Ikuti Blog ini

PRK Hulu Selangor:Pakatan Sangsi Kewujudan 2561 Pengundi Baru

SHAH ALAM, 4 April — Pakatan Rakyat (PR) sangsi dengan kehadiran lebih 2,500 pengundi baru yang direkodkan dalam tempoh dua tahun lalu sejak pilihan raya umum Mac 2008 sambil menyifatkannya sebagai sesuatu yang “ajaib dan luar biasa.”

Sehubungan itu, Pengarah Pilihan Raya Selangor Parti Keadilan Rakyat (PKR) Abdullah Sani Abdul Hamid berkata pihaknya juga terkejut dengan perkembangan tersebut walaupun tidak menafikan parti-parti politik terlibat dalam kerja-kerja mendaftar pengundi baru.

“Kami pun tidak tahu dari mana datangnya angka ini (lebih 2,500 pengundi baru)... ini sesuatu yang ajaib, luar biasa. Kami akan mendapatkan penjelasan Suruhanjaya Pilihan Raya berhubung perkara ini,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Sambil mengakui pihaknya juga ada mendaftar pengundi-pengundi baru tetapi jumlah tersebut adalah sesuatu yang begitu besar bagi tempoh dua tahun ini, kata Ahli Parlimen Kuala Langat ini.
“Kita (PKR) juga akan membincangkan, membentangkan laporan mengenai ini esok (hari ini),” kata beliau merujuk kepada mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat PKR hari ini.

“Kita sangsi, kita tidak tahu dari mana datangnya jumlah ini,” kata beliau.
Berdasarkan daftar induk terkini, kawasan pilihan raya parlimen itu mempunyai 64,500 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 63,701 pengundi biasa dan 799 pengundi pos.

Daripada jumlah tersebut, seramai 2,561 merupakan pengundi baru manakala mereka yang menukar alamat pula adalah seramai 1,343 orang.
Seramai 32,380 pengundi terdiri daripada pengundi lelaki manakala 32,120 adalah wanita.

Daripada jumlah tersebut, kaum Melayu merupakan pengundi majoriti dengan 34,020 pengundi atau 52.7 peratus manakala kaum Cina dan India masing-masing mencatatkan bilangan 16.964 atau 26.3 peratus dan 12,453 atau 19.3 peratus.

Abdullah Sani berkata, walaupun peningkatan 2,561 pengundi baru itu boleh mempengaruhi arah aliran pengundian tetapi masih yakin PR-PKR boleh mengekalkan kerusi Hulu Selangor yang dimenangi menerusi Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad pada 8 Mac 2008.

“Kami cukup yakin untuk menang, saya percaya akan mengekalkan kerusi ini dengan majoriti yang lebih besar berbanding dua tahun lalu,” kata beliau.

Zainal Abidin menewaskan Timbalan Presiden MIC Datuk G. Palanivel dengan perbezaan 198 undi.
-themalaysianinsider

PAS Selangor Yakin Pakatan Menang PRK Hulu Selangor
Sidang Media Exco Kerajaan Selangor merangkap Pesuruhjaya PAS Selangor di MTT pada 3 April, 2010 sekepas ceramah sempena sambutan MaulidurRasul

Warga emas banjiri bank dapatkan RM100 seorang dari kerajaan negeri

PERMATANG PAUH, 4 April: Kira-kira 4,000 warga emas telah menyerbu Maybank cawangan Desa Murni, Sungei Dua bagi mendapatkan wang yang dijanjikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Bermula sejak semalam sehinggalah ke hari ini kebanyakan cawangan Maybank yang dikhususkan bagi pembayaran wang RM100 seorang tersebut telah dibanjiri oleh warga emas mengikut kawasan pilihan raya masing-masing.

Ahli Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir, Mohd Salleh Man (gambar bawah) juga terpaksa berada di pusat pungutan tersebut bagi membantu warga emas yang mempunyai masalah semasa proses pembayaran dibuat.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang terpaksa berada sejak awal pagi sehinggalah proses pembayaran tunai berakhir pada petang ini.

Menurut Mohd Salleh warga emas yang mendapat surat untuk menerima wang daripada Kerajaan Negeri masih boleh menunaikan wang tersebut sehingga 16 April yang akan datang.

"Oleh kerana itu mereka tidak perlu untuk tergesa-gesa atau bersesak-sesak untuk mendapatkan wang tersebut kerana tarikh yang diberikan oleh Kerajaan Negeri adalah mencukupi bagi mereka mendapatkan wang yang dijanjikan.

"Proses pembayaran berjalan lancar dengan kerjasama yang begitu baik diberikan oleh pihak bank kepada semua warga emas yang ingin menunaikan wang tersebut.

"Kehadiran semua petugas daripada pusat khidmat Dewan Undangan Negeri dan juga JKKK juga adalah bagi membantu petugas dan kakitangan bank untuk melicinkan proses pembayaran wang tersebut,"katanya semasa ditemui di Maybank cawangan Desa Murni, Sungei Dua.

Manakala Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Rosidi Hussain terpaksa berhadapan dengan 5 ribu warga emas bagi kawasan Parlimen Kepala Batas yang turut membanjiri Maybank cawangan Bertam, Kepala Batas untuk membantu mereka yang menghadapi masalah dalam proses pembayaran tersebut.

Pembayaran yang dilakukan sejak semalam sehinggalah ke hari ini secara tunai telah menyebabkan warga emas terpaksa beratur panjang bagi mendapatkan wang tersebut.

Rosidi berkata, kehadiran yang begitu menakjubkan membuktikan bahawa pemberian yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri bagi proses pembayaran wang RM100 ini adalah sesuatu yang amat diharapkan oleh warga emas sebagai menghargai mereka selama ini.

"Proses pemberian ini merupakan salah satu tindakan terbaik yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri bagi menghargai warga emas yang ada dalam negeri ini walaupun jumlahnya tidak begitu banyak.

"Namun begitu setidak-tidaknya ia dapat membantu mereka yang benar-benar memerlukan bantuan tersebut,"katanya.-Hrkh.

PM & TPM..ehem ehem...

Bila Muhyiddin Ulangi Hubungannya Dengan Najib
Oleh Mohd Sayuti Omar

SUDAH lebih dari dua kali Muhyiddin Mohd Yassin menafiknya dakwaan yang beliau tidak sehaluan dengan Perdana Menteri, Najib Razak. Katanya, dakwaan itu adalah tektik pembangkang hendak merosakan hubungan beliau dengan Najib.

Kali pertama beliau mengulas desas desus itu apabila Lim Kit Siang mempersoalkan Muhyiddin tidak menyokong slogan 1 Malaysia ciptaan Najib.

Muhyiddin terus menjawab dengan mengatakan pembangkang kehabisan modal. Dua tiga hari lalu, Muhyiddin menasihati Lim Kita Siang supaya tidak cuba melaga-lagakan beliau dengan Najib. Katanya; "tak payah lagakan saya, saya tak termakan pun." Begitulah sinis Muhyiddin.

Hari ini semasa berucap di hadapan kira-kira 5,000 orang semasa melancar program Juara Rakyat di Machang, Muhyiddin sekali lagi mengulanginya. Dakwanya desas desus dia tidak sehaluan dengan Najib dicipta pembangkang. Kalai ini beliau menggunakan istilah pembangkang cuba nak pecahkan hubungam beliau dengan Najib.

Bila Muhyiddin sekali lagi mengungkitkan perkara itu menyebabkan ia menjadi tanda tanya. Untuk apa diungkitkan di Machang. Saya tidak fikir orang Machang sudah mengetahui akan perkara itu dan termakan dengan dakwaan Lim Kit Sinag.

Baik orang tidak menyedari kini orang akan mempersoalkan bila dia menyebut perkara itu di depan umum. Kenapa Muhyiddin membangkitkan kalau ianya tidak benar dan hanya dakwaan pembangkang?

Beliau sendiri mengatakan tidak termakan dengan usikan Lim Kit Siang itu. Tetapi bila hari ini dia terus membangkitkan semacam dakwaan itu benar pula. Seolah-olah dia sudah termakan dengan dakwaan berkenaan? Mungkin di kalangan Umno sendiri juga sudah mula memperkatakan keretakan hubungan beliau dengan Najib itu menyebabkan beliau terpaksa menjawabnya di depan khalayak.

Bukan saja Muhyiddin risau dengan dakwaan Lim Kit Siang atau pembangkang itu, Najib juga nampak seperti tidak begitu selesa dengan desas desus itu. Hari ini Najib telah memaklumkan kepada satu perjumpaan di Hulu Selangor yang calon UBN untuk pilihan raya kecil Hulu Selangor 25 April nanti akan diumumkan Muhyiddin. Kenapa?

Biasanya perdana menteri yang mengumumkan nama calon. Apakah tindakan itu untuk menunjukkan bahawa Najib mempunyai tahap kepercayaan baik dengan Muhyiddin. Kalau pun Najib kebetulan akan ke luar negara, tetapi Najib boleh mengumumkan lebih awal. Atau beliau boleh membuat pengumuman itu menerusi sidang video semasa di luar negara kelak.

Tetapi Najib nampak beriya mahu melepaskannya kepada timbalannya. Ini menyebabkan kita nampak tindakan kita itu disengajakan bagi menunjukkan mereka berdua dalam keadaan baik-baik saja.

Bagi pemerhati politik desas desus Muhyiddin tidak sehaluan dengan Najib sudah lama kedengarannya. Muhyiddin dikatakan tidak begitu menyenangkan beberapa pendekatan dan dasar negara diperkenalkan Muhyiddin. Antara yang tidak disenangi Muhyiddin ialah mengenai slogan 1 Malaysia. Prostes secara senyap katanya telah berlaku.

Sebab itu menurut sesetengah pemerhati Muhyiddin tidak menggunakan logo 1 Malaysia dalam blognya dan menggunakan tagline berlainan, My Malaysia. Kalau sekali tenguk perbezaan itu tidak memberi apa-apa perbezaan besar tetapi jika dihayati ia jelas sebagai satu protes kepada 1 Malayisa.

Terbaru kenyataan Muhyiddin bahawa dia akan mengutamakan Melayu dulu baru Malaysia menjelaskan akan ketidakselarian itu. Walaupun ia cuba dilindungi Najib dengan menjelaskan tidak ada masalah dengan kenyataan Muhyiddin itu namun umum sudah dapat menyelaminya memang ada masalah antara kedua mereka ini.

Walaupun keduanya cuba menyembunyikannya namun keretakan hubungan itu akan diterdedah juga, akhirnya. Ini jelas kalau berdasarkan kepada kebiasaan yang berlaku dalam politik, di mana menafikan itu menunjukkan ia benar berlaku. Dan diam itu juga bermakna ia memang terjadi!

Sidang DUN Perak adalah Sidang Polis – V. Sivakumar

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang sah, V Sivakumar menyifatkan siding DUN yang berlangsung dinegeri Perak baru-baru ini bukan sidang ahli-ahli yang berhormat, tetapi adalah suatu sidang polis.

Beliau berkata demikian kerana katanya, kerajaan Umno/BN Perak sekali lagi telah membawa masuk beratus-ratus orang polis ke dalam dewan yang mulia itu.

SAH....TIADA TAWARAN MB KEPADA ZAMBRY KADIAQKUALA LUMPUR 3 Apr - Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata dakwaan Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir bahawa beliau pernah ditawarkan jawatan Menteri Besar oleh Ketua Pembangkang selepas pilihan raya umum 2008 adalah satu pembohongan untuk mengalihkan isu Umno Perak yang tidak menyokong beliau.

Nizar berkata beliau telah mengesahkan perkara ini dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah menafikan dakwaan Zambry tersebut di dalam Parlimen Rabu lalu.

"Saya fikir ini satu daripada taktik pembohongan oleh Zambry kerana kami sendiri 'confirm' dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengatakan tidak ada sebarang tawaran. Kalaulah ada sekali pun ramai lagi calon yang lebih layak dan hebat darpada dia.

"Yang kedua Umno Perak ada krisis dalaman, mereka tidak bersetuju dengan Zambry, jadi apabila disebut ada tawaran sekaligus maka seolah-olah dialah calon yang paling baik sekali untuk menduduki jawatan itu. Faktor ketiga dia sebut perkara itu untuk mententeramkan dan barangkali nak sampaikan mesej kepada Najib bahawa dia pernah ditawarkan jawatan itu," kata Nizar kepada Suara Keadilan di Parlimen Khamis lalu.

Nizar menambah tindakan Zambry mengada-adakan cerita beliau di tawar menjadi Menteri Besar oleh Pakatan Rakyat adalah kerana beliau mahu menutup kegagalan beliau mengendalikan sidang Dewan Undangan Perak pada 30 dan 31 mac lalu dengan baik dan mengikut peraturan.

Najib Berjanji Khalid MemberiMenteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini membidas janji-janji pilihan raya yang ditaburkan oleh BN bagi merampas semula kerusi parlimen Hulu Selangor tetapi seringkali tidak mengotakannya.

"Jangan menipu rakyat Selangor. Penyanggak tidak ada urusan di negeri ini,” bidasnya.

Abdul Khalid, yang juga ketua PKR selangor mencabar BN untuk terus menaburkan lebih banyak janji kepada pengundi di Hulu Selangor menjelang hari pengundian 25 April ini.

"Kita alu-alukan RM2 juta yang mereka akan curahkan di kampung-kampung di Hulu Selangor. Lagipun duit itu adalah hak kita sebagai pembayar cukai. Saya juga cabar mereka untuk membina universiti di sini.

"Kerajaan negeri akan carikan tanah yang sesuai dan memberi kepada mereka dengan harga premium yang rendah. Mereka boleh namakan universiti apa-apa sahaja yang disukai, Universiti BN atau Universiti 1Malaysia...asalkan mereka mengotakan janji-janji mereka,” katanya selepas sesi turun padang di SKC Bernam, Hulu Selangor petang tadi.

PKR, katanya lagi akan menggunakan pendekatan mesra rakyat dalam kempennya untuk pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor ini.


Bukan 'berorientasikan janji-janji'

Menteri besar Selangor itu juga berkata PKR tidak akan terbabit dalam sebarang pertelingkahan atau bermain dengan emosi orang ramai dalam usaha meraih sokongan dalam kempennya.

"Ceramah kami semasa kempen nanti akan lebih 'berorientasikan rakyat', dan bukannya 'berorientasikan janji-janji', tapi kami akan jadi 'offensif' sekiranya terdapat usaha menipu rakyat Selangor," katanya.

Merujuk kepada calon PKR untuk pilihan raya kecil itu Abdul Khalid berkata kepimpinan tertinggi parti akan mengumumkan namanya apabila tiba masanya, malah menurutnya beliau sendiri sehingga kini tidak tahu siapa yang akan diketengahkan sebagai calon.

Kempen pilihanraya kecil Hulu Selangor sepatutnya tidak boleh dimulakan selagi proses penamaan calon pada 17 April ini belum berlansung.

Namun, semalam Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Hulu Selangor akan mendapat empat sekolah baru, dan projek pembinaan banjir bernilai RM2 juta ringgit.

Muhyiddin juga berkata Kementerian Pendidikan sedang mengenalpasti tapak sesuai untuk membina sebuah sekolah aliran Cina.

Hari ini pula Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan projek perumahan baru untuk warga Felda di Gugusan Sungai Dusun.

Projek bernilai RM32 juta ringgit ini membabitkan 2,50 unit, setiap satunya bernilai antara RM42,000 dan RM75,000 ringgit.

Tuduhan meleset

Abdul Khalid juga menolak dakwaan Najib kononnya rakyat sudah hilang keyakinan dengan Pakatan Rakyat.

"Jika dia kata rakyat tak yakin dengan Pakatan, kenapa Najib datang ke mari? Dia sepatutnya pergi berseronok di tempat lain,” katanya sambil merujuk lawatan Perdana Menteri di kedai-kedai sekitar Kuala Kubu Baru hari ini.

Sementara itu, lebih 500 orang menghadiri majlis bersama Menteri Besar dan Pemimpin Pakatan Rakyat untuk mendengar maklum balas terhadap masalah yang dihadapi masyarakat setempat.

Abdul Khalid juga menyerahkan hak milikan tanah kepada lebih 108 penduduk Hulu Selangor.

Beri geran

Khalid berkata pemberian geran ini sudah dirancang sejak tiga bulan lalu, dan usaha ini akan diteruskan sepanjang tahun bersama Pejabat Daerah Hulu Selangor. Kerajaan negeri meletakkan sasaran 100,000 pemberian milikan tanah di seluruh Selangor.

Pada majlis tersebut, Khalid berkata kerajaan negeri komited untuk membantu warga Selangor menduduki tanah yang sekian lama dinafikan kepada mereka di bawah pentadbiran lalu.

Dalam perkembangan lain Khalid berkata ibu bapa yang tinggal lebih dari lima tahun di Selangor kini boleh mendaftarkan anak-anak mereka dengan Tabung Anak Selangor (Tawas) walaupun anak-anak mereka dilahirkan di luar Selangor.

"Para ibu bapa berkenaan perlu mendapat pengesahan daripada ketua kampung atau pengawai daerah masing-masing bagi tujuan itu," tambahnya.

Tawas merupakan antara projek kerajaan Selangor dalam agenda Merakyatkan Ekonomi Negeri, dan antara lain agendanya ialah bagi membolehkan anak-anak yang terpilih untuk didaftar berpeluang menerima RM 1,500 tiap seorang hasil daripada pelaburan mereka dalam tabung itu.


Malaysiakini

Bulldozer tak menang tangan di Hulu Selangor


Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menggunakan jentera bagi merasmikan pecah tanah projek perumahan generasi kedua pada Majlis Pecah Tanah Tapak Perumahan Warga Felda Gugusan Felda Sungai Dusun di Felda Soeharto, Hulu Selangor hari ini. - foto BERNAMA

Berkempen sebelum penamaan calon. Apa saja boleh kalau Umngong BeeNd yang buat. Ni saja strategi yang depa ada. Projek mee segera..walaupun dah lapuk tetap bersemadi di jiwa pemimpin Umngong BeeNd.

Lepas ni kita akan tengok Tokey Jambatan, Tokey Beras, Tokey Sekolah, Tokey Rumah semua turun berkampung di Hulu Selangor. Tokey Bulldozer paling untung, tak menang tangan nak kaut projek.

Depa ni dulu masa kat prk Bukit Gantang pernah kata takkan ada lagi projek mee segera sempena pilihanraya. Tapi dok buat jugak lagi. Memang kaki auta la Umngong's ni.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .