Ikuti Blog ini

Tahyul - Hanya Umno Boleh Memerintah


Pesuruhjaya PAS Pahang Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, PAS mahu menghapuskan kepercayaan 'tahyul' yang bersarang di dalam pemikiran rakyat kononya hanya Umno sahaja yang boleh memerintah (negara).

Katanya, kepercayaan itu adalah kepercayaan salah yang harus dibuang daripada pemikiran dan ia telah ditanam lama oleh Umno-BN sehingga menjadi pengangan sebahagian rakyat terutama penyokong BN.

"PAS ingin menghapuskan kepercayaan karut itu," ketika berucap sempena memperingati Badar Qubra anjuran PAS kawasan Kuala Krau, dekat sini.

Beliau berkata, kepercayaan karut itu hanya akan terungkai apabila Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan negara. Justeru itu tarikh penubuhan kerajaan tidak menjadi persoalan, yang penting PAS berusaha ke arah itu.

Katanya perkembangan semasa kini memperlihatkan bagaimana Umno-BN memperketatkan kawalan kepada ahli parlimennya kerana bimbang mereka akan berhijrah kepada Pakatan Rakyat.

"Wakil-wakil rakyat BN kini diperhati dan dilarang sama sekali menemui mana-mana pemimpin Pakatan rakyat sekalipun untuk majlis kebajikan, begitulah takutnya pemimpin BN kepada Pakatan rakyat," katanya.

Malah, katanya seorang pemimpin BN meminta supaya pemimpin PAS jangan menghadiri majlis meraikan anak-anak yatim di sebuah Hotel di Kuantan baru-baru atas alasan sama iaitu bimbang dilabel untuk berhijrah.

Selain itu mereka juga mengarahkan ahli parlimen membuat aku janji sama seperti kakitangan kerajaan.

RAMADHAN: BULAN MENENTANG KEZALIMAN ISA

Saya sangat tersentuh apabila berbicara soal kezaliman ISA. Manakan tidak, akta yang zalim ini meragut kasih sayang suami isteri dan anak-anak. Mereka dihumban ke dalam tahanan tanpa boleh membela diri. Muktamat bersalah...

Sebab itulah dalam siri tazkirah saya sepanjang ramadhan saya selit kisah disebalik tabir keluarga ISA. Penderitaan isteri dan anak-anak mereka. Saya menjelajah ke seluruh surau/ masjid bersama Lap top dan LCD untuk dedahkan sebahagian dari penderitaan keluarga ISA.

Amaran keras dari Allah ke atas penyokong kezaliman, dalam surah Hud ayat 113
Jangan kamu cenderung hati pada orang-orang yang zalim nanti kamu akan disambar api neraka, sekali-kali kamu tidak mempunyai penolong selain dari Allah, kemudian kamu tak akan diberi pertolongan.

Walaupun saya telah acap kali ulang kisah yang sama namun, saya tetap tak dapat menahan sebak di dada apabila berbicara soal penderitaan mereka. Saya beberapa bergenang air mata dalam siri tazkirah saya.

Setakat ini boleh dikatakan hampir semua surau/masjid yg saya paparkan isu ini, maka akan berhamburanlah air mata jamaah disitu. ISA memang patut menerima kutukan laknat dari seluruh rakyat yg cintakan keadilan. Emosinya saya, sehingga saya katakan "sesiapa yg bersetuju dengan ISA, mereka tak layak untuk bergelar manusia"
Lihatlah anak-anak ini. Sedari kecil lagi mereka terpaksa berdikari untuk menyara keluarga. Mereka hidup dibawah bayangan kezaliman. Hak ayah yg dicintai untuk bersama anak dirampas, kasih sayang diragut. Manusia apakah, yang masih tergamak menyokong kezaliman ini?

Ini sahaja yang mampu saya bantu... memberi penerangan pada rakyat tentang kezaliman ISA, melancarkan sumbangan untuk mereka dan berdoa semaga mereka menjadi insan yang tabah mengharungi kezaliman ini.

Hari ini hati saya tersentuh lagi dengan kisah di bawah... ikutilah kisah itu. Mengertilah, mengapa kita wajib menentang ISA


Hari raya tanpa 'Abi', terpisah kerana kezaliman ISA

Semalam (23 September), penulis bersama rakan wartawan, Azamin Amin dan, Penyunting, M.Khaleel melangkah kaki ke Simpang Durian, Jelebu, Negeri Sembilan, satu-satunya kampung dimana orang Melayu dahulu berkubu daripada ancaman komunis.

Jarak perjalanan dari Kuala Lumpur ke Simpang Durian mengambil masa kira-kira empat jam jika kelajuan pemanduan sekitar 80 km sejam.

Maklumlah perjalanan dalam musim perayaan ini memaksa penulis memperlahankan kenderaan, kurangkan memotong dan cukup berhati-hati ketika mahu mencelah.

Semalam juga Ops Sikap dilancarkan di seluruh negara yang mana polis dan JPJ ditugaskan mengawal seluruh trafik.

Misi kami ke Kampung Simpang Pertang untuk menyampaikan bantuan hari raya kepada seorang isteri tahanan ISA, Hidayu Kamaruzzaman yang mana suaminya, Mohammad Amir Mat Hanafiah ditahan pada 5 April 2007.

Hidayu kini tinggal dengan bapanya, Kamaruzzaman Mat Kilau yang hanya bekerja sebagai Penoreh Getah, sementara Hidayu terpaksa bekerja sebagai Guru Kafa dengan gaji hanya RM500 sebulan.

Setibanya kami di rumah Hidayu, tiga anaknya, Fathur Rahman Al-Ghazi; Uwais Al-Qarani dan Ubaidah Al-Harith menyambut kami dengan mesra malah seakan telah mengenali kami seperti bapa saudara mereka.

Bapa Hidayu (Kamaruzzaman) membuka pintu pagar rumah yang telah usang dengan memandang tepat ke arah muka kami sambil menghulurkan salam.

Menitis airmata penulis apabila melihat, anak sulong Hidayu, (Fatur Rahman) meluru ke arah penulis memeluk erat penulis bagaikan memeluk bapa sendiri.

Terpancar di wajah Fatur Rahman kerinduan yang amat sangat malah adik-adiknya turut mendakap penulis, seakan tidak mahu kami segera beredar.

Dalam pertemuan selama kira-kira setengah jam itu, sempat kami berkongsi pengalaman Hidayu, seorang isteri yang masih muda yang terpaksa menempuhi ranjau hidup sendirian tanpa suami di sisi.

Walaupun Hidayu rancak berbual dengan kami mengenai pengalamannya, namun dari sayu matanya, terpancar perasaan yang amat mendalam, kesengsaraan hidup dengan suami terpisah di tembok besi kejam binaan kerajaan.

Sebaris kata HIdayu yang tidak dapat penulis lupakan "Abang kata, tak mengapa sabarlah dengan dugaan, insyaAllah Allah akan membalasnya di akhirat".

Renungan sayu wajah Hidayu dan anak-anaknya sememangnya memberikan satu lagi pengalaman yang cukup sedih kepada penulis yang hanya mampu menukil kisah beliau hanya dalam tulisan.

Apakah perasaan sebenar Hidayu tatkala berhadapan dengan sengsara ciptaan ISA ini, hanya Hidayu dan anak-anak serta ayahnya yang telah tuan sahaja yang mengetahui.

Sedetik tidak pernah Hidayu menyesali dugaan itu, tetapi di hatinya jelas terbayang betapa beliau tidak redha suaminya diperlakukan sedemikian tanpa perbicaraan di mahkamah untuk membuktikan kesalahan.

Sesungguhnya tuduhan terbabit dengan kumpulan Jemaah Islamiyah (JI) menjadi alasan kerajaan untuk menahannya, namun sehingga kini Hidayu pelik mengapa tuduhan sahaja yang dilemparkan sedangkan proses pembuktian tidak pernah berlaku.

Hidayu pasrah dengan dugaan itu, namun hatinya sesekali tercuit dengan suara anak-anak yang meminta bertemu dengan Abi (Ayah) yang masih terpenjara di Kem Tahanan Kamunting.

Biarpun rakan-rakan sebaya dengan anak-anaknya kini cukup gembira menyambut Aidilfitri, namun ujar Hidayu, anak-anaknya lebih merindui Abi yang entah bila akan dibebaskan.

Hiba perasaan penulis tatkala Hidayu menyatakan anak sulongnya sukar untuk menjawab pertanyaan rakan-rakan di Tadika apabila rakan bertanyakan di mana ayah mereka.

Entah bilakah Fatur Rahman, Uwais dan Ubaidah akan dapat mendakap tubuh bapa mereka, hanya Allah yang tahu.

Sebelum pulang, penulis telah menyampaikan bantuan berupa wang Rm1000 untuk persiapan hari raya kepada Hidayu.

Wang ini diberi kepada isteri-isteri tahanan ISA hasil kutipan tabung Harakahdaily yang diusahakan selama ini.

Namun terdetik di hati penulis, apalah sangat bantuan Rm1000 berbanding berat resah dan hiba kerinduan Hidayu dan anak-anak terhadap Mohammad Amir yang hanya akan beraya di tirai besi.

Kisah ini hanya secebis kisah malang isteri-isteri tahanan ISA yang merana selepas suami mereka ditahan tanpa bicara, namun kisah ini tidak pernah menjadi pedoman kepada pemerintah untuk menghapuskan undang-undang rimba ini


Krisis Identiti dan Kualiti Ummat Islam


Ipoh : Ummat Islam hari ini sedang dalam dilema berhadapan dengan krisis identiti dan kualiti beragama bilamana pegangan terhadap tiga elemen penting dalam agama iaitu Taqwa, Al-Quran dan Jihad semakin luntur dalam penghayatan mereka.

Demikian dinyatakan oleh Ust Nasaruddin At-Tantawi sewaktu menyampaikan tazkirah Ramadhannya di Dataran MBI selepas solat Terawih malam tadi.

"Tiga elemen tersebut amatlah penting dan ketiga-tiganya terangkum dalam tarbiyyah Ramadhan yang sedang kita lalui ini,” katanya.

Beliau seterusnya merujuk kepada ayat 183 surah al-Baqarah dan menjelaskan bahawa Allah memerintahkan kita berpuasa dengan tujuan supaya kita menjadi ummat yang bertaqwa – la- ’allakum tatakun.

"Juga dalam ayat seterusnya – Syahru Ramadhanalladzi unzila fihil-Quran....menerangkan tentang diturunkan al-Quran dibulan Ramadhan sebagai petunjuk kepada ummat manusia ’wa-bayyinati minal huda –serta keterangan-keterangan yang jelas yang menunjukkan bagi membezakan antara ’cahaya’ dan ’kegelapan’ antara ’benar’ dan ’bathil’ , antara ’sesat’ dan ’petunjuk’ antara 'iman’ dan 'kufur’, ” kata Nasaruddin.

"Di bulan Ramadhan juga berlakunya peperangan Badar al-Kubra , peperangan yang memisahkan antara Islam dan Kafir Quraisy ; mengingatkan kita bahawa Ramadhan juga adalah Bulan Jihad dijalan Allah,” terangnya lagi.

"Ummat Islam hari ini semakin leka dan lalai akibat diserang budaya hiburan yang mengasyikan.Mereka tidak membaca al-Quran , sebaliknya membaca majalah-majalah hiburan. Mereka menatap siaran hiburan di TV yang penuh dengan program hiburan yang melalaikan ,” katanya.

"Negara kita paling hebat dengan acara hiburan sehinggakan artis yang terkenal sebagai simbol sex turut mengadakan konsert di Malaysia walaupun pihak kita telah memprotes hingga kepintu stadium!” kata Nasaruddin.

Beliau juga merujuk kepada rancangan tv 'Tom-Tombak’ dimana , sejak awal-awal lagi kanak-kanak sudah di asuh dengan hiburan yang melekakan.

Beliau berkata , serangan pemikiran sebegini adalah untuk melemahkan semangat jihad ummat Islam sehinggakan sensitiviti terhadap agama semakin malap.

"Apabila sesuatu kaum meninggalkan jihad maka ummat itu akan menjadi hina,” kata Nasaruddin.

"Ummat Islam juga keliru tentang Islam itu sendiri melainkan mereka yang benar-benar belajar agama. Mereka semakin keliru dengan timbulnya istilah Islam Hadhari,” katanya lagi.

Nasaruddin menceritakan tentang terdapatnya seorang doktor palsu yang telah sekian lama membuka klinik dan telah ramai masyarakat mendapatkan perkhidmatan nasihat dan perubatan dari doktor tersebut. Tiada seorang pun mengesyaki bahawa doktor tersebut seorang doktor palsu kerana nasihat dan ubat yang diberikannya kebetulannya ’menjadi’.

Diceritakan, kata Nasaruddin, maka adalah seorang datang mengadu kepada doktor itu tentang kehilangan lembu ; lalu diberikannya ubat untuk dimakan.

Selepas makan ubat yang diberikan, orang tersebut tiba-tiba mengalami sakit perut, lalu dia pun pergi memenuhi hajatnya di sebuah semak. sekonyong-konyong, dia terjumpa lembunya yang hilang ada di situ!

Maka semakin ramailah manusia percaya tentang kehebatan doktor tersebut. Mereka tidak ada perasaan curiga dan syak wasangka terhadapnya.

Datang pula seorang yang kehilangan isteri berjumpa doktor tersebut dan mengadukan halnya. Doktor itu memberikannya 12 biji pil untuk ditelan sekaligus.

"Insya’Allah, lepas telan kesemua pill ini , anda akan ketemu dengan isteri anda yang hilang itu,” kata doktor tersebut.


Tanpa berfikir panjang, orang itu pun menelan pil-pil tersebut lalu tiba-tiba dia jatuh 'nazak’ .

Maka berkerumunlah jiran sekampung jauh dan dekat sanak saudaranya termasuklah isterinya yang hilang itu.”

Walaupun dalam keadaan yang nazak, orang tersebut masih sempat berkata kepada orang-orang di sekelilingnya, "Betul, dan sangat mujarab nasihat dan ubat pemberian doktor itu!”.

Dan orang ramai semakin percaya.Walaupun doktor tersebut telah diberkas oleh pihak Kementerian Kesihatan kerana tidak mempunyai 'sijil’ kedoktoran yang sah , orang ramai masih percayakan kepada doktor palsu tersebut.

"Inilah yang berlaku terhadap ajaran dari langit Ayah Pin dan juga Islam Hadhari,” kata Nasaruddin

Demikianlah krisis identiti dan kualiti yang sedang menjalar dalam kehidupan ummat Islam di seluruh negara. Mereka keliru dengan ajaran Islam yang sebenar sebaliknya menerima ajaran Islam yang palsu.7 Oktober penentuan pindah kes Anwar

KUALA LUMPUR, 24 Sept - Hakim SM Komathy Suppiah akan memutuskan pada 7 Oktober depan sama ada perbicaraan kes Dato' Seri Anwar Ibrahim akan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Hujah dari dari pihak pendakwa dan peguambela sama ada kes tersebut boleh dipindahkan ke Mahkamah Tinggi didengar pagi ini.

Pihak pendakwa memohon kebenaran untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi dalam prosiding sebelum ini.

Bagaimanapun, notis pemindahan kes tersebut yang ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dibantah oleh pihak peguambela.

Bantahan tersebut dibuat kerana Abdul Gani sedang disiasat berhubung aduan membuat bukti palsu dalam kes-kes terhadap Anwar 10 tahun lalu.

ImageHakim Komathy kemudiannya menangguhkan prosiding hingga ke hari ini untuk membolehkan kedua-dua pihak membuat persiapan untuk berhujah.

Pada 7 Ogos lalu, Anwar didakwa atas tuduhan melakukan hubungan seks di luar tabii terhadap bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Jika didapati bersalah, beliau berdepan dengan hukuman 20 tahun penjara. Anwar kini dibebaskan atas ikat jamin


ISA tidak mampu lentur hati manusia - Nik Aziz


KOTA BHARU, 24 Sept - Kerajaan tidak perlu menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bagi membentuk keperibadian manusia kerana kaedah kekerasan tidak dapat melentur hati manusia.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, manusia hanya boleh dibentuk melalui akidah dan tarbiah agama secara berterusan.

"Tidak perlulah dikenakan ISA kerana ia tidak boleh membentuk manusia. Di dunia tidak ada makjun dan penawar selain dari takwa kepada Allah swt. Ada manusia yakin terhadap agama tetapi hatinya degil.

"Dalam tubuh manusia ada seketul daging, sekiranya rosak maka rosaklah seluruh tubuh manusia," katanya pada satu program di sini, baru-baru ini.

Beliau mengulas tindakan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang semakin terdesak sekarang sehingga aktivis pembangkang dan media ditahan di bawah ISA dan Akta Hasutan.

Mereka yang ditahan iaitu Editor Malaysia-Today, Raja Petra Kamarudin dan anggota Exco Kerajaan Selangor, Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng.

Raja Petra dilanjutkan tahanan sehingga dua tahun dan dipindah ke Kem Tahanan Kemunting.

Manakala minggu lepas seorang lagi bloger Syed Azidi Syed Abdul Aziz (Kickdeffela) ditahan di bawah Akta Hasutan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata, pertukaran jawatan Menteri Kewangan daripada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada timbalannya baru-baru dilihatnya berlaku dalam keadaan sugul.


MB menjalani pembedahan mata...

MB tetap bertugas walaupun di katil hospital

ALOR STAR – Tidak dapat disangkal lagi kepimpinan Menteri Besar Kedah,
YAB Dato' Seri Azizan Abdul Razak seorang yang bertanggungjawab dan
berdedikasi dalam memikul tanggungjawabnya dalam menerajui Kerajaan
Negeri.

Walaupun beliau sedang dirawat di Hospital Sultanah Bahiyah, beliau
tetap menjalankan tugasnya selagi yang termampu bagi memastikan
dasar-dasar Kerajaan Negeri berjalan dengan lancar, di mana Setiausaha
Sulit beliau, Encik Helmi Yahya membawa beberapa dokumen yang perlu
ditandatangan dan disemak oleh YAB Dato' Seri.

Dengan sifatnya yang ramah dan suka dengan kunjungan orang, melayani
tetamu-tetamu yang datang melawat beliau dengan ramah walaupun masih
dalam rawatan. Tetamu yang datang tidak akan berkecil hati kerana YAB
Dato' Seri Azizan Abdul Razak akan melayani sesiapa sahaja yang datang
melawat beliau tanpa mengira kedudukan dan pangkat.

Beliau dimasukkan ke wad Hospital Sultanah Bahiyah selepas menjalani
pembedahan kecil di bahagian matanya. Sehingga kini, matanya berada
dalam keadaan yang stabil dan beliau dijangka keluar hospital sebelum
Hari Raya Aidil Fitri.
PAS Pembangkang Yang Sangat Bertanggungjawab


PDF Cetak E-mail


http://buletinonline.net/images/berita11/cpabersilamakan.jpg

Kuala Nerus - Parti Islam Se Malaysia (PAS) adalah parti politik pembangkang yang sangat bertanggungjawab, yang memberikan sumbangan kepada kestabilan politik negara dan negeri di Malaysia.

Demikian dinyatakan oleh Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali ketika berucap dalam majlis Berbuka Puasa di Ma’ahad Tahfiz Wal Tarbiyah Tok Jiring, dekat sini, semalam.

Malaysia sedang menghadapi satu suasana yang dikatakan yang agak tidak menentu dari sudut politik, macam-macam analisis, macam-macam ulasan yang dibuat,

“tetapi saya yakin dan InsyaAllah (ia akan selesai), oleh kerana kita sendiri (PAS) sebagai pembangkang

yang sangat bertanggungjawab yang boleh memberi sumbangan kepada kestabilan politik negara dan neghttp://buletinonline.net/images/berita11/cpaberucap.jpgeri kita, “ujar beliau mengulas perkembangan politik tanahair masa kini.


Menurut beliau antara sumbangan yang diberikan oleh PAS adalah membangunkan pendidikan kepada generasi muda waktu ini.

“Pendidikan salah satu daripada perkara yang sangat asas dan sangat penting, dan biasanya pembangunan manusia dihubungkait dengan pembangunan pendidikan,
”Generasi pada waktu ini pada suatu ketika nanti merupakan orang-orang yang diletakkan di tengah-tengah masyarakat,

“generasi demi generasi akan muncul dan semua akan memainkan peranan,”kata beliau yang turut melancarkan dana pembangunan untuk institusi pendidikan tersebut (Gambar kanan).

Ketika mengulas pembangunan umat Islam, beliau berkata Islam adalah ugama yang paling pesat membangun dengan pertambahan penduduk Islam meningkat kepada 20% dari jumlah 7 bilion penduduk dunia.


Walaupun begitu menurutnya, umat Islam yang berjumlah 1.5 bilion menghadapi cabaran diseluruh dari sudut ekonomi dan pendidikan terutamanya di negera-negara Afrika.

”Dalam dunia Islam terutamanya sekali di benua Afrika kita umat Islam menghadapi kekurangan dari segi ekonomi dan pendidikan disebabkan perang yang tidak berhenti-henti termasuk perang saudara,”jelas beliau.

Menyorot kembali pembangunan PAS di negeri Terengganu, beliau berkata PAS telah mendirikan pelbagai bangunan dan PAS Besut adalah kawasan yang paling awal mendirikan bangunan sendiri.
http://buletinonline.net/images/berita11/masjidtahfiz.jpg
Beliau yakin pembangunan yang dilaksanakan oleh PAS negeri Terengganu dapat dijayakan kerana ia dilaksanakan mengikut kemampuan dan muafakat pendokongnya.

”Inilah sebenarnya rahsia yang kita menjadi berjaya oleh kerana kita mengikut apa yang termampu kita buat, kita akan buat,

“antara bangunan yang paling awal dibuat adalah bangunan PAS Besut, tidak ada kewangan yang banyak, tapi buat dengan perbincangan dan berdasarkan keupayaan kita,”katanya.

”Sudah RM 700,000 duit yang telah digunakan, tidak ada satu sen pun duit kerajaan,”tambah beliau mengulas pembangunan masjid yang sedang dibina di Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah (Gambar kiri).Sekitar Pertemuan Datuk Seri Anwar Dgn TGNA dan TG Haji Hadi

a

TAKUT PUNCA PM ENGGAN TEMUI PAKATAN RAKYAT

Dato' Seri Anwar Ibrahim memberitahu beberapa langkah lain terpaksa diambil berikutan keengganan Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi bertemu dengan pemimpin Pakatan Rakyat.

Ketua Pembangkang itu melahirkan rasa dukacita terhadap keengganan Perdana Menteri bagi membincangkan perkara penting berkaitan politik negara.

"Saya tidak mengerti kenapa pertemuan yang begitu penting untuk rakyat ditolak. Kenapa Perdana Menteri sukar ditemui untuk berbincang dengan pembangkang.

"Janganlah kerana rasa takut kepada penyokong sendiri maka pertemuan itu ditolak, gunakan kedudukan dan kuasa kita sebagai seorang Perdana Menteri jangan sekali-kali dipengaruhi pihak lain," ujarnya pada persidangan media di sini, semalam.

Sebelum itu beliau mengadakan pertemuan tertutup dengan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Abdul Hadi Awang di JKR 10.

Perdana Menteri baru-baru ini menolak untuk berjumpa dengan pemimpin Pakatan Rakyat selepas dihantar surat bagi diadakan pertemuan tersebut.

Anwar yang juga anggota parlimen Permatang Pauh berkata, selain menolak pertemuan dengan pemimpin Pakatan Rakyat, cadangan persidangan khas parlimen pada 13 Oktober depan juga tiada sebarang reaksi daripada Perdana Menteri.

"Sudahlah pertemuan ditolak, persidangan khas parlimen juga tak nak buat, mungkin takut ada undi tidak percaya, atau undi percaya," ujarnya.

Beliau juga berkata, Pakatan Rakyat membantah keras tindakan Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar terus menahan penulis blog Malaysia-Today, Raja Petra Kamaruddin di bawah ISA kerana hanya mendedahkan kepincangan pemimpin kerajaan.

ImageKatanya, kerajaan sepatutnya membebaskan Raja Petra sebagaimana pembebasan yang dilakukan ke atas anggota Parlimen Seputih, Teresa Kok dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang juga turut ditahan di bawah ISA.

"Tindakan itu sebagai satu ugutan kerajaan untuk menakutkan rakyat. ISA sebenarnya akan memburukkan lagi imej pentadbiran pemimpin negara di bawah Barisan Nasional," katanya.

Ditanya pertemuan tertutup dengan dua pemimpin tertinggi PAS, beliau berkata, ia banyak menyentuh mengenai perkembangan semasa dan mencari titik pertemuan untuk meneruskan langkah-langkah lebih baik dalam parti.

Beliau juga tidak menafikan perbincangan ke arah pembentukan kerajaan baru.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .