Ikuti Blog ini

Najib Sedar ADUN-ADUN BN Sarawak Ada Yang Menipu

Jumpa Najib: Sesetengah ADUN BN menipu

Beberapa ADUN BN dilaporkan berbohong tentang diri mereka sendiri ketika pertemuan hati ke hati mereka dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Najib di Miri, minggu lalu.

ADUN BN, Dr Jerip Susil dan Daud Abdul Rahman mengesahkan sesetengah rakan mereka berbohong.

Dr Jerip, seorang pengamal perubatan berkata perdana menteri kelihatan marah apabila mendapati sesetengan ADUN tidak memberikan cerita yang sebenar mengenai kawasan mereka.

"Beliau memiliki semua maklumat yang tercatat dalam buku nota bagi setiap ADUN yang diperolehi dari BN.

"Maklumat ini dikumpul oleh Cawangan Khas, Jabatan Penerangan dan agensi-agensi yang berkaitan berhubung setiap ADUN.

"Walaupun kami bertemu satu dengan satu dengan perdana menteri, tetapi mereka yang menunggu di luar boleh mendengar perbualan yang berlangsung.

"Saya terdengar ada yang cuba untuk mengatakan sesuatu, tetapi Najib yang menyelak halaman buku notanya dan bertanya 'awak pasti?'dengan suara yang jelas," kata Dr Jerip, yang juga ADUN Bengoh.

Beliau memberikan contoh, apabila perdana menteri bertanyakan tentang demografi penduduk, beberapa ADUN jelas tidak dapat memberikan jawapan dan cuba menukar tajuk.

"Perdana Menteri tidak senang dengan jawapan seperti itu," katanya.

Menurutnya, perdana menteri dilaporkan berkata pengetahuan mengenai demografi penduduk adalah penting bagi menentukan pola pengundian sesuatu kawasan dan masyarakat.

Dr Jerip berkata dia tidak menghadapi masalah pada sesinya dengan Najib.

Daud, yang juga naib presiden Parti Pesaka Bumiputra Bersatu (PBB) dan penolong menteri di pejabat ketua menteri berkata sesetengah ADUN menganggap diri mereka sebagai luar biasa kemampuan mereka.

Menurut Daud, tidak ada gunanya berbohong atau terlalu memuji diri mereka sendiri di hadapan perdana menteri kerana Najib tahu perkara yang sebenarnya.

"Apabila mereka terlalu memuji diri sendiri, perdana menteri terus menegur mereka. Najib tidak menyembunyikan rasa tidak senangnya pada ADUN seperti itu," katanya yang juga ADUN Tupong. -mk

Jika ADUN-ADUN BN ini dengan Najib sendiri pun ditipunya, apatah lagi dengan rakyat di kawasan mereka. -GB

Nurul Izzah: Jejantas apa RM70,422 semeter?


Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar hari ini mempersoalkan pembinaan jejantas berhawa dingin sepanjang 142 meter yang menghubungkan sekitar KLCC di ibu negara dengan nilai RM10 juta. "Angka ini bermakna, secara purata RM70,422 digunakan untuk semeter (jejantas), jumlah yang menuntut penjelaskan sama ada wang awam digunakan... dan mesti diambil tindakan," katanya yang juga naib presiden PKR. NONE

Semalam, ketika perasmian jejantas itu, Ketua Pegawai Eksekutif KLCC Holdings Sdn Bhd Hashim Wahir dilaporkan berkata, RM10 juta digunakan bagi menyiapkan pembinaan fasa pertama jejantas yang menghubungkan KLCC dengan Hotel Impiana itu. Jejantas itu, yang dibuka kepada orang ramai pada hari yang sama tertutup dengan lapisan cermin dan dilengkapi sistem penghawa dingin dan eskalator bagi kemudahan orang kurang upaya (OKU).

Kemudahan itu dilaporkan sebahagian daripada projek menghubungkan jalan-jalan utama di Kuala Lumpur dengan stesen pengangkutan awam bernilai 12 kilometer yang dijangka siap akhir tahun ini. Projek yang masuk fasa kedua itu, dilaporkan dibiayai Petronas dengan sumbangan RM100 untuk laluan sepanjang enam kilometer manakala bakinya dibiayai oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan syarikat-syarikat swasta. NONE

Dalam kenyataan hari ini, Nurul Izzah berkata, walaupun gembira dengan kemudahan baru beliau berkata, masih banyak persoalan yang perlu dijawab, terutamanya oleh Menteri wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik (kanan) dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail. "Berapa sebenarnya angka pembinaan jejantas itu?

Ekoran jejantas itu berhawa dingin, berapa kos pengurusan dan operasi dan apakah kosnya akan sentiasa meninggkan ekoran kenaikan harga elektrik? "Adakah syarikat berkaitan kerajaan(Petronas, KLCC Holdings Sdn Bhd, DBKL, and Prasarana) terlibat, adakah projek itu dibuat secara tender terbuka yang mana pilihan yang lebih murah dapat dikenalpasti?" soal Nurul Izzah bertubi-tubi.

Beliau bagaimanapun menegaskan mengalu-alukan pembinaan kemudahan asas untuk pejalan kaki di negara ini ekoran kenaikan harga barang dan petrol, selari dengan gesaan "ubah gaya hidup". "Akhir sekali, perkara ini juga menguatkan alasan supaya jawatan datuk bandar boleh dipilih supaya beliau bertanggungjawab sepenuhnya kepada (hal ehwal) Kuala Lumpur," tambahnya. -M'kini

Protes Mesir Berjangkit Ke Kuwait - Pemuda Kuwait Gesa Protes Di Luar Parlimen

Sebuah pertubuhan belia di Kuwait menggesa satu tunjuk perasaan diadakan di luar bangunan parlimen negara itu bagi membantah ‘amalan tidak demokratik’ kerajaan dan meningkatkan tekanan agar ia disingkirkan.

Kumpulan itu dikenali sebagai Fifth Fence itu berkata, ia menggunakan Twitter bagi mengirimkan pesanan menggesa orang ramai mengadakan perhimpnan besar-besaran bagi bantahan itu.

Menteri Dalam Negeri, Sheikh Jaber Khaled al-Sabah dijadual hadir di parlimen Selasa ini bagi menjawab soalan membabitkan kematian seorang warga negara itu akibat didera di sebuah balai polis.

Bagaimanapun penyiasatan lambat dilakukan selepas kerajaan dan penyokongnya di parlimen mengambil keputusan menangguhkan sidang selama enam minggu.

Keputusan itu bagaimanapun menimbulkan kemarahan pembangkang yang mendakwa tindakan itu melanggar perlembagaan.

“Kami di Fifth Fence menggesa rakyat Kuwait untuk berhimpun di parlimen Selasa ini bermula jam 11 pagi waktu tempatan bagi menuntut hak yang sah bagi mengadakan perhimpunan dan menolak kesinambungan kerajaan sekarang serta tindakan tidak demokratik yang diamalkannya,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Fifth Fence menegaskan, tunjuk perasaan yang dicadangkan tidak mempunyai kaitan dengan perkembangan semasa di luar Kuwait, merujuk kepada tunjuk perasaan besar-besaran yang berlaku di Mesir.

Kumpulan berkenaan turut mempelawa, ahli parlimen pembangkang untuk menyertai perhimpunan itu. – AFP

Khalid masih belum mengaku kalah rupanya

Dah berapa lama isu perlantikan Khusrin sebagai SUK Selangor berlarutan sejak pelantikan Mohd Khusrin sebagai SUK berkuat kuasa 1 Januari lalu oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Walaupun Khusrin dah pun angkat sumpah di depan Sultan Selangor tapi sampai hari ni dia belum angkat sumpah di depan Menteri Besar Selangor. Taktau la pulak kalau upacara angkat sumpah tu dibuat dalam bilik tertutup antara Khusrin dengan Khalid saja.

Apa pun, semalam BHarian melaporkan:
Datuk Mohamad Khusrin Munawi hari ini menerima tugas pertamanya sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor apabila diminta membantu menangani masalah penduduk setinggan yang mendiami tanah negeri itu. Perkara itu dimaklumkan kepada Mohamad Khusrin oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim apabila kedua-dua mereka mengadakan pertemuan di pejabat Menteri Besar di Bangunan SUK di sini, hari ini.

Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar dalam satu kenyataan berkata pada pertemuan itu, Mohamad Khusrin juga diminta menyediakan laporan dari masa ke masa kepada kerajaan Selangor mengenai maklumat terkini hartanah yang dimiliki kerajaan negeri demi mengenalpasti nilai tanah terbiar dan bermasalah.

"Mohamad Khusrin juga diminta meneruskan usaha-usaha kerajaan Selangor menangani masalah kecurian pasir yang boleh mengganggu pendapatan kerajaan negeri," kata kenyataan itu.

Kenyataan itu bagaimanapun tidak menyebut sama ada Abdul Khalid membenarkan Mohamad Khusrin mengangkat sumpah simpan rahsia di hadapannya bagi membolehkan
SUK itu menghadiri mesyuarat exco dan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor.- Bharian
Harakahdaily pulak melaporkan:
Menteri Besar telah memberitahu Mohamad Khusrin bahawa beliau perlu bekerjasama dengan pegawai daerah dan pihak berkuasa tempatan bagi memastikan hartanah milikan Kerajaan Selangor ini dijaga dengan baik.

Abdul Khalid juga menyarankan supaya Mohamad Khusrin mengadakan perjumpaan atau dialog dengan penduduk setinggan yang mendiami tanah milik kerajaan Selangor dan mencari jalan penyelesaian yang terbaik. - Hrkh
Nampak gayanya, walaupun dari satu sudut, Khalid terpaksa menyerah kalah dengan menerima Khusrin sebagai SUK Selangor tapi dalam masa yang sama, Khalid bertegas nak tunjukkan kepada Khusrin siapa sebenarnya yang berkuasa.

Dengan bagi tugas khas kepada Khusrin dan diwar-warkan pulak oleh media, bukan kerajaan Selangor saja yang pantau Khusrin tapi seluruh rakyat Selangor boleh pantau Khusri dan boleh menilai setakat mana integriti dan kemampuan Khusrin.

Tak kira la sapa yang kalah dalam isu perlantkan SUK ni, tapi yang lebih penting Kerajaan Selangor kena pastikan diakhirnya yang untung adalah rakyat negeri Selangor.

Segerakan muzakarah PAS-Majlis Fatwa

KUALA LUMPUR, 8 Feb: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) menyokong dan menggesa agar muzakarah di antara Majlis Fatwa Kebangsaan dengan PAS yang diketuai Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat segera diadakan bagi menjernihan kekusutan dan menyelesaikan perselisihan yang berlaku.

Ketuanya, Nasrudin Hasan At-Tantawi (gambar) berkata, ini kerana DPPP yakin segala pertelingkahan, pertikaian, perselisihan faham mesti diselesaikan secara muzakarah dengan menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai asas penyelesaian.

“Ini sangat penting supaya kebenaran dapat ditegakkan dan memastikan sebarang kekeliruan, tohmahan serta fitnah dapat dipadamkan,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Malah, ujarnya DPPP ingin menegaskan bahawa bukan sahaja satu atau dua isu yang berkait dengan Al-Mursyidul Am PAS tetapi masih banyak perkara-perkara lain yang menyentuh aqidah ummah perlu dimuzakarahkan.

DPPP juga, tambah nya turut mengalu-alukan penyertaan ulama-ulama Umno justeru mereka adalah pendokong kerajaan yang dipimpin oleh Umno bagi menyelesaikan isu-isu agama.

Menurutnya, DPPP melihat, sekian lama Umno dan Barisan Nasional menguasai agen penyebaran massa utama seperti televisyen, radio dan akhbar arus perdana di dalam negara sudah terlalu banyak fitnah dan tohmahan telah dilemparkan terhadap Al-Mursyidul Am PAS khususnya dan PAS amnya.

“Inilah peluang dan platform terbaik bagi rakyat menilai apa yang ditohmah oleh media arus perdana ini benar ataupun salah,” ujarnya.

Justeru itu, katanya muzakarah antara kedua-dua pihak suatu peluang dan platform yang sangat baik sekiranya Majlis Fatwa Kebangsaan atau mufti-mufti bersama ulama-ulama Umno menganggap apa yang pernah disebut atau dipraktikkan oleh Al-Mursyidul Am dan PAS bercanggah dengan Islam. -Hrkh

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .