Ikuti Blog ini

Terkini : Kenyataan Media Ku Li Mengenai MB Perak


“Biar saya lanjutkan apa yang pernah saya katakan mengenai status Menteri Besar”Perlembagaan adalah undang-undang tertinggi di negara ini. Ia merupakan asas dan sumber kepada kuasa undang-undang, dan Raja-Raja telah bersumpah untuk mempertahankannya.

Menurut Perlembagaan, Dato’ Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar sehinggalah beliau meletak jawatan atas kerelaannya, atau disingkirkan melalui undi tidak percaya menerusi persidangan dewan undangan negeri.

Perlembagaan tidak mempunyai sebarang peruntukan untuk menyingkirkannya melalui cara lain, termasuk melalui petisyen atau arahan daripada mana-mana pihak berkuasa.

Dua prinsip perlu dijelaskan:

Pertama, kerajaan yang memerintah diasaskan menurut undang-undang dan prinsip yang terdapat dalam Perlembagaan. Inilah yang membezakan di antara kerajaan yang dibentuk secara sah dan yang dibentuk secara kekerasan melalui undang-undang rimba.

Kedua, kerajaan yang dibentuk secara sah menurut Perlembagaan memperolehi kuasanya daripada mandat yang diberikan rakyat, hanya melalui cara itu. Mandat diberikan oleh rakyat kerana kerajaan itu dibentuk menurut Perlembagaan, dan pemimpin-pemimpinny a mereka pilih melalui pilihan raya yang bebas dan adil.

Kita perlu menguji mandat ini secara berkala. Pada waktu-waktu penting seperti apabila sesebuah kerajaan akan dibentuk atau dibubarkan, Perlembagaan memperuntukkan kaedah ujian yang formal dan definitif untuk mengukur sejauh mana mandat rakyat diperolehi oleh kerajaan berkenaan.

Jadi, kita adakan pilihan raya untuk menguji sejauh mana sokongan di kalangan rakyat yang diperolehi oleh seseorang calon pimimpin. Persoalan dikemukakan dalam pilihan raya yan dikawal oleh undang-undang dan persetujuan yang mendahului masa.

Jika pilihan raya tidak diadakan, atau sekiranya pilihan raya itu diragui kebebasan dan keadilannya, maka persoalankeabsahan kepimpinan tidak dapat ditentukan.

Walau seramai mana pun orang berarak dan meneriakkan nama anda, semuanya itu tidak diambil kira. Anda perlu membuktikan bahawa anda mempunyai sokongan pengundi melalui pilihan raya yang bebas dan adil.

Sama juga, Perlembagaan menyediakan satu kaedah definitif untuk menguji sama ada seseorang Menteri Besar atau Perdana Menteri masih mempunyai majoriti di Dun atau Parlimen. Kita akan kemukakan undi tidak percaya di Dun atau Parlimen.

Apa yang akan diambil kira nanti ialah keputusan persidangan tersebut. Ia tidak mengambil kira sebanyak mana akuan bersumpah, peralihan sokongan, sidang media dan perisytiharan yang dibuat. Ia juga tidak mengambil kira berapa banyak bentuk pengiklanan, pameran, tarikan dan tenaga yang ditanggung bagi menghadapi persoalan tersebut.

Bagi menguji secara formal mandat kerajaan sekarang, sama ada di Perak, Sabah atau kerajaan Persekutuan, persoalan perlu dikemukakan kepada rakyat melalui pilihan raya negeri, atau menerusi persidangan melalui undi formal di dewan. Inilah ujian-ujian yang diambil kira dalam demokrasi berperlembagaan kita.

Inilah juga apa yang diertikan sebagai demokrasi berparlimen. Untuk menyingkir atau membentuk kerajaan melalui cara selain itu akan menyalahi Perlembagaan, melunturkan kuasa undang-undang dan berhadapan dengan risiko pembentukan kerajaan yang haram.

Pihak berkuasa yang sah hanya boleh ditubuhkan melalui kaedah demokratik seperti yang disebut oleh Perlembagaan. Kuasa yang sah dan betul berbeza sepenuhnya daripada kuasa buas yang boleh dibeli, jual atau dirampas menggunakan kekuatan.

Tengku Razaleigh Hamzah

Kapal Selam Malaysia " Boleh Menyelam,Tapi Tak Di Benarkan Menyelam "
KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar mengesahkan kapal selam pertama negara, KD Tunku Abdul Rahman mengalami kecacatan pada komponen (Defect High Pressure Air Blowing) yang boleh menjejaskan keselamatan kapal berkenaan jika ia menyelam.


Bahagian itu menyalurkan tekanan air keluar masuk bagi membolehkan kapal selam itu menyelam.


Sehubungan itu, beliau berkata, kapal Scorpene binaan Perancis bernilai RM1 bilion itu sedang menjalani penyelenggaraan dan tidak dibenarkan beroperasi sekarang demi menjamin keselamatan anggota tentera yang mengendalikan kapal itu.


"Ia boleh selam, tapi tidak diizinkan menyelam. Memandangkan ia masih berada dalam tempoh jaminan, maka kontraktor dan pembekal akan (terlebih dahulu) memperbaiki kecacatan yang berlaku."


"Kita mengesan kecacatan pada 17 Januari lalu semasa ia timbul. Ia boleh diperbaiki sekali gus menjalani ujian air tropika pada 18 Februari ini selepas mendapat sijil kelayakan," katanya pada pemberita di sini hari ini.


Beliau mengulas laporan akhbar The Malay Mail semalam yang melaporkan kapal selam berkenaan gagal menyelam berikutan masalah teknikal yang dialami sejak tiga bulan lepas.


Mengulas lanjut, Abdul Aziz berkata, kerosakan itu dikesan ketika ia dilabuhkan di Teluk Sepanggar, Sabah.


Katanya, ia adalah kerosakan kedua selepas kerosakan komponen Forward Seawater Cooling System (bahagian sistem penyejuk air laut) pada tahun lalu selepas aset TLDM itu menyertai Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2009 di Langkawi.


"Ia adalah kecacatan biasa dan berlaku pada sub-sistemnya, dan bukan sistem utamanya.


"Bagaimanapun, kita ingin memastikan ia benar-benar okey dan tidak membahayakan anggota TLDM yang mengendalikan kapal itu," jelasnya.


Abdul Aziz berkata, anggota-anggota TLDM beria-ia dan bersemangat tinggi untuk menjalani ujian air tropika apabila ia diperbaiki sepenuhnya.


KD Tunku Abdul Rahman atau Scorpene merupakan kapal selam jenis tempur konvensional yang berkemampuan membawa 10 torpedo dan 30 pemusnah periuk api.


Ia mampu beroperasi mengawasi perairan negara pada kedalaman 100 hingga 200 meter.


Antara kelengkapan Scorpene ialah enam tiub peluru berpandu yang boleh dilancarkan serentak iaitu peluru berpandu anti kapal permukaan dan torpedo anti kapal selam.Mstar

80.8% rakyat Kelantan tolak wang ehsan

KOTA BHARU, 11 Feb: Majoriti rakyat Kelantan menolak pemberian wang ehsan oleh kerajaan Pusat bagi menggantikan bayaran royalti petroleum terhadap negeri itu.

Dalam satu kaji selidik yang dibuat Pusat Kajian Strategik (PKS) Kelantan berhubung tuntutan royalti negeri itu, 80.8 peratus atau 5,721 dari 7,077 responden tidak bersetuju menerima wang ehsan berbanding royalti.

Manakala 1,023 atau 15.5 peratus sahaja bersetuju dengan tindakan kerajaan pusat tersebut.

Berhubung tindakan kerajaan negeri menuntut royalti pula, 95.1 peratus dari jumlah keseluruhan responden menyokong tindakan kerajaan negeri dan hanya dua peratus tidak bersetuju manakala 2.8 peratus lagi memberikan jawapan tidak pasti.

Sekiranya, tuntutan royalti tidak mampu diselesaikan melalui meja rundingan, 83.2 peratus atau 5,886 dari responden bersetuju tuntutan tersebut dipanjangkan ke mahkamah.

Ketua Pegawai Penyelidik PKS, Zainal Abidin Hussin ketika merumuskan hasil kajian itu berkata, rakyat Kelantan sememangnya menyokong dan bersama kerajaan negeri dalam menuntut hak royalti tersebut.

"Rakyat Kelantan bersama kerajaan negeri dalam usaha menuntut hak royalti seperti termaktub dalam Akta Pembangunan Petroleum (1974).

"Ini juga satu referendum rakyat negeri dan mereka menolak kaedah kerajaan pusat yang menukar royalti kepada wang ehsan," katanya.

Kaji selidik tersebut dibuat merangkumi sepuluh jajahan iaitu Kota Bharu, Bachok, Pasir Mas, Tumpat, Tanah Merah, Jeli, Machang, Pasir Puteh, Kuala Krai dan Gua Musang.

Responden pula adalah berumur 21 tahun ke atas mewakili pelbagai latar belakang kerjaya termasuk kakitangan kerajaan pusat, kerajaan negeri, swasta dan bekerja sendiri.

Kerajaan pusat sebelum ini mengumumkan akan memberi wang ehsan RM20 juta kepada Kelantan berbanding RM2 bilion royalti yang dituntut kerajaan negeri itu.

Boleh Singkir PM dengan mudah!!
Profesor Dr. Abdul Aziz Bari menyifatkan keputusan mahkamah persekutuan mengenai isu siapa Menteri Besar yang berpihak kepada UMNO Barisan Nasional, membangkitkan persoalan mengenai kedudukan kerajaan dalam sistem demokrasi dari sisi perundangan.


Professor Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa itu berkata perkara ini serius kerana Menteri Besar sepatutnya hanya boleh disingkir melalui Dewan Undangan Negeri.

“Pada hakikatnya kalau di negeri Perak itu Sultan boleh menyingkirkan Menteri Besar tanpa melalui undi tidak percaya dalam dewan secara formal, maka di peringkat pusat juga peringkat persekutuan boleh menyingkirkan perdana menteri tanpa melalui undi tidak percaya,"katanya.

Aziz berkata demikian ketika ditemubual TVSelangor.com

Beliau percaya kepada amalan yang dipraktik selama ini iaitu melalui undi tidak percaya secara formal di Dewan Undangan Negeri bagi menentukan siapa Menteri Besar.

“Jadi, itu yang menyebabkan timbulnya perspepsi ataupun tanggapan bahawa apa yang berlaku itu boleh memberi kesan kepada perlembagaan dan ini semakin boleh mengkompromikan sistem Raja itu sendiri,”katanya.

Kes ini akan menjadi rujukan tetapi malangnya ia perkembangan yang tidak sihat kerana undang-undang pada masa ini boleh menyingkirkan pemimpin dengan mudah, tanpa mematuhi prosedur yang betul.

“Dengan keputusan yang terbaru itu, mengatakan bahawa Menteri Besar ataupun Perdana Menteri boleh disingkir tanpa melalui undi tidak percaya, ini merupakan kesan langsung, dengan kata lain undang-undang yang dihuraikan yang diputuskan mahkamah semalam adalah perkembangan yang tidak sihat pada kes-kes akan datang,”katanya..sumber

Pengaruh DS Nizar masih kuat dan tetap menjadi pilihan rakyat.


Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin masih berpengaruh dan menjadi pilihan rakyat memandangkan beliau adalah pilihan rakyat, kata Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata Haji Mohammad Nizar masih lagi kukuh pengaruhnya memandangkan beliau diundi oleh rakyat dan dipilih oleh pemimpin Pakatan Rakyat (PR) lain pada pru12 lepas.

”Namun Pas meminta seluruh rakyat Perak yang cintakan keamanan dan keadilan supaya bertenang dan mengelakkan diri daripada terbabit dalam sebarang provokasi.

"Kepimpinan Pas akan berbincang dalam masa terdekat untuk mengambil langkah strategik yang perlu dalam menghadapi suasana ini,” katanya.

Menurutnya, keputusan mahkamah persekutuan yang menafikan hak Haji Mohammad Nizar sebabagi MB yang sah tidak sepatutnya melemahkan semangat juang dalam usaha mendapatkan keadilan sebenar.

”Teruskanlah gerak kerja jentera parti di seluruh Perak dan negara dan bangkitlah dengan semangat baru yang membara untuk meneruskan cita-cita perjuangan Pas selama ini,” katanya.

Jom gi Ceramah Perdana Malam ini.11 Feb 2010 (Khamis)

Jam 9.00 – 12.00 Malam

LOKASI :
Dewan Kompleks Sri Siantan (Klik Peta)
Jalan Sungai Tua
Batu Caves, Selangor


PENCERAMAH UTAMA:
1.YB. Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB. Dato' Seri Ir. Nizar Jamaluddin
3. YB Azmin Ali
4. YB William Leong Chee Kian
5. YB DR Dzulkefly Ahmad
6. YB. Amirudin Shari

Hadirlah Beramai-ramai
Kupasan isu-isu semasa

TG Nik Aziz rai dua bekas setiausaha

KOTA BHARU : Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, hari ini meraikan dua orang bekas setiausahanya yang masing-masing telah menamatkan perkhidmatan baru-baru ini.

Bekas Setiausaha Politiknya, Haji Anuar Bakhri Harun dan bekas Setiausaha Akhbarnya, Ustaz Saiba Yaacob, masing-masing diraikan pada satu majlis jamuan tengahari.

Sebagai tanda ingatan terhadap jasa keduanya, Tuan Guru menghadiahkan cenderahati berupa pen sebagai simbolik kepada Anual Bakhri sebagai seorang penulis, termasuk Saiba seorang pendidik.

Tuan Guru ketika ditemui pada majlis itu mengucapkan terima kasih kepada mereka berdua di atas sumbangan sepanjang mereka bertugas.

“Mudah-mudahan ilmu yang saya terima daripada mereka dan ilmu yang mereka perolehi dari saya akan berlanjutan serta mendapat bekalan akhirat,” ujarnya.

Menurutnya, kerajaan negeri sentiasa berhasarat untuk menjadikan Kelantan sebagai tapak semaian untuk bekalan akhirat.

Jelasnya, Islam tidak boleh berpaksi atas agama itu semata-mata sebaliknya dengan iman juga.

“Iman dan Islam perlu seiring dan bersama, kerana tubuh kita ni bercampur dengan rohani yang dipanggil iman, ini antara kelebihan yang ada di Kelantan,”ujarnya.

Sebab itu, menurutnya masalah moral, nilai murni serta dosa pahala diutamakan dalam setiap kehidupan masyarakat.

Katanya, semoga tapak semaian itu dapat di sumbangkan kepada negeri-negeri lain.

Hadir sama pada majlis itu setiausaha politiknya yang baru Wan Nik Wan Yussoff dan juga setiausaha akhbar Ahmad Fadhli Shaari

(Video) Mahkamah seperti akui rampasan kuasa di Perak - TG Nik AzizAnwar: Bukti Kukuh Hakim Berat Sebelah

Hakim Mohamad Zabidin Diah akan mengumumkan apakah beliau akan menarik diri dari perbicaraan konspirasi dua Anwar Ibrahim apabila mahkamah bersidang semula 18 Februari depan.

Ketua pasukan peguambela Karpal Singh dalam penghujahannya berkata Hakim Zabidin Diah tidak mempunyai pilihan lain melainkan mengundur diri kerana telah 'menipu' semasa menolak permohonan kliennya meminta mahkamah memberi amaran kepada Utusan Malaysia.

Ditemui di perkarangan mahkamah, Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat berkata pihak pembelaan mempunyai justifikasi kukuh untuk mencurigai Hakim Zabidin.

“Permohonan menukarkan hakim itu dari kami kerana kami kemukakan bukti yang nyata dan sahih beberapa keputusan yang dibuat untuk melindungi media yang jelas memfitnah dan menipu berulang kali dan keengganan berbuat apa-apa menyebabkan kami curiga sama ada hakim akan bersikap adil ataupun tidak,”katanya di pekarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta.

Pasukan peguambela, diketuai Singa Bukit Gelugor, Karpal Singh, dalam penghujahannya berkata Hakim Zabidin Diah gagal menguruskan kes ini secara objektif dan saksama.

Mereka menggesa mahkamah memberi amaran kepada Utusan Malaysia yang menyiarkan dua laporan berniat jahat terhadap Anwar pada 4 Februari lalu. Karpal sekali lagi membuat gesaan yang sama keesokan harinya selepas akhbar pro-pemerintah itu menyiarkan gambar sebuah katil dengan kapsyen mendakwa kejadian liwat itu berlaku di atas katil tersebut.

“Berkaitan dengan 2 laporan dalam Utusan Malaysia, dimana saya menyatakan hakim seperti bohong. Aapabila dia menyatakan apa yang berlaku mengenai Saiful menunjukkan katil dalam bilik itu bukan dalam mahkamah terbuka, hakim ada menyatakan itu dalam mahkamah terbuka dan oleh itu tidak ada apa-apa kesalahan oleh Utusan Malaysia tetapi itu tidak berlaku dalam mahkamah terbuka.

“Oleh itu, apa yang jadi kepsyen kepada gambar di mana Saiful menunjukkan katil, itu bermakna hakim tidak menyatakan apa yang benar, dan oleh itu, ia mencukupi untuk dia menarik diri sebagai hakim,”katanya.-tvselangor

Kota Bharu Malam Ini: Ceramah Perdana Isu Royalti Minyak

Jangan lupa malam ini...!!!
Jemput datang beramai-ramai...!!!
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .