Ikuti Blog ini

Terkini : Keputusan Tidak Rasmi PRK Merlimau Dan Kerdau


KUALA LUMPUR, 6 Mac — Keputusan tidak rasmi menunjukkan Barisan Nasional (BN) mengekalkan kedua-dua kerusi DUN Kerdau dan Merlimau dengan majoriti besar berbanding tiga tahun yang lalu.

Di Kerdau, BN dipercayai memperoleh majoriti 3,148 undi manakala di Merlimau pula merekodkan kelebihan 3,607 undi.

Pada 8 Mac 2008 BN menang dengan kelebihan 1,615 undi di Kerdau dan 2,154 undi di Merlimau.

Tidak rasmi: BN menang di DUN Merlimau dengan majoriti 3,623 undi. BN memperolehi 5,962undi, manakala PAS mendapat 2,339 undi. Majoriti itu lebih tinggi berbanding dengan 2,154 undi pada 2008. bagaimanapun, ia masih rendah berbanding dengan majoriti BN sebanyak 5,087 pada 2004.

KERDAU

7.15pm (Kerdau)
BN: 3,777
PAS: 1,776
Majoriti: 2,001

7.12pm (Kerdau)
BN: 3533
PAS: 1643
Majoriti: 1890

7.02pm (Kerdau): 5 Peti undi telah diterima, 18 lagi masih belum diterima

6.35pm (Kerdau): Dua lagi peti undi tiba di pusat penjumlahan. Baki 19 peti undi masih belum tiba.

6.34pm
(Kerdau):
BN: 2,021
PAS: 956
Majoriti: 1,065

6.17pm (Kerdau):
BN: 1,385
PAS: 764
Majoriti: 621

6.17pm (Kerdau):
BN: 731
PAS: 513
Majoriti: 218

6.06pm (Kerdau):
BN: 191
PAS: 114
Majoriti: 77

Melayu mudah dibeli


Melayu 'Sorak', dapat berapa banyak??


Melayu 'Rempit' pulak.... berapa duit??

Ciiittttt!!!
Rupa penyagak. Bikin malu Melayu saja.


[Kredit Foto:Batu Gajah Mari]

Video & Gambar : Kekecohan Pada Hari Mengundi PRK KerdauSedikit ketegangan dilaporkan berlaku di hadapan Sekolah Menengah Kerdau.

Kekecohan berlaku apabila ahli parlimen Kuala Krau, Datuk Ismail Mohd Said tiba di pusat mengundi kira-kira jam 9 pagi tadi.

Keadaan menjadi tidak terkawal apabila kedua-dua penyokong bertindak sedikit agresif sehingga berlaku tolak-menolak dan kata-kata kesat dilemparkan.

Polis kemudiannya bertindak pantas dan ketegangan itu reda 10 minit kemudian.

Keadaan itu menyebabkan lalu lintas menuju ke Sekolah Kebangsaan Kerdau sesak sepanjang 2 kilometer dari kedua-dua arah, iaitu dari Desa Murni dan Kuala Tekal.

Sementara itu, jumlah peratusan keluar mengundi di Kerdau meningkat 75.62 peratus (6,805) sehingga jam 2 petang tadi.

Walaupun kesesakan teruk menghubungkan pusat mengundi di Rumpun Makmur dan Kerdau, ia tidak mematahkan semangat pengundi untuk keluar mengundi. -TVS

Budaya Samseng Dan Politik Sogokan Mewarnai Merlimau-KerdauTidak sesiapa akan terkejut jika Barisan Nasional mengekalkan kerusi DUN Merlimau dan Kerdau pada pilihanraya kecil kali ini. Keputusan dijangka diumumkan pada kira-kira pukul lapan malam nanti.

Namun, dalam mengimbau kempen yang dijalankan oleh Umno di Merlimau dan Kerdau, persoalan yang pasti bermain di ruang fikiran pengundi, ahli politik dan wartawan adalah kenapa Umno masih “bertungkus lumus” menjalankan kempen sebegitu rupa untuk mencari kemenangan mutlak.

Kedua-dua pilihanraya kecil kali ini dicemari dengan budaya samseng. Di Merlimau kereta penyokong yang hadir mendengar ceramah Pakatan Rakyat dipecahkan. Di Kerdau golongan tertentu membaling batu kenderan yang dinaiki Anwar Ibrahim.

Segala perlakuan itu diselang seli dengan kempen Umno yang berpaksi kepada projek-projek mi segera dan ceramah yang menyerang keperibadian pemimpin PR.

Malah ada NGO 1 Malaysia menganjur majlis makan percuma dengan cabutan bertuah yang menawarkan hadiah menarik.

Tentunya tidak ada pihak akan membantah jika Umno, MCA dan MIC menggunakan duit sendiri untuk menabur janji dan membiayai kempen mereka bagi mengekalkan kekuasaan politik.

Namun, hakikat adalah setiap projek yang dijanjikan , (jika dilaksana) mengguna duit rakyat, bukannya duit parti politik yang bertanding.

Namun Umno-BN tidak perlu bimbang atas isu moral ini.

Suruhanjaya Pilihanraya menghalalkan sogokan sedemikian. Justeru terbuka luas lah ruang untuk Umno-BN meneruskan amalan menabur gula-gula politik untuk menang besar pada setiap pilihanraya kecil.

Ramai akan bersetuju bahawa bukan pilihanraya umum yang menjanjikan “kebahagiaan” untuk rakyat di negara ini.

Jika rakyat mahukan kemudahan awam, wang tunai, hak milik tanah, jalan bertar dan sebagainya, maka kuncinya ialah berdoa supaya diadakan pilihanraya kecil di kawasan mereka.

Ini kerana untuk tempoh seminggu atau 10 hari berikutnya, seluruh jentera BN dan media arus perdana akan bertumpu untuk mengisi segala ‘mimpi” dan kehendak pengundi.

Pada pilihanraya kecil Batu Sapi, penduduk diberikan zink baru untuk bumbung rumah sehari sebelum keluar mengundi. Di Tenang, pengundi di berikan sampul surat dengan wang di dalamnya.

Di Hulu Selangor, peneroka Felda (di kawasan itu sahaja) dijanjikan wang RM50,000 setiap orang.

Setiap pilihanraya kecil - dahulu dan sekarang - diwarnai dengan janji-janji dan projek mi segera sogokan Umno-Barisan. Kerdau dan Merlimau tidak terkecuali.

Namun segala sogokan itu tidak dapat menutup mata pengundi kepada rasuah, penyelewengan kuasa yang berlaku, sama ada di Melaka dan Pahan mahupun di Putrajaya.

Segelintir daripada pengundi Merlimau dan Kerdau akan tetap memangkah calon PAS hari ini, kerana mereka mahukan pemerintahan yang adil dan amanah pada setiap masa, bukannya untuk tempoh pilihanraya kecil sahaja.

Mereka sanggup menghantar mesej tegas kepada Umno walaupun tahu, selagi menjadi pembangkang, keupayaan PAS dan Pakatan Rakyat agak terhad.

Demi golongan pengundi inilah, maka Pakatan Rakyat tidak boleh berputus asa untuk membela rakyat, sama ada di Semenanjung, Sabah atau Sarawak.

Perselisihan dalaman harus dibendung, saf dirapatkan dan kekangan sumber diatasi.

Ini amat penting untuk membolehkan Pakatan mendokong suara rakyat yang semakin mual dengan politik sogokan atas nama membela agama, bangsa dan negara pada setiap pilihanraya.

Kerdau: Peratus keluar mengundi atasi rekod 2008

Proses pengundian bermula hari ini bagi pilihan raya kecil kawasan DUN Kerdau di Pahang dan DUN Merlimau di Melaka.

Kedua-dua kawasan yang menyaksikan proses kempen pilihan raya yang suram ini merupakan kubu kuat BN dan para penganalisis membuat bacaan awal bahawa parti itu akan memenangi kedua-dua kerusi.

NONEDi Kerdau, calon PAS Hassanuddin Salim (kiri) berdepan calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad bagi menentukan sokongan dari kalangan masyarakat Melayu yang membentuk hampir 90 peratus daripada 8,999 pengundi berdaftar di sini.

NONEHassanuddin yang tewas dalam pilihan raya umum 2008 bagi kerusi ini akan membuang undi di Telok Sentang manakala Syed Ibrahim (kanan) akan mengundi di Kuala Tekal.

Pilihan raya kecil ini diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Zaharuddin Abu Kassim pada 12 Februari lalu akibat serangan jantung.

azlanDi Merlimau pula, pilihan raya kecil ini menyaksikan calon BN Roslan Ahmad ditentang calon PAS Yuhaizad Abdullah bagi kawasan yang dianggap sebagai mini Malaysia berdasarkan pecahan pengundinya.

Kawasan ini mempunyai hampir 65 peratus pengundi Melayu, lebih 20 peratus pengundi Cina dan hampir 15 peratus pengundi India.

Keputusan hari ini akan memberi gambaran kepada tindakan parti masing-masing di sesebuah kawasan seperti ini.

Pilihan raya kecil ini diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan pada 20 Januari lepas, juga akibat serangan jantung. -M'kini

Dakwaan Beli Undi, MP DAP Buat Laporan PolisMERLIMAU 6 MAC : Ahli parlimen Kota Melaka Sim Tong Him membuat laporan di balai polis Merlimau, mendakwa pada jam 11.45 pagi tadi, dia telah dimaklumkan oleh penyokong PAS dan DAP bahawa ada orang yang memberi wang RM100 di sebuah rumah dekat dewan serbaguna di Permatang Bukit Merlimau.

Dalam laporan polisnya itu, Sim berkata, dia bersama seorang jurugambar akhbar China Press dan dua orang lagi, telah pergi ke rumah tersebut untuk mengetahui apa yang berlaku di situ.

Beliau mendakwa, dia mendapati seorang ahli majlis dari MCA dan tiga orang lagi, sedang memberi wang kepada pengundi, lapor portal Malaysiakini.

Jurugambar tersebut mengambil beberapa gambar, tetapi dipaksa memadamkannya.

Bagi mengelak kekecohan, kata Sim, dia meminta jurugambar itu memadam gambar-gambar tersebut. Dia kemudiannya beredar dari situ dan membuat laporan polis.

Sim berkata, dia menganggapnya sebagai perbuatan membeli undi dan merupakan satu kesalahan melanggar peraturan pilihan raya.

Pilihan raya kecil DUN Merlimau menyaksikan calon BN Roslan Ahmad ditentang calon PAS Yuhaizad Abdullah bagi kawasan yang dianggap sebagai mini Malaysia berdasarkan pecahan pengundinya.

Kawasan ini mempunyai hampir 65 peratus pengundi Melayu, lebih 20 peratus pengundi Cina dan hampir 15 peratus pengundi India.

Keputusan hari ini akan memberi gambaran kepada tindakan parti masing-masing di sesebuah kawasan seperti ini.

Pilihan raya kecil ini diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan pada 20 Januari lepas, juga akibat serangan jantung.

Kekecohan di PRK Kerdau


Tengok nii..Penyokong Umno Jadi "Gila Babi"...

Penyokong2 Umno/BN menari lambak di Merlimau

Unit Amal dibelasah oleh samseng2 BN semasa Ali Rostam melawat UPU Chin Chin sebentar tadi...

Inilah salah seorang samseng tahi minyak BN

Budak2 suruhan Umngok menunjukkan aksi yg memalukan di khalayak ramai...


Gambar Pergaduhan di SMK Kerdau..SPR kata penyokong
PAS yang menyerang...Tapi dalam gambar ni Penyokong
Umno "Gila Babi" yang tunjuk samseng...Hampehhh


Hancusss Umnooo...!!

Lintas Lansung PRK N27 Merlimau & N28 Kerdau


Hari ini berlangsung serentak pengundian bagi pilihan raya kecil Dun Merlimau di Melaka dan Dun Kerdau di Pahang.

Di PRK Merlimau, pertandingan satu lawan satu antara PAS yang diwakili Yuhaizad Abdullah dan Barisan Nasional (BN) Roslan Ahmad sementara di Kerdau PAS diwakili Hassanuddin Salim dan BN, Syed Ibrahim Syed Ahmad.


MERLIMAU

8.44 am: Di Chin Chin calon PAS, Yuhaizad Abdullah tiba di sana, menemani ibunya membuang undi.

8.00 am Kesemua 7 pusat mengundi telah dibuka tepat jam 8 pagi tadi. 7 pusat mengundi: Ayer Merbau, Chinchin, Jasin Lalang, Ladang Merlimau, Merlimau Pasir, Permatang Serai dan Pengkalan Samak.KERDAU

8.20 am: Calon PAS, Hassanuddin Salim akan memulakan lawatan ke tempat mengundi jam 8.20 pg di Sek. Keb. Paya Taram

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .