Ikuti Blog ini

Ribut monsun mula badai Putrajaya

Desakan dan tekanan rakyat yang dahagakan perubahan seperti tercetusnya ‘Arab Spring’ dan seterusnya merebak ke Singapura dan Thailand (seperti mana terbukti dalam keputusan pilihan raya mereka baru-baru ini) menjadikan Perhimpunan Agung Umno fokus utama.

Para pemerhati sedang mencari isyarat bagi menjawab soalan yang kritikal ketika berdepan dengan pilihan raya umum tidak lama lagi. 

Adakah Umno – salah sebuah parti politik di dunia yang paling lama memerintah – juga akan tumbang dilanda 'arus ribut monsun' kebangkitan rakyat kali ini?

Isyaratnya banyak. Setelah menonton siaran langsung sesi perasmian perhimpunan itu baru-baru ini, gambaran pertama yang saya perolehi ialah para pemimpin utama parti itu yang berada di atas pentas kelihatan resah dan bimbang.

Perasaan kurang keyakinan diri tidak dapat dipadamkan yang terbit dari ucapan pembukaan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ucapannya hambar, tidak mengandungi isi yang konkrit, yang boleh memberi keyakinan bahawa segala-galanya berjalan dengaan baik dan Umno mempunyai kekuatan untuk membawa negara ini menuju masa depan yang lebih baik dalam tempoh lima tahun akan datang.

Dalam tempoh beberapa hari mereka berhimpun, para pemimpin Umno seperti biasa memainkan sentimen perkauman dan membelasah pemimpin-pemimpin pembangkang.

Namun pada perhimpunan ini kelihatan agak unik di mana para pemimpin sesama mereka merayu supaya tidak bertindak menikam dari belakang dan melakukan khianat dari dalam. Justeru semua perwakilan bersatu dalam melafazkan ikrar taat setia kepada parti dan presiden parti.

Dalam ucapan penutup, Najib memberi amaran kepada para perwakilan bahawa jika Umno tewas kali ini, bermakna masa depan orang Melayu, agama Islam dan Raja-raja menjadi gelap.

Mengalih sasaran ucapannya kepada “28 juta rakyat Malaysia”, secara spontan beliau menegaskan, sama ada mereka (rakyat) memilih semula kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk masa depan yang lebih cerah atau menghadapi saat kehancuran di bawah pembangkang.

Semboyan perang

Mengimbau kembali episod ini, kesimpulan yang dapat saya buat ialah perhimpunan ini merupakan satu bentuk latihan untuk memukul gendang perang dan mengajak ahli-ahli supaya bersiap siaga untuk terjun ke medan perang.

Tidak ada perbahasan berhubung cabaran semasa yang kita hadapi, atau bagaimana BN boleh menyelamatkan negara ini dari terus dilanda kemelesetan ekonomi Amerika Syarikat dan krisis hutang Eropah yang memberi kesan buruk kepada ekonomi dunia dan bagaimana BN dapat membantu rakyat dalam menghadapi keperitan hidup dewasa ini.

Walaupun Najib ada menyentuh tentang perkara ini dengan merujuk kepada pelbagai program transformasi yang diperkenalkan tetapi beliau tidak membentangkan sesuatu program yang konkrit selain dalam bentuk slogan semata-mata.

Najib cuba untuk mengharumkan nama Umno dengan mendakwa kononnya mempunyai rekod yang cemerlang. Namun dakwaan beliau itu lebih banyak menimbulkan kesangsian dari keyakinan memandangkan Malaysia sudah jauh ketinggalan dalam semua bidang berbanding Singapura, Korea Selatan ddan Taiwan.

Malahan, Malaysia sekarang ini sedang berhempas pulas untuk menyaingi negara-negara yang dahulunya mundur seperti Indonesia dan Thailand dalam bidang ekonomi dan pasaran bebas.

Satu perkara yang tidak dapat disembunyikan ialah dari perbahasan yang berlangsung kini ternyata Umno sedang bergelut untuk terus menyabung nyawanya sendiri; bukan untuk membawa kesejahteraan kepada negara ini maupun untuk membantu orang-orang Melayu.

Jika sekiranya semua berjalan dengan baik seperti yang didakwa, kenapa hutang kerajaan Malaysia semakin parah dengan mencatat rekod belanjawan defisit selama 15 tahun berturut-turut walaupun memperolehi keuntungan yang lumayan hasil dari harga minyak yang melambung tinggi?

Kenapa nisbah pelaburan swasta berbanding Keluaran Negara Kasar (GDP) masih tersangkut pada takuk lama iaitu 10% (antara paling rendah di rantau ini) sejak tahun 90-an walaupun kita berada pada tahap tinggi 37%.

Kenapa rakyat hidup sengsara berikutan kos sara hidup dan harga barangan semakin meningkat manakala jumlah pendapatan dan gaji masih tidak berganjak dan statik?

Tansformasi, satu ilusi

Jika program Najib berjaya dilaksanakan kenapa gejala rasuah semakin buruk di negara ini seperti laporan Indeks Persepsi Rasuah Transparency International dan ketirisan terus berlaku dalam pentadbiran BN seperti dilaporkan dalam keluaran terbaru Laporan Ketua Audit Negara.

Jika benar BN mengambil berat tentang kehidupan semua lapisan masyarakat dan bangsa seperti yang mereka dakwa, kenapa ketegangan agama dan bangsa secara mendadak semakin buruk sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Para pemimpin Umno pula menggunakan perhimpunan itu sebagai medan untuk membelasah pembangkang dan menakut-nakutkan orang-orang Melayu bahawa bencana bakal menimpa bangsa dan agama, malahan mala petaka akan menimpa negara ini, jika Umno tidak dipilih semula memegang kuasa.

Umno mendakwa jika Pakatan Rakyat berkuasa, orang Cina akan memerintah negara ini melalui DAP dan orang Melayu akan hidup merempat, Islam diganti dengan Kristian dan nasib raja-raja Melayu tidak terbela.

Tetapi dakyah Umno ini dengan mudah dipatahkan oleh DAP dengan merujuk kepada pilihan raya umum (PRU) 2008. Pada PRU 2008, DAP hanya meletakkan 47 calon sahaja, berbanding 97 calon PKR dan 66 PAS untuk merebut 222 kerusi parlimen.

Di samping itu, ahli PAS semuanya Melayu dan PKR didominasi oleh Melayu. Jadi, bagaimana mungkin DAP menewaskan PKR dan PAS – termasuk Umno – untuk muncul sebagai kuasa besar dalam politik Malaysia?

Hakikat bahawa Umno terpaksa menimbulkan isu-isu yang tidak berasas bagi menakut-nakutkan rakyat untuk mencapai matlamat politik mereka adalah jelmaan dari rasa kecewa dan terdesak.

Pakatan terus cemerlang

Najib dalam ucapan penutupnya berkata Pakatan, jika dipilih, akan menghancurkan negara ini.

Tetapi bagaimana mungkin perkara ini boleh terjadi apabila negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan mendapat pengiktirafan dan pujian dari Ketua Audit Negara berdasarkan pengurusan kewangan berhemah dan bebas rasuah serta mentadbir dengan kebertanggungjawaban dan ketelusan?

Bukankah hakikatnya mereka telah mengurus dengan baik apabila terbukti dengan kemasukan pelaburan asing yang semakin meningkat walaupun didera dan dianaktirikan oleh kerajaan BN?

Bukankah negeri-negeri di bawah pentadbiran Pakatan melayan semua bangsa secara adil dan saksama?

Memandangkan para pemimpin Pakatan berjaya mentadbir dengan baik, bukankah ini yang Malaysia perlukan untuk mengembalikan keyakinan para pelabur asing dan menjamin masa depan yang lebih baik?

Saya pasti rakyat mampu berfikir secara waras bagi membuat pilihan yang betul, jika segala maklumat yang benar didedahkan kepada mereka. Makanya, pertarungan dalam pilihan raya umum akan datang merupakan sebuah medan peperangan dari segi penyampaian maklumat.

Jika Pakatan berjaya memberi gambaran yang sebenar kepada majoriti rakyat walaupun BN mencekam media masa dengan ketat sekali, pada masa yang tepat bagi menghadapi pilihan raya nanti, maka Perhimpunan Agung Umno itu akan menjadi sia-sia belaka.

Perhimpunan ini amat sesuai dimasukkan dalam lipatan sejarah sebagai kenangan kerana menjadi medan bagi menimbulkan kesedaran rakyat betapa buruknya jika terus bergantung kepada sistem politik feudal yang lapuk.

Kesedaran sebegini akan menjadi penentu kepada perubahan dengan menggantikan politik perkauman kepada politik rakyat dan memberi kuasa kepada Pakatan untuk membawa era baru untuk negara ini.
- Kim Quek (Free Malaysia Today)

Pilihanraya Mesir: Ada Usaha Manipulasi Keputusan, Ikhwanul Muslimin Ancam Demo

Kaherah: Ikhwanul Muslimin yang meraih undi terbanyak dalam pusingan pertama pilihan raya Mesir, mengancam mengadakan tunjuk perasaan sekiranya terdapat sebarang cubaan memanipulasi keputusan.

Pergerakan Islam yang berfahaman sederhana itu yang diharamkan selama puluhan tahun sepanjang pemerintahan kuku besi Hosni Mubarak, memperoleh 36.6 peratus undi pada pilihan raya 28 dan 29 November lalu untuk parti bagi Dewan Rakyat.

Kami akan mengadakan tunjuk perasaan di jalan raya jika berlaku penipuan dalam pilihan raya atau tindakan memanipulasi perlembagaan,” kata pemimpinnya, Mohammed Badei kepada televisyen Mesir ketika mengulas mengenai keputusan itu.

Satu perlembagaan baru akan dirangka tahun depan sebaik saja Dewan Rakyat dan Dewan Negara dibentuk menjelang Mac.

Kerajaan awam baru dijangka berdepan dengan perebutan sengit dengan tentera yang sudahpun membayangkan keinginan untuk mengekalkan beberapa keistimewaan seperti yang mereka nikmati ketika era pemerintahan Hosni.

Ia termasuk hak menyemak undang-undang yang ada kaitan dengan tentera.

Mohammed menegaskan, Ikhwan tidak inginkan kuasa monopoli, mengulangi kenyataan bahawa pergerakan itu mahukan penyertaan parti lain dalam kerajaan yang akan dibentuknya.

Pengundian pusingan pertama dalam pilihan raya pelbagai peringkat berakhir Selasa lalu dengan parti berhaluan Islam, termasuk Ikhwan dan Al-Nur yang berpendirian ekstrim memenangi dua pertiga undi.

Pilihan raya itu, yang pertama sejak penggulingan Hosni pada Februari lalu, berdepan dengan beberapa masalah.

Isnin lalu, suruhanjaya pilihan raya menurunkan peratusan jumlah pengundi daripada 62 kepada 52 peratus dan berkata keputusan daripada beberapa pusat mengundi akan ditahan kerana berlaku pelanggaran syarat. - AFP

Siapa Berani Dengan Mamat Ni..Hartanya RM 4.6 Billion Beb...

Kekayaan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud di Malaysia sahaja dilapor sebanyak U$1.46 bilion (RM4.6 bilion), melalui pemilikan aset korporat di 14 syarikat.

Maklumat itu didedahkan sebuah NGO berpengkalan di Switzerland, Dana Bruno Manser (BMF) yang berkempen menentang rasuah di Sarawak.

Dakwa BMF lagi, Taib, empat anaknya, lapan adik-beradik dan sepupu pertamanya, Abdul Hamed Sepawi, memiliki kepentingan dalam 332 syarikat-syarikat di Malaysia, lapor Malaysiakini.

Antara tiga syarikat terbesar yang dikuasai mereka, adalah Cahya Mata Sarawak atau CMS (84 peratus daripada aset bersih RM2.4 bilion), Custodev Sdn Bhd (25 peratus daripada RM1.6 bilion) dan Ta Ann Holdings Bhd (sekurang-kurangnya 35 peratus daripada RM1.4 bilion).

CMS, yang popular dengan jolokan ‘Chief Minister’s Sons’, disenaraikan sebagai konglomerat yang terbabit dengan sektor pembinaan, simen, keluli, hartanah, pendidikan, swasta dan kepentingan broker saham. Custodev pula adalah sebuah syarikat pembangunan hartanah.

Manakala Ta Ann pula bergiat dalam bidang pembalakan dan perladangan, khususnya, minyak sawit.
BMF juga mendakwa keluarga Taib adalah pemilik tunggal Achi Jaya Holdings, pemegang monopoli ke atas eksport balak, dengan aset sebanyak RM550 juta.

Penemuan ini bercanggah dengan dakwaan Taib bahawa saudara-mara dan keluarganya cuma memperolehi kekayaan di luar Sarawak, hasil kepakaran dan bakat keusahawanan mereka.

Taib juga sebelum ini menafikan ahli keluarganya bertindak sebagai proksi beliau. Sebaliknya, dakwa beliau saudara-mara dan ahli keluarganya kaya-raya kerana mereka adalah “bijak” dan “cekap”.

“Kami anggap kepentingan korporat keluarga Taib sebagai aset haram. Terdapat banyak petunjuk bahawa Taib telah menyalahgunakan kedudukannya bagi membina empayar perniagaan berbilion ringgit berdasarkan rasuah dan penipuan,” dakwa pengarah BMF, Lukas Straumann dalam kenyataan akhbar dikeluarkan di peringkat antarabangsa pada hujung minggu lalu.

“Kami terkejut melihat keluarga Taib sebegitu kaya manakala rakyat Sarawak perlu bergelut dengan kemiskinan yang berleluasa dan kekurangan infrastruktur dan bantuan kerajaan,” katanya.

Banglo milik Khairul Fahmi siap[HM] KOTA BHARU: Banglo hadiah kerajaan Kelantan kepada Khairul Fahmi Che Mat sebagai penghargaan kerana membantu Malaysia menjuarai Piala AFF Suzuki tahun lalu sudah siap, namun ia belum diserahkan kepada penjaga gol skuad bola sepak kebangsaan itu kerana belum menemui masa sesuai.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan Belia, Sukan Dan NGO Negeri, Abdul Latiff Ab Rahman berkata, mengikut perancangan banglo itu akan diserahkan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kepada Khairul Fahmi atau lebih mesra dengan panggilan Apek.

Menurutnya, sehingga kini majlis penyerahan rasmi banglo itu masih tertangguh berikutan Menteri Besar masih mempunyai urusan yang tidak dapat dielakkan manakala Khairul Fahmi pula sibuk menjalani latihan.

“Kita (kerajaan negeri) akan menyerahkan rumah banglo itu kepada Khairul Fahmi seperti yang dijanjikan kerana rumah terbabit sudah siap sepenuhnya, malah majlis ringkas akan diadakan sempena penyerahan itu.

“Bagaimanapun, disebabkan kedua-dua pihak masih sibuk dengan urusan masing-masing, kita tangguhkan penyerahan rumah berkenaan sehingga tiba waktu sesuai. Namun kita akan berusaha mempercepatkan proses penyerahan banglo itu,” katanya.

ADUN Pakatan demo bantah lawatan sambil belajar


NONEKira-kira 15 anggota Pakatan Rakyat Melaka, termasuk beberapa wakil rakyat DAP, mengadakan demontrasi secara aman di hadapan Bangunan Graha Makmur, Ayer Keroh yang menempatkan Pejabat Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) hari ini.

Mereka membantah tindakan beberapa pihak berkuasa tempatan (PBT) di negeri itu yang menghantar beberapa ahli majlis masing-masing ke luar negara, kononnya atas urusan lawatan sambil belajar.

Ketua Pembangkang Melaka yang juga ADUN Kesidang, Goh Leong San berkata, bantahan itu diadakan kerana tidak mahu PBT terbabit menggunakan wang rakyat, terutama dari hasil cukai digunakan sewenang-wenangnya.

Menurutnya, wang berkenaan sepatutnya digunakan untuk kepentingan rakyat dan bukannya untuk melancong.

"Hari ini kita buat bantahan terhadap rombongan sambil belajar itu dan ini adalah perkataan yang sering digunakan oleh PBT di Melaka setiap kali membuat lawatan ke luar negara.

"MBMB membawa beberapa ahli majlisnya ke Perth, Australia manakala Majlis Perbandaran Jasin dan Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya ke China," katanya.

Menurut Goh, perkara itu juga sudah sering kali dibahaskan dalam sidang Dewan Undangan Negeri.

"Dulu mereka kata nak buat lawatan sambil belajar untuk menyelesaikan masalah banjir tetapi malangnya masalah itu tidak selesai-selesai sehingga kini.

"Tapi perkataan sambil belajar masih lagi digunakan, kita tidak tahu apa yang mereka belajar di luar negara.

"Saya dengar kata, mereka membawa keluarga sekali, jadi saya hendak tahu bagaimana perbelanjaan mereka di sana adakah mereka gunakan wang pembayar cukai. Kita nak tahu bagaimana mereka menguruskan perbelanjaan itu.

"Kita kesal sedangkan dalam masa sama kerajaan negeri sudah menaikkan harga lesen perniagaan dan sepatutnya mereka gunakan wang lebihan cukai ini untuk kebaikan dan kemudahan rakyat bukan gunakannya untuk tujuan persendirian dengan sesuka-hati.

"Justeru, kita mengesyaki ada sesuatu yang tidak kena terhadap pengurusan kewangan ini," katanya.

Selain Goh, turut menyertai demonstrasi itu ialah ADUN Bachang, Lim Jak Wong, ADUN Bandar Hilir, Tey Kok Kiew dan Ahli Parlimen Kota Melaka, Sim Tong Him.

Manakala PAS disertai Yang Dipertua PAS Kota Melaka, Harun Mohamed dan Ketua Penerangan PAS bahagian Bukit Katil, Yusof Wahab.

Demonstrasi tersebut yang diadakan selama lima minit hampir mencetuskan ketegangan apabila segelintir yang dikatakan penyokong BN, didakwa cuba melakukan provokasi.
Namun kebijaksanaan polis berjaya mententeramkan keadaan dan perhimpunan kemudiannya bersurai. -M'kini

PAKATAN RAKYAT JANGAN TERPEDAYA HELAH ZAID IBRAHIM

 
SEDIKIT pun tidak mengejutkan apabila Presiden KITA, Zaid Ibrahim mula bersikap positif terhadap Pakatan Rakyat setelah beliau mengumumkan sebelum ini tidak akan mengganggu kawasan Najib dan Muhyiddin di dalam PRU akan datang. 
 
Bukan beliau tidak tahu perjuangan Pakatan Rakyat adalah untuk menguburkan Umno khususnya yang menjadi tunggak kerajaan sekarang, dan Umno sekarang dipimpin oleh Najib dan Muhyiddin.  Menyelamatkan Najib dan Muhyiddin bererti ingin menyelamatkan Umno walaupun tewasnya Najib dan Muhyiddin tidak bererti tewasnya Umno atau sebaliknya.  Ini yang Zaid mahu lakukan sebelum ini.  Dan, sekarang Zaid menyebut mahu menunjukkan solidariti dengan Pakatan Rakyat, bukan bererti Zaid ingin menarik balik hajatnya untuk tidak mengganggu Najib mahu pun Muhyiddin. 
 
Zaid Ibrahim terbaru menyebut, " Untuk menunjukkan solidariti kita dengan pembangkang, dan penolakan kita terhadap idea fasis dan autoritarian, KITA ingin menyatakan semula bahawa kita akan terus menyokong pembangkang dengan harapan untuk perubahan sebenar," katanya. 
 
Sesiapa yang mengenali politik Zaid tidak mudah termakan dengan apa yang diucapkan oleh bekas pemimpin PKR ini.  Jika dahulu beliau ahli Umno dan menyanjung Umno, kemudiannya tidak lagi mempercayai Umno dan menyertai PKR atas kepercayaan kepada kepimpinan DS Anwar, kemudiannya keluar dari PKR atas sebab tiada lagi keyakinan kepada DS Anwar.  Beliau menerajui KITA yang awalnya dilihat pro kepada Umno/Bn apatah lagi apabila beliau menyebut tidak akan meletakkan calon di kawasan Najib dan Muhyiddin bertanding.  Siapa yang masih sempit akalnya boleh yakin dengan kata-kata beliau yang terkini itu? 
 
Bagi saya, selagi Zaid atau KITA tidak berada di dalam saf Pakatan Rakyat, KITA perlu kita anggap sebagai musuh seperti juga Umno/Bn dan calon-calon yang bertanding atas tiket Bebas di dalam PRU nanti.  Sehubungan itu, Pakatan Rakyat diharapkan tidak terpedaya dengan helah Zaid yang mungkin mulai merasa Umno bukan lagi harapan untuk parti beliau bergantung nasib./wfauzdin.blogspot.com

DSAI Jawab!!!!! Najib dan Umno Keparak!!! (video)


Tentera Iran tembak jatuh pesawat risik Amerika


TEHERAN - Tentera Iran menembak jatuh sebuah pesawat risik tidak dipandu manusia milik Amerika Syarikat yang menceroboh ke ruang udara sebelah sempadan timur negara Teluk itu, kata laporan agensi berita rasmi Irna, lewat kelmarin.

Seorang pegawai tentera yang tidak mahu namanya didedahkan telah dipetik dalam laporan itu sebagai memberi amaran mengenai tindak balas yang keras dan memusnahkan berikutan pelanggaran ruang udara negara tersebut oleh pesawat dron Amerika itu.

'Sebuah pesawat risik RQ170 (gambar) Amerika tidak dipandu manusia telah ditembak jatuh oleh tentera Iran.

'Ia mengalami kerosakan kecil dan kini dimiliki tentera Iran,' kata laporan Irna itu sambil memetik pegawai berkenaan.
Tidak ada butir lanjut yang didedahkan.

Tentera bersekutu yang dipimpin Amerika di Afghanistan dalam satu kenyataannya berkata bahawa pesawat itu mungkin sebuah pesawat dron Amerika yang gagal menjalin hubungan dengan pengendalinya minggu lalu sedang ia menjalankan misi penerbangannya di barat Afghanistan.

Seorang pegawai Amerika yang bercakap dengan syarat tidak didedahkan namanya kerana insiden itu dianggap rahasia, berkata bahawa Amerika 'tidak mempunyai apa-apa tanda' dron itu ditembak jatuh.
Iran sedang bertikai dengan Amerika dan sekutu-sekutunya berhubung program nuklear Teheran, yang dipercayai pihak Barat bertujuan membangunkan senjata nuklear.

Iran menafikan dakwaan itu sambil berkata bahawa program nuklearnya adalah bagi tujuan kedamaian dan ia sedang mencari jalan menjana kuasa elektrik dan menghasilkan isotop bagi tujuan perubatan.
Jenis pesawat yang didakwa Iran ditembak jatuh ialah pesawat RQ-170 Sentinel.

Pesawat berkenaan dihasilkan oleh Lockheed Martin dan dilaporkan pernah digunakan untuk mengawasi pekarangan kediaman Osama bin Laden di Pakistan sedang serbuan ke atasnya dijalankan pada awal tahun ini.

Dalam satu perkembangan lain di Berlin, Menteri Luar Iran, Encik Ali Akbar Salehi, kelmarin menyuarakan rasa kesalnya berhubung serangan ke atas kedutaan Britain di Teheran.

Beliau berikrar akan mencegah serangan sedemikian pada masa depan, kata kementerian luar Jerman.
'Mengenai isu serangan ke atas kedutaan di Teheran, menteri luar Iran menyuarakan bahawa beliau amat mengesali atas apa yang berlaku,' kata satu kenyataan kementerian itu sambil mengimbas semula mesyuarat antara Encik Salehi dengan rakan sejawatannya, Encik Guido Westerwelle.

'Beliau memberi jaminan akan berbuat apa sahaja bagi mencegah insiden itu daripada berlaku,' kata kementerian itu dalam kenyataan yang dikeluarkan dalam bahasa Inggeris.

Encik Salehi menghadiri satu sidang antarabangsa utama bagi masa depan Afghanistan di Bonn, Jerman.
Di Bonn, Iran berkata ia akan menentang kehadiran tentera asing di Afghanistan selepas 2014, kata Encik Salehi, semalam, sambil menyatakan pengerahan itu tidak akan membantu kestabilan Afghanistan. AP, AFP, Reuters.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .