Ikuti Blog ini

"Kenyataan Ibrahim Ali Sangat Bahaya" - KJ Mahu Ibrahim Ali Disiasat

Khairy: Ibrahim Ali tak wakili majoriti Melayu

Kenyataan bersifat ‘rasis’ dibuat Datuk Ibrahim Ali khususnya terhadap kaum Cina ketika satu majlis anti-Bersih 2.0 semalam tidak menggambarkan keseluruhan pendirian orang Melayu, kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin hari ini.

“Saya hanya mahu orang ramai mengetahui bahawa ini adalah pandangan seorang Ahli Parlimen yang tidak mewakili majoriti kaum Melayu.

“Kami adalah kaum berhati mulia, kami tidak melanggan pandangan ini,” kata Khairy kepada pemberita di sini hari ini.

Sehubungan itu, Khairy menggesa agar dikenakan tindakan ke atas Presiden Perkasa itu.

“Apa yang beliau kata sangat bahaya... sekurang-kurangnya apa yang boleh dilakukan ialah adakan siasatan dari segi hasutan,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau.

Terdahulu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyifatkan Umno seolah-olah menunjukkan warna sebenar parti itu bahawa ia hanya berkepentingan untuk satu kaum apabila membenarkan ugutan ala Nazi disampaikan oleh Ibrahim dan Perkasa yang diwakilinya semalam.

“Dengan keengganan parti tersebut untuk mengambil tindakan, Umno bersalah atas sokongan terhadap Perkasa dan pendirian parti itu.

“Malah, ia amat jelas sejak sekian lama, sebagaimana ditunjukkan oleh Umno yang kurang mengambil tindakan terhadap kes-kes seperti demonstrasi seperti protes kepala lembu pada 2009 dan pelbagai ucapan pemimpin mereka yang menyamakan kaum India dengan pengemis dan wanita Cina sebagai pelacur,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Semalam, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas bersama 164 badan bukan kerajaan (NGO) melancarkan “perang” terhadap Himpunan Bersih 2.0 dengan membakar gambar Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Datuk Ambiga Sreenevasan dan memberi amaran kepada kaum Cina agar jangan keluar pada 9 Julai ini atas alasan “apa sahaja boleh berlaku.”

Ibrahim menegaskan, perhimpunan anti-Bersih 2.0 yang bakal diadakan serentak akan diteruskan dan beliau tidak akan bertanggungjawab atas sebarang insiden tidak diingini.

“Cuba bayangkan jika berlaku huru-hara... jika himpunan Bersih 2.0 tidak dibatalkan, saya percaya kaum Cina perlu simpan bekalan makanan.

“Ya, apa sahaja boleh berlaku. Dan, saya minta agar polis mengambil apa sahaja tindakan dan gunakan kuasa mereka untuk bertindak,”
katanya semasa melancarkan Gerak Aman semalam.

Bersih bersama Pakatan Rakyat dan aktivis parti bersedia menggerakan Himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya adil dan bebas sebagai kesinambungan himpunan yang kali pertama diadakan pada November 2007.

PAS telah berjanji akan menggerakkan 300,000 peserta untuk menyokong perhimpunan itu untuk mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan pilihan raya adil dan bebas pada pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi. -TMI


Tiada Alasan Untuk Tidak Siasat Ibrahim Ali

KUALA LUMPUR 20 JUN: Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin mengarahkan pihak berkuasa menyiasat kenyataan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali di bawah Akta Hasutan 1948 bersabit ugutan kepada kaum Cina menjelang perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai nanti.

"Tidak ada lagi perkara yang lebih jelas untuk menyiasat beliau di bawah Akta Hasutan," kata Khairy kepada media di lobi parlimen hari ini.

Ibrahim dalam ucapannya di Kampung Baru semalam bersama 164 badan bukan kerajaan (NGO) melancarkan “perang” terhadap Himpunan Bersih 2.0 dengan membakar gambar Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk Ambiga Sreenevasan.

Beliau turut memberi amaran kepada kepada masyarakat Cina supaya tidak keluar rumah atas alasan "apa sahaja boleh berlaku" pada hari tersebut.

Khairy kemudian menyifatkan kenyataan tersebut sebagai menakut-nakutkan warga Cina.

Justeru beliau mengajak rakyat untuk mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan Ibrahim itu dan tindakan tegas harus dikenakan ke atas ahli parlimen itu.

"Saya menegaskan kepada masyarakat Cina bahawa pandangan ahli parlimen ini tidak mewakili suara Melayu majoriti. Kita masyarakat Melayu menghormati semua kaum," ujar beliau lagi.

Khairy berkata beliau akan tetap mengetuai perhimpunan Pemuda Umno pada 9 Julai nanti untuk menyatakan sokongan kepada SUruhanjaya Pilihan Raya (SPR) namun memberi jaminan tidak akan bertembung dengan penyokong Bersih.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sebelum itu melebel Ibrahim sebagai pengecut dengan bertindak mengugut kaum Cina.

Sehubungan itu Nurul Izzah berkata masyarakat tidak perlu takut dengan ugutan tersebut. -tvsnews

KDN Tidak Konsisten: Ibrahim Ali Perlu Ditahan Di bawah Akta Hasutan - Majlis Peguam

Majlis Peguam: Gunakan Akta Hasutan terhadap Ibrahim

Ancaman presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali bahawa "apa saja boleh berlaku pada hari itu" jika Bersih 2.0 meneruskan perhimpunannya pada 9 Julai, adalah tidak bertanggungjawab serta rasis, dan tindakan hendaklah diambil terhadapnya di bawah Akta Hasutan, kata Majlis Peguam Malaysia.

Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee menggesa kerajaan menggunakan Akta Hasutan terhadap Ibrahim jika pihak berkuasa merasakan akta itu masih lagi relevan.

Katanya, Majlis Peguam menentang Akta Hasutan, "tetapi jika kerajaan menggunakan akta tersebut terhadap Karpal Singh kerana kenyataannya mengenai isu (krisis perlembagaan) Perak, maka saya tidak nampak mengapa (kerajaan) tidak boleh berbuat demikian terhadap kenyataan Ibrahim itu."

"Kerajaan mestilah konsisten dan memberi layanan sama rata terhadap semua di bawah undang-undang," katanya ketika diminta mengulas kenyataan Ibrahim, dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Majlis Peguam, katanya, mengecam kenyataan rasis Ibrahim itu sebagai tidak bertanggungjawab langsung dan tidak wajar.

Semasa pelancaran 'Gerak Aman' semalam, penyokong PERKASA memijak dan membakar gambar pengerusi BERSIH, Datuk Ambiga Sreenevasan, yang juga bekas pengerusi Majlis Peguam.

Ibrahim juga dilaporkan berkata akan berlaku huru-hara jika demonstrasi gabungan pembangkang dan aktivis politik, tidak dibatalkan. -M'kini

Azmin beri 48 jam kepada Timbalan Pengerusi SPR: "Jawab, atau letak jawatan!"

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali memberi tempoh 48 jam kepada Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Wan Ahmad Wan Omar untuk menjawab tuduhannya bahawa SPR menipu dalam Daftar Pemilih Induk 2010 yang diwartakan pada Mei 2011.

Sambil menunjukkan salinan Daftar Pemilih terkini sehingga 30 September 2010, Azmin (gambar kanan) berkata terdapat 11 orang pengundi termasuk enam orang Melayu dan lima orang Cina didaftarkan dengan alamat Rumah 1E, Kampung Klang Gate, iaitu kediaman ibunya - yang tinggal berseorangan sejak kematian ayahandanya pada tahun 1999.

"Saya memberi tempoh 48 jam kepada Wan Ahmad Wan Omar, jawab, kalau tidak letak jawatan sebagai Timbalan Pengerusi SPR," tegasnya, sebelum berseloka, "Mungkin dia dengar ucapan saya 'anak Cina anak saya', dia masuk pengundi Cina dalam rumah ibu saya."

Azmin Ali juga merangkap jawatan Pengarah Pilihan Raya dalam PKR, dan beliau membuat aduan yang sama sebelum PRU pada tahun 2008. Bukan dengan itu sahaja, Azmin juga mengemukakan bagaimana 48 orang pengundi Cina dimasukkan ke dalam Daftar Pemilih untuk Kampung Klang Gate Baharu, sebuah kampung tradisional Melayu dengan 100% penghuninya berketurunan Melayu.

Malah, beliau mendedahkan bagaimana alamat palsu, bersifat pangsapuri (misalnya 22-5-14) wujud untuk Kampung Klang Gate yang tidak mempunyai bangunan tinggi.

"Wan Ahmad Wan Omar, kalau kamu berminat dengan politik, sila letak jawatan, ayuh mari bertanding dengan saya di parlimen Gombak dalam pilihan raya yang akan datang," sebelum beliau menambah, "Itupun kalau Presiden setuju saya menjadi calon. Saya pun tak tahu lagi sama ada saya jadi calon atau tidak."

Sebelum ini, Azmin menyelar kepincangan dan penyelewengan sistem pilihan raya, berkata, "Orang yang kotor tidak. Orang yang bersih tidak kotor. Orang yang menolak bersih maknanya orang itu kotor. Apabila Najib dan SPR menolak BERSIH, maknanya mereka adalah manusia yang paling kotor dalam negara ini."

"Apabila mereka tidak mahu dibersihkan, maknanya mereka ingin kekal dalam kekotoran. Hanya dengan sistem pilihan raya yang tempang dan kotor, UMNO akan terus menjamin kuasa mereka dalam negara ini,"katanya.

Malah, beliau mengambil kesempatan untuk menyindir Perdana Menteri Najib Razak (gambar kiri), dan isterinya, Rosmah Mansor, apabila berkata, "Hanya di Malaysia, bomoh digunakan untuk menetapkan tarikh pilihan raya."

"Di Indonesia, di Filipina, di Thailand, tiga tahun sebelum pilihan raya rakyat sudah tahu tarikh pilihan raya. Tetapi di Malaysia, hanya Najib, Rosmah, dan bomoh sahaja yang menentukan tarikh pilihan raya," katanya dalam Konvensyen Pilihan Raya PKR yang diadakan di Pusat Konvensyen Shah Alam, dihadiri kira-kira 4,000 orang, petang tadi.

PKR harap bertanding di kawasan campuran

Dalam sidang media yang diadakan selepas konvensyen tersebut, Azmin Ali menyatakan hasrat PKR untuk bertanding di kawasan campuran. Ketika diminta MerdekaReview untuk mengulas, beliau berkata, "Kalau kita tengok balik sejarah Barisan Alternatif dan juga Pakatan Rakyat, Keadilan diberikan tugas untuk bertanding di kawasan-kawasan campuran mulai tahun 1999. Dan kawasan-kawasan ini secara relatifnya memang kawasan-kawasan yang sukar. That's why itu kita kalah teruk (tahun) 1999 dan juga 2004."

"Tetapi kita terus bekerja, dan kita telah membuktikan kepada teman-teman Pakatan Rakyat bahawa kita telah mendapat sokongan yang baik di kawasan-kawasan campuran kerana keyakinan kita kepada gagasan baru yang menolak perkauman dan meneruskan perjuangan berasaskan keadilan sosial. Dan sekarang nampaknya rakyat mula menerima termasuk orang-orang Melayu. Maka kita ingin menegaskan bahawa kawasan-kawasan ini cukup sesuai untuk diwakili Keadilan dalam pilihan yang akan datang."

Apabila ditanya apakah PAS dan DAP meminta untuk bertanding di kawasan campuran yang dimaksudkan, Azmin (gambar kanan) menjawab, "Belum dibuat secara rasmi...". Wartawan menyusul dengan soalan "secara tidak rasmi?", Azmin hanya menjawab "Saya tidak pasti."

Dalam sidang media tersebut, Azmin Ali tidak menolak kemungkinan berlaku "swapping", iaitu pertukaran kawasan antara parti dalam Pakatan Rakyat, di kawasan yang belum dimenangi. Untuk kerusi yang telah dimenangi parti politik masing-masing, ia dijangka akan terus dipertanding parti yang menang di kawasan tersebut.

Ketika ditanya kawasan yang dimenangi calon PKR, tetapi wakil rakyat kemudiannya berpaling tadah - apakah kerusi ini akan diberi laluan oleh PAS dan DAP, agar PKR boleh bertanding semula, beliau menjawab, "Saya ingin menegaskan bahawa undi yang diperolehi oleh Keadilan bukan kerana calon yang berkenaan. Tetapi rakyat hari ini memilih untuk mempertahankan sistem dua parti. Maka mereka membuat keputusan sama ada (memilih) Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat. Calon yang berkenaan walaupun datang daripada Keadilan, tapi mewakili Pakatan Rakyat."

"Dan kita nyatakan dengan tegas bahawa kerusi-kerusi itu dimenangi oleh Keadilan kerana rakyat yakin parti yang mampu membawa perubahan bukan individu yang berkenaan," Kata Azmin Ali ketika merujuk kepada sesetengah kerusi parlimen seperti Bayan Baru (Zahrain Hashim), Bandar Kulim Baharu (Zulkifli Noordin) dan sebagainya.

Apabila ditanya lagi sama ada PAS dan DAP sudi memberi laluan kepada PKR, Azmin berkata, "Saya bagi pihak parti mengatakan kita telah mengambil pendirian bahawa Keadilan akan terus mewakili kawasan-kawasan yang berkenaan, Keadilan! Kita akan letak calon yang terbaik kali ini."

Wartawan mendesak dengan soalan sama ada PAS dan DAP telah bersetuju dengan kenyataan di atas, Azmin Ali berkata, "Kita akan maklumkan kepada mereka, ini pendirian parti bahawa kemenangan dalam pilihan raya lepas bukan kerana individu berkenaan tetapi kerana Keadilan."

Sebelum ini, Azmin Ali dalam ucapan beliau menegaskan bagaimana Parti KeADILan berkembang dari sebuah parti politik yang tidak ditaruh harapan, kepada sebuah parti terbesar dalam PRU tahun 2008 dengan jumlah kerusi parlimen terbanyak dalam barisan pembangkang.

"Walaupun pada peringkat awa,l penganalisa politik melontarkan dakwaan bahawa parti ini tidak akan bertahan lama dengan gagasan yang berani ini. Tetapi Alhamdulillah setelah 12 tahun parti ini terus berkembang dengan pantas, maju dan mendapat sokongan rakyat pelbagai kaum di seluruh negara."

Beliau memberi stastitik, bagaimana Parti Keadilan Nasional yang bertanding pada tahun 1999, memperolehi 773,679 undi (11.67%), menurun kepada 617,518 undi (8.9%) pada tahun 2004, dan sokongan rakyat melonjak kepada 1,509,080 undi (18.58%) pada tahun 2008.

BERSIH 2.0 : Pemuda PAS Beri Amaran Pada Perkasa

- Hentikan tindakan samseng ugut rakyat
Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPMM) beri amaran kepada Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali dan ahli-ahli pertubuhan itu agar menghentikan tindakan samseng mereka dan ugutan kepada rakyat Malaysia khususnya kalangan bukan Melayu yang mahu menyertai Himpunan Bersih 2.0. Pemuda PAS bersedia menjadi perisai kepada rakyat pelbagai kaum yang hadir dalam perhimpunan Bersih 2.0 sekaligus menolak sebarang tindakan provokatif yang cuba diadakan oleh Perkasa untuk menimbulkan suasana tegang dan huru-hara.

DPPM kesal dengan risalah perkauman yang diedarkan Perkasa yang menyebut "Awas!!! Ambiga Wanita Hindu yang Merbahaya". Ini sudah melampau dan jelas satu penghinaan kepada Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan dan kaum lain. DPPM juga kesal kerana Ibrahim dalam ucapannya di Kelab Sultan Sulaiman turut memberikan amaran kepada Kaum Tiong Hua supaya membeli makanan tambahan untuk disimpan dirumah jika Himpunan Bersih 2.0 tidak dihentikan kerana Perkasa akan lakukan apa sahaja bagi menghentikannya. Mereka mahu lakukan apa? pukul orang India, pecah rumah dan kedai orang cina? bakar rumah ibadat? atau pijak kepala babi dan lembu di dataran Merdeka?

Siapa Perkasa yang mahu melawan kebangkitan rakyat. Apa tujuan mereka membuat ugutan kepada kaum bukan Melayu. Negara ini milik semua dan rakyat berhak turun ke jalan raya untuk menyatakan tuntutan mereka secara aman.

DPPM yakin bahawa Perkasa bekerja untuk Umno yang kini terdesak untuk menahan asakan Bersih 2.0. Mereka memperkudakan Ibrahim dan ahli mereka dalam Perkasa untuk mewujudkan suasana huru hara. Perkasa cuba mengumpan supaya pihak Polis membuat tangkap awal termasuk mengunakan akta ISA. Malah mereka cuba mencabar Polis untuk menangkap pemimpin mereka sendiri sebagai korban untuk menunjukan keadilan Polis dalam bertindak, walhal yang mahu membuat huru hara adalah pelampau Perkasa sendiri.

DPPM melihat Perkasa cuba untuk mewujudkan 13 Mei kedua, mereka mahu Operasi Lalang berulang. Ugutan-ugutan ekstrim mereka menunjukan bahawa mereka memang kumpulan pelampau yang wajar diambil tindakan oleh pihak Polis. Kenapa pihak Polis berdiam bila Perkasa membuat ugutan? Diharapkan Polis tidak menutup mata dan telinga hanya kerana Perkasa melaungkan slogan yang kononnya mahu membantu Menteri Dalam Negeri didalam menghadapi Bersih 2.0.

DPPM memberikan jaminan kepada orang-orang Melayu dan bukan Melayu bahawa Himpunan Bersih 2.0 akan berjalan dengan aman dan selamat. Semua peserta dilarang membawa sebarang senjata atau melakukan kerosakan dan provokasi. Peserta Bersih 2.0 yang akan hadir diminta menghormati peniaga dan penduduk Kuala Lumpur serta menjaga kebersihan sepanjang himpunan berlangsung.

Ayuh! semua rakyat, semua anak muda. Jangan hirau, jangan takut pada pelampau Perkasa. Tunjukan kuasa rakyat, bersama kita perkukuhkan desakan rakyat untuk memastikan Pilihanraya Bersih dan Adil dilaksanakan di negara ini.

Riduan Mohd Nor
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Pelancaran BERSIH 2.0 Dapat Sambutan Hebat

KUALA LUMPUR : Chinese Assemble Hall Kuala Lumpur tiba- tiba bergegar dengan laungan semangat para NGO untuk mempertahankan himpunan BERSIH 2.0 yang akan diadakan 9 Julai nanti.

Laungan yang dilontarkan para NGO mendapat sambutan hampir 2500 penyokong yang hadir pada majlis Pelancaran BERSIH 2.0 malam ini.
Mereka hadir dengan memakai lilitan kain kuning dikepala bertulis perkataan BERSIH 2.

Rata- rata mereka kelihatan bersemangat dan memberikan respon yang memberangsangkan.

Sebaik sahaja majlis pelancaran bermula, sebuah rakaman video dipertontonkan kepada hadirin yang hadir bersabit kegiatan politik wang oleh parti Barisan Nasional (BN) ketika Pilihan Raya Negeri Sarawak April lalu untuk membeli undi masyarakat bumiputera negeri itu.

Antara sedutan memaparkan klip sejumlah wang disusun di rumah panjang untuk diedarkan kepada pengundi selain borang 14 yang enggan diserahkan kepada wakil parti gabungan pembangkang.

Antara NGO yang hadir adalah, Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Jaringan Rakyat Tertindas(JERIT), Lawyers for Libelity, Kelab Menteri Besar Selangor, IKRAM, GAMIS, CIJ, TENAGANITA, Mahasiswa UNISEL dan banyak lagi.

Himpunan BERSIH 2.0 terpaksa diadakan berikutan keengganan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan kerajaan pemerintah mengadakan pilihan raya secara telus dan adil.

Antara empat tuntutan yang masih belum dipertimbangkan adalah bersihkan senarai pengundi, merefomasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal dan akses media yang bebas dan adil.

Sempena himpunan BERSIH kali kedua ini, dua lagi tuntutan ditambah iaitu, tempoh pilihan raya 21 hari dan memulihkan kreadibiliti agensi kerajaan.

Gabungan BERSIH 2.0 berpendapat demokrasi yang telus seharusnya melalui pilihan raya yang bersih, bebas dan adil.

BERSIH 2.0 juga akan mengadakan siri jelajah untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai isu- isu pengubahan sempadan pilihan raya dan lapan tuntutan BERSIH 2.0.

Siri jelajah itu kan diadakan di Shah Alam, Kuala Selangor, Johor, Melaka, Pulau Pinang, Seberang Perai, dan Perak.

Satu sesi telah pun diadakan di Kelantan pada Sabtu lepas.

BERSIH 2.0 juga menyambut baik tindakan Pemuda UMNO yang turut berhasrat mahu mengadakan perhimpunan aman dan menuntut penambahbaikan sistem pilihan raya.

BERSIH 2.0 juga menganggap tindakan Pemuda UMNO itu sebagai tanda bahawa himpunan BERSIH 2.0 efektif dalam mempromosikan demokrasi yang dinamik dan membawa tekanan yang kuat kepada SPR untuk reformasi pilihan raya.

Penganjur himpunan ini juga cuba meyakinkan pihak polis dan pihak- pihak lain bahawa BERSIH 2.0 adalah satu gerakan rakyat yang aman dan sentiasa akan berkerjasama dengan polis.TVS

PAS: Apakah negara sudah ada dua undang-undang?

Pada 19 Jun 2011 akhbar perdana melaporkan beberapa perarakan membantah perhimpunan bersih yang dianjurkan oleh "baby UMNO" PERKASA di Kota Bharu dan Alor Setar. Laporan itu menyebut di Kota Bharu dihadiri oleh 2500 orang ketika membuat laporan di Balai Polis Kota Bharu yang diketuai oleh Presiden Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) Azmi Ali dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA). Tindakan yang sama dibuat oleh Presiden Kimma Syed Ibrahim Kader di Kuala Lumpur.

Di Alor Setar kira-kira 500 ahli Perkasa Daerah Kota Setar berkumpul di kawasan dataran berhadapan Masjid Zahir, bagi menyatakan bantahan terhadap perhimpunan BERSIH. Himpunan dibuat sebelum membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar pada pukul 10.30 pagi.

Sebenarnya tidak ada masalah perhimpunan atau perarakan yang dibuat oleh mana-mana pihak, kerana ini adalah hak yang dibenarkan oleh perlembagaan. Biarlah pihak yang membantah perhimpunan BERSIH membuat bantahan. Persoalannya kenapa himpunan BERSIH 9 Julai 2011, belum buat sudah diugut untuk ditangkap? Manakala perhimpunan menentang BERSIH tidak diapa-apakan. Apakah di negara ini sudah ada dua undang-undang? Jika himpunan dibuat oleh pihak sokong UMNO ia kebal daripada sebarang tindakan. Jika pihak Pakatan Rakyat, belum himpunan dibuat sudah hendak ditangkap, seperti kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar kepada penganjur BERSIH. Inilah Malaysia negaraku, inilah polis di negaraku.

*Kenyataan media oleh Idris Ahmad (gambar kanan) selaku Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Felda Hutang RM6 Billion: Jawab Segera

Hutang RM6 bilion: Anak masih tunggu penjelasan Felda

Tidak cukup sekadar mendakwa kedudukan kewangan Felda adalah stabil dan para peneroka tidak perlu bimbang, kata Mazlan Aliman.

PETALING JAYA: Para peneroka Felda di seluruh negara masih menunggu penjelasan yang lengkap daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berhubung hutang agensi kerajaan itu yang berjumlah RM6 bilion dari Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP).

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman berkata, tidak cukup sekadar mendakwa kedudukan kewangan Felda adalah stabil dan para peneroka tidak perlu bimbang.

Beliau berkata demikian kepada FMT berhubung kenyataan Datuk Ahmad Maslan yang mengakui Felda ada membuat pinjaman RM6 bilion dari KWSP dan menyatakan bahawa kedudukan kewangan agensi itu adalah stabil dan para peneroka tidak perlu risau.

Tegas Mazlan, “sehingga hari ini kita masih menunggu penjelasan yang lengkap dari Ahmad Maslan mengenai butiran pinjaman dan untuk apa pinjaman RM6 bilion itu dibuat.

Kalau dulu, Ahmad Maslan mendakwa salah satu sebab Felda mengalami susut rezab tunai lebih RM1.3 bilion dalam tempoh lima tahun adalah disebabkan perbelanjaan tanaman semula.

“Baru-baru ini, Ahmad Maslan mendakwa sebahagian pinjaman RM6 bilion itu juga digunakan untuk membiayai kos penanaman semula pokok kelapa sawit,” terang beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat dan Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah parti itu.

Mazlan menjelaskan, sekiranya Felda membelanjakan sebanyak RM4 bilion untuk menjalankan kerja-kerja penanaman semula maka ini bermakna kos seekar menelan belanja sebanyak RM100,000.

Tidak masuk akal

Ini suatu jumlah yang tidak masuk akal kerana sekiranya para peneroka sendiri yang mengerjakan tanaman semula, ia hanya menelan belanja sebanyak RM10,000 sahaja untuk seekar,” jelas beliau.

Beliau menegaskan bahawa banyak keraguan yang timbul di mana Ahmad Maslan perlu memberi penjelasan yang memuaskan kerana pengurusan kewangan Felda tidak dijalankan dengan telus.

“Keadaan ini juga menunjukkan komitmen kerajaan yang langsung tidak peduli akan nasib para peneroka dan kerajaan dilihat seolah- oleh lebih cenderong untuk menutup segala kelemahan dan penyelewengan yang berlaku dalam agensi itu
.

Oleh sebab itu katanya, Anak menggesa satu suruhanjaya bebas ditubuhkan untuk menyiasat pengurusan kewangan Felda yang didakwa mengalami kerugian yang teruk.

Sementara itu, Ahli Parlimen Permatang Pauh Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini mendakwa pelaburan luar negara yang dibuat oleh Kumpulan Felda dengan menggunakan wang yang dipinjam daripada KWSP itu semuanya mengalami kerugian.

“Kami percaya bahawa semua pelaburan luar negara yang dibuat oleh Felda Global dengan menggunakan pinjaman wang KWSP itu mengalami kerugian terkumpul hampir RM500 juta dari tahun 2007 hingga 2010,” ujar beliau.

Menurut Ketua Pembangkang itu, pelaburan luar tersebut meliputi dalam syarikat Felda Iffco Sdn Bhd, Twin Rivers Technologies US, TRT-ETGO Canada, Felda Global Ventures Middle East dan juga Felda Global Ventures Arabia. -FMT


GB sudah ulas sebelum ini di SINI. Petikan:

Ahmad Maslan tidak dapat memberi penjelasan kenapa, Felda perlu membuat pinjaman RM6bilion jika kedudukan kewangannya kukuh.

Yang nyata selama ini, rakyat melihat, FELDA dijadikan "penyedia dana" untuk UMNO-BN.

Cukup menghairankan KWSP boleh membenarkan pinjaman sebegitu besar kepada FELDA yang berada di ambang kebangkrapan sedangkan wang KWSP adalah milik rakyat.

Kita tidak tahu asas penilaian pelaburan yang digunapakai oleh KWSP meluluskan pinjaman kepada FELDA sedangkan sudah dimaklumkan bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing dan pelaburan itu, telah menyebabkan Felda menanggung kerugian berkumpul RM500 juta dari tahun 1997 hingga tahun lalu.

KWSP perlu jawab dan bertanggungjawab kepada rakyat selepas ini. -GB

BERSIH 2.0: Tiada Hujan Tanpa Awan

Menuju BERSIH 2.0, sudah beratus-ratus laporan polis dibuat oleh wakil-wakil BN melalui UMNO di seluruh Malaysia dan proksi-proksi yang dihantar atau ditubuhkan di pelbagai NGO. Termasuklah ugutan pihak kerajaan untuk menggunakan 'penjara kekal' ISA. Hentaman demi hentaman di peringkat awal kepada seluruh aktivis masyarakat yang digemparkan bahawa penangkapan awal secara besar-besaran oleh pihak polis bagi menyekat gegaran BERSIH 2.0 ini.

Pihak kerajaan perlulah bersikap adil dengan lawan mereka. Jika BN menggunakan KOTOR, maka lawan mereka pastilah menggunakan BERSIH. Doktrin KOTOR melalui siaran televisyen sebenarnya lebih hebat dan tiada lawan yang mampu menyekatnya. Persepsi betapa teruknya Pakatan Rakyat dan betapa mulianya UMNO diserap ke dalam minda rakyat melalui 'risalah saraf' Utusan Malaysia dan sekutunya.

Jadi, BERSIH tidaklah setanding KOTOR yang dianjurkan oleh UMNO. BERSIH hanyalah sekadar perhimpunan aman yang ingin membuat beberapa tuntutan sempena pilihanraya umum. BERSIH hanyalah sekadar berjalan kaki secara beramai-ramai yang pastinya tidak menimbulkan kekacauan serta keganasan yang dimanipulasikan oleh beberapa pihak.

Tidak relevan bagi pihak berkuasa untuk memulakan kekacauan. Tiada hujan tanpa awan. Mana mungkin akan berlaku huru-hara tanpa satu tekanan atau desakan. Itulah bidang tugas polis FRU yang hadir pada setiap kali demonstrasi. FRU datang dengan pelbagai pakaian, samada uniform biru berkepala merah atau uniform rakyat yang menjadi provokator utama.

Persoalan demokrasi dan kebebasan bersuara sudah tidak perlu diperbahaskan lagi. Malaysia mengamalkan perkara tersebut hanyalah untuk menutup mulut ahli-ahli akademik. BERSIH 2.0 dikatakan bakal menggemparkan dunia politik tanah air sepertimana BERSIH kali pertama. Itulah muhasabah bagi UMNO yang digunakan untuk BERSIH 2.0.

Apa pun ancaman yang digunakan untuk menyekat kemaraan aktivis rakyat, perkara itu tidak dipandang pun. Jika kerajaan BN belajar menyekat daripada pengalaman kerajaan Mesir, Yaman dan Tunisia sebelum ini, maka rakyat memperoleh semangat juang daripada rakyat mereka.

Justeru, kerajaan Putrajaya tidaklah perlu takut jika kekuatan mereka sangat tinggi. BERSIH 2.0 hanyalah himpunan rakyat membuang KOTOR.

Muhammad Hafizuddin Muhamed Noor
Mahasiswa UIAM

Pelancaran BERSIH 2.0 : Perhimpunan Tetap Diadakan, Jangan Takut

Bersih 2.0 Berdiri Sendiri Dengan Dokongan Rakyat

Bersih 2.0 tidak didukung atau dimonopoli oleh mana-mana bangsa atau kaum tertentu dalam menentukan agendanya demi memberi nafas pada pergerakan itu.

Gambar: Sasterawan Negara, Datuk A.Samad Said turut hadir di majlis pelancaran BERSIH 2.0 malam tadi.

Sebaliknya pada pelancaran Bersih 2.0 malam ini bukan sahaja dapat dilihat melalui sokongan dan perancangan tidak berbelah bagi dari pelbagai Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang teguh dalam memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil di bawah kepimpinan Pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan.

Malah kedatangan lebih 30 NGO yang menyokong gerakan ini semasa pelancaran malam ini jelas memperlihatkan kepelbagaian dan kesatuan harimoni gerakan ini.

Hampir 2500 hadirin terharu mendengar ucapan ringkas Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said yang memberi analogi 'Pesta Teh Boston' pada 1773 yang membawa kepada kemerdekaan Amerika Syarikat.

Menurut beliau, ucapan Samuel Adams yang membawa peristiwa tersebut bahawa kejayaan sesuatu perkara tidak bergantung kepada jumlah besar sesuatu organisasi sebaliknya idea yang membakar semangat orang lain.

"200 tahun lalu, tokoh Amerika Samuel Adams dan kelompok kecil telah menumpahkan teh di pelabuhan Boston. Samuel berkata, ia tidak memerlukan majoriti untuk berjaya, tetapi minoriti yang bekerja terus dan tanpa penat untuk menyalakan unggun semanga.

"Kita nyalakan unggun api itu malam ini," tegas beliau disambut dengan laungan semangat para hadirin.

Pemimpin Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin pula dengan tegas menyatakan Bersih 2.0 akan terus berjalan walaupun mendapat tekanan pelbagai pihak.

"Bukit Aman kata nak tangkap dulu. Kita takut atau tidak? Bersih tidak boleh dihalang, kita akan tetap turun," katanya yang mempunyai pengaruh tinggi di kalangan belia.

Wakil NGO Lawyers For Liberty Fadiah Nadwa Fikri pula menyatakan LFL akan membantu dalam perkara yang melibatkan perguaman dalam himpunan raksaksa ini.

"LFL menyokong penuh perhimpunan Bersih 2.0 supaya ia telus dan adil dan kami akan turut bersama turun pada 9 Julai nanti," tegas beliau.

NGO lain yang tegas memberi sokongan dan berjanji akan mengikuti himpunan ini ialah Aliran Kesedaran Rakyat (ALIRAN) All-Women’s Action Society (AWAM) Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Centre for Independent Journalism (CIJ) Civil Rights Committee, KLSCAH Community Action Network Democratic Action Party ERA Consumer Malaysia (ERACON) Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) Group of Concerned Citizens (GCC) Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) Labour Resource Centre (LRC) Malaysia Youth & Student Democratic Movement (DEMA) Malaysian Trade Union Congress Malaysian Voters Union (MALVU) National Human Rights Society (HAKAM) Pusat Komunikasi Masyarakat (KOMAS) Research for Social Advancement (REFSA) Save Ourselves (SOS Penang) Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)dan pelbagai lagi.

Dijangkakan lebih ramai lagi yang akan menyertai perhimpunan ini sekali gus mampu mengumpulkan lebih 50 ribu orang jika sokongan NGO ini dimeteraikan.


Ambiga: Perhimpunan BERSIH tetap diteruskan

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) Datuk Ambiga Sreenevasan menegaskan bahawa perhimpunan BERSIH pada 9 Julai depan akan diteruskan.

Beliau menolak cadangan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilaporkan akan meminta perhimpunan BERSIH 2.0 dibatalkan jika perdana menteri berjanji pilihan raya umum diadakan secara bersih dan adil.

"Keputusan (membatalkannya) bukan di tangan kamu, tetapi ia ditangan kami," katanya sambil menegaskan perhimpunan itu tetap diteruskan.

Menurutnya, perhimpunan pada 9 Julai depan adalah untuk rakyat dan bukan untuk kepentingan dirinya.

"Saya menolak untuk memberi sebarang komen terhadap perkara menyerang peribadi saya.

"Perhimpunan ini bukan untuk saya, ia adalah untuk kamu, untuk rakyat. Ia tentang rakyat Malaysia," katanya.

Oleh itu, katanya, perhimpunan 9 Julai di tiga lokasi akan diteruskan.

Tiga lokasi yang ditetapkan oleh gabungan itu adalah pusat membeli belah Sogo, Masjid Kampung Baru dan Bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Ambiga yang juga seorang peguam menegaskan demikian sewaktu berucap merasmikan pelancaran perhimpunan BERSIH di Dewan Perhimpunan Cina Selangor-Kuala Lumpur di ibunegara malam ini.

Beberapa jam sebelum pelancaran itu, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) dan lebih 57 NGO gabungan di bawahnya turut melancarkan perhimpunan Gerak Aman pada tarikh yang sama.

Penyokong PERKASA juga bertindak membakar dan memijak gambar Ambiga sejurus selepas perhimpunan tersebut.

Dalam risalah yang diedarkan kepada hadirin yang hadir dalam perhimpunan petang tadi, mereka mengingatkan bahawa Ambiga merupakan "Wanita Hindu Yang Merbahaya" susulan tindakannya yang didakwa boleh menggugat Melayu dan Islam.

Malah dalam ucapan beberapa pemimpin petang tadi, ada di antara mereka membuat kecaman peribadi terhadap Ambiga.

Amiga juga menegaskan bahawa masyarakat sivil akan mengetuai perhimpunan tersebut, dan bukannya diketuai oleh parti politik seperti mana dilaporkan.

Ambiga juga turut memberi jaminan kepada polis bahawa perhimpunan mereka adalah aman sepertimana yang telah ditunjukkan dalam perhimpunan BERSIH pertama pada November 2007.

Beliau sekali lagi mengajak semua pihak termasuk BN supaya menyertai perhimpunan tersebut bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil.

Katanya dengan demikian, ia juga memberi kebaikan terhadap kredibiliti kepada BN.

Beliau turut membacakan lapan tuntutan mereka dalam perhimpunan itu iaitu membersihkan senarai undi, mereformasi undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minima 21 hari, memperkukuh institusi awam, menghentikan rasuah dan menghentikan politik kotor.

Sementara itu, ahli jawatankuasa PAS Pusat Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berjanji akan mengerahkan 100,000 anggotanya menyertai perhimpunan tersebut.

"Saya mewakili kepimpinan PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi memberi sokongan 100 peratus terhadap perhimpunan BERSIH," katanya disambut dengan laungan takbir.

Manakala wakil daripada parti politik yang lain termasuk NGO gabungan turut berucap dan menyatakan sokongan untuk menyertai perhimpunan tersebut.

Selepas perasmian tersebut, lebih 700 hadirin dihiburkan dengan paluan gendang rancak yang mengasyikan bagi menaikkan semangat penyokong perhimpunan itu. -mk

Pengakuan Tuan Guru Nik Aziz tentang keistimewaan Tuan Guru Haji Hadi Awang yang bakal diputar belit UMNO dan Utusan Meloya

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9VCM9ncg1Chljt-hnm5mVgPXx0jTZcppfc0WC0T6ZtS-WIABmCSFrYO1kt8BQFUFrDdQ7SsSzce1H2ekviAoNZ9KahZoq3-UJ0wy0JZOzsbpF4uEvNyVdCK0Tg3uyqzU-SqZgHx_KvfI/s400/TokGuruNikAziz05.jpg

“ Dua, tiga hari lepas ada sorang nama Puad Zarkashi, ambe tok kenal dia. Dia cabar ambe, Mursyidul Am dalam Utusan Malaysia muka depan: Puad Zarkashi cabar Nik Aziz supaya buang Islam. Allah…Puad Zarkashi ni namo orang melayu, kalo boh (letak) nama Ah Chong munasabah. Kalo Ah Chong cabar ambo buang Islam munasabah mugo dio tidok Islam. Fuad Zarkashi: Fuad pun Bahasa Arab, Zarkashi pun nama gelaran bagi seorang ulama’ besar..feqah..tok terpikir dale kepala kito seorang yang Melayu, namo pulok nama arab keduo cabar buang Islam…Allah

Cerdik cina MCA ni dia duk diam. Dio alot puak-puak ni. Alot..alot ni alat la. Ibarat orang panggil terompah kayu. Orang ni jadi terompah kayu bagi MCA. Terompah ni bila kio pakai, gi dale selut pon takpo mugo mu terompah, gi dale najis pon takpo mugo mung mugo mu terompah. Pakai terompah ni supaya kaki aku bersih. Jadi, hamba Allah ni a lot orang melayu supaya cakap mende lagu ni. Dia duk diammm. Dai tepuk punggung.

Para hadirin semuo, dio suruh buang Islam ni kerananyo negara berkebajikan. Dio kata PAS sekarang takdop doh Islam; kebajikan. Mu orang UMNO, aku orang PAS aku reti masalah PAS lebih daripada UMNO, lebih dari mu. Tu jawab pertama. Nok main kasar. Mu orang UMNO, mu reti gapo..aku orang PAS, aku reti la mende ni
Hok buat ucapan di Kuala Lumpur nu bukan sebarang orang. Orang yang berkelulusan. Nok royat ari ni satu benda; Ustaz Hj Hadi ni dio royat ke ambo dia jupe ngan Nabi, tiga kali. Mimpi jupo Nabi tigo kali doh. Orang lain duk jupo syaitan dalam tidur. tindih di hantu.. Dio jupo ngan Nabi tiga kali, dan di akhir sekali –hok dio mimpi akhir sekali- dia sebut, Nabi sebut ke dio ‘siiru ‘ala barakatillah’. Nabi mitok Ustaz Hadi bergerak atas berkat Allah Taala. Ambo mimpi sekali je jupo dengan Rasulullah, dio tiga kali. Jangan main-main. Dio orang mengaji di Madinah, pah buat di Kaherah. Orang ni buatnya ilmu…..”

Pemuda Bersamamu v3

Kadir Jasin tidak berani sebut hal Rais Yatim, Rosmah dan Najib Razak!


Kerajaan Rakyat : Penyokong tegar parti haprak Umno, A kadir Jasin menulis di dalam blognya:

Hari ini, akhbar percuma The New Straits Times dan The Sunmemukadepankan berita dan gambar sepasang suami-isteri Cina Malaysia yang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan membunuh pembantu Indonesia mereka.

Terima kasih dan tahniah kepada NST dan The Sun. Tidak sebuah pun akhbar Melayu menyiarkan berita itu di muka depan, melainkan sebagai "blurb".

Fong Kong Meng, 55 tahun dan bininya, Teoh Ching Yen, 33 dituduh membunuh Isti Komariyah di rumah mereka di Sea Park, 5 Jun lalu. Pasangan Cina ini dituduh menyeksa Isti, menyebabkan luka di dahi dan tangannya. Dia mati di Pusat Perubatan Universiti Malaya pada 5 Jun.

Kadir Jasin juga turut menulis : "saya rasa sudah sampai masanya kita berhenti daripada sikap hipokrasi dan ketidakpedulian kita."

Perbuatan sesetengah majikan yang mengkhianati dan bertindak zalim terhadap pembantu rumah samada dari mana mereka datang atau bangsa dan agama apa yang mereka anuti, amat menyalahi bukan hanya undang-undang negara malahan ia bertentangan dengan tamadun manusia.

Kadir Jasin seterusnya menulis : Melihatkan kekejaman sesetengah orang Malaysia terhadap pembantu rumah dan pekerja asing mereka, perasaan simpati dan peduli saya semakin luntur apabila membaca berita majikan tempatan diserang atau dibunuh oleh pekerja mereka.

Pelik, A. Kadir Jasin yang kononnya seorang wartawan veteran dan disegani, gagal mengikis sikap hipokrasi dalam penulisannya! Panjang lebar tulisan Kadir Jasin tetapi tidak satu patah perkataanun beliau berani menyentuh dakwaan perbuatan rogol yang dilakukan oleh seorang pemimpin Umno yang bertaraf menteri sepertimana yang didakwa melalui pendedahan : "seorang amah Indonesia yang didakwa dirogol oleh seorang menteri Malaysia, NGO - Migrant Care"

A. Kadir Jasin mengakhiri postingnya dengan : Akhirnya, nama negara menjadi busuk dan jelik. Kerana beberapa ekor kerbau yang membawa lumpur busuk, kita semua terpalit, kotor dan jijik.

Kementerian (Keselamatan) Dalam Negeri, polis dan pihak-pihak lain yang bersangkutan mungkin tidak mahu mengaku, malah menafikan dengan sekeras-kerasnya jolokan negara kita sebagai the murder capital of the world. Tetapi kalau kita baca akhbar, itulah gambarannya. Wallahualam.

Untuk pengetahuan Kadir Jasin, Malaysia mendapat jolokan sebagai "the murder capital of the world" bermula dari pembunuhan Altantuya Shariibuu. Siapakah perancangan sebenar dalam kes pembunuhan model Monggolia itu? .... Kalau Najib pernah dituduh meliwat Altantuya, kebarangkaliannya Rosmah Mansor dan Najib Razak sendiri terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya amat sukar untuk dinafikan!

Nota: Baik akhbar maupun blogger haprak Umno, menipu dan memutarbelitkan fakta adalah tugas utama mereka.

Utusan Cuba Bermain Api.. Kaitkan Agama Dengan Pengganas.

Utusan cuba mengaitkan sekolah agama dengan keganasan , Ini cukup parah untuk umat islam di malaysia dengan mengambarkan keadaan yang amat membahayakan umat islam di tanah air sendiri..

Ada pihak yang memandang serong keatas sekolah-sekolah agama islam dalam negara kita ini . Ia mencerminkan sifat anti islam dengan sesuka hati melebel sesuatu yang bakal meningkatkan kemarahan umat islam.

Sungguh biadap mereka ini . apa mereka ingin cuba bermain api .. Kurang ajar siapa punya agenda yang cuba memburuk-burukan agama kita .

Belum lagi habis kemarahan terhadap karikatur yang biadap yang di keluarkan oleh Utusan ditambah lagi dengan sewenang-wenang melebel keganasan terhadap sekolah agama...

Kami pohon kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom supaya menggambil tindakan tegas terhadap dajal-dajal ini...

Tiada sekolah agama di negara ini rekrut pelajar sertai JI
YAN 19 Jun
– Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, tiada sekolah agama atau maahad swasta di negara ini secara langsung merekrut pelajar untuk menyertai kumpulan militan Jemaah Islamiah (JI).

Beliau berkata, sebenarnya yang berlaku ialah kumpulan berfahaman ekstrem dan berasaskan ideologi pemimpin militan seperti JI sentiasa bergerak untuk menyerap masuk ke dalam sekolah-sekolah ini.

"Kita pasti dari maklumat yang diterima aktiviti ini berlaku bukan atas nama sekolah atau maahad tetapi memang wujud orang atau kumpulan yang berusaha meresap masuk mempengaruhi pelajar.

"Kumpulan ini sering menggunakan agama bagi merealisasikan matlamat mereka dan sebab itu Islam dikaitkan dengan keganasan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini semasa diminta mengulas laporan akhbar mengenai sebuah maahad swasta di Malaysia yang dikesan cuba merekrut belia menyertai kumpulan militan.

Beliau berkata, polis, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Agama Islam negeri-negeri sentiasa memantau kegiatan JI dan kumpulan militan lain yang cuba meresap masuk menyebarkan fahaman ekstremis mereka ke maahad di negara ini. – Bernama

BERSIH 2.0 Dilancarkan, Ambiga Tak Layan Serangan Peribadi Perkasa

Pelancaran BERSIH 2.0 Dapat Sambutan Hebat

KUALA LUMPUR 19 JUN : Chinese Assemble Hall Kuala Lumpur tiba- tiba bergegar dengan laungan semangat para NGO untuk mempertahankan himpunan BERSIH 2.0 yang akan diadakan 9 Julai nanti.

Laungan yang dilontarkan para NGO mendapat sambutan hampir 2500 penyokong yang hadir pada majlis Pelancaran BERSIH 2.0 malam ini.

Mereka hadir dengan memakai lilitan kain kuning dikepala bertulis perkataan BERSIH 2.

Rata- rata mereka kelihatan bersemangat dan memberikan respon yang memberangsangkan.

Sebaik sahaja majlis pelancaran bermula, sebuah rakaman video dipertontonkan kepada hadirin yang hadir bersabit kegiatan politik wang oleh parti Barisan Nasional (BN) ketika Pilihan Raya Negeri Sarawak April lalu untuk membeli undi masyarakat bumiputera negeri itu.

Antara sedutan memaparkan klip sejumlah wang disusun di rumah panjang untuk diedarkan kepada pengundi selain borang 14 yang enggan diserahkan kepada wakil parti gabungan pembangkang.

Antara NGO yang hadir adalah, Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Jaringan Rakyat Tertindas(JERIT), Lawyers for Libelity, Kelab Menteri Besar Selangor, IKRAM, GAMIS, CIJ, TENAGANITA, Mahasiswa UNISEL dan banyak lagi.

Himpunan BERSIH 2.0 terpaksa diadakan berikutan keengganan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan kerajaan pemerintah mengadakan pilihan raya secara telus dan adil.

Antara empat tuntutan yang masih belum dipertimbangkan adalah bersihkan senarai pengundi, merefomasikan undi pos, penggunaan dakwat kekal dan akses media yang bebas dan adil.

Sempena himpunan BERSIH kali kedua ini, dua lagi tuntutan ditambah iaitu, tempoh pilihan raya 21 hari dan memulihkan kreadibiliti agensi kerajaan.

Gabungan BERSIH 2.0 berpendapat demokrasi yang telus seharusnya melalui pilihan raya yang bersih, bebas dan adil.

BERSIH 2.0 juga akan mengadakan siri jelajah untuk menjelaskan kepada rakyat mengenai isu- isu pengubahan sempadan pilihan raya dan lapan tuntutan BERSIH 2.0.

Siri jelajah itu kan diadakan di Shah Alam, Kuala Selangor, Johor, Melaka, Pulau Pinang, Seberang Perai, dan Perak.

Satu sesi telah pun diadakan di Kelantan pada Sabtu lepas.

BERSIH 2.0 juga menyambut baik tindakan Pemuda UMNO yang turut berhasrat mahu mengadakan perhimpunan aman dan menuntut penambahbaikan sistem pilihan raya.

BERSIH 2.0 juga menganggap tindakan Pemuda UMNO itu sebagai tanda bahawa himpunan BERSIH 2.0 efektif dalam mempromosikan demokrasi yang dinamik dan membawa tekanan yang kuat kepada SPR untuk reformasi pilihan raya.

Penganjur himpunan ini juga cuba meyakinkan pihak polis dan pihak- pihak lain bahawa BERSIH 2.0 adalah satu gerakan rakyat yang aman dan sentiasa akan berkerjasama dengan polis. -tvsnewsAmbiga: Saya tak peduli serangan peribadi Perkasa, Bersih bukan soal individu

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Datuk Ambiga Sreenevasan menegaskan beliau tidak kisah serangan peribadi yang dilakukan oleh Perkasa berhubung usaha pihaknya mengadakan Himpunan Bersih 2.0 bulan depan.

Sambil menyifatkan serangan peribadi Perkasa agak keterlaluan, Ambiga juga berkata tiada tindakan undang-undang akan diambil terhadap pertubuhan bukan kerajaan itu.

“Apa saya boleh buat? Saya tidak akan mempedulikan serangan peribadi yang dilakukan terhadap saya kerana Bersih bukan soal satu individu.

“Bersih adalah satu gerakan kemanusiaan, kita ada 14 ahli jawatankuasa pemandu dalam Bersih dan keputusan yang dibuat ini adalah keputusan bersama Bersih,”
katanya kepada The Malaysian Insider.

Perkasa ketika pelancaran perhimpunan anti-Bersih petang tadi bertindak membakar gambar Ambiga dan memberi amaran kepada kaum Cina agar jangan keluar pada 9 Julai ini.

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali menegaskan perhimpunan anti-Bersih 2.0 yang bakal diadakan serentak akan diteruskan dan beliau tidak akan bertanggungjawab atas sebarang insiden tidak diingini.

“Cuba bayangkan jika berlaku huru-hara... jika himpunan Bersih 2.0 tidak dibatalkan, saya percaya kaum Cina perlu simpan bekalan makanan.

“Ya, apa sahaja boleh berlaku. Dan saya minta agar polis mengambil apa sahaja tindakan dan gunakan kuasa mereka untuk bertindak,” katanya pada pelancaran perhimpunan Gerak Aman di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di sini.

Ibrahim juga mendakwa Ambiga sebagai ejen Yahudi.

Selain mengecam penganjuran Himpunan Bersih 2.0, turut diedarkan risalah yang berbentuk serangan peribadi terhadap Ambiga dengan perkataan “Awas!!! Ambiga, wanita Hindu yang merbahaya.


Selain Perkasa dan Bersih, Pemuda Umno turut akan mengadakan perhimpunan pada hari tersebut.

Bersih bersama Pakatan Rakyat dan aktivis parti bersedia menggerakan Himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya adil dan bebas sebagai kesinambungan himpunan yang kali pertama diadakan pada November 2007.

PAS telah berjanji akan menggerakkan 300,000 peserta untuk menyokong perhimpunan itu untuk mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan pilihan raya adil dan bebas pada pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Tambah Ambiga, tuntutan-tuntutan yang dibuat Bersih adalah benar dan ia tidak boleh dinafikan SPR.

“Malah tiada sesiapa pun yang boleh menafikan bahawa tuntutan yang kami buat ini adalah tidak sah dan perhimpunan kita secara aman, kami juga akan gerakkan himpunan ini dengan bertanggungjawab.

“Dan, jika ada keganasan yang berlaku ia bukan daripada pihak kita,” katanya.

Ditanya sekali lagi mengenai serangan peribadi itu, Ambiga menegaskan beliau tidak akan memberi sebarang komen mengenai perkara itu dan berharap polis akan mengambil tindakan sewajarnya.

“Saya tidak akan memberikan apa-apa komen soal serangan peribadi yang dilemparkan kepada saya, saya percaya polis akan jalankan tugas mereka.

“Saya percaya polis akan ambil tindakan yang mereka fikirkan sepatutnya buat. Pada saya serangan yang dilemparkan agak keterlaluan,” katanya. -TMI

Masa PR pohon permit HARAM tak diluluskan mai PERKASA bukan main pantas diluluskannya...!!!

Pada 17hb Jun 2011, polis telah mengeluarkan satu permit kepada PERKASA untuk menganjurkan satu perhimpunan. Permit itu dikeluarkan hanya SEHARI selepas PERKASA memohonnya (pada 16hb Jun 2011).

Perhimpunan itu diadakan di Kelab Sultan Sulaiman pada hari ini, 19hb Jun 2011. Ia juga adalah tempat yang sama di mana Pakatan Rakyat pernah cuba untuk menganjurkan satu perhimpunan dan telah pun memohon permit tetapi ia telah ditolak atas alasan 'KESELAMATAN'.

Biasanya, anda perlu memohon permit 14 hari sebelum sesuatu perhimpunan diadakan.

http://bloglistpolitik.blogspot.com
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .