Ikuti Blog ini

Komplot Anti Abdullah Dan AnwarPAS mengesyaki ada komplot dalam UMNO dan kerajaan yang anti Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dan anti kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim.
Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali menyatakan demikian dalam blognya, Politik Malaysia melalui tulisannya Komplot Terhadap Abdullah dan Anwar.

Menurut beliau komplot itu sedang berusaha untuk membunuh karier politik kedua-dua tokoh itu dengan satu tindakan iaitu menangkap Datuk Seri Anwar selepas tuduhan meliwat seorang pemuda.

Sebelum itu, beliau menyatakan bahawa tindakan menangkap Anwar adalah satu tindakan yang tidak wajar samasekali kerana penangkapan dibuat tanpa bukti yang kukuh.
"Saya rasa, ada semacam satu komplot dalam UMNO dan kerajaan sendiri yang cuba untuk mengambil kesempatan daripada suasana yang ada sekarang. Komplot ini bagi saya memang anti Anwar dan juga anti kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi," tulis Mustafa.

Beliau menaruh keyakinan bahawa Abdullah tidak terlibat dengan penangkapan Anwar kerana menurutnya Wan Azizah telah berjumpa Abdullah selepas Anwar dituduh dibuat baru-baru ini, menunjukkan Abdullah tidak tahu apa-apa.

”Menggunakan seketul batu untuk membunuh dua ekor burung serentak,” adalah perumpamaan yang digunakan beliau merujuk kepada tindakan ‘komplot’ yang bertujuan untuk mematikan karier kedua-dua tokoh, Abdullah dan Anwar sekali gus.

Logiknya, tulis Mustafa, apabila tindakan dibuat terhadap Anwar, jari akan dituding kepada Abdullah selaku Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan.

"Mengikut bacaan saya, tindakan ini berjaya diambil kerana kegagalan Abdullah sendiri untuk menguasai seluruh jentera kerajaan. Oleh kerana itulah, komplot ini boleh berjalan sedemikian rupa," tulis beliau lagi.

JALAN KE PUTRAJAYA – DEKAT TAPI BOLEH TERSESAT


Hari ini ramai yang bercakap tentang Jalan Ke Putrajaya, pemimpin menggambarkan jalan itu dekat dan hanya membilang hari untuk sampai ke destinasi. Walaubagaimanapun saya turut berminat untuk berkongsi pandangan bahawa banyak jalan boleh di lalui sebelum sampai ke Putrajaya.


Pertama : Hari ini jalan yang paling popular adalah jalan melalui perubahan Ahli Parlimen BN kepada Pakatan Rakyat. Saya istilahkan jalan ini sebagai JALAN PINTAS. Jalan Pintas biasanya tidak berapa elok, banyak lopaknya. Walaupun dekat tapi bercabang. Biasanya kumpulan yang menggunakan jalan ini tiada pengetahuan tentang jalan yang dilalui, hanya Ketua yang memandu mereka. Walaupun jalan ini dekat tapi boleh tersesat. Banyak pendaki everest yang menggunakan jalan pintas tapi tersesat akhirnya. Yang paling malang bila tersesat, mereka lupa jalan pulang. Fikir-fikirkan lah....

Kedua : Jalan Kedua untuk ke Putrajaya adalah Jalan melalui kerjasama dengan UMNO. Saya istilahkan jalan ini sebagai JALAN MATI, Dato’ Asri pernah menggunakannya. Pejuang-pejuang Islam sudah lama melupakan jalan ini. Jalan ini juga dekat tapi merbahaya. Jalan mati boleh dihidupkan semula kalau kena caranya seperti ”DEMI ISLAM”, ”UNTUK ISLAM”, ”MARUAH UMMAH” dan seumpamanya. Jalan mati biasanya ada Jambatan Penghubung dan Jambatan itu biasanya Rapuh. Mereka yang melalui jalan ini biasanya akan terhumban kejurang fitnah. Renung-renungkanlah....

Ketiga : Jalan Ketiga untuk ke Putrajaya adalah melalui undi Rakyat. Saya istilahkan jalan ini sebagai JALAN LURUS. Jalan ini lambat dan memerlukan kesabaran. Almarhum Ustaz Fadhil Noor, Prof.Zulkifli Muhammad antara pejuang yang melalui jalan ini. Risiko melalui jalan ini, anda mungkin mati diperjalanan. Mereka yang sering bertukar teksi atau bertukar Parti juga tidak sesuai melalui jalan ini, maklumlah lambat. Tapi mereka yang melalui jalan ini tetap memegang prinsip jalanan, BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT. Nilai-nilaikan lah...

Maka carilah jalan agar Islam dapat dimertabatkan dimuka bumi Allah ini. Yang paling dibimbangi adalah mereka yang tidak berjalan.... kerana yang kaku itu biasanya mati.
Adly Zahari
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .