Ikuti Blog ini

Laut Terbelah Ala Nabi Musa Di Korea Selatan

UNGKAP RAHSIA YANG MAHA AGUNG...
Laut terbelah di Jindo, Korea Selatan (asiarooms.com)


Lakaran artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) 'berpusing' dan membentuk dinding air dekat Laut Merah.

IH 17 OKT 10: Keajaiban laut terbelah seperti yang berlaku pada kisah nabi Musa AS terjadi di Jindo, Korea Selatan. Bedanya, laut 'terbelah' di negeri ginseng itu merupakan fenomena alam yang terjadi akibat pasang surut air laut .

Seperti dilansir dari laman asiarooms, sebuah hamparan tanah dengan panjang sekitar 2,8 kilometer dan lebar 40 meter akan terbuka akibat surutnya air laut pada waktu-waktu tertentu. Saat-saat kejadian tersebut biasanya dikunjungi orang-orang dalam jumlah besar. Sebuah festival khusus didedikasikan untuk memperingati kejadian alam, merupakan fenomena unik di Korea Selatan tersebut.

Terjadinya laut terbelah tersebut, berdasarkan dongeng yang populer di Jindo, bermula ketika desa tersebut diserang harimau, semua penduduk desa telah pergi ke desa Modo kecuali seorang wanita tua yang tinggal sendirian. Dalam 'putus asa', ia berdoa kepada Dewa Laut agar membantunya dan terbukti dewa menjawab doanya dengan membelah laut.

Namun, fenomena itu dikenal dunia ketika Pierre Randi, seorang Duta asal Perancis untuk Korea mengunjungi negara tersebut pada tahun 1975 dan menulis tentang hal itu di akhar Perancis. Festival yang diberi nama Festival Pesta Laut Jindo itu biasanya terjadi tiga kali dalam setahun yaitu pada bulan Mac, Mei dan Jun. Namun, dengan meningkatnya arus pelancong, festival diputuskan diadakan pada bulan April.

Sementara itu, beberapa minggu lepas, di Boulder, Amerika Syarikat (AS) , saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar. Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizikal.

Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.

Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil. Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang.

Angin yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air. Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.

Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km. Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami. Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. Menurut Agens. (IH)

Rosmah Memang Spesis Toyol Curi Duit Rakyat


Ibu Najib, Toh Puan Rahah pernah berkata..ini perempuan amat tidak baik. Si Rahim Thamby Chik dulu pun pernah kata..aku dah lepas bala (lepaskan si Rosmah ni kat Najib). Nah sekarang memang perempuan puaka ini benar-benar puaka. Si jembalang gemuk yang mencuri duit
rakyat..

SHAH ALAM 17 Okt - Ahli Parlimen Indera Mahkota mendakwa isteri Perdana Menteri memainkan peranan penting dalam menentukan beberapa aspek penyediaan Belanjawan 2011 sehingga Datuk Seri Najib Razak terpaksa tunduk kepada kehendak Datin Seri Rosmah Mansor.

"Pengaruh Rosmah dalam bajet kali ini adalah amat terang dan jelas kepada rakyat," kata Azan merujuk kepada peruntukan besar sebanyak RM111 juta yang diberikan kepada projek kesukaan isteri Najib tersebut, Program Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Permata) bagi memperkasakan pendidikan awal.

Begitu juga pengumuman Perdana Menteri mengenai cadangan pemansuhan duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan termasuk beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut, kelambu dan sebagainya.

"Saya pernah menjadi pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri dan setahu saya barabgan tekstil buatan memang tidak pernah dicukai.

"Jadi apabila Najib mengumumkan pengecualian cukai ia bermaksud bagi barangan tekstil yang diimport termasuk beg berjenama yang harganya mencecah puluhan malah ratusan ribu ringgit. Pengecualian ini hanya menggalakkan pengimportan barangan buatan luar negeri dan sedikit tidak membantu ekonomi tempatan tetapi hanya memberi kepentingan wanita yang sika membeli belah seperti Rosmah dan kuncu-kuncunya," bidas Azan lagi.

Mood anggota Parlimen terutamanya daripada Barisan Nasional menampakkan rasa tidak puas hati yang mendalam terhadap layanan berlebihan yang diberikan oleh Perdana Menteri terhadap Rosmah.

"Apabila peruntukan kepada Permata dan pengecualian cukai ke atas 300 barangan di umumkan ramai ahli parlimen BN yang mem'boo' Najib, pemimpin mereka sendiri dengan melaungkan nama Rosmah dan ini sesuatu yang amat memalukan. wakil rakyat BN sendiri bertindak macam 'kera' yang membunyikan suara-suara menyindir pemimpin mereka sendiri di dalam Parlimen.

"Apakan tidak mereka sendiri sudah muak dengan sikap Rosmah yang dikatakan 'queen control' ke atas Najib sehingga terpaksa akur sengan segala kehendaknya," komen beliau kepada Suara Keadilan.

RM15K seorang untuk bereskan hutang kerajaan.Jumlah hutang Kerajaan Persekutuan Barisan Nasional 2010 yang meningkat lebih 10 peratus berbanding tahun sebelumnya hanya membebankan dan secara tidak langsung terpaksa ditanggung oleh rakyat ekoran ketidakcekapan kerajaan mengurus kewangan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata jumlah hutang Kerajaan Persekutuan pada 2009 ialah RM362 bilion manakala pada 2010 meningkat kepada lebih RM408 bilion.

Tembelang Pecah...Kerajaan Pusat Yang Luluskan Takrif Air Di Kedah..

Exco Negeri Kedah Datuk Ir. Amiruddin Hamzah menyelar Umno dengan mendakwa parti itu memanipulasikan kenaikan tarif air di negeri tersebut sebagai isu politik bagi mencetuskan kebencian rakyat terhadap kepimpinan kerajaan negeri.

Sehubungan itu menurut beliau, kerajaan negeri tiada kuasa untuk meluluskan sebarang kenaikan tarif air kerana ia telah diluluskan oleh kerajaan persekutuan mengikut Peraturan-Peraturan Industri Perkhidmatan Air (Kadar Perkhidmatan Bekalan Air- Negeri Kedah) 2010.

Oleh itu kata beliau, dakwaan Umno Kedah bahawa kerajaan negeri dengan sengaja menaikkan tarif air dan mendakwa ia sebagai satu tekanan ekonomi ke atas rakyat adalah satu fitnah besar dan tidak benar sama sekali.

Sebelum ini Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Nerang, Datuk Syed Sobri Syed Hashim telah mendesak supaya penduduk negeri ini memboikot pembayaran bil air sebagai tanda protes dan ia merupakan tindakan terdesak Umno.

“Usaha ini juga adalah satu tindakan yang tidak bermoral serta boleh disabitkan dengan tuduhan menghasut.

“Mereka boleh menzahirkan rasa tidak puas hati, tetapi bukannya memboikot kerana ia adalah bertentangan undang-undang digubal Kerajaan Pusat, “ tegasnya.

Kira-kira 30 anggota PAS mengadakan demonstrasi di hadapan pejabat Menteri Besar Kedah bagi membantah kenaikan tarif air di negeri ini beberapa hari lalu.

Mereka turut menghantar satu memorandum bantahan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Amiruddin yang juga Ketua Penerangan PAS Kedah menambah, kenaikan tarif air di Kedah yang telah diumumkan oleh Ketua Eksekutif Syarikat Bekalan Air Darulaman (SADA), Datuk Adzmi Din pada 29 September lalu adalah bagi menanggung kos pengeluaran dan pengurusan bekalan air yang semakin meningkat.

“Tarif air yang ada sekarang di negeri ini merupakan tarif dan pelarasan yang telah berkuat kuasa sejak 1 Mac 1993 lalu. Sepanjang tempoh 17 tahun lalu, tiada semakan semula yang dibuat.

“Mulai tarikh tersebut sehinggalah kepada 30 September 2010 harga satu meter padu air di negeri ini ialah 40 sen.

“Ia juga merupakan harga air yang kedua terendah di negara ini selepas Pulau Pinang manakala harga semeter air padu di Pulau Pinang adalah 30 sen sedangkan Perlis pula adalah tempat ketiga dengan harga 48 sen semeter air padu,” katanya lagi.

Beliau berkata demikian semasa menyampaikan ceramah anjuran PAS kawasan Permatang Pauh di sini semalam.(AK)

Bajet ’11: Bajet Saudagar Abu Nuwas Versi Ulul Albab

1. Bajet : Menteri Kewangan Tingkat 4

Kalau dahulu Khairy selaku menantu Pak Lah dihentam sebagai ‘budak tingkat 4” . Hari ini Mak Budak pula duduk dikerusi tersebut. Nampaknya 1st Lady Malaysia itu amat bertuah kerana buat kali kedua berturut-turut mendapat kelulusan bajet melebihi 100j. Kalau tahun 2010 mendapat kelulusan 100j tetapi dinaikkan peruntukan PERMATA kelolaan Rosmah Mansor, isteri Najib sebanyak 111j. program PERMATA mendapat bajet 'istimewa'. Berbanding peruntukkan RM95 juta sebagai bantuan perkapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Walaupun tidak memegang sebarang jawatan rasmi , Rosmah nampaknya mengalahkan Shahrizat, selaku Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat. Beliau sendiri mempunyai sebuah pejabat di Pejabat Perdana Menteri dan mempunyai beberapa kakitangan bagi membantu beliau.

“Rosmah juga dikatakan memberi perhatian mendalam kepada aspek penyediaan Bajet terutamanya yang berkenaan dengan pembelian dan kontrak-kontrak kementerian yang penting. Beliau dikatakan mencampuri urusan Perbendaharaan Negara,termasuk penyediaan Belanjawan dan pemberian kontrak dan tender kerajaan.


Ramai yang mempertuturkan bahawa bajet 2011 adalah Bajet BN (Bini Najib) atau Bajet RM (Rosmah Mansor). Sudah pasti beliau adalah orang yang paling gembira dengan bajet ini. Apatah lagi apabila Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan membeli-belah dan pelancongan dimansuhkan. “Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut... “Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.”” kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen. Beberapa ahli parlimen kemudiannya melaungkan “Rosmah!” dan disambut gelak ketawa. Semua rakyat juga maklum kesukaan 1st Lady Malaysia ini dengan aktiviti membeli-belah.

2. Bajet Pilihanraya.

Bajet yang merupakan chewing gum kepada rakyat. Takde apa-apa melainkan harapan buat rakyat agar terus mengundi UMNO-BN dalam pilihanraya ke 13. Bajet nampaknya banyak timbul disebelah Malaysia Timur. Pembangunan resort bersepadu eco-nature pertama di dunia bernilai RM3 bilion oleh Nexus Karambunai di Sabah. Itu belum masuk dana Zon Akuakultur Bersepadu juga di Sabah & Sarawak.

Kot-kot nanti Pilihanraya, penduduk Sabah & Sarawak tak mengundi pimpinan UMNO-BN. Bagi negeri-negeri yang kuat UMNO, tersengih je lahh.. Projek tawan semula Selangor dengan kelulusan 10 billion bagi projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik di Sungai Buloh. Yang ketara kenaikan Elaun bulanan untuk JKKK sebagai Wak dogol UMNO-BN dinaikkan sehingga RM800 bermula 1 Jan 2011 termasuk Imam dan Tok Batin. Selaku ketua masyarakat untuk memastikan anak buah menyokong UMNO-BN. Tidak ketinggalan wang ehsang untuk pengundi muda dengan menubuhkan Dana Belia 1Malaysia berjumlah RM20 juta.

Bertemakan “Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi”. Pendapatan yang dihitung berdasarkan KDNK. Pendpatan perkapita mencecah 8,000 dollar. Hakikatnya rakyat marhaen masih lagi berpendapatan rendah. Gaji dibawah tahap RM1,000. Barang-barang akan sentiasa meningkat harganya. Bagaimana pula yang tidak makan gaji? Kerja kampong, petani dan nelayan? Adakah kesimbangan? Gaji minimum pun belum selesai, bagaimana nak jadikan rakyat berpendapatan tinggi? Pembentangan tersebut gagal meyakinkan rakyat dengan tema yang hendak dicapai.

3. Bajet terbesar negara, Najib kata ‘kita bukan saudagar mimpi’

Bajet 2011 merangkumi peruntukan berjumlah RM212 bilion, 2.8 peratus lebih tinggi berbanding 2010, memperuntukkan RM162.8 bilion bagi perbelanjaan mengurus dan RM49.2 bilion bagi perbelanjaan pembangunan. Nampaknya Pengaruh Mahathir dengan Projek Meganya kembali semula. Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015.

Pemimpin hanya ingin melakarkan kehebatan diatas kertas walaupun keperluan rakyat asasi masih lagi belum tertunai. Darimana sumber 5 billion itu hendak dikeruk? Itu belum diambil kira ketirisan dalam perbelanjaan kewangan Negara. Rasuah dan sebagainya. Yang sampai dan membasah ke bumi tinggal sedikit. Sebahagiannya ditiup angin entah kemana. UMNO-BN menjadikan khayal mat Jenin sebagai realiti tetapi siapa? Siapa lagi kalau bukan UMNOputera.

4. Bajet pemimpin berpendapatan tinggi, rakyat jadi kuli.

Kerajaan mencadangkan cukai perkhidmatan ke atas semua perkhidmatan yang dikenakan cukai meningkat kepada enam peratus daripada lima peratus pada masa ini untuk menjana pendapatan cukai tambahan bagi pembangunan nasional.

Tiada bonus yang diharapkan oleh kaki-tangan kerajaan. Hanya elaun khas sebanyak rm500.lebih teruk daripada Bajet paklah yang dikatakan lemah dan penidur itu. Busuk-busuk pun ada jugak bonus sebulan gaji.

Peruntukan besar dicairkan kepada pembangunan Koridor dan projek mega. Bukan swasta tetapi pelaburan kerajaan sendiri. Realitinya kerajaan tidak berwang lagi. Apatah lagi dalam mempersiapkan diri menghadapi pilihanraya yang semakin hampir. FDI yang menjunam. Banyak syarikat asing bahkan tempatan yang lari keluar. Dalam suasana begini macamana hendak dijana Negara berpendapatan tinggi. Kot-kot pemimpin berpendapatan tinggi… rakyat menjadi kuli.

Kerajaan akan meningkatkan penguatkuasaan dan pengauditan serta memperluaskan liputan ke atas semua pihak yang sepatutnya membayar cukai bagi memantapkan kutipan. Nampaknya pakcik menjual nasi lemak, peniaga pasar malam dan para peniaga yang cuba mengelak cukai akan dicari sehingga ke lubang cacing.

Langkah-langkah liberalisasi akan dipertingkatkan lagi. Kita bimbang kalau kera dihutan disusukan anak sendiri terbiar kelaparan.Entah kemana dah PERKASA dan NGO Melayu ni. Dah tak larat ke? UMNO-BN dah nak gadai habis dah ni. Apa lagi yang tinggal?? Sejauh mana kepekaa rakyat kita? akhir jadi macam India. Rakyat ramai dan untuk mengelakkan kesedaran rakyat mereka melalikan rakyat dengan filem dan hiburan. Sepatutnya cukup sekadar pelaburan swasta tetapi bajet sendiri memperuntukkan RM200 juta untuk filem, drama dan dokumentari berkualiti tinggi. Mengalahkan peruntukan sekolah agama rakyat.


Bak saudagar Abu Nuwas yang sentiasa bijak tetapi untuk pasti kan keuntungan berpihak kepadanya diakhirnya. Bersama isterinya membuat strategi. Penuh seni berhelah. Rakyat pasti tergoda. Macam di Terengganu dengan Bajet Ulul albab. Sekarang Deris kan pengarah pilihanraya UMNO pusat. Akhirnya runtuh merudum. Bajet besar dan bunyi pun besar berdentum-dentum tetapi berlegar dilangit dan tak sampai kepada rakyat sebenar. Yang kaya adalah juak-juak dan pimpinan uMNO sebagai pemegang dana bagi menghadapi pilihanraya. Sapa sokong UMNO dapat, sapa sokong PR ketinggalan.

“Berubah atau kita akan ketinggalan,” kata Perdana Menteri di Dewan Rakyat hari ini semasa membentangkan Bajet 2011. Ikutlah nasihat beliau. Berubahlah dalam PRU-13 nanti. Undilah PR kalau tidak, nescaya kita ketinggalan.

ustsaifulbahri

Perwakilan Umno digalak bahas GTP ( Golongan Tipu Pusat)

Para perwakilan Umno yang mengambil bahagian dalam perbahasan usul pada Perhimpunan Agung parti itu yang akan bermula Selasa ini digalakkan menekankan pelan transformasi kerajaan (GTP).

Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata isu itu perlu ditekankan semasa mereka membahas tiga usul yang akan dibentangkan pada perhimpunan Umno iaitu semasa membahas ucapan dasar Presiden, usul ekonomi serta usul pendidikan dan agama.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah melancarkan pelan hala tuju transformasi kerajaan pada Januari tahun ini bagi menambah baik sistem penyampaian perkhidmatan kepada rakyat selaras dengan dasar pentadbiran beliau iaitu "1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan".

Pelan Hala Tuju Program Transformasi Kerajaan (GTP) itu merupakan langkah penting dalam perjalanan negara untuk mencapai aspirasi Wawasan 2020 bagi mencapai status negara maju menjelang tahun 2020.

Para pembahas juga digalakkan membahaskan mengenai intipati Bajet 2011 yang dibentangkan Najib di Parlimen, Jumaat lepas, katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur, hari ini.

"Bagi saya apa yang boleh dijadikan sorotan oleh perwakilan ialah mengenai isu perpaduan dan masa depan orang Melayu dalam konteks negara yang berbilang kaum.

"Selain itu, boleh juga dibincangkan mengenai persiapan Umno dan BN dalam kita nak berhadapan dengan Pilihan Raya Kecil (Galas, Kelantan dan Batu Sapi, Sabah) dan Pilihan Raya Umum ke-13 nanti," katanya.

Mengulas saranan Perdana Menteri semalam bahawa perlunya satu model baru politik dilakukan, Ahmad berkata ia juga merupakan isu yang menarik untuk dibincangkan dalam perhimpunan kali ini.

"Model Baru Politik itu misalnya dulu banyak menggunakan media tradisional (seperti surat khabar), sekarang kita mempunyai media baru seperti Facebook, blog dan twitter untuk kita menerangkan dasar kerajaan dan parti kepada rakyat," katanya.

Dalam pada itu, beliau menggesa para perwakilan supaya lebih banyak memberikan cadangan yang positif yang menjurus ke arah pembinaan negara dan bangsa pada perhimpunan kali ini.

Sementara itu, Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Shahidan Kasim yang turut hadir pada sidang akhbar itu berkata para perwakilan perlu berbahas secara serius bagi membolehkan matlamat perhimpunan agung itu tercapai.

"Umno ini harus kita terus bina kekuatannya dan kalau nak bagi teguran, mestilah ianya membina bukan dalam bentuk yang akan memalukan pemimpin," katanya.

Persidangan Agung Umno akan bermula malam Selasa ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dengan perhimpunan agung pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Seri Muhyiddin Yassin, yang juga Timbalan Presiden Umno, sementara Perhimpunan Umno pula akan bermula pada Khamis ini akan dirasmikan oleh Najib, yang merupakan Presiden parti.

Buat pertama kali sebuah forum antarabangsa diadakan sebelum pelancaran perhimpunan Umno yang bertajuk "The creation of Global Citizen: Media Liberation and New Political Realities".

Ia dijangka dihadiri lebih 400 peserta dari dalam dan luar negara termasuk 63 peserta dari 22 parti politik dari 20 buah negara luar bersama 54 peserta dari Kelab Umno Luar Negara.

--Bernama

Galas: PAS Letak Calon Berkualiti, Calon Disenaraipendek Akan Temui TGNA Terlebih Dahulu


TG Nik Aziz jumpa dulu bakal calon PAS, mungkin diumum awal.

KOTA BARU – Mursyidul Am PAS, TG Nik Abdul Aziz Nik Mat akan bertemu terlebih dahulu dengan mereka yang disenarai pendek untuk dipilih mewakili PAS bertanding pada pilihan raya kecil Galas sebelum salah seorang daripada mereka diisytihar sebagai calon.

Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun berkata ini adalah antara ketetapan yang akan dibuat oleh Menteri Besar Kelantan tersebut.

“Tok Guru (Nik Aziz) akan panggil mana-mana nama calon yang disenarai pendek mungkin untuk menerima amanat daripadanya sebelum seorang daripada mereka diumumkan sebagai calon,” katanya kepada pemberita di kediaman Nik Aziz di Kampung Pulau Melaka di sini hari ini.

Sebelum itu Abdul Fatah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Tuku memberi taklimat kepada YG Nik Aziz berhubung perkembangan terbaru dan strategi parti dalam menghadapi pilihan raya kecil kawasan Dewan Undangan Negeri berkenaan pada 4 November ini.

“Abdul Fatah berkata TG Nik Aziz juga mungkin akan mengumumkan nama calon PAS lebih awal daripada Barisan Nasional.

“Pada mulanya TG Nik Aziz dijangka mengumumkan nama calon pada 22 Oktober ini, tetapi mengikut perkembangan terbaru, ia mungkin diadakan lebih awal.

“Mungkin diadakan serentak pada hari pelancaran jentera pilihan raya PAS pada 19 Oktober ini,” katanya.

Beliau berkata tiada apa yang hendak dirahsiakan oleh PAS mengenai calonnya di samping ia tidak mempunyai masalah dengan pemilihan calon. – BernamaPAS turunkan calon berkualiti di Galas

Dengan hanya tinggal beberapa hari saja lagi hari penamaan calon Pilihan Raya Kecil Dun Galas pada 26 November sementara hari mengundi 4 November suasana sekitar Dun Galas dalam Parlimen Gua Musang semakin sibuk.

Suruhanjaya Pilihan Raya juga memutuskan hari yang sama penamaan calon dan hari mengundi bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi, Sabah.

Kerancakan menjelang pilihan raya di Dun Galas semakin bertambah di mana pemimpin PAS dan Umno/BN semakin kerap mengadakan perbincangan di kalangan parti masing-masing.

Di samping itu, bendera PAS dan Umno/BN sudah berkibar di sana sini, khususnya di tempat strategik – di simpang empat, jalan masuk ke kampung, tempat lapang, berdekatan dewan, tempat orang ramai biasanya berkumpul dan tidak kurang rancaknya berdekatan pasar malam dan pasar harian. Pelbagai petak jualan sekitar Dun Galas, membawa ke Gua Musang, malah hampir sampai ke Merapoh sudah kelihatan banyak yang ditandai, malah ada yang sudah didirikan.

Dengan pengalaman panjangnya menghadapi pilihan raya umum dan kecil sejak lebih 40 tahun, PAS sudah menduga, seperti kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad bahawa dalam mana-mana pilihan raya juga sama, Umno/BN hanya ada satu modul iaitu menggunakan sumber kewangan dan menabur pelbagai janji, termasuk janji membina satu jambatan baru di Manek Urai.

Jambatan dua lorong dianggarkan bernilai RM7 hingga RM10 juta itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam kempen pilihan raya kecil tersebut, bagi menggantikan satu jambatan merentasi Sungai sedia ada di kawasan itu.

"Kita akan dedahkan balik janji-janji ini di Galas," kata Idris lagi kepada Malaysiakini.

Bagaimanapun kini Umno/BN sudah mula menimbulkan masalah air bersih di Kelantan, termasuk di Gua Musang dan ini nampaknya antara permulaan siri ‘serangan’nya terhadap pemerintahan PAS Kelantan. Tentu saja PAS akan menjawab isu ini dalam kempennya nanti.

Rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat – PKR dan DAP dijangka akan datang membantu sepenuhnya seperti dalam mana-mana pilihan raya. Sudah tentu DAP dan PKR akan menumpukan perhatian kepada pengundi Cina di Dun tersebut. Malah undi Orang Asli juga akan menjadi perhatian dan kedua-dua pihak akan berusaha menarik mereka.

Kita yakin dengan pengalaman PAS yang panjang dan telah terbukti selama ini hingga mampu memerintah Kelantan lebih 20 tahun, PAS akan mengatur kempennya berdasarkan pengalaman ini. Sekali lagi kita akan melihat kemampuan PAS Kelantan, dibantu oleh PAS negeri-negeri dan pendukung PKR, DAP membuktikan kemampuannya untuk mempertahankan Galas. Dewan Muslimat pula akan mengerahkan Briged Muslimatnya yang baru ditubuh untuk membantu kempen tersebut. Sementara Dewan Ulama, Pemuda, Muslimat, malah Dewan Himppunan Penyokong PAS juga akan turun padang berhabis-habisan untuk kempen tersebut.

Dalam Pilihan Raya Umum Dun Galas pada 2008 dulu, Chek Hashim Sulaima telah menang majoriti 646 mengalahkan calon BN Mohamad Saufi Deraman, sementara dalam Pilihan Raya umum 2004, calon BN, Mohd Saufi Deraman mengalahkan calon PAS Chek Hashim Sulaima juga dengan majoriti 1,729.

Perlu diingat dalam PRU ke-12 dulu, Tengku Razaleigh kalah 316 undi di Dun Galas, walaupun beliau menang di Dun lain dalam parlimen tersebut.

Dun ini mempunyai pengundi 65.4 peratus Melayu, 22.3 (Cina), 1.8 (India), sementara lain-lain 10.5 peratus. PAS tentu tidak sukar untuk menawan pengundi Cina memandangkan sokongan yang diberi oleh mereka dalam banyak pilihan raya sejak PRU 12 dulu. Namun PAS tentunya bekerja lebih keras lagi untuk menawan pengundi India dan Orang Asli.

PAS sedang meneliti calonnya di peringkat akhir di mana dari nama-nama yang tersenarai pendek, PAS mempunyai tokoh berkaliber baik dari kalangan berlatarbelakangkan ilmu agama dan professional. Ini kelebihan PAS selama ini yang tidak sukar mencari calon berkaliber yang mampu memenuhi cita rasa rakyat.

PAS memiliki kalangan ulama, professional dan amilin yang berwibawa, yang terbukti selama ini berdasarkan gerak kerja mereka, perbahasan mereka yang bermutu di parlimen dan di Dun-Dun.

Lebih dari itu para tokoh PAS setakat ini bersih dari pelbagai amalan buruk seperti rasuah, penyelwengan, penipuan dan sebagainya. Rekod mereka selama ini telah membuktikan selama ini.

Adalah difahamkan, PAS negeri dan kawasan seluruh negara sedang membuat persiapan terakhir untuk menghimpunkan seluruh tenaganya bagi membantu kempen PAS di Galas, malah di Batu Sapi juga – bersama rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

Oleh kerana hari penamaan calon dan hari mengundi yang sama di Galas dan Batu Sapi, tentunya pemimpin Pakatan Rakyat terbahagi dua untuk berada di hari pengumuman calon di dua tempat itu. -Hrkh

Dr Asri : PAS Banyak Berubah Agar Kekal Relevan Banding Umno


“Umno tidak boleh jadi (parti membawa sentimen) perkauman, sebaliknya Umno perlu lebih matang dalam membuat keputusan. Jangan membuat perkara yang boleh membahayakan diri sendiri,” katanya...Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin muncul pada forum anjuran Umno malam tadi sambil berkata, PAS seolah-olah memperlihatkan ia banyak berubah berbanding dengan parti dominan Barisan Nasional (BN) itu sepanjang dua dekad yang lalu.

Kata beliau (gambar) perubahan mengikut peredaran masa itu dapat dilihat dengan ketara khususnya sejak selepas pilihan raya umum ke-12.

Sehubungan itu menurut beliau, Umno yang ada sekarang dilihat tidak lagi menjaga dan mengangkat hal-hal berkaitan agama Islam.

Malah kata beliau, Umno tidak boleh jadi parti yang membawa sentimen perkauman, sebaliknya perlu menjadi lebih matang dalam membuat keputusan.

“Umno tidak boleh jadi (parti membawa sentimen) perkauman, sebaliknya Umno perlu lebih matang dalam membuat keputusan. Jangan membuat perkara yang boleh membahayakan diri sendiri,” katanya.

“Kalau dulu Umno boleh dikatakan mendahului dalam banyak perkara termasuk dalam hal-hal agama.

“Tetapi sejak kebelakangan ini selepas pilihan raya umum ke-12, saya lihat isu yang dibawa Umno gagal mengangkat Umno di peringkat global.

“Isu yang dibawa Umno hanya setempat, saya tidak tahu macam mana Umno menyusun ulama-ulama mereka,” katanya.

Sebagai contoh kata beliau, dalam isu bukan Islam masuk masjid, doa untuk bukan Islam dalam khutbah dan juga isu wang ihsan, ia tidak menunjukkan identiti Umno yang sebenarnya.

“Saya dukacita dengan apa yang berlaku dalam isu-isu tersebut, apabila pemimpin-pemimpin Umno (kata) tidak boleh sedangkan banyak bukti mengatakan sebaliknya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada forum Kursus Kepimpinan Kelab Umno Luar Negara di bawah tajuk “Menjana Modal Insan Ulul-Albab di Peringkat Global” di sini malam malam tadi.

Beberapa jam sebelum pandangan Asri itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengusulkan kemungkinan diwujudkan Model Politik Baru bagi memastikan kelangsungan Umno sebagai parti yang menerajui pemerintahan negara.

“Bukan sahaja kita perlu Model Ekonomi Baru, kita mungkin perlu Model Politik Baru,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Kelab Umno Pesara Kakitangan Kerajaan di Seri Perdana.

Najib, yang juga Presiden Umno berkata strategi seperti “politik pembangunan” tidak lagi berkesan jika digunakan sekarang.

“Saya kira mengapa orang menolak parti-parti yang banyak berjasa dahulu kerana parti itu tidak berubah. Parti itu dilihat sebagai kaku dan tidak dinamik. Mereka tidak berubah mengikut masa.

“Tetapi sebaliknya kalau kita berubah dan kita dilihat sebagai parti yang dinamik dan segar, Insya-Allah sokongan rakyat pada kita akan berterusan pada masa-masa akan datang,” katanya.

Asri juga menegaskan PAS yang dulu begitu menitikberatkan soal agama sudah berubah mengikut peredaran zaman, tetapi Umno dilihat kembali ke masa lalu.

“Kita lihat sekarang PAS sudah berubah dan banyak melakukan kelonggaran dalam beberapa isu tapi nampaknya Umno menjadi seperti PAS semasa tahun 80-an dulu.

“Umno tidak boleh jadi perkauman, sebaliknya Umno perlu lebih matang dalam membuat keputusan. Jangan membuat perkara yang boleh membahayakan diri sendiri,” kata beliau yang pernah disebut-sebut akan menyertai Umno tetapi telah menegaskan tidak akan menjadi ahli mana-mana parti buat masa sekarang.

Asri juga mendakwa sikap pemimpin Umno yang ada sekarang merupakan punca rakyat terutamanya orang Melayu sudah bosan dan tidak lagi menyokong parti Melayu itu.

Beliau berkata pemimpin Umno dilihat lebih menjaga kepentingan peribadi masing-masing sehingga mengabaikan tanggungjawab terhadap rakyat.

“Apa yang berlaku sekarang kita lihat Umno sudah mula hilang sokongan kerana sikap peribadi pemimpin-pemimpin mereka iaitu sikap sombong dan cara pengurusan negara yang menyebabkan rakyat mula tolak Umno.

“Rakyat terutamanya orang Melayu tidak membenci Umno atau formula yang digunakan Umno selama memajukan negara ini tetapi adalah kerana sikap pemimpin mereka.

“Umno perlu betulkan semua ini, jika tidak mereka akan kehilangan sokongan orang bukan Melayu dan juga orang Melayu,” katanya

Dalam ucapannya itu, Asri juga menegaskan parti-parti politik di negara ini perlu melahirkan lebih ramai individu yang berpengetahuan luas ataupun Ulul-Albab.

“Ulul-Albab adalah golongan yang mempunyai pengetahuan yang matang di mana mereka bersedia mendengar dan kemudian pilihan yang terbaik cuma selama ini ia tidak diangkat oleh kepimpinan negara.

“Justeru, parti politik yang bertanggungjawab adalah parti yang menjadikan rakyat sebagai bangsa Ulul-Albab iaitu rakyat yang berpengetahuan.

“Bukan pemimpin yang hanya menyuruh rakyat mengikut telunjuk mereka walaupun apa yang diikut itu sememangnya salah,” katanya.

Kursus selama dua hari itu disertai kira-kira 200 perwakilan pelajar luar negara dan juga pemerhati.

Turut hadir anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Shahidan Kassim yang bertindak sebagai moderator, Mufti Perlis Dr Juanda Jaya dan Timbalan Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara) Ibrahim Ahmad.
Malaysian Insider

Siapa pihak ketiga ganggu KDN: Umno-BN bimbang dakwaan Musa Hassan terbongkar!


Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan yang mengesahkan terdapatnya pihak ketiga yang mengganggu tugas-tugas polis. Siapakah? Dengan samar beliau mendedahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN). Namun, tiada sebarang tindakan dilakukan kerajaan. Musa yang masih berjawatan KPN membangkitkan perkara itu. Ada mesej tersirat yang patut rakyat persoal, tanya dan bongkar. Ia kes serius kerana melibatkan soal keselamatan negara. Ikuti pendapat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu dalam memperkatakan isu ini dari sudut yang lebih lantang dan terbuka. Butirannya bersama Pengarang, TARMIZI MOHD JAM dan wartawan ANIS NAZRI serta SAADON AKSAH (English Section) yang menerjah ke rumahnya di Shah Alam baru-baru ini.

Baru-baru ini, bekas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan telah mendedahkan kewujudan 'pihak ketiga' dalam Polis Di Raja Malaysia (PDRM) sehingga dikatakan mengganggu urusan polis bekerja. Apa reaksi saudara?


MOHAMAD SABU: Kita dah cakap lama, iaitu pihak polis ini bertindak tidak bebas dalam menyiasat satu-satu kes, terutama yang bersangkut-paut dengan jenayah. Jenayah perdagangan dan jenayah 'criminal'. Kita tengok contoh dari awal dulu, kes BMF dengan beberapa orang didakwa di Hong Kong, tapi tak ada seorang pun dari kes itu didakwa di Malaysia. Sedangkan kes itu kes Malaysia, sebab Bank Bumiputera 'direct' bawah Perdana Menteri. Sama juga macam Petronas. So... kita yakin polis kita tidak boleh pergi jauh dalam menyiasat satu hal yang bersangkut-paut dengan orang ketiga. Kenyataan Tan Sri Musa Hassan itu sudah terang lagi bersuluh sebab kenyataan dia itu kenyataan semasa dia masih KPN, bukan ketika dia sudah bersara. Dan dia kata, lebih kurang la... "polis tak dapat jalankan tugas dengan sempurna kerana ada pihak ketiga..." Yang lebih teruk lagi dia kata, "kami bukan orang upahan..." Upahan di sini sudah tentulah bukan bermaksud gaji dan elaun. Daripada pendedahan itu, bagi saya ia satu perkara yang besar, yang rakyat kena tuntut untuk tahu bahawa soal jenayah begitu terancam. Dalam kata lain, polis gagal menjalankan tugas kerana gangguan pihak ketiga.

Boleh dijelaskan sedikit kes-kes yang macam mana dikatakan polis gagal bertindak?

Saya ada sebut sedikit dalam tulisan baru ini, contoh-contoh yang kita boleh tengok. Kes pembunuhan Mustakizah Jaffar, kita tak tahu. Kita dengar macam-macam. Tapi polis tak dapat siasat dan dakwa sampai hari ini pembunuhan kes itu. Kemudian katanya, kes pembunuhan anak bekas Menteri Kerja Raya yang melibatkan pembunuhan seorang artis. Kita pun tak tahu hujung pangkal. Lebih jelas lebih terang lagi kes Altantuya Shariibuu. Kalau polis lah, bukan kalau lagi...memang polis yang bunuh Altantuya seperti yang didedahkan di mahkamah. Sudah tentulah polis tidak bertindak sendirian, mesti atas arahan pihak atasan. Termasuk menghilangkan dokumen keluar masuk Altantuya dan sebagainya. Apa yang kita lihat, Malaysia ini dah ditadbir oleh sekumpulan mafia yang menguasai polis.

Apakah ada kecenderungan seteruk itu?

Saya dah sebut dalam ucapan saya berkali-kali. Kita bimbang Malaysia jadi macam negara-negara Amerika Latin, yang dikuasai tauke-tauke dadah. Dalam hal kehakiman, kepolisian, dan sekarang ini kita lihat perkara itu jelas dengan pengakuan Musa Hassan sebab dia cakap itu ketika dia masih lagi KPN.

Malaysia terkenal dengan judi. Adakah tauke-tauke judi boleh menguasai polis?

Judi memang tersohor di Malaysia. Judi berlesen dengan judi haram. Judi haram ini, empat lima kali ganda beroperasi dari jumlah wang yang teredar dalam judi berlesen ini RM5 bilion. Bererti judi tidak berlesen boleh pergi sampai RM 20 bilion. Adakah wang ini... tauke-tauke menguasai polis di Malaysia? Pernah Timbalan Kementerian Dalam Negeri berperang, bertikam lidah dengan polis, Johari Baharom (Dato' Johari Baharom). Di antaranya, masalah penangkapan dan penahanan tauke-tauke dadah yang besar.Jadi kita tengok di sini betapa seriusnya keadaan keselamatan negara kita. Tambahan pula bila kita lihat kes Sosilawati menjadi gempar.

Apa persepsi saudara dalam kes pembunuhan kejam Sosilawati ini dengan pihak polis?

Pertama kedudukan beliau sebagai seorang jutawan, punya kenalan yang banyak dan sebagainya, jadi heboh. Tapi, pembunuhan sebelum itu terlalu banyak. Melibatkan banyak orang yang hilang. Ditenggelamkan begitu sahaja terutamanya kalau melibatkan gadis gro, penyanyi kelab malam. Setengah orang kita pula, bila ada gadis GRO mati... "alah padan la dengan dia..." Bukan tugas kita ambil nyawa sesiapa walaupun dia pelacur. Yang boleh ambil nyawa ini hanya mahkamah melalui perbicaraan. Kalau dia sesiapapun, pelacur, GRO pun tak boleh kita hanya tengok mayat ini terdampar. So, kita nampak sindiket jenayah ini telah bermaharajalela dan menguasai polis. Dan ini yang kita nampak. Bila kes Sosilawati ini, lagi terdedah kononnya ada tawaran RM1 juta yang mengaku polis. Adakah polis sungguh? Atau siapa?

Jadi, apa syor saudara terhadap kenyataan serius Musa Hassan yang dakwa ada gangguan pihak ketiga tadi?
Pengakuan Musa, bagi saya kena ada satu siasatan suruhanjaya. Siasat dan dedah untuk membetulkan kembali kepolisian di Malaysia sebab sistem kehakiman pun kita tahu begitu teruk. Polis pun teruk, sedangkan polis lah tempat cari bukti. Tidak boleh kenyataan Musa itu ditenggelamkan dengan isu Sosilawati.

Dulu pembangkang persoal Musa?

Soal latar belakang Musa, kita suka atau tidak itu soal lain. Tapi dia itu sebagai KPN, bukan bersara lagi masa buat kenyataan. satu kenyataan yang ada pihak ketiga hingga ganggu urusan polis. Itu serius. Saya harap kita ini, khususnya Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dapat beri peranan yang cukup hebat dalam sidang akan datang untuk bertanya dan membongkar segala bentuk penyelewengan.

Adakah saudara akan berjumpa Musa?

Pada saya, kita seru Musa jangan berhenti setakat tarikh pencen kalau dia cintakan negara. Kalau musa cintakan negara, sayangkan agama dan bangsa, dia kena berani ke hadapan. Kalau tak ada ruang sesuai untuk bersuara, pilihlah mana-mana NGO atau parti dalam parti politik untuk terus menyuarakan rasa tidak puas hatinya.

Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan ada sebut kalau balai polis depan pejabat suspek utama kes Sosilawati pun tidak boleh nak hidu jenayah itu, apatah lagi Majlis Peguam. Tapi bukan itu soalnya. Soalnya adakah kemungkinan Polis Banting menjadi pelindung atau ada unsur sogokan dalam kes tersebut?

Kita boleh kata begitu. Banyak kes berlaku depan balai polis. Buat kad pengenalan palsu, jumpa depan Balai Polis Brickfields. Kita nampak ada keraguan yang munasabah terhadap polis Malaysia dalam banyak hal. Banyak perkara yang tak kena. Sebab itu saya kata dakwa kes Sosilawati itu wajib. Tapi perlu satu suruhanjaya sebab ia terlalu parah kerana bersangkut-paut dengan soal keselamatan negara yang kita tidak boleh tolak-ansur. Banyak lagilah termasuk kes siasatan lain yang kadangkala hilang di tengah jalan.

Bukan kerja Majlis Peguam nak siasat ahlinya buat jenayah atau tidak. Tapi ada cuba buruk-burukkan badan itu...

Itu ramai yang tidak faham. Ia untuk mengawal akhlak atau profesion ahlinya. Begitu juga kita nampak seolah-olah kecenderungan pemerintah nak tolak isu ni kepada perkauman. Tidak kena langsung. Bagi kita jenayah itu jenayah. Pembunuhan Altantuya bukan perkauman, pembunuhan Mustakizah bukan perkauman, rogol dan bunuh Nurin bukan perkauman. Ini jenayah. Jangan cuba bawa jadi isu perkauman. Jika bawa ke situ, kita tidak akan fokus.

Tapi isu perkuaman sudah diarak Pekida dengan demonstrasi, sepanduk untuk tunjukkan Majlis Peguam dikuasai India, kes ini kes India. Apakah motif di sebalik itu?

Semua hal cuba dibawa kepada isu perkauman termasuk isu khutbah di Pulau Pinang yang mendoakan Ketua Menteri, Lim Guan Eng terbuka hati untuk memeluk Islam. Semua dibawa ke arah itu. Kita nampak demo semua itu macam ada tangan di belakang. Sebab inilah senjata yang Umno ada untuk pulihkan kedudukan mereka. Kita nampak memang kalau penjenayah di kalangan India, kita tak boleh kata orang India bunuh orang Melayu. Kita ada Mokhtar Komando, kita ada banyak jenayah dilakukan oleh pelbagai kaum. Adakah... bila kita ambil contoh Altantunya, Polis bunuh dia. Kita nak letak apa tu? Melayu anti-Mongolia? (Ketawa). Jenayah itu jenayah. Kita kutuk la siapa yang nak bawa isu jenayah kepada perkauman. Tiada kena-mengena, bahkan timbul isu orang India hilang, cuma mereka orang biasa jadi tak ada la jadi tumpuan. Tapi takkan sampai kena orang tertinggi, baru polis nak bertindak.

Dengan kenyataan Musa Hassan itu menguatkan seolah-olah wujud sogokan atau unsur rasuah dalam PDRM. Bagaimana pula saudara melihat kadar rasuah di negara ini?

Rasuah jika dibanding dengan sekeliling tak teruk berbanding Indonesia. Tapi kalau dengan Singapura, New Zealand, Australia, Korea, Jepun dan Hong Kong... Hong Kong dulu boleh banding. Tapi lepas mereka buat IPCMC, indeks rasuah dia begitu menurun hingga Hong Kong lahir sebagai negara yang cukup maju. Kita buat juga, tapi tak jalan sebab pihak ketiga. Sebab itu kita kata Musa Hassan kena dedahkan walaupun nyawa melayang. Dia nak takut apa, dia pun dah tua... Ini soal halangan. Kalau itu pun dia gaduh dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN). KDN itu org politik lah...

Kalau kita boleh tafsirkan pihak ketiga itu...siapa agaknya pihak ketiga itu?

Pertama sekali orang politik pemerintah yang berkait dengan kenaikan pangkat mereka. Kedua, tauke-tauke yang biayai mereka yang boleh pengaruhi mereka. 'Tycoon' ini memang kuasai undang-undang. Mafia ini yang kuasai. Kalau Malaysia hendak ke tahap yang lebih baik, kena banteras itu (rasuah).

Secara jelas, Musa Hassan sebut pihak ketiga itu KDN. Adakah Hishamuddin (Dato' Hishamudian Tun Hussien) orangnya?

Dia tidak tuju kepada Hishamudian, ia sepanjang jalan. Yang jelas KDN. Ia menunjukkan kedudukan keselamatan negara sekarang terlalu kronik. Kes Sosilawati, kata dah selesai. Tiba-tiba esok ada kes baru, tak selesai lagi. Kemudian pergi ke Peguam Negara bila selesai, tiba-tiba tak selesai lagi. Banyak lagi yang kena ditimbulkan.

Muzakarah UMNO dan PAS : Zambry tidak hadir.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain sedang memberikan pandangannya. Berbaju kuning, Dato Thasleem penganjur program

IPOH, 17 Okt.:- Saya menegaskan bahawa tindakan saya menganjurkan program kita pada hari ini tidak ada kena mengena dengan mana-mana parti politik seperti dituduh oleh beberapa pihak. Tetapi saya menganjurkan muzakarah ini atas tanggungjawab sebagai seorang muslim dan anak Perak.. Demikian kenyataan Dato Thasleem Mohamed bin Ibrahim Al Haj sebagai penganjur Muzakarah Bersama Umno dan PAS (Pecah Amanah Pengundi) yang diadakan disebuah hotel di sini hari ini.

Muzakarah tersebut diadakan oleh Dato Thasleem itu dihadiri oleh Menteri Besar Perak yang telah disingkirkan , Dato. Seri Muhamaad Nizar Jamaluddin, Speker PR Perak, V. Sivakumar, ADUN PR, Khalil Idham Lim/Titi Serong, Muhd Zainuddin/Lubok Merbau, dan Anuar Sudin/Changkat Jong. Hadir sama Pesuruhjaya PAS Perak, Ust. Abu Bakar Hussain dan Timbalannya Dr. Khairuddin Dato Abdul malik.

Sekitar 15 orang rakan media yang datang dan selain itu peserta muzakarah lain ialah dari para NGo dan wakil-wakil parti politik .

Dato Thasleem juga menyatakan dalam ucapan alu-aluan itu ialah mengenai usahanya menghubungi semua pihak antaranya PM Malaysia, Timbalannya, MB Perak, Dr. Zambry, Mufti Perak, Dr. Harun Din dan semua parti politik seperti MCA, MCA, PPP dan beliau menunjukkan longgokan salinan surat yang telah dikirim.

Mengenai surat kepada Dr. Zambry beliau telah menghantar surat pertama sejak bulan September namun hanya mendapat jawapan pada 15 Oktber yang lepas dengan faks menyatakan tidak dapat hadir.

"Tetapi takkan tidak ada wakil dan penasihat agama yang boleh mewakili beliau pada hari ini" jelasnya dalam nada kesal.
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM

Ubah Suai Sri Perdana RM65 Juta

KUALA LUMPUR : Kediaman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Isteri Datin Seri Rosmah Mansor akan diubah suai dengan belanja RM65 juta.

Menurut Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong, kerja-kerja pengubah suaian akan bermula tahun depan dan selesai pada tahun berikutnya.

Sri Perdana di Putrajaya mula di bina pada tahun 1997 dengan kos RM24 juta dan siap dua tahun kemudiannya.

Bangunan ini diubah suai buat kali pertama pada tahun 2005 yang menelan belanja hampir RM6 juta.

Keperluan untuk sekali lagi melakukan pengubah suaian kepada Sri Perdana dengan kos RM65 juta dipertikaikan, khususnya apabila rakyat dinasihatkan supaya berbelanja secara berhemah.

Pengubahsuaian Seri Perdana dengan peruntukan yang begitu tinggi dianggap satu lagi anggap satu lagi pembaziran dana rakyat.

Mengulas isu yang sama Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, apabila masuk sahaja Perdana Menteri baru semua nak ubah mengikut citarasa masing masing. Ini pembaziran dengan RM65 juta untuk ubah suai Sri Perdana ini satu tindakan yang tidak bertanggungjawab kerana negara amat memerlukan kewangan itu untuk membangunkan modal insan dan sebagainya.

"Duit itu boleh digunakan dengan cara yang lebih bermakna. Kita lihat bajet itu pun tetap juga merupakan satu bajet defisit ini bererti perbelanjaan seperti itu sebenarnya boleh dikurangkan untuk mengurangkan defesit.

"Inilah keutamaan pemimpin Umno-BN untuk kepentingan mereka sendiri, keselesaan sendiri ikut citarasa masing masing tanpa memikirkan rakyat jelata yang menghadapi kesusahan untuk mebiayai kehidupan seharian.

"Ramai yang tidak berkerja dan hutang piutang. Tetapi RM65 juta digunakan untuk ubahsuai Sri Perdana ini tindakan yang tidak wajar sama sekali,"katanya.

tvs

Penyokong PERKASA menghina SULTAN KELANTAN

Akibat penarikan pangkat DATUK ke atas Ibrahim Ali selaku presiden PERKASA.namun sultan kelantan telah di hina dan di caci.,,MUHD TAJUL ARIFFIN siapakah kamu?

Mereka yg menentang Perkasa bermakna menentang perjuangan mempertahankan hak-hak istimewa melayu di Malaysia!tidak kiralah samada mereka org melayu,cina,India dan lain-lain ASAL MENENTANG PERKASA bermakna mereka tidak bersetuju dgn hak-hak istimewa bangsa melayu,bahasa melayu&raja-raja melayu di negara ini.AWAS!
TERMASUK JUGA SULTAN KE...LANTAN YANG HARAM!

bukti nyata : http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=477495923409&id=157473048409&notif_t=like

Seorang penyokong PERKASA sedang menghina SULTAN KELANTAN dalam laman fb PERKASA.

bukti nyata : http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=477444073409&id=157473048409

Roadshow Terbaru Ceramah UMNO Selamatkan Selangor dihadiri Puluhan Ribu

Lokasi Padang Subang Perdana.

RoadShow Gelombang Selamatkan Selangor .

Datuk Satim Diman
Lokman Adam
Mohd Ezam
Ketua Wira Perkasa.
Datok Mat Bushro

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Ceramah ini membuktikan UMNO perlu di selamatkan... Walaupun di sebut VVIP sebagai para Pahlawan umno...yang hadir pada malam itu namun., kehadiran penonton membuktikan umNO masih sakit......dan perlu di selamatkan ............Walaupun bajet Najib di sifat kan gerombolan amat 'kenyangkan tembolok'......namun masih tidak di percayai sebahagian warga Subang.

Kehadiran para gerombolan dengan jentera berpasukan bukan lah penduduk Subang secara sahnya.

Jangkaan kehadiran 150 orang termasuk yang menyorok di celah-celah pokok, dan di depan pentas lori ..

Sumber: Tranungkite

Ali Rustam lagi Sayangkan Rumah Anak Haram dari Surau

RUMAH ANAK HARAM LAGI PENTING BERBANDING SURAU ZAMAN UMNO/BN DI MELAKA

1Malaysia dah tahu Melaka merupakan kerajaan pertama di negara ini yang membina rumah remaja perempuan yang berzina yang mengandung anak haram. Sekolah yang diberi nama Sekolah Harapan di Jasin Melaka khabarnya mendapat sambutan hangat. Sekolah itu mendapat bantuan penuh kerajaan Umno/BN dan menjadi kebangaan Datuk Seri Muhd. Ali Rustam walaupun mendapat bantahan dan kritikan.

Kononnya hendak memberi peluang kedua dan mengelakkan pembuangan anak hasil zina yang makin berluasa di Melaka. Sekolah berkenaan mendapat layanan kelas pertama dari Ali Rustam dengan bangunan dua tingkat yang tersergam lengkap dengan pengawal, guru dan peralatan yang lengkap.

Ketika penzina diberi layanan kelas pertama oleh kerajaan Umno/BN di Melaka, mereka bertindak sebaliknya terhadap surau dan Pasti yang menjadi tempat manusia sujud, menuntut ilmu serta berperanan mendidik anak-anak yang masih kecil menjadi generasi Rabbani dan bertaqwa.

Tindakan rakus itu terbukti dengan disulami politik dendam kesumat dan perasaan gusar dengan kebangkitan rakyat di Melaka. Tindakan membina jalan yang asalnya lurus diganti dengan jalan yang bengkang bengkok merentasi bangunan Pasti Jaya Insan dan Surau di Bukit Katil merupakan satu tindakan yang memang disengajakan. Walhal di sebelah surau dan Pasti berkenaan masih ada tanah yang kosong yang jauh lebih sesuai.

Inilah sikap hipokrit dan talam dua muka yang saya cukup yakin didalangi oleh kerajaan Umno/BN di Melaka. Semua ini mudah difahami kerana siapa lagi Adun di tempat berkenaan kalau bukan Ali Rustam sendiri.

Ali Rustam lebih mengutamakan dan berbangga dengan projek hiburan seperti perkampungan artis yang kini terbengkalai daripada menyuburkan kesedaran dan pembinaan akhlak rakyat di Melaka. Ini merupakan tindakan yang cukup terdesak apabila Umno/BN menyedari bahawa kedudukan mereka cukup getir menjelang PRU akan datang. Saya cukup yakin tindakan Umno/BN bukan sahaja akan memakan diri mereka sendiri tetapi ia akan meningkatkan sokongan dan simpati rakyat untuk memastikan Umno/BN berkubur dalam PRU akan datang.
Muslimat yang turut menyatakan bantahan
Sebahagian rakyat berbilang kaum yang hadir menyuarakan protes

Wajah Pemuda Yang Menikam Sosilawati Dan Tiga Yang Lain

Inilah remaja yang didakwa menikam sehingga mati kesemua mangsa dalam kes pembunuhan Sosilawati. Sekilas pandang, wajahnya tidaklah seganas perbuatan kejam yang dikatakan telah dilakukannya. Salah siapa dan apakah faktor yang menyebabkannya hilang pertimbangan sehingga sanggup menjadi pembunuh kejam?


Dua pekerja ladang, K.Sarawanan (kiri) dan U.Suresh dipenjara tujuh tahun selepas mengaku bersalah atas tuduhan melupuskan bukti kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya di Mahkamah Majistret, Telok Datok, Banting di sini hari ini.


Kenderaan yang digunakan untuk mengangkut abu mayat keempat-empat mangsa.


Kesemua suspek yang didakwa terlibat dalam kes pembunuhan Sosilawati dan 3 yang lain.


Petikan berita berkaitan:
[HM] ...Sarawanan didakwa menghilangkan bukti yang menjadi satu kesalahan serius dengan sengaja membakar mayat keempat-empat mangsa dengan niat untuk mengelakkan N Pathmanabhan, T Thilaiyalagan, R Matan dan R Kathavarayan daripada seksaan undang-undang.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di Lot 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat, Banting, pada jam 9.45 malam hingga jam 12 tengah malam, 30 Ogos lalu.

Berdasarkan fakta kes, Sarawanan didakwa melihat keempat-empat mangsa dibunuh Thilaiyalagan. Dia diarahkan Thilaiyalagan dan Matan untuk mengambil petrol dan diesel yang diletakkan di hadapan sebuah rumah pekerja ladang.

Tertuduh kemudian membawa dua tong putih dan menyerahkan kepada Thilaiyalagan dan Matan sebelum ketiga-tiga mereka mengangkat mayat semua mangsa untuk diletakkan di atas longgokan kayu yang sudah disusun.

Ketiga-tiga mereka juga menyusun kayu di atas keempat-empat mangsa sebelum mencurahkan minyak. Tertuduh bersama Matan membakar semua mayat itu.

Suresh pula didakwa menghilangkan bukti berkaitan kesalahan tertuduh utama dengan sengaja membuang abu mayat keempat-empat mangsa ke dalam Sungai Panchau, Jalan Morib, Banting, pada masa dan tarikh sama, juga bagi mengelakkan Pathmanabhan, Thilaiyalagan, Matan, dan Kathavarayan daripada seksaan undang-undang.

Sumber gambar: Berita Harian/H Metro
duniacacabarba

Konvensyen Umno; Tiada Ubat Mujarab

http://buletinonline.net/images/stories/berita35/hanafiahmat.JPGKEMAMAN – Walaupun media perdana memutarkan pelbagai kenyataan publisiti yang cuba meyakinkan rakyat bahawa Umno Terengganu telah pulih, namun keadaan sebenarnya tidak.

Penganjuran konvensyen Umno Terengganu tidak akan memulihkan perbalahan dikalangan pemimpin Umno kerana perjuangan Umno bukan kerana Islam.

Penolong Setiausaha PAS Terengganu, Haji Hanifiah Mat menyifatkan putaran media perdana tidak akan dapat menutup cerita perbalahan yang sudah berakar umbi dan menjadi buah mulut rakyat.

“Pemuda Umno sebelum ini pernah menganjurkan konvensyen, pertemuan demi pertemuan yang dilaksanakan untuk cuba mendamaikan dua kem Umno yang berbalah, semua tidak berjaya,”katanya ketika dihubungi Buletinonline.

Menurutnya tidak ada ubat yang mujarab bagi untuk mengubati hati-hati pemimpin Umno ‘yang sakit’ kecuali kebali kepada ajaran Islam yang sebenar.

Sebaliknya, kata beliau, Dato’ Seri Hishamuddin Hussein selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, tidak percaya dengan perkara tersebut.

”Hisham hanya percaya Umno adalah segala-galanya, sebab itu beliau berkata hanya Umno yang akan menentukan ‘hidup mati’ orang Melayu,”ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam mengulas kenyataan Hishamuddin yang berkata dalam Konvensyen Umno semalam yang dipetik;

"Inilah harapan dan realiti saya kerana UMNO dilahirkan untuk perjuangan Melayu. Hari ini saya merayu, berpecahnya UMNO maka berkecailah Melayu, mati UMNO maka berkuburlah Melayu. Berjanjilah, kita akan berjuang bagi menyahut seruan bangsa dan agama”.

Oleh itu, beliau menyeru supaya ahli-ahli Umno kembali ke pangkal jalan dengan mengambil Islam sebagai penylesai segala masalah.

”Mesti di buang.dasar perjuangan kebangsaan yang mementingkan periuk nasi, yang mengenepikan erti persaudaraan Islam yang tulin,

”selagi Umno menolak Islam, tunggulah saat kejatuhan dan kehancurannya”jelas Haji Hanafiah yang juga Pengerusi MTD Dun Chukai.

Justeru, katanya, rakyat di merata pelusok, di kedai-kedai, pejabat-pejabat, kampong dan bandar sudah tidak sabaya umum ke-13, untuk menukarkan kerajaan Umno dan Barisan Nasional kepada kerajaan Pakatan Rakyat. -BO

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .