Ikuti Blog ini

Kenyataan Biadab Noh OmarDengan satu tindakan yang mengulangi kezaliman bekas Menteri Pelancongan, Datuk Azalina Said yang pernah membatalkan MoU di lima buah negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat serta sifat kebudak-budakan Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi yang menegah ketua jabatan dan agensi pusat daripada menghadiri mesyuarat bersama pemimpin kerajaan Perak sewaktu Perak dikuasai Pakatan Rakyat, hari ini, hal yang sama diulangi oleh seorang menteri UMNO BN.

Hari ini, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar telah menegah semua kakitangan dan pegawai agensi Kementerian Pertanian dilarang menghadiri mesyuarat pembangunan yang dianjurkan di lima negeri pembangkang berkuatkuasa serta merta.

Alasan Menteri berkenaan ialah kerana kononnya kerajaan negeri terbabit tidak memberi kerjasama dan peruntukan untuk projek membabitkan kepentingan petani, peladang dan nelayan.

Sedangkan apa yang cuba diselindungi olehnya ialah percubaan beliau untuk tidak menyalurkan pembangunan dan peruntukan pusat kepada ke negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.

Sikap yang ditunjukkan oleh menteir-menteri bermentaliti rendah ini jelas menampakkan bahawa mereka tidak memahami dan mematuhi konsep federalisma yang didokong oleh Perlembagaan Negara yang mana adalah menjadi tanggungjwab untuk kerajaan pusat untuk membangunkan negeri-negeri sekalipun ianya diperintah oleh parti yang berbeza dengan parti di peringkat pusat.

Hal yang sama telah dilakukan sebelum ini oleh beberapa menteri seperti Dato Mustapha Mohd yang dengan kedudukannya sebagai ahli majlis Perunding Ekonomi Negara telah melakukan sekatan peruntukan pembangunan bagi negeri Kelantan.

Sikap kerajaan BN tidak pernah berubah untuk menzalimi rakyat yang tidak memilih UMNO BN.

Jika demikian halnya adalah amat wajar untuk rakyat negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat tidak lagi perlu membayar cukai kepada kerajaan pusat lantaran tindakan menteri-menteri berkenaan yang mengambil sikap diskriminasi terhadap rakyat negeri-negeri berkenaan.

Pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat perlu membuat bantahan keras terhadap kenyataan terbaru Noh Omar berkenaan disamping mengheretnya ke muka pengadilan jika terbukti ianya menyalahi Perlembagaan dan undang-undang negara.


Pemuda PR Desak Tubuh Suruhanjaya Diraja Siasat Kematian TeohPemuda Pakatan Rakyat hari ini menyerahkan memorandum meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes kematian Teoh Beng Hock.

Memorandum itu diserahkan oleh wakil Pakatan Rakyat yang juga Ketua Pemuda DAP, Loke Siew Fook diiringi dengan 20 orang pemuda dari DAP, PKR dan PAS.

Beliau berkata penubuhan suruhanjaya diraja itu perlu berikutan kematian Teoh banyak menimbulkan keraguan di kalangan rakyat.

"Dalam memorandum tersebut kita telah menyeru kerajaan Persekutuan untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja ini kerana kegagalan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja ini hanya akan menimbulkan lebih banyak persepsi yang negatif, persoalan dan tandatanya kepada apa yang sebenarnya berlaku," ujar Loke.

Memorandum tersebut telah diserahkan kepada Pegawai Khas kepada Datuk Seri Najib.

Jom sertai HIMPUNAN MANSUH ISA
Sejarah mesti dicipta.

Perjuangan perlu berterusan sehingga mati atau berjaya.

Pastikan anda dan rakan sekeliling hadir ke Himpunan 100 Ribu Membantah ISA pada 1 Ogos 2009 jam 2 petang.

Ada jawatan ke tiada jawatan - kena joint.

Batalkan semua agenda lain. Lain kali boleh bikin!!!!

Unit Amal Badan Sukarelawan Untuk Semua.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/smn-Gambar3.jpgHULU TERENGGANU - Unit Amal (Amal) menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa khidmat masyarakat yang diberikan unit tersebut hanyalah untuk ahli-ahli PAS semata-mata.

Sebaliknya ia adalah pertubuhan sukarelawan yang terbuka kepada semua, untuk kebajikan dan menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan tanpa mengira fahaman politik dan latarbelakang kaum.

Pengarah Unit Amal Negeri Terengganu, Mohd Shaiful Ambia Darusa berkata, walaupun penubuhannya ‘dibayangi’ parti politik tetapi dari sudut latihan dan pelaksanaan kerja-kerja sukarela, Amal tidak berhalangan dan bebas sebagai sebuah badan sosial.

“Tidak dinafikan Unit Amal ini di bawah PAS, tetapi kerja-kerja sukarela yang kita jalankan tidak terhad kepada kawasan tertentu atau hanya penyokong PAS semata-mata, ia adalah untuk semua


(Gambar - anggota unit amal mengharung air sungai sewaktu latihan dan pertandingan Jambori baru-baru ini)
.


“Paling penting ialah kita dapat menabur bakti secara sukarela kepada masyarakat kerana jalinan pemuafakatan sebenarnya lebih bernilai.

“Berkonsepkan kemasyarakatan, Unit Amal menolong mereka yang memerlukan (bantuan) dari aspek tenaga seperti membantu mangsa-mangsa banjir di Johor beberapa tahun lalu,”katanya ketika ditemui selepas menyampaikan bantuan keperluan dapur yang berupa beras, gula minyak kepada penduduk miskin sekitar Kampung Tajin, disini.http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/smn-Gambar2.jpg

Menurutnya Unit Amal negeri Terengganu telah berkampung selama tiga hari, di Kampung Gaung, dekat Jambatan Kuala Berang, disini, dalam acara tahunan, Jambori Amal Peringkat Negeri.

Katanya pelbagai acara diadakan termasuk latihan dan pertandingan yang melibatkan fizikal dan mental, selain program kemasyarakatan, memberi khidmatan kepada masyarakat setempat seperti gotong royong, membantu golongan kurang bernasib baik, dan menyampai sumbangan bantuan keperluan harian.

“Tahun lalu kita adakan di Merchang, Marang dan kali ini selain mengadakan perkhemahan di sini, terdapat juga beberapa aktiviti sampingan melibatkan khidmat sosial di beberapa kampung dalam Dewan Undangan Negeri Kuala Berang iaitu Kampung Tajin, Kampung Tanjung dan Telaga Putat.

“Selain aktiviti sukaneka, kita juga menjalankan program gotong-royong membersihkan tanah perkuburan, menjalankan kerja-kerja mengecat, membina surau dan menziarahi rumah-rumah golongan fakir miskin,” katanya.

Menurutnya, serama 250 orang peserta Amal dari seluruh negeri menyertai program tersebut yang di anjurkan dibawah Jabatan Amal, Dewan Pemuda PAS Terengganu.

Turut hadir dan menyampaikan sumbangan bantuan keperluan kepada penduduk Kampung Tajin ialah Bendahari PAS Terengganu yang juga bekas Ahli Parlimen Kawasan Hulu Terengganu, Hj Muhyidin Abdul Rashid

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita7/smn-Gambar1.jpgRelated Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .