekoran peletakan jawatan Presiden PKR Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai anggota Parlimen pada 31 Julai lepas bagi memberi laluan kepada suaminya, Anwar, untuk bertanding.

http://buletinonline.net/images/Berita10/cover_inside.jpgPenamaan calon bagi Pilihanraya Kecil Permatang Pauh diputuskan oleh SPR pada 15hb Ogos lalu dan masa untuk berkempen selama 10 hari sehingga hari mengundi pada 26 Ogos semalam.

Isu yang Dominan

Cabaran getir bagi Anwar menghadapi kempen telah bermula sehari sebelum penamaan calon, apabila Saiful Bukhari yang menuduh Anwar melakukan sodomi keatasnya telah melakukan sumpah laknat dalam satu majlis yang diadakan di Masjid Wilayah Persekutuan.

Majlis 'sumpah' itu turut dihadiri sama oleh Imam masjid tersebut, Ustaz Ramlan Porigi yang seolah-olah bertindak sebagai penerima atau orang yang mengesahkan sumpah itu.

Walaupun Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak mengatakan, 'sumpah' tersebut bukan suatu agenda politik, namun 'peristiwa sumpah' Saiful itulah menjadi modal utama setiap kali ceramah diadakan oleh UMNO/ BN dan dilihat menjadi satu isu dominan sepanjang tarikh berkempen.

Kehadiran Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat bersama-sama puluhan ribu ahli dan penyokong PKR, PAS dan DAP pada hari penamaan calon telah memberikan impak positif dan menjadikan isu sumpah Saiful agak ‘kelabu’.

Ia diikuti dengan kenyataan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abd Hadi Awang dan beberapa ulamak lain, yang dengan tegas menolak sumpah laknat Saiful.

Namun begitu, dengan penguasaan UMNO/BN keatas beberapa akhbar utama dan media elektronik Negara, isu sumpah Saiful diperbesar-besarkan dan hampir-hampir dapat mempengaruhi pengundi Melayu Islam untuk menolak Anwar, sedang undi bukan Melayu tetap padu.

Anwar terus diasak bagi membuktikan dirinya tidak bersalah dengan melakukan sumpah yang serupa, namun beliau dapat bertahan dan terselamat dari perangkap UMNO/BN.

Sehari sebelum hari mengundi, Ramlan Porigi telah mendedahkan segala-galanya tentang apa yang sebenarnya berlaku disebalik peristiwa majlis sumpah Saiful.

Pengakuan Ramlan bahawa Najib yang telah mengaturkan segalanya dalam majlis sumpah Saiful telah meletakkan Najib dalam kandang orang yang bersalah sekaligus tamparan ‘checkmate’ kepada semua langkah serangan UMNO/BN.

Sekali lagi pemimpin spiritual PAS, Tok Guru Nik Aziz yang hadir membantu kempen Anwar dengan melengkapkan program munajat dihari ketiga meninggalkan kesan kedalam jiwa orang Melayu Islam di Permatang Pauh.

Tindakan Ramlan yang berstatus ‘ustaz’ berjumpa dengan Tok Guru Nik Aziz selepas membuat pendedahan tentang keterlibatan beliau, memberikan satu pengiktirafan rohani dan membersihkan keterlanjuran beliau.

Pengkuan Ramlan penting dianggap sebagai suci dan murni bagi menghilangkan najis kekotoran yang telah dilemparkan kepada imej Anwar sebagai seorang pemimpin besar.

Walaupun ‘klimaks’nya, Najib mengharapkan pendedahan ‘seluar dalam’ pada hari terakhir akan mampu memutarkan kembali kepercayaan pengundi Melayu Islam terhadap beliau, namun segalanya sudah terlambat.

Pengundi Melayu Islam di Permatang Pauh telah pun membuat keputusan, Anwar benar dan Najib salah !

Anwar angkat sumpah sebagai ahli Parlimen dan ketua pembangkang esok


Wednesday, 27 August 2008

http://buletinonline.net/images/Berita10/anwarwave.jpgPenasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengangkat sumpah sebagai Anggota Parlimen esok, kata Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia.


Pandikar Amin mengumumkan perkara itu sebelum memulakan sesi soal jawab lisan pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.


“Keputusan Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh dah pun keluar dan keputusannya berpihak kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, jadi beliau akan mengangkat sumpah esok,” katanya.


Beliau berkata segala urusan angkat sumpah dan aturan mesyuarat akan dimaklumkan kepada dewan kemudian.


Dalam perkembangan yang sama, Anwar juga akan memulakan tugasnya sebagai Ketua Pembangkang dalam Dewan Rakyat esok.


Ketua Whip PKR, Mohd. Azmin Ali berkata, beliau akan menghantar surat kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia bagi memaklumkan pemilihan Anwar itu.


``Surat itu akan diserahkan petang ini,'' kata Azmin di lobi Parlimen di sini hari ini.

Sementara itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kemenangan Anwar adalah sesuatu yang dijangkakan dan harus diterima kerana ia adalah merupakan suara rakyat.

Bernama melaporkan keputusan itu juga menunjukkan bahawa cara berfikir pengundi sudah berubah di mana mereka mahu "satu yang lebih adil, yang tidak berasaskan perkauman, yang berdasarkan profil rakyat Malaysia yang berbagai bangsa dan agama...UMNO perlu bersedia buat perubahan," tegas Muhyiddin.


Akhbar Indonesia


Dalam perkembangan lain, berita kemenangan Anwar turut disiarkan oleh akhbar-akhbar utama di sini, termasuk Media Indonesia yang menyiarkannya di muka depan hari ini.

Media Indonesia menyiarkan gambar Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu yang bersongkok tersenyum dan mengangkat ibu jari ketika sedang memasukkan kertas undi ke dalam peti undi dumuka depan akhbar tersebut

Dengan memetik laporan agensi berita asing, akhbar itu menyebut, "Kemenangan ini membuatnya kembali ke Parlimen. Jalan menuju kerusi perdana menteri pun semakin terbuka."

Akhbar Republika pula menyiarkan ringkasan di muka depannya di bawah tajuk 'Umno: Kami Kalah' dan beritanya di halaman 11 pula memetik pengakuan Ketua Penerangan Umno Tan Sri Muhammad Muhd Taib sebagai berkata: "Ya, tentu saja kami kalah. Kami memang 'underdog' dalam pertarungan ini."

Muhammad juga dilaporkan menyangkal kemungkinan Anwar untuk mengambil alih pemerintahan sekarang kerana jika pembangkang ingin membentuk kerajaan mereka harus mendapatkan mandat rakyat dalam pilihan raya umum akan datang.

Akhbar Kompas yang memetik laporan agensi-agensi berita asing, turut menyiarkan berita kemenangan Anwar di muka sembilannya beserta kronologi Anwar bermula dari pemecatannya sebagai timbalan perdana menteri pada 1998.

Anwar kembali dipilih MP Permatang Pauh, letak dua tuntutan awal


Pada sidang media sejurus selepas keputusan rasmi diumumkan malam tadi, Anwar berharap beliau akan dibenarkan melangkah ke Parlimen secepat yang mungkin.

"Saya tidak nampak mengapa perlu (kemasukan ke Dewan Rakyat) perlu dilewatkan," kata beliau yang telah beberapa kali ketika ceramah kempennya menekankan akan berdepan mata dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku Menteri Kewangan apabila membentangkan Bajet 2009 Jumaat ini.

Beliau berharap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan memaklumkan Speaker Dewan Rakyat esok bagi membolehkannya mengangkat sumpah.

Bagaimanapun beliau mengakui tarikh angkat sumpah tertakluk kepada budibicara Speaker Dewan Rakyat.

Tuntutan kedua beliau ialah agar tuduhan meliwat yang dikenakan ke atas beliau awal bulan ini digugurkan kerana terbukti tiada kes.

Selepas menemui ribuan penyokongnya yang berhimpun di pekarangan Institut Perguruan Tuanku Bainun Anwar yang dijangka kembali ke Yayasan Aman, terus menuju ke rumah beliau di Cheruk Tok Kun.

Ketika berucap kepada ribuan penyokongnya selepas pengumuman keputusan itu, Anwar mengulangi hasratnya untuk menubuhkan sebuah kerajaan persekutuan yang baru di bawah Pakatan Rakyat dalam waktu terdekat.

Dipetik Bernama, beliau yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat memberitahu, keputusan pilihan raya kali ini merupakan isyarat awal ke arah mencapai matlamat tersebut.

mStar Online difahamkan pagi ini (Rabu) beliau akan ke Kuala Lumpur untuk membuat persiapan mengangkat sumpah Khamis ini.

Dalam keputusan rasmi diumumkan malam tadi, Anwar yang mewakili PKR memperoleh 31,195 undi manakala Datuk Arif Shah Omar Shah dari BN pula mendapat 15,524 undi dan AKIM menerima 92 undi. Undi rosak pula 447.

Hanafi, yang juga Presiden AKIM, hilang wang pertaruhan. Berbanding dua calon itu, Hanafi yang turut dikenali sebagai Haji Pi tidak mengundi di Permatang Pauh.

Keputusan diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Roslan Yahaya pada pukul 10.02 malam di Institut Perguruan Tuanku Bainun.

Dalam reaksi segera, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengetuai jentera BN sepanjang pilihan raya kecil ini berkata, kemenangan Anwar membuktikan amalan demokrasi masih segar di negara ini.

Bahagian Permatang Pauh terdiri daripada tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Seberang Jaya, Penanti dan Permatang Pasir.

Kini ADUN Seberang Jaya ialah Arif Shah manakala Penanti diwakili pemimpin PKR dan Permatang Pasir pula wakil PAS.

Di Seberang Jaya, Anwar memperoleh 11,084 undi, Arif Shah (6,345) dan Hanafi (36) manakala Penanti menyumbangkan Anwar sebanyak 8,054 undi, Arif Shah (4,229) dan Hanafi (27).

Di bahagian DUN Permatang Pasir, Anwar mendapat 12,034 undi, Arif Shah (4,381) dan Hanafi (26).

mStar Online difahamkan Anwar telah menang di kesemua 28 daerah mengundi.

Undi mula dikira sebaik sahaja proses pengundian ditutup pukul 5 petang semalam.

Ahli-ahli dan penyokong-penyokong PKR khususnya Pakatan Rakyat telah meraikan kemenangan Anwar sejak pukul 6 petang.

Keputusan tidak rasmi kemenangan Anwar telah diumumkan bermula pukul 6.30 petang di Pusat Operasi Utama PKR di Yayasan Aman, Penanti di sini.

Anwar yang berada di Yayasan Aman sejak petang meninggalkan premis ini ke Institut Perguruan Tuanku Bainun pukul 9.10 malam.

JADUAL KEPUTUSAN


Hanafi Mamat (AKIM): 92 undi
Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR) : 31,195 undi
Datuk Arif Shah Omar Shah (BN): 15,524 undi

Jumlah mengundi: 47,258
Keluar mengundi: 81 peratus
Undi rosak: 447 undi
Majoriti: 15,671 undi

Penyandang: Datuk Seri Dr. Wan Azizah Ismail (PKR)
Undi 8 Mac 2008: 30,348
Majoriti: 13,398 undi

ALLAHHUAKBAR!!!!

TV 3suku
langsung tak ada live.
TAHNIAH
YAB DATO' SERI ANWAR IBRAHIM

MERDEKA RAKYAT NEGARA PERKASA
SELAMAT MENGATUR LANGKAH KE PUTRAJAYA.

Sebaik-baik Keputusan Rasmi diumum oleh SPR,
MP yang nak lompat ke PR, dah boleh lompat dah
bagi cukup jumlah untuk mengambil alih Kerajaan dan
melantik
Speaker baru untuk membolehkan DSAI
mengangkat sumpah dengan segera!

Do it, and do it real fast! Jangan biarkan seekor lagi Sifool muncul !

KINI MASANYA UNTUK MENGHUMBAN KERETA BURUK
BARISAN KARAT !!!!

Emel ringkas: Pesan Ambo: KJ, sila letak jawatan!

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .