Ikuti Blog ini

Kemenangan Dr Morsi – Gendang Perjuangan, Bukan Loceng Rehat
Dr Morsi, calon Presiden Mesir dari Parti Kebebasan dan Keadilan yang dikelolakan oleh Ikhwaanul Muslimin, telah secara rasminya diumumkan menjadi Presiden Mesir pertama pasca Revolusi Mesir 25 Januari 2011. Seluruh dunia yang bersama dengan perjuangan menuntut keadilan dan menumbangkan kezaliman, bergempita dengan rasa syukur atas kemenangan ini. Rata-rata manusia yang jiwanya masih lurus dan akalnya masih berada pada tempatnya, merasa lapang dan senang dengan kemenangan ini. Grafik: HalaqahMaya.Com

Kita tidak mahu ketinggalan merakamkan ucapan tahniah. Kepada Ikhwaanul Muslimin, kepada Dr Morsi dan semestinya, kepada yang memainkan peranan paling besar sekali atas kemenangan hari ini – Rakyat Mesir. Tanpa kami tinggalkan syukur dan rasa rendah diri kami kepada Allah SWT yang menggerakkan semua ini.

Namun apa yang lebih besar daripada kemenangan Dr Morsi hakikatnya adalah kesedaran kita.

Sesungguhnya bagi kami di LangitIlahi, kemenangan Dr Morsi adalah merupakan bunyi gendang perjuangan.

Bukanlah deringan loceng rehat.

Kita Teruskan Usaha-Usaha Kita. Dan Dr Morsi Meneruskan Usaha-usahanya.

Kita hidup dalam dunia global yang luas. Kemenangan di satu tempat, belum lagi bererti kemenangan di merata-rata tempat. Bahkan, pada realiti hari ini, kemenangan di sesebuah tempat itu sendiri belum bererti kemenangan penuh. Contohnya di Mesir, selepas ini Dr Morsi akan berhadapan dengan saki baki regim Mubarak pula di dalam pemerintahannya. Di Turki dahulu, Erdogan berhadapan dengan tentera Turki sendiri.

Bahkan, jika kemenangan di satu-satu tempat tersebut adalah kemenangan solid, ia tetap akan mendapat ancaman daripada Barat contohnya. Mereka tidak akan berdiam diri. Justeru, kita tidak patut berdiam diri juga. Tidak patut untuk kita berehat. Bahkan, apabila ada sesebuah kumpulan Islam menang di satu-satu kawasan, kita perlu memberikan sokongan kepadanya.

Bagaimana memberikan sokongan kepadanya? Dengan kita berusaha mengislah diri, serta mengislah keluarga dan masyarakat di tempat kita. Kemenangan Islam di sesebuah kawasan, perlu dibantu dengan kemenangan Islam di sesebuah kawasan yang lain. Barulah kemenangan itu mampu mencetus kekuatan yang sebenarnya.

Namun jika Dr Morsi dan partinya berusaha mengislah Mesir, dan kita di Malaysia berdiam diri membatu, sekadar bergembira dengan kemenangan Dr Morsi, dan tidak berbuat apa-apa, maka di manakah keuntungannya kemenangan Dr Morsi itu?

Di sini kita perlu perhatikan dengan teliti. Agar kita tidak tertipu dengan kemenangan ini.

Usaha mesti diteruskan, dan digencarkan lagi!

Ini Adalah Peperangan Nafas Panjang.

Hakikatnya, perjuangan antara hak dan batil adalah perjuangan nafas panjang. Semenjak Nabi Adam dan ibu kita Hawwa, diturunkan ke bumi angkara Iblis durjana, hinggalah ke hari kiamat nanti, peperangan antara hak dan batil ini akan berterusan.

Maka kita sepatutnya maklum akan hal ini, dan mempersiapkan bukan sahaja diri, bahkan menghasilkan pula pewaris-pewaris untuk meneruskan perjuangan kita nanti. Kita patut sibukkan diri kita dengan pelbagai projek kebaikan, menyusun pelbagai strategi, berfikir dengan kreatif dan kritis untuk meningkatkan kualiti perjuangan Islam.

Jangan fikir bahawa apabila kita mencapai sebuah kemenangan, maka kemenangan itu akan bertahan selama-lamanya. Ianya perlu dipertahankan. Ianya perlu diperkuatkan lagi. Diperkukuhkan.

Bukannya bersambil lewa, dan lemas dalam kemenangan.

Musuh-musuh Islam tidak akan duduk diam. Mereka mempunyai agenda. Mereka akan menyusuh perancangan. Maka apakah pantas bagi kita, orang-orang Islam, bergoyang kaki dan sekadar bergembira dengan kemenangan, lantas menanti untuk dikalahkan sekali lagi?

Penutup: Maka Marilah Jadikan Kemenangan Dr Morsi Ini Sebagai Pemacu Semangat Kita!

Bangunlah. Jangan fikir ini masa rehat kita.

Kami mengajak agar kita bersama-sama menggunakan momentum ini, menggencarkan lagi segala usaha, dan memperhebatkan lagi segala urusan perjuangan kita. Mungkin kita tidak berjuang dengan senjata seperti raifal dan kereta kebal, tetapi kita tetap berjuang dengan senjata minda dan pergerakan.

Kita perhebatkan lagi usaha penyebaran Islam dalam bentuk akhlak, bentuk pemikiran yang kreatif, dalam bentuk yang harmoni, menghidupkan jiwa-jiwa agar menjadi subur kembali dengan kefahaman terhadap deen Allah SWT.

Ini bukan masanya lagi untuk kita berehat.

Rehat kita hanya di syurga nanti!

Ayuh!

Bangun, dan bergeraklah!

Mari Menjadi Hamba Ilahi!

disunting dari: langitilahi.com

Dato` Tamrin Ghaffar nak JOIN PAS... Allahuakbar...

Oleh Mazlan Aliman

PAGI tadi, Dato' Tamrin call saya. Memang itulah rutin beliau, hampir setiap hari akan berhubung dengan saya untuk mendapatkan info terkini, khususnya mengenai Felda.

Kali ni dia bagi tau, Umno ugut nak 'telanjangkan' kisah silam beliau jika dia tak berhenti dari berceramah dan menyokong PAS. Alhamdulillah, Dato Tamrin kata dia bersedia hadapi dan tak akan patah balik ke belakang.

Dia bukan hipokrit macam pemimpin Umno. Bunuh orang, bersekedudukan dengan artis, mentekedarah arak, berjudi sakan, rasuah dan tipu rakyat tapi tak mengaku. Tunjuk baik depan rakyat. Belakang perangai macam setan.

Dia mengaku maksiat yang dia buat zaman silam dia. Sekarang dia tobat. Dia jadi rosak kerana bersama Umno. Beliau sokong PAS sebab belajar nak jadi baik. Dekatkan diri dengan Allah. Banyak membaca buku2 agama, pergi kuliah dan ceramah agama. Berdamping dengan ulama2 PAS, banyak menginsafkan dia.

Kata Dato Tamrin, pekung pemimpin Umno pun dalam poket dia. Hodoh-hodoh pun dia anak bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghafar Baba. Pernah jadi Ahli Parlimen dan Adun. Masalah moral Najib, Muhyiddin, Hishamuddin, Nazri Aziz dan lain-lain kalau nak.....alahai....

Bagi saya, peranan kita adalah jadi kawan yang baik. Bagi nasihat dan bimbingan. Berkomunikasi, enggage dan banyak perkara boleh dilakukan. Orang macam Dato Tamrin terlalu ramai dan mesti di dekati. Jangan ekstrem soal pendekatan dakwah. PAS sedang berada di landasan yang tepat. Semua golongan menghampiri PAS.

Malam ini saya bersama dalam Himpunan Hijau peringkat negeri Pahang di Kerdau Temerloh. Saya mengiringi seorang bekas pegawai tinggi kerajaan akan menyerahkan borang PAS kepada Presiden PAS. Dua tahun saya bersahabat dengan dia. Beliau salah seorang kumpulan pemikir ANAK. Perlahan-lahan saya pelawa masuk PAS.

Alhamdulillah, dia baru balik Umrah. Saya tanya lagi, bila Dato nak masuk PAS?
Spontan dia jawab, insyaallah. Ada borang?
Tentulah saya gembira, akhirnya dia menyertai PAS mlm ini...

Insyaallah, akan menyusul lebih ramai tokoh politik dan pegawai kanan kerajaan serta para seniman/budayawan dll bersama PAS.

SEMUANYA KERANA PERJUANGAN ISLAM. ALLAHUAKBAR

Royalti minyak dinafi, bijih besi pula ditemuiKOTA BHARU: Ketika kerajaan pusat masih menafikan hak Kelantan ke atas royalti petroleum, sebaliknya bijih besi pula ditemui di bumi negeri ini.

Bijih besi tersebut sekarang dieksport sebanyak 40,000 tan metrik setiap minggu melalui Tok Bali ke China.

Kapal dari China kini berlabuh kira-kira 1.4 batu nautika dari pantai Tok Bali bagi mengangkut bijih besi, di mana ia diangkut ke kapal menggunakan 20 tongkang dari jeti di Tok Bali. (Gambar atas)

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa (gambar) berkata, sebelum ini bijih besi tersebut dieksport ke China melalui pelabuhan di Kemaman dan Kuantan yang melibatkan kos agak tinggi.

“Namun sekarang bijih besi tersebut dieksport melalui pelabuhan di Tok Bali yang ternyata lebih menjimatkan kos pengangkutan,” katanya menjawab soalan Abdul Latif Abdul Rahman (PAS-Mengkebang) pada persidangan Dun hari ini.

Beliau berkata, hasil royalti tersebut dijangka dapat menampung kos pembinaan pembinaan lebuh raya rakyat Kuala Krai-Kota Bharu.

Menurutnya daripada hasil royalti besi sekurang-kurangnya dapat menampung bayaran tertunda projek lebuh raya berkenaan yang ditetapkan dalam masa 25 tahun.

“Kita telah berusaha memecahkan benteng kongkongan dan halangan oleh kerajaan pusat sebelum ini. Idea yang dicetus Menteri Besar bagi mengamalkan konsep wakaf sebagai satu nilai tambah.

“Usaha itu ternyata mendapat sambutan menggalakkan biar pun promosinya belum dilakukan secara meluas, namun dana yang disumbang secara online sekarang sebanyak RM430,000,” ujarnya.

Kata beliau kerajaan negeri akan mewujudkan dana amanah di bawah Perbendaraan Negeri bagi mengurus sumbangan orang ramai.

Malah pada 7 Julai ini artis-artis yang menyertai PAS akan mengadakan program khusus bagi menyokong projek lebuh raya rakyat.

“Pada Ramadan nanti kita juga akan lancarkan kutipan dana di Kuala Lumpur bagi membolehkan orang ramai turut sama menyumbang,” ujarnya.

Husam juga memberitahu lapan juruukur yang mengambil alih peranan juruukur awal menyiapkan jajaran projek lebuh raya rakyat sudah berjaya menyiapkan kerja-kerja ukur sepanjang 30 km.

Kata beliau kerja-kerja mengukur jajaran jalan raya tersebut sebenarnya sudah disiapkan pada 2007, namun juruukur yang terbabit tidak dbenarkan menyerahkan laporan kepada kerajaan negeri.

Bagaimanapun katanya, kerja-kerja pembinaan lebuh raya tersebut dijangka akan dimulakan selepas mendapat kelulusan mesyuarat Exco kerajaan negeri dalam masa terdekat ini.

Menurutnya jentera berat milik syarikat juga sudah berada di lokasi bagi memulakan kerja-kerja pembinaan.

“Kita akan laporkan setiap minggu perkembangan projek pembinaan lebuh raya tersebut selepas ini bagi pengetahuan rakyat,” katanya. -Hrkh

Chua Soi Lek Melenting ADUN UMNO Cadangkan Hudud
Cadang hudud: ADUN Umno 'hilang akal', kata MCA

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata ADUN Umno Johor yang mencadangkan supaya hukum hudud dilaksana ke atas orang Islam dan bukan Islam di negeri itu "hilang akal" kerana mengemukakan perkara tersebut. Grafik: Pencinta keadilan.

Dalam satu tulisannya di Twitter malam tadi, Chua berkata ADUN berkenaan, Datuk Ayub Rahmat juga telah kehabisan idea sehingga menimbulkan cadangan berkenaan.

"ADUN Umno Johor itu tentu sudah kehabisan idea dan hilang akal untuk mencadangkan hudud di Johor meliputi bukan Islam," katanya.

Tambahnya, MCA "pastinya" menentang usaha seperti itu.

Ayub yang merupakan ADUN Kemelah membangkitkan cadangan itu 20 Jun lalu pada mesyuarat pertama penggal persidangan kelima Dewan Negeri Johor ke-12.

Ketika diminta menjelaskan cadangannya itu, berkata beliau mahu melihat Johor mendahului negeri lain melaksanakan hukum hudud "sebenar" – yang menurutnya berbeza dengan hudud PAS.

Hukum hudud sebenar meliputi semua kaum dalam sesuatu negara berbanding hudud PAS yang hanya tertakluk kepada orang Islam, kata Ayub yang memberi contoh Kanun Jenayah Syariah II (1993) (Hudud Kelantan).


Beliau berpandangan bahawa undang-undang itu menimbulkan diskriminasi dari segi pelaksanaan di antara orang Islam dan bukan Islam.

Pendiriannya itu meletakkan MCA sebagai parti kedua paling besar dalam BN dalam kedudukan sukar.

MCA sebelum ini lantang mengkritik undang-undang hudud dan sentiasa menyerang PAS atas rancangan pelaksanaan undang-undang syarie yang didakwa akan menakutkan pelabur asing.

MCA menjadikan kritikan ke atas hudud sebagai bahan kempen utamanya dalam menghadapi pilihan raya umum untuk menentang seterunya, DAP. -mk

Hudud: Kelantan ada halangan, jika Johor dahului silakan


KUALA LUMPUR: “Pada saya, saya bersyukur sangat-sangat atas kesedaran ini. Tidak perlu cabar mencabar, saya menyokong sepenuh hati,” kata Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons setelah membaca kenyataan Adun Umno Johor di dalam Sidang Dun Johor, Datuk Ayub Rahmat yang mencadangkan agar Johor melaksanakan hudud mendahului Kelantan serta mencabar PAS menyokong hukum hudud itu walaupun datang dari Umno.

“Kelantan atau Johor dahulu tidak penting. Kelantan telah menghadapi halangan untuk laksanakan hudud, jika Johor mendahului Kelantan, silakanlah.

“Insya Allah giliran Kelantan akan tiba juga. Sekali lagi saya nyatakan, saya menyokong sepenuh hati,” ujarnya yang juga Mursyidul Am PAS melalui Facebooknya.

Justeru, harapan beliau agar cadangan itu tidak akan ditarik balik dan menjadi kenyataan.

“Mari kita bekerjasama memperlihatkan Islam yang sebenar kepada masyarakat Malaysia.

“Tahniah kepada Umno Johor dan saya menunggu untuk melihat langkah seterusnya,” ujarnya lagi.
-HD

Guru-guru Di Kelantan Dipaksa Hadir Untuk Dengar Ceramah Hassan Ali?

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/555295_451386094885179_1469104136_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/293240_451386354885153_699551202_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/392884_451386684885120_1451225576_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/553273_451387108218411_1570219047_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/205334_451388598218262_2026533242_n.jpghttp://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/425002_451385841551871_100159710_n.jpg

Ramai guru yang marah apabila mereka kena paksa untuk hadir ke program Hassan Ali. Inilah malang apabila umno telah mengamalkan dasar paksa memaksa ini.

Guru Kelantan sudah lama tolak UMNO BN!

Abd Razak Mak

kwn saya adalah salah seorang yg di'wajib'kan hadir program ni...so rsnya lebih 90% yg di'wajib'kan hadir...kalau x hadir tindakan akan diambil...sbb tu hasan akidah konfiden nk bg ucapan...sbb dh ada bantuan kn...

Kerepek Ubi

kesian kat cikgu.. udah ler kena paksa pegi... kena paksa dengar lak...

ADUN UMNO Ini Gubah Wang Haram? .. Jom Terjah!Oleh : PAPARAZZI SABAHKINI.NET

MUNGKINKAH 'Datuk S' atau nama sebenarnya, Datuk Samsuddin Yahya terlibat dengan Skandal Penggubahan Wang Haram melalui pendapatan gelapnya sebagai Pengerusi Ko-Nelayan dan berjaya mempergunakan seorang jutawan terkenal Law Hon Sun @ Liew Pin Cheong sebagai salah seorang proksi atau nomineenya?

Jika tidak benar, mustahil Ninja SAA43L yang dihadiahkan oleh Presiden KDM Malaysia, Datuk Peter Anthony sering keluar masuk daripada perkarangan sebuah rumah Bungalow di Batu 7, Sandakan?
Persoalannya, desas-desus bahawa rumah berkenaan yang sebelum ini milik menantu Mantan Speaker Negeri Sabah, Datuk Seri Hassan Alban Sandukong telah dibeli 'Datuk S' dengan harga RM1.5 juta, tetapi hanya mengisytiharkan harga RM600,000 bagi mengelak cukai hartanah.

Bungalow berkenaan belum didiami sejak dibeli beberapa tahun lalu kerana 'Datuk S' masih tinggal di 'Istana' lamanya di Sri Taman; malah tidak pernah mengisytiharkan Bungalow berkenaan sebagai hartanya.

Bagaimanapun, 'Datuk S' telah menjadi David Cooperfields kerana berjaya melakukan embargo semua dokumen yang menjurus kepada bungalow berkenaan termasuk cukai pintu, cukai tanah dan sebagainya bagi mengelakkan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) memburu beliau kerana penglibatan beliau dengan Skandal Penggubahan Wang Haram?

Bagaimanapun, Paparazzi telah berjaya menghidu kepintaran 'Datuk S' yang menggunakan nama jutawan hartanah, Law Hon Sun @ Liew Pin Cheong sebagai pemilik berdaftar bungalow tersebut; apatah lagi sebelum ini 'Datuk S' telah menjual konsesi pembalakan kepada Law Hon Sun.

Tidak ada seorangpun rakyat Sabah yang menyangka bahawa 'Datuk S' boleh hidup mewah dengan kedudukannya sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Sekong, Ketua UMNO Bahagian Batu Sapi dan Pengerusi Ko-Nelayan.

Namun 'Datuk S' yang sebelum ini dikaitkan dengan jenayah mencederakan Mantan Calon Bebas, bijak menggunakan jawatannya sebagai Pengerusi Ko-Nelayan untuk mendapatkan komisyen 10 sen seliter daripada minyak diesel bersubsidi yang sepatutnya diagehkan kepada nelayan yang mempunyai Fleet-Card.
Malangnya, kuota 5 juta liter minyak bersubsidi berkenaan telah diselewengkan kepada pemilik kapal tunda yang menjualkannya semula di pasaran gelap dan mengaut keuntungan berlipat kali ganda.

Kegiatan memerah keringat nelayan ini telah menyebabkan 'Datuk S' memperolehi 'Wang Kopi' yang tidak pernah diisytiharkan iaitu RM500,000 sebulan atau RM24 juta sepanjang empat tahun beliau menjadi Pengerusi Ko-Nelayan menggantikan Datuk Jasa Haji Rauddah.

Selain membeli bungalow berkenaan atas nama proksinya, 'Datuk S' turut dikesan mempunyai tabungan di Amanah Saham Bumiputera (ASB) sejumlah RM1 juta atas nama isteri pertamanya, Datin Junaidah Aji dan empat anak mereka Dewi, Rais, Ewat dan Arif.

'Datuk S' juga dikesan memiliki hartanah dan kereta mewah atas nama tiga wanita iaitu isteri rasminya, Datin Junaidah Aji; isteri yang tidak berdaftar Datin Nooraini Othman (Bekas Isteri Datuk Yahaya Lampong) dan gundiknya, Pia Binti Dahlan (PATI yang mendapat kad pengenalan yang didakwa keluarga terdekat TYT Sabah, Tun Juhar Mahiruddin)

Semua kehebatan 'Datuk S' boleh disemak dengan menaip 'Datuk S' di ruangan cari Sabahkini.net.

Mungkin menarik untuk diketahui umum, apakah Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Haji Aman masih memberi kepercayaan kepada 'Datuk S' menerajui Ko-Nelayan setelah kontraknya tamat beberapa hari lalu atau menamatkan penindasan yang dilakukan terhadap nelayan selama ini.

Paparazzi tidak dapat mengenalpasti apakah Pengurus Besar Ko-Nelayan, Haji Masood Salleh turut bersubahat dengan 'Datuk S' kerana meluluskan semua tuntutan elaun dan bil Hotel Hyyatt sekalipun melebihi kuota yang ditetapkan. Namun percubaan Paparazzi untuk menghubungi Masood tidak berjaya.
 

Jefrydeen Terima Geran di Kampung Melayu Subang Setelah 10 Tahun MenungguPenyanyi pop yeh yeh, Datuk Jefrydeen Imbrom Soekaman, adalah antara 20 penerima surat hakmilik tanah daripada Kerajaan Selangor di Kampung Melayu Subang Tambahan di sini hari ini.

Beliau yang menetap di kampung tersebut sejak 1996 mengucapkan rasa syukur kerana impiannya bagi memiliki hak kepada tanah yang diduduki akhirnya tercapai.

“Saya berasa syukur dan gembira kerana menunggu lebih 10 tahun dan akhirnya ia menjadi kenyataan.

Terima kasih kepada Kerajaan Negeri yang prihatin akan masalah ini serta meluluskan permohonan saya.

Sebelum ini saya pernah memohon beberapa kali sejak 1999 tetapi gagal,” kata penyanyi 65 tahun yang popular dengan lagu “Kenanganku”.

Beliau ditemui selepas Majlis Penyerahan Surat Hakmilik Tanah Penduduk kampung tersebut di sini hari ini.

Majlis penyerahan itu disempurnakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan dihadiri Exco Selangor, Iskandar Abdul Samad dan Rodziah Ismail, serta ADUN Kota Damansara, Dr Mohd Nasir Hashim.


Seorang lagi penerima, Che Nah Salleh, 60, berkata pemberian hakmilik itu adalah bukti Kerajaan Negeri amat mengambil berat akan kebajikan rakyat di Selangor.

Pesara kakitangan kerajaan itu pernah membuat permohonan hakmilik pada zaman pentadbiran Umno-BN tetapi keputusannya menghampakan.

“Selepas 2008 barulah segalanya berubah dan akhirnya masalah ini dapat diselesaikan. Memang saya gembira dengan anugerah ini,” kata ibu tunggal lima anak yang kematian suami pada 1981 itu.

Sementara itu, Abdul Khalid berkata, Kerajaan Negeri mendapati masih ramai penduduk di sesuatu kawasan penempatan di Selangor yang masih tidak dapat hakmilik.

Ini kerana mereka adalah terdiri dari penduduk yang telah mendiami kawasan perumahan tersebut dalam tempoh yang lama.

“Oleh sebab itu Kerajaan Negeri telah meminta Pegawai Daerah dan Pejabat Tanah untuk menyelesaikan masalah ini.

Walaupun masanya agak lama untuk selesai, iaitu lebih dari setahun, tetapi saya rasa bila sudah diselesaikan, ia memberikan ketentuan kepada pemiliknya,” katanya. -selangorku


Terharu Terima Geran Sampai Tak Boleh Tidur Malam


AMPANG 1 JUL : Setelah 18 tahun turun naik pejabat tanah dan gagal mendapat geran, S. Ravindran seakan tidak boleh percaya apa yang berlaku padanya hari ini.

Pesara yang berumur 57 itu akhirnya menerima yang impian yang ditunggu hampir 20 tahun itu menjadi kenyataan apabila dokumen borang 5A ada dalam tangannya.

“Memang saya tidak percaya kerana saya fikir semua itu sekadar janji-janji politik sahaja dan tidak bermakna apa-apa pada rakyat biasa seperti saya.

“Jadi apabila diberitahu dua minggu lepas bahawa saya akan terima geran, saya memang tidak percaya dan menganggap ini merupakan satu lagi janji kosong.

“Saya hanya percaya apabila terima surat berkenaan perkara ini tempoh hari.

Perasaan terharu serta gembira itu sememangnya tidak dapat digambarkan dengan kata-kata sehingga tidur semalam pun tidak dapat lelap mata,
” ujar Ravindran dari Kampung Tasek Permai.

Beliau yang hilang kakinya dalam satu kemalangan telah menduduki tapak rumahnya selama lebih 30 tahun.

Ravindran antara 66 orang yang menerima borang 5A daripada Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu Majlis Pemberian Hak Milik Persendirian di kawasan Dewan Undangan Negeri Lembah Jaya.

Manakala 72 orang menerima dokumen geran tanah di majlis yang bertempat di Padang Awam Tasik Tambahan.

Sementara itu, Abdul Khalid dalam ucapannya berkata, Kerajaan Selangor sentiasa komited untuk menyelesaikan isu permohonan hak milik tanah yang berlarutan sekian lama sejak era zaman Umno-BN dahulu.

“Jika dahulu, kebanyakan pemberian tanah tidak dibuat secara telus, antaranya kerana mengutamakan kawan rapat atau sanak saudara.

“Sebaliknya, Kerajaan Pakatan memberi hak rakyat tanpa mengira pegangan parti politik,” kata beliau sambil disambut tepukan gemuruh kira-kira 100 hadirin.

Selain penghuni Kampung Tasek Permai, kampung lain yang terlibat dalam majlis pagi tadi ialah Kampung Ampang Indah, Ampang Campuran dan Kampung Bukit Sungai Puteh.

Turut hadir ialah Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan, Setinggan, Iskandar Abdul Samad, Adun Lembah Jaya, Khasim Abdul Aziz dan Timbalan Yang Di Pertua Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), Zulkefli Khalid.

'Masuk PAS kerana prinsip, rezeki Allah tentukan'

Menyertai parti PAS bukanlah satu keputusan yang mudah bagi hero filem Leftenan Adnan, Hairie Othman malah beliau mengakui tindakan yang diambilnya itu mengundang risiko dalam dunia lakonannya yang diceburi selama 20 tahun ini.

Bagi Hairie, keputusannya hari ini adalah keputusan yang paling tepat walaupun beliau yakin akan hilang pekerjaan selepas menyertai PAS.

"Nak masuk Umno ramai yang berani, nak masuk PAS satu keputusan kena fikir lama-lama. Kalau nak masuk Umno tidak jadi isu. Kalau masuk PAS habis!!"Masuk PAS? Nak makan apa? Saya yakin yang bagi rezeki kepada saya bukan BN tetapi Allah Taala. Saya dapat rasa dan saya yakin," ujar beliau ketika berucap dalam forum Artis Berpolitik: Sekadar Glamor atau Kerana Prinsip? anjuran Akademi Pak Sako di Dewan Himpunan Cina KL-Selangor.

Malah Hairie mengakui sejak menyertai PAS beliau tidak lagi menerima tawaran berlakon dan keadaan ini seperti sudah dijangka namun tidak sekali-kali mematahkan semangatnya untuk bersama-sama parti pimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Justeru, pelakon berusia 41 tahun ini memberitahu beliau mungkin tidak akan meneruskan kerjaya sebagai pelakon selepas ini.

"Saya tanya orang ramai dalam Himpunan Hijau, selepas ini saya nak buat apa? Nak mana apa? Mereka ramai-ramai jawab, apa lagi ceramahlah!" ujarnya.

Hairie juga tidak bimbang kehilangan kerjayanya sebaliknya beliau kini sedang giat aktif memenuhi undangan-undangan ceramah di merata tempat.

"Dari hari ini hingga bulan puasa, jadual ceramah saya penuh. Dan lepas raya pun saya ada 'job' (ceramah) lagi," katanya.Bagaimanapun, Hairie menolak dakwaan bahawa penyertaan artis dalam dunia politik hari ini kerana tidak dapat projek dan kerjaya yang semakin malap.

"Sekarang ini saya rasa lebih popular, kalau dulu rakan 'facebook' saya hanya 4000, hari ini rakan saya mencecah 12 000, naik mencanak dan orang lawat laman saya itu dekat 200,000. Tidak popularkah itu?" tegas beliau.

Turut hadir sebagai panel ialah Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Parit Sulong yang juga merupakan penulis lirik lagu Awan Nano, Hasmi Hashim atau popular dengan nama pena, Budi Hikayat. Serta wakil daripada parti UMNO iaitu Presiden Persatuan Seniman, pelakon Zed Zaidi.

Bercakap di hadapan hampir 100 hadirin, Hairie yang mewakili parti PAS berkata keputusannya untuk menyertai parti berkenaan bukan kerana meraih populariti sebaliknya ia adalah prinsip.Jelasnya, untuk mengejar glamor lebih sesuai berada dalam bidang seni bagaimanapun ia menjadi satu kelebihan memandangkan beliau adalah seorang pelakon.

"Secara dasarnya kalau kita bercakap soal politik mestilah atas dasar prinsip. Saya ni masih baru jer lagi dalam dunia politik. Saya pilih untuk menyertai parti atas dasar prinsip. Perjuangan PAS berlandaskan Islam. Pada mulanya tujuan saya adalah mahu mengubah diri daripada kurang baik kepada menjadi seorang insan yang lebih baik. Jadi saya merasakan parti PAS sesuai dengan jiwa saya", hujah Hairie.

Hairie juga merelakan PAS menggunakan khidmatnya untuk berkempen bagi menarik ramai undi dalam pilihan raya nanti.

"Saya rela membenarkan rakyat menggunakan khidmat saya untuk tawan Putrajaya," tegasnya yang merasakan tidak timbul isu artis dijadikan alat politik. -Hrkh

HINA SULTAN JOHOR : UNCLESEEKERS TERLEPAS.. YB NIZAR TERUK DIBELASAH


Suatu blog yang kononnya dikendalikan oleh ‘Uncleseekers’ mula mendapat perhatian ramai lantas melonjakkan kedudukannya dalam ranking Alexa.

Apa yang disiarkannya ialah pendedahan mengenai keburukkan Sultan Johor serta kerabatnya dan jika dibandingkan dengan kenyataan YB Nizar ianya jauh lebih teruk penghinaan yang dilakukannya terhadap Sultan Johor dan kerabatnya itu.

Timbul persoalan disini siapakah sebenarnya penulis Blog Uncleseekers ini hingga menjadikan beliau kebal dari siasatan polis malah tindakannya mendedahkan keburukkan Sultan Johor dan Kerabatnya itu seolah-oleh dibenarkan oleh pihak berkuasa kerana tiada sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Akan tetapi kenyataan YB Nizar dalam Twitter mengenai bidaan nombor plat WWW 1 oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar diputar belit oleh Utusan dan TV3, DS Mohammad Nizar Jamaluddin telah disiasat oleh pihak Polis.

Pejabat operasi Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di Ipoh, Perak telah diserbu oleh Polis negeri Johor ini bagi membantu siasatan menurut Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner

Ruslan Hassan yang mengesahkan perkara tersebut. Dalam serbuan itu pihak Polis telah merampas dua buah komputer dan seunit telefon bimbit.

Selain itu pasukan khas dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor melakukan operasi di tiga pejabat milik Mohammad Nizar di Ipoh, Bukit Gantang dan Pasir Panjang pada pukul 11.30 pagi selama kira-kira 45 minit.

Itu apa yang telah berlaku terhadap DS Mohammad Nizar Jamaluddin dari PAS Perak.

... mungkin polis tak baca blog...

UMNO tuduh Guan Eng penyebab rusuhan 13th Mei 1969, tapi masa itu Guan Eng baru berumur 8 tahun...

Penasihat DAP Lim Kit Siang hari ini menafikan dakwaan Utusan Malaysia bahawa beliau pernah berkhidmat sebagai setiausaha akhbar kepada bekas perdana menteri Singapura Lim Kuan Yew.

Dalam satu kenyataan akhbar hari ini, Lim menyifatkan dakwaan itu sebagai satu pembohongan dan beliau tidak pernah terlibat dengan parti PAP ketika beliau menjadi wartawan di Singapura pada awal 1960-an.

Lim bagaimanapun menjelaskan bahawa beliau pernah bekerja "untuk satu tempoh" di bahagian akhbar di Kementerian Kebudayaan Singapura dan pernah menjadi setiausaha agung kesatuan wartawan negara itu.

Beliau mengulas tulisan di pojok pengarang akhbar edisi hujung minggu Utusan Malaysia hari ini.

Dalam tulisan Awang Selamat – dipercayai sebagai kakitangan kanan dalam redaksi Utusan – akhbar itu mendakwa bahawa Singapura menggunakan DAP sebagai proksi untuk mencapai cita-citanya untuk Semenanjung Malaysia.

Tanpa menjelaskan dakwaan itu, Awang Selamat seterusnya mendakwa Lee bercita-cita untuk membina hubungan dengan kerajaan Pulau Pinang selepas Pakatan Rakyat mengambil alih pentadbiran negeri itu.

Lim berkata, serangan ke atasnya hari ini merupakan kesan daripada kempen yang ditingkatkan untuk memburuk-burukkan DAP dan Pakatan kerana Umno tidak yakin untuk berdepan dengan pilihan raya umum.

Cybertroopers UMNO yang bangang

Kit Siang  juga menyatakan bahawa terdapat  tuduhan-tuduhan yang luar biasa terhadapnya tersebar luas  di Internet, angkara “cybertroopers” UMNO.

Antara tuduhan itu  ialah Kit Siang berada di Kuala Lumpur pada 13 Mei, 1969 menghasut agar adanya satu rusuhan kaum.

“Sebenarnya, saya  tidak pernah di Kuala Lumpur pada 10 Mei, 11, 12 dan 13, 1969, dan ini boleh disahkan oleh media ketika itu dan rekod2 polis”,kata Kit Siang.

Katanya lagi, dia bertanding  kerusi Parlimen Bandar Melaka dan pada pagi yang malang  itu semasa rusuhan berlaku, dia berada dalam  kapal terbang  menuju ke Kota Kinabalu untuk membantu kempen di sana.

Pilihan raya di Sabah ditangguhkan untuk dua minggu selepas pilihan raya  di Semenanjung Malaysia  berakhir.

Kit Siang kata tuduhan yang paling bangang sekali dibuat oleh “cybertroopers” UMNO ini adalah menuduh anaknya Lim Guan Eng ,merangkap Setiausaha Agung DAP, sebagai salah seorang penyebab berlakunya rusuhan Mei 13 1969.

Kit Siang  menyatakan bahawa pada masa itu, Lim Guan Eng hanya berumur lapan tahun. -M'kini

TERKINI TERHOT TER NOW!


MENTERI WANITA HAJAH NAJIBAH

KENAPA NAJIB JADI MENTERI WANITA

adalah difahamkan
minggu ini para wartawan
dari media terutama media china
telah mula heboh

para wartawan telah difahamkan tentang
sebab musabab najib mengambil alih
kementerian wanita dari shahrizat?

mereka terperanjatt besar
mereka menggeleng kepala
mereka diberi amaran jangan lapor

sebab apa najib ambil alih?

kerana belanjawan permata
termasuk dalam jagaan kementerian wanita
permata adalah ngo rosmah mansor

adalah difahamkan belanjawan permata
hingga ke hari ini tunggang langgang
lebih hodoh dari belanjawan sukom98
yang sampai hari ini belum di audit

belanjawan permata tunggang terbalik
najibah jadi menteri untuk
memastikan cerita hal duit
dalam kementerian wanita
ini tidak diketahui umum

malah jika muhyiddin dapat cium
besar kemungkianan data belanjawan ini
akan sampai ke tangan rafizi
NOTA:
cuba fikir dari mana rafizi
dapat dokumen tentang lrt ampang
sila teka siapa yang bocorkan
sila teka siapa yang beri semua dokumen pada rafizi
kah kah kah...-Tukar tiub

Imam Muda Digantung Kerana Benarkan TGNA Jadi Imam
Maklumat terbaru! Imam Muda Masjid Jamek Pasir Gudang, Johor Bharu telah digantung tugas hanya kerana membenarkan Tuan Guru Nik Abd Aziz menjadi Imam ketika Solat Jumaat minggu lalu di masjid berkenaan. -fb

Jika berita di atas benar, maka UMNO benar-benar sedang menuju kehancurannya bermula di negeri paling selatan semenanjung.

Ini bererti UMNO menggunakan segala caranya untuk menyekat dan menghalang umat Islam yang berlainan parti politik untuk mengimamkan solat dan sifat munafiq UMNO juga menjadi semakin jelas lantarannya.

Kita doakan kesejahteraan dan keselamatan untuk Imam Muda tersebut yang lebih memuliakan dan menghormati ulamak dan kehancuran untuk UMNO lantaran menjadikan "rumah Allah" itu hanya untuk golongan mereka. -GB

Ribuan di Himpunan Hijau Pahang


KERDAU: Himpunan Hijau ke Putrajaya peringkat negeri Pahang yang sedang berlangsung di Dataran PAS di Kerdau di sini menarik kehadiran puluhan ribu rakyat negeri itu.

Sekarang ini sedang berlangsung ucapan pempimpin Pakatan Rakyat khususnya PAS termasuk Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang akan menyampaikan amanat pilihan raya sebentar nanti.

Program yang bermula petang tadi diisi dengan Xpresi Anak Muda anjuran Dewan Pemuda PAS Pusat yang menampilkan pelbagai program untuk belia.

Antaranya persembahan lagu-lagu dakwah oleh artis tersohor serta ucapan pemimpin pemuda.

Berikut antara gambar-gambar suasana sepanjang program berlangsung sejak petang tadi.
Ketibaan konvoi bermotor pemuda PAS Pahang ke tapak himpunan hijau.Muslimat bersama Ustaz Nik Zawawi Salleh, SU Majlis Syura Ulama' dan penyanyi, Aishah.
Pak Long mempersembahkan lagu ketuhanannya yang sungguh syahdu sempena Xpresi Hijau Anak Muda di Kerdau, Pahang.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .