Ikuti Blog ini

Umno Gua Musang mahu calon mereka

GUA MUSANG, 16 Okt: Akar umbi Umno di Gua Musang sedang berusaha keras memujuk pucuk pimpinan mereka di Kuala Lumpur agar memilih calon yang mereka kehendaki untuk pilihan raya kecil Galas.

Usaha mereka ini disokong oleh pimpinan Umno negeri walaupun mereka sudah agak kecewa apabila Tengku Razaleigh Hamzah dipilih sebagai pengarah pilihanraya kecil itu.

"Kami nak Saufi Deraman bekas Adun kami bertanding sekali lagi. Lagipun dia yang bertungkus lumus berjuang untuk Umno sebelum ini ketika Ku Li memimpin Semangat 46. Tapi selepas Ku Li dipilih oleh parti, dia menikam pemimpin kami ini," kata seorang ahli Umno yang ditemui di bandar Gua Musang.

Beliau merujuk tindakan Saufi, yang ketika itu menjadi ketua bahagian, memberikan laluan untuk Ku Li menjadi Ketua Umno bahagian Gua Musang apabila Ku Li kembali semula ke dalam Umno.

Pada asalnya, Saufi sebagai ketua bahagian dilantik sebagai timbalan ketua bahagian. Namun dalam mesyuarat agung yang lalu, orang Ku Li telah melawan beliau dan seterusnya mengalah Saufi untuk jawatan timbalan ketua bahagian.

Luka itu berdarah sejak pilihan raya umum 2008 lagi apabila Saufi menjadi satu-satu pemimpin Umno Gua Musang yang kalah dalam pilihan raya tersebut. Mereka syak Saufi ditikam dari belakang oleh penyokong Ku Li.

Saufi kalah kepada Chek Hashim Sulaima dari PAS. Che Hashim meninggal baru-baru ini menyebabkan pilihan raya kecil akan diadakan pada 4 November nanti.

"Kalau Saufi tidak diterimapun, Datuk Hazani kito atau Bazlan pun boleh jadi calon," kata pemimpin Umno berkenaan.

Beliau merujuk kepada Ketua Wanita Umno bahagian, Datuk Wan Hazani Wan Yusof dan Bazlan Baharudin, Ketua Pemuda Umno Bahagian Gua Musang.

"Mereka inilah pejuang sebenar Umno. Tapi kini terpinggir. Ambo pun tak tahulah, apa yang mereka (pemimpin Umno negeri dan pusat) nak. Ku Li ni bukan bersama Umno, dia penyokong PAS. Siang male (malam) bekerja sokong kerajaan negeri (Kelantan)," kata beliau lagi.

"Lagipun, Ku Li tak baik doh dengan istana lepas naik raja baru nih. Kalau dulu boleh kito kata istana sokong dia," kata pemimpin Umno tempatan itu. Menurut beliau, Ku Li memihak kepada Raja Perempuan Kelantan Tengku Anis yang kini sudah terpinggir dalam kemelut istana Kelantan itu ekoran perlantikan Tengku Faris sebagia sultan Kelantan yang baru.

Baru-baru ini, Bernama melaporkan Setiausaha Umno Bahagian Gua Musang, Abdul Aziz Yusof, 49, adalah antara nama yang disebut-sebut sebagai bakal calon Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas di Kelantan pada 4 November ini.

Satu lagi nama yang timbul ialah Naib Ketua Pemuda Umno Gua Musang, Zamzani Harun, 39. Kedua-dua nama ini adalah bekas pemimpin Semangat 46 yang bersama dengan Ku Li dahulu atau mereka yang menjadi penyokong kuat Ku Li di Gua Musang kini.

"Kalau nak lantik di kalangan Pemuda Umno kenapa Zamzani. Dia naib je. Kenapa tak pilih Bazlan (ketua pemuda bahagian)," kata beliau lagi. -Hrkh

Protokol JPM tak nasihat atau Rosmah degil?

TEMERLOH : Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini mempersoalkan sama ada penggunaan gelaran ‘Wanita Pertama’ oleh isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor di Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang berakhir 13 Oktober yang lalu adalah akibat daripada kealpaan Bahagian Protokol Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk menasihati beliau ataupun disebabkan kedegilan beliau sendiri.

“Rosmah sepatutnya malu untuk menggunakan gelaran ‘First Lady’, kerana umum mengetahui gelaran itu untuk Permaisuri Agong. Namun, walaupun isu ini telah dijelaskan oleh pelbagai pihak namun ianya berterusan berlaku, dan boleh menimbulkan kekeliruan di kalangan pimpinan asing,” kata Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau memberikan komen tersebut sebagai mengulas laporan portal Suara Keadilan yang memetik pakar perlembagaan negara, Prof Dr Abdul Aziz Bari yang mempersoalkan tugas Bahagian Protokol adalah di bawah JPM yang sepatutnya, pada pandangan beliau menasihatkan Rosmah mengenai penggunaan gelaran 'First Lady'.

“Sepatutnya bahagian ini menjalankan tanggungjawabnya dan memberi garis panduan kepada isteri Perdana Menteri mengenai isu ini.

"Perlembagaan amat jelas siapa sepatutnya menggunakan gelaran Wanita Pertama iaitu dalam perkara ini Raja Permaisuri Agong," tegas Dr Abdul Aziz yang juga pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Dr Aziz Bari turut berkata Perkara 32(2) Perlembagaan Persekutuan dalam Bab 1 berkaitan jelas menyatakan hak gelaran Wanita Pertama Malaysia adalah kepunyaan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.

Perkara 32(2) berbunyi, "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

“Sehubungan itu pihak istana negara disaran mengeluarkan kenyataan rasmi agar kesilapan ini tidak berterusan dan gelaran ‘First Lady’ tidak digunakan sewenang-wenangnya,” kata Tuan Ibrahim, sambil menambah bahawa tindakan Rosmah dilihat sebagai tidak memahami protokol rasmi dan juga konsep institusi Raja Berperlembagaan.

“Kalau ini berlaku dalam Pakatan Rakyat, kita yakin media perdana akan terus melabelkan kita dengan label pengkhianat,” ujarnya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.
Sumber - Harakahdaily

Bajet 2011: BN saudagar mimpi perdagang dongengan, kata TG Hj. Hadi

KUALA LUMPUR, 16 Okt — Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa Bajet 2011 yang dibentangkan semalam membuktikan agenda ekonomi dan transformasi dibawa Datuk Seri Najib Razak sebenarnya “berpusing di takuk lama dengan diberi penjenamaan semula.”

Kata beliau, kerajaan pusat pimpinan BN cuba menjadi “saudagar mimpin yang memperdagangan dongengan” dengan angkta-angka besar dalam bajet kali ini dan pengumuman projek-projek mega.

Dalam ucapan Bajet 2011 semalam, Najib yang juga Menteri Kewangan dan Perdana Menteri berkata, “kita bukannya saudagar mimpi yang memperdagang dongengan.”
“Kita adalah parti pembina harapan yang berpijak di bumi nyata.

“Apa yang kita capai bukanlah secara tidak sengaja, ibarat bulan jatuh ke riba, tetapi ia hasil dari perencanaan yang jelas, ketegasan pelaksanaan, perancangan yang rapi serta pengorbanan yang tinggi,” kata Najib.


Dalam reaksinya, Hadi (gambar) juga medakwa Bajet 2011 ditaburkan dengan angka yang indah-indah bersifat kosmetik, dengan mengkesampingkan pembinaan manusia yang menjadi enjin melaksanakan agenda perubahan ekonomi berkenaan.

Ahli Parlimen Marang ini memberitahu akibat dari penyelewangan, pembaziran dan rasuah yang bermaharajalela dan sistem pemerintahan yang tidak bersifat adil kepada rakyat teramai, maka kesejahteraan rakyat tentunya akan berada di takuk lama.

“Inilah yang ditekankan oleh PAS bahawa asas terbesar ialah kerajaan yang dipacu oleh Umno-BN telah gagal dalam mencapai matlamat Dasar Ekonomi Baru setelah diberi peluang memerintah selama lebih 50 tahun,” kata Hadi dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Justeru, kata Hadi, bagaimana mungkin kerajaan yang sama boleh melakukan perubahan dengan satu dasar lain pula sedangkan sistem pemerintahan dan politik peras ugut dan penyisihan komponen ekonomi terhadap rakyat di luar bandar terus berleluasa.

Beliau menambah pada masa yang sama fokus kerajaan juga terus tersasar atas sebab-sebab tidak masuk akal, umpamanya peruntukan untuk program Pusat Anak Permata Negara yang hanya dinikmati oleh segelintir kecil pihak dan masih di peringkat percubaan menikmati dana sebanyak RM111 juta berbanding RM100 juta untuk meningkatkan taraf hidup Orang Asli dan Pribumi, dan lebih parah lagi berbanding peruntukkan RM95 juta yang diperuntukkan sebagai bantuan perkapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Kata Hadi, apa yang penting ialah bukannya jumlah angka-angka yang sedap didengar, umpamanya dibentangkan bahawa pendapatan per kapita meningkat 6.1 peratus kepada RM28,000 dan kononnya kadar pengangguran di takuk 3.5 peratus sedangkan realitinya rakyat di luar bandar tidak menikmati faedah langsung daripada peningkatan angka-angka sedemikian bahkan jauh sekali dari menikmati kesejahteraan hidup akibat dari perubahan angka-angka ini.

“Inilah hakikatnya,” kata beliau.

“Kita katakan bahawa kerajaan Umno-BNlah sebenarnya yang menjadi ‘saudagar mimpi yang memperdagangkan dongengan” bahkan mengelirukan rakyat dengan angka-angka sedemikian.

“Projek-projek pelaburan juga dilihat gagal dalam melakukan anjakan terhadap taraf hidup rakyat luar bandar yang miskin dan memerlukan,” katanya.

Hadi berkata,kerajaan juga nampaknya tidak cuba belajar dari kesilapan lalu dengan mengimpikan projek pembangunan Warisan Merdeka dengan menara 100 tingkat beserta kemudahannya yang bakal menelan belanja asas RM5 bilion sedangkan projek koridor yang sepatutnya lebih memberi manafaat kepada rakyat hanyalah menerima secebis peruntukan sahaja.

“Contohnya peruntukan untuk East Coast Economic Region (ECER) hanyalah RM178 juta iaitu dalam lingkungan 3.6 peratus dari projek Warisan Merdeka.

“Ini tidak lagi dicampur dengan kemungkinan projek RM5 bilion itu meningkat sebagaimana yang sentiasa berlaku dalam pemerintahan kerajaan Umno-BN,” kata beliau.

Hadi menambah, agensi yang sepatutnya melaksanakan amanah untuk membangunkan ekonomi rakyat miskin, kini telah menumpukan pula kepada projek mega sebegini kerana pimpinan Umno-BNlah sebenarnya “bermimpikan projek” lantas “memperdagangkan tanggungjawab membangunkan ekonomi rakyat.”

“PAS menekankan peningkatan taraf hidup rakyat miskin perlulah melalui fasa di mana rakyat teramai ini perlu merasakan bahawa mereka adalah menjadi sebahagian dari enjin aktiviti ekonomi bahkan mereka juga menjadi pemain dalam memperkasakan pembangunan negara,” katanya.

The Malaysian Insider

Seorang Lagi Manga Pembunuhan Jalanraya Meninggal Dunia

Saman je pemandu Bas yang cuai. Jangan biarkan pengusaha Bas yang lebih pentingkan periuk nasi, daripada terus membunuh rakyat negara ini..

Seorang lagi penumpang bas Delima meninggal dunia

MELAKA - Tempoh lima hari dilalui penuh tabah oleh seorang ibu Zaliha Zainordin, 48, sepanjang tempoh 24 jam mendoakan anaknya Sharifah Norasmirah Syed Sallehuddin, 20, agar sembuh sejak dimasukkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Melaka sejak Ahad lalu.

Namun harapan Zaliha untuk melihat anak bongsunya daripada tiga beradik itu pulih tidak kesampaian apabila kira-kira pukul 12.05 tengah malam tadi, Sharifah Norasmirah menghembuskan nafas terakhir di wad berkenaan.

Tiada ungkapan yang mampu diluahkan oleh Zaliha melainkan menitis air mata apabila dimaklumkan oleh doktor bahawa anak bongsunya telah meninggal dunia.

Sharifah Norasmirah, penuntut tahun keempat Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu di Lembah Pantai, Kuala Lumpur adalah salah seorang mangsa yang terlibat dalam kemalangan ngeri di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Plaza Tol Simpang Ampat, Alor Gajah di sini.

Kematian pelajar yang berasal dari Kampung Bukit Payung, Marang, Terengganu itu menjadikan dia adalah mangsa yang ke-13 terbunuh dalam kemalangan membabitkan dua buah bas dan empat kenderaan lain yang berlaku kira-kira pukul 6.50 petang Ahad lalu.

Sharifah Norasmirah adalah penumpang bas ekspres Delima yang terbabit dalam kemalangan itu.

Zaliha ketika dihubungi hari ini berkata, dia reda dengan pemergian anak bongsunya.

"Apa yang makcik boleh katakan. Makcik reda menerima ketentuan Ilahi bahawa anak makcik dah tidak ada lagi.

"Sepanjang menjaga Sharifah Norasmirah di ICU, makcik memang tidak putus-putus berdoa semoga dia cepat sembuh tetapi akhirnya terpaksa menerima hakikat dia sudah meninggalkan makcik selama-lamanya," katanya sebak.

Dia reda dengan pemergian Sharifah Norasmirah setelah diberitahu oleh doktor bahawa anaknya mengalami kecederaan parah di kepala.

"Semalam, doktor berjumpa makcik memberitahu otak anak makcik sudah tidak berfungsi dan denyutan jantungnya pula semakin perlahan," ujarnya.

Katanya, jenazah Allahyarham dibawa pulang ke kampung halamannya kira-kira pukul 3 pagi.

Jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Bukit Payung, Marang, Terengganu hari ini.

Projek Mega Kembali, Rasuah Bakal Menjadi-jadi
Belanjawan 2011 tanpa istilah "Rasuah"

Sesungguhnya ia Belanjawan yang mempersiap-sediakan Barisan Nasional untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13. Malah, mungkin sesetengah ahli Dewan Rakyat yang sarkastik akan menyindir bahawa ianya satu belanjawan yang dihantui bayang isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor.

Ia sudah terbukti dalam dewan itu sendiri, apabila nama "Rosmah" dilaungkan ketika Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Najib Razak mencadangkan pemansuhan duti import ke atas kira-kira 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan, pada kadar 5% hingga 30% - antaranya, pewarna rambut. Malah, apabila Najib mengumumkan peruntukan RM111 juta kepada PERMATA, sekali lagi dewan menjadi gempar dengan nama Pengerusi Jawatankuasa Penyelarasan Program ini.

Belanjawan tahun 2010 yang bertemakan "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" ini mencatat angka peruntukan tertinggi dalam sejarah, iaitu RM212 bilion, 2.8% lebih tinggi berbanding peruntukan Belanjawan tahun 2010. Defisit kerajaan persekutuan dijangka berkurangan kepada 5.4% daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) pada tahun 2011, iaitu RM45.481 bilion.

Gula-Gula PRU

Beberapa peruntukan disalurkan kepada kawasan kampung atau desa, misalnya penambahan elaun bulanan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Persekutuan (JKKP), Tok Batin, Pengerusi JKKK Orang Asli dan Pengerusi Kampung Baru kepada RM800, berbanding RM450 sekarang. Bukan itu sahaja, malah elaun imam, guru KAFA turut dinaikkan.

Sasarannya jelas apabila Najib menyatakan "kerajaan tidak akan meminggirkan rakyat luar bandar" - lantas RM6.9 bilion diperuntukkan untuk pelaksanaan infrastruktur asas seperti bekalan air, elektrik dan jalan luar bandar, meliputi Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Tanpa pertikaian, Belanjawan tahun 2011 berbaur politik. Ia semakin terhidu apabila Najib mengambil kesempatan untuk mencuit Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim tanpa menyebut nama, mendakwa bahawa kerajaan BN "bukan saudagar mimpi yang memperdagang dongengan". "Kita adalah parti pembina harapan yang berpijak di bumi nyata," katanya sambil meyakinkan rakyat dengan "kita tidak mahu mewariskan negara yang bermasalah kepada generasi yang akan datang".

Persoalannya, apakah Belanjawan tahun 2011 ini membawa Malaysia kembali ke landasan yang tepat untuk meluncur ke arah kejayaan?

Projek mega kembali

Antara yang paling dipertikaikan dalam Belanjawan 2011 ini adalah pembinaan menara 100 tingkat yang tertinggi di Malaysia. Projek bernama "Warisan Merdeka" yang menelan RM5 bilion ini dibangunkan Permodalan Nasional Berhad, dan dijangka akan siap pada tahun 2015.

Sementara itu, ahli parlimen Bukit Bendera-DAP, Liew Chin Tong mendedahkan bahawa bangunan Sri Perdana (kediaman rasmi PM) di Putrajaya bakal menelan RM65 juta untuk kos tambahan dan pengubahsuaian, menjelaskan bagaimana peruntukan kepada Jabatan Perdana Menteri memecah rekod dengan catatan RM15.8 bilion.

Seandainya kedua-dua kes ini dibaca bersama, maka akan didapati bahawa kerajaan BN masih tidak mengambil iktibar daripada "projek mega" zaman Perdana Menteri ke-empat, Mahathir Mohamad. Projek mega seperti Putrajaya misalnya, telah membebankan generasi akan datang dengan kos penyelenggaran yang terlalu tinggi.

Pembinaan projek mega semestinya memanfaatkan golongan kontraktor, yang menjadi asas kepada UMNO. Najib cuba menghalalkan kesinambungan "projek mega" dengan "Semangat Malaysia Boleh", tanpa menyedari bahawa keghairahan untuk menghambat kemegahan pencakar langit inilah yang menjejaskan ekonomi Malaysia.

Wartawan Australia, M.Backman dalam bukunya Asia's Future Shock, mengulas situasi Malaysia dengan satu artikel berjudul "From Malaysia Boleh to Malaysia Bodoh". Backman menganggap Malaysia memiliki kelebihannya yang tersendiri, kerana kaya dengan sumber semulajadi, malah telah mewarisi satu sistem yang moden dari tangan penjajah British.

Namun demikian, kelebihan-kelebihan ini telah dibinasakan, kerana dasar ekonomi yang lebih mementingkan pengagihan daripada penghasilan, hubungan etnik yang teruk, malah terlalu bermegah-megah dengan projek yang indah khabar dari rupa untuk mengubati perasaan inferior dirinya. Mahathir pernah mengibaratkan menara Petronas KLCC sebagai kotak untuk si pendek, Abdullah Ahmad Badawi pula ghairah dengan khayalan angkasa-nya.

Tiada istilah "Rasuah"

Tanah air kita seolah-olah terkena sumpahan sumber (resource curse), dilimpahi sumber yang terlalu lumayan, tetapi berakhir dengan pertumbuhan ekonomi yang lembik berbanding negara yang kekurangan sumber. Cuba ambil Indeks Pembangunan Manusia (Human Development Index, HDI), Malaysia menduduki ranking dunia ke-59 pada tahun 1999, tetapi tergelincir ke tangga 63 pada tahun 2007, malah terus menjunam ke 66 pada tahun 2008.

Baru-baru ini, penganalisa politik-ekonomi, Soon Hoh Sing melancarkan bukunya yang berjudul "Ekonomi Malaysia yang kekok" (The Embarrassing Malaysian Economy). Beliau sempat memetik beberapa angka, yang pada pandangan beliau cukup menggusarkan. Pelaburan Malaysia di luar negara mencatat peningkatan dari RM22.1 bilion pada tahun 2006, RM38.2 bilion pada tahun 2007, kepada RM50.2 bilion pada tahun 2008.

Sebaliknya, kita dimaklumkan bahawa pelaburan asing langsung di Malaysia pula menjunam sebanyak 81%, dari US$7.32 bilion (RM23.47 bilion) pada tahun 2008, kepada US$1.38 bilion (RM4.43 bilion) pada tahun 2009. Lebih ketara, pelaburan yang mengalir keluar pada tahun 2008 (RM50.2 bilion) lebih tinggi daripada pelaburan asing yang mengalir ke dalam Malaysia (RM23.47 bilion).

Apakah yang berlaku pada hakikatnya? Sementara rakyat disuapkan dengan angka-angka yang memberangsangkan, jarang sekali tumpuan diberikan kepada Indeks Persepsi Rasuah (CPI). Malaysia menduduki tangga ke-56 daripada 180 buah negara pada tahun 2009, setelah pelbagai langkah pembaharuan cuba diketengahkan oleh kerajaan Abdullah Ahmad Badawi selepas tsunami politik tahun 2008.

Apa yang menarik, istilah "rasuah" langsung tidak disebut dalam teks ucapan Najib Razak yang setebal 45 muka surat hari ini. Jadi, agak jelas untuk kita - sejauh manakah iltizam kerajaan Najib untuk membanteras rasuah, jikalau dinilai dari teks ucapan tersebut. Berbalik kepada persoalan, apakah ekonomi Malaysia akan meluncur semula di landasan yang betul dengan pembinaan menara 100 tingkat, pada masa yang sama enggan meneliti masalah rasuah yang berleluasa di Malaysia? -Lim Hong Siang/MR

Umno-BN Bakal Keruk RM15 Bilion Lagi Duit KWSP, PNB

kwsp1KUALA LUMPUR - Projek pembangunan berimpak tinggi yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam Belanjawan 2011 yang dibentang di Parlimen petang tadi bakal mengguna sebanyak RM15 bilion dana rakyat yang diambil dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Dana KWSP sebanyak RM 10bilion akan diperuntukkan bagi melaksanakan pembangunan tanah Lembaga Getah Malaysia di Sungai Buloh seluas 2,680 ekar.

Antara projek yang akan dilaksanakan melibatkan kediaman mampu milik, perdagangan, industri serta kemudahan prasarana dan ianya dijangka siap sepenuhnya menjelang tahun 2025.

Sementara itu, PNB pula akan menyalurkan dana sebanyak RM5 bilion untuk membina sebuah menara 100 tingkat, yang tertinggi di Malaysia.

Kata Najib dalam ucapannya, projek tersebut sebagai satu lagi mercu tanda selepas Menara Berkembar Petronas yang dibina semasa era pemerintahan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Oleh Suara Keadilan

Media Diminta Bersikap Adil Jika Mahu DiHormati

http://buletinonline.net/images/stories/berita35/IMG_2569.jpgKUALA TERENGGANU – Pengarah Jabatan Penerangan PAS Negeri Terengganu, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah meminta supaya penggiat media bersikap adil dalam melaporkan dan memberi ruang sebarang berita yang berkaitan parti politik.

Beliau mengingatkan pihak media supaya tidak hanya melaporkan berita negatif, sebaliknya turut menyiarkan perkembangan positif sesebuah parti politik.

Selain itu, katanya, sekiranya media mahu dihormati, kandungan berita agensi atau akhbar terbabit mestilah dilihat seimbang diantara parti politik kerajaan dan parti bukan kerajaan.

"Kalu mahu dihormati, media mesti dilihat adil, jangan melaporkan perkara negatif sahaja tentang sesebuah parti poltik tetapi mesti juga (melapor) perkara positif,

"kandungan berita sesuatu agensi atau akhbar juga perlu dilihat seimbang, jangan berat sebelah,"ujarnya ketika diminta mengulas kenyataannya yang disiar sebuah akhbar tempatan.

Kenyataannya yang dipetik akhbar Sinar Harian adalah berkaitan perjalanan mesyuarat pemilihan pemimpin yang sedang dijalankan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR)

Beliau menjelaskan, bukan secara 'totok' PKR adalah serpihan Umno, tetapi kebetulannya ramai dikalangan ahli-ahli PKR adalah bekas-bekas ahli Umno.

"Oleh itu, ada kemungkinan, dikalangan ahli PKR yang terbawa-bawa perangai UMNO dalam PKR,"jelasnya.

Beliau menegaskan, PAS mengamalkan dasar tidak campur tangan dalam urusan dan masalah dalaman parti lain, serta menyerahkan kepada kebijaksanaan kepimpinan PKR untuk menyelesaikan perkara tersebut.

Namun begitu menasihatkan pimpinan PKR agar bersabar dan berhati-hati dalam mengambil tindakan menangani pemilihan yang sedang berlangsung.

"menarik rambut dalam tepung, biar rambut tak putus, tepung tidak tumpah,"katanya yang menambah, setiap perkara yang berlaku dalam PKR sedikit sebanyak akan menjejaskan imej Pakatan Rakyat. -BO

Pengundi Galas Mesti Ajar BN Secukupnya....!!!


Bajet 2011 Pinggir Kelantan - HD

KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen Tumpat, Kamaruddin Jaafar melahirkan kekecewaan dengan Bajet 2011 yang dibentang Datuk Seri Najib Razak petang tadi langsung tidak menyentuh peruntukan untuk negeri Kelantan.

"Saya amat kecewa sebagai ahli Parlimen daripada Kelantan, tidak ada apa-apa projek pun yang disebut menyentuh Kelantan sama ada jalan raya, lebuh raya, pangkalan, lapangan terbang ataupun laluan kereta api tak ada satu pun yang memberi nikmat kepada rakyat Kelantan.

"BN tidak mempedulikan Kelantan kerana merasakan seolah-olah mereka tidak mempunyai apa-apa harapan lagi terhadap Kelantan," katanya yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkefly Ahmad melahirkan kebimbangan dengan cara kerajaan berbelanja yang jelas menunjukkan defisit.

"Saya rasa ini bajet terakhir sebelum pilihan raya. Najib cuba sedapat yang boleh memberikan kemudahan kepada orang kampung, belia, sekolah agama rakyat yang dahulunya ipinggirkan, tidak ketinggalan juga Permata.

"Saya nampak semua diambil kira dan beliau meramalkan defisit RM5.4 bilion. Kalau beginilah cara kerajaan berbelanja dengan tidak memberikan fokus kepada bagaimana langkah-langkah untuk mendapatkan pelaburan asing, saya tidak nampak satu langkah untuk mendapatkan pelaburan asing atau swasta dan membantu pertumbuhan ekonomi negara," katanya yang juga AJK PAS Pusat.


Tak apalah orang kelantan....
Jangan Bimbang dan sedih....
Bajet kali ini adalah yang terakhir untuk BN Bentangkan...
Rakyat kelantan macam biasa terus di pinggirkan...
Walhal segala hasil mahsyul negeri kelantan semuanya di sedut...
Metangkedarah duit rakyat kelantan...tapi terus pinggirkan rakyat kelantan...
Kita mesti yakin dengan Allah...
Allah akan tolong orang kelantan ..InsyaAllah....
Allahuakbar...Allahuakbar....Allahuakbar....!!!

Gambar sekitar demontrasi bantah roboh surau dan PASTI Bukit Katil..


Menara 100 Tingkat Dibina, Tapi Subsidi Untuk Rakyat Terus Dipotong

Najib: Warisan Merdeka 100 tingkat, satu lagi pencakar langit di KL

KUALA LUMPUR, 15 Okt – Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Kita berasa sungguh bangga kerana ke mana sahaja kita pergi, semua orang mengetahui tentang Menara Berkembar Petronas.

“Satu lagi mercu tanda yang akan dibangunkan oleh Permodalan Nasional Bhd ialah Warisan Merdeka, yang dijadual siap pada 2020,” katanya semasa membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat hari ini.

Menara itu akan menjadi menara tertinggi di Malaysia. Projek itu akan mengekalkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara sebagai warisan negara.

Kos projek berjumlah RM5 bilion, dengan menara dijangka siap pada 2015. – Bernama

Baru-baru ini kerajaan BN baru sahaja memotong subsidi untuk rakyat sehingga harga barang keperluan seperti minyak, gula, dan lain-lain meningkat.

Tetapi kerajaan mampu untuk melakukan satu lagi pembaziran semata-mata untuk membina sebuah lagi bangunan tertinggi dalam negara.

Menara kembar Petronas yang dibina mencakar langit sehingga kini masih lengang di dalamnya tanpa penyewa.

Hanya untuk bermegah kita mempunyai bangunan tertinggi sedangkan pada hakikatnya kita menyembunyikan fakta bahawa itu hanyalah monumen yang ditegakkan di atas penderitaan dan kesengsaraan rakyat.

Kesilapan Mahathir terus diulang oleh Najib. -GB
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .