Ikuti Blog ini

Tanda UMNO Akan Tersungkur Di Bagan Pinang

Mungkin ni tanda-tanda Umno akan semakin tempang, lepas kalah di semua PRK sebelum-sebelum ni, dengan kalah di Bagan Pinang ni dah tentu-tentu Umno akan makin tempang sebelum dikuburkan.

Guna selogan 1 Malaysia konon, tapi apa yang depa pi kelentong di estet, langsung tak mencerminkan macam depa nak 1 Malaysia. Tak habih-habh nak lagakan antara rakyat Malaysia.

Isu kepala lembu contohnya, aku dapat maklumat yang Umno masuk estet cerita kat pengundi India, bukan orang Umno yang bawak kepala lembu tapi orang PAS.

Kalau sumber maklumat yang bagi kat aku tu betui (dan aku memang yakn sumber tu batui), memang celaka betui orang Umno yang buat kerja tu.

Macamana tak celaka, kalau ada orang sudah berak dalam rumah orang lain tiba-tiba dia pulak bawak cerita aku yang berak kat situ. Yang celakanya depa boleh cerita tanpa rasa malu, walaupun memang jelas ada gambar depa yang tengah berak. Tak ka celaka punya kerja tu.

BTW semalam ada informer bagi maklumat, walaupun nampak macam orang India agak ramai bila kelab penyokong BN buat program tapi dia kata kali ni BN akan kena tipu dengan orang India, bagi makan depa sapu, bagi duit depa kebas tapi undi depa akan bagi kat calon Pakatan Rakyat. Kredit gambar untuk Zaki Jitp - cenangauCeramah Umum N31 Bagan Pinang.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiT5YFsYDeaN5kLiGhjKnxYotabm7RizdBgYY4OSbC8YY7-cs9bon2qlE9XE_wgdBsASm1vLaDiMJCY3LxszYawTREwzJgzvtHBvToWdipzZWVCOA45_MH37ribtYM2ZaYdPcicFty4t1L/s320/POSTER+7hbBt.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_JiGIgobYNCDsokno0M6SEaU_kYELGk-Rh7PHNOZ5_YvVzK4GJNVobWnbOl253RcKjmx_X-ItNdGe-vjCSqMp6-yBbMS_bnbH_07iXW_KltZ1VsCpHcVH20XMNfqM-8puj5u8eIZDhuvj/s320/POSTER+7hbBt6.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtgcqM6IEo7ELwucJD213ONrkFqgBuuGtXystas8Or9w4u5ulenF18EYoQu5EHugBUY92P1G6UKty3zv-TwP-FMSVxljEZbSq-mPYiBbBdKm1CLbLIMJJrcNkhqxRALRel151JFfv8ez9H/s320/POSTER+8hbulama.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtLdd9dpawwrQgYb2-nSlBNq6YdNZ7zuqsEHlpvouLMj2wgEPeUABi4HWks-tks6CAIhwxgjdjy3ndnlXVkUeY2gLa0G7TOZveAZcRx03jD1oIQKpdL4AH7MenJx3m24LNgVxcSmF6OTHV/s320/POSTER+8hbBt9.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQSjou9GNXk9002hNfrZpl5Qmp4LSw9bhcDFpNuAI61jbSc4F1xEO_OUcHpOoAzOGk3-fhnKihfj3UlwejUMTd9afohqPX9E2SRFdSvhH0lNvOOPv8YeE_6FftCCl9g5CB12M1vXGVAVXp/s320/POSTER+7hbBt4.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIXIUkFBb55RiVqxtDkizzk5xzqYUQ1epdTdkibTB4G1PLXfPLTdi_MVp1NfME1tdyduktEc9AmHvlBrdpuTJWZgwGofTzx3056RAw-Z_sQbqkjWwAo2D1G6eVMOToZDTkq_fBHpyEdr0t/s320/POSTER+8hbbt4.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmlCqcuqq1itinC5ROZXamroOu9mAfqibRwBa65FyFU1Mw8AhT_nnYNeN6JbgOI0Y5IglRe9-jMRcC1kSCyOyYTQqeQV0BgX0O25RW4pCKiMvaxdliffxQi9uWuMNY1qbcLrr-Lcf913FE/s320/POSTER+8hbBt3.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrfhSuHdJFpvvLVC5efL800kXCQTnOJLypSQ1POw2C6ufun5uSffmOJuBcu0vtjkbjVNU7k-h_0Hdm122DpUA6-vH_jvHwJz-NfpkaHlm-y5wcnBG13YOjDmGedZopGmOlyj82D3j6MlY4/s320/POSTER+9hbBt9.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg457PmeIgSP4fL1hemZi-s-k7NlR2vmfvP_g6J-qpxESvjmKFHqvRHjCM_Mv-HQLOMSqNMO3FSpBAhGdfbIXZrYfLQ_pQQl1BEMkzS48-2Wnw_LUzGrKPgvDkuZEnAt-9IBjBrly7H-j4q/s320/POSTER+9hbBt4.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjL93QhcTYV9DGPrjxUDPWeOcWYE4cY-gLC1-yBuiEMGU6F1dWTKa8zKDJ5ourXaAnDu1BiVIBmBi_sM2l0Oys236yFsxZ19w2c0gaSywGu9aOL83ZJInrRQTNTdGGwnaEmB0ooT30XqQIK/s320/POSTER+9hbBt6.jpg https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbcncFPAbg0SV7sTKzzxoLsTqdBLRVU2mPDPy8-JjNFHpLlnBvAHJqUPQJSnox38wDdkGzJ56TM9nECdeBbcKdgBLUFuFUWFaHqM4YfmCAyVdI-5E6HbVO5y8XpKiNoz5FX5kMAujQI-_-/s320/POSTER+9hbBt2.jpg

Komitmen Calon PAS


http://www.buletinonline.net/images/stories/PRKBaganPinang/CeramahNizar%20056.jpgCalon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat, Zulkefli Mohd Omar berjanji memberikan komitmen menunaikan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat berdasarkan tema ’Bersama Kehendak Rakyat’.

Ketika berceramah di Markaz UPU Teluk Kemang disini semalam, beliau berkata, sekiranya beliau diberi peluang dan dipilih pada pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang pada 11 Oktober akan datang, beliau akan membuat satu perubahan.

”Saya ni tidaklah tua, tidak juga muda, saya sedang-sedang (berumur) 45tahun, telah beristeri, anak 6 orang; 4 lelaki, 2 perempuan yang paling tua pelajar Universiti, yang nombor dua belajar di universiti. yang lainnya, masih lagi bersekolah,

(Gambar - Zulkefli menunjkkan simbol dua, kerana namanya akan diletakkan nombor dua pada kertas undi)

”jadi tuan-tuan, dengan umur yang ’sedang-sedang’ ini, kudrat yang masih ada ini, tenaga yang ada ini, dengan kesihatan yang Allah bagi ini, InsyaAllah saya berjanji dengan komitmen terhadap tuan puan.”ujarnya

Menurutnya, beliau akan berusaha menyelesaikan isu-isu yang disuarakan penduduk di kawasan Ladang terutamanya masalah saraan kehidupan yang mencengkam kira-kira 2,500 pengundi di kawasan Ladang Atherton, Pekan Siliau, Ladang Bradwall dan Sua Betong.

”Bila saya sampai (ke ladang-ladang), penduduk jumpa saya mereka cakap pada saya; Aiya YB, hidup sekarang banyak susah, anak ramai mahu bayar, gaji kecil,

”kita punya gaji tak cukup untuk anak, untuk beli pakain dan barang-barang sekolah, mau makan, banyak susah, air sudah naik, api sudah naik, semua sudah naik. Ini macam, kalau ini barang semua naik, kita pun tak tau nak pergi mana.”katanya menceritakan keluhan dari kaum India disebuah ladang.

Selain itu, beliau turut akan berusaha menyelesaikan masalah-masalah bagi memenuhi keperluan rakyat dari keluarga nelayan yang sukar meningkatkan pendapatan, akibat tangkapan terjejas kerana masalah alam sekitar.

Begitu juga katanya, para peniaga yang terhimpit di bandar Port Dickson akibat persaingan dan peningkatan kos modal dan saraan hidup.

”Datang pula kaum Tionghua, (seorang) peniaga di Port Dickson, berjumpa saya dan berkata; saya ni ada restoran, dulu saya bayar ini bil air tidak tinggi, saya sudah bayar sekarang satu ratus lebih hingga dua ratus.

”dulu saya bayar RM 40 sahaja. Sekarang orang pun susah nk cari makan,saya pun susah nak meniaga sebab air sudah naik (tarif),"katanya

Menurutnya, para pengundi DUN Bagan Pinang telah memberikan tempoh 52 tahun kepada Barisan Nasional (BN) untuk membawa perubahan kepada kawasan tersebut, namun, katanya, hanya apabila datang pilihanraya kecil barulah ada beberapa perubahan.

”Kita dah bagi 52 tahun kepada Barisan Nasional, masalah yang kecil sebegini (pun) mereka tidak boleh selesaikan, bagaimana mereka nak selesaikan masalah yang lain, yang lebih besar.

”apabila datangnya Pilihan Raya, macam sekarang, (barulah) jalan semakin cantik. sebelum ini, jalan berlopak sana-sini,” jelasnya.

Oleh yang demikian, kata beliau, para pengundi DUN Bagan Pinang mesti bersama Pakatan Rakyat untuk membuat perubahan.

”Dan kebetulan, PAS adalah calon dari Pakatan Rakyat, beri peluang kepada kita, untuk buat perubahan,”tambahnya.

Undi Pos diguna menangkan BN sejak PRU Pertama 1959

KUALA LUMPUR, 5 Oktober: Percaya atau tidak, itulah realiti sebenar bermulanya penyelewengan undi Pos yang diguna parti pemerintah untuk meneruskan legasi kekuasan mereka.

Seorang bekas pegawai tentera, Brigadier Jeneral (B) Datuk Zakaria bin Hj Dahlan menceritakan, pada hari tersebut beliau berada di dalam hutan untuk latihan.

Beliau dimaklumkan kertas undi pos akan dihantar dengan helikopter kepada semua anggota yang terlibat dengan latihan tersebut.

"Perkara yang saya tidak boleh lupa adalah pada Pilihan Raya Umum pertama tahun 1959. Waktu itu saya dalam hutan, helikopter sampai dan saya berada di bawah untuk sambut bungkusan kertas undi pos.

"Malangnya ia jatuh dalam paya. Saya dapatkan bungkusan itu dan keringkan kesemua kertas undi pos itu untuk dibahagi kepada anggota yang terlibat.

Image "Tiba tiba dapat arahan supaya sarjan mengumpulkan semua kertas-kertas undi itu, dan pangkah kesemuanya tanpa perlu diberi kepada anggota, " ceritanya sepenuh hati.

Beliau yang terlibat dalam ketenteraan lebih dari 30 tahun berkata, undi pos sememangnya talian hayat pemerintah sejak dari dulu.

Mereka mengarahkan pegawai-pegawai atasan supaya memastikan undi pos memberi kelebihan kepada mereka.

"kadang-kadang anggota tidak tengok pun kertas undi, tetapi bila dicek, dia sudah membuang undi, katanya lagi

Pada beliau, amalan undi pos sudah menyimpang jauh dari maksud sebenar. Melihat zaman sekarang ini katanya, undi pos tidak lagi sesuai kepada anggota yang menetap dalam kem.

"Pada zaman saya dahulu, undi pos adalah melalui pos, ataupun diterbangkan dengan helikopter dijatuhkan dari udara kepada anggota dalam hutan sahaja.

"Tapi sekarang, undi pos adalah anggota-anggota yang bermastautin dan bermukim dalam kem, sepatutnya tidak perlu undi pos kerana mereka boleh hadir mengundi seperti orang awam lain mengundi," katanya.

Seorang lagi bekas pegawai tentera Brig Jeneral Hj Abdul Ghani B Hj Mahluddin, turut mendedahkan perkara sama.

ImageBeliau yang tidak bersetuju dengan pengendalian undi pos mengakui, pernah diadu oleh rakan rakan tentera yang lain berhubung tindakan salah guna undi pos tersebut.

Mereka menceritakan bagaimana mereka diarah memangkah kesemua kertas undi pos untuk anggota anggota bawahan.

"Tidak kurang dari 10 orang berpangkat koperal dan sarjan datang minta maaf pada saya. Mereka beritahu pada Pilihan Raya lepas mereka telah diarah bangun tengah malam, waktu anggota lain sedang tidur.

"Beberapa pegawai atasan mengarahkan mereka menuang semua kertas undi atas meja dan menyuruh mereka memangkah BN kesemuanya," katanya.

Isu pengundian pos kembali menjadi tumpuan menjelang pilihan raya kecil Bagan Pinang 11 Oktober ini.

Berdasarkan daftar pemilih setakat 4 September lalu, daripada sejumlah 13,664 orang yang layak mengundi pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang, seramai 4,604 merupakan pengundi pos.

Beberapa tindakan telah dibuat Pakatan rakyat khususnya dalam usaha membebaskan anggota tentera dari dikongkong parasaan takut akibat beberapa prosedur undi pos.

Antaranya cetakan no siri anggota pada Borang 2 yang membolehkan mereka dikesan mengundi parti pilihan mereka.

Hari Penamaan Calon Bagan Pinang - Gambar terakhir.

bp37

bp38

bp35

bp39

bp36

Inikah Wajah-Wajah Yang Dikatakan Mengganas Di Hari Penamaan Calon

Ribu-ribu dekat sini...
This is my bro Gus Gan...
Stesen Petronas ditawan penyokong Pakatan Rakyat
Teresa Kok pun datang gak aih...
Warga Parlimen Parit Buntar...
Say No To I.S.A & Isa Samad..!
Muslimat... penat jalan jauh ni... rehat dulu...
Budak kecik pun dah pandai pegang bendera PAS... kalau melayu tu biasa la... tapi sekarang cina dengan india pun dah biasa dengan PAS... UMNO/BN..? geli aih..!
Tadi dah cakap...
Tak kurang dari 10.000 penyokong Pakatan Rakyat dari segenap ceruk 1Malaysia hadir memberikan sokongan
Yang belah kanan tu... Mak aku... hahaha...!!!

bg9

bg10

bg11

bg8

bg7

bg6

bg4

bg3

bg2

bp15

bp16

bp17

bp19

bp20

bp21

bp22

bp23

bp34

bp25

bp27

bp28

bp29

bp40

bp30

bp31

bp32

bp33


Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .