Ikuti Blog ini

TERKINI!! PECAH BERITA!! Parlimen Singapura Bubar!!


Sebentar tadi menerusi siaran televisyen ke seluruh negara, Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong mengumumkan pembubaran parlimen republik negara itu dengan restu Presiden, S R Nathan.

Pengumuman itu mencetuskan suasana kelam kabut akibat pemerhati politik negara itu hanya menjangka parlimen dibubar akhir bulan ini.

Mengikut undang-undang pilihanraya, parlimen perlu dibentuk dalam tempoh 90 hari dari tarikh dibubar dan kesemua ahli politik pemerintah dilarang menggunakan harta kerajaan kerana kerajaan yang memerintah hanya kerajaan sementara (caretaker government).

Parlimen Singapura mempunyai 87 kerusi dengan dipecahkan kepada beberapa wilayah yang dikenali GRC (Group Representation Constituencies).

Pilihanraya kali ini adalah pilihanraya umum ke-14 sejak Temasek berpisah dari Persekutuan Tanah Melayu iaitu Malaysia pada 9 Ogos 1965.

Parti Tindakan Rakyat (People's Action Party - PAP) merupakan parti pemerintah sejak memenangi pilihanraya pertama pada 1962.

Bukannya Melayu yang dipinggirkan di Pulau Pinang tapi UMNO.


BAYAN LEPAS, 19 April: Kerajaan Negeri Pulau Pinang di bawah pimpinan Pakatan Rakyat (PR) telah membuktikan bahawa masyarakat Melayu tidak dipinggirkan sebagaimana dakwaan pembangkang.

Exco Kerajaan Negeri, Abdul Malek Abul Kassim berkata demikian sebagai mengulas dakwaan pemimpin Umno dan BN yang senantiasa mengkritik setiap usaha kerajaan negeri membantu masyarakat Melayu di sini.

Beliau berkata, sehingga ini konflik yang timbul adalah bikinan Umno dan BN yang tidak dapat menerima hakikat mereka adalah pembangkang yang sah.


Katanya, sejak tiga tahun pemerintahan kerajaan negeri, masalah tanah perkuburan di Jelutong yang telah sekian lama tidak dapat diselesaikan semasa BN menerajui negeri ini, telah berjaya diatasi apabila kerajaan negeri membeli sebahagian dari tanah tersebut untuk diperuntukkan sebagai tanah perkuburan di Jelutong.

"Manakala para huffaz mendapat pengiktirafan setiap tahun dari kerajaan negeri. Ini tidak pernah dilakukan sebelum 2008 yang lalu. Peruntukan untuk hal ehwal agama Islam turut ditambah sejak 2008 dari RM12.5 juta sehinggalah kepada RM63.21 juta dalam tahun 2011.

"Kampus dari dua buah universiti terkenal di Timur Tengah akan diwujudkan di Pulau Pinang tidak lama lagi bagi memberi kemudahan kepada pelajar yang ingin mendalami ilmu mereka dalam bidang agama Islam dan juga penyelidikan," katanya lagi.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Maung, turut menyeru pemimpin Umno dan BN supaya menjadi pembangkang yang baik dan bermoral di negeri ini.

Menyentuh mengenai premis perniagaan milik peniaga Melayu yang dirobohkan, beliau berkata, masalah itu bukan perkara baru kerana ia turut berlaku semasa era pemerintahan Umno dan BN sebelum ini. -Hrkh

Timbalan KSU, Salim Parlan Dituduh Berkhalwat

Georgetown: Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik), Kementerian Belia Dan Sukan, Datuk Salim Parlan mengaku tidak bersalah atas pertuduhan berkhalwat di Mahkamah Syariah di sini, Selasa.

Salim, 51, dituduh melakukan kesalahan itu bersama pasangannya Nur Diayana Norslan, 30, yang dipercayai pembantu peribadinya semasa serbuan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (JAIPP) di sebuah bilik di hotel mewah Batu Ferringhi pukul 5 pagi Sabtu lalu.

Beliau dituduh di bawah Seksyen 27(a) Enakmen Jenayah Syariah 1996 negeri sementara Nur Diayana didakwa di bawah Seksyen 27(b) enakmen yang sama. Nur Diayana juga mengaku tak bersalah atas tuduhan itu.

Jika sabit, setiap mereka boleh didenda sehingga RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Salin hadir di Mahkamah Syariah Batu Gantong kira-kira pukul 815 pagi berkemeja biru dan berseluar kelabu bersama isterinya. Sementara Nur Diayana tiba berasingan sejam kemudian berbaju kurung dengan corak bunga.

Isteri Salim yang duduk bersama Nur Diayana, memakai cermin mata gelap sambil membuat catatan semasa prosiding. Bagaimanapun pegawai mahkamah mengarahkannya membuka cermin mata hitamnya.

Hakim Syariah Nik Bukhari Hashimy Nik Yahya menetapkan 20 Jun bagi sebutan semula dan menetapkan RM2,000 ikat jamin dengan seorang penjamin yang menetap di Pulau Pinang bagi setaip tertuduh.

Peguam kedua-duanya, Wan Faridul­hadi Mohd Yusoff mencadangkan supaya 'isteri pertama' Salim dibenarkan sebagai penjamin.

“Tidak perlu untuk menetapkan penjamin yang menetap di sini.

“Kedua-dua anak guam saya memberikan kerjasama sepenuhnya dan mustahil untuk mereka tidak hadir pada prosiding akan datang. “Dan, ikat jamin tak sepatutnya terlalu tinggi kerana seolah-olah anak guam saya telah bersalah sebelum perbicaraan," ujarnya.

Semasa ditemui di luar mahkamah, Ketua Pendakwa Syariah negeri, Mohd Zulkhairi Aziz berkata, pihaknya akan memanggil empat saksi. -mstar

Cuma BERSIH 2 sahaja yang mampu mengajar puak-puak nie.. namun..!!??

SPR palsu tandatangan Borang 14, KEADILAN protes di DUN Tebedu
  • oleh Keadilandaily

KUCHING: KEADILAN bercadang memfail saman petisyen pilihan raya untuk mencabar keputusan Dewan Undengan Negeri (DUN) N18 Tebedu berikutan wujud unsur penipuan termasuk pemalsuan tandatangan yang disyaki dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Ia berikutan Calon KEADILAN kerusi itu, Cristopher Anak Kiyui percaya penipuan berlaku pada proses kiraan undi dan tandatangan wakil ejen undi (PACA) pada Borang 14 yang dikeluarkan SPR.

Justeru, beliau membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Sungai Maung yang terletak dalam daerah Batu Lintang di sini.

“Dari 45 agen kira undi (PACA), hanya lima orang diberi Borang 14 yang asli. Seramai 35 agen KEADILAN lain tidak dapat, (kecuali) semuanya borang adalah salinan (fotostat).

“Apabila diperiksa, satu borang itu wujud pemalsuan dua tandatangan (pada Borang 14) disyaki (oleh) SPR.

“Bilangan undi pada Borang 14 turut diubah pihak tertentu,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

DUN itu dimenangi calon BN, Michael Manyin Anak Jawong yang memperoleh 6,196 undi berbanding Christopher 2,130 undi. Undi majoriti ialah 4,066 undi.

Turut bertanding ialah Anthony Anak Nais dari SNAP yang hanya mendapat 468 undi sahaja. Calon Bebas, Kikpli bin Ale pula mendapat 260 undi.

Sebelum ini, KEADILAN memutuskan untuk mencabar keputusan di N.65 Senadin berikuyan keengganan SPR membuat kiraan semula walaupun undi majoriti yang diterima calon BN cuma 58 sahaja.

Angkat Sumpah Segera, Taib Mainkan Najib

Isu peralihan kepimpinan yang menjadi bahan kempen dan langkah Tan Sri Abdul Taib Mahmud dengan “tergesa-gesa” mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak dilihat akan mencetuskan hubungan pascapilihan raya negeri “mesra renggang” antara Putrajaya dan kerajaan negeri itu, kata beberapa penganalisis.

Malah penganalisis politik melihat tindakan Taib mengangkat sumpah dengan segera selepas Barisan Nasional (BN) diisytiharkan memenangi pilihan raya negeri Sarawak kerana ingin “menempelak” Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN dan Perdana Menteri.

“Ya . . . ya . . . beliau mahu tunjukkan beliau masih layak dan tengok keputusan beliau masih layak dan beliau masih boleh jadi ketua menteri,” kata Prof Dr Ahmad Nidzammuddin Sulaiman.

“Pada pandangan saya, beliau cuba menempelak dan menunjukkan kepada Perdana Menteri bahawa beliau masih mendapat sokongan dua pertiga, sokongan masih tinggi dan layak untuk menjadi ketua menteri,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Kata beliau, kemungkinan krisis antara Putrajaya dan kerajaan negeri Sarawak akan berterusan sekiranya Taib memutuskan untuk tidak berundur — walaupun sebelum ini diperkatana peralihan kuasa akan berlaku.-Malaysia Insider

Najib tak boleh dan tak berani marahkan orang tua. Taib mainkan Najib. Najib kena jual. Kah! Kah!! Kah!!!

BN semakin sukar raih undi Cina


SHAH ALAM – Majoriti undi kaum Cina akan terus memihak kepada DAP dan Pakatan Rakyat (PR) sehingga pilihan raya umum akan datang, melainkan jika parti MCA, Gerakan dan SUPP boleh melawan hujah pihak pembangkang.

Penganalisis politik, Datuk Dr Zainal Keling berkata, parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) sejak pilihan raya umum 2008 lalu sehingga Pilihan Raya Negeri Sarawak kelmarin seperti hilang arah dan terikut-ikut dengan permainan DAP.

Menurutnya, jika parti komponen BN berasaskan kaum Cina masih gagal mendapatkan sokongan, maka undi kaum tersebut selama-lamanya akan memihak kepada DAP dan sekali gus merugikan semua pihak.

“Pola undian ini pasti akan berterusan sehingga pilihan raya umum akan datang, walaupun pelbagai bantuan diberikan, undi kaum Cina tetap terus memihak kepada DAP.

“Sepanjang kempen, DAP sering menggunakan isu konon-kononnya kaum Cina di negara ini ditindas, kezaliman dan sebagainya, jadi tugas MCA, Gerakan dan SUPP memperbetulkan persepsi yang tidak tepat ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Ditanya mengenai kemungkinan tiada wakil kaum Cina dalam Kerajaan Negeri Sarawak, Zainal berkata BN perlu ‘menghukum sedikit’ kaum Cina kerana itu adalah kehendak mereka sendiri.

“BN patut utamakan pengundi yang telah menyokong mereka, kerana ia adalah mandat rakyat, jadi BN perlu buat sesuatu sama ada mahu hukum atau pun tidak,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Dekan (Pengajian Siswazah dan Penyelidikan) Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Sivamurugan Pandian berkata, BN perlu memastikan ada wakil kaum Cina dalam kerajaan walaupun jelas undi kaum terbabit tidak menyebelahi mereka.

Menurutnya, ia adalah peluang terbaik bagi BN menunjukkan keikhlasan mereka bahawa walaupun majoriti kaum Cina menolak, namun wakil kaum tersebut tetap ada dalam kerajaan demi menjaga kepentingan mereka.

“Mungkin dengan cara ini, kaum Cina akan melihat semula kejujuran BN dan tidak mustahil memilih mereka nanti,” katanya.

Pada Pilihan Raya Negeri Sarawak kelmarin, BN memperolehi 55 kerusi DUN, DAP 12 DUN, PKR 3 DUN dan Bebas satu. Paling mengejutkan apabila Presiden SUPP, Tan Sri Dr George Chan yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri tewas di DUN Piasau kepada calon DAP, Ling Sie Kiong.

PRN Sarawak: PR Menang Bermaruah, BN Menang Dengan Rasuah

KUALA LUMPUR 19 APRIL : Senator Dr Syed Husin Ali menyatakan, tiada salahnya mengucapkan tahniah di atas kemenangan Barisan Nasional (BN) di Sarawak namun jangan sesekali memperkecilkan prestasi Pakatan Rakyat (PR).

Dr Syed Husin berkata demikian semasa membahaskan titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Dewan Negara, semalam.

Dr Syed Husin berkata, beliau amat berbesar hati kerana dapat menyertai perbahasan itu dan berpeluang membuat sedikit ulasan berhubung kemenangan BN pada Pilihan Raya Negeri Ke 10 Sarawak, Sabtu lalu.

“Sepanjang pagi tadi beberapa orang mengucap tahniah kerana kemenangan BN di Sarawak.

“Tiada salah mengucapkan tahniah, akan tetapi agak kurang enak didengar kerana pada masa sama diperkecilkan pula prestasi Pakatan,” ujarnya selaku Ahli Dewan Negara yang mewakili PKR.

Menurutnya, seorang teman daripada Umno bertanya kepadanya mengapa beliau tidak mahu mengucapkan tahniah di atas kemenangan perikatan itu, bagaimanapun Dr Syed Husin berkata beliau tiada masalah mengucap syabas.

Akan tetapi, beliau ingin mengingatkan bahawa PR berjaya meningkatkan bilangan kerusi yang dimenangi sekali ganda sekali gus meraih undi popular BN

“Lebih penting lagi kami berjaya menurunkan 8 peratus undi yang diperolahi BN dari 63 ke 55 peratus.

“Benar BN mendapat lebih dua pertiga kerusi, akan tetapi ia gagal memperolehi dua pertiga undi,” ujarnya.

Dr Syed menambah, ini berlaku walaupun Umno-BN menggunakan keseluruhan jentera kerajaan dengan memperalat media arus perdana serta mengugut melalui SB juga menaburkan wang dan seterusnya tidak henti-henti menggunakan isu fitnah sodomi dan video seks.

“Saya teringat kepada sebuah tweet yang saya terima, berbunyi: Pakatan menang dengan maruah, BN menang dengan rasuah. Ingatlah, Sarawak bukan lagi fixed deposit BN,” ujarnya.

Projek Lynas Dengan Gajah Mengamuk Di Pahang


Pakar: Lynas jauh lebih teruk dari Bukit Merah

Projek memproses nadir bumi yang sedang dibina di Gebeng oleh firma Australia, Lynas akan menghasilkan 20,000 tan sisa radioaktif setahun apabila beroperasi kelak.

Ini adalah 10 kali lebih kontroversial daripada kilang nadir bumi Asia di Bukit Merah yang ditutup 20 tahun lalu, kata pakar kesihatan awam Dr T Jayabalan.

Katanya, sisa radioaktif yang terhasil itu akan membawa nahas alam sekitar dan kesihatan kerana tahap radioaktif yang terhasil akan memberi kesan buruk.

Jelasnya, pendedahan langsung terhadap jumlah thorium yang besar, meskipun dibuktikan oleh Lynas dan Badan Perlesenanan Tenaga Atom (AELB) mempunyai tahap radiasi yang rendah, adalah bahaya apabila jumlah yang banyak mula terkumpul.

Kedua-dua Lynas dan AELB berkata pusat berkenaan akan menghasilkan thorium - elemen radioaktif yang bakal terhasil dan mendakwa bahan itu mempunyai tahap radiasi yang rendah serta tidak mendatangkan bahaya kepada manusia dan persekitarannya.

Jayabalan sebaliknya berkata sebarang pendedahan berterusan tidak kira sekecil mana sekalipun adalah bahaya kepada kesihatan.

"Mungkin AELB dan Lynas adalah betul, bahawa nadir bumi bukan radioaktif kerana ia telah disingkirkan. Apa yang mereka akan berikan kepada kita di Gebeng adalah sisa radioaktif yang dinamakan thorium," katanya kepada kira-kira 500 orang di ceramahnya di Kuantan pada malam Ahad lalu.

"Dan mungkin juga pihak berkuasa adalah betul kerana thorium adalah sisa tahap rendah (radioactive) dan mereka dakwa ini adalah selamat.

"Ini adalah istilah yang digunakan oleh industri untuk menggelirukan anda... ingat tidak ada tahap selamat bagi radioaktif,” katanya. -mkGajah serang tanaman sawit


KEDAIK ASAL – Tanaman sawit seluas kira-kira 0.8 hektar yang diusahakan penduduk Orang Asli di sini musnah apabila ‘dikerjakan’ sekumpulan enam ekor gajah liar yang dipercayai sesat dari Hutan Sementok, Kedaik.

Seorang pemilik kebun, Amran Boji, 42, dilaporkan mengalami kerugian ribuan ringgit selepas anak pokok yang baru ditanam dua minggu lalu musnah dimakan haiwan liar terbabit.

Kehadiran kumpulan gajah itu turut membimbangkan penduduk kerana mendakwa haiwan terbabit pernah mengejar penduduk yang melalui kawasan kebun di situ.

Berikutan itu, penduduk meminta bantuan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) untuk menghalau gajah berkenaan, namun kecewa kerana masih tiada tindakan dibuat.

Serangan sejak tiga hari lalu

Seorang penduduk, Ramli Ason, 48, berkata, dia menyedari kehadiran gajah liar itu pada petang Jumaat lalu selepas mendengar bunyi haiwan berkenaan semasa membersihkan kebunnya.

Dia yang sudah tiga kali terserempak dengan haiwan liar itu terkejut apabila mendapati sekumpulan enam ekor gajah sedang melanyak tanaman sawit berhampiran kebunnya.

“Saya tidak menunggu lama di situ kerana bimbang kehadiran saya dapat dihidu gajah terbabit sebelum bertindak melaporkan kepada pemilik kebun berkenaan,” katanya kepada Sinar Harian.

Ramli berkata, banyak tanaman dimusnahkan kumpulan gajah liar itu menyebabkan pemilik tanaman menanggung kerugian besar.

“Akibat serangan berulang kali oleh kumpulan gajah itu, anak-anak kelapa sawit yang ditanam tidak sempat membesar kerana habis dilanyak haiwan itu.

“Setiap daripada kami terpaksa membelanjakan RM14 bagi sepokok sawit tidak termasuk kos baja, menebang, membersihkan kawasan, mengorek lubang, menanam dan sebagainya,” katanya.

Hampir jadi korban gajah

Seorang penduduk, Mohd Nasir Harun, 40, berkata, dia hampir menjadi korban gajah apabila salah seekor daripadanya cuba mengejarnya ketika keluar menoreh getah pada petang Jumaat lalu.

Bagaimanapun, dia yang hanya berada lima meter dari tempat gajah itu mencari makanan bernasib baik kerana sempat melarikan diri ke dalam semak berdekatan.

“Mungkin gajah itu terkejut dengan kehadiran saya. Saya lari menyelamatkan diri selepas mendapati gajah terbabit mula mengeluarkan bunyi tanda amaran supaya tidak mendekati kumpulan mereka.

“Pada ketika itu saya tidak mampu berfikir apa-apa dan terus melarikan diri bagi menyelamatkan nyawa yang ketika itu seolah-olah seperti telur di hujung tanduk,” katanya.

Kejadian didakwa kali kedua

Ketua UMNO Cawangan Kedaik Asal, Adnan Boji berkata, kejadian itu merupakan yang pertama tahun ini dan kejadian sama pernah berlaku beberapa tahun lalu.

Katanya, sebelum ini, sebuah motosikal penduduk di kampung itu rosak teruk akibat dipijak gajah yang sedang ‘naik angin’.

Menurutnya, kejadian kali ini pula menyebabkan kemusnahan pada tanaman penduduk dan sekiranya keadaan itu dibiarkan boleh mengakibatkan nyawa pekebun di situ terancam.

Kecewa Perhilitan lambat bertindak

Tok Batin Kedaik Asal, Booh Suan meluahkan rasa kecewa apabila Perhilitan didakwa gagal menghalau kumpulan gajah itu keluar daripada kawasan kebun penduduk.

Menurutnya, pihak berkenaan sepatutnya bertindak segera memandangkan haiwan liar itu boleh mengancam nyawa manusia.

“Saya difahamkan penduduk terpaksa mengambil inisiatif sendiri menghalau binatang itu memandangkan Perhilitan masuk untuk memantau dan memasang mercun sahaja.

“Jadi saya berharap Perhilitan lebih peka dengan masalah ini memandangkan ia mengancam nyawa penduduk,” katanya. -SH

Peguam Negara dijangka akan tetap mendakwa Dato' Seri Anwar

E-mail Print PDF

http://buletinonline.net/images/stories/berita46/datuk-t.gif- walau siasatan polis tunjukkan sebaliknya
Saya merujuk kepada laporan Bernama yang memetik kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani bahawa siasatan videos seks telah lengkap dari setiap sudut dan ia menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

Acryl juga dipetik berkata hasil siasatan itu akan diserah segara kepada Peguam Negara.

Kenyataan ini menunjukkan siasatan polis mendapati tidak ada sebarang asas undang-undang untuk mengaitkan Dato' Seri Anwar Ibrahim di dalam video tersebut kerana jelas beliau tidak ada kena mengena dalam isu. Ini selari dengan penafian Dato' Seri Anwar Ibrahim yang konsisten mengenainya.

Walau bagaimanapun kita yakin bahawa Peguam Negara dibawah arahan rejim Barisan Nasional akan tetap mencari jalan untuk mendakwa Dato' Seri Anwar Ibrahim ke mahkamah.

Ini kerana seluruh episod konspirasi ini direka bertujuan menghancurkan kerjaya politik Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Ini tidaklah mustahil kerana sebelum ini situasi sama berlaku dimana Dato' Seri Anwar Ibrahim dihadapkan ke mahkamah atas dan difitnah atas dua tuduhan liwat, walau pun beliau tidak melakukannya.

Parti Keadilan Rakyat kesal kerana Barisan Nasional terus menggunakan politik kotor, jijik malah menginjak batas agama dan peradaban kemanusian demi mengekalkan kuasa politik.

Saifuddin Nasution Ismail
Setiusaha Agung Parti Keadilan Rakyat
(017 981 3608)

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .