Ikuti Blog ini

Kedudukan Annuar Musa di Kada tergugat


(Gambar: Ahmad bergambar dengan Datuk Anuar Musa (dua dari kanan) dan lain-lain pimpinan Kelantan.

KOTA BHARU, 21 Mac: Biar pun hampir setahun Datuk Seri Najib Razak menerajui pentadbiran negara, namun orang harapannya di Kelantan dikatakan belum mampu menguasai agensi kerajaan pusat di sini.

Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) dan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) merupakan dua agensi pusat masih lagi diterajui orang Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Kada sehingga kini masih lagi di bawah Tan Sri Annuar Musa, manakala Kesedar kekal di bawah Datuk Ramzi Abdul Rahman.

Kedua-dua agensi itu biar pun bertanggungjawab membangunkan industri pertanian di Kelantan, namun ada peranan sampingan berkaitan politik tidak dapat dinafikan.

Ini dapat dilihat apabila bantuan di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dikendalikan di bawah kedua-dua agensi itu mempunyai kaitan rapat dengan Umno.

Malah, setiap permohonan untuk mendapatkan bantuan melalui agensi terbabit akan dipantau pemimpin Umno dan pemohonnya perlu mempunyai keahlian parti tersebut.

Begitu juga pada pilihan raya kecil Dun Manek Urai pada Julai tahun lepas, Kesedar mempunyai peranan penting bagi membantu calon Barisan Nasional (BN).

“Ekoran kegagalan Najib meletak orangnya di Kada dan Kesedar sehingga kini menyebabkan perancangan politiknya di sini tidak meluas.

“Lagi pun kedua-dua pengerusi yang menerajui agensi terbabit sudah ditolak rakyat pada pilihan raya umum lalu. Annuar misalnya hanya sibuk dengan bola sepak dan seperti sudah melupai dunia politik,” kata sumber Umno di sini.

Oleh itu, beliau mendesak Najib meletak muka baru di Kada dan Kesedar bagi memastikan perancangan Perdana Menteri untuk membangunkan sektor pertanian Kelantan lebih berkesan.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan difahamkan Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Datuk Fatmi Che Salleh disebut-sebut bakal menggantikan Annuar di Kada dalam masa terdekat ini.

Kata satu sumber, Fatmi baru-baru ini difahamkan meletak jawatan sebagai Setiausaha Politik Najib untuk membolehkan dia menerima jawatan baru di Kada.

Begitu juga katanya, di Kesedar pemimpin baru yang rapat dengan perdana menteri akan dibawa bagi menggantikan Ramzi.

Ramzi yang juga Ketua Umno Kuala Krai merupakan bekas Setiausaha Politik Abdullah.

Begitu juga Annuar mempunyai hubungan rapat dengan Abdullah apabila dilantik sebagai pengerusi Perhubungan Umno Kelantan ketika eranya sebelum digantikan Datuk Seri Mustapa Mohamed oleh Najib.

Ucapan di Parlimen oleh MACHANG dedah siapa pemimpin UMNO yang layan ARAK & JUDI
Apa guna 1Malaysia sedangkan BN menuju kehancuran

KEPALA BATAS, 21 Mac: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mempersoalkan apa gunanya slogan 1Malaysia yang diperkenalkan kerajaan sedangkan parti komponen dalam Barisan Nasional (BN) sedang menuju kehancuran.

Menurutnya lagi, MCA yang akan memilih kepimpinan baru pada 28 Mac ini hampir terbenam ekoran sikap kepimpinannya sendiri yang rakus serta ego.

"Kalau mahu membina Malaysia ke arah yang lebih cemerlang, kita harus ada kekuatan dalaman terutama parti yang menjadi teras BN. MCA, Gerakan, MIC dan Umno telah hilang kewibawaan selepas Pilihan Raya Umum ke-12 lalu kerana rakyat tidak lagi menaruh harapan terhadap parti itu," tegasnya ketika perjumpaan dengan masyarakat Cina di Dewan Terbuka Hock Teik, Jalan Satu di sini, petang semalam.

Baginya, BN umpama sebuah kapal yang hampir karam di lautan yang bergelora.

“Bila karam semuanya rosak termasuk enjin serta anak kapal," jelasnya dalam program anjuran Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pulau Pinang dengan kerjasama DAP Kepala Batas.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri resah dengan perkembangan politik kerabat BN terutamanya MCA yang dilihat makin kurang sokongan.
Sampai kini, MCA gagal mencari kepimpinan yang boleh menyelamatkan maruah parti tertua Cina itu.

"Rakyat terdiri daripada masyarakat Cina usah lagi bergantung harap pada MCA sebaliknya kena berani membuat perubahan dan memberikan sokongan padu pada Pakatan Rakyat yang memerintah empat buah negeri," kata beliau.

Sementara itu, wakil masyarakat Cina Kepala Batas, Lai Hock Peng berharap iklim politik sekarang masih menyebelahi Pakatan Rakyat, tambahan lagi Parlimen Kepala Batas ditandingi orang baru, bukan lagi Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Katanya, pasti PAS yang bertanding berpeluang kali ini kerana lazimnya orang baru sebagai calon BN akan menghadapi masalah perebutan.

"Saya yakin bila PAS bertanding kelak pada pilihanraya umum ke-13 nanti, Pakatan Rakyat akan menang kerana dulu ia hanya bergantung pada nama Tun Abdullah yang terkenal dengan cucu tok guru," jelasnya.

DS Anwar Anggap Usul Seret Ke Jawatankuasa Parlimen Jenaka Basi

London, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan Jawatankuasa Peraturan Mesyuarat Parlimen untuk menggantung beliau daripada menghadiri parlimen berikutan pendedahan beliau slogan 1 Malaysia dan 1 Israel sebagai jenaka basi.

Kata beliau,"APCO Worldwide, sebuah firma perunding antarabangsa berpangkalan di Amerika Syarikat tidak seharusnya terbabit dalam sebarang urusan politik di negara ini".

Bercakap pada sidang media selepas berucap di London School of Economics, Anwar yang sebelum ini ditohmah kononnya ejen

Yahudi, menyifatkan persamaan Satu Malaysia dan One Israel sebagai satu “kebetulan aneh”.

Ironinya, Umno yang mendabik dada sebagai juara Melayu dan memperjuangkan Islam khususnya dalam isu kalimah Allah, melantik APCO yang dipimpin sebahagian Yahudi berfahaman Zionis.

Anwar menyifatkan beban tanggungjawab bagi menerangkan peranan sebenar APCO terletak di bahu pimpinan Umno.

Khamis lalu semasa membahaskan titah Yang Dipetuan Agong di dalam Dewan Rakyat Anwar telah memdedahkan hubung kait APCO dengan pemerintah Zionis Israel dan mempersoalkan bagaimana

Perdana Menteri sanggup menggunakan khidmat syarikat tersebut untuk memperbaiki imej kerajaan.

Walau bagaimanapun dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam APCO yang mempunyai pejabat di Malaysia menafikan syarikat tersebut terbabit dalam menasihati Najib berhubung gagasan 1Malaysia.

"Bertentangan dengan kenyataan yang dibuat di Parlimen Malaysia, 1Malaysia telah diilhamkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebelum kerajaan Malaysia melantik APCO. APCO tidak mempunyai peranan dalam mengadun konsep 1Malaysia yang telahpun terbentuk sebelum pembabitan APCO.

"Adalah tidak benar APCO mewakili kerajaan Israel seperti yang didakwa dalam Parlimen Malaysia. APCO tidak pernah terlibat dalam kempen hubungan awam berkaitan konsep Satu Israel," kata kenyataan itu.

Media Baru Bakal Kuasai Undi Rakyat, Utusan Bankrap Umno Bakal Lingkup PRU13

Sebanyak 92 peratus rakyat Malaysia mengikuti media baru seperti laman sosial Facebook dan Twitter Menurut Pusat Kajian Zentrum Future Studies.

pensyarah kanan Universiti Malaya Prof Dr Abu Hassan berkata jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat dan Eropah, Malaysia mempunyai lebih ramai pengikut setia media baru yang lebih percayakan laporannya berbanding dengan media arus perdana.

Abu Hassan mengajak lebih banyak penyertaan golongan tersebut di internet.

Bercakap kepada kira-kira 900 pemuda di Kongres Anak Muda Kebangsaan di Petaling Jaya, Abu Hassan berkata kebangkitan media baru sekarang ini telah menjadi semacam “agama” pada masa kini.

"Untuk membawa perubahan dalam negara ini, orang muda mestilah melangkah setapak lagi memasuki media baru dan meninggalkan politik lama,"

“Rakyat Malaysia semakin cerdik dan mereka telah keluar daripada politik primitif dan telah semakin maju ke depan,” ujarnya lagi kepada media.

Sebelum itu, Pakatan Rakyat melancarkan boikot Utusan Malaysia dengan laporan melampau berhubung kes fitnah II Datuk Seri Anwar Ibrahim

Edaran media arus perdana Melayu semakin menurun setiap hari dan angkanya di bawah 200,000 naskhah dan angkanya semakin menurun.

DAKWAAN SERIUS KPN :KATA-KATA KPN YANG BOLEH DI FIKIRKAN"Jadi, ada juga arahan yang diberikan terus kepada pegawai-pegawai bawahan saya tanpa pengetahuan pengurusan atasan," kata Musa dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia hari ini."

Bagi saya, ini merupakan satu trend yang salah kerana dalam pasukan polis, terdapat perintah dan kawalan."Yang hanya boleh memberi arahan adalah KPN kalau ikut undang-undang," katanya sambil menegaskan bahawa Seksyen 4 Akta Polis 1957 mengatakan bahawa semua arahan dan kawalan PDRM adalah di bawah KPN."Maka kalau ada mereka yang cuba campurtangan, ini boleh merosakkan polis. Kerana pada masa itu, anggota akan merasa serba salah kerana terdapat autoriti lain yang memberi arahan kepada mereka," tegasnya.

"Dalam polis, jika ketua memberi arahan yang salah, maka dia perlu bertanggungjawab terhadap arahan itu," katanya sambil menambah bahawa tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mereka."Tetapi jika orang ketiga yang memberi arahan dan kita tidak tahu siapa mereka, kemudiannya pegawai pula menjalankan kerja yang salah, jadi pegawai saya yang akan menjadi mangsa."Ini kerana kesalahan yang dilakukan, mengikut arahan yang tidak sepatutnya. Jika orang yang memberi arahan kemudiannya nafi memberi arahan tersebut, maka ia akan merosakkan pasukan polis," tegas Musa lagi.

"Benda yang saya tidak buat, kata saya buat. Ini seolah-olah macam hendak mempercepatkan pemergian saya dari jawatan ini."Kita pun tahu bila hendak pergi, jadi tidak perlulah suruh dipercepatkan."Tapi kalau seseorang itu mahu mempercepatkan(nya), saya kena dapat arahan dari kerajaan untuk bersara awal."Jika demikian saya akan bersaralah. Itu yang saya boleh cakap tapi sekarang ini di pihak kerajaan tidak ada apa-apa yang berlaku," tambahnya.

Musa juga ditanya mengenai dakwaan yang menyatakan terdapat menteri yang tidak berapa sebulu dengan beliau."Itu saya tidak tahu. Saya hanya menjalankan tugas saya sama ada orang suka atau tidak selesa dengan cara saya menjalankan tugas, saya tidak tahu," jawabnya.Ditanya sama ada isu tersebut akan memberi kesan kepada PDRM, Musa berkata:

"Saya rasa begitulah"."Kalau dilihat apabila seorang ketua boleh diperkotak-katikkan sebegini rupa, maka anggota bawahan akan turut merasa begitu," kata beliau sambil menambah, ada yang menghantar SMS bertanyakan kenapa jadi begitu."Saya pun tidak tahu nak jawab. Jadi saya suruh anggota saya bersabar. Saya pun faham, saya akan pencen pada bulan September ini," tambahnya.

"Benda yang saya tidak buat, kata saya buat. Ini seolah-olah macam hendak mempercepatkan pemergian saya dari jawatan ini."Kita pun tahu bila hendak pergi, jadi tidak perlulah suruh dipercepatkan."Tapi kalau seseorang itu mahu mempercepatkan(nya), saya kena dapat arahan dari kerajaan untuk bersara awal."Jika demikian saya akan bersaralah. Itu yang saya boleh cakap tapi sekarang ini di pihak kerajaan tidak ada apa-apa yang berlaku," tambahnya.

DAKWAAN INI SERIUS.MAKA KERANA ITU SIASATAN BOLEH DIJALANKAN.PENDEDAHAN INI MENGEJUTKAN KERANA ADA MENTERI YANG BOLEH MEMPERKOTAKAKTIK KAN BADAN BEBAS INI.

UMNO Perlu Lebih Ramai Lagi Orang macam Zahrain

Sehari dua ini ahli parlimen 'bebas' Bayan Baru Zaharain Mohamed Hashim mendapat publisiti meluas dalam media pro Umno-BN. Bagi Umno-BN kini adalah masa untuk bertepuk tangan bersorak gembira apabila Zahrain menyerang peribadi Dato Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat.

Bagi saya makin banyak ucapan yang keluar dari mulut Zahrain makin banyak kisah dongeng yang diceritakan. Biasanya hanya budak-budak yang belum akil baligh yang suka cerita-cerita macam ini. Kalau cerita ini keluar dari mulut ahli politik maka bermakna ahli politik berkenaan belum aqil baligh dari segi politiknya.

Satu persatu pekung, tembelang dan temberang Zahrain terdedah. Dari syarikat RM 2 memohon projek bernilai ratusan juta sehinggalah dari surat kepada kepa da YAB Lim Guang Eng y[Kartun+Harakah+Kelab+katak.jpg]ang dituduhnya anti Melayu yang menampakkan betapa kemaruk dan rakusnya inginkan gelaran Datuk.

Terkini dalam usahanya untuk mendapat publisiti murahan mendedahkan nama ahli parlimen Umno-BN yang dikatakan akan melompat pada 16 September lalu turut menikam diri apabila dinafikan oleh Tengku Razeligh salah seorang nama yang dikaitkannya.

Bagi saya Umno memerlukan lebih ramai ahli politik yang kaki temberang seperti Zahrain supaya lebih cepat riwayat Umno ditamatkan dalam pilihanraya umum akan datang.Biarlah Umno dipenuhi dengan tokoh kitar semula yang diselubungi dengan pelbagai skandal dan tingkah laku tidak bermoral.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .