Ikuti Blog ini

MB Kedah Semakin Pulun Selepas 2 Tahun Memerintah

Oleh : Azizi Hj Abdullah


YAB Datuk Seri Us.Azizan Abdul Razak (selepas ini akan disebut Azizan-maafkan saya YAB) sudah menjadi Menteri Besar Kedah sudah 2 tahun ( 8 Mac 2008) beberapa hari. Selama dua tahun Pas menerajui Kedah, Azizan tetap mendapat jelling cemburu dari Umno/BN tetapi tidak sehebat yang dialami oleh PR Selangor, Pulau Pinang setelah Perak BN berjaya tumbangkan melalui kuasa yang dianggap oleh rakyat sebagai institusi ‘maha adil’.

Dalam keadaan pulun memulun ini, apakah kerana Azizan selaku Menteri Besarnya bijak menepis dan bersilat kuntau politik melalui kerajaan berhemah beliau?
Dengan 10 barisan exconya, beliau diapit oleh beberapa tenaga muda yang cukup bersedia melangkah membuka silat jika ada serangan dari pihak mana pun. Namun perisai utama yang disandang dan tenaga yang direngkuhnya tentulah ‘Akhlak Islam’.

Sama dengan pemerintahan Umno/BN selama puluhan tahun yang lalu, walaupun baru 2 tahun, Azizan berkewajipan memelihara dan mengjaga 1.9 juta rakyat Kedah berbagai kaum. Sama dengan Umno/ BN, Azizan pasti mengambil kira 75.4% Melayu, 14.4% Cina, 7.0% India dan 1.4% Siam. Bagaimanapun yang membezakan Azizan dengan Menteri-Menteri Besar sebelumnya ialah ‘Akhlak Islam.’ Walaupun mungkin ramai yang tidak setuju dengan gelaran ini, tetapi bagi penulis inilah sahaja gelaran yang sesuai buat sementara berdasarkan 2 tahun beliau memimpin Kedah sebagai Menteri Besar.

Selama dua tahun, perkara kebaikan yang dilakukan oleh Umno/BN dulu tetap dilakukannya. Lampu di jalan raya tetap menyala. Azan di Masjid Zahir tetap berkumandang. Pekan Rabu atau Che Det Mall tidak pernah ditutup. Tetapi ada pula Azizan tidak lakukan apa yang Umno/BN lakukan. Mungkin dulu rasuah perkara biasa tetapi Azizan telah memulakan dengan tender terbukanya. Dan Azizan tetap melakukan apabila Umno/BN tidak melakukan seperti meneruskan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) sebanyak 21 buah, iaitu Sekolah Rendah Islam, Sekolah Menengah Islam dan Ma`had sebanyak RM595,000.00.

2 tahun Kedah Pas memerintah, dengan teraju utama Azizan yang dulu dan kini tetap berketayap (sesekali bersongkok) telah dianggap oleh Exco Kanannya, Ir. Fakhrurazi Hj Zawawi sebagai pusat pemerhati ke 2 selepas Kelantan.

Kerana itu juga Wan Nik Wan Jusoh Setiausaha Jabatan Pilihanraya Pusat mengingatkan kepada seluruh jentera Pas Kedah pada 7 Mac 2010 yang lalu di Komplek Pas Kedah bahawa jentera Pas Kedah mesti waspada kerana sehingga kini tidak kurang 10 wakil Pas yang ditawarkan berjuta-juta ringgit supaya meninggalkan Pas. Maka kerana itu, Wan Nik selaku Setia Usaha Jabatan Pilihanraya berharap jentera peringkat bawah sangat mustahak memain peranan.

Azizan, jika mahu disusun ayat untuk mengenali wataknya sebagai Menteri Besar Pas selama dua tahun di Negeri Kedah ini, mungkin boleh disebut sebagai; Kelolo bertradisi, pemarah tapi pemaaf - cenge tapi tak lama -kasar dalam lembut -tegas tetapi berpasal- pemaaf tapi strik - kelakar tapi serius. Dalam mana-mana ucapan pun beliau tetap membawa tamsil misalan tradisi lucu tetapi sangat bermakna. Sebagai contoh, ucapan terkini pada 7 Mac 2010 ketika memberi ucapan penutup Perasmian Gerak Kerja Pilihanraya ke 13 di Komplek Pas Kedah, beliau menyamakan mereka yang tidak senang dengan kepimpinannya seperti ‘ikan haruan kelupur dalam raga batang’. “Sampai habis sisik!” katanya.

2 tahun sebagai Menteri Besar yang meneraju ‘Kedah Sejahtera’ menggantikan slogan ‘Kedah Gemilang/ kedah Maju’ , Umno/BN yang Menteri Besarnya Mahadir Khalid, watak dan kepimpinannya telah digambarkan oleh Pengerusi Pengarah Pilihanraya Pas Pusat, Dato’ Hj Abdul Halim Abd. Rahman sebagai:

Pas Kedah boleh berbangga kerana mendapat Pesuruhjaya yang berkualiti.
Kajian Merdeka Center sendiri meletak Azizan seorang yang bersih, bijak berkomunikasi dengan penuh persiapan. Berhadapan dengan media secara berhimah dan berhati-hati.
Bijak mematah hujah dan soalan provokasi dari wartawan.
Ekonomi Kedah meningkat.
Mampu membayar hutang Kerajaan Pusat, sehingga Audit Negara sendiri memuji tentang perbelanjaan pemerintahan Kedah.
Mempunyai hubungan mesra dan baik dengan exco-exconya.
Mampu meningkat pendapatan RM500 juta setahun menjelang 2015 kepada RM1 bilion.
Kalangan pemimpin luar memuji kewibawaan beliau.
Memberi keyakinan Pas Kedah akan terus menang.
Tidak seperti Menteri Besar lain, beliau mampu berbaik-baik dengan pemimpin lain. Dengan Mahathir baik, dengan pusat baik. Kerana itu projek-projek yang melibatkan bersama pusat berjalan lancar.
Bijak memelihara hubungan dengan istana.
Tidak berkonfrantasi dengan NGO-NGO.

Azizan yang menerajui Kedah sepanjang 2 tahun berkali-kali menekankan bahawa kemenangan Pas Kedah dan terus memerintah, ia bukanlah satu ‘ghanimah’ kepada ahli Pas. Ghanimah menurut beliau ialah harta rampasan dari musuh setelah menang dalam peperangan. Tetapi Pas Kedah memenangi pilihanraya dan hasil bumi Kedah adalah hak rakyat yang mesti diuruskan dengan amanah. Maka kerana itu selama dua tahun Azizan menerajui Kedah tender terbuka yang menjadi dasar pentadbirannya.

Barangkali rakyat boleh berbangga selama dua tahun Pas menerajui Kedah apabila setahun saja hasil balak yang pernah Azizan ‘gempaq’ Kerajaan Pusat berjaya memungut hasil RM28.14 juta sedangkan tahun sebelum Pas memerintah hasilnya hanya RM9.21 juta. Azizan pernah memberitahu jika sebelumnya primium balak sebanyak RM1 juta tetapi apabila Pas memerintah melalui tender terbuka, tahun ini sahaja telah mencapai RM38 juta.

Cukai Tanah memberi kelegaan kepada rakyat bilamana berjaya memungut RM30.79 juta. Royalti pengeluaran bahan batuan mencapai RM14.65 juta sedangkan sebelumnya ketika Umno/BN hanya RM15.32 juta dan RM13.57 juta.

Pembentukan dan pengisian rakyat Negeri Kedah bolehlah diumpamakan sebagai sebuah enjin. Enjin utama kesejahteraan ini ialah mencelikkan minda. Ia satu peroses berterusan bagi memahami Al-Qur`an. Azizan sebagai Menteri Besar yang meletakan Al-Qur`an dalam segala urusannya telah menyumbang kepada tenaga ini seramai 3,000 orang.

Pendidikan sangat penting. Selain dari meningkat Kolej Insaniah kepada Kolej Universiti, akan berdiri pula sebuah universiti lagi di Baling (KUIN) dengan menawarkan 41 program peringkat sijil,diploma,ijazah, sarjana dan PhD. Sebanyak 25 juta untuk kos operasi Maktab Mahmud. Sebanyak 2 juta untuk merealisasi hasrat melahirkan graduan dan RM4.2 juta bagi menyediakan bahan untuk perpustakaan.

Dari suka berkelolo sehingga kepada serius, dari tegas tetapi berpasal, dalam senyap Azizan telah mendapat persetujuan memotong 5% gaji exconya dan semua itu disalurkan pula kepada Tabung Tunku Mahmud. Dalam keadaan ‘cenge’nya, beliau tetap memiliki sifat lembut, lalu 30% projek pembangunan diberi tumpuan kepada projek yang mendesak.

Dengan dasar ‘Keadilan Untuk Semua’ beliau bertindak dalam tadbir urusnya bagi memperkukuh dan mengharmonikan rakyat. Dari kalangan orang-orang Siam, kerajaan Kedah sangat prihatin. Dilantiknya Exco Khas untuk menjaga kepentingan orang-orang Cina, India dan Siam. Mungkin itu model Kelantan tetapi apa salahnya jika itu kebaikan. Manakala soal prasarana pendidikan adalah tugas pusat tetapi Azizan telah meluluskan sebidang tanah kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Tamil di Sungai Tok Pawang.

Di Selangor timbul isu kepala babi, lembu korban. Di Kedah selama dua tahun Pas menerajui, isu babi juga berlaku. Ia bukan kepala tetapi kandang. Kerajaan Kedah telah dapat mereda dan dapat diterima oleh kaum berkenaan. Cuma yang dihebuhkan ialah golongan apa yang dimisal tamsilkan oleh Azizan ‘ macam ikan haruan kelupur dalam raga kurung batang.’

Dengan berpandangan jauh demi memakmurkan negeri dan mensejahterakan rakyat, Azizan dengan kesepakatan exco-exconya telah berusaha membangun Sungai Limau (kawasan pilihanraya beliau) Hidro Karbon Hub dengan nilai RM83 bilion lebih. Dengan populasi rakyat 1.9 juta, Azizan sangat nampak bahawa RM400 juta hasilnya akan memberi manfaat kepada rakyat apabila dilaksanakan nanti. Kulim Hi Tech Park diterajui oleh mereka yang arif dalam teknologi. Sektor pertanian juga tidak diabaikan. Pada 8 Mac 2010 kolam ternakan ikan keli telah dirasmi di dareah Baling. Bayangkan seorang yang dianggap lebai dan berkopiah lebai, telah melihat ikan keli dan sepat akan menjadi hasil ke peringkat antara bangsa. Kedah selama dua tahun diperintah Pas, siapa sangka ternakan ikan keli hanya dilakukan melalui proses kolam buatan, bukan kolam berselut lumpur. Bayangkan ikan keli akan dijadikan eksport sardin.

Kedah bukan saja membangun dari segi fizikal, prasarana. Azizan melihat ruh agama yang disuaipadankan dengan slogan ‘Kedah Sejahtera’ perlu dilaksanakan. Pentadbiran menurut Al-Quran disifatkan sebagai ‘Qaulan thaaqila,’ ialah nilai-nilai hakikat kehidupan yang mempunyai hala tuju. Maka disungguhkan praktikal ini dengan mewujudkan Qariah, Al Fahmi, At Tadabbur dan Al Amal wal uns (beriman dan merindui pelaksanaan Qur`an)

Itulah idaman Azizan dan pemerintahan Pas di Kedah. Bertolak dari pembinaan nilai di atas, berpaksikan kepada kefahaman yang jelas, Insyaallah Kedah yang telah mengharungi berbagai karenah akan terus di tahun-tahun mendatang. Kedah akan pulun ke arah kesejahteraan.

Ruangan Asri Digugurkan, Mufti Perak Kolumnis Baru Dalam Mingguan

Penulisan bekas mufti Perlis Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, yang merupakan kolumis Mingguan Malaysia lebih empat tahun yang lalu, tidak lagi muncul dalam akhbar edisi Ahad itu,

Kali terakhir penulisan beliau disiarkan Mingguan Malaysia adalah pada 28 Feb lalu.

Mohd Asri yang dilihat sebagai antara mufti muda yang berpendirian progresif dan liberal memulakan ruang penulisan di bawah nama “Minda Mufti” ketika berkhidmat sebagai Mufti Perlis dan kemudian kolumnya dikenali sebagai “Minda Dr Maza” selepas meletakkan jawatan sebagai mufti akhir 2008.

Lazimnya penulisan beliau disiarkan di muka surat sembilan Mingguan Malaysia, satu lagi produk Kumpulan Utusan.

Hari ini ruangan di Mingguan Malaysian digantikan dengan penulisan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.


Akhbar berkenaan tidak memberikan makluman mengenai ketiadaan ruangan Mohd Asri.

The Malaysian Insider difahamkan Mohd Asri sudah dimaklumkan mengenai keputusan Mingguan Malaysia tidak lagi akan membawa penulisan beliau baru-baru ini.

The Malaysian Insider juga difahamkan tiada alasan diberikan tetapi ia dipercayai ada kaitan dengan kandungan penulisannya sejak kebelakangan ini. -MI

Mohd Asri tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan ulasan beliau dan tiada apa-apa komen beliau dalam blognya.

Beliau kini berhadapan dengan kes tuduhan menyampaikan kuliah agama tanpa tauliah yang dibawa oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais). -MI

PAS Akan Bawa Permasalahan Mat Rempit Ke Sidang DUN - Terengganu
(Gambar - Ustaz Wan Hassan (baju biru muda) melepaskan peserta Panduria 2010, disebelahnya adalah Ketua Polis Daerah Dungun, Supt Mohd Dahlan Mohd Nor)


PAS Mendidik Pemuda Menghormati dan Mematuhi Undang-undang di Jalanraya

DUNGUN – Parti Islam Se Malaysia (PAS) sentiasa mendidik ahli-ahlinya terutama dikalangan Pemuda menghormati dan mematuhi undang-undang dijalanraya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN ) Sura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly berkata program Panduria sebagaimana yang diadakan oleh pemuda DUN Sura adalah satu contoh usaha PAS tersebut.

“Sebab itu program yang disusun ini (Panduria) ialah supaya para pemuda ada mempunyai jati diri mengetahui kepentingan peraturan, kepentingan untuk melaksanakan sesuatu berdasarkan saluran yang betul dan benar.

“Di antara sifat semulajadi pemuda ialah gemar untuk berkawan. Di antaranya bermotosikal, diantaranya ialah beriadah, berekreasi. Islam tidak melarang itu semua. Tetapi mestilah di unjurkan ke arah kebaikan,”katanya ketika berucap merasmikan program Panduria 2010, semalam.

Menurutnya melalui program Panduria, PAS dapat menghasilkan pemuda yang memahami bahawa mereka adalah sebahagian daripada masyarakat pengguna jalan raya.

Katanya, PAS DUN Sura telah berjaya menjadikannya sebagai acara tahunan, dan kali ini ia merupakan tahun yang kedua diadakan dengan ‘pelbagai’ pemuda yang menyertainya.

Dengan itu, katanya, para pemuda dapat mengelak daripada unsur-unsur negatif dan pandangan serong sesetengah daripada pihak yang bertanggungjawab terhadap para pemuda.

Beliau yang juga Yang DiPertua PAS Dungun berkata, pandangan negatif masyarakat menyebabakn timbulnya persepsi bahawa semua pemuda yang bermotosikal itu adalah ‘Mat Rempit’.

“Pernah berlaku satu kes, seorang pelajar , berlaku (telah ditimpa) kemalangan, (dan) dibawa ke hospital,

“(namun) tidak segera diberi rawatan, kerana (pelajar univiversiti itu) dianggap mat rempit,”ujarnya.

Katanya, sekiranya ia berlaku sedemikian, is bermakna, suatu masalah yang sangat besar telah berlaku dalam masyarakat masa kini.

Justeru, atas keprihatinan itu, beliau berkata, PAS akan membawa persoalan ‘Mat Rempit’ ke dalam sidang DUN yang akan bersidang 5,6,7, dan 8 april depan.

“Kita (PAS) akan mengemukakan soalan, bagaimanakah usaha kerajaan negeri menangani, mengatasi masalah mat rempit,

“kita (PAS) nak tanya sejauhmana usaha kerajaan negeri? Adakah telah dibuat satu permuafakatan dengan pihak keselamatan?

“ataupun mereka sendiri (pihak kerajaan) ada (menganjurkan) kursus-kursus motivasi yang perlu dan sebagainya,”jelasnya.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Pemuda Dun Sura dan seluruh ahli jawatankuasa program Panduria serta pihak polis yang telah memberikan kerjasama menjayakan Panduria 2010.

“Saya ucap terima kasih juga kepada ketua Polis daerah Dungun, (khususnya) Supritendan Mohd Dahlan Mohd Noor kerana sudi untuk bersama dalam majlis perasmian pada pagi ini, mudah-mudahan kesinambungan hubungan ini akan berterusan,”katanya.

Zahrain Terima Petisyen Rakyat Desak Letak Jawatan

Sebahgian dari Jawatankuasa PKR Cabang Bayan BaruAntara pengundi yang menandatangan patisyen untuk mendesak
Zahrain letak jawatan Ahli Parlimen.

Sidang media PKR Cabang Bayan Baru oleh Pemangku Ketua Cabang Sdr Tan Seang Keat

Keadilan Cabang Bayan Baru hari ini mendesak agar Ahli Parlimen Datuk Seri Zahrain Hashim meletakkan jawatan kerana didakwa mencabuli amanat serta mengkhianati janji kepada rakyat.

Sehubungan itu ahli jawatankuasa serta ahli cabang itu menyerahkan memorandum yang mengandungi sebanyak 2,108 tandatangan kepada Zahrain di Dewan Tabung Haji bagi mengesa beliau mengosong kerusi Parlimen tersebut supaya satu pilihan raya kecil dapat diadakan.

Lawatan Zahrain ke kawasan Parlimen beliau hari ini dipercayai kali pertama dalam tempoh tiga bulan.

Desakan ini dibuat berikutan tindakan Zahrain bertindak keluar daripada KEADILAN dan menjadi anggota Parlimen Bebas 12 Februari lalu.

Menurut ahli jawatankuasa KEADILAN Cabang Bayan Baru, Ahmad Azrizal Tahir, Pakatan Rakyat tidak memerlukan Zahrain untuk memimpin rakyat Bayan Baru justeru tindakan beliau itu yang dianggap telah mengkhianati kepercayaan rakyat yang mengundi beliau pada pilihan raya umum 2008.

"Kami mahu Zahrain meletak jawatan sebelum sidang Dewan Rakyat berlansung 15 Mac ini.

"Rakyat mempertikaikan jawatan Ahli Parlimen yang disandang beliau ekoran kritikan keterlaluan beliau kerajaan negeri Pakatan Rakyat di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng," kata Ahmad Azrizal.

Pegawai JKK Permatang Damar Laut Sharonni Hasan pula berkata Pakatan Rakyat akan terus mendesak Zahrain meletak jawatan sebagai Ahli Parlimen kerana rakyat sudah bosan dengan kerenah beliau.

Ahli jawatankuasa Angkatan Muda KEADILAN Bayan Baru Afiq Ilfiq turut bersetuju dengan desakan tersebut sambil menyatakan ia adalah bertujuan membersih serta melancarkan pentadbiran politik dalam Pakatan Rakyat.

"Rakyat mahukan politik baru untuk membentuk pemimpin yang adil ke arah mencapai negara yang demokratik, progresif dan bersatupadu," kata Afiq.

Seorang pengundi Bayan Baru Sha’ari Md Salled berkata sebagai pengundi beliau amat kesal dan kecewa dengan tindakan Zahrain keluar parti memandangkan beliau telah diberikan tanggungjawab menjaga amanat rakyat pada PRU lalu.

"Tindakan Zahrain itu ternyata mengkhianati harapan rakyat di Bayan Baru yang memilihnya untuk perubahan dua tahun lalu. Ini juga membuktikan beliau tidak mempedulikan hak dan kebajikan rakyat.

Dalam reaksi beliau kepada media Zahrain berkata beliau tidak akan meletak jawatan kerana keputusan samada beliau berbuat demikian adalah haknya.

"Pendirian saya jelas dalam perkara ini, saya mahu meneruskan perkhidmatan saya kepada rakyat Bayan Baru sebagai wakil rakyat Bebas," kata Zahrain. -SK

Himpunan bantah GST esok ditangguh

KUALA LUMPUR, 14 Mac: Perhimpunan aman bagi membantah pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dirancang diadakan esok, ditangguhkan kepada satu tarikh yang akan ditentukan, kata penyelaras Protes, Dr Hatta Ramli.

Keputusan itu dibuat Protes ekoran penangguhan pembentangan rang undang-undang cukai barangan dan perkhidmatan itu untuk bacaan kedua pada sidang Dewan Rakyat kali ini.

Perkara itu diumumkan Protes pada sidang media mereka di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut sebentar tadi.

Hatta menyifatkan penagguhan yang dibuat kerajaan sebagai suatu kemenangan kepada rakyat.

Namun Protes ujarnya akan terus melaksanakan kempen sehingga kerajaan benar-benar membatalkan hasrat perlaksanaan cukai itu.

Sebelum ini Protes mengumumkan akan mengadakan perhimpunan aman selama sejam, mulai 9 pagi di sekitar kawasan jejambat Lebuh Raya Mahameru, berdekatan bangunan Parlimen, sebelum sidang baru Dewan Rakyat bermula esok.

Mereka mensasarkan kira-kira 2,000 orang akan menyertai perhimpunan itu termasuk ahli parlimen Pakatan Rakyat dan anggota pertubuhan hak asasi manusia dan parti-parti pembangkang yang membantah pelaksanaan GST.

Ianya juga bagi menarik perhatian Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, yang akan merasmikan perbahasan Dewan Rakyat sesi ini.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .