Ikuti Blog ini

Gempa Bumi 8.9 Gegar Jepun, Tsunami 6 Meter

Tokyo — Kawasan pantai timur laut Jepun dilanda tsunami enam meter susulan gempa bumi besar pada ukuran 8.8.

Seorang dilaporkan maut dalam kejadian terbaru ini.

Dua minggu lalu New Zealand berhadapan dengan gempa bumi terburuk dengan menyebabkan lebih 100 orang terbunuh.

Siaran televisyen menunjukkan kereta, kapal dan bangunan di kawasan Fukushima, kira-kira 400 kilometer dari Tokyo, dibawa arus tsunami.

Pegawai-pegawai berkata kawasan itu dilanda tsunami setinggi enam meter (20 kaki).

Amaran tsunami juga dikeluarkan di Rusia, Filipina, Taiwan, Hawaii, dan Indonesia.

Ekoran gempa bumi sekitar yang berlaku sekitar pukul 1.46 tengah hari tadi, agensi berita Kyodo melaporkan lapangan terbang Narita turut ditutup.

Lapangan terbang Sendai juga berhadapan dengan tsunami.

Sebuah kapal besar “disapu” ketika tsunami mengalir ke arah bandar raya Kesennuma di wilayah Miyagi, demikian menurut NHK.

Satu lagi siaran televisyen menunjukkan terjadi kebakaran di kawasan industri Isogo di Yokohama.

Kebakaran juga dilaporkan di bandar raya Sendai.

Bandar raya juga dilanda tsunami kecil manakala sebuah jejantas turut musnah dalam kejadian terbaru ini.

Pegawai-pegawai sedang menilai kemusnahan dibawa oleh tsunami dan gempa bumi.
Mudah lupa jadikan Dr M sebagai ‘a spin doctor’


KLANG: Segala tohmahan dalam buku terbaru Tun Dr Mahathir Mohamad, A Doctor in the House: The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad, tidak perlu dilayan kerana ia penuh putar belit, mengelirukan dan banyak percanggahan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Umum KEADILAN merangkap Ketua Pembangkang itu juga menganggap Mahathir, bekas Perdana Menteri selama 22 tahun, adalah seorang yang mudah lupa.

“Sekarang dia ‘tet tet tet,’ (cakap banyak). Dia pun tak berapa ingat, banyak dia tarak ingat. Sekarang dia ingat pula, esok tanya balik, dia (jawab): ‘Saya lupa…’” kata Anwar dengan mengajuk kata-kata Mahathir.

Beliau berkata demikian depan lebih 3,000 hadirin di Majlis Ceramah Sambutan Tiga Tahun Negeri Selangor di Dewan Serbaguna Taman Sri Andalas di sini, malam tadi.

Pelbagai lapisan kaum hadir mendengar ucapan Anwar dan pemimpin Pakatan Rakyat bermula jam 9 malam. Jalan raya sesak dengan kehadiran rakyat manakala banyak khemah makanan dan buku didirikan.

Kerajaan Selangor turut membuka gerai mempromosi program Mikrokredit Miskin Bandar (Mimbar) bertujuan membantu rakyat mengurangkan paras kemiskinan sekali gus membantu rakyat miskin bandar berdikari.

Selain Anwar, Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamed Azmin Ali; Ahli Dewan Undangan (Adun) Seri Andalas, Dr Xavier Jayakumar; Adun Seri Muda, Suhaimi Shafie; Ahli Parlimen Kota Raja, Mariah Mahmud; Adun Sekinchan, Ng Suee Lim dan Adun Pandamaran, Ronnie Liu turut berucap.

Azmin pula ketika menyentuh penerbitan buku itu menggelar memoir berkenaan sepatutnya berjudul ‘A Spin Doctor in the House’ lantaran kandungannya penuh putar belit, mengelirukan dan bercanggah.
- keadilan daily

Saman Ekor: DAP Cadang Heret Kerajaan Ke Mahkamah

Manjung – DAP Perak akan membawa isu saman ekor ke mahkamah jika gagal diselesaikan selepas tempoh lanjut berakhir semalam.

Pengerusi DAP Negeri, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, beliau menjuruskan perkara itu kepada kesilapan saman ekor ke atas beberapa individu yang tidak pernah melakukan kesalahan sepertimana notis tawaran kompaun saman ekor.

Menurutnya, perkara itu adalah mengikut peruntukan undang-undang yang mengatakan seseorang individu tidak boleh dianggap bersalah, selain dibuktikan dalam mahkamah.

"Perlembagaan jelas mengatakan, tindakan tidak boleh diambil ke atas individu sebelum dibuktikan bersalah dalam mahkamah termasuk menahan cukai jalan mengikut peruntukan undang-undang negara ini.

"Ada banyak kes yang diadukan termasuk kepada saya sendiri apabila individu berkenaan jelas tidak melakukan kesalahan seperti dinyatakan dalam notis tawaran kompaun saman ekor," katanya kelmarin.

Koo Ham berkata, beliau mendapat aduan dua kes terbaru di mana melibatkan seorang guru apabila tarikh dan masa yang dinyatakan dalam notis berkenaan adalah waktu beliau berada di sekolah dan sedang mengajar.

Satu kes lagi, berkenaan kesilapan jenis kenderaan iaitu nombor pendaftaran kenderaan yang di saman didaftarkan ke atas kereta, bukan motosikal sepertimana dinyatakan dalam notis tawaran kompaun saman ekor.

"Kita telah menghantar surat kepada polis meminta supaya notis tawaran kompaun saman ekor yang silap dikeluarkan ini dibatalkan, tetapi polis enggan berbuat demikian.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat bersatu hati menentang sikap kerajaan berhubung isu saman ekor. -SH


Saman Ekor: Fahami isu sebenar
Zulhazmi Shariff

Saya ingin merujuk kepada siaran akhbar Berita Harian bertarikh 11/3/2011 yang memetik ulasan seorang Pakar Perlembagaan Profesor Dr Rohimi Shapiee. Saya amat dukacita dengan perkembangan dan ulasan tersebut yang melabelkan pihak-pihak yang tidak menggalakkan rakyat membayar saman sebagai sebagai nakal dan menggalakkan pemandu supaya terus melanggar undang-undang.

Saya ingin tegaskan pendirian kami di Jawatankuasa Kempen Anti saman Ekor (KASE) bahawa kami tidak sekali-kali bersetuju dan menggalakkan pemandu-pemandu kenderaan memandu tidak mengikut peraturan. Setiap pemandu mestilah memandu dengan berhemah kerana jalanraya bukan harta persendirian tetapi hak bersama. Kami juga tidak bersetuju dengan penguatkuasaan yang tidak mengikut peraturan sedia ada. Atas hujah dan pendirian ini, kami melancarkan Kempen Anti Saman Ekor (KASE) iaitu bertujuan memberikan penerangan tentang hak rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan, prinsip keadilan dan pematuhan peraturan serta prosedur tindakan undang-undang.

Tidak pernah pada bila-bila masa dan ketika, Kami menyatakan bahawa Saman Ekor yang dikeluarkan oleh PDRM adalah bertentangan dengan Perlembagaan dan Akta. Jika ada, saya merasakan kenyataan dan pendirian kami telah disalah tafsir. Saya ingin memperbetulkan pemahaman dan persepsi sesiapa sahaja termasuk Pakar Perlembagaan tersebut supaya sebelum membuat sebarang ulasan atau komen, FAHAMI dahulu apa isu yang dibawa dan ditimbulkan.

Saya ingin menegaskan bahawa Saman Ekor yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi hanya sekadar notis meminta maklumat pemandu daripada pemilik kenderaan yang dikeluarkan mengikut Seksyen 115 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Notis ini disebut sebagai Pol 170A. Fakta ini tidak pernah disangkal malah diakui oleh Kementerian Dalam Negeri, PDRM malah Timbalan Menteri Pengangkutan di dalam Dewan Rakyat. Saya mohon kerjasama pihak-pihak yang ingin membuat ulasan supaya lebih rajin membaca daripada membuat ulasan dan komen berasaskan lojik akal fikiran. Pernahkah pihak-pihak yang membuat ulasan ini meneliti setiap patah perkataan yang terkandung di dalam notis Pol 170A tersebut sebelum membuat komen? Baca dan fahami kandungannya dahulu kemudian nyatakan komen dan ulasan.

Mengikut Seksyen 115 (1) APJ 1987 setiap pemilik kenderaan apabila diberikan notis Pol 170A ini hendaklah memberikan maklumat pemandu yang disyaki telah melakukan kesalahan yang dinyatakan di dalam notis tersebut dalam tempoh tujuh (7) hari dari tarikh notis diterima. Kegagalan memberikan maklumat boleh dianggap melakukan kesalahan melainkan pemilik memuaskan hati mahkamah bahawa beliau tidak tahu siapa yang memandu. Maksud memuaskan hati mahkamah tersebut ialah seseorang pemilik jika ingkar menjawab notis tersebut maka pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini hendaklah mengeluarkan suatu notis (Saman) di bawah Seksyen 53(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Persoalannya adakah semua prosedur ini diikuti oleh pihak berkuasa iaitu PDRM yang mengeluarkan notis ini?

Bersama Notis Pol 170A ini juga dikepilkan Notis Pol 171 iaitu menawarkan kompaun kepada pemilik kenderaan jika pemilik mengakui kesalahan dan ingin menerima tawaran kompaun, pemilik boleh menjelaskannya. Perlu diambil perhatian bahawa tawaran kompaun ini diberikan melalui Seksyen 120 (1) APJ 1987. Kompaun ini hanyalah semata-mata tawaran. Bukan suatu bentuk hukuman atau denda. Kompaun ini juga mempunyai tempoh sah laku kerana di dalam Notis Pol 171 di perenggan 4 dinyatakan begini “Tawaran ini berkuatkuasa sehingga (tarikh). Sekiranya tiada jawapan selepas tarikh ini, tindakan saman akan diambil”. Ini dengan jelas menunjukkan bahawa kompaun tersebut hanyalah suatu tawaran, dan jika pemilik atau yang disyaki melakukan kesalahan tidak menerima tawaran kompaun tersebut dan enggan membayar, maka mereka hendaklah disaman supaya hadir di Mahkamah menjawap pertuduhan ke atas mereka. Saman ini dikeluarkan mengikut Seksyen 53(1) APJ 1987 yang disebut sebelum ini.

Persoalannya, adakah prosedur ini juga diikuti oleh pihak berkuasa?

Perkembangan yang berlaku sekarang ialah pihak berkuasa iaitu Kementerian dalam Negeri melalui PDRM telah menghukum orang yang disyaki melakukan kesalahan lalu lintas sedangkan mereka tidak pernah dibuktikan melakukan kesalahan. Mereka dihukum dengan alasan tidak membayar kompaun sedangkan kompaun hanyalah tawaran. PDRM pula mengambil kesempatan di atas kurangnya pemahaman rakyat tentang undang-undang dan peraturan telah menghukum dengan meminta JPJ menyenarai hitam kenderaan bertujuan memaksa mereka membayar kompaun. INILAH TINDAKAN YANG BERTENTANGAN DENGAN PERLEMBAGAAN!


Kenapa ia bertentangan dengan Perlembagaan?

a) Kesalahan yang dikatakan telah dilakukan tersebut belum dibuktikan.

Rujuk kembali kepada ulasan asal di atas. Jika Pemilik kenderaan ingkar notis, sepatutnya mereka dihadapkan ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka ingkar notis tersebut. Pelbagai persoalan akan timbul di sini. Adakah notis tersebut telah dikeluarkan? Adakah notis tersebut telah diserahkan dengan sempurna?

Notis boleh diserahkan kepada pemilik kenderaan mengikut Seksyen 118 APJ 1987 iaitu dengan pos berdaftar. Jadi pihak berkuasa perlu membuktikan terlebih dahulu notis itu telah dikeluarkan. Kemudian buktikan notis itu telah diserahkan iaitu dengan bukti pengeposan daripada pejabat pos berkaitan. Jika ada bukti tersebut barulah pemilik perlu buktikan kenapa beliau ingkar. Jika beliau telah memuaskan hati mahkamah dengan alasan-alasannya maka kemungkinan akan dilepaskan. Jika tidak dapat memuaskan hati Mahkamah, kemungkinan akan dijatuhkan hukuman kerana ingkar notis. Belum lagi soal memandu melebihi hadlaju. Adakah ini dilakukan dalam situasi sekarang ini? Jawapannya tidak kerana Timbalan Menteri Pengangkutan sendiri mengakui di Dewan Rakyat pada 8/3/2011 bahawa jika seseorang ingkar Notis Pol 170A ini maka mereka secara automatik dianggap melakukan kesalahan. Ini suatu anggapan yang salah di sisi undang-undang.

Jika pemilik atau pemandu disyaki memandu melebihi hadlaju, mereka sepatutnya disaman hadir ke Mahkamah untuk dibuktikan mereka telah melakukan kesalahan tersebut. Adakah ini dilakukan? Tidak! Mereka terus disenarai hitam kerana tidak membayar kompaun. Sepatutnya PDRM membawa mereka ini ke Mahkamah, buktikan mereka memandu melebihi hadlaju. PDRM sentiasa mengatakan mereka mempunyai bukti, jadi buktikan di Mahkamah. Bukan dengan bekerjasama dengan JPJ untuk menyenarai hitam supaya pemilik kenderaan membayar kompaun. Ini salah! Kenapa PDRM tidak membawa mereka ini ke Mahkamah untuk dibuktikan kesalahan? Mungkin PDRM tahu bahawa mereka tidak dapat membuktikan kesalahan tersebut.

Perlu diambil perhatian bahawa APJ 1987 tidak memperuntukkan sebarang penggunaan imej yang dirakam untuk diterima pakai sebagai bukti di Mahkamah. Setelah APJ 1987 dipinda pada 22/12/2010 dan mula berkuatkuasa pada 1/2/2011 barulah imej yang dirakam diterima sebagai bukti di Mahkamah. Ini disebut di dalam seksyen 117 (11) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010 seperti berikut : Dalam mana-mana prosiding di mana-mana mahkamah, apa-apa imej yang dirakamkan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan bagi apa-apa kesalahan di bawah Akta ini hendaklah diterima sebagai keterangan, dan hendaklah menjadi bukti prima facie bagi fakta yang dinyatakan di dalamnya.

Akan ada pula pihak yang akan mengatakan bahawa gambar boleh diterima sebagai keterangan di Mahkamah mengikut peruntukkan Akta Keterangan 1950. Betul, tetapi gambar bagaimana, bagaimana gambar diambil. Jika boleh digunakan peruntukkan Akta Keterangan 1950, kenapa kerajaan bersusah payah meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk memasukkan penggunaan gambar (imej) sebagai bukti yang boleh diterima?

Apa yang menyedihkan lagi, sudahlah gambar tidak boleh diterima sebagai bukti, para pemandu dan pemilik telah dikenakan bayaran RM10 untuk melihat dan mendapatkan salinan gambar tersebut oleh PDRM. Sudah lah tidak dibuktikan lagi mereka bersalah, mereka dikenakan bayaran untuk membuktikan mereka tidak bersalah. Sistem keadilan apa yang kita guna???

b) Seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

Ada dua (2) isu di sini :

a) Pembuktian bersalah; dan
b) Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah.

Pembuktian salah.

Seperti yang diulas sebelum ini, adakah semua yang dituduh dan dikeluarkan Saman Ekor ini telah dibuktikan melakukan kesalahan oleh PDRM dan JPJ? Di Mahkamah mana mereka ini dibuktikan bersalah? Jika tidak pernah dibuktikan bersalah, kenapa menghukum?

Siapa yang boleh menghukum seseorang itu bersalah?

Kuasa untuk menghukum ini adalah kuasa Mahkamah. Inilah tujuannya diwujudkan tiga (3) cabang dalam kerajaan iaitu Eksekutif, Perundangan dan Kehakiman. Polis tiada kuasa menghukum. JPJ tiada kuasa menghukum malah kerajaan tiada kuasa menghukum. Hanya Mahkamah sahaja mempunyai kuasa ini. Justeru tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan ini adalah suatu hukuman. Siapa yang menyenarai hitam? Bukan Mahkamah tetapi JPJ. Adakah JPJ telah mendapat perintah Mahkamah untuk menyenarai hitam pemilik kenderaan?

JPJ akan menyatakan mereka mempunyai kuasa di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 untuk menghalang transaksi. Bagaimana kuasa tersebut perlu dibuat? Peruntukkannya menyebut bahawa Pengarah JPJ hendaklah berpuashati bahawa seseorang itu tidak mempunyai “perkara yang belum selesai”. Bagaimana JPJ hendak berpuashati? Mestilah membuat suatu siasatan seperti memberikan peluang membuat representasi kepada pemilik. Ini disebut di dalam Seksyen 17(2) APJ 1987. Adakah ini dibuat? Tanyalah JPJ.

Senario sekarang ini adalah hukum dahulu buktikan kesalahan kemudian. Ini jelas bertentangan dengan prinsip keadilan.

c) Menyenarai hitam bermaksud menghalang rakyat menggunakan harta.

Perkara ini diulas dengan terperinci di dalam kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak & Anor [2009] 6 CLJ 280.

Yang Arif Hakim Mahkamah Tinggi Kuching tersebut telah memutuskan bahawa “perkara yang belum selesai” yang dimaksudkan di dalam Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 ialah perkara yang telah dibawa ke mahkamah di mana yang dituduh tidak membela diri.

Mahkamah juga memutuskan bahawa tindakan JPJ Negeri Sarawak menyenarai hitam di bawah Seksyen 17(1)(d) APJ 1987 di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan adalah salah dan bertentangan dengan undang-undang. Malah tindakan tersebut juga dianggap bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak setiap rakyat menggunakan harta mereka.

Akhirnya Mahkamah Tinggi telah membenarkan tuntutan gantirugi terhadap JPJ kerana telah menyebabkan kerugian kepada pemohon di dalam kes itu akibat kehilangan penggunaan harta beliau iaitu kereta yang disenarai hitam.

Justeru saya ingin mengambil peluang ini untuk memperbetulkan persepsi dan pemahaman sesetengah pihak supaya apa yang diperjuangkan dan dibahaskan ini adalah isu penyalahgunaan proses keadilan. FAHAMI ISU SEBENAR! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!

ZULHAZMI SHARIFF
Penasihat Undang-Undang
Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (KASE)
11/3/2011

Bukan Khalid saja yang masih rasa 'jengkel' dengan pelantikan Khusrin

Malaysiakini melaporkan:
Bercakap kepada Malaysiakini dalam satu wawancara, Khalid mengakui bahawa beliau masih berasa jengkel dengan pelantikan Mohammed Khusrin sebagai setiausaha kerajaan negeri.
"Jika seorang jurulatih sebuah pasukan tidak boleh memilih pemainnya sendiri, bagaimana pasukan bola sepak itu boleh membentuk pasukan yang kuat dan kompetitif,.
"Jadi itulah asasnya. Walaupun undang-undang tidak membenarkannya, kita tidak boleh belakangkan menteri besar sebab dia adalah sebahagian daripada pasukan," katanya yang menyifatkan perkembangan yang berlaku itu sebagai sesuatu yang "tidak boleh diterima."

Khusrin masih baru

Namun, beliau kini menganggap Mohammed Khusrin sebagai salah seorang daripada pasukannya dan beliau berhasrat supaya semua anggota pasukannya itu bekerjasama demi kepentingan negeri itu. - Mkini

Kesian jugak aku bila baca berita atas tu. Bersungguh-sungguh Khusrin buat kerja, dah berapa bulan dah, tapi MB boleh kata masih jengkil dengan dia. Tak patut sungguh Khalid ni. Kata tu pulak kepada wartawan, habih bukan setakat satu Selangor tapi satu dunia tau.

Tapi, bila fikir balik, memang patut pun Khalid buat macam tu. Sekurang-kurangnya sebagai peringatan kepada Khusrin, jangan sekali-kali lagi jadi 'si anjing Umno' pasai 'boss' dia sekarang adalah MB Selangor dan gerak-geri dia sentiasa diperhatikan.

Dalam masa yang sama jugak, Khalid secara tak langsung mengingatkan kepada Umno, yang tindakan depa yang sangat tak bermoral tu tak senang-senang boleh dilupakan.

Aku nak cadangkan selepas ni, Exco Selangor yang ramai tu pulak sekali sekala, buat kenyataan macam ni. Tak perlu la buat kenyataan yang sarcastik sangat, cukup sekadar untuk bagi signal yang depa masih tak boleh nak mempercayai Khusrin 100%, depa masih ada prejudis kepada Khusrin.

Biar Khusrin sentiasa berasa tak senang duduk, biar dia rasa dia sentiasa diperhatikan.

Cenangau Daunkari

Polis akui rekod keterangan dari Rosmah, Najib

Pegawai penyiasat Supt Jude Blacious Pereira hari ini membuat kejutan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur apabila pada keterangannya mengakui beliau mengambil keterangan daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan juga isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor berhubung kejadian liwat itu.

NONESebelum ini, Anwar seringkali mendakwa terdapat konspirasi peringkat tertinggi untuk 'mengenakannya' pada perbicaraan kes liwat tersebut.

Pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, dalam keterangannya bersetuju bahawa beliau berjumpa dengan Datuk Seri Najib Abdul Razak, yang ketika itu adalah Timbalan Perdana Menteri.

Namun, Saiful menafikan pertemuan dengan Rosmah tetapi bersetuju bahawa dia berjumpa dengan Datuk Mumtaz Jaafar.

Jude ketika menjawap soalan daripada peguambela utama, Karpal Singh bersetuju polis merakamkan beberapa kenyataan daripada beberapa individu selepas dakwaan kejadian liwat itu.

Karpal:
Siapa orang yang awak jumpa dalam menjalankan siasatan kes ini selepas 26 Jun, 2008?

Jude: (teragak-agak) Saya jumpa beberapa orang.

Karpal: Siapa?

Jude: Rahimi (Osman), (bekas pembantu Anwar), Ezam (Mohd Nor), Tuah (bapa saudara Saiful) dan ...

Karpal: Datuk Mumtaz?

Jude: Ya.

Karpal:
Bagaimana dengan Najib?

Jude: Ada.

Karpal: Ada kenyataan direkodkan dari Rosmah?

Jude: Ada... tetapi saya perlu periksa.

Karpal: Tadi, awak kata ada!

Jude: Nanti, saya perlu periksa. Ya, saya ada ambil keterangan daripada Rosmah pada 17 Julai 2008. -M'kini

'BN Kedah gila talak'

KOTA SARANG SEMUT - Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak mempertahankan pemerintahan Pakatan Rakyat (PR) di Kedah sejak tiga tahun lalu dan menyifatkan segala tohmahan Barisan Nasional (BN) terhadap Kerajaan Negeri sejak pilihan raya umum (PRU) yang lalu sebagai ‘gila talak’.

Azizan yang juga Pesuruhjaya Pas Kedah itu berkata, di sebalik keupayaan Kerajaan Negeri PR memerintah Kedah mengatasi jangkaan UMNO dan BN, barisan pembangkang masih memandang rendah kerajaan pimpinannya dan berlagak seperti pemerintah.

Menurutnya, dakwaan Kerajaan Negeri gagal menunaikan manifesto pilihan raya lalu juga tidak benar kerana tindakan penurunan cukai tanah, perbelanjaan wang Kerajaan Negeri dengan lebih berhemah, pembatalan projek loji penapisan minyak di Yan dan tender pembalakan secara terbuka tidak pernah dilakukan UMNO dan BN sebelum ini.

“Dulu UMNO dan BN dengan angkuhnya mengatakan PR tidak akan memerintah lebih tiga bulan, tapi sekarang usia Kerajaan Negeri sudah tiga tahun.

“Dulu UMNO dan BN kata pertumbuhan ekonomi negara Kedah tidak akan melebihi 2.5 peratus. Namun, pencapaian ekonomi negeri membanggakan dan antara empat negeri terbaik di Malaysia. Sekiranya mereka menilai pencapaian kami hanya 2.5 peratus, saya anggap pencapaian mereka hanya 1.5 peratus semata-mata,” katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Buku Jingga peringkat negeri Kedah di Kompleks Pas, Kota Sarang Semut, semalam.

Turut hadir ialah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Pengerusi PKR Kedah, Datuk Wan Salleh Wan Isa; Pengerusi DAP Kedah/Perlis, Lee Guan Aik dan barisan Jawatankuasa Pas, PKR dan DAP negeri.

Azizan berkata, Kerajaan Pusat juga bersandiwara untuk menunjukkan kononnya mereka bersikap prihatin terhadap rakyat apabila pada mulanya sanggup mengeluarkan belanja yang besar untuk membawa pulang pelajar Malaysia yang berada di Mesir daripada krisis negara itu sebelum ini.

Bagaimanapun, mereka bertindak menghantar semula pelajar itu ke Mesir dalam masa sebulan, malah mengecualikan pembiayaan tambang ke atas pelajar yang tinggal di negeri pembangkang.

“Bila berlakunya pemberontakan rakyat terhadap kepimpinan Presiden, Hosni Mubarak di Mesir, mereka cepat-cepat membawa pulang pelajar kita, kononnya bimbang atas keselamatan mereka.

“Bila hendak dihantar pulang semula, mereka serahkan beban itu kepada kita. Tapi tidak mengapa, Kerajaan Negeri tidak ada masalah menanggung pembiayaan tambang penerbangan pulang ke Mesir berserta wang poket RM500 kerana wang sebanyak RM2.5 juta yang digunakan adalah wang rakyat,” katanya.

Azizan berkata, UMNO dan BN turut disifatkannya lebih teruk daripada Jepun kerana mengkritik apa jua pelaksanaan Kerajaan Negeri terhadap rakyat secara konsisten tanpa memikirkan kerelevanan tindakan itu.

“Sebelum ini, bila tarif air dinaikkan 10 sen, banyak orang termasuk pemimpin UMNO dan BN yang beria-ria mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Wisma Darulaman, kononnya Kerajaan Negeri berlaku zalim.

“Kini mereka mula protes tindakan Syarikat Air Darul Aman (Sada) menghentikan khidmat Pos Malaysia sebagai ejen kutipan bayaran bil walaupun Pos Malaysia bertindak menaikkan upah perkhidmatan daripada 70 sen kepada 90 sen bermula bulan ini.

“Atas dasar keprihatinan tidak mahu membebankan rakyat, kami menghentikan khidmat Pos Malaysia. Saya hendak tanya, adakah UMNO dan BN ada kepentingan dengan Pos Malaysia sehingga beria-ria menghentam Kerajaan Negeri?” katanya.

Ditanya dakwaan Kerajaan Negeri akan melaksanakan cukai pintu di pekan kecil setiap daerah dalam masa terdekat, Azizan menjelaskan beliau tidak tahu mengenainya kerana tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat.

Najib Semakin Keterlaluan Seolah Ajak Rakyat Ke Jalanraya

Pilihanraya: Najib keterlaluan, seolah ajak rakyat ke jalan raya

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kini dilihat semakin keterlaluan sehingga seolah-olah telah mengundang rakyat mengalihkan tumpuan daripada pilihan raya kepada demonstrasi ke jalan raya.

Sehubungan itu, Badan Bertindak Demokrasi PAS dan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) II menuntut pihak pemerintah supaya mengadakan pilihanraya yang adil di negara ini.

Pengerusi Badan Bertindak Demokrasi PAS, Mohamad Sabu menegaskan, Perdana Menteri perlu menilai kembali segala tindakan yang telah dilakukannya dalam perjalanan pilihanraya di negara ini agak benar-benar berada pada landasan demokrasi.

Menurut beliau, tujuan tuntutan pilihanraya yang adil dibuat supaya setiap keputusan pilihanraya akan dapat diterima oleh seluruh rakyat negara ini.

Katanya, namun keadaan hari ini berada di sebaliknya. Setiap keputusan pilihan raya amat meragukan semua pihak terutama pembangkang kerana ia dijalankan tanpa keadilan.

"Pihak Umno BN yang memerintah bukan sahaja mempergunakan segala jentera kerajaan dengan sewenang-wenengnya, tetapi juga turut mengawal dan memaksa SPR supaya memihak kepada Umno BN dalam pelbagai aspek," katanya pada sidang akhbar di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, di sini, hari ini.

Disebabkan keadaan itu, menurut beliau, hak-hak pihak pembangkang dinafikan sama sekali oleh pihak pemerintah dalam perjalanan pilihanraya di negara ini sama ada pada pilihanraya umum, pilihanraya negeri dan pilihanraya kecil.

"Terbaru, perkara itu boleh dilihat dalam perjalanan pilihanraya dan kempen pilihan raya kecil Dun Merlimau dan Kerdau 6 Mac lalu yang jelas memperlihatkan tindakan SPR yang dikawal oleh Umno BN sehingga seratus peratus memihak kepada Umno BN.

"Dalam masa yang sama, pihak pembangkang pula ditekan dengan pelbagai peraturan yang bukan-bukan termasuk dilarang mengadakan pondok panas dan pemasangan bendera parti. Kesemua itu bertujuan untuk memberikan kemenangan kepada BN," katanya yang juga AJK PAS Pusat.

Menyentuh tentang perjalanan pilihan raya negeri Sarawak yang akan diadakan tidak lama lagi yang turut memperlihatkan beberapa peraturan baru diperkenalkan SPR, beliau mengatakan kesemua itu jelas menunjukkan sikap SPR yang tidak profesional dan adil dalam melaksanakan perjalanan pilihanraya di negara ini.

Menerusi peraturan baru itu, SPR akan membenarkan tempoh berkempen selama 7 hari sahaja. Antara alasan yang diberikan pula termasuklah disebabkan kebimbangan SPR dengan kemungkinan tindakan provokasi oleh pihak pembangkang yang jelas tidak masuk akal.

"Dalam kita menuntut supaya tempoh kempen dipanjangkan kepada 3 minggu, SPR pula membuat peraturan baru seperti itu. Ini jelas memperlihatkan sikap perlawanan SPR dengan pembangkang, pada hal tuntutan kita itu adalah untuk keadilan dalam pilihanraya.

"Dengan tempoh kempen sependek itu, apa yang pembangkang boleh buat? Pembangkang sudahlah tidak diberikan ruang bersuara menerusi media kerajaan dan media arus perdana, tidak banyak wang pula.

"Jadi kesemua itu adalah untuk memberikan keuntungan dan kemenangan kepada Umno BN yang memerintah dengan cara yang cukup jelas dan terang-terangan," katanya.

Dengan itu juga, tegasnya, bagaimana rakyat boleh bertahan yang tentunya akan memaksa rakyat berpilihanraya ke jalan-jalan raya nanti seperti yang telah berlaku di Mesir dan Libya.

Turut hadir pada sidang media itu, Bendahari PAS Pusat, Dr Mohd Hatta Ramli, AJK PAS Pusat, Datuk Seri Ir Mohamad Nizar Jamaluddin, Dr Dzulkefly Ahmad, Dr Syed Azman Syed Mohd Nawawi dan calon PAS Dun Merlimau yang baru lalu, Yuhaizad Abdullah. -HD

Pertempuran Sengit Pejuang dan tentera Gaddafi di Ras Lanuf dan Zawiyah

Shrapnels fly through the air as a tank shell explodes near Libyan rebel fighters defending their last position against Moamer Kadhafi's loyalist forces at the north-central key Libyan oil town of Ras Lanuf on March 10, 2011.

Shrapnels fly through the air as a tank shell explodes near Libyan rebel fighters defending their last position against Moamer Kadhafi’s loyalist forces at the north-central key Libyan oil town of Ras Lanuf on March 10, 2011.

Libyan rebel fighters run for cover as shells explode nearby during clashes with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

Libyan rebel fighters run for cover from shells falling nearby during clashes with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Rebel fighters advance on the frontline as rebel Katusha rockets fly overhead towards government positions on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: Rebel fighters advance on the frontline as rebel Katusha rockets fly overhead towards government positions on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

Libyan rebel fighters launch a rocket towards a position held by forces loyal to leader Moamer Kadhafi during clashes between the two side few kilometers outside the town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

Libyan rebel fighters launch a rocket towards a position held by forces loyal to leader Moamer Kadhafi during clashes between the two side few kilometers outside the town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

Rockets are fired from rebels positions in Sidra, 10 kilometres (six miles) further west of Ras Lanuf, on March 10, 2011, as fighting in eastern Libya has killed at least 400 people and wounded 2,000 since February 17, medics there said.

Rockets are fired from rebels positions in Sidra, 10 kilometres (six miles) further west of Ras Lanuf, on March 10, 2011, as fighting in eastern Libya has killed at least 400 people and wounded 2,000 since February 17, medics there said.

Rockets are fired from rebels positions in Sidra, 10 kilometres (six miles) further west of Ras Lanuf, on March 10, 2011, as fighting in eastern Libya has killed at least 400 people and wounded 2,000 since February 17, medics there said.

Rockets are fired from rebels positions in Sidra, 10 kilometres (six miles) further west of Ras Lanuf, on March 10, 2011, as fighting in eastern Libya has killed at least 400 people and wounded 2,000 since February 17, medics there said.

Libyan rebels in Ras Lanuf

Libyan fighters launch a rocket towards a position held by forces loyal to leader Colonel Gaddafi outside the town of Ras Lanuf. Opposition forces are relying on rocket and grenade launchers and anti-aircraft guns welded to pick-up trucks against Gaddafi’s tanks and aircraft.

A Libyan rebel fighter run for cover as shells explode nearby during a battle with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

A Libyan rebel fighter run for cover as shells explode nearby during a battle with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

A Libyan rebel fighter run for cover as shells explode nearby during a battle with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

Rebel Libyans in Ras Lanuf

Libyan fighters run for cover as shells explode nearby during clashes with forces loyal to Colonel Gaddafi, outside the oil town of Ras Lanuf. Although the town is still in rebel hands, it is coming under bombardment from the air, and an important oil facility was hit yesterday.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels fire Katusha rockets at government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi westward towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: Libyan rebels fire Katusha rockets at government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi westward towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels pause to pray before a battle with government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: Libyan rebels pause to pray before a battle with government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: A Libyan rebel soldier is carried into a hospital after being injured while fighting government troops on the frontline on March 9, 2011 in Ras Lanuf, Libya. The rebels battled government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi, pushing them back towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: A Libyan rebel soldier is carried into a hospital after being injured while fighting government troops on the frontline on March 9, 2011 in Ras Lanuf, Libya. The rebels battled government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi, pushing them back towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels advance during a battle with government troops as a facility burns on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: Libyan rebels advance during a battle with government troops as a facility burns on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels take cover from government fire as a natural gas facility burns on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: A rebel fighter carries of load of rocket propelled grenades while advancing on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: A rebel fighter carries of load of rocket propelled grenades while advancing on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

Libyan rebel fighters fire an anti-aircraft weapon at an airforce jet loyal to leader Moamer Kadhafi flying overhead during clashes few kilometers outside the town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Wounded Libyan rebel soldiers are brought to a hospital after being injured fighting government troops on the frontline on March 9, 2011 in Ras Lanuf, Libya. The rebels battled government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi, pushing them back towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: Wounded Libyan rebel soldiers are brought to a hospital after being injured fighting government troops on the frontline on March 9, 2011 in Ras Lanuf, Libya. The rebels battled government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi, pushing them back towards Ben Jawat.

Libyan rebel fighters fight against approaching tanks of Moamer Kadhafi's loyalist forces at the north-central key Libyan oil town of Ras Lanuf on March 10, 2011.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels take cover while battling government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels repulsed a government offensive on Ras Lanuf and pushed back troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: Libyan rebels take cover while battling government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels repulsed a government offensive on Ras Lanuf and pushed back troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: A Libyan rebel fires on a government jet as a natural gas facility burns on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

RAS LANUF, LIBYA – MARCH 09: A Libyan rebel fires on a government jet as a natural gas facility burns on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

A Libyan rebel fighter uses his legs to steady his machin-gun as he fires at a fighter jet flying overhead during clashes with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

Libyan rebel fighters pray before engaging in clashes with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels take cover as a government jet fighter passes overhead near the frontline on March 9, 2011 in Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

Libyan rebel fighters react during clashes with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

BEN JAWAT, LIBYA - MARCH 06: A Libyan rebel fires a rocket propelled grenade at government troops on the frontline on March 6, 2011 near Ben Jawat, Libya. Rebels lost territory as troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi pushed them back to the town of Ras Lanuf.

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 09: Libyan rebels fire rockets at government troops on the frontline on March 9, 2011 near Ras Lanuf, Libya. The rebels pushed back government troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi towards Ben Jawat.

Libyan rebel fighters run for cover as shells explode nearby during a battle with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 9, 2011.

Libyan rebel fighters run for cover as shells explode nearby during a battle with forces loyal to leader Moamer Kadhafi, just few kilometers outside the oil town of Ras Lanuf on March 10, 2011.

The battle of Ras Lanuf…

Libya oil town under fresh airstrikes

Libyan ruler Muammar Gaddafi’s forces have launched fresh airstrikes on Libya’s oil town of Ras Lanuf, hitting a building packed with medics in the center of the port city.

Two shells hit the center of Ras Lanuf on Thursday. A building packed with medics was hit in the attack, AFP reported.

Fighter jets appeared to target positions held by the opposition forces in the desert east of the city.

Fierce fighting continues in Libyan town of Zawiyah as forces loyal to the regime launch air and ground assaults on opposition forces.

This comes a day after warplanes struck Ras Lanuf and another oil port near As Sidra.

It is yet unclear whether there have been any casualties or damage. According to medics, at least 400 have been killed and over 2,000 others injured in eastern Libya since February 17, 2011.

Revolutionary forces are in control of several cities across the country, including Benghazi, Ajdabiyah, Brega, Ras Lanuf and Misratah. -PressTV

Menjelag PGU2; Isu-isu besar yang belum terjawab

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/mercutandakemaman1.jpg- Menteri Besar dan kerajaan Terengganu perlu telus dan kauntabiliti
KUALA TERENGGANU
- Menjelang Himpunan Kebangkitan Rakyat; PAS Ganti Umno kali yang kedua yang akan diadakan di Jerteh, Besut Terengganu, rakyat perlu penjelasan yang munasabah berkenaan isu-isu besar yang belum terjawab sehinggan kini

Bagaimana kedudukan tuduhan rasuah ke atas ADUN Kijal

Ketika ADUN Kijal Dato' Seri Ahmad Said disebut-sebut, akan menggantikan ADUN Jerteh, Dato' Seri Idris Jusoh, sebagai Menteri Besar Terengganu, sebuah stesyen TV telah menyiarkan berita rasuah ADUN tersebut.

TV3 menyiarkan berita tentang seorang ADUN daripada Kijal yang terlibat dengan rasuah dan penyelewengan terhadap perlaksanaan tiga projek; Mercu Tanda Kemaman, Pembinaan Dewan Seri Amar di bandar Chukai dan pembangunan Bandar Baru Kijal.

Pada 11 Oktober, 2005 dengan Rujukan (MPK/KEJ/8/2005), Majlis Perbandaran Kemaman telah mengeluarkan tender cadangan membina Mercu Tanda Kemaman yang terletak Persimpangan Pusat Perniagaan Chukai Utama, Chukai, Terengganu, berhadapan dengan Balai Bomba daerah Kemaman.

Tender tersebut telah dibida oleh sebuah syarikat; ZHA Development Sdn. Bhd.(ZHADSB) yang beralamat di K03, Lot 3195k, Tingkat Dua, Komplek Permint Harmoni, Jalan Batas Baru dengan harga RM3.99 juta

Salah seorang pemilik ZHASB adalah Ahmad Zubir Azhari, selain Din Jusoh dan Haslina Abdul Rahim.

Nama Ahmad Zubir Azhari muncul dalam semakan bersama senarai Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kuala Nerus, memegang jawatan Bendahari

Mercu Tanda Kemaman telah disiapkan ZHASB sekitar tahun 2006, namun tidak berapa lama kemudian ia telah rosak dan tidak dapat berfungsi langsung.

Menteri Besar dan kerajaan negeri Terengganu perlu memberi penjelasan mengapa TV3 telah menyenarai pembinaan Mercu Tanda Kemaman sebagai salah satu projek yang melibatkan rasuah dan penyelewengan yang dilakukan oleh ADUN dari Kijal.

Oleh kerana ianya melibatkan wang rakyat jutaan ringgit dan tuduhan tersebut telah disiarkan secara terbuka, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu tampil dan memberi penjelasan yang sewajarnya.

Sekiranya ADUN terbabit tidak melakukan sebarang rasuah atau penyelewengan, SPRM perlu bertindak ke atas TV3 yang telah menyiarkan berita 'bohong ;lagi palsu' kerana ia melibatkan kepentingan orang ramai.

Menteri Besar dan kerajaan Terengganu juga perlu memberikan secara terperinci bagaimana binaan monumen tersebut yang hanya melibatkan batu, pasir, simen dan besi menelan kos RM3.99 juta.

Begitu juga dengan dua kes lagi yang disiarkan oleh TV3 iaitu Pembinaan Dewan Seri Amar dan Bandar Baru Kijal.

SPRM perlu membersihkan nama ADUN Kijal dan mengambil tindakan ke atas TV3 sekiranya tidak ada sebarang perlakuan rasuah dan pemyelewengan yang berlaku.

Bagaimana kedudukan tuduhan rasuah ke atas ADUN Kemasik?


Agensi berita Bernama pada 3 Ogos, 2009 telah melaporkan, seorang Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu telah ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2 Ogos.

http://buletinonline.net/images/stories/berita44/rosli.jpgADUN tersebut dilaporkan ditahan berhubung dakwaan meminta wang habuan daripada sebuah syarikat, bersama-sama dua rakannya.

Beliau ditahan SPRM kira-kira pukul 9.20 pagi di sebuah hotel di Kijal dekat sini, kerana dipercayai meminta habuan antara 10 hingga 13 peratus daripada nilai satu projek landskap bernilai RM2 juta daripada syarikat berkenaan.

ADUN tersebut, yang ditahan reman keesokkannya, ketika ditahan, terdapat wang tunai sebanyak RM5,000.

Turut dikenakan perintah tahanan reman sehingga 7 Ogos itu ialah dua rakan Adun terbabit yang dipercayai terlibat dalam meminta wang sogokan itu.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan oleh Hakim Mahkamah Sesyen di sini Rofiah Mohamad.

Ketiga-tiga mereka kini ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kemanan untuk siasatan lanjut.

Manakala akhbar The Malay Mail pada 3 Ogos melaporkan, Pengarah Penyiasatan SPRM, Datuk Shukri Abdull berkata kes penahanan ADUN Kemasik Rosli Othman dan rakannya Ramli Abdullah 'tidak di politikkan'.

Akhbar berbahasa Inggeris itu dengan jelas melaporkan;

"Shukri said Rosli and Ramli are expected to be produced before a magistrate’s court today in Kemaman, Terengganu, to be remanded for investigations to commence on a claim that a contractor had paid a RM20,000 bribe as inducement to secure a landscape project in Kuala Lumpur for one Cekal Sekitar Sdn Bhd.

It was learnt that Rosli was picked up at about 9.30am at a hotel in Kemaman, a quiet town south of Kuala Terengganu, with another man. Malay Mail also learnt that MACC officers had found RM5,000 on him. A source said the two were detained at the Kemaman police station and would be produced in court today.

The MACC is applying for a five-day remand order to detain them to facilitate investigations. Other than an assemblyman, Rosli, 42, an engineer by profession, also holds the deputy chairman post of the State Local Government and Housing Committee. A graduate of the University of Middlesex in London, the Bukit Kukuran Umno branch chairman beat Pas’ Mohamad Mahadi Nawi in the 2008 polls by over 2,000 votes."


Namun sehingga kini, tuduhan terhadap ADUN Kijal, Dato' Seri Ahmad Said, ADUN Kemasik Rosli Othman dan rakannya Rosli Abdullah terus menjadi tandatanya.

Sedangkan pada 22 November 2007, Pengarah BPR (kini SPRM) negeri Terengganu, Sharuddin Sapian pernah mengesahkan bahawa seorang ahli politik terkenal Terengganu adalah antara 70 orang yang telah disiasat oleh BPR sejak awal 2007.

Namun Shaharudin enggan mengulas lanjut dan hanya mengatakan, identiti serta maklumat berhubung ahli politik itu hanya boleh didedah apabila kertas siasatan mengenainya siap.
http://buletinonline.net/images/stories/berita44/rumahahmadsaid.jpg
Rumah Biru Tepi Bukit

Selain perkara yang melibat rasuah serta penyelewengan, sehingga kini rakyat Terengganu perlu diberi penjelasan mengenai rumah biru tepi bukit yang kini diketahui ramai milik Menteri Besar negeri Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said,

Oleh kerana ketika rumah tersebut dibina, Ahmad masih seorang Exco kerajaan, maka bagaimanakah seorang pegawai kerajaan boleh membina sebuah rumah yang dilaporkan bernilai mencecah RM3 juta.

Apatah lagi kini, Ahmad yang sudah bergelar Menteri Besar, seharusnya menjadi contoh ikutan kepada para Adun lain.

Justeru, perincian perbelanjaan rumah tersebut mestilah dibuat secara telus dan akuntabiliti, butiran perbelanjaan dan dari manakah datangnya wang yang banyak tersebut? -BO

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .