Ikuti Blog ini

Mufti Perak dan JomhebohKepada Dato’ Seri Dr SS Haji Harussani bin Zakaria Mufti Negeri Perak Darul Ridzuan.

Dato’ Seri.. Tinggal beberapa jam sahaja lagi satu program budaya mungkar akan berlaku di dalam Pengkalan TLDM Negeri Perak.

Apakah Dato Seri tidak tahu akan program ini… saya dan penduduk daerah Seri Manjung ingin memaklumkan kami yang cintakan Islam sebagai Addin dan takutkan bala Allah bila-bila saja boleh berlaku.

Dato’ Seri.. Saya dan penduduk Islam Manjung tidak mempunyai kuasa, tidak mempunyai autority untuk bersuara yang kami tidak suka budaya mungkar ini..Bahkan anggota TLDM yang menetap dalam Pengkalan TLDM itu sendiri pun tak suka akan program tersebut.

Justeru itu kami memohon pada Dato Seri, bersuaralah akan hal program tersebut.. beritahulah pemerintah akan program mungkar ini adalah tidak ada dalam ajaran Islam.

Dato’ Seri.. Bersuaralah sebagaimana Dato’ Seri bersuara sewaktu program ini berlaku pada tahun 2007 dahulu di Bandaraya Ipoh.

Dato’ Seri.. Bersuaralah sebagaimana Dato Seri bersuara bila Dato Seri IR Nizar bin Jamaludin bekas MB Perak yang mohon Sembah Derhaka kepada Paduka Sultan Perak.

Dato’ Seri.. Bersuaralah sebagaimana Dato Seri bersuara bila ada manusia bernama Nga Khor Meng yang ingin mendekati Islam dengan membaca Al-Quran.

Dato’ Seri, Saya dan penduduk Islam Seri Manjung tidak mahu derhaka pada Allah S.W.T. Hanya ini sahaja yang kami mampu lakukan. Hanya ini sahaja tempat kami menyatakan rasa bencinya kani akan program tersebut. Moga-moga Allah S.W.T memahami niat kami.

AMIN YA RAB BAL ALAMIN.


Mungkin Dato Mufti terlupa fatwa yang beliau keluarkan dahulu tentang HARAMnya konsert di program Jomheboh (dahulunya Sureheboh).

Apabila umno kembali memerintah (?) di negeri Perak, mungkin Dato Mufti terlupa akan fatwa tersebut oleh kerana terlalu gembiranya melayu (?) mendapat kuasa mereka semula.

Dato Mufti tidak dijemput ke majlis perasmian Jomheboh ke untuk membacakan doa?


Nizar nafi beli kereta Toyota Camry kerajaan Haram PerakMembazir atau belanja berhemah apabila mahu melelong kereta yang baru dibeli. Tentunya sesuatu yang agak janggal kerana kebiasaan kereta kerajaan yang dilelong sudah berusia dan tidak ekonomik lagi untuk digunakan.

Sebaliknya 16 kereta Toyota Camry 2.4 yang digunakan anggota Exco Pakatan Rakyat di Perak tidak sampai setahun sudah mahu dilelong kerajaan kudeta Barisan Nasional (BN). Tetapi itulah yang berlaku di Perak apabila kerajaan Haram BN yang mendapat kuasa melalui rampasan secara paksa mempamerkan keanguhan biar pun baru dua bulan mentadbir.

Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa berkata, apabila dilelong sudah tentu kenderaan yang baru pula akan dibeli kerajaan BN Haram di Perak dengan harga lebih tinggi.

"Apabila kereta Camry dilelong harganya tentu menjadi lebih murah berbanding harga asal.

"Lainlah kalau kerajaan negeri membeli proton Exora yang baru dilancarkan, barulah munasabah.

"Nanti pendapatan hasil lelongan tersebut digunakan untuk membeli kereta yang lebih mahal, ia tentunya akan merugikan lagi," katanya.

Najib ikut Mahathir, BN tanding DUN Penantihttp://www.buletinonline.net/images/stories/berita4/penanti.gifRamai yang menunggu keputusan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) berhubung dengan pilihanraya kecil DUN Penanti yang dikosongkan oleh penyandangnya dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Fairus Khairuddin yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang.

Tindakan Fairus mengosongkan kerusi telah menyebabkan satu pilihanraya kecil perlu diadakan segera dalam tempoh 60 hari. Keadaan ini menyebab UMNO dan Barisan Nasional tertekan kerana terpaksa menghadapi satu lagi pilihanraya kecil.

Keputusan keempat-empat pilihanraya kecil di Semenanjong selepas PRU ke-12 telah dimenangi oleh parti-parti Pakatan Rakyat. Sementara BN hanya berjaya mempertahankan kerusi DUN Batang Ai, Sarawak (Mac, 2009) sahaja.


PKR telah memang semula di kerusi parlimen Permatang Pauh, Pulau Pinang (Ogos, 2008) dan DUN Bukit Selambau, Kedah (Mac, 2009). Manakala PAS pula berjaya memenangi kerusi parlimen Kuala Terengganu (Januari, 2009) dan mempertahankan parlimen Bukit Gantang Perak (Mac, 2009).

Dengan kekalahan bertubi-tubi di pihak BN, pemimpin-pemimpin BN mula menyatakan bahawa pilihanraya kecil ini menghabiskan banyak masa, tenaga dan wang ringgit serta tidak perlu dilakukan.

Tetapi dalam masa yang sama mereka juga mendesak Exco Selangor dan ADUN Bukit Lanjang, Elizabeth Wong meletak jawatan. Malah sebelum ini pun, beberapa wakil BN seperti Dato' Sharir Samad, Abu Hassan Omar dan beberapa ahli lain juga meletakkan jawatan bagi mengadakan pilihanraya kecil tetapi tidak pernah 'kondisi' ini dipertikaikan.

Menyedari keadaan ini, Presiden UMNO dan Pengerusi BN, Datuk Ser Najib Tun Razak cuba bertindak realistik dengan suasana semasa dan menyatakan bahawa UMNO dan BN berkemungkinan tidak akan menyertai pilihanraya kecil yang sengaja dipaksakan PKR supaya tidak terperangkap dengan ‘mainan politik’ pembangkang.

Sungguhpun hasrat Pengerusi BN ini mendapat reaksi positif dari pemimpin-pemimpin komponen BN, tetapi tidak direstui oleh Tun Dr. Mahathir yang menyebabkan Najib menjadi serba salah.

Pada hemat saya, BN akan bertanding di Penanti kerana sukar bagi Najib untuk mententang kemahuan Tun Dr Mahathir yang mahukan UMNO dan BN bertanding walaupun kalah bagi menjaga penyokong-penyokong parti berkenaan.

Bagi mewajarkan tindakan ini, Umno Permatang Pauh sedang mengumpul pendapat umum daripada pengundi di DUN Penanti sama ada mereka mahu BN bertanding dalam pilihanraya kecil di situ.

Ketua Umno bahagian Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid dilaporkan dalam sebuah akhbar internet berkata, maklumat balas awal yang diterima daripada pungutan pendapat menerusi SMS menunjukkan 80 peratus daripada 300 pengundi yang diminta memberi pendapat mahukan BN bertanding.

Mohd Sabu TKM Pulau Pinang ?


Sekarang ini, Lim Guang Eng Ketua Menteri Pulau Pinang dilaporkan kurang gembira dengan tindakan perletakkan jawatan ADUN Penanti, Mohamad Fairus Kamaruddin dari Parti Keadilan Rakyat (PKR).

DAP nampaknya kurang senang dengan permainan politik PKR yang membelakangkan Ketua Menteri kerana perletakkan jawatan fairuz ini hanya diketahui beliau melalui media dan lelbih-lebih lagi bila Ketua Menteri diminta tutup mulut berhubung isu ini.

Disebabkan isu ini, pergesaran kerajaan campuran DAP-PKR mula kelihatan. Gerakan cubna masuk campur dengan memperlekehkan Ketua Menteri DAP yang tidak mampu menyelesaikan perkara ini segera tanpa campurtangan PKR.

Selepas perang mulut DAP dengan PKR berhubung peletakan jawatan Mohammad Fairus Khairuddin sebagai ADUN Penanti, kini semua 115 perwakilan PAS dalam mesyuarat agung PAS Permatang Pauh pula sebulat suara menyokong usul agar PAS bertanding di DUN tersebut.

Dengan perkembangan terbaru ini, nama Mohd Sabu telah disebut-sebut sebagai calon yang sesuai mewakili PAS di DUN Penanti dan layak untuk dipertimbangkan sebagai Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang bagi memperkukuhkan kerajaan campuran DAP-PKR menjadi kerajaan Pakatan Rakyat dengan penyertaan ADUN dari PAS.

Sementara Ketua UMNO Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul majid yang juga bekas calon DUN Penanti dalam pilihanraya umum lepas dilaporkan berkata adalah tidak wajar bagi PKR untuk meminta pengundi di Penanti memberikan peluang kedua kepada parti itu kerana selama ini, PKR telah mensia-siakan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat di Penanti.

Tindakan mencalonkan wakil PAS di kerusi DUN Penanti boleh meredakan pergolakan politik di Pulau Pinang termasuk dikalangan orang Melayu yang lebih menerima PAS mewakili mereka berbanding dengan parti berbilang kaum seperti PKR.

Sebagai ganti kepada kehilangan kerusi DUN ini, kerajaan Pulau Pinang wajar mencadangkan satu kerusi Senator di Dewan Negara kepada wakil Pulau Pinang. Manakala satu lagi kerusi senator wajar diberikan kepada Tengku Aziz, Naib Pengerusi DAP yang menjadi ‘simbol’ orang Melayu dalam parti DAP ketika ini.

Kes Nizar vs Zambry : Selagi Tidak Ditetapkan MB Yang Sah, Sidang DUN Tergantung.Sidang dewan undangan negeri Perak yang dipanggil pada 7 Mei depan masih lagi dianggap "tergantung" selagi Mahkamah Tinggi belum memutuskan siapakah Menteri Besar Perak yang sah.

"Adalah tidak mungkin sesuatu persidangan dapat dijalankan sedangkan penetapan Menteri Besar yang merupakan pentadbir utama sesebuah negeri masih belum ditetapkan oleh pihak mahkamah dan ini bererti sidang DUN yang dipanggil pada 7 Mei dengan sendirinya tidak mempunyai makna apa-apa malah boleh disifatkan sebagai cuba mendahului keputusan hakim," jelas seorang pensyarah undang-undang hari ini.

"Atas kapasiti apa yang kerajaan Zambry boleh memanggil sidang DUN sedangkan kedudukan beliau sendiri masih belum ditetapkan sebagai seorang MB yang sah di sisi undang-undang? Apa-apa keputusan yang diambil di dalam persidangan DUN itu nanti adalah terbatal jika mahkamah memutuskan Zambry bukan sebagai seorang MB yang sah," tambahnya.

Di dalam perkembangan yang berkaitan semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengarahkan Peguam Negara untuk memberi penjelasan terhadap situasi yang membawa kepada wujudnya 2 Menteri Besar di Perak. Hakim Datuk Abdul Aziz Rahim memberi arahan itu setelah membenarkan Tan Sri Gani Patail masuk campur dalam perbicaraan berhubung kemelut politik itu.

Menurut peguam Sulaiman Abdullah, hakim ingin mendapat pandangan peguam negara tentang isu berkaitan dengan situasi dimana menteri besar tidak meletak jawatan, dewan undangan tidak dibubarkan walhal Sultan kononnya telah melantik seorang MB baru, jadi hakim menyatakan ini adalah satu isu yang baru, macamana boleh dua MB berkuatkuasa serentak.

Terdahulu itu, Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said berhujah bahawa permohonan Peguam Negara itu harus dibenarkan bagi semakan kehakiman yang memerlukan tafsiran Perlembagaan Perak serta memberi kesan kepada perlembagaan negeri lain yang mempunyai peruntukan sama dengan negeri Perak.

Beliau berkata demikian ketika membacakan afidavit yang diikrarkan oleh Abdul Gani.

Permohonan itu dibantah oleh peguam Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah, atas alasan bahawa Peguam Negara gagal menunjukkan sebarang keperluan untuk dia mencelah dalam prosiding itu.

"Ini adalah soal negeri Perak. Situasi sebenar di sini adalah bahawa keduadua pemohon (Mohammad Nizar) dan responden (Zambry) mendakwa sebagai Menteri Besar. Ini tidak ada pembabitan langsung dengan kerajaan Persekutuan dalam isu ini dan kepentingan mereka tidak terjejas," katanya.

Hakim Abdul Aziz menetapkan 4 Mei ini bagi mendengar permohonan Mohammad Nizar bagi memeriksa balas kenyataan Penasihat Undang-Undang Perak Datuk Kamal Md Shahid yang mendakwa dia (Mohammad Nizar) tidak konsisten dengan afidavit yang dikemukakan dalam saman itu.

BN pengacau besar di Perak, rakyat makin benci !

Baru dua bulan lebih merampas kuasa di Perak, BN mula menunjukkan sikap dan sosok tubuhnya yang sebenar. sesuatu yang sangat malang dan tidak kami jangkakan apabila dengan rakus kerajaan kudeta BN memecat semua Ketua Kampung yang dilantik secara pemilihan semasa kerajaan Pakatan Rakyat memerintah Perak.

v sivakumar and perak statePerlantikannya adalah untuk jangkamasa dua tahun dan akan berakhir pada tahun 2010 nanti. Kalau kami sebelum ini tidak memaksa Ketua kampung yang masih sah jawatannya sehingga akhir 2008 untuk melepaskan jawatannya, rupanya BN sudah hilang pertimbangan akal yang waras. Semua 817 orang Ketua kampung telah ditamatkan perkhidmatannya bermula 16 April yang lepas.

Persoalannya sekarang kenapakah Zambry dan kumpulan kudetanya sangat gopoh bertindak kepada satu institusi yang sangat dihormati diperingkat rakyat bawahan. Ketua Kampung yang bukan hanya dilihat sebagai penyalur maklumat kepada peringkat lebih tinggi namun ianya satu jawatan yang sekian lama didambakan untuk berkerja dengan telus adil tidak mengira bulu.

Di sanalah kejayaan yang dicipta oleh semua Ketua Kampung semasa Kerajaan Pakatan Rakyat memerintah Perak. Sesudah 50 tahun ketua Kampung menjadi badan yang diperalatkan namun semasa dibawah teraju Pakatan Rakyat mereka bebas berkerja tanpa kongkongan dan arahan melampaui tugas yang sebenar.

Kerana itu mereka cukup selesa bersama PR walaupun gajinya tidak seberapa. Baru tahun ini sahaja mereka dihargai dengan kenaikan elaun dari RM 200 ke RM 400. Setiausaha JKKK pula diberi elaun sebanyak RM 200.

Walaupun tidak diberikan apa-apa imbuhan semacam mereka sanggup berbakti untuk anak desa masing-masing, ditambah mereka kebanyakannya ada pendapatan tetap atau dikalangan mereka yang pencen dari jawatan kerajaan dan swasta. Sesetengahnya semacam mengahabiskan sisa hidup untuk berbakti dengan jawatan yang diamanahkan itu.

Kini rampasan kuasa kepada jawatan ketua Kampung yang dilantik oleh rakyat dan kerajaan Pakatan Rakyat menyebabkan rakyat makin meluat dan benci kepada Ketua Kampung JKKP yang kembali berkuasa. Begitulah kebencian kepada kerajaan Kudeta BN di Perak, ianya semakin dibenci oleh rakyat bawahan.

Sesungguhnya rakyat dapat menilai yang mana kaca yang mana intan. Saya cadangkan kepada Zambry dan kumpulan kudetanya, lakukan banyak lagi perkara yang akan menambahkan rakyat membenci BN. Kerana realitinya BN sudah siap untuk ditolak secara total dalam tempoh masa yang mendatang, cepat atau lambat itu tidak penting, yang lebih penting rakyat telah pun membuat keputusannya.
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM

PRK N12 DUN Penanti (07) ~ Perletakan Fairus tidak sah...


PULAU PINANG - Ramai juga yang terkejut bila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tiba-tiba menunda tarikh pengumunan tentang pilihanraya kecil DUN Penanti yang baru dikosongkan itu. Hari ini SPR melaporkan ia akan diumumkan Isnin ini, sedangkan esok BN akan bermesyuarat berkaitan perkara ini. Bukan ini jelas menunjukkan terdapatnya perancangan khas yang dilakukan untuk memberi keselesaan kepada UMNO dan BN sebenarnya. Menurut satu sumber yang boleh dipercayai, SPR yang akan bermesyurat pada Isnin nanti, 27 April 2009 dikatakan akan memutuskan bahawa tiada kekosongan di DUN Penanti.


Pilihanraya Kecil tidak perlu diadakan di DUN berkenaan kerana Fairus Khairuddin (foto) tidak mempunyai alasan yang kukuh untuk meletakkan jawatan sebagai ADUN. Ini kerana seseorang yang berjawatan ADUN ataupun wakil rakyat tidak dihalang daripada melanjutkan pelajaran. Kalau seseorang ADUN itu dibenarkan untuk menjalankan perniagaan, maka lebih-lebih lagilah kalau nak menyambung pelajaran, ianya tiada halangan dari segi haknya untuk mengekalkan tugas sebagai wakil rakyat.


Lagipun, pada hari semalam 22 April 2009, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menutup kes siasatan yang melibatkan Fairus kerana tiada fakta dan bukti yang sahih untuk mendakwa beliau. Dengan ini maka Fail siasatan kes rasuah beliau telah ditutup dan selesai. Jelas kepada kita bahawa beliau tidak terlibat dengan kes ini dan nama beliau telah dibersiahkan oleh SPRM. Terima kasih dan tahniah kepada SPRM kerana tidak menunggu terlalu lama untuk menentukan sesuatu kes itu perlu didakwa atau pun ditutup sebelum dibawa ke mahkamah.


[Keputusan ini telah melegakan sahabat kita Fairus Khairuddin dan ia membuktikan bahawa tuduhan yang dibuat oleh Ketua Pemuda PKR Bahagian Kepala Batas terhadap beliau adalah tidak benar. Kalau YB Fairus dah bersih daripada tuduhan dan dakwaan rasuah, maka apa perlunya beliau nak kosongkan kerusi DUN yang dimenanginya dalam pilihan raya umum lalu. Jangan persiakan serta jangan gadaikan amanah yang diberikan oleh pengundi di DUN Penanti.

Saya berhadap YB. Fairus akan dapat meneruskan tugasnya sebagai ADUN Penanti bagi mempastikan pembangunan dan juga pembelaan rakyat di kawasan berkenaan tidak terabai seperti yang dijanjikan olehnya dalam kempen pilihanraya lalu].RPK ; Anak Raja, Blogger yang durhaka, Menjadi Pelarian di Tanah Air Sendiri

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita4/RPKmerayuundi.jpg


Kuala Terengganu – Selepas menulis berita Raja Petra Kamarudin (RPK) ‘membuang dirinya dan tidak hadir ke mahkamah’ semalam, saya menjelajahi ruang maya, mencari seluruh bahan berkaitan ‘Ikon Media Baru’ itu sewaktu beliau berkempen dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu.

Mungkin tidak semua diantara kita yang mengetahui bagaimana RPK membantu PAS dan Pakatan Rakyat semasa PRK Kuala Terengganu.

Beliau bersama kumpulan blogawan (bloggers) ‘I am with RPK’ telah berkampung di Kuala Terengganu sejak hari penamaan calon sehingga tamat pengundian.

Sebelum meletakkan sasaran kerjanya, beliau dan kumpulan blogawan hadir ke Markaz Induk PRK Kuala Terengganu dan berbincang dengan kepimpinan jentera pilihanraya.

Kuala Ibai bukanlah asing kepada RPK. Beliau pernah bertahun-tahun tinggal disitu dan menjadi jiran kepada Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali.

Faktor kehadiran RPK dalam PRK Kuala Terengganu telah menyemarakkan gelanggang kempen Pakatan Rakyat, mendapat liputan meluas oleh hampir semua media termasuk media perdana.

Semua usaha kempen dilakukan oleh RPK dan kumpulan blogawannya.

Mereka bukan sahaja berjalan kaki berkempen dari rumah kerumah, mengedarkan risalah dan poster, menghadiri majlis-majlis pertemuan, berceramah dan tidak ketinggalan membuat laporan polis terhadap rasuah yang dilakukan oleh UMNO/BN dalam PRK Kuala Terengganu.

Liputan kempen dan analisa beliau dilaporkan secara terus setiap hari, dipaparkan dalam laman Malaysia Today.

Selepas Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut di isytiharkan sebagai pemenang, RPK turun ke jalanraya bersama puluhan ribu para penyokong meraikan kemenangan yang manis itu.Dua minggu selepas PRK Kuala Terengganu, Dato’ Seri Najib Razak telah mengetuai UMNO/BN melakukan Kudeta, merampas kuasa kerajaan negeri Perak.

Apabila krisis perlembagaan Perak bermula dan ia bersangkutan dengan istana Perak, RPK telah menulis surat terbuka kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Nizar Jamaludin.

Kandungan surat tersebut kini dianggap sebagai sebagai satu tindakan menghina Raja-raja Melayu.

RPK telah menulis ; “I speak as a Royal but speak for the Rakyat. And rest assured there are many other Royals who share my view. Don’t allow a handful of those who sit on the throne intimidate you into thinking that you are alone, representing the Rakyat, against the Monarchy. No, we are with you, as are many other Royals”.
(Saya bercakap sebagai kerabat DiRaja, tetapi bercakap mewakili rakyat. Dan sebagai jaminan, ramai lagi kerabat DiRaja yang menyokong pandangan saya. Jangan biarkan mereka yang duduk diatas singgahsana mengugut awak (Nizar) dengan fikiran mereka bahawa awak berseorangan mewakili rakyat menentang Raja-raja. Tidak, kami semua bersama kamu, begitu juga dengan kerabat DiRaja yang lain)

Akibat tulisan diatas dan dua artikel lagi selepas surat terbuka kepada Nizar, RPK telah menghadapi kemurkaan Sultan Selangor dan kaum kerabatnya yang akhirnya mahu meminggirkan beliau sebagai kerabat DiRaja Selangor.

Beliau dianggap durhaka kerana perjuangan menegakkan hak dan keadilan sebagaimana Menteri Besar Perak, Nizar Jamaludin, yang digelar durhaka kerana mahu mengembalikan suara dan mandat rakyat.

Semalam, satu waran tangkap telah dikeluarkan keatas RPK kerana beliau tidak hadir ke mahkamah.

Beliau melalui tulisannya dalam Malaysia Today berkata, antara sebab beliau tidak hadir adalah kerana sudah tidak percaya kepada keadilan sistem kehakiman.

RPK berdepan dengan tuduhan menghasut berhubung satu artikel yang bertajuk 'Let's send the Altantuya murderers to hell' yang membabitkan Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Razak.

Jika sabit kesalahan mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 RPK menghadapi hukuman denda maksima RM5,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya.

Apabila Hakim Rozina Ayob bertanya peguambela RPK, J Chandra memaklumkan kepada mahkamah Sesyen Petaling Jaya, sebab-sebab RPK tidak hadir sebagaimana tulisannya dalam Malaysia Today.

J Chandra memaklumkan kepada Hakim, menurut tulisan tersebut, RPK berkata beliau kini "hidup dalam buangan" dari Selangor dan oleh itu tidak dapat hadir di Petaling Jaya, tempat mahkamah tersebut berada.

Para penyokong ‘Ikon Media Baru’ yang hadir di mahkamah hari ini berkata mereka juga tidak tahu di mana Raja Petra berada sekarang.

Selepas tiga bulan PRK Kuala Terengganu berlalu, RPK, anak raja keturunan kesultanan Selangor, yang mundar mandir berkempen menghantar risalah dan bertemu pengundi di Kampung Cina, kini menjadi pelarian di tanah air sendiri.


PRA PENANTI : 100% Tak Setuju Langkah SPR Hadkan Jumlah PenyokongLangkah Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk menghad jumlah penyokong parti dalam pilihan raya yang akan diadakan telah DITOLAK oleh rakyat apabila ujian SMS menunjukkan 100% responden menyatakan lngkah SPR itu tidak wajar sama sekali.

Sikap SPR dengan cadangan-cadangan baru mereka memperlihatkan bahawa ada agenda tersembunyi SPR bagi membantu parti pemerintah yang sekarang ini "ketandusan" penyokong di dalam setiap kali pilihanraya umum dan pilihanraya kecil diadakan.

Sehubungan itu, Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Mustafa Ali berkata, pihaknya telah sebulat suara tidak bersetuju dengan cadangan yang disyorkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai perkara tersebut hari ini, demikian lapor MSTAR.

"Kita semua tidak setuju sebab kalau orang tak ramai... tak meriah, kita pun tak langar apa-apa undang-undang.

"Jadi nampaknya dah kita tak setuju, pilihan raya akan dijalankan seperti biasalah," kata beliau ketika ditemui selepas mengadakan pertemuan antara wakil-wakil Pakatan Rakyat dengan SPR di sini hari ini.

SPR mengadakan pertemuan itu bagi mencari penyelesaian bagi mengelakkan kehadiran ramai penyokong di pusat penamaan calon dan pengundian sehingga menyukarkan pihak polis mengawal keadaan ketika pilihan raya khususnya semasa pilihan raya kecil diadakan.

Justeru, hari ini SPR telah mengadakan pertemuan secara berasingan dengan wakil Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat bagi membincangkan mengenai kaedah bagi memperbaiki kelancaran proses pilihan raya.

Wakil BN mengadakan pertemuan dengan SPR pada sebelah pagi manakala komponen Pakatan Rakyat pula mulai 2.30 petang tadi.

Tambah Mustafa, Pakatan Rakyat melihat kehadiran penyokong dengan jumlah yang ramai tidak akan mencetuskan masalah besar hingga mengganggu proses pilihan raya.

"Kadangkala wujud sedikit kececohan. Itu perkara biasalah... tetapi masih dalam keadaan terkawal," katanya.

Jelas beliau lagi, Pakatan Rakyat juga menidakkan dakwaan SPR bahawa jumlah penyokong yang ramai pada hari mengundi boleh menjejaskan kehadiran pengundi bagi menjalankan tangungjawab mereka.

"SPR kata bila orang ramai, pengundi tak berani datang mengundi... tapi kita bagi hujah pada SPR dengan mengatakan sebenarnya pengundi tetap ramai yang keluar mengundi," katanya.

Ditanya mengenai usaha SPR untuk menguatkuasakan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang berkaitan mengenai larangan berkempen selepas waktu tengah malam hari terakhir berkempen dan sepanjang hari pengundian, beliau berkata, Pakatan Rakyat semangnya mematuhi arahan tersebut.

"Kita memang patuhi arahan itu sejak dulu lagi, kita tak berkempen dengan ceramah selepas waktu tengah malam dan hari mengundi," katanya.

Menjelaskan berhubung kehadiran penyokong dan perayu undi yang ramai pada hari pengundian, beliau berkata, perkara tersebut tidak bertentangan dengan undang-undnag.

"Merayu undi pada hari mengundi tidak bertentangan dengan undang-undang.

"Merayu dibenarkan di luar kawasan 50 meter daripada tempat mengundi," katanya.

Ditanya sama ada SPR memohon sebarang jaminan daripada Pakatan Rakyat agar mengawal perlakuan para penyokong mereka, Mustafa berkata, SPR tidak menyatakan mengenai perkara tersebut.

Sementara itu Naib Presiden PKR, R. Sivarasa yang turut hadir dalam pertemuan tersebut berkata, pihaknya juga membangkitkan mengenai kenyataan beberapa pihak berhubung trend mengosongkan kerusi Parlimen atau kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi memberi laluan kepada pilihan raya kecil.

Jelas beliau, mengikut undang-undang sesuatu pilihan raya mesti diadakan jika wujudnya kekosongan.

"Undang-undang itu jelas... berdasarkan Perlembagaan Persekutuan jika ada kekosongan, wajib diadakan pilihan raya kecil.

"SPR tidak boleh sekat sama ada kekosongan itu munasabah atau tidak munasabah kerana itu semua tidak berbangkit langsung.

"Jadi kita mesti menghormati hak dan pilihan raya kecil mesti diadakan," katanya.

Mengenai kekosongan kerusi kawasan DUN Penanti, Sivarasa berkata, Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof mengesahkan pilihan raya kecil di DUN berkenaan akan diadakan.

"Beliau berkata pilihan raya Penanti memang akan diadakan, tapi tak dinyatakanlah bila tarikhnya... SPR akan umumkan pada Isnin ini," katanya.

Wakil Pakatan Rakyat yang turut hadir dalam pertemuan tersebut ialah Dr. Dzulkefly Ahmad (PAS-Kuala Selangor), Dr. Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja), Tan Kok Wai (DAP-Cheras), Jeff Oii (DAP-Jelutong), Liew Chin Tong (DAP-Bukit Bendera), Fong Kui Loon (DAP-Bukit Bintang) dan Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke.

Ditanya sama ada SPR memaklumkan untuk melaksanakan undang-undang baru pada pilihan kecil Penanti, Mustafa berkata: "Kalau pandangan kita ini diterima iaitu tiada sekatan terhadap jumlah penyokong, maka semuanya macam biasalah."

Dalam pada itu BN yang mengadakan pertemuan dengan SPR pada sebelah pagi tadi mengambil ketetapan menyokong sebarang usaha suruhanjaya tersebut bagi melancarkan proses pilihan raya.

Pegawai Khas kepada Setiausaha Agung Umno, Datuk Abu Khamis yang ketika ditemui berkata, pihaknya sentiasa positif dengan keputusan SPR untuk melaksanakan apa jua usaha untuk memastiakn pilihan raya berjalan dengan lancar.

"Kami akan menyokong apa jua yang akan dibuat oleh SPR yang tidak timbulkan ketegangan dan boleh berikan kebaikan kepada pengundi dan rakyat," katanya.

Bagaimanapun ditanya sama ada perbincangan bersama SPR turut membincangkan mengenai cadangan mengehadkan jumlah penyokong pada hari penamaan calon dan hari pengundian, beliau berkata, perkara tersebut tidak dibincangkan.

"Mengenai jumlah kehadiran penyokong, perkara itu tidak timbul (dibincangkan), kita hanya beri pandangan untuk kelancaran pilihan raya," katanya.

Selain Abu, wakil BN yang hadir ialah Timbalan Setiausaha Agung MCA, Datuk Loke Yuen Yow dan Setiausaha Eksekutif MIC, Ramany Krishnan. - Greenboc


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .