Ikuti Blog ini

Tidak perlu guna ISA sekat PR ambilalih kuasa - Mursyidul Am Pas

13-10-08

Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak perlu menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bagi menyekat Pakatan Rakyat (PR) melaksanakan peralihan kerajaan, kata Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

Tidak perlu bertengkar, tidak perlu menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam menyekat kami untuk melakukan peralihan kerajaan baru, jalan yang paling baik adalah menyertai PR dan bersama-sama membina sebuah pentadbiran yang berlandaskan syariat Islam, kata beliau.

Malah, Menteri Besar Kelantan itu menasihatkan “saudara-saudara daripada Umno supaya beralih kepada PAS atau masuk Parti Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), itu adalah cara yang paling baik”.

Sekiranya kerajaan BN tidak mahu PR melakukan pertukaran kerajaan, BN harus memperbetulkan keadaan yang berlaku sekarang.

Ketika ditanya mengenai masalah yang sering dihadapi Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menyebabkan peralihan kuasa yang dirancang sering kali tertangguh beberapa kali, beliau menjelaskan sesuatu perubahan yang baik apabila ingin dilaksanakan terpaksa melalui pelbagai masalah tetapi Anwar perlu tahu PAS sentiasa menyokong tindakannya itu.

Bukan senang ambil alih pemerintahan sedia ada, tetapi perlu persediaan lengkap dan bersusah payah mencapai matlamat yang diingini. Tiada kerja mudah…jika nak senang campur susah rasuahlah, katanya.

Sementara itu, Anwar semalam menegaskan tiada sasaran tarikh tentang peralihan kuasa seterusnya.

Saya tidak pernah memberi tarikh peralihan kuasa, sebaliknya mengambil langkah yang perlu dalam usaha menyampaikan hasrat rakyat kepada pemimpin, ujar beliau.

Rakyat telah menyuarakan pendapat serta kemahuan mereka, kata beliau, dan tuduhan-tuduhan yang dilemparkan ke atasnya mengenai peralihan kuasa tidak pernah diendahkannya.

Lihat sendiri Pilihan Raya ke-12 dan ditambah dengan kemenangan di Permatang Pauh baru-baru ini yang dikatakan mustahil oleh mereka (BN), ujarnya.

Bercakap pada sidang media ketika Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri pimpinan PKR di Kelab Sultan Sulaiman semalam, Ketua Umum PKR itu berkata pembangkang akan cuba menganalisis kembali belanjawan yang diumumkan kerajaan baru-baru ini pada sidang Parlimen hari ini.

Analisis tersebut, katanya, termasuklah perkara-perkara yang tidak jelas serta perincian jumlah-jumlah tertentu.

Bekas Menteri Kewangan itu juga akan mengulas krisis ekonomi yang kini melanda negara dan berada dalam keadaan bahaya.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang.


Belanjawan negara 'outdated',jumud

KUALA LUMPUR, 13 Okt - Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim mendesak agar Menteri Kewangan baru, Dato' Seri Najib Tun Razak membentang belanjawan negara yang baru.

ImageMenurutnya di sidang parlimen hari ini, belanjawan negara sebelum ini yang dibentang oleh bekas Menteri Kewangan, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dianggap sebagai 'outdated budget' dan tidak relevan dengan krisis ekonomi dunia yang sedang berlaku ketika ini.

Beliau juga berkata ia adalah, "belanjawan jumud" apabila memberikan maklum balas terhadap soalan tambahan yang diberikan Ketua Whip parlimen PAS, Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) pada sesi perbahasan Belanjawan 2009 sidang parlimen pagi tadi.

Terdahulu, Salahuddin membangkitkan persoalan kemungkinan belanjawan yang dibuat adalah mengikut sistem 'average' yang pada pendapat beliau ianya tidak sepatutnya berlaku.

"Ini soal majoriti dan tanggungjawab, Menteri Kewangan kena jawab apabila saya mengemukakan fakta unjuran harga minyak dan defisit semasa.

Image"Tetapi dia (Menteri Kewangan) tidak mahu terima, dengar atau jawab. Nak pertahankan apa sebenarnya?" ulas Anwar.

Jelasnya, belanjawan ini adalah bersifat realistik yakni keadaan semasa kewangan negara.

"Sekarang ini, setelah saya menolak preposition dalam keadaan Menteri Kewangan tidak membahas dan membicarakan mengenai krisis ekonomi semasa.

"Jawapan Menteri Kewangan nampaknya lebih fokus kepada projek mega yang bernilai berbilion ringgit tanpa tender terbuka dibuat," tegasnya.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu turut menegaskan bahawa beliau bersetuju dengan kenyataan Salahudin bahawa belanjawan ini telah ketinggalan zaman yang tidak bertujuan untuk mengambil kira kepentingan rakyat dan negara.

ImagePerbahasan belanjawan kini sedang diteruskan dengan ucapan Anwar yang dijangka berlanjutan sehingga ke petang.

Belanjawan negara sebelum ini telah dibentang oleh Abdullah pada 29 Ogos yang lalu.

Tidak beberapa lama selepas pembentangan belanjawan negara, Abdullah telah melepaskan jawatan Menteri Kewangan kepada Najib yang juga adalah Timbalan Perdana Menteri.

Ucapan Anwar di parlimen hari ini adalah yang pertama sebagai Ketua Pembangkang. Di era pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad pada tahun 1998, Anwar adalah Menteri Kewangan sebelum dipecat dari jawatannya.


Rahsia Terbongkar – Mengapa Bas Bandar Beri Khidmat Percuma

http://buletinonline.net/images/berita13/casligas.jpg

Penipuan Tentang ‘Cas Ligas’ terbongkar, kononya kerajaan bermurah hati memberikan khidmat percuma kepada rakyat yang menggunakan khidmat bas bandaraya Kuala Terengganu.

Padahal sebenarnya rekabentuk ’Bas Bandar yang ‘pelik’, dilancarkan pada 27 Ogos tahun lalu tidak diluluskan oleh Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP)

Kerajaan Terengganu kini tidak dapat pulangan dari pelaburan yang menggunakan RM3.4 juta wang rakyat semata-mata untuk merealisasikan ‘idea gila’ bekas Menteri Besar Dato Seri Idris Jusoh.

Walaupun pada asal cadangan perkhidmatan tersebut tambang dibayar sebanyak 50 sen, namun ia diberikan percuma apabila LPKP tidak mengeluarkan permit kerana cukai kastam yang belum dilunaskan selain masalah rekabentuk.

Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Mazlan menyatakan kegagalan memperolehi permit dari LPKP menyebabkan bas tersebut menjadi liabiliti.

Akhirnya hanya empat buah bas yang dibeli dengan harga RM430,000 sebuah, bergerak mengelilingi Kuala Terengganu, sementara empat buah lagi ‘sekong’ dibawah garaj.

Walaupun nampak cantik, dengan atap bercirikan seni ukir Terengganu, namun rekabentuk ‘cas ligas’ gagal melepasi ciri-ciri keselamatan yang ditetapkan oleh LPKP.
Zulkifli kekal, calon BN tarik balik petisyen


ALOR STAR, 13 Okt - Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kulim Bandar Baharu, Dato' Abdul Aziz Sheikh Fadzir hari ini menarik balik petisyen bagi membatalkan keputusan pilihan raya umum ke-12 yang dimenangi calon Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Zulkifli Noordin.

"Saya telah berbincang dengan pucuk pimpinan BN dan diarahkan supaya tidak meneruskan petisyen tersebut atas beberapa faktor termasuk ekonomi negara,"katanya kepada pemberita di pekarangan Mahkamah Tinggi Alor Star selepas menarik balik kes itu.

Bernama melaporkan, pada 27 April lalu, Abdul Aziz diwakili peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin dan Mohd Hafarizam Harun memfailkan petisyen memohon keputusan pilihan raya umum itu yang dimenangi Zulkifli diisytiharkan sebagai batal dan tidak sah kerana calon PKR itu didakwa tidak menyerahkan penyata perbelanjaan pilihan raya umum 2004.

Zulkifli mendapat 22,255 undi menewaskan Abdul Aziz yang memperolehi 16,672 undi pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Abdul Aziz berkata keputusan itu dibuat setelah mengambil kira faktor ketidakstabilan ekonomi dunia dan kenaikan harga barang akibat harga minyak yang tidak menentu, rakyat yang semakin terhimpit dan pelbagai beban lain yang perlu diberi perhatian.

"Demi kepentingan penduduk Kulim Bandar Baharu dan negara, saya bersedia berkorban melepaskan hak saya untuk mencabar kemenangan calon KeADILan,� katanya.


Ceramah Umum Malam ini. Live di WebTV Pas.

Pertandingan Mukhriz-Khairy meneruskan pertembungan Che Det-Pak Lah

Pertandingan bagi merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO antara Khairy dan Mukhriz dilihat melanjutkan lagi pertembungan diantara Pak Lah dan Che Det. Pak Lah yang berada di dalam keadaan nyawa-nyawa ikan sudah pasti meletakkan harapan yang menggunung kepada menantunya selain daripada meletakkan strategi-strategi lain.

Manakala bagi Che Det, ia adalah suatu yang membanggakan jika Mukhriz memenangi pertandingan ini. Ini akan dapat memuaskan hati beliau yang sangat geram dengan Pak Lah sebelum ini.

Keputusan semasa menunjukkan jumlah pencalonan Mukhriz sebanyak 31 pencalonan jauh meninggalkan jumlah pencalonan Khairy, iaitu sebanyak 14 pencalonan. Sementara seorang lagi calon Khir Toyo mendapat 7 pencalonan. Syarat kuota untuk bertanding ketua pemuda ialah seramai 38 Pencalonan daripada 191 bahagian.

Che Det sudah pasti ingin menghapuskan terus nama keturunan Pak Lah daripada kepimpinan UMNO. Baginya Pak Lah sangat lemah dan hina. Pak Lah pulak walaupun zahirnya mengatakan beliau tidak menyesal, jauh disudut hatinya rasa tidak puas hati sudah pasti ada. Beliau pasti menyedari terdapat konspirasi supaya beliau turun dari kerusi PM. Peralihan kuasa yang beliau rencanakan sebagai usaha membersihkan nama Pak Lah menjadi rencana yang menurunkan Pak Lah dalam keadaan terhina.

Walaupun Najib bermulut manis mengatakan Pak Lah seorang yang berani dan bertanggungjawab dengan tindakannya tapi sebenarnya beliau gembira kerana rancangannya berhasil. Che Det sudah pasti antara faktor kepada kejatuhan Pak Lah. Pengisytiharannya keluar daripada UMNO hanyalah suatu gimik untuk mengalihkan perhatian Pak Lah.

Kesimpulannya jika Mukhriz menang dalam pertandingan merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO, suatu kemenangan kepada Che Det. Jika Khairy menang, ia suatu nafas baru untuk Pak Lah.

Jika Khir Toyo menang, mungkin lepas ni dia akan warnakan rambutnya warna hitam, dan akan makan tempe lebih banyak.
Mahathir iktiraf Ustaz Azizan

Dalam sejarah Melayu Bendahara Melaka, Bendahara Seri Paduka Raja Tun Perak bin Tun Perpatih Sedang atau Tun Perak digelar “Pelantik Raja”. Ini lantaran teguhnya cengkaman beliau ke atas Istana Melaka sehinggakan mana-mana anak Raja Melayu Melaka yang tidak dikiranya tidak layak atau mengundang marahnya tidak akan berpeluang menjadi Sultan Melaka.
Di Malaysia hari ini kalau kita teliti pelbagai laporan dan ulasan berkenaan pengunduran Dollah Badawi, kita akan dapati betapa liciknya peranan bekas PM Tun Dr Mahathir sehinggakan bekas Menteri Zaid Ibrahim menyebut:

He (Tun) has a large group of friends, otherwise the PM (Dollah) would not have been “thrown out” just like he wanted. Mahathirism was all control, control, control. He has a strong influence on the top Umno leadership who had to choose between doing his bidding or facing his wrath.


Adakah Tun juga “pelantik Raja”?

Namun “posting” saya ini tidaklah berhasrat untuk mendalami isu berkenaan, memang Tun adalah satu karekter yang tidak mudah dipadam dari politik Malaysia. Sejak bersara sehingga kini bneliau tersu mewarnainya entah sampai bila lagi.

Apa yang menarik minta saya untuk dikongsi di sini adalah wawancara beliau dengan Joceline Tan dalam The Sunday Star hari ini. Apabila ditanya adalah Barisan (BN) mampu menebus kembali negeri-negeri yang ia tewas kepada Pakatan Rakyat, Tun berkata:

Ia sukar tetapi tidak mustahil terutama di negeri-negeri yang PR menang tipis umpamanya di Perak dan Selangor. Kedah dan Pulalu Pinang lebih sukar. Manakala Kelantan sudah pastilah mustahil (no go).


Itu bacaan Tun dan Tun walaupun mungkin “Pelantik Raja” tetapi bukanlah ahli nujum atau pakar peramal. Kita tidak semestinya berkongsi setuju dengan pandangan beliau itu. Tetapi apa yang menarik bagi saya adalah alasan yang beliau berikan dalam wawancara itu untuk membuktikan yang Kedah sukar ditebus kembali oleh BN. Katanya:

In Kedah, this man (MB Ustaz Datuk Seri Azizan Abdul Razak) has not tried to make a Kelantan in Kedah. He has been very careful, quite smart and he wants to please people.


Bukan senang bagi “gergasi tua” ini untuk memberikan ulasan positif terhadap seorang pemimpin PAS, tetapi dalam hal ini ternyata beliau kagum dengan kemampuan MB Kedah dari PAS itu. Kalau kawan kagum dengan kita itu perkara biasa tetapi apabila musuh bertaraf “Pelantik Raja” kagum, kita turut berbangga dan mendoakan semoga Ustaz Azizan dan barisan pimpinan PAS di Kedah akan terus melangkah berani dan membuktikan keadilan dan kemampuan Islam yang sebenar dalam mentadbir negeri yang juga merupakan negeri asal “Pelantik Raja” tadi.


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .