Ikuti Blog ini

Program Sambutan Ulangtahun ke-2 PAS FOR ALL

Sambutan Ulang Tahun ke 2
PAS UNTUK SEMUA . PAS FOR ALL
Bersama
YAB Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Mursyidul Am Pas
Tarikh : 3 Oktober 2009 ( Sabtu ) , 8.00 malam
Tempat : Ladang Siliau , Port Dikson

Para Bloggers, diminta tolong war-war program ini. Marilah kita semua beramai-ramai datang memenuhi ruang yang ada dan memeriahkan sambutan kali ini. Bersama memperjuangkan kehendak rakyat.

Nizar atau Zambry : Apa keputusan Mahkamah Persekutuan nanti?

Kes pertikaian berhubung siapa Menteri Besar Perak yang sah akan di dengar pada 5 November 2009 di Mahkamah Persekutuan Putra Jaya. Berikut adalah kronologi kes tersebut:

Pada 11 Mei, 2009 : Jam 4.30 ptg. Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Nizar terpaksa menunggu selama 87 hari untuk mendapatkan pengisytiharan tersebut dari Mahkamah Tinggi sebagai Menteri Besar yang sah.

Pada 12 Me, 2009 : Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Ramly Mohd Ali membenarkan penangguhan keputusan Mahkamah Tinggi sehingga kes rayuan Dr Zambry selesai.

Cuba fikirkan , tidakkah begitu pelik Mahkamah Rayuan boleh membuat keputusan yang begitu mendadak hanya dalam selang beberapa jam sahaja?

Pada 13 Mei, 2009 : Mohammad Nizar membuat permohonan bagi mengenepikan keputusan Mahkamah Rayuan itu .Mahkamah Rayuan yang sepatutnya memberikan keputusannya pada Isnin ,18 Mei lalu menangguhkannya ke 21 Mei, 2009. Ajaib bukan? Yang paling ajaibnya ialah, tiada alasan bertulis sehingga kini diberikan oleh Mahkamah Rayuan tatkala menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi hari itu.

Pada 21 Mei, 2009 : Mahkamah Rayuan hari ini mengumumkan Datuk Seri Zambry Abd Kadir sebagai menteri besar Perak yang sah. Keputusan itu membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu yang mengesahkan kedudukan asal Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Pada 9 Julai, 2009 : Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan Mohammad Nizar untuk rayuan.

Pada 3 Sept. 2009 : Pendaftar Mahkamah Persekutuan di Putrajaya, memaklumkan melalui faks kepada firma peguam Nizar bahawa mahkamah itu telah menetapkan tarikh 5 November depan untuk mendengar kes pertikaian berhubung siapa menteri besar Perak yang sah.

Pada 5 Nov. 2009 : Wow! Ogos, September , Oktober dan November! Empat bulan DS Nizar terpaksa menunggu permohonan rayuannya yang difailkan pada 9 Julai lalu.....Itu pun entah lah kalau tidak ditunda pula!

Mahkamah Persekutuan akan menimbangkan tiga persoalan mengenai perlembagaan dalam memutuskan siapa Menteri Besar Perak yang sah.

Ketiga-tiga persoalan itu berkisar kepada sama ada Sultan Perak Sultan Azlan Shah mempunyai hak untuk memecat Nizar dan melantik Zambree sebagai Menteri Besar sedangkan Nizar tidak meletak jawatan atau menghadapi dikenakan usul tidak percaya di DUN Perak.

Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak boleh memecat Mohammad Nizar atas alasan beliau tidak boleh memegang jawatan itu tanpa perkenan Sultan, dan sebaik seorang menteri besar dilantik, beliau dan Ahli Majlis Mesyuaratnya hanya bertanggungjawab kepada Dewan Undangan Negeri dan tidak kepada mana-mana pihak yang lain.

Sementara itu pula, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa Sultan Azlan Shah, adalah betul dalam melantik Zambry sebagai Menteri Besar yang baru mengikut Artikel 16(2) Undang-undang Tubuh Negeri Perak, selepas berpuas hati Zambry mendapat sokongan majoriti daripada Dewan Undangan Negeri Perak.

Pandangan Tun M mengenai calon BN*** Seburuk-buruk DS Mohamad Hasan, beliau BELUM lagi terpalit dengan SKANDAL RASUAH....
***Sebaik-baik TS Isa Samad, beliau SUDAH terpalit dengan SKANDAL RASUAH...

Khusus Buat : Penyokong TS Isa Samad (yang sedang ghairah berkempen untuk mengangkat beliau sebagai MB Negeri Sembilan)....

1. Saya akui calon yang bersih pun boleh kalah dan calon yang kotor pun boleh menang. Di Bagan Pinang, saya percaya siapa juga yang dilantik sebagai calon, besar kemungkinan dia akan menang.

2. Sudah lupakah kita akan pilihanraya kecil di Permatang Pasir di mana calon Barisan Nasional terdiri daripada seorang peguam yang dikatakan terlibat dengan melesapkan duit pelanggannya dan berbohong berkenaan dengan jumlah isterinya? Kempen BN mudah dipatah oleh parti lawan. Apabila ia kalah ramai yang berkata BN harus selidik dahulu latarbelakang calon. BN tidak harus letak calon yang mempunyai latar belakang yang mudah dijadikan isu oleh parti lawan.

3. Imej UMNO sekarang sudah banyak tercemar dengan politik wang semasa pemilihan Majlis Tertinggi. Boleh dikatakan hampir semua yang dipilih terlibat dengan rasuah.

4. Sesungguhnya orang ramai tidak lagi hormati UMNO. Dan besar kemungkinan mereka tidak akan undi calon UMNO dalam Pilihanraya Umum ke-13.

5. Imej ini boleh diubah jika UMNO secara serius cuba bertindak membersihkan dirinya. Yang rakyat lihat ialah janji akan terus bertindak terhadap yang terlibat dengan penggunaan wang dalam pemilihan Majlis Tertinggi tidak dikotakan. Sebaliknya banyak tanda-tanda yang menunjuk yang kotor diterima juga. Jika yang dipilih sebagai calon di Bagan Pinang tidak bersih maka persepsi rakyat terhadap UMNO sebagai parti rasuah tidak akan berubah. Ia akan mempunyai kesan buruk dalam Pilihanraya Umum ke-13.

6. Memang benar saya disingkir daripada UMNO dan kemudian diterima balik dan dicalonkan dalam Pilihanraya Umum 1974. Tetapi saya tidak disingkir kerana jenayah rasuah. Saya disingkir kerana saya telah suarakan pendapat ramai ahli parti yang tidak senang dengan dasar Presiden ketika itu.

7. Demikian juga beberapa orang ahli Semangat 46 telah diterima balik, dicalon dan ada yang dipilih menjadi menteri. Mereka bukan diambil tindakan disiplin kerana rasuah atau politik wang. Kesalahan mereka bukan satu jenayah. Sebaliknya tindakan mereka disebabkan perbezaan pendapat politik dengan kepimpinan parti.

8. Tidak ada persamaan di antara kes saya dengan kes tindakan tatatertib keatas seorang yang menggunakan wang untuk mendapat jawatan dalam parti.

9. Jika ahli UMNO utamakan orang tertentu lebih daripada parti dan penerimaannya oleh masyarakat, janganlah hairan jika UMNO sekali lagi ditolak dalam pilihanraya umum.

10. Sebenarnya penolakan UMNO dalam Pilihanraya Umum ke-12 disebabkan kebanyakan ahli UMNO terus menyokong pemimpin yang tidak disukai oleh rakyat. Oleh kerana ahli UMNO tidak bertindak menukar pemimpin yang tercemar dengan rasuah dan nepotisme, maka rakyat sebagai pengundi terpaksa bertindak mengalahkan BN dan UMNO di banyak kawasan.

11. Kalau sayang pada parti, janganlah begitu utamakan individu tertentu sehingga imej parti tercemar lagi. Korbankanlah sedikit supaya akhirnya parti dapat dipulih semula.

PRK Bagan Pinang satu pertempuran Sengit

TELUK KEMANG – Semua petugas DAP akan bertumpu kepada Pusat Penyelaras DAP yang dilancarkan di Batu 9 Jalan Teluk Kemang disini kelmarin. Pengerusi DAP negeri Terengganu, Ng Chai Hing berkata pusat tersebut

http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKBaganPinang/DunBaganPinang5%20069.jpgakan menjadi penyelarasan semua gerakerja kempen DAP bersama Pakatan Rakyat.”Ia akan jadi pusat penyelaras bagi pilihanraya kecil bagan Pinang,

”ahli DAP seluruh negara akan bertumpu ke kawasan ini,”katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran pusat tersebut.

Menurutnya, PRK Bagan Pinang merupakan satu pilihanraya yang sengit yang memerlukan semua petugas Pakatan Rakyat bekerja keras untuk mencapai kemenangan.

Katanya, DAP Terengganu akan menurunkan 10 orang petugas yang akan membantu kempen pilihanraya tesebut selepas penamaan calon.

Menurutnya jentera DAP tlah turun padang menemui pengundi bersama-sama jentera Pakatan Rakyat dari PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

”Selepas kematian bekas wakil rakyat (BN)iviti untuk menggerakkan jentera telah dilakukakan termasuk aktiviti tuun padang dilakukakn bersama PAS dan Kedailan,

”Kita berharap ia akan mendatangkan hasil yang baik untuk memenangi pilihanraya kcil DUN Bagan Pinang,”ujarnya.

Si tua expired ini dah Merajuk

dsfg

Beliau adalah calon parti, saya sokong. Pendapat peribadi saya tidak perlu diambil kira - Tun M nyayuk

Tun Mahathir tidak akan berkempen di Bagan Pinang

KUALA LUMPUR: Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak akan berkempen untuk calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang.

“Beliau adalah calon parti, saya sokong. Pendapat peribadi saya tidak perlu diambil kira,” katanya apabila ditanya sama ada beliau kecewa dengan pencalonan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Isa Abdul Samad sebagai calon BN.

Semalam, Isa, 59, diumumkan sebagai calon BN bagi kerusi DUN Bagan Pinang.

Apabila ditanya adakah ia akan menjejaskan peluang BN untuk memenangi pilihan raya kecil kali ini, katanya, “Saya rasa kita ada peluang baik. Kita akan menang.”

Bagaimanapun, apabila ditanya tentang majoriti, beliau berkata: “Saya tidak tahu. Mungkin boleh. Saya agak.”

BN memenangi kerusi DUN Bagan Pinang dengan majoriti 2,333 pada pilihan raya lepas bagaimanapun ia kosong selepas kematian penyandangnya, Azman Mohammad Noor.

Pengumuman berhubung pencalonan Isa dibuat Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di bilik operasi BN di Port Dickson, Negeri Sembilan semalam.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu pada Sabtu ini dengan pengundian pada 11 Oktober. BERNAMA

Projek BN semasa pilihanraya kecil

Aduhhh boring betoi la Barisan Nasional nie... kalau ada pilihanraya kecik jaa kompom buat projek mee segera yang paling wajib sekali ialah TURAP JALAN... tak ada projek lain kaa...??

Cuba kata ubah cara pulak seperti mai buat LAPANGAN TERBANG kaa... buat ANTENA 3G ka... bagi KERETA KANCIL 1RUMAH 1BIJI kaa... nie tak asyik-asyik JALAN RAYA...

Dari zaman PRK LUNAS.. sampai ke sekarang yang tuuu jaaa... Boring dah Aihhh hangpa nie....Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .