Ikuti Blog ini

ISTERI PM KE-6 AKAN MENUTUP AURAT?
Selepas negara kita merdeka, kita telah pun mempunyai 5 orang Perdana Menteri yang kesemuanya berbangsa Melayu dan berugama Islam. Masing-masing kesemuanya dari Parti UMNO iaitu sebuah parti sekular bersifat kebangsaan. Meskipun terdapat di dalamnya ramai dari golongan ahli ugama, termasuk yang digelar ulamak, namun tidak seorang pun yang mampu mengubah dasar UMNO daripada dasar kebangsaannya. Malahan kesemua daripada Perdana Menteri yang telah dan sedang berkuasa tidak langsung mencerminkan pemimpin yang berjiwa Islam. Mereka gagal membentuk sakhsiah diri mereka, isteri dan keluarga mereka untuk menjiwai Islam. Mereka bukan sahaja gagal untuk memartabatkan Islam sebagai dasar pemerintahan, bahkan untuk melaksanakan hukum Islam terhadap diri sendiri dan keluarga mereka pun mereka tidak mampu.


Sampai bilakah kita akan mendapat seorang Perdana Menteri yang sekurang-kurangnya telah menunjukkan peribadi dan teladan yang baik kepada rakyat. Kita impikan seorang Perdana Menteri yang pro Islam, berakhlak mulia dan keluarganya yang sentiasa menjaga tatasusila yang baik, serta isterinya yang sentiasa menjaga aurat. Di antara kelima-lima Perdana Menteri Malaysia, siapakah Perdana Menteri yang isterinya sentiasa menutup aurat? Jawabnya tiada kerana bagi UMNO itu adalah perkara peribadi dan remeh, bahkan tidak seorang pun golongan agama di dalam UMNO yang berani menegur pemimpin mereka berkaitan isu menutup aurat ini. Sewaktu Pak Lah mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Tun Mahathir, kita berbaik sangka dan mengharapkan inilah pemimpin yang kita nanti-nantikan, tambahan pula di awal pemerintahannya media mempamirkan bagaimana Pak Lah menjadi Imam sembahyang dan berkhutbah Jumaat. Namun kita hampa apabila melihat Pak Lah gagal membimbing isterinya untuk menutup aurat. Terlepas lagi peluang kita untuk mempunyai Perdana Menteri yang mampu menegakkan hukum Islam yang asas terhadap diri dan keluarga sendiri. Sekiranya perkara asas yang begitu mudah itu pun beliau tidak boleh laksanakan, usahlah bermimpi untuk kita mengharapkan beliau akan memerintah berdasarkan dasar dan prinsip Islam. Bahkan, semakin kuat laungan Islam Hadhari, semakin banyak berlaku kezaliman, ketidak adilan dan berbagai masalah sosial yang berlaku.

Tidak beberapa lama lagi kita mungkin akan menerima Perdana Menteri yang ke enam. Sudah tentu UMNO kini berkira-kira bahawa Najib akan menerajui kerajaan selepas Pak Lah. Adakah Najib lebih komited Islamnya daripada Pak Lah? Mungkin Najib berupaya juga untuk menjadi Imam sembahyang (walaupun penulis tidak pernah melihatnya menjadi Imam) ataupun Najib lebih lantang khutbah Jumaatnya dari Pak Lah. Tetapi, saya tidak pasti selepas Najib menjadi Perdana Menteri nanti, isterinya akan berubah dan menutup auratnya. Saya lebih suka bersangka baik, walaupun keadaan sekarang isteri Najib tidak kelihatan seperti isteri seorang pemimpin yang berjiwa Islam.

Selepas kita buat perbandingan keperibadian pemimpin-pemimpin UMNO tersebut, kita lihat pula pemimpin-pemimpin seperti DS Anwar dan juga Tn Guru Hj Hadi. Teliti dengan mata kasar dan baca dengan isi hati kita masing-masing perbezaan tokoh-tokoh ini. DS Anwar semenjak beliau di dalam ABIM sehinggalah terjerumus ke dalam UMNO dan kini berada di luar UMNO, beliau tetap tidak berubah dari segi keperibadiannya termasuk isteri dan anak-anaknya. DS Anwar juga mampu diangkat sebagai Imam sembahyang, mampu berkhutbah tanpa teks dan mempunyai isteri yang sentiasa menjaga aurat dan kehormatan dirinya. Memang terlalu jauh untuk kita membandingkan dengan Tn Guru Hj Hadi atau Tn Guru Nik Aziz kerana kedua-dua mereka bukan sahaja seorang ahli politik tetapi juga seorang ulamak. Sememangnya sungguh bertuah sekiranya negara kita dipimpin oleh kedua-dua ulamak ini, tetapi paling tidak pun kita boleh berbangga jika mempunyai seorang Perdana Menteri seperti DS Anwar.

Seandainya hati dan jiwa kita ada secebis keimanan, sudah tentu kita mahu melihat pemimpin yang memimpin negara ini terdiri dari mereka yang berjiwa Islam. Pemimpin yang ikhlas berjuang untuk Islam mestilah melaksanakan hak Islam itu ke atas dirinya dan keluarganya terlebih dahulu. Mudah-mudahan kita akan berpeluang melihat Perdana Menteri yang akan datang nanti berjiwa Islam sebelum kita melihat Islam itu sendiri ditegakkan di bumi Malaysia ini. Semoga Allah panjangkan usia kita sehingga kita dapat melihat Islam didaulatkan di negara ini dan fahaman kebangsaan serta sekular terkubur sehingga hari kiamat, InsyaAllah.

MERDEKA RAKYAT NEGARA PERKASA

Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu - Lebih 5,000 Hadir Mendengar Ucap Utama Presiden

Saturday, 01 November 2008
http://buletinonline.net/images/berita13/ijtima%5C%27perasmian.jpg
Kemaman – Lebih 5,000 orang peserta dan pemerhati hadir ke majlis perasmian Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu Kali Ke 12 (IKPT-12) yang dilangsungkan di Dewan Dato’ Seri Amar DiRaja, Jalan Abdullah, Chukai, dekat sini.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang telah memberikan Ucaputama bertajuk ‘PAS Untuk Semua : Pengahayatan dan Tuntuta‘ seterusnya membuka secara rasminya IKPT-12


http://buletinonline.net/images/berita13/ijtima%5C%27perasmian1.jpgDalam ucapannya Dato’ Seri Tuan Guru telah menggariskan enam perkara utama bagi memastikan PAS relevan menjadi sebuah parti yang dominan yang akan dapat menjadi tunjang perjuangan Ummah.

“Saya akan cuba untuk berbicara dengan saudara saudari sekalian, enam perkara utama dalam memastikan PAS menjadi sebuah parti yang dominan dan mampu menggarap perjuangan ummah,

“sehingga PAS dapat diterima oleh semua lapisan masyarakat di peringkat akar umbi dan nasional malah diterima umum oleh masyarakat antarabangsa,

“Pertama; sokongan politik orang Melayu kepada Islam, PAS dan Pakatan Rakyat (PR), Kedua; Pencapaian PAS semenjak 25 tahun. Ketiga; Peranan kita. Keempat; PAS adalah untuk semua. Kelima; Komitmen PAS. Keenam; Tuntutan dan arahan,” ujar Dato’ Seri Tuan Guru


Beliau turut menggariskan lima peranan yang perlu diambil oleh setiap orang dalam usaha memberikan khidmat yang terbaik kepada masyarakat dalam menegakkan kesejahteraan.
http://buletinonline.net/images/berita13/ijtima%5C%27perasmian2.jpg
"Kita semua mempunyai tanggungjawab untuk berperanan sebagai seorang khalifah Allah di muka bumi. Iaitu menyediakan sumber-sumber untuk menguatkan diri dan jamaah agar kita dapat menjalankan khidmat untuk menegakkan kesejahteraan,"kata beliau

Menurutnya lima perkara tersebut adalah, mengukuhkan organisasi parti, menguruskan institusi-institusi , mengukuhkan persiapan tarbiah, memperkasakan persiapan gerakan dan peranan dalam pemerintahan.

Teras kepada ucapan beliau, selaras dengan tema PAS untuk semua adalah senarai lapan asas yang sedia wujud dalam PAS yang meletakkan PAS sebagai media penyeles
ai kepada masalah domestik dan global.


Transkrip Ucap Utama Penuh Presiden Boleh Dibaca Di sini

Terbongkar. Rosmah Mansor pembunuh sebenar Altantuya?


TUTUP MUKA… Cif Inspektor Azilah Hadri, 32, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 36, dari Unit Tindakan Khas (UTK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, beredar daripada Mahkamah Tinggi selepas diperintahkan membela diri pada perbicaraan kes bunuh wanita warga Mongolia Altantuya Shaariibuu di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Saya mendapat maklumat terbaru ini semalam semasa sedang menanti kawan di Mid Valley. Tiba-tiba saya mendapat panggilan talipon dari seorang kawan. Panjang pula cerita kawan saya ni. Penat berdiri, saya mencari tempat untuk merehatkan kaki yang letih.

Saya duduk di kerusi paling tepi di sebuah coffee house. Setelah selesai berbual dengan kawan melalui handphone, saya menikmati ‘cappucinno’ sambil menyedut racun ‘Sampoerna’, racun berjadual kegemaran saya.

“Razak Baginda dah lepas bebas

“Aku dah agak, ini semua sandiwara Najib”

“Dua ekor kambing hitam tu pun sebenarnya bukannya Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar”

“Engkau biar betul”

“Betul, kalau si Bala tu pun, Rosmah boleh umpan 5 juta dan hantar dia ngan family dia ke India. Ini setakat Azilah dengan Sirul, Rosmah kentut je lintang pukang dia orang lari” “Engkau ingat Najib tak boleh buat kerja ni semua ke? Dia ada kuasa, beeb. Apa Rosmah cakap mana Najib berani nak bantah”

“Sial betul si Rosmah tu. Takde ati perut”

“Apalah kau ni. Apa pulak si Rosmah tu takde ati perut. Ada! Hati ada. Perut pun ada. Tapi pekong macam bangkai anjing”

“Kesian Azilah ngan Sirul, tak pasal-pasal jadi mangsa”

“Hello kawan, yang dua orang tu bukan Azilah dengan Sirul lah. Entah mamat gian mana entah dia orang cekup, jadikan mangsa. Ini semua berlakon je beeb”

“Iya ke”

“Dah betahun kes ini, muka dia dua orang tu berselubung memanjang. Idea siapa ni kalau bukan idea Rosmah?”

“Betullah. Kenapa yek? Kenapa dua orang tu tak pernah nampak muka dia kat paper?”

“Itulah aku cakap, ini drama. Bukan kat paper je tak nampak muka dia. Engkau bayangkan dalam mahkamah pun muka dua ekor tu berselubung. Aku pergi mahkamah, aku sendiri tengok dua ekor berselubung. Kalau wartawan pun tak nampak, camana kau nak nampak. Yang bunuh Altantuya tu sebenarnya si Rosmah sendiri. Orang kampong aku kat Ulu Bendul pun tau kes ni. Memang dia orang sendiri dengar cerita sahih dari member-member polis dia orang”.

“Celaka punya Najib, bini dia buat kerja camni dia biarkan. Macamana nak jadi PM ni?”

“Sebab dia nak jadi PM tu yang dia sanggup buat camni. Kalau tidak bini dia telan bola dia dengan dia-dia sekali. Engkau tau tak, Rosmah tu yang gila sangat nak jadi bini perdana menteri”

“Razak Baginda dah selamat. Abis tu Azilah dengan Sirul nak jadi apa?. Kena hukum bunuhke?”

“Memang dua orang tu kena hukum gantung sampai mati. Tapi yang digantung sampai mati tu bukannya Sirul ngan Azilah. Mamat yang dia orang hayak ke hulu ke hilir tu bukan Sirul. Bukan Azilah. Mamat tu dah memang kena hukum gantung pasal kes lain. Malaysia beeb, semua boleh. Kes mati pun dia orang boleh pusing terbalik”

“Memang puaka betul si Rosmah ni. Apa punya Najib dapat bini camni”

“Engkau marah, caci maki si Rosmah buat apa?. Dah betullah apa yang dia buat tu. Orang dah bagi laki dia kuasa. Dia gunakanlah sepenuhnya. Yang patut engkau marahkan ialah orang UMNO yang bebal macam keldai tua. Buat apa orang UMNO pegi sokong dia?. UMNO tu yang celaka”.

Dailog di atas saya curi-curi dengar dari perbualan dua lelaki yang duduk di meja sebelah saya.

Kepada yang amat saya kasih, Datin Seri Rosmah Mansor, perempuan yang solid molid dan Datuk Seri Najib Razak, itulah persepsi rakyat terhadap apa yang berlaku. Sekarang adalah menjadi tanggungjawab kalian berdua untuk membesihkan nama kalian.

Membersihkan nama bukan dengan cara menangkap penulis blog atau rakyat yang bersangka buruk terhadap kalian. Bukan dengan cara menghadiahkan ISA kepada rakyat yang menuntut keadilan. Kalian wajib dipanggil untuk memberi keterangan di mahkamah berkaitan segala pertuduhan yang telah dibuat oleh Raja Petra terhadap kalian.

Rakyat telah benar-benar percaya angkara pembunuhan Altantuya ini adalah plot cerita yang dilakonkan oleh kalian berdua.
isu ‘Pembunuhan Altantuya’ dan rancangan pembelian ‘Eurocopter’ terhadap Rosmah Mansor, Najib Razak dan system perundangan Malaysia seluruhnya.

Zaid: Ketuanan Melayu Satu Konsep Yang Gagal


KUALA LUMPUR: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Zaid Ibrahim menyifatkan ketuanan Melayu sebagai satu konsep yang gagal dan hanya membawa keburukan kepada kemajuan bangsa Melayu di negara ini. Beliau berkata, konsep itu telah menyebabkan berlaku pembaziran sumber, tenaga dan masa yang penting dalam menangani isu sebenar di negara ini. “Ia menyebabkan kita hilang pertimbangan berkaitan kesamarataan dan keadilan. “Apabila seorang wanita Cina dilantik mengetuai sebuah agensi kerajaan negeri yang dia telah berkhidmat selama 33 tahun, wujud protes daripada kumpulan Melayu kerana dia ialah seorang yang berbangsa Cina,” katanya ketika berucap pada Persidangan LawAsia 2008 di sini hari ini. Beliau merujuk kepada pelantikan Timbalan Pengurus Korporat dan Akaun Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar perbadanan itu. Utusan

[Kenyataan Zaid itu adalah tepat sekali dengan senario yang berlaku hari ini. UMNO masih rakus dengan istilah "ketuanan Melayu". Mereka lupa pemimpin merekalah yang merompak tanah rezab Melayu, hapuskan Bahasa Melayu dalam Sains dan Matematik, biarkan ramai Melayu menganggur dan terjebak dengan najis dadah. Mereka dirikan institusi bagi melatih penagih dadah yang kononnya untuk memulihkan "serenti". Namun saban tahun semakin ramai anak-anak Melayu terjebak. Gejala sosial dikalangan remaja Melayu paling banyak mewarnai arus pembangunan. Gejala murtad anak-anak Melayu gagal ditangani. Melayu yang maju hanyalah kroni-kroni dan suku sakat mereka sahaja. Sebaliknya Melayu yang lain ditindas dan diperlakukan sewenang-wenangnya demi kuasa. Lagu "Warisan" sering dinyanyikan untuk menimbulkan semangat Melayu, tapi bangsa Melayu UMNO sendiri yang rosakkan Melayu. Rasuah, korupsi, penyelwengan berlaku dimana-mana asal namanya Melayu. Lebih elok orang Cina yang jujur, ikhlas dan telus menjadi pemimpin agensi terbabit daripada diberikan kepada Melayu yang korupsi dan ada unsur "under table" bila melakukan sebarang urusan berkaitan].

Zaid juga telah lepaskan jawatan Senator

PETALING JAYA: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim telah melepaskan kedudukan sebagai anggota Dewan Negara beberapa minggu selepas meletakkan jawatan Kabinet September lalu.

Zaid, yang pernah secara terbuka mengkritik penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), mendedahkan perkara tersebut pada satu seminar di ibu negara semalam.

Bagaimanapun penelitian di laman web Parlimen hari ini menunjukkan nama beliau masih tertera sebagai anggota Dewan Negara.

Menjelaskan kedudukan sebenarnya, Zaid berkata, beliau bukan lagi digelar Senator kerana telah mengambil keputusan melepaskan jawatan tersebut.

Kata Zaid, sejurus selepas berhenti daripada menjadi menteri beliau turut mengambil keputusan melepaskan kedudukan di Dewan Negara bagi membolehkannya memfokus terhadap yayasan yang ditubuhkan untuk mengeratkan hubungan rakyat pelbagai kaum negara ini.

Pada September lalu, Ketua Umno Bahagian Cheras, Senator Datuk Syed Ali Alhabshee mencadangkan Zaid dilucutkan jawatan Senator kerana tindak-tanduk politiknya bercanggah dengan prinsip Umno dan Barisan Nasional.

Beliau menegaskan, mana-mana pemimpin UMNO yang dilihat bersekongkol dengan pembangkang hendaklah dikenakan tindakan tegas.

Selangor haramkan Jom HebohDewan Undangan Negeri Selangor masih bersidang. Semalam di Dewan EXCO Agama yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor Dato Dr Hasan Ali menegaskan bahawa kerajaan negeri tidak akan membenarkan konsert Jom Heboh TV3 dianjurkan dimana-mana lokasi di Selangor. Menurut beliau keputusan ini dibuat kerana stesyen TV berkenaan sentiasa berat sebelah dan tidak adil dalam membuat liputan berkenaan kerajaan negeri.

Malah kata beliau “hostess” TV3 juga berpakian tidak sopan ketika keluar di kaca TV.

Saya percaya langkah ini seiringan dengan resolusi Seminar Siyasah Syariah” yang dianjurkan oleh PAS Pusat dengan kerjasama Dewan Pemuda Pusat baru-baru ini. Adapun resolusi kelima seminar itu berbunyi:

Perlu lebih giat dalam mengintai peluang melaksanakan Islam dalam ruang lingkup yang ada di negeri-negeri yang PAS mentadbir atau menyertai kerajaan yang memerintah. Ini berdasarkan kaedah fiqh yang berbunyi: “Apa sahaja yang tidak dapat dilaksanakan kesemuanya, maka tidak boleh ditinggalkan kesemuanya.”

Sesungguhnya kalau kita tinjau konsert “Jom Heboh” TV3 yang diadakan hampir di seluruh negara, tiada apa pengisian yang bermanfaat pun selain hiburan, menyanyi, menari dan melonjak-lonjak atas pentas oleh artis yangs esetengahnya berpakaian kurang sopan. Syabas Selangor kerana berupaya mengambil pendirian sedemikain.

Mudah-mudahan atas semangat seminar di atas, negeri-negeri lain yang kita perintah bersama akan mengambil langkah yang sama juga. Memang PAS bukan dominan dalam negeri-negeri tertentu namun apa yang cuba dibawa oleh PAS ini adalah berkait-rapat dengan Islam yang dianuti oleh sebahagian besar rakyat di negeri-negeri ini. Konsert TV3 ityupun kalau kita lihat rata-rata dikerumuni oleh rakyat yang beragama Islam, lantas atas dasar itu PAS bertanggungjawab untuk melakukan sesuatu.

Yang penting moral rakyat terpelihara dan suasana yang aman, bermoral dan ceria dapat dilahirkan demi kebaikan semua.

Api perkauman bawa negara ke ambang bahaya


Apabila MCA, Gerakan dan lain-lain komponen Barisan Nasional menggasak Umno dalam isu perkauman sempit Melayu-Cina, Pakatan Rakyat tidak seharusnya terheret sama.

MCA dan Gerakan yang menuduh Umno parti pembuli, pemimpin Umno ‘racist’ - perkauman, pemimpin Umno harus ‘diISAkan’ kerana mencetuskan perkara-perkara sensitif khususnya dilihat boleh membawa kepada ketegangan kaum.

Pakatan Rakyat juga tidak seharusnya terperangkap dengan permainan kotor BN apabila Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohamed Nazri Aziz mendakwa pembangkang mahu menghapuskan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan berhubung dengan kepentingan dan hak orang Melayu.

Kenyataan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim sering diputarbelitkan oleh media massa. Beliau didakwa mahu menggadaikan prinsip Islam dan kepentingan Melayu jika berkuasa nanti.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang juga dibalas dengan pelbagai kecaman, kononnya DAP mendesak hak istimewa Melayu dihapuskan.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, suatu ketika dahulu (ketika masih Timbalan Presiden) sering menjadi sasaran media pro BN yang mendakwa beliau mahu menghapuskan hak istimewa Melayu.

Walhal, Ustaz Hadi mengemukakan prinsip keadilan Islam yang menerima kesamarataan, kepimpinan serta ketuanan atas nama Islam.

Malah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat sebelum pembentukan kerjasama Pakatan Rakyat lagi pernah berkata, PAS akan menerima siapa sahaja menjadi Ketua atau Perdana Menteri asalkan dia beragama Islam.

Oleh itu, rakyat, khususnya orang-orang Melayu harus fikirkan, apakah selama 62 tahun usia Umno, dan menjadi pemerintah negara sejak sebelum merdeka, bangsa Melayu dan agama Islam benar-benar terpelihara?

Orang-orang Melayu harus sedar daripada penipuan Umno/BN bahawa DAP adalah parti anti Islam dan anti Melayu yang akan merosakkan negara.

Jika hendak dituduh DAP anti Islam dan anti Melayu berdasarkan kenyataan-kenyataan pemimpin DAP yang terdahulu, bagaimana pula dengan memo sembilan Menteri bukan Islam kepada PM yang mencabar Islam tahun 2006 yang lalu?

Bagaimana pula dengan pelbagai tuntutan dan kecaman yang dilemparkan oleh MCA dan Gerakan terhadap Melayu Umno dalam perhimpunan mereka baru-baru ini?

Justeru, jangan sesekali kita rakyat Malaysia, terperangkap dengan ‘racist game’ yang membahayakan ini.

Pemimpin Umno memainkan sentimen kemelayuan, untuk mendapat sokongan dan pencalonan dalam pemilihan mereka yang berlangsung sekarang ini. Pemimpin Umno sudah tentu mahu kelihatan sebagai ultra Melayu.

Begitu juga dengan MCA dan Gerakan. Dalam keadaan masa depan politik mereka yang terumbang ambing, mereka tidak ada jalan lain kecuali meniup sentimen kecinaan dan menjadi ultra Cina untuk mengekalkan sokongan terhadap mereka.

Apa faedah yang rakyat akan dapat daripada kempen-kempen ultra bangsa yang digembar gemburkan pemimpin BN ini? Tidak ada! Mereka ‘useless’ semata-mata.

Ingatlah, Anwar sudah memberi jaminan berkali-kali bahawa keseluruhan kepentingan Islam dan hak istimewa orang-orang Melayu dalam Perlembagaan akan dipelihara sebaik-baiknya.

DAP juga dalam perbincangannya dengan KeADILan dan PAS, memperakukan janji bahawa semua yang dimaksudkan tersebut tidak akan dipersoalkan sama sekali.

Cumanya, ada konsensus dalam Pakatan Rakyat bahawa, di samping memelihara kepentingan Islam dan Melayu, keperluan dan kepentingan agama dan kaum lain juga harus dipelihara dengan lebih adil dan saksama.

Jerat perkauman PKNS

Dalam isu khusus di Selangor misalnya. Isu membabitkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor atau PKNS ditubuhkan pada 1 Ogos 1964. Dalam perlembagaannya tidak diwajibkan secara jelas, PKNS mesti dipimpin oleh orang-orang Melayu.

Hanya sejak ditubuhkan sehingga sekarang, BN dan Umno seolah-olahnya menjadikan PKNS seperti hak mutlak Melayu.

Di sebalik serangan terhadap Kerajaan Negeri Selangor yang didakwa mengetepikan orang Melayu, malangnya kepada orang Melayu apabila didapati selepas 44 tahun BN berkuasa, kaum Cina menguasai 75 peratus perniagaan PKNS berbanding Melayu, hanya 25 peratus.

Isu tercetus apabila Pengurus Besarnya, Harun Salim bersara 31 Oktober lepas, dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim melantik Low Siew Moi, memangku jawatan Pengurus Besar, sementara menemui calon yang sesuai.

PKNS ada tiga Timbalan Pengurus Besar, selain dari Siew Moi (Perhubungan Korporat) ada dua orang lagi iaitu Md Nasir Md Arshad (Pentadbiran dan Pembangunan) dan Abdul Ghani Hashim (Teknikal).

Pelantikan tersebut dibantah keras oleh Pengerusi Umno Selangor, Dato’ Seri Dr Mohamad Khir Toyo. Khalid didakwa mengenepikan orang Melayu, sebaliknya dilantik orang Cina.

Manakala Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato’ Dr Dr Hasan Mohd Ali turut tidak bersetuju dan mencadangkan perlantikan Siew Moi dibuat secara harian atau mingguan.

Dalam hal ini, nada Khir dan Hasan adalah sama, tidak setuju dengan Siew Moi, walaupun pendekatan masing-masing sedikit berbeza.

Manakala Ahli Parlimen DAP Kawasan PJ Utara, Tony Pua dalam reaksi berbeza mendakwa PAS ’salah faham’, berikutan kenyataan Dr Hasan.

Katanya, “Keturunan pengurus besar tersebut tidak patut dipersoalkan sama sekali. Adalah mengecewakan apabila bantahan (terhadap pelantikan Low), dibuat berasaskan perspektif kaum dan tidak dari segi kualitinya,” kata Pua.

Dalam hal ini, beliau berharap, PAS tidak akan hanya melihat pada perkara yang kecil semata-mata, tetapi juga turut mengambil kira soal yang lebih besar daripada itu.

Melihat kepada kriteria perlantikan, Khalid pada asasnya adalah orang ekonomi dan akaun, jarang sekali beliau membuat keputusan berdasarkan politik. Perlantikan Siew Moi tidak ada kena mengena dengan soal bangsa atau kaum.

Difahamkan selepas pertemuan dibuat Khalid dengan ketiga-tiga mereka, Khalid mendapati Siew Moi lebih layak memangku jawatan kerana mahir dalam urusan akaun dan pengetahuan perancangan perniagaan korporat PKNS.

Dua orang lain, walaupun berketurunan Melayu, bertugas dalam bidang Human Resource dan Teknikal.

Oleh itu dalam hal ini, tidak wajar menuduh Khalid membelakangkan orang Melayu kerana melantik orang Cina, kerana Khalid sudah menegaskan, pelantikan ini dibuat hanya sementara menanti calon yang sesuai.

Khalid selaku CEO GLC Selangor, memang berhak melantik, sesiapa sahaja yang layak menjadi Pengurus Besar PKNS, bukan sahaja di antara ketiga-tiga mereka sahaja.

Jika kerajaan negeri sudah mengetahui lebih awal bahawa Harun Salim hendak bersara, mereka boleh berusaha mengelakkan perbezaan pendapat sesama pemimpin.

Jangan sampai ’sudah hendak terberak baru hendak mencari lubang’. Sedarlah bahawa kenyataan yang sering bercanggahan antara KeADILan, PAS dan DAP, ia tidak baik untuk sebuah pakatan.

Walaupun MB ada kuasa eksekutif, zaman sudah berbeza. Zaman ini rakyat tidak menerima ‘absolute power’ atau ‘executive one man decision’. Itu zaman Khir Toyo. Rakyat berbilang kaum di negara, mahukan Pakatan Rakyat mentadbir negeri secara konsensus.

Tanpa menafikan kuasa eksekutif MB dari sudut perlembagaan negeri, namun ada baiknya pemimpin ketiga-tiga parti KeADILan, PAS dan DAP, sama ada sendiri Khalid, Dr Hasan mahupun Teresa Kok, harus sentiasa duduk semeja mencari kesepakatan.

Pakatan Rakyat harus beringat, musuh-musuh yang hendak melaga-lagakan mereka begitu ramai. Harus lebih berhati-hari terhadap media massa yang dikuasai BN, kerana mereka sering menjadi dalang yang menyemarakkan api perkauman.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .