Ikuti Blog ini

Selepas kempen, cuba tukar suami calon

LABIS, 17 Jan: Selepas berkempen habis-habisan untuk BN sehingga disiarkan dalam laman video popular Youtube, Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran buat hal lagi apabila cuba menukar suami bakal calon PAS di Tenang, Makrof Abd Mutalib.

(Gambar atas: Cikgu Mala bersama suami, ibu serta ayahnya ketika diumumkan sebagai calon PAS malam tadi)

Namun selepas dibantah dengan alasan Normala Sudirman sudah berhenti kerja, arahan pertukaran untuk Makrof itu telah ditarik balik.

Bagaimanapun, dalam satu kenyataannya kepada laman web The Malaysian Insider hari ini, Markom yang lebih dikenali sebagai Wak Markom di kalangan petugas PAS di sini menafikan laporan tersebut.

Beliau berkata, Makrof hanya diberikan amaran kerana berkempen untuk isterinya.Makrof, seorang guru di Tenang didakwa gagal mengawal isterinya yang giat dalam politik dan bakal menjadi calon PAS di Tenang lalu diarah bertukar ke Johor Bharu dalam masa 24 jam.

Sebelum ini, PAS Johor membuat laporan polis dan SPRM terhadap Pengarah Pelajaran Negeri Johor, Markom Giran kerana mendakwanya berkempen untuk Barisan Nasional (BN) sempena pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang.

Antaranya Markom berkata, mahu tidak mahu semua guru-guru khasnya guru kaunselor diminta (diarahkan) untuk mempastikan (parti) kerajaan menang di dalam pilihan raya kecil ini. Antaranya mereka diminta kenal pasti pengundi di Tenang samada hijau (PAS), biru (BN) atau kelabu (belum menyokong mana-mana pihak).

"Jika kelabu, pastikan mereka sokong (parti) kerajaan," kata Markom. Sehingga kini video klip dalam Youtube ini sudah dilihat oleh lebih 25,000 pengunjung.

Ketua Penerangan PAS Negeri Johor, Mazlan Aliman dalam laporannya menyebut, Markom, telah menyalahgunakan kuasa dengan memberi tekanan kepada semua Pengetua dan Guru Besar dalam DUN Tenang agar mengundi Barisan Nasional,

“Berdasarkan bukti-bukti yang diserahkan bersama, Markom jelas telah memberi tekanan kepada semua Pengetua dan Guru Besar dalam DUN Tenang agar mengundi Barisan Nasional. Beliau juga memberi tekanan kepada guru-guru kaunseling daerah Segamat agar berkempen dan mengundi Barisan Nasional dalam PRK N.05 DUN Tenang.

“Markom juga berkempen kepada guru-guru di SMK Munshi Ibrahim Labis, SK Kg Tenang, SK Pekan Air Panas, SK Felda Chemplak dan SMK Tenang Station agar mengundi Barisan Nasional. Secara jelasnya, beliau berkempen untuk Barisan Nasional di PRK N.05 DUN Tenang.

“Markom adalah penjawat Awam, DG 54 yang kini memangku Jusa C. Sedangkan mengikut Peraturan 21, melarang Pegawai Kumpulan Pengurusan Tertinggi, kumpulan Pengurusan dan Profesional mengambil bahagian dalam parti politik secara khusus,” jelasnya.

Notis bertukar

Ketika ditemui laman web Malaysiakini dalam majlis pengumuman calon malam tadi, Makrof memberitahu beliau menerima notis pertukaran beberapa hari lalu apabila spekulasi isterinya akan bertanding pada 30 Januari ini bertiup kencang.

Menurut Makrof, notis pertukaran itu tidak menyatakan sebarang sebab.

"Kami bantah keputusan itu. Normala sudah letak jawatan (sebagai guru).

"(Kami beritahunya) mereka tidak patut buat macam ini, jika mereka tidak menarik balik, kami akan panjangkan perkara ini kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia atau adakan sidang media.

"Mereka kemudian tarik balik," jelas Makrof.

Normala, bekas guru di Tenang, meletakkan jawatan baru-baru ini untuk berkhidmat sepenuh masa dengan PAS iaitu sebagai Penyelia Pusat Khidmat Dun Tenang.

Menurut Makrof, notis pertukaran itu merupakan satu bentuk diskriminasi terhadap guru yang anggota keluarganya menyokong pembangkang. -Hrkh


30,000 Orang Jayakan PGU !!

Salam For All;

Hari ini, Awang terasa sangat letih pada seluruh badan dan tidak bercadang untuk menulis dengan lebih panjang.

Storynya, mengenai sama ada ‘kejayaan’ PAS melaksanakan projek “PAS Ganti Umno” atau ‘kegagalan’ Barisan Nasional untuk sekat penganjuran program tersebut.

Cuma….Awang akan paparkan serba sedikit rakaman foto-foto pada sehari pelancaran Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman.

‘SELAMAT DATANG’…Pimpinan PAS dan orang ramai sedang menunggu ketibaan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Dua pesilat veteran yang membuat persembahan sebahagian dari gimik awal pada Majlis Pelancaran Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat diberi baju T untuk dipakai pada program Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Bendera besar yang dipasang berhampiran pintu gerbang ‘PAS Ganti Umno’ sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Bendera besar yang dipasang berhampiran pintu gerbang ‘PAS Ganti Umno’ sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Pimpinan Pakatan Rakyat dari kiri Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing, Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali, Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim (bersongkok), Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Harun Taib di pentas utama Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Sebahagian dari orang ramai yang hadir ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Sebahagian dari 3,000 buah Pemuda PAS berkonvoi motosikal daripada Masjid Bukit Kuang, Chukai mengiringi pimpinan PAS Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘GIMIK’…Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sama-sama memukul paluan gong sebagai tanda perasmian Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘AMANAT’… Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat menyampaikan Amanat Khas kepada para hadirin Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berucap merasmikan Pelancaran Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Muslimat PAS berteduh di celah rimbunan pokok rhu di tepi pantai Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Belon ‘gergasi’ PAS Ganti Umno yang dinaikan sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.


Pasukan gendang silat yang didatangkan khas bagi menyambut kehadiran Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di majlis perasmian Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘SAMBUT’….Timbalan Pesuruhjaya (I) PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik dan Setiausaha PAS Terengganu, Yahaya Ali menyambut ketibaan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Harun Taib pada Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Pasukan motosikal berkuasa tinggi yang mengiringi Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘KASIH BAPA’… Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang turut membawa seorang puterinya ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Ketibaan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat disambut oleh Pengarah MTD Chukai, Hanafiah Mat ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Ketibaan dua pemimpin iaitu Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang disambut oleh Pengarah MTD Chukai, Hanafiah Mat ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Ketibaan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat disambut oleh Pengarah MTD Chukai, Hanafiah Mat ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Baju T ‘PAS Ganti Umno’ berwarna hijau untuk peserta muslimin dan selendang hijau bagi peserta muslimat dibuat khas untuk program Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘LAUTAN MANUSIA’…orang ramai yang hadir ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘CURI TUMPUAN’…tiga orang anak muda yang berada di atas pokok untuk melihat dari dekat pemimpin Pakatan Rakyat di pentas utama Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berucap pada Majlis Ceramah Perdana Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘DERMA’….para petugas Unit Amal sedang mengira wang sumbangan derma kilat yang dilancarkan sempena program Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Orang ramai terutama anak-anak muda mengambil peluang bersalam dengan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut yang juga Timbalan Pesuruhjaya (II) PAS Terengganu, selepas Ceramah Perdana Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Orang ramai terutama anak-anak muda mengambil peluang bersalaman dengan Ketua Pembangkang Malaysia, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang juga Ketua Umum PKR, selepas Ceramah Perdana Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Sebahagian dari 3,000 buah Pemuda PAS berkonvoi motosikal daripada Masjid Bukit Kuang, Chukai mengiringi pimpinan PAS Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ke Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

‘SANTAI’…Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berehat selepas menyertai pertandingan memancing pada Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berucap pada majlis perasmian Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Pimpinan Pakatan Rakyat dari kanan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat, Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali, Pengerusi DAP Terengganu, Ng Chai Hing dan Timbalan Pesuruhjaya (I) PAS Terengganu, Dato’ Abu Bakar Chik di pentas utama Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Harun Taib turut menderma pada program Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim antara tetamu pada Majlis Ceramah Perdana Himpunan Kebangkitan Rakyat PAS Ganti Umno di Dataran Tok Guru, Kampung Geliga Besar, Chukai Kemaman, pada 15 Januari 2011, lalu.

Kesimpulannya, Awang minta pembaca menilai sendiri daripada paparan gambar-gambar yang dirakamkan pada hari program tersebut berlangsung. Sama ada berjaya atau tidak nilailah sendiri. Ada mata lihat…ada mulut cakap…ada akil fakir-fikirkan. -BO

Melayu Pun "Jeluok" Dengan UMNO....!!!


KUALA TERENGGANU - Tidak hairanlah sekianya Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said meminta pemimpin Umno untuk mencontohi pemimpin PAS kerana sebenarnya sudah ramai pemimpin Umno sendri yang sudah muak dengan parti itu.

Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mendedahkan, beliau telah dikunjungi oleh ramai dikalangan pemimpin parti Umno dan mengakui mereka sudah 'jeluak' dengan partinya sendiri.

Menurut Ustaz Abdul Hadi, mereka sudah bosan dengan parti tersebut kerana terlalu banyak berlaku rasuah, penyelwengan dan salah guna kuasa dikalangan pemimpinnya.

"saya nak beritahu disini, ada beberapa orang pemimpin utama Umno berjumpa dengan saya, tak boleh sebut nama lah, (kalau) sebut kena tindas dia pulak,

"banyak (ramai) pemimpin umno yang sudah rasa jeluak dengan apa yang berlaku, dengan rasuah dengan macam-macam perkara berlaku,"ujarnya ketika berucap melancarkan Jentera Pilihanraya DUN Bandar, disini semalam.

sepang-kederang

Pulihkan ekonomi negara terlebih dahulu!!

http://buletinonline.net/images/stories/berita39/4dlm1small.jpg- Sebelum 'berangan-angan' mahu rampas Kelantan
Parti Islam Se-Malaysia PAS mengharapkan Datuk Mustafa Muhammad dan Datuk Dr Awang Adek tumpulah untuk pulih ekonomi Malaysia yang semakin parah, bukan sibuk hendak ganggu Kelantan. Sepatutnya mereka berdua ini memerah otak untuk fikir macam mana hendak meningkatkan taraf ekonomi negara yang mengalami defisit sejak 12 tahun berturut-turut dan 10 tahun berturut-turut gagal mencapai sasaran pertumbuhan ekonomi.

Harga barang naik, akibat subsidi untuk rakyat ditarik, tetapi untuk kroni terus diberi. Bukankah mereka berdua ini pakar ekonomi, sepatutnya sudah tentu boleh memikirkan untuk menaikkan taraf hidup rakyat di negara ini. Perlu diingat mereka bukan menteri untuk menjaga Kelantan, tetapi untuk menguruskan Malaysia.

Kenapa mereka berdua tidak menegur kerajaan pusat yang diskriminasi terhadap Kelantan, seolah-olah Kelantan berada di Planet Pluto. Sejak Rancangan Malaysia Keenam 1991 sebanyak 118 projek telah disekat sampai ke bumi Kelantan. Sikap dendam sesama bangsa dan agama terbukti apabila wang royalti disekat, minyak dibiarkan mendarat di Songkla Thailand, walaupun tidak ekonomik, yang penting kerajaan yang dipimpin oleh PAS mesti dinafikan.

Walaupun Kelantan dinafikan dalam konteks federalisme, namun atas kebijaksanaan pemimpin yang bertaqwa dan bertanggungjawab kepada rakyatnya , Kelantan boleh mentadbir dengan baik. Buktinya kadar kemiskinan di Kelantan menurun pada 4.1% tahun 2008 berbanding 7.2% pada tahun 2007 dan 10.4% pada 2004. Sedangkan kadar kemiskinan di peringkat negara 3.8% sahaja. Maknanya Kelantan lebih tinggi 0.3% sahaja. Kadar kemiskinan tegar di Kelantan hanya 0.6% di mana lebih rendah kadar jumlah kemiskinan tegar peringkat kebangsaan 0.8%. Perkara ini didedahkan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Dr Mohd Nor Yaakob ketika rombongan Kelantan berunding mengenai teras asas dan pemulihan projek bagi pelaksanaan RMK 10 pada 25 Jan 2010.


Kenyataan pemimpin Umno Kelantan yang mengatakan Umno mampu untuk mengatasi masalah banjir berbanding dengan PAS, ini satu kenyataan yang angkuh. Kenyataan yang sama pernah dinyatakan oleh Datuk Seri Shahidan Kasim ketika kempen pilihanraya kecil Pengkalan Pasir yang mengatakan kerajaan Kelantan tidak pandai urus perparitan sehingga kerap berlaku banjir, dengan takdir Allah tidak berapa lama hampir separuh negeri Perlis banjir sehingga lumpuh pentadbiran negeri .

Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Normala tinjau pasar tani

LABIS, 17 Jan: Calon PAS untuk PRK Dun Tenang, Normala Sudirman tidak menunggu lama untuk bergerak menemui rakyat terbanyak di dalam kawasan itu dengan langkah pertama menuju ke Pasar Tani Pekan Labis, pagi tadi.

Sebelum itu, beliau yang lebih mesra dengan panggilan Cikgu Mala telah menemui rakyat di kedai-kedai kopi, seterusnya ke Pasar Tani Pekan Labis, Pasar Awam Pekan Labis dan menemui masyarakat Cina di sekitar kedai-kedai di pekan berkenaan.

Rombongan Cikgu Mala ini bergerak bersama Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Ustazah Nuridah Mphd Salleh dan pimpinan Wanita Pakatan Rakyat antaranya Ketua Wanita DAP, Chong Eng.

Pengumuman beliau sebagai calon telah dibuat oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam satu majlis meriah di Dataran Wayang Pacak, dekat sini malam tadi.

Lawatan begini sudah menjadi kebiasaan kepada Cikgu Mala kerana sebelum Adun BN meninggal pun, beliau sudah berbuat demikian sementelahan dipertanggungjawabkan sebagai Penyelia Pusat Aduan Rakyat Dun Tenang.

Kesanggupan beliau terbukti apabila sanggup meletakkan jawatan sebagai guru bergaji tetap untuk memikul tugas ini dan menyewa dua lot premis untuk tujuan memberikan kebajikan kepada rakyat sebelum daripada kematian berkaitan.

Ustaz Nuridah berkata, beliau terperanjat dengan persiapan Cikgu Mala berusaha keras bagi menghadapi PRU13 namun PRK yang datang terlebih dahulu dan berharap pengundi Tenang dapat menilai tawaran dan kesanggupan Cikgu Mala.

"Inilah perancangan dan ketetapan Allah SWT untuk rakyat di Labis ini dan mereka wajar mengambil kesempatan menghantar suara Cikgu Mala sebagai calon PAS mewakili PR ke Dun Johor," tegasnya.

Cikgu Normala adalah Exco Dewan Muslimat PAS Pusat sebagai Pengerusi Pendidikan dewan itu, Naib Ketua Muslimat PAS Johor dan Ketua Muslimat PAS Kawasan Labis, telah berkahwin dan mempunyai tiga cahayatamata. -Hrkh

Logo Halal Nasi Lemak Palsu - Kenapa Pewaris Buat Laporan Polis?

Ada pengusaha nasi lemak di Pulau Pinang yang menyediakan banyak nasi lemak bungkus dan meletakkan nasi lemak mereka di serata tempat kawasan perumahan dan kilang. Pada bungkusan tersebut di letakkan tanda halal.

Berikutan itu Pewaris atau nama penuhnya Pertubuhan Kebangsaan Warisan Ketuanan Melayu Malaysia telah membuat laporan pada polis. Seramai 100 orang pahlawan Pewaris berkumpul di depan balai polis pada hari itu dan ulasan mereka begini:


  1. Mereka tak kisah siapa saja boleh buat dan jual nasi lemak asalkan tanda logonya tidak palsu dan sah dikeluarkan oleh Jakim.
  2. Perbuatan meletakkan logo halal mengganggu sensitiviti umat Islam.
Sejak bila orang melayu semak dahulu tanda halal pada bungkusan nasi lemak sebelum makan. Sepengetahuan saya dari kecil sehingga kini dah berumur lebih 40 tahun, inilah kali pertama saya dapat tahu ada orang letak tanda halal pada bungkusan nasi lemak. Tentu ada yang tak kena dengan nasi lemak itu.

Seperkara lagi ialah di mana nasi lemak itu di letakkan, adakah di kedai-kedai kepunyaan orang melayu atau bukan dan paling utama sekali siapa pembuat nasi lemak itu, adakah dia orang melayu.

Dari berita tersebut, sudah tentu pembuat nasi lemak merupakan seorang yang bukan melayu atau Islam kalau tidak pasti Pewaris tak akan buat riuh dengan melaporkannya pada polis.

Bagaimana pula jika pembuat nasi lemak itu meneruskan jualan nasi lemaknya tetapi kali ini tidak meletakkan logo halal pada bungkusan tersebut. Adakah laporan polis akan di buat juga atas alasan nasi lemak sepatutnya dibuat oleh melayu, mana ada orang cina buat dan jual nasi lemak.

Banyak soalan berpusing dalam kepala saya motif sebenar Pewaris buat kecoh dan memperbesarkan isu ini sehingga melaporkan pada Polis. Apakah Polis mampu memastikan orang Melayu atau Islam sentiasa berwaspada terhadap makanan yang halal atau haram.?

Wallahu'alam.

Baca berita asal di sini.

Umno Perlu Ambil Iktibar Kejatuhan Pemerintahan Kuku Besi Presiden Tunisia, Kata Presiden PAS

KEMAMAN : Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak mahu UMNO terus sombong dalam memerintah negara ini dan mengambil pengajaran dari tumbangnya pemerintahan kuku besi Presiden Tunisia, Zine al-Abedine Ben Ali selama 23 tahun yang berjaya digulingkan rakyatnya.

Menuru Hadi, hakikatnya, sebuah kerajaan tetap akan bertukar dan tidak kekal kerana rakyat akan bertindak balas terhadap kerajaan yang menindas mereka.

"Tunisia negeri Arab di bawah jajah takhluk Perancis. Yang perintah parti dia sahaja, parti lain tak boleh memerintah. Pemimpin yang menentang dikurung dalam penjara,

"Adapun di negara kita ni seolah selamanya BN. Umno tak reti nak berubah. Kita tidak mahu perubahan yang berlaku dengan cara yang tak berakhlak. Allah boleh buat perubahan dan kita harap pemimpin Umno tak rasa dia boleh perintah sampai kiamat," katanya.

Drama penyingkiran Presiden Tunisia itu bermula empat minggu lalu apabila bantahan golongan pelajar merebak ke seluruh negara dan akhirnya sampai ke ibu negara pada Khamis lepas.

Rata-rata rakyat sudah bosan dengan pemerintahan Ben Ali tetapi kemuncak kemarahan mereka berpunca daripada kegagalan pemerintah mengekang kenaikan mendadak barangan keperluan asas seperti susu, roti dan gula yang amat membebankan orang ramai.

Ben Ali kini berada di Jeddah mendapatkan perlindungan dari Raja Arab Saudi, Raja Abdullah selepas dihalang ke Perancis oleh Presiden Perancis Nicholas Sarkozy.

Hadi membicarakan hal ini di hadapan lebih 20 ribu hadirin di Majlis Ceramah Perdana Selamatkan Malaysia bersempena Himpunan Kebangkitan Rakyat Pas ganti UMNO di sini semalam.

Bagaimanapun Hadi menyatakan PAS bersama Pakatan Rakyat memilih menggunakan pendekatan aman dan demokrasi bagi menentang UMNO Barisan Nasional.

Menurutnya, itu merupakan cara yang dianjur Islam bersifat keamanan dan berbeza dengan demonstrasi kebangkitan berdarah oleh rakyat Tunisia.

"Dia merasakan dengan menggunakan senjata polis, dia boleh perintah sampai bila-bila. Makin ramai rakyat dibunuh, makin ramai keluar. Ini yang berlaku di Tunisia dan malam ini diberitakan Presiden dia lari. Kita tak mahu cara ini kita guna demokrasi, pilihanraya. Islam suruh kita guna cara damai.

"Parti yang memerintah berigilir, bila Parti itu lemah, buat silap, rakyat pilih parti lain. Kalau dia betul, baik, rakyat akan terus pilih dia," katanya lagi.

Normala Sudirman Diumumkan Calon PAS Bagi N05 Tenang - updated
Normala Sudirman berumur 38 tahun seorang lulusan Kolej Perguruan Tuanku Bainun, Pulau Pinang yang sebelum ini bertugas di Sekolah Kebangsaan LKTP Kemelah, Segamat, berjawatan Ketua Muslimat PAS Kawasan Labis dan Exco Dewan Muslimat PAS pusat telah diumumkan sebagai calon PAS di dalam pilihanraya N05 Tenang.

Berita Malaysiakini
PAS letak calon wanita bertanding di Tenang

PAS meletakkan calon wanita - Normala Sudirman - untuk bertanding mewakili parti itu dalam pilihan raya kecil DUN Tenang pada 30 Januari ini.

Pengumuman itu dibuat oleh presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu majlis ceramah Pakatan Rakyat di Dataran Wayang Pacak di Labis.

Hadir memberi sokongan ialah presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, penasihat DAP Lim Kit Siang, setiausaha agung PAS, serta beberapa pemimpin Pakatan yang lain.

Normala merupakan ketua Muslihat PAS Labis, dan tidak pernah bertanding dalam pilihan raya sebelum ini.

Normala adalah guru lulusan Kolej Perguruan Tuanku Bainun, Pulau Pinang dan bertugas di Sekolah Kebangsaan LKTP Kemelah, Segamat, sebelum meletak jawatan baru-baru ini.

Beliau berbuat demikian kerana undang-undang pilihan raya melarang kakitangan kerajaan bertanding dalam pilihan raya.

Keputusan PAS meletak calon wanita di Tenang dilihat sebagai satu langkah untuk mensasarkan sokongan pengundi Cina yang merupakan 39 peratus pemilihan berdaftar di Tenang.

Pemilihan Normala juga akan membantu menyekat persepsi di kalangan bukan Islam yang mellihat PAS sebagai sebuah parti Islam konservatif yang mendiskriminasi terhadap wanita.

Seramai 5,635 pengundi Cina di Tenang dilihat menjadi kunci untuk mengurangkan majoriti BN sekiranya ia dapat mempertahankan kerusi tersebut dalam pilihan raya kecil 30 Januari depan.

Pengundi Melayu, yang majoritinya merupakan penduduk perkampungan Melayu dan peneroka tanah rancangan Felda, adalah penyokong tradisi Umno.

Walaupun lebih sedikit daripada separuh pengundi Cina menyokong PAS dalam pilihan raya umum lalu, tetapi dipercayai masih ada ruang untuk meningkatkan lagi sokongan mereka kali ini.

Terdapat kemungkinan Umno juga akan meletakkan calon wanita bertanding di Tenang. Pergerakan itu telah melobi pucuk pimpinan untuk meletakkan ketua Wanita Labis, Haslinda Salleh bertanding dalam pilihan raya kecil tersebut.

Calon BN akan diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin Rabu ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 22 Januari sebagai tarikh penamaan calon. -MK


Berita dari harakahdaily

Normala Sudirman calon PAS di Tenang

LABIS, 16 Jan: Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Johor, Normala Sudirman (gambar) diumumkan sebagai calon PAS mewakili Pakatan Rakyat untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Tenang, 30 Januari ini.

Pengumuman itu dibuat Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di majlis pengisytiharan calon di Dataran Wayang Pacak, dekat sini, malam ini.

Normala, 38 merupakan seorang guru lulusan Maktab Tuanku Bainun, Pulau Pinang sebelum meletakkan jawatan pada akhir 2010 kerana mahu menumpukan sepenuh masa kepada tugas parti.

Beliau yang dilahirkan di Kampung Serom 3, Muar Johor ini merupakan anak sulung daripada lima orang adik beradik.

Bapanya, Sudirman Suratman merupakan bekas ketua peserta Felcra dan juga pengerusi koperasi Felcra Sekijang manakala ibunya Mukmini Yahya juga merupakan peneroka Felcra.

Beliau yang mesra di kalangan penduduk setempat dengan panggilan Cikgu Mala, mendirikan rumah tangga dengan Makrof Abd Mutalib dan mempunyai tiga orang anak.

Normala mula bergiat aktif dalam PAS selepas tamat pengajian di maktab pada tahun 1997.

Pada tahun 2000 beliau dilantik sebagai Ketua Dewan Muslimat PAS Labis.

Selain Ketua Muslimat Johor, beliau juga merupakan Exco Pendidikan Dewan Muslimat PAS Pusat.

Kini beliau menumpukan kepada usaha membantu masyarakat Labis setelah dipertanggungjawabkan sebagai penyelia pusat aduan rakyat Dun Tenang.

Turut hadir di majlis tersebut ialah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamad, Ketua Muslimat PAS Pusat, Nuridah Salleh, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin, Ketua Wanita DAP, Chong Eng dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain. -harakahdaily


FAKTA DUN TENANG

Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang (N5) diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha, 59 daripada UMNO. Allahyarham meninggal dunia di Hospital Pakar Ampang Puteri di Ampang pada 17 Disember lalu.

Tarikh Penamaan Calon: 22 Januari 2011

Tarikh Pilihan Raya: 30 Januari 2011

Fakta Berkaitan DUN Tenang

Pilihan raya kecil pertama di Johor sejak Mac 2008 (PRU 12).

Allahyarham Sulaiman mempertahankan kerusi DUN Tenang pada pilihan raya umum ke-12 dengan menewaskan calon PAS, Mohd Saim Siran dengan majoriti 2,492 undi.

Demografi Pengundi DUN Tenang


Pilihan raya kecil DUN Tenang akan menggunakan Daftar Pemilih Induk (DPI) 2009 yang digabungkan dengan Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun ketiga tahun ini yang telah dikemaskini sehingga 17 Disember lalu.

14,753 pengundi berdaftar.
14,735 pengundi biasa.
18 pengundi pos.

Pecahan Mengikut Kaum

Melayu 47.54%
Cina 39.08%
India 12.07%
Orang Asli 1.16%
Bumiputera Sabah 0.04%
Bumiputera Sarawak 0.03%

Video : Dialog bloggers dengan MB dan Exco Kerajaan KelantanSalam,

Walaupun penulis tak hadir ke majlis ini, tapi penulis gembira dengan usaha kerajaan Kelantan meraikan para blogger. Harap ada lagi majlis meraikan bloggers dibuat oleh pimpinan PR, biar tak kerap tapi tak putus supaya blogger yang sukarela ini rasa dihargai.

Jadi blogger bukan dapat duit pun, cuma nak tolong pimpinan dan kerajaan PR. Sekali sekala pimpinan dan kerajaan PR hargai sama peranan para blogger.

Blogger pula dengar la pesan Tok Guru, nak tahu lagi pasal majlis ini baca berita di bawah ;


KUALA LUMPUR : Majlis Ramah Mesra dan dialog YAB Menteri Besar Kelantan Tok Guru Nik Abdul Aziz bersama para bloggers telah berjaya dilangsungkan di Hotel Grand Season, Kuala Lumpur.


Kesibukan dan keletihan beliau kerana terlibat dengan program di Terengganu pada sebelah siang tidak menghalangnya hadir bersama.

Turut serta di pentas terdiri daripada Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaakob, Speaker DUN Kelantan, Datuk Nasruddin Daud dan lima Exco Kerajaan Negeri; Datuk Husam Musa, Datuk Takiuddin Hassan, Wan Ubaidah Omar, Haji Abdullah Che Nawi dan Datuk Dr Fadzli Hassan selaku penganjur majlis.


Dalam ucapan nya beliau berpesan kepada semua agar berhati-hati dengan apa yang ditulis sebab semuanya akan dihtung nanti Tok Guru juga mengingatkan semua bloggers agar menulis dan menyebarkan kebaikan di mana sahaja dengan rasa tanggungjawab tinggi untuk menyampaikan Islam..


Majlis itu mendapat sambutan menggalakkan daripada kalangan bloggers dan pengamal media alternatif.


Dalam sesi dialog pelbagai soalan dikemukakan oleh para bloggers dan telah dijawab dengan baik oleh YAB Tok Guru dan para Exco Kerajaan Negeri Kelantan.


Isu berkawan dengan DAP yang ditimbulkan oleh Saudara Azizi Abdullah telah dijawab dengan kemas oleh Tok Guru..kemas keming jawapan beliau.


YB Exco Dato Husam juga menjawap soalan mengenai isu tuntutan royalti yang akan dibicarakan pada 27 hb.Januari di Mahkamah Perdagangan dan beliau menjemput para bloggers turun membuat liputan.

Beliau juga memberitahu Kerajaan Pusat telah mohon mencelah dalam isu tuntutan royalti ini.

Sepatah akhir Tuan Guru menegaskan, menyebarkan Islam bakal memasuki Syurga dan tidak melaksanakan kewajipan itu akan masuk neraka.TBO
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .