Ikuti Blog ini

Dr Asri dah mula kempen PRU13PETALING JAYA, Jan 1 — Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainal Abidin yang kini cuba “dipikat” parti-parti politik menggesa agar para pengundi memilih parti yang sanggup memberi "ruang dan hak bersuara yang adil" untuk mereka pada pilihan raya umum ke-13 kelak.

Sungguhpun tarikh pilihan raya umum itu masih belum dapat dibayangkan oleh mana-mana pihak, Asri (gambar) berkata para pengundi seharusnya sudah mula memikirkan perkara tersebut mulai sekarang.

Asri berkata beliau mahu pertimbangan dan penilaian dimulakan sekarang oleh pengundi agar mereka tidak "panik apabila menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti."

"Jangan tunggu sehingga pilihan raya umum ke-13 baru hendak fikir... sebab itu saya minta mereka mula membuat penilaian dari sekarang," katanya.

"Pilih parti dan calon yang bersikap terbuka, yang boleh memberikan hak bersuara yang adil... kita tengok parti mana yang menggunakan cengkaman, tidak memberi ruang dan hak untuk mereka bersura dan ia perlu ditolak," katanya.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Asri berkata beliau memberikan pandangan itu tanpa merujuk kepada mana-mana parti politik.

Asri yang kini berhadapan dengan tuduhan mahkamah bahawa menyampaikan kuliah tanpa tauliah sedang dipujuk oleh kedua-dua Umno dan PAS sejak kebelakangan ini.

Kedua-dua parti itu dilaporkan sudah mendampingi beliau sejak beberapa bulan yang lalu.

Pada 9 Nov lalu, Asri berkata beliau sedia menyertai politik sebagai jalan terakhir jika usahanya untuk menyebarkan dakwah melalui ceramah agama berdepan dengan halangan.

Menurutnya, beliau memang tidak bercadang menyertai politik dan lebih menumpu kepada usaha menyebarkan pemikiran Islam yang dianggap luas kerana Islam adalah agama untuk semua.

Beliau ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor 1 Nov.

Apabila ditanya sama ada ia petanda beliau sudah mula memutuskan muktamad untuk menyertai parti politik, Asri menolak tanggapan sedemikian.

Dalam tulisan blognya dua hari lalu Asri menyeru para pencinta perubahan, penyokong keluasan minda dan usaha-usaha tajdid terutama generasi muda, agar mula menilai parti politik yang lebih meraikan "keluasan pendapat dan memberi ruang serta hak bersuara kepada rakyat secara adil."

"Nilailah juga parti mana yang tidak mesra dengan perkara ini.

"Dengan arus yang ada ini, pastikan undi anda pada pilihan raya ke-13 membantu ke arah semangat perubahan dan keluasan pendapat yang kita harapkan," kata Asri.

Tulisan itu menambah beliau bersyukur kerana sebahagian besar rakyat Malaysia, terutama generasi muda yang memberikan sokongan yang tidak putus-putus kepada usaha-usaha tajdid.

"Namun, saya agak kecewa kerana ada saluran media yang tidak bersikap positif dengan usaha tajdid yang sedang berlaku. Mungkin ada gangguan pihak tertentu.

"Pihak TV3 telah menjemput saya juga Tuan (Muhammad) Uthman Muhammady dalam rancangan al-Kulliyyah secara langsung.

"Malang sekali apabila tiba waktu siaran, dimaklumkan kononnya tidak mendapat ‘lampu hijau’ untuk disiarkan secara langsung.

"Janji mereka rakaman tersebut akan disiarkan, namun tidak muncul sehingga kini. Alhamdulillah, nasib baik ada pihak yang merakamkan program dan ia telah disiarkan dalam Internet serta mendapat sambutan," katanya.

Asri menambah pihak RTM1 pada 28 Dis lalu telah menyiarkan siaran langsung Uthman Muhammady dan seorang penceramah yang tidak dikenali membuat tafsiran yang salah terhadap perbezaan pendapat dan usaha pembaharuan.

"Sepatutnya, mereka hendaklah terbuka pada zaman ini dengan menjemput secara adil kedua-dua pihak memberi pendapat. Masyarakat kini sudah bijak untuk menilai.

"Alhamdulillah, walaupun RTM1 membuat demikian, kajian yang mereka buat dalam rancangan tersebut tetap menunjuk majoriti penonton menganggap positif perkembangan pemikiran atau yang mereka istilah sebagai pertembungan," katanya.

Malah dalam tulisannya Asri juga berterima kasih kepada kerajaan Kelantan memberikan pentas terbuka yang dihadiri ribuan orang di Kota Baru baru-baru ini.

"Ia memberi ruang untuk saya yang tidak berparti berforum secara terbuka dengan Datuk Nik Amar (PAS), Datuk Nakhaei (Umno) dan Ustaz Afandi (Pemuda Umno). Rakyat dapat melihat dan menilai," katanya.

Wacana Perdana Islam di Malaysia — Realiti dan Harapan itu membariskan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Islam dan Dakwah Negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah; Asri, bekas Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (Yadim) Datuk Mohd Nakhaei Ahmad dan Pengerusi Biro Agama Pemuda Umno Malaysia Afandi Yusof.

Jual pesawat MIG29N, sandiwara kerajaanKUALA LUMPUR, 1 Jan : Kenyataan terbaru Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamid bahawa kerajaan belum ada keputusan yang muktamad untuk menjual pesawat MIG29N dipersoal.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar semalam menganggap kenyataan Ahmad disebabkan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad mengkritik kerajaan sebelum ini.

"28 Oktober lalu di Dewan Rakyat, (Ahmad berkata) perkhidmatan pesawat tempur MIG29N akan di tamat tahun depan (2010), tibak-tiba apabila Tun menegur dan kritik, (Ahmad) Zahid kata belum muktamad lagi," jelasnya.

Beliau menganggap, kenyataan Ahmad sekadar meredakan kemarahan Tun sahaja - yang tidak mahu pihak tertentu mengaut keuntungan komisen, sebagaimana yang berlaku dalam transaksi kapal selam Scorpene dan pesawai Sukhoi sebelum ini.

Sebagaimana kes kehilangan dua enjin jet F5E baru-baru ini, beliau mendakwa Ahmad cuba menyembunyikan niat sebenar kerajaan untuk membeli pesawat yang baru.

"Hakikat mereka sedang disembunyikan (adalah) nak jual MIG29N dan beli pesawat baru, semacam mereka sembunyikan dua injen pesawat F5E selama 3 tahun baru-baru ini," jelasnya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa beberapa pihak atasan dalam Tentera Udara DiRaja Malaysia (TLDM) terlibat dalam beberapa penyelewengan tersebut.

Dalam pada itu, beliau bersetuju dengan Mahathir supaya pesawat MIG29N itu dinaik taraf dengan kelengkapan teknologi terkini sahaja.

"kita naik tarafkan semua injin MIG29N seperti mana kerajaan India membuat perjanjian dengan Rusia (ke atas) semua MIG milik India," jelasnya.

Jelasnya lagi, perjanjian tersebut membenarkan Hindustan Aeroautics Pte. Ltd. iaitu syarikat pertahanan-penerbangan milik kerajaan India untuk mendapatkan pemindahan teknologi dalam pembikinan enjin baru MIG milik tentera udara India.

Begitu juga dengan Polond, mendapatkan kepakaran Rusia untuk menaik taraf kesemua 32 pesawat MIG29N yang dijangka siap sekitar 2012-2015.

Beliau juga menjelaskan bahawa United Kingdom turut menaik taraf pesawat-pesawat juang negaranya.

"Jet pengebom UK English Electric Canberra diguna sejak tahun 1950 hingga Perang Teluk yang pertama setelah dinaik taraf beberapa kali, sesuai dengan usianya dan modelnya," jelas.

Beberapa usaha kerajaan itu, sekali gus mendorong rakyat menganggap kerajaan membazirkan wang rakyat.

Warga negara malaysia semua !!! jangan lupa ini pun naik..


Setiap pemegang kad dikehendaki membayar 50 ringgit setiap satu kad kredit bermula tahun baru 2010..ha ha ha.. korang cuba bukak dompet tengok ada berapa kad yang kome ada aha..ha...lepas tu congak dan darab@kali-kali akan ada jawapannya ,tak perlu jawab dalam bahasa inggeris faham.contoh kalau 5 kad darab RM50 jawapannya ialah Rm 250 kena bayar pada kerajaan barisan Nasional..hu hu hu..

aduhhhhhh parah macam ini ....semua BARANG NAIK (BN)

gula naik 20 sen bagi setiap kilogram bermula 1 jan 2010 Harga gula mengikut kenaikan terbaru ini adalah RM1.65 di Semenanjung dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak.

Menteri Hal-Ehwal Pengguna Datuk Mohd Zain Mohd Dom berkata kenaikan ini berpunca dari lonjakan harga gula mentah di pasaran dunia.
Berkuatkuasa 1 Januari depan, harga roti putih dinaikkan ekoran daripada tindakan Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna memberhentikan subsidi dan memansuhkannya daripada senarai barang kawalan.

Harga roti biasa meningkat 40 sen manakala bagi harga roti klasik combo melonjak 50 sen dari harga asal.

XPDC dakwah Pemuda PAS & Jab. Amal Puchong di ambang tahun baru.


Dengan semangat dan rasa tanggungjawab yang tidak boleh diabaikan , Lajnah Penerangan Dewan Pemuda PAS Puchong bersama Jabatan Amal Puchong mengadakan siri XPDC Dakwah di kawasan Uptown Puchong Utama untuk mengedar risalah penerangan dan sesi bertemu masyarakat terutama muda mudi.

Program ini diketuai oleh Ketua Pemuda Pas Puchong sdr. Youp dan Komanden Jabatan Amal sdr. Nazree. XPDC Dakwah ini bertujuan memberikan kesedaran kepada masyarakat tentang pengaruh budaya barat dan ancaman kepada masyarakat selain menjalin hubungan secara terus dengan pengunjung sambutan tahun baru di kawasan Uptown Puchong Utama.
Sambutan tahun baru dengan kenaikan harga GULA.

Rakyat mendapat hadiah tahun baru dari kerajaan apabila harga runcit gula dinaikkan sebanyak 20 sen sekilogram kepada RM1.65 di Semenanjung dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak mulai 12 tengah malam.

Menurut kenyataan, kenaikan ini berikutan kenaikan harga gula mentah dunia.

Perkara tersebut diumumkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Mohd Zain Mohd Dom di sini hari ini.

Alah bisa, tegal biasa.
Kan dah biasa .. mari kita teka. Selepas gula naik .. apa lagi yang akan naik?
mari kita berteka teki ....

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .