Ikuti Blog ini

PENANTI DAN MANEK URAI - KATAK DUA SEJOLI DAN SI TANGGANG


Setelah banyak kita bercerita tentang Kak Min di Dun Penanti, mari kita menjenguk sebentar di Kelantan khususnya saat menjelang PRK Dun Manik Urai. Bezanya sedikit sahaja, jika di Dun Penanti Kak Min atau `Minah Ronggeng' (gelaran oleh Azmin) adalah calon bebas sahaja, tetapi di Kelantan `Raja Katak' tersohor adalah Wakil Rakyat bebas Parlimen Pasir Mas. Kedua-duanya tidak banyak beza, seperti `katak dua sejoli'.

Baru-baru ini Ibrahim `Al-Kataki' mula berbunyi semula selepas beliau mempersendakan mogok lapar PR di Perak. Di Perak katanya, mengapa PR tidak mogok sampai mati sahaja? Itulah kata-kata seorang MP yang tidak sedar diri diuntung. Dahulu semasa beliau mencari makan dalam Umno, beliau pernah mempersendakan Tn Guru Nik Aziz dengan menyatakan beliaulah yang mengajar MB Kelantan itu memakai semutar (serban).

Beliau dahulu pun pernah menyatakan bahawa Almarhum Ustaz Fadzil Noor (Presiden PAS) seperti Moshe Dayan (Bekas PM Israel) kerana `bermata satu'. Ibrahim Al-kataki ini juga sewaktu era kebangkitan reformasi, beliau menyatakan bagaimana DS Anwar merayu dan memeluk beliau agar beliau dapat membantunya dari dipecat dari jawatan dalam Umno ketika itu. Itulah cara Ibrahim Al-kataki berpolitik dan caranya itu tidak pernah berubah.

Saya dapat merasakan betapa menyesalnya rakyat Pasir Mas mengundi beliau di dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu. Tapi, apakan daya ketika itu Tuan Guru Nik Aziz yang pernah dihina oleh Ibrahim Al-kataki ini tidak pernah menyimpan dendam terhadap sesiapa dan bersangka baik terhadap Ibrahim Al-kataki ini. Apatah lagi, Tuan Guru amat kesihan dan simpati apabila melihat Ibrahim Al-kataki ini `disepak serta dihumban' oleh Umno ke dalam `tong najis'.

Tuan Guru ambil beliau, bersihkan tubuhnya dari segala kekotoran najis tersebut dan memberikan ruang untuk beliau bercakap serta berkempen untuk membela nasibnya sendiri selepas dizalimi oleh Umno. Akhir sekali, Tuan Guru membuat keputusan yang amat kritikal ketika itu iaitu memberi kerusi Parlimen Pasir Mas kepada Ibrahim Al-kataki. Mungkin selepas Tuan Guru melihat betapa Ibrahim Al-kataki tidak mampu berjuang bersendirian dan beberapa kali tewas di dalam pilihanraya di Pasir Mas sebagai calon bebas. Ternyata Ibrahim Al-kataki bukan seorang yang hebat tanpa bantuan PAS.

Kini, selepas bergelar Ahli Parlimen dengan ehsan PAS, Ibrahim Al-kataki mula lupa diri seperti kisah `Si Tanggang'. Beliau berkata akan mendedahkan segala kelemahan kerajaan PAS di Kelantan di bawah Tuan Guru yang telah `memberi' nya makan. Kita tidak kisah tentang apa pun pendedahan yang mungkin akan didedahkan oleh Ibrahim Al-kataki ini kerana rakyat Kelantan khususnya di Manik Urai telah begitu lama mengenali siapa Ibrahim Al-kataki ini.

Sebelum beliau ditabalkan menjadi Ahli Parlimen, di dalam ceramahnya di Kelantan tidak lekang mulutnya memuji kepimpinan Tuan Guru. Tetapi setelah menyedari bahawa di dalam pilihanraya umum akan datang kemungkinan besar beliau akan bertanding bersendirian atau mewakili Umno (jika Umno masih selera memilihnya) beliau akan hilang deposit, maka tiada pilihan lain terpaksa Ibrahim Al-kataki ini menjilat kahaknya kembali.

Apa yang ingin didedahkan oleh Ibrahim Al-kataki? Bagaimana beliau ingin mendedahkan keburukan orang lain sedangkan dirinya kini telah terdedah dengan segala kejelekan? Saya agak hairan bagaimana beliau mampu mempunyai kulit muka yang `tebal' untuk terus berada di kerusi Parlimen Pasir Mas? Itulah kelebihan Ibrahim Al-kataki dan keajaibannya yang sukar ditandingi termasuk oleh Raja Sesumpah mahupun Kak Min walaupun dari `spesis' yang sama. Raja Sesumpah meskipun termasuk dalam kategori Al-kataki, tetapi sekurang-kurangnya beliau tidak pernah memakan hasil suapan orang yang ditentangnya. Begitu juga dengan Kak Min yang baru hendak belajar dari Ibrahim Al-kataki dan juga dari Raja sesumpah.

"Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan" dan "Alang-alang katak melompat, biar sampai ke dalam tong najis". Mungkin inilah prinsip Ibrahim Al-kataki sekarang. Kita akan melihat gelagat Ibrahim Al-kataki ini nanti sewaktu kempen di Manik Urai tidak berapa lama lagi. Saya berharap agar semasa kempen itu nanti, cuaca dalam keadaan baik di Manik Urai kerana saya bimbang jika Katak berbunyi, maka hujan pun turun. -wfauzdinBuka puasa tamat mogokIPOH (28.5.09): Majlis berbuka puasa sebagai penutup program Puasa Sunat / Mogok Lapar anjuran Pakatan Rakyat untuk menuntut demokrasi dikembalikan di Perak telah berlangsung dengan jayanya di Pejabat Perhubungan Negeri Perak sebentar tadi.

Antara yang hadir adalah DS Nizar Jamaludin, Ust Ahmad Awang, Ngeh Koo Ham, Drs Khalil Idham Lim, Adun-adun Pakatan dan juga pimpinan parti.

Tetamu kehormat pada majlis tersebut ialah Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang telah melapangkan masa bersama-sama isteri untuk hadir bagi menyatakan sokongan beliau terhadap tuntutan Pakatan dan rakyat Perak agar dun dibubarkan.

SB yang kini semakin gemar menyamar sebagai wartawan ataupun bloggers dengan mengusung kamera kesana kemari mengambil gambar dan rakaman video untuk laporan siasatan mereka. Terkadang kami bloggers juga diperhatikan dengan penuh curiga oleh orang ramai kerana disalah anggap sebagai SB.Lidah Pengurusi SPR boleh melucutkan Aqidah

Pengerusi SPR mintak lepas nie jangan ada lagi YB mati.Cakap seseorang dapat menggambarkan ketaqwaan dan berimanya seseorang kepada Allah dan Islam. Malayasiakini May 28, 09 1:43pm memaparkan tajuk EC chief: No more deaths please (rujuk: malaysiakini) sambil membuat saranan agar pihak parti yang bertanding dalam pilihanraya mesti memastikan calon-calon mereka yang benar-benar sihat walafiat.

Supaya tidak berlaku lagi kematian bagi mengelakan terlalu kerap PRK berulang.

SuabhanaAllah – semoga Allah memberi hidayah dan petunjuk kepada gulungan ini untuk segera kembali ke jalan yang lurus dan benar. Sejak kebelakangan ini begitu ramai umat Islam Melayu telah berani mempertikaikan qada’ dan qadar serta hukum-hukum Allah.Terbaharu ialah Abdul Aziz Yusof Pengerusi SPR membuat kenyataan tersebut, tidakkah beliau sedar bahawa ajal maut ditangan Allah , sihat atau tidak tidak boleh menjadi kayu pengukur untuk kematian. Bertaubatlah.


Sebagai peringatan mari kita lihah beberpa tokoh dan ahli politik yang sering mempertikaikan kewibaan Islam sedang mereka mengaku Islam.


Di Bukit Gantang seorang pemimpin tertinggi UMNO mengeluarkan kata-kata “... saya tidak tahu apa akan berlaku terhadap keamanan negara jika PAS memerintah dan melaksanakan perundangan Islam...”


Menteri di Jabatan Perdana Menteri menolak hukum undang-undang Islam sebagai tidak sejagat dan terkini.


Bekas Menteri wanita yang juga bergiat dengan Sister in Islam mempertikaikan kenapa hanya lelaki sahaja boleh kahwin lebih dari satu dan beliau juga pernah mencadangkan satu kempen satu suami satu isteri.


Seorang Menteri Wanita bertraf ustazah mengharuskan pelacuran kerana desakan hidup, lupakan beliau kita membunyai baitulmal yang terkaya untuk mengatasi masalah ini. Beliau juga mempertakaikan hukum hudud dalam kes mencuri.


Sekarang ini terdapat pula ramai ulama dan mufti bisu yang dah tidak berani mengegurkan kemungkaran walaupun seketika dulu dialah juara mempertahankan Agama dan aqidah orang-orang Islam.


Mantan Menteri Agama tidak segan silu dalam majlis di PRK Bukit Gantang bersama menonton terian lucah gadis-gadis separuh bogel.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .