Ikuti Blog ini

Saman ekor: Perlukah membayarnya sekarang?


Saman ekor: Ketahui hak anda

Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua warganegara dijamin hak yang sama.

Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan

Hak terhadap harta.

(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.

(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.

Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta. Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik kenderaan tersebut.

Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.

Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah. Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan hak anda.

Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak. Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda. Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann itu. Tidak tertunggak.

Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.

Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987atau dikenalai dengan Notis Pol 170A. Jika pemilik tidak mengaku kesalahan maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran. Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju. Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku. Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu hanya ada pada Mahkamah.

Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda... TIADA SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN. Anda Mampu Mengubahnya.

Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?

1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.

Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?

2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman. Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI

3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?

Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang sah anda boleh:

a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.

b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.

c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan kenderaan.

Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

BN Terus Ciplak Buku Jingga Pakatan Untuk Pilihan Raya Kecil

PETALING JAYA 1 MAC : Pengumuman terbaru pimpinan Barisan Nasional (BN) tentang insentif tawaran baru untuk guru dan pembayaran CESS untuk peneroka FELDA menunjukkan BN terus menciplak dasar-dasar daripada Buku Jingga Pakatan Rakyat, kata Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad.

"Januari lalu ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak secara terbuka menyifatkan bahawa Buku Jingga Pakatan adalah populis dan tidak bertanggungjawab, kami dimaklumkan bahawa beliau mengarahkan Unit Perancang Ekonomi untuk meneliti secara halus cadangan Buku Jingga sama ada boleh dilaksanakan atau tidak.

Justeru kita melihat bagaimana BN melaksanakan satu demi satu dasar-dasar yang menyerupai cadangan Buku Jingga. Ini termasuklah pembekuan dan penurunan kadar tol, insentif untuk guru besar-guru besar dan dasar perumahan negara," katanya.

Menurut Nik Nazmi tawaran baru untuk guru yang diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Merlimau termasuk insentif untuk guru besar-guru besar dan juga insentif untuk guru-guru berjumlah RM18.4 juta.

Di dalam Buku Jingga, Pakatan Rakyat telah mengumumkan elaun khas RM500 sebulan untuk semua guru-guru menjelang 100 hari pentadbiran Kerajaan Persekutuan Pakatan bagi menghargai peranan guru dan memulakan proses penstrukturan sistem pendidikan negara.

"Di Kerdau pula Najib mengumumkan bayaran CESS yang selama ini disekat daripada dituntut oleh peneroka FELDA boleh dituntut menerusi tiga pilihan. Bayaran CESS adalah wang yang ditolak daripada penjualan getah untuk proses penanaman semula.

Bayaran ini telah disekat apabila peneroka bertukar ke kelapa sawit pada 2004. Bayaran sebanyak RM5,000 dibuat pada Pilihan Raya Umum 2008 tetapi FELDA masih lagi berhutang sebanyak RM13,000 termasuk faedah kepada setiap peneroka terbabit," katanya.

Tambah Nik Nazmi Pakatan Rakyat mengumumkan bahawa FELDA Plantations akan dibubarkan dalam 100 hari pertama dan estet-estetnya akan dibahagikan kepada peneroka generasi kedua dan pertama FELDA.

Malang sekali ketika Najib menciplak Buku Jingga Pakatan secara senyap-senyap, beliau tidak berani untuk menerima cabaran Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membahaskan dakwaannya bahawa dasar-dasar Buku Jingga adalah populis dan tidak bertanggungjawab.

"Kami yakin perbahasan tersebut sekiranya diadakan di Kuala Lumpur, Kerdau ataupun Merlimau merupakan peluang terbaik untuk rakyat Malaysia menilai sendiri Buku Jingga." ujarnya.

Tv Selangor

Ulasan Cina Islam:

UMNO/BN terus melakonkan sesuatu yang boleh menarik sokongan rakyat kepada mereka dengan cara sekalipun. Setiap kali musim PRK dan PRU mereka terus menerus menabur mee segera dan janji manis demi kemenangan calon mereka.

Namun saya kira rakyat sudah faham dengan lakonan ini dan BN dan UMNO akan tetap disungkurkan dalam piliharaya Kerdau dan Merlimau serta PRU ke 13 nanti.

Keangkuhan Ali Rustam Bakal Tumbangkan BN Di Melaka

DUN Merlimau: Presiden PAS minta Ali Rustam jangan angkuh

JASIN, 1 Mac — PAS mengingatkan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam agar tidak terlalu angkuh dengan kuasa sekiranya tidak mahu tewas dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau yang sedang berlangsung sekarang.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan parti Islam itu tidak bermimpi untuk merampas Merlimau daripada Barisan Nasional (BN).

Sebaliknya, tegas beliau PAS benar-benar berhasrat untuk “menawan” Merlimau yang selama ini menjadi kubu kuat BN.

“PAS tidak sekadar bermimpi, tetapi kita memang secara sedar benar-benar hendak menawan bukan sekadar Merlimau, bahkan negeri Melaka dan juga Malaysia.

“Ini telah kita nyatakan berulang kali atas nama Pakatan Rakyat sedia ke Putrajaya bagi memperbetulkan kerosakan negara yang dilakukan oleh BN,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Hadi berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Mohd Ali yang menasihatkan PAS agar tidak bermimpi yang ia boleh merampas kerusi DUN Merlimau.

Ini kerana, jelas Mohd Ali, PAS tidak mempunyai jasa besar di Melaka, sebaliknya hanya tahu melemparkan pelbagai tuduhan berunsur fitnah terhadap kerajaan negeri pimpinan beliau.

Pilihan raya kecil DUN Merlimau menyaksikan pertarungan satu lawan satu antara calon BN Roslan Ahmad, ahli jawatankuasa Umno Jasin dan calon PAS Yuhaizat Abdullah, Timbalan Ketua Pemuda PAS Melaka dan Timbalan Yang Dipertua PAS Jasin.

Ini pilihan raya kecil ke-15 sejak 8 Mac 2008 dan yang pertama di Melaka.

Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang juga mengingatkan pemimpin Umno termasuk Mohd Ali agar tidak terlalu angkuh dengan kuasa yang ada.

“Keduanya, kita hendak ingatkan seluruh pemimpin Umno termasuk Ketua Menteri Melaka supaya tidak angkuh dengan kuasa yang ada.

“Parti Hosni Mubarak memenangi pilihan raya lebih 90 peratus, tetapi tumbang dengan kebangkitan rakyat.

“Begitu juga dengan kerajaan Firaun, Rom, Parsi yang pernah menjadi kuasa besar dunia juga runtuh dan Umno juga ada masa hayatnya akan berakhir,”
katanya.

Pilihan raya kecil DUN Merlimau diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan.

Pada pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir menewaskan calon PAS Jasme Tompang dengan majoriti undi 2,154. -TMI

Husam: Tiga fakta Dr Mamak Kutty pengkhianat MelayuExco kanan kerajaan Kelantan Datuk Husam Musa mengemukakan tiga dalil bagi membuktikan dakwaannya bahawa mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad "pengkhianat Melayu".

Menurutnya, beliau sudah lama berpandangan sedemikian. Antara buktinya itu, termasuk pendaratan minyak dan gas ke Songkla dilakukan "secara sengaja dan terancang" bagi menafikan hak Kelantan yang majoriti penduduk Melayu mendapat apa sahaja peluang faedah berkenaan.

"Bila hak Kelantan ternafi sampai kini, hak rakyat Kelantan juga ternafi dan dikhianati. 95 peratus penduduk Kelantan adalah Melayu. Maknanya Tun M mengkhianati Melayu, Melayu Kelantan secara khusus," tulis Husam di blognya.

"Kawasan JDA (perdaratan minyak dan gas) hanyalah 150 km dari pantai Kelantan berbanding 270 km ke Songkla.

"Dari Songkla, terpaksa dibina saluran paip gas daratan sejauh 180 km lagi untuk gas tersebut dibawa semula ke Malaysia melalui Kedah untuk mengelakkan Kelantan tersentuh!" kata Husam.

pas muktamar 55 husam musa 050609Husam yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Kelantan berkata susulan itu, hak royalti Kelantan dan faedah industri hiliran turut dinafikan walaupun telaga itu paling hampir dengan Kelantan berbanding semua tempat lain sama ada di Malaysia atau Thailand.

"Namun sedikit pun faedahnya tidak dapat dikecapi oleh rakyat Kelantan, baik Melayu, Cina, India dan Orang Asli. Ia adalah program politik untuk memencilkan Kelantan.

"Secara automatik Melayu Kelantan juga terpencil. Sebagai anak Kelantan, saya merasai bagaimana hak kami dinafikan. Dan saya adalah Melayu," coretnya lagi.

Ahli jawatankuasa PAS pusat itu juga mendakwa "lebih jelas lagi pengkhianatan" Dr Mahathir apabila beliau membatalkan pemberian royalti kepada kerajaan Terengganu yang diberikan selama 22 tahun selepas negeri itu terlepas daripada BN.

"95 peratus rakyat Terengganu adalah Melayu. Sekali lagi Tun M lupa kepentingan Melayu demi kepentingan kepartian Umno semata-mata. Melayu Terengganu juga dikhianati.

mahathir and malay people"Tun M sanggup membatalkan apa yang telah menjadi amalan selama ini demi kerana politik.

"Orang seperti ini meletakkan politik parti mengatasi segala-galanya dan soal Melayu dengan sendirinya adalah lebih kecil dari kepentingan politik," katanya.

Dalam tulisan itu juga, Husam berkata pilihan raya 1999 menyaksikan perubahan sokongan pengundi Melayu terhadap Umno berikutan isu pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri sehingga menyebabkan kuasa Umno tergugat.

"Pengundi bukan Melayu memilih untuk bersama BN pada waktu itu. Apa yang dilakukan oleh Tun M?

"(Beliau) mengubah sempadan pilihanraya dengan memasukkan kawasan pengundi bukan Melayu ke dalam DUN atau Parlimen majoriti pengundi Melayu di seluruh negara supaya peratusan pengundi Melayu mengecil untuk menjamin kemenangan Umno/BN," katanya.

azlanDengan nada sinis, Husam yang juga ADUN Salor mempersoal angkara siapa yang menyebabkan hari ini pemimpin Umno melaungkan 'ketuanan Melayu' terancam.

Sehubungan itu, beliau menyatakan kesediaannya untuk berdebat dalam diskusi ilmiah dengan bekas presiden Umno itu mengenai isu pengkhianatan Melayu oleh Umno

"Sementara itu, siapa sahaja yang mempunyai pandangan terhadap bagaimana Umno mengkhianati Melayu selama ini boleh berkongsi mengenainya dalam FB '54 tahun Umno Khianati Melayu'" katanya.

Kenyataan Media Pengarah PRK Kerdau

Dakwaan Menteri Besar Pahang bahawa PAS tidak punya isu dalam PRK N28 Kerdau ternyata adalah satu kenyataan yang cukup meleset. Semalam, kami telah mengemukakan sekaligus mendedahkan pelbagai kebejatan serta ketempangan pengurusan pentadbiran kerajaan negeri di bawah kepimpinan beliau. Kami akan terus membuat asakan tentang beberapa lagi kepincangan ini termasuk syarikat-syarikat yang menyaman kerajaan negeri atas pelbagai dakwaan pelanggaran perjanjian kontrak dalam urusan pembalakan dan perlombongan yang berjumlah hampir RM300 juta.

Hari ini kami mahu mendedahkan pelbagai perlakuan salah guna kuasa pemimpin Umno/BN Pahang khususnya dalam tempoh berkempen di PRK N28 Kerdau ini serentak menggambarkan betapa tertekannya Umno berhadapan dengan rakyat yang lebih matang dan bermaklumat. Pendedahan ini juga membuktikan bahawa DUN Kerdau jauh terpinggir dalam arus pembangunan negara.

Justeru kerana kegagalan merancang pembangunan secara bersistematik, maka Perdana Menteri dan Menteri Besarnya amat tertekan sehingga sanggup mengisytiharkan projek luar kawasan mengundi diresmikan dalam kawasan mengundi.

Janji yang dibuat dalam pilihanraya kecil Sanggang pada tahun 2000 bagi membekalkan air bersih di kampong orang Asli Paya Sendayan gagal ditunai sehingga kini. Pada PRK kali ini, PM sekali terpaksa menjanjikan peruntukan RM9.25juta bagi menaikan taraf loji air Batu Sawar. Tindakan membekalkan air 3 hari sekali yang sedang berjalan adalah gambaran sebenar pengabaian nasib rakyat yang kini mahu dipancing undi mereka.

Maka tepatlah tuduhan rasuah dan membeli undi rakyat oleh pimpinan tertinggi Umno/BN apabila Perdana Menteri sendiri melakukannya dihadapan umum tanpa segan silu dengan menyatakan bahawa ”Saya bukanlah hendak membeli undi. TETAPI kalau kamu menyokong kami (BN), saya akan tambah lagi peruntukan esok atau lusa. Dengan syarat kamu tunjukkan sokongan kepada BN terlebih dahulu”.

Ucapan ini mengingatkan rakyat apa yang juag diucapkan oleh Perdana Menteri dalam PRK Sibu dengan kata-kata rasuah beliau ”You help me, I help you!”. Sebagaimana pengundi di Sibu bijak menilai lantas menolak sogokan tersebut dengan terus memberi undi kepada calon Pakatan Rakyat, demikian juga harapan kami kepada pengundi DUN Kerdau.

Kerana terdesak bagi mendapat undi kaum Cina, India dan kaum asal, PM secara terbuka meluluskan peruntukan RM400,000 untuk Dewan Terbuka Kampong Seri Kerdau, RM150,000 untuk Balai Bomba sukarela dan RM100,000 untuk Kuil Hindu. Ini tidak termasuk pemberian berbentuk hampers dan makanan yang diedar di kampong Baru Kerdau oleh Menteri Kesihatan sebagaimana dilaporkan oleh RTM.

Keseluruhan peruntukan yang diisytiharkan oleh Perdana Menteri adalah melebihi RM10juta yakni 10 kali ganda peruntukan sebenar pembangunan di setiap parlimen. PAS mengharapkan satu tindakan tegas mesti diambil oleh pihak SPRM dan SPR yang terang-terangan bertentangan dengan peruntukan Akta Kesalahan (Penjalanan) Pilihanraya (1960).

Sehubungan dengan ini, Dewan Pemuda PAS negeri akan membuat laporan Polis, SPRM dan SPR atas pelanggaran Akta Pilihanraya.

(Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man)
Naib Presiden PAS,
Pengarah Pilihanraya N.28 Kerdau
01 Mac 2011

Daftar warga Thai untuk tawan Kelantan


Salmah Mat Husain

KOTA BHARU : Pihak lawan sedang berusaha mendaftarkan seramai mungkin warga Thai sebagai pengundi pada pilihan raya umum ke-13 bagi merampas kerajaan Kelantan yang kini ditadbir oleh PAS hampir 21 tahun lalu.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Husam Musa, berkata tiga Parlimen, iaitu Rantau Panjang, Tanah Merah dan Tumpat akan menjadi perhatian mereka sebagai ‘target’ untuk merampas negeri ini keseluruhannya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis seminar mahasiswa mahasiswi Mesir, di Balai Islam, Lundang, di sini hari ini.

Menurutnya, PAS Kelantan mempunyai senarai penuh berhubung perkara itu.

“Kita amat kesal dengan kejadian ini dan sekiranya ia berterusan berlaku, bermakna masa depan negara akan ditentukan oleh warga asing dan bukannya rakyat negara sendiri,”ujarnya.

“Ini kerana warga asing itu akan diberi kad pengenalan bagi membolehkan mereka mengundi pada pilihan raya umum akan datang,”ujarnya.

Husam menambah, kerana kepentingan diri mereka sanggup berbuat demikian walaupun bersalahan dengan moral dan undang-undang.

Beliau seterusnya berkata, sekiranya perkara ini berterusan ia langsung tiada beza dengan kerajaan Mesir yang digulingkan rakyat di bawah pemerintahan Hosni Mubarak.

Tambahnya, walaupun menang besar pada pilihan raya baru-baru ini, namun Hosni Mubarak direntap keluar oleh rakyat.

“Kiranya menang besar kerana pilihan raya, sudah tentu kebangkitan rakyat menentang kerajaan tidak akan berlaku,” ujarnya.

Beliau turut berpendapat, kebangkitan besar itu turut memberi kesan besar pada negara sekitar di Timur Tengah lain yang juga inginkan keadilan.

Kata Husam lagi, lanskap politik di Asia Barat akan berubah sekurang-kurangnya setahun akan datang.

Program anjuran Alumni Keluarga Pelajar, Kelantan-Mesir itu dirasmikan oleh anggota exco kerajaan negeri, Abdul Fatah Mahmood.

Tiga orang pemimpin telah diundang untuk menjayakan majlis itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah Negeri, Datuk Mohd Amar Abdullah, Anggota Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof.

Manakala wacana serta perasmian penutupnya disampaikan oleh anggota exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa dan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Seramai 1,082 orang pelajar Mesir Kelantan hadir pada majlis yang penuh bermakna buat mereka.

Turut berucap pada majlis itu, Pengerusi Persatuan Alumni Keluarga Pelajar Mesir, Ustaz Zulkifli Yusof.

Inilah akibatnya bila kaki tidur diangkat jadi Perdana Menteri


Presiden Umno kuat tidur
PUTRAJAYA: Bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy, semalam didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas tiga pertuduhan menipu mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, berhubung projek Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Dia didakwa mengikut Seksyen 417, Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau dengan denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Difahamkan, Tan Sri Chan, yang berada di luar negara, pulang beberapa hari lalu selepas diminta oleh pihak berkuasa.

Hakim Mahkamah Sesyen Azhaniz Teh Azman membenarkan Tan Sri Chan diikat jamin RM1 juta ($417,134) dengan seorang penjamin.


Beliau menetapkan 31 Mac bagi sebutan semula kes.

Tan Sri Chan adalah bekas Menteri Pengangkutan yang kedua, yang didakwa berhubung skandal PKFZ selepas Tun Dr Ling Liong Sik.

Pada 29 Julai, 2010, Dr Ling tidak mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen yang sama terhadap tuduhan menipu Kerajaan Malaysia berhubung skandal PKFZ melibatkan pembelian tanah di Pulau Indah membabitkan RM1.08 bilion lapan tahun lalu.

Dr Ling, 67 tahun, didakwa atas satu pertuduhan utama dan satu pertuduhan alternatif menipu Jemaah Menteri dengan menyembunyikan fakta dalam pembelian tanah itu di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, di Putrajaya antara 25 September 2002 dengan 6 November 2002.

Dalam laporan yang diumumkan pada November 2009, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai PKFZ mengesyorkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis menyiasat Tan Sri Chan dan bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) Datin Paduka O.C Phang, membabitkan isu pecah amanah.

Menurut laporan PAC itu, kedua-dua mereka harus disiasat berhubung tiga surat sokongan yang dikeluarkan oleh Tan Sri Chan dan tiga surat aku janji yang dikeluarkan oleh Datin Paduka Phang tanpa kelulusan Kementerian Kewangan.PAC menjalankan siasatan terhadap pelaksanaan projek PKFZ selepas projek itu dilaporkan meningkat daripada RM1.957 bilion kepada RM4.947 bilion.

Berikutan itu, pada 10 Disember 2009, Datin Paduka Phang didakwa, sebagai pengurus besar yang diamanahkan atas dana dalam sebuah akaun di RHB Bank Berhad, melakukan pecah amanah membabitkan RM98,700,000 antara 1 Oktober 2004 dengan 5 September 2005. -- Bernama.

Sedarkan BN dengan pilih calon PAS

TEMERLOH, 1 Mac: Memilih calon PAS dalam pilihan raya kecil ini akan membuka mata pemimpin kerajaan negeri dan Pusat untuk membangunkan Kerdau dengan lebih baik lagi.

Demikian kata Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam sidang medianya dekat sini.

(Gambar: Tuan Ibrahim berbincang dengan Dr Dzulkefli dan Abdul Wahid menjelang sidang media harian)

Katanya, memilih calon PAS untuk pilihan raya kecil ini tidak akan merugikan apa-apa kepada BN atau Umno kerana ia sekejap sahaja menjelang pilihan raya umum.

"Sudah pasti, kerajaan akan memberikan perhatian penuh kepada Kerdau kerana takut kalah juga dalam pilihan raya umum nanti dengan membangunkan kawasan ini dan dengan itu rakyat Kerdaulah yang untung," katanya.

Kata beliau, wakil PAS yang akan berperanan sebagai pembangkang dalam DUN akan lebih berfungi menjadi pemantau dan menegur salah laku kerajaan dalam menguruskan negeri yang di pimpin oleh Datuk Seri Adnan Yaakub sebagai Menteri Besar itu.

Katanya, di bawah Adnan pentadbiran negeri Pahang penuh dengan kebejatan dan ketempangan pengurusan sehingga negeri itu bergelut dengan bermacam masalah.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang ketika menyangkal dakwaan Adnan kononnya PAS tidak ada isu dalam PRK ini berkata, kerajaan negeri Pahang di bawah Adnan berhadapan dengan saman berjumlah hampir RM300 juta oleh syarikat-syarikat balak atas dakwaan perlanggaran perjanjian kontrak.

"Wakil BN sudah pasti tidak akan menegur perkara-perkara seperti ini, lebih-lebih lagi kalau wakil dalam DUN itu bekas pembantu kepada Menteri Besar," katanya dalam sidang media di markas besar PAS Kerdau hari ini.

(Gambar: Tuan Ibrahim di kawasan PPAR yang terbengkalai)

Dalam konteks Kerdau pula kata beliau, tindakan rakyat di situ memilih calon PAS akan memberi impak yang baik kepada pembangunan di Kerdau yang selama ini terpinggir dari arus pembangunan.

Beliau memberi contoh DUN Triang yang dimenangi pembangkang (DAP) sejak beberapa penggal lalu, lebih membangun berbanding DUN-DUN lain sekitarnya yang di menangi BN.

"Rakyat di sana menikmati kemudahan asas yang lebih baik, pembangunan yang rancak dan aktiviti ekonomi mereka berkembang," kata beliau.

Tuan Ibrahim menyifatkan pemimpin BN tidak mengambil berat masalah melibatkan rakyat di kawasan-kawasan yang mereka menangi.

Beliau mendedahkan bagaimana dalam DUN Kerdau sendiri terdapat janji pemimpin BN yang tidak dikotakan walaupun sudah melampaui puluhan tahun seperti janji untuk menyelesaikan masalah air di kampung Orang Asli Paya Sendayan.

"Janji itu dibuat ketika pilihan raya kecil Sanggang (ketika itu Kerdau dalam DUN Sangang) pada tahun 2000, tapi sehingga hari ini Orang Asli di sana masih bergelut dengan masalah air.

"PRK kali ini Perdana Menteri terpaksa sekali lagi datang menjanjikan peruntukan RM9.25 juta untuk menaiktaraf loji air di Batu Sawar bagi mengatasi masalah air di sana," kata beliau.

Selain itu Tuan Ibrahim turut mendedahkan butiran sebuah projek perumahan untuk rakyat dalam DUN Kerdau yan terbengkalai sejak 20 tahun lalu.

(Gambar: Lihatlah keadaan rumah PPAR ini, kata Tuan Ibrahim kepada Dr Dzulkefli Ahmad ketika melawat projek terbengkalai itu)

Pihak media kemudiannya di bawa untuk melihat sendiri projek tersebut yang terletak di Paya Taram dalam program tinjauan isu-isu di Kerdau yang di susun oleh PAS.

Seperti mana pilihan raya -pilihan raya sebelumnya, sekali lagi pemimpin BN iaitu Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Said mengumumkan telah meluluskan RM2.2 juta bagi membaiki semula perumahan yang dimiliki Perbadanan Setiausaha Kerajaan Pahang itu.

Penduduk Kerdau pertama kali mendengar janji pemimpin BN untuk menyelesaikan masalah perumahan tersebut pada tahun 1990 - ketika pilihan raya umum ke-8

Projek perumahan untuk rakyat di Paya Taram mengandungi 198 unit rumah teres setingkat dengan ukuran 6 meter x 9.3 meter dan mula dibina pada 1988 tetapi projek berkenaan terbengkalai beberapa tahun kemudian sebelum sempat siap.

Lebih mengecewakan lagi, projek kerajaan negeri itu telah diserahkan kepada bank dan pembeli terpaksa memohon pinjaman sehinggalah harga tawaran asal RM25,000 sebuah rumah telah meningkat kepada RM35,000 bagi lot biasa manakala harga bagi lebihan lot dikira sebanyak RM2.50 bagi setiap sekaki persegi. -Hrkh

MB Pahang diminta jawab

26 Rabiulawal 1432H. [MOD] -

TEMERLOH - Pas mendesak Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob tampil memberi penjelasan berhubung laporan Ketua Audit Negara tahun lalu yang menyebut Kerajaan Negeri hilang sumber pendapatan sebanyak RM227.9 juta.

Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, laporan itu sekali gus menunjukkan kelemahan pentadbiran Kerajaan Negeri yang sangat nyata.

Menurutnya, isu ini juga menunjukkan terdapat banyak 'modal' yang boleh dibangkitkan oleh Pas pada kempen Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau yang sedang berlangsung, sekali gus menepis tanggapan sesetengah pihak bahawa parti itu ketandusan isu.

"Kita hairan kerana dalam suasana anak-anak syarikat Kerajaan Negeri mengalami kerugian, menteri besarnya masih mengharapkan 50 peratus daripada keuntungan GLC disumbangkan kepada Kerajaan Negeri," katanya.

Tuan Ibrahim yang juga Pengarah Pilihan Raya Kecil Pas Kerdau berkata, apa yang berlaku juga seakan-akan mengiyakan telahan pakar ekonomi bahawa Kerajaan Negeri berpotensi bankrap.

"Ia berlaku kerana empat syarikat GLC itu gagal membayar pinjaman mengikut jadual," katanya.

Tuan Ibrahim berkata, laporan itu juga mendedahkan bahawa tidak wujud peruntukan dalam perjanjian yang membolehkan Kerajaan Negeri mengambil tindakan terhadap GLC apabila mereka gagal membuat bayaran balik.

“Rakyat Pahang harus ingat bahawa Kerajaan Negeri telah mengalami defisit belanjawan selama 13 tahun dan kini menanggung hutang RM2.17 bilion,” katanya.

Tuan Ibrahim berkata, Pas menuntut Kerajaan Negeri mendedahkan prestasi semasa GLC sebagaimana dilakukan oleh negeri yang diterajui oleh Pakatan Rakyat. SH

BN Merlimau Kecemasan: Muhyiddin Terpaksa Turun Sekali Lagi

UMNO BN dilihat berada di dalam zon tidak selamat di dalam pilihanraya kecil Merlimau apabila talian hayat terpaksa digunakan dengan menurunkan semula Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dengan pelbagai gula-gula pilihanraya dan janji.

Semalam, 86 guru besar dan 2,800 guru serta kakitangan sokongan sekolah terpilih menerima ganjaran yang diperkenalkan menerusi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) hasil kecemerlangan meningkatkan pencapaian sekolah untuk melepasi sasaran yang ditetapkan.

Di bawah Tawaran Baru itu, guru besar menerima RM7,500, manakala lima peratus daripada keseluruhan guru sekolah terbabit menerima RM1,800 dan bakinya mendapat RM900.

Guru besar terbabit antara 925 atau 12.10 peratus bilangan sekolah yang layak menerima ganjaran di bawah Tawaran Baru oleh Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti (JNJK) di seluruh negara pada tahun lalu.

Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid melihat Kerajaan Barisan Nasional (BN) kini sudah ketandusan idea sehingga terpaksa mencuri dasar Buku Jingga Pakatan Rakyat untuk dijadikan sebagai "gula-gula" kepada rakyat dalam menghadapi Pilihanraya Umum ke-13.

"Mengapa harus ambil item yang telah dibuat dalam buku jingga untuk dijadikan sebagai panduan? Ini menunjukkan bahawa sekarang ini tahap mereka sebagai pencuri dan tidak tahu membuat kerja, meniru orang dan mengambil dasar orang untuk dijadikan dasar mereka," kata Abdullah.

Menurut beliau, tindakan Umno-Bn itu sekaligus membuktikan bahawa dasar yang direncanakan Pakatan Rakyat dalam Buku Jingga itu dapat dilaksanakan jika menawan Putrajaya kelak.

"Ini saya lihat sebagai mencuri dan meniru buku jingga dan kita yakin buku jingga ini merupakan satu transformasi dan dasar yang jelas kepada rakyat untuk mengangkat wacana martabat rakyat," jelasnya.

Perkara ini sekaligus menyangkal dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mendakwa negara akan bangkrap jika Pakatan Rakyat menaikkan gaji mahupun insentif kepada pendidik di negara ini.

"Kerajaan Barisan Nasional telah berada dalam kegelapan, ketakutan yang jelas menunjukkan bahawa mereka sekarang berada di hujung tanduk kehancuran mereka sendiri,"katanya.

Gambar terbaru Diktator Gila Gaddafi

ABC NEWS' Christiane Amanpour meets Libyan President Muammar Gaddafi for an interview in Tripoli February 28, 2011 in this image released to Reuters on Monday.

ABC NEWS’ Christiane Amanpour meets Libyan President Muammar Gaddafi for an interview in Tripoli February 28, 2011 in this image released to Reuters on Monday.

ABC NEWS' Christiane Amanpour meets Libyan President Muammar Gaddafi for an interview in Tripoli on February 28, 2011 in this image released to Reuters on Monday.

ABC NEWS’ Christiane Amanpour meets Libyan President Muammar Gaddafi for an interview in Tripoli on February 28, 2011 in this image released to Reuters on Monday.

Calon BN Kerdau tidak faham Perjuangan Islam

http://buletinonline.net/images/stories/berita42/mohdnorhamzah.jpgKUALA TERENGGANU – Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah mendakwa Umno dan Barisan Nasional (BN) hanya menjadikan golongan agama dan ulamak untuk mengumpan rakyat dengan tujuan mengekalkan sokongan politik terhadap parti mereka.

Menurutnya, golongan itu tidak diberi kedudukan tertinggi untuk menentukan hala tuju parti sebagaimana tuntutan agama.

Sebaliknya, beliau berkata, mereka hanya diberi peluang dalam politik dan diberi peranan tertentu sahaja dengan kuasa yang terhad.

“Keadaan ini telah berlaku kepada ilmuwan seperti Profesor Datuk Dr Abdullah Md Zain, Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Tan Seri Wan Mukhtar Ahmad dan Tan Sri Yusof Noor.

“Ulamak dalam UMNO tidak diberi kedudukan tinggi untuk tentu hala tuju parti dan mereka tetap dipimpin dari kalangan bukan ilmuwan atau golongan agama,” katanya mengulas kenyataannya kepada Sinar Harian.

Mengulas lanjut, situasi itu berbeza dengan Pas apabila golongan agama dan ilmuwan diberi tempat tertinggi dalam parti bagi menentukan dasar dan perjalanan parti berteraskan agama.

“Dalam PAS, Ulamak menjadi pemimpin dan diberi kedudukan tertinggi dalam kepimpinan untuk memimpin mengikut tuntutan al-Quran dan hadis,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN) Bukit Payung, berkata, keadaan sama akan berlaku kepada calon Umno-Barisan Nasional (BN) di Kerdau, Syed Ibrahim Syed Ahmad yang merupakan lulusan Universiti Al-Azhar, Mesir.

Mohd Nor turut menganggap calon BN lulusan Bahasa Arab itu lebih berminat kepada parti Umno-Barisan Nasional disebabkan tidak faham mengenai perjuangan Islam yang dibawa PAS, memandangkan beliau bukan dalam bidang Usuluddin.

“Dia tiada pengkhususan dan asas dalam Usuluddin dan sangat jauh daripada Ulamak Sheikh Yusof Al-Qardhawi yang jelas menyatakan sekular terpinggir dan perlu ditinggalkan,” katanya. -BO

Kerdau :Diperakui Wajah PM Setaraf Dengan Milo, Biskut Dan Sardin


"Bantuan makanan" secara percuma dengan syarat pelekat BN ditampal di pintu rumah mereka, berita terbaru Kerdau.

"Haiya, satu kotak maa, mana cukup". Rumah beratus ribu, pertukaran pelekat BN di pintu rumah, begitu mudah untuk memperbodohkan orang.

Adakah beras, Milo, biskut, susu tepung dan sardin hendak ditukarkan dengan hati seseorang. Satu lagi wajah Perdana Menteri Malaysia setaraf dengan Milo dan biskut kerana disertakan pelekat wajah PM bersama barang-barang tersebut. Wakaka!

Kotak itu juga tertulis "Akhirkan Zaman Miskin", hebat kaki tipu-menipu BN dengan jerat milo dan biskut boleh mengakhiri zaman miskin.

Kalau ditanya Muhyiddin, dia akan berkata mungkin Pas sendiri yang membuat gimik menghantar kotak begitu. Alah sama seperti gambar bogel pemimpin PR, Muhyiddin berkata itu bukan kerja BN, Pas sendiri yang buat.

Mahfuz Gesa JPJ Supaya Patuhi Keputusan Mahkamah

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menggesa rakyat supaya usah takut dengan ugutan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia yang menyatakan semua pemandu dan pemilik kenderaan yang dikatakan memiliki saman tertunggak akan disenarai hitam dan dihalang daripada memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu bermula 1/3/2011.

Ini adalah kerana sebagai seorang penjawat awam, Ketua Pengarah JPJ tersebut, Datuk Solah Mat Hassan tidak sepatutnya mengugut rakyat yang belum didapati bersalah melakukan kesalahan supaya membayar denda kepada pihak berkuasa.

Di dalam ceramahnya di Merlimau Utara amalam tadi, Mahfuz meminta Pengarah JPJ dan Kementerian Pengangkutan merujuk kepada kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor [2009] 6 CLJ 280 yang telah memutuskan bahawa tindakan JPJ menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan di bawah Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (APJ 1987) tanpa siasatan dan alasan yang wajar adalah salah di sisi undang-undang dan bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Malaysia.

Beliau sedia maklum alasan JPJ tidak mematuhi keputusan kes Mahkamah Tinggi Kuching tersebut tetapi berpendapat bahawa alasan JPJ tidak mematuhi keputusan kes tersebut adalah salah dan menghina Mahkamah. JPJ beranggapan bahawa kes Mahkamah Tinggi Kuching tersebut hanya terpakai kepada pemohon di dalam kes tersebut adalah salah.

Alasan JPJ bahawa kes tersebut diputuskan sebegitu kerana isu saman di dalam kes tersebut mempunyai keraguan juga adalah tidak tepat.

Sebelum daripada ini, Mahfuz, yang juga Jawatankuasa kempen Anti Saman Ekor (KASE) telah membuat kenyataan untuk memperbetulkan anggapan JPJ dan seterusnya memaklumkan rakyat Malaysia keseluruhannya bahawa keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang tersebut adalah berdasarkan pemakaian Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 yang digunakan oleh JPJ ke atas semua pemilik kenderaan untuk menyekat urusniaga dalam memperbaharui cukai jalan. Yang Arif Abdul Aziz Rahim memutuskan seperti berikut:-

The language in s. 17(1)(d) of the RTA should be given a strict and narrow interpretation to avoid injustice done to motorists in that the expression “outstanding matter or case with the RTD or the police relating to any contravention of or offence against the RTA or the CVLBA” should be confined only to a matter or case that has gone to court and in which the applicant had failed to appear to answer the charge on the offence or contravention for which the summons was issued, and also to a matter or case under investigation by the RTD or the police and pending the outcome of such investigation. In this case, there was no evidence that the 2nd respondent had satisfied himself that the applicant had been charged in a court of law for the offence stated in exh. L2 or whether the offence alleged had been proven in a court of law against the applicant.

“Perkara yang belum selesai” hendaklah ditakrifkan sebagai sesuatu perkara yang telah dibawa ke mahkamah dan yang dituduh tidak hadir membela diri. Ini takrifan yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi Kuching. Justeru apa alasan JPJ dan Kementerian Pengangkutan menyenarai hitam pemilik kenderaan yang mempunyai Saman Ekor yang tidak pernah dihadapkan ke Mahkamah? Tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan hanyalah semata-mata untuk memaksa mereka mengakui kesalahan dan seterusnya membayar kompaun. Ini jelas bertentangan dengan prinsip keadialan segajat di mana seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Tindakan ini juga disebut di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang tersebut.

The blacklisting of the applicant was tantamount to compelling the applicant to admit to the alleged offence and pay the compound. This conclusion seemed to have the support of the Federal Counsel when she told the court that the purpose of s. 17(1)(d) of the RTA is to ensure that a person issued with a traffic summons pays the summons. Clearly, therefore, such purpose of the statutory provision would be an affront to the basic principle of criminal law that a person is presumed innocent until proven guilty.

Ini juga diakui sendiri oleh Timbalan Menteri Pengangkutan, Yang Berhormat Datuk Abdul Rahim Bakri di dalam jawapan lisannya di Dewan Rakyat pada 30/6/2010.

Langkah-langkah yang telah diambil oleh kerajaan, khususnya JPJ ialah melalui inisiatif NKRA yang sedang dilaksanakan sekarang ialah kita sedang mengambil tindakan untuk mengutip saman-saman ini, misalnya melalui tindakan menyekat urus niaga seperti pembaharuan-pembaharuan road tax dan juga lesen memandu untuk membolehkan pemandu-pemandu ataupun pengguna atau pemilik-pemilik kenderaan membayar saman iaitu berasaskan kepada peruntukan seksyen 115, Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi pemandu yang tidak dapat dikesan.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuching dan jawapan Timbalan Menteri ini dengan jelas membuktikan bahawa tindakan menyenarai hitam dan menghalang pembaharuan cukai jalan dan lesen memandu ini semata-mata bertujuan memaksa pengguna dan rakyat mengakui kesalahan dan membayar kompaun. Ini suatu bentuk paksaan dan penindasan terhadap rakyat yang semakin hari semakin dihimpit dengan peningkatan harga barang, harga minyak dan pendapatan yang tidak seberapa.

Justeru KASE mendesak Kementerian Pengangkutan dan JPJ untuk menghormati keputusan Mahkamah seterusnya menarikbalik tindakan menyenarai hitam dan menghalang pengguna memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu.

Kepada rakyat Malaysia amnya dan pengguna-pengguna yang dinafikan hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, KASE ingin menjelaskan bahawa anda semua dijamin hak oleh Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan menggunakan harta benda termasuk kenderaan. Tindakan JPJ menghalang anda memperbaharui cukai jalan adalah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.


Jika anda dinafikan hak memperbaharui cukai jalan atau lesen memandu, JPJ perlu memberikan alasan bertulis kepada anda di atas penafian itu. JPJ tiada hak menafikan rakyat menggunakan harta mereka. Sebarang perlaksanaan undang-undang perlulah mengikut undang-undang bukan dengan sewenang-wenangnya. Bagi rakyat yang dinafikan hak mereka untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, mereka boleh menuntut gantirugi di Mahkamah terhadap JPJ di atas kehilangan penggunaan kenderaan mereka yang dijamin oleh Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan. KASE sentiasa bersedia untuk membantu golongan tertindas ini samada melalui khidmat nasihat atau tindakan undang-undang terhadap JPJ.

Akhirnya KASE ingin menegaskan bahawa pendirian KASE menentang tindakan senarai hitam dan Saman Ekor ini bukan bermaksud KASE menggalakkan pemandu kenderaan tidak mematuhi undang-undang. Undang-undang dan peraturan jalanraya hendaklah dipatuhi semua pihak termasuk pihak berkuasa yang menguatkuasakannya. Apa yang ditentang oleh KASE adalah penguatkuasaan yang tidak mengikut peraturan dan undang-undang sedia ada. Justeru kepada pengguna-pengguna jalanraya yang teraniaya, Mahfuz meminta sama-samalah kita teruskan bantahan agar saman ekor yang lama dihapuskan. Bantah terus bantah sehingga kerajaan dan JPJ menghapuskannya.

Selain Mahfuz, penceramah lain yang turut berceramah di Merlimau Utara termasuklah Exco Kerajaan Selangor, YB Yaakob Safari, Cik Aiman Athira Al Jundi, AJK Dwn m'limat PAS Pusat, YB Goh Leong San, ADUN Kesidang dan Dr Mohd Hatta Ramli, Ahli Parlimen Kuala Krai.

Betulkah PAS tak ada isu di PRK N28 Kerdau, Nan?

http://buletinonline.net/images/stories/berita42/Adnan.jpgMenteri Besar Pahang DS Adnan Yaakub, samada sememang dalam penafian atau memang tidak tahu. Tetapi penulis lebih cenderung untuk mempercayai bahawa apabila beliau dengan sombong menyatakan bahawa pembangkang tak ada isu, beliau sememangnya mahu berbohong kepada pengundi Kerdau khususnya dan seluruh rakyat Pahang amnya. Penulisan besiri ini bertujuan untuk menyanggah dakwaan Menteri Besar Pahang ini.

Kalau benar bagai dek kata, beliau wajar menggunakan ruang kempen di PRK N28 Kerdau ini untuk memperagakan atau ‘showcase’ segala kejayaan kerajaan Pahang. Kalau kerja sudah disempurnakan dan rakyat sudah diberi khidmat yang cemerlang, apa perlu sibuk untuk mengumumkan projek-projek ‘mee-segera’ termasuk yang diumumkan oleh Perdana Menteri sendiri yang terpaksa turun pada hari pertama lagi sehingga terpaksa mengumumkan peruntukan berjumlah RM10 juta kepada warga Felda di Kerdau. Ini kali pertama dalam sejarah politik mutakhir negara ini, seorang PM turun pada hari pertama dalam satu PRK.

Adnan sepatutnya perlu sedar dan insaf bahawa di bawah kepimpinannya Pahang telah mengalami defisit belanjawan untuk 13 tahun berturut-turut. Rakyat Pahang juga mengingatkan Menteri Besarnya bahawa kerajaan negeri sedang menanggung bebanan hutang sebanyak RM2.17 bilion mengikut Laporan Ketua Audit Negara yang mutakhir. Jumlahnya terus meningkat setiap tahun.

Laporan Ketua Audit Negara yang dikeluarkan baru-baru ini banyak menyentuh tentang kelemahan Kerajaan Negeri di bawah kepimpinan Adnan Yaakub. Ianya merangkumi pelbagai skop dan aspek pembangunan dan pengurusan.

Ayat yang kerap diulangi dalam Laporan Ketua Audit Negara ialah..”Pada pendapat Audit…..adalah tidak memuaskan kerana…..” Ini menyangkut pelbagai skop dan aspek, samada yang berkaitan projek sakit dan lewat di bawah Projek Perumahan Rakyat Dimiliki (PPRD), prestasi agensi-agensi kerajaan, aktiviti pengambilan pasir sungai dan kesannya kepada alam sekitar di Sungai Benus, Bentong, pengurusan air tidak berhasil (NRW), pengurusan premis perniagaa sehinggalah kepada urusan pengendalian kes di Mahkamah Syari’ah Negeri Pahang. ”Pada pendapat Audit ..tidak memuaskan ..kerana.. ” diulangi pada setiap laporan audit yang dibuat. Rakyat seharusnya telah lama pecat CEO syarikat ini atau MB kerajaan negeri Pahang ini.

Cukup mengecewakan dan menga’ibkan rakyat Pahang.. Tak ada isu kata Adnan!

Sekadar mengambil contoh antara yang terbesar mengikut Laporan Ketua Audit Negara adalah kelemahan-kelemahan pentadbiran dan pengurusan yang mengakibatkan kerajaan negeri kehilangan sumber pendapatan sebanyak RM227.9 juta apabila empat (4) buah syarikat-syarikat berkaitan negeri (GLCs) gagal membayar balik pinjaman mengikut jadual. Laporan juga mendedahkan bahawa tidak wujud peruntukan dalam perjanjian yang membolehkan kerajaan negeri mengambil tindakan terhadap GLCs (contoh ASPA dan PKNP dll) apabila GLCs gagal membuat bayaran balik.

Dalam suasana anak-anak syarikat kerajaan ini mengalami kerugian, Menteri Besarnya masih boleh mengarahkan serta mengharapkan 50% dari keuntungan GLCs ini disumbangkan kepada kerajaan negeri. Jelas dan nyata bahawa Adnan sudah tidak peka dan hilang ‘touch’nya dengan realiti. inilah antara sebabnya mengapa pihak penganalisi mewawarkan bahawa kerajaan negeri Pahang berpotensi untuk bankrap kerana hutangnya jauh melampaui KDNKnya. Ketirisan dan kebocoran terus tidak dapat ditangani. Siri ini akan mendedahkan sebanyak yang boleh dalam tempoh kempen ini.

Oleh kerana Lapuran Audit Negara adalah maklumat awam (public information), maka sewajarnyalah Kerajaan Negeri bersikap bertanggungjawab dan menerangkan kepada rakyat langkah-langkah yang telah diambil bagi membenteras kepincangan-kepincangan tersebut sebagai satu langkah ‘Pertanggungjawaban Awam”.

PAS menuntut kerajaan negeri di bawah kepimpinan Barisan Nasional mendedahkan prestasi semasa GLCs negeri sebagaimana yang akan dilakukan oleh negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat seperti Selangor.

Berdasarkan secebs pendedahan di atas, maka PAS/Pakatan Rakyat menyeru seluruh pengundi dalam PRK N28 Kerdau supaya membuat pilihan yang wajar dan tepat bagi membongkar segala kepincangan pengurusan kewangan negeri demi memperjuangkan kepentingan penduduk Kerdau khasnya dan kemaslahatan seluruh rakyat negeri Pahang amnya.

Maka calon yang paling wibawa bagi merealisasikan tujuan dan menggalas tanggungjawab ini tentunya adalah mereka yang mempunyai keterlibatan dan pendedahan dalam bidang-bidang tersebut. Apakah seorang calon yang berlatar-belakang di bidang bahasa ’Arabkah atau yang berlatarbelakang di bidang ‘profesional’ dengan kemampuan serta pengalaman kerjayanya di luar negara dan dalam negeri?

Rakyat wajar menilai siapakah yang lebih wajar mewakili suara rakyat di Dewan Undangan Negeri Pahang bagi suara ‘semak-imbang’ pelbagai kepincangan pengurusan kerajaan negeri Pahang ini yang di bawah kepimpinan Umno/BN. -BO

Persiapan menghadapi tentera Gaddafi laknatullah

Anti-government rebels carry ammunition in a base for training and recruiting rebels for the army in Benghazi February 28, 2011.

Anti-government rebels carry ammunition in a base for training and recruiting rebels for the army in Benghazi February 28, 2011.

Anti-government rebels carry bullets in a base for training and recruiting rebels for the army in Benghazi February 28, 2011.

Anti-government rebels carry bullets in a base for training and recruiting rebels for the army in Benghazi February 28, 2011.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen sit on their vehicle carrying a heavy anti-aircraft machine gun, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen load bullets at a military base where they collect anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen walks at a military base where they collect anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack comeing from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-government rebels dry ammunition in a base for training and recruiting rebels for the army in Benghazi February 28, 2011.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunman washes his foots and preparing to pray at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunman washes his foots and preparing to pray at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen clean parts of a machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen clean parts of a machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-government rebels carry ammunition in a base for training and recruiting rebels for the army in Benghazi February 28, 2011.

A Libyan anti-government fighter watches from an elevated position the main road that leads from capital Tripoli to the southwestern town of Nalut, Libya,  Monday, Feb. 28, 2011. The town is currently in control of the Libyan anti-government forces.

A Libyan anti-government fighter watches from an elevated position the main road that leads from capital Tripoli to the southwestern town of Nalut, Libya, Monday, Feb. 28, 2011. The town is currently in control of the Libyan anti-government forces.

Libyan rebels deploy an anti-aircraft machinegun at a military base in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Libyan rebels deploy an anti-aircraft machinegun at a military base in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Libyan rebels deploy an anti-aircraft machinegun at a military base in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Libyan rebels hold anti-tank rockets in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Libyan rebels hold anti-tank rockets in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

A Libyan rebel mans an anti-aircraft machinegun in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

A Libyan rebel mans an anti-aircraft machinegun in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Armed Libya civilians walk over the debris of a destroyed army barrack in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Armed Libya civilians walk over the debris of a destroyed army barrack in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

A Libyan armed man shoots in the air with his automatic rifle at a destroyed army barrack in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

A Libyan armed man shoots in the air with his automatic rifle at a destroyed army barrack in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

A Libyan rebellion fighter prepares to go on a patrol in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

A Libyan rebellion fighter prepares to go on a patrol in the eastern city of Benghazi on February 28, 2011. Pressure mounted on Libyan leader Moamer Kadhafi after his opponents overran towns and world leaders called for him to end his iron-fisted rule.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen load bullets for heavy machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen load bullets for heavy machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunman cleans part of a heavy machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunman cleans part of a heavy machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

A Libyan boy walks at a military base where they collect the anti-air craftmachine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

A Libyan boy walks at a military base where they collect the anti-air craftmachine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen load bullets for a heavy machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen load bullets for a heavy machine gun at a military base where they collect the anti-aircraft machine guns to maintain and prepare them for any attack come from the west country, in Benghazi, east of Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunman holds bullets of anti-aircraft machine gun, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunman holds bullets of anti-aircraft machine gun, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen stand on alert next to an anti-aircraft machine gun, as they watch the coast side in case any Libyan navy attack, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen stand on alert next to an anti-aircraft machine gun, as they watch the coast side in case any Libyan navy attack, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi’s regime from launching aerial attacks against protesters.

Anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi stand on alert next to an anti-air craft machine gun, as they watch the coast in case any Libyan navy attack, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Libyan citizens look on as anti-Libyan Leader Moammar Ghadafi gunmen prepare an anti-air craft machine gun, at the coast side, in Benghazi, Libya, on Monday Feb. 28, 2011. The United States pressed its European allies on Monday to set tough sanctions on the Libyan government, while doubts emerged about the feasibility of a proposed no-fly zone to prevent Moammar Gadhafi's regime from launching aerial attacks against protesters.

Saif Gaddafi, son of Libyan leader Muammar Gaddafi, speaks to pro-government supporters in this frame grab from a YouTube footage obtained February 28, 2011.

Saif Gaddafi, son of Libyan leader Muammar Gaddafi, speaks to pro-government supporters in this frame grab from a YouTube footage obtained February 28, 2011.

Protesters closing in on Tripoli

Thousands of pro-democracy protesters are closing in on the capital, Tripoli, where Libyan dictator Muammar Gaddafi is holed up.
Forces loyal to Gaddafi continue the violent suppression of popular forces to prevent them from taking the fight to the capital. However, reports say pro-democracy protesters have taken control of parts of Tripoli.

Main cities including Zawiyah, some 50 km west of the capital, have been seized following the liberation of a number of eastern towns.

In Libya’s third-largest city Misurata, protesters have shot down a helicopter and captured its crew.

Meanwhile, Gaddafi’s son Saif al-Islam has personally taken up arms and is leading pro-government forces in the city.

An estimated 2,000 people have been killed in the violence so far. The International Criminal Court has announced the launch of a preliminary probe into possible crimes against humanity committed in Libya.

The siege around Libya’s capital tightens as anti-government protesters expand their control.

The UN Human Rights Commissioner has warned Gaddafi and his inner circle that deadly crackdown on civilians could amount to crimes under international law.

“It is a matter of great sadness that so much blood has been shed to usher in change. Let me reiterate that the illegal and excessively heavy-handed response of a number of governments is unacceptable,” Navi Pillay said in Geneva.

The developments come as popular revolutions continue to sweep the US-backed regimes across the Middle East and North Africa.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .