Ikuti Blog ini

BAJET 2009 PERAK BAJET KEBAJIKAN

IPOH : Bajet 2009 negeri Perak yang dibentangkan oleh YAB MB Perak dalam Sidang Dewan Undangan Negeri pagi ini telah mengotai segala janji-janji manifesto pilihanraya. Bajet yang dibentang dengan tema Bajet Kebajikan Untuk Rakyat telah membuktikan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang mementingkan hal ehwal kebajikan rakyat. Ia memaparkan kesungguhan dan komitmen kerajaan Negeri dalam hasrat membawa negeri Perak dan rakyatnya ke satu tahap pembangunan sosioekonomi dan pembanguna insan yang seimbang. Dalam merangka dan melaksanakan Bajet 2009, Kerajaan Pakatan Rakyat menjadikan adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan sebagai asas dan prinsip utamanya.

YAB MB Perak telah menggariskan empat strategi utama iaitu menjadi sebuah negeri berkebajikan, meneruskan dasar perbelanjaan secara berhemah dan berjimat cermat serta mempertingkatkan hasil pendapatan negeri, memastikan kesejahteraan rakyat dan peningkatan kualiti kehidupan di luar Bandar dan Bandar, dan menyediakan system penyampaian sektor awam yang efisen.

Negeri Berkebajikan menjadi strategi utama Bajet 2009
Apa yang rakyat Perak dapat dari Bajet 2009 ini ?

1. 4,428 rakyat berpendapatan kurang 700 ringgit diberi bekalan air percuma sebanyak RM 10.00 sebulan.
2. Meluluskan 1000 hektar tanah kepada SAR dan SRJK Cina untuk diusahakan penanaman sawit.
3. RM 6 juta diperuntukan untuk sumbangan derma siswa RM 1000 seorang kepada 6000 anak Perak yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA.
4. RM 4.9 juta diperuntukan untuk pendidikan Islam iaitu dengan menaikan elaun guru KAFA, Penyelia KAFA, guru Tadika Islam dan mengembalikan bantuan perkapita kepada 22 buah sekolah Agama Rakyat.
5. RM 1 Juta diperuntukan untuk Takaful Kifalah kepada warga emas berusia 65 tahun ke atas, setiap waris akan diberi sumbangan RM 1000 bagi meringankan beban pengebumian jenazah.
6. RM 4.88 juta pula diperuntukan untuk menaikan elaun bulanan Ketua Kampung dari RM 200 ke RM 400, dan elaun Setiausaha JKKK sebanyak RM 200 sebulan
7. Menubuhkan Tabung Khas Kebajikan Rakyat dengan memperuntukan RM 2 juta. Tabung ini ditubuhkan bagi tujuan membantu dan memelihara kebajikan rakyat yang menghadapi kesusahan seperti mengalami penyakit kronik, anak-anak yatim, ibu tunggal, kebajikan ahli keluarga mangsa ISA, warga tua dan Orang Kurang Upaya (OKU), menaikkan bantuan kebajikan kepada rakyat yang benar-benar memerlukan mengikut kategori dengan kadar minimum RM 200 dan tidak melebihi RM 400.
8. Menubuhkan Tabung Pinjaman Perniagaan Kecil tanpa faedah bagi membantu ibu tunggal menceburi perniagaan kecil dan juga peniaga-peniaga kecil dengan peruntukan sebanyak RM 1 juta.
10. RM 2 Juta diperuntukan kepada Urusetia Hal Ehwal Bukan Islam bagi tujuan membantu orang-orang bukan Islam dalam menjalankan dan mengamalkan aktiviti kebudayaan, keagamaan serta pendidikan.
11. Peruntukan EXCO dinaikan dari RM 100 ribu ke RM 150 ribu setahun, manakala ADUN dari RM 150 ribu setahun ke RM 200 ribu setahun.
12. Menaikkan Tabung Pusingan Bantuan Bencana Alam kepada seluruh Pejabat Daerah dari RM 30 ribu ke RM 50 ribu.
13. Meluluskan 138 kawasan Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) khas untuk setinggan yang melibatkan kawasan seluas 4,299 ekar dan boleh menyediakan 34,392 lot tapak rumah. Ini bermakna 34 ribu lebih rakyat yang menempati kediaman setinggan akan memiliki tapak rumah untuk didirikan rumah kediaman.
14. RM 60 juta diperuntukan kepada JKR untuk melaksanakan pelbagai projek baru, manakala JPS pula mendapat peruntukan sebanyak RM 8.82 juta untuk rancangan tebatan banjir.

Kuasa perubahan di tangan PAS?

 Sejauh mana kuasa dan pengaruh PAS dalam membentuk kerajaan persekutuan.. PAS kemaruk kuasakah, kenapa PAS tidak bersetuju dengan PKR dan rakan parti lain dalam membentuk kerajaan ?. Apakah kata-kata setiausaha agung PAS Sdr Nasharuddin berhubung jumlah ahli YB Muslim dan non-muslim merupakan faktor utama kegagalan pembentukkan ini ?

PKR terkedu bilamana PAS tidak memberi kataputus untuk bersama membentuk kerajaan baru. Kerna apa? Kerna majoriti ahli yang nak berpaling tadah ialah non-muslim. Meskipun jangkaan ahli dalam PKR ada yang muslim tapi boleh percayakah mereka. Sejauhmana mereka komited, adakah lebih tertarik kepada Hidup Melayu dari Hidup Islam. Adakah akan ada lompat parti demi survival orang Melayu dan bukannya survival pegangan Islam yang dicari. PAS komited pada perjuangan Islam ..berbelahbahagi ? tidak, Bagi PAS, UMNO adalah orang Melayu Islam.. UmNo masih boleh ditarbiah, dakwah memainkan peranan utama..mungkin boleh kembali kepangkal jalan.


Kenyataannya, bagi PAS..jika pemerintahan kerajaan yang ingin dibentuk adalah 50% muslim dan 50% non-muslim, ianya merupakan satu asas yang kurang baik bagi menghidupkan negara bercirikan Islam di Malaysia. Ada pendapat adalah lebih baik bersatu dengan UmNo yang tentunya 100% Islam namun sikap UMnO yang banyak menindas serta kemaruk kuasa dan pangkat banyak mencacatkan ciri-ciri keislamannya. Dasar perkauman yang menebal dalam UMNO membuatkan ramai sahabat-sahabat non-muslim lari meninggalkan parti itu cuma kenyataan pemimpin atasan mengatakan tiada yang kurangnya dalam BN.

PAS boleh berbangga dengan kebanjiran ahli-ahli PAS non-muslim yang mempercayai sistem pemerintahan yang diamalkan selama ini. Cerita lanjut disini. Kuasa dan pangkat diketepikan, bukan harta yang dicari...zuhud dunia yang utama. Ciri-ciri ini diamalkan oleh pemimpin kita iaitu ada pada Tok Guru Nik Aziz dan Ayah Chik. Masih ada lagi pemimpin-pemimpin PAS yang lain membentuk peribadi sebegini..alhamdullilah. Kehidupan pemimpin sebeginilah yang rakyat mahukan, muslim memang sudah lama mengetahuinya dan kini non-muslim mula merasai kehidupan keperibadian yang tinggi terhadap pemimpin-pemimpin ini.

Iman, ilmu dan amal bersatu teguh, tanpa iman goyahlah hati maharajalelalah nafsu, itu yang timbulnya politik wang (rasuah yang sebenarnya). Tanpa iman dan ilmu pun tak berguna, ada iman ada ilmu tapi tak guna, tak disebarkan ibarat pekasam dalam tempayan, simpan bertahun-tahun tak makan sampai berkulat sapa yang rugi ? Dengan adanya iman, adanya ilmu dan berbuat amal, insyallah inilah yang diamalkan dihampir semua markas PAS seluruh negara !

Konsep tarbiah kini sebaik-baiknya perlu diperluaskan kepada non-muslim, biarlah mereka memerhati dan mengkaji kehidupan dan kelembutan Islam tinggalkanlah sementara ciri-ciri Melayu itu, jangan takutkan mereka dengan perkauman, lihatlah akan keindahan Islam ..akhirnya nanti mereka akan menerima PAS atas satu wadah yang menjanjikan keadilan, kehormatan dan kesederhanaan.


Sokong atas dasar perjuangan Islam, bukan perkauman kerana webmaster percaya apabila Islam dimuliakan dan dipraktikkan, Melayu akan dihormati !UMNO..Adegan tolak menolak, bertikam lidah dan bertumbuk

Antara kata-kata Paklah dan Realiti UMNO

http://buletinonline.net/images/berita13/umnogocoh.jpg

Gocoh – gelagat ahli UMNO dalam Mesyuarat Umno Bahagian Seremban di Kelab Golf Tuanku Jaafar, Senawang, semalam.

UMNO tidak akan menjadi sebuah parti yang berjaya dalam perjuangannya jika kepimpinannya tidak dibarisi oleh pemimpin yang ikhlas, berwibawa dan berintegriti, kata Presidennya, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagaimana dilaporkan media perdana hari ini.


Realitinya dalam keadaan sekarang UMNO memang tidak akan menjadi sebuah parti yang berjaya dalam perjuangannya kerana kepimpinannya dibarisi oleh pemimpin yang tidak ikhlas, tidak berwibawa dan tidak berintegriti.

Pak Lah berkata lagi, UMNO tidak akan dapat mengecapi kemajuan dan menghadapi cabaran masa depan seperti yang diharapkan jika ada pemimpinnya yang tercemar integritinya, peribadi yang lemah dan tidak mempunyai hala tuju.

Realitinya memang masa depan UMNO memang tidak mampu mendepani cabaran kerana rasuah yang berleluasa, akhlak yang buruk dan hanyut mengikut arus dunia

Pak Lah juga menasihatkan anggota parti supaya membuat pilihan dengan berhemah dan tidak hanya memilih pemimpin untuk mengisi jawatan tertentu di peringkat nasional.

KETUA Cawangan UMNO Sikamat Datuk Md. Yusop Harmain Shah bersetuju dengan Timbalan Pengerusi Tetap menanguhkan Persidangan tersebut apabila keaadaan tidak dapat dikawal sehingga ada perwakilan bertumbuk, membaling kerusi dan mengeluarkan kata-kata kesat.

Realitinya Pak Lah tidak perlu menasihat anggota partinya, terutama kepimpinannya kerana cakap Paklah tak ada siapa yang nak dengar;
1. Pak Lah kata pimpinan UMNO Terengganu tidak boleh guna Mercedes, kereta tersebut hanya untuk tetamu terhormat – Cakap Pak Lah langsung tidak dipedulikan. Semua Exco-exco kerajaan Terengganu terus bergaya ke sana ke mari dengan compressor E-200, tak ada seorang pun tetamu Kejohanan Kuda Lasak yang naik Mercedes baru-baru ini, para Exco bukan sahaj gunakan kereta Mercedes untuk urusan rasmi, tapi Mercedes di lanyak kemana sahaja hatta ke Mydin untuk beli belah pun guna Mercedes

http://buletinonline.net/images/berita13/img_5441.jpg

(Gambar - Kereta Exco di rakam membeli belah di Mydin kelmarin)

2. Pak Lah kata Menteri Besar Terengganu Ahmad Said tidak boleh halang ahli UMNO bertanding mana-mana jawatan, oleh itu Ahmad Said tidak boleh pecat Exco kerana bertanding rebut ketua bahagian – Ahmad Said tak peduli sikit, Malah Ahmad kata ‘kehendak saya kena ikut juga, saya Menteri Besar. Ahmad berkata lagi “Yahya tidak langgar disiplin UMNO, tapi dia langgar arahan saya !”

Pak Lah terus berkata-kata, mereka yang menjadi perwakilan mempunyai tanggungjawab yang besar untuk memastikan calon yang dipilih mempunyai nilai-nilai yang diperlukan untuk menerajui parti itu.

Realitinya merka yang menjadi perwakilan bersedia menjelang Mac untuk ‘letak harga’. Siapa yang tawarkan harga paling tinggi, pasti akan diundi. Tidak ada nilai-nilai pada calon kecuali nilai wang ringgit, sebab itu Tengku Razaleigh berkata, iman orang UMNO sekarang ada pitih.

Pak Lah berkata lagi, “Kalau ini berlaku, semua akan jadi baik. Baik UMNO maka baiklah rakyat Malaysia kerana UMNO memperjuangkan semua rakyat berbilang bangsa,"

Realitinya bergocoh UMNO dalam mesyuarat Agong, maka bergocohlah rakyat Malaysia !PAS mula perkasa tarbiyyah

JERANTUT: PAS memulakan program untuk memperkasakan kembali program terbiyyah kepada ahli-ahlinya - satu usaha yang dilihat untuk mengurangkan banyak masalah yang melanda parti itu.

Lebih satu dekad lalu program terbiyyah PAS dikatakan semakin kurang diberi perhatian oleh pengikut parti itu, satu tempoh yang menyaksikan keahlian PAS bertambah berkali ganda dengan penyertaan daripada pelbagai golongan masyarakat.

Justeru memperkasakan kembali tarbiyyah dikalangan pengikut-pengikut PAS diyakini faktor penting sebagai persediaan dalaman untuk menghadapi cabaran semasa dan kelangsungan daya tahan parti.
"PAS yang ditubuhkan pada tahun 1951 bertahan sehingga ke hari ini kerana apa? Tarbiyyah..." kata Timbalan Presiden parti itu, Nasharuddin Mat Isa dalam Konvensyen Tarbiyyah peringkat negeri Pahang.

"Tapi hari ini saya percaya ada kawasan yang sudah tidak menjalankan usrah (salah satu dari pengisian tarbiyyah) lagi," tambah beliau.

Selain usrah iaitu satu bentuk perbincangan berkumpulan dikalangan ahli PAS biasanya dibuat secara bulanan, pengisian lain yang popular dalam program tarbiyyah PAS ialah tamrin dan mukhayyam.

Nasharuddin merupakan pengerusi Lujnah Tarbiyyah PAS, satu jawatan yang sebelum ini dipegang oleh Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang - kini memulakan usaha memperkasakan kembali elemen yang dikatakan kunci kekuatan PAS itu.

Setakat ini dilaporkan tiga negari telah selesai mengadakan pusingan pertama Konvensyen Tarbiyyah, program ini akan dilaksanakan keseluruh negara di mana menglibatkan Presiden dan Timbalan Presiden sendiri sebagai pembentang kertas kerja.

Dua timbalan kepada Nasharuddin telah dilantik iaitu Idris Ahmad dan Abu Bakar Chik yang akan melaksanakan peranan masing-masing bagi memastikan nafas baru kepada program tarbiyyah.Pengebumian pengebom Bali kecoh

 KEPILUAN dan kemarahan meruap-ruap diterjemahkan menerusi laungan balas dendam berkumandang ketika jenazah Amrozi dan Mukhlas tiba di desa Tenggulun, Jawa Timur semalam.

Dua beradik itu menjalani hukuman mati kerana pembabitan mereka dalam kejadian letupan di Bali pada tahun 2002.


Sekumpulan kira-kira 500 penyokong bertempur seketika dengan pasukan polis berhampiran rumah keluarga Allahyarham Amrozi, 47, dan Mukhlas, 48.

Adik beradik itu menjalani hukuman mati oleh skuad penembak bersama-sama rakan mereka, Imam Samudra sejurus selepas tengah malam di sebuah pulau di selatan Jawa yang dijadikan penjara.

Sebelum itu, ketiga-tiga pemuda itu menyatakan hasrat untuk mati syahid dan menegaskan bahawa mereka tidak sekali-kali menyesal melakukan serangan tersebut.

Orang ramai mula mengalirkan air mata dan melaungkan "Allahu Akbar!" apabila terlihat kelibat dua ekor burung terbang melepasi kampung mereka ketika helikopter yang membawa jenazah Amrozi dan Mukhlas mendarat di sebuah padang berdekatan.

"Tuhan maha besar, Tuhan maha besar, Tuhan menunjukkan kebesarannya. Saya sungguh gembira," jerit seorang penyokong mereka yang menangis teresak-esak apabila melibat burung-burung itu.

"Ini adalah limpah kurnia Tuhan. Mujahidin akan terus berjuang!," laung seorang lagi peserta perhimpunan itu sambil menangis.

"Sudah tentu mereka syahid. Mereka berjuang keras di atas nama Islam tetapi akhirnya menemui ajal. Namun, kematian bukan bererti mereka tewas - mereka tetap menang sebenarnya," kata seorang lagi penyokong yang enggan mendedahkan namanya.
Orang ramai berhimpun di jalan-jalan di luar kediaman keluarga Amrozi dan berpusu-pusu mengelilingi dua buah ambulans yang membawa jenazah dua beradik itu dari helikopter sebelum bergelut dengan anggota-anggota polis tentera yang berkawal di sekitarnya.

Jenazah Amrozi dan Mukhlas dibawa ke sebuah masjid di desa itu untuk disembahyangkan sebelum dibawa melepasi kumpulan kira-kira 1,000 orang yang mengerumuni kawasan lokasi tersebut untuk melihat lebih dekat.

Di bandar Semerang, Jawa Barat, jenazah Imam Samudra disemadikan dengan segera selepas senario sama tercetus apabila jenazahnya yang ditutup kain hitam yang tertera ayat-ayat suci Al-Quran diarak di beberapa jalan.

"Kemungkinan besar akan ada tindakan balas. Apa yang jelas ialah darah saudara Islam tidak akan tumpah sia-sia. Akan ada akibatnya," kata Ganna, 26, yang mengharungi perjalanan 90 kilometer dari Jakarta untuk menunjukkan sokongannya.

Adik beradik itu dan Imam Samudra menyatakan mereka melancarkan serangan bom keatas beberapa kelab malam yang penuh sesak dengan pengunjung di pulau Bali untuk mempertahankan Islam dan membalas dendam pencerobohan tentera Amerika Syarikat (AS) di bumi Afghanistan.

Mereka merupakan anggota kumpulan Jemaah Islamiah (JI) yang dipersalahkan kerana mendalangi serangan-serangan bom di rantau tersebut sebagai usaha membentuk pemerintahan khalifah Islam di Asia Tenggara.

Kebanyakan penduduk Indonesia mengamalkan ajaran Islam secara sederhana dan majlis ulama Indonesia semalam menyatakan kematian ketiga-tiga pengebom itu tidak boleh dianggap syahid.

"Seseorang yang membunuh orang lain tidak akan mati syahid melainkan mereka berperang di atas nama agama. Ketiga-tiganya bukan berperang kerana agama," seorang ulama Umar Shihab dipetik sebagai berkata oleh laman web berita Detikcom.

Ketika penyokong-penyokong pengebom Bali itu membantah kematian mereka, penduduk-penduduk lain dalam diam bersetuju bahawa jihad mereka itu tidak bertepatan.

"Jika perang berlaku kita perlu berjihad demi agama tetapi jangan lakukannya di Indonesia. Bali bukan sebuah medan tempur," kata seorang jiran Imam Samudra, Robi, 30.

Burung Belibis iringi jenazah Amrozi

JAKARTA - Kira-kira satu jam sebelum kedatangan jenazah Amrozi dan Muklas, warga yang mendapati kawasan sekitar rumah Hj. Tariyem, dikejutkan dengan kedatangan tiga burung belibis yang melayang-layang di udara Desa Tenggulun, Solokuro, Lamongan.

"Ini menandakan jenazah mereka langsung bertemu dengan Allah. Burung itu bidadari yang menjemput," ungkap Haji Ahmad, salah satu pendukung Amrozi.

Mereka yakin jenazah ketiga-tiga itu mati yang telah dijantung pada hari tadi, Amrozi, Muklas dan Imam Samudra akan masuk surga.

Jenazah Amrozi tiba sekira pukul 9.20 WIB , dengan menggunakan dua kereta ambulans yang bertuliskan Puskesmas Tikung disertai kereta Polis dari Balai Polis Lamongan dan Bojonegoro.


INDONESIA-EXECUTION/

Brother of the two convicted 2002 Bali bombers Amrozi and Mukhlas, Jafar Shodiq (C, standing) shouts "God is great" along with supporters, at Al Islam boarding school in Tenggulun in the early morning of November 9, 2008 as they hear news that the three Bali bombers have been executed. Three Islamists sentenced to death for the Bali bombings which killed 202 people were executed by firing squad at midnight, local television reported. Amrozi, 47, his brother Mukhlas, 48, and ringleader Imam Samudra, 38, were killed with shots to the heart on the island prison of Nusakambangan off southern Java, TV One television reported quoting an official source.

Brother of the two convicted 2002 Bali bombers Amrozi and Mukhlas, Jafar Shodiq (C, standing) shouts "God is great" along with supporters, at Al Islam boarding school in Tenggulun in the early morning of November 9, 2008 as they hear news that the three Bali bombers have been executed. Three Islamists sentenced to death for the Bali bombings which killed 202 people were executed by firing squad at midnight, local television reported. Amrozi, 47, his brother Mukhlas, 48, and ringleader Imam Samudra, 38, were killed with shots to the heart on the island prison of Nusakambangan off southern Java, TV One television reported quoting an official source.Reuters Pictures

Indonesian hardliner Muslims clash with policemen as the dead bodies of Bali bombers Amrozi and Muklas alias Ali Gufron arrive at Tenggulun village near Lamongan, East Java province November 9, 2008. Thousands of people including some hardliners gathered for the funerals of three Indonesians executed on Sunday for the 2002 Bali bombings, sparking clashes between police and emotional supporters. REUTERS/Beawiharta (INDONESIA)

Indonesian hardliner Muslims clash with policemen as the dead bodies of Bali bombers Amrozi and Muklas alias Ali Gufron arrive at Tenggulun village near Lamongan, East Java province November 9, 2008. Thousands of people including some hardliners gathered for the funerals of three Indonesians executed on Sunday for the 2002 Bali bombings, sparking clashes between police and emotional supporters. REUTERS/Beawiharta (INDONESIA)

Indonesian Muslims carry the coffin of Bali bomber Imam Samudra in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Indonesian Muslims carry the coffin of Bali bomber Imam Samudra in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Indonesian Muslims carry a coffin of Bali bomber Imam Samudra in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Indonesian Muslims carry a coffin of Bali bomber Imam Samudra in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Indonesian Muslims prepare to pray in front of the coffin of Bali bomber Imam Samudra inside a mosque in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Indonesian Muslims prepare to pray in front of the coffin of Bali bomber Imam Samudra inside a mosque in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

CAPTION ADDITION -- The son (C) of the convicted 2002 Bali bomber Amrozi, Mahendra is comforted by relative at Al Islam boarding school in Tenggulun in the early morning of November 9, 2008 as they hear news that the three Bali bombers have been executed. Three Islamists sentenced to death for the Bali bombings which killed 202 people were executed by firing squad at midnight, local television reported. Amrozi, 47, his brother Mukhlas, 48, and ringleader Imam Samudra, 38, were killed with shots to the heart on the island prison of Nusakambangan off southern Java, TV One television reported quoting an official source. AFP PHOTO/ADEK BERRY (Photo credit should read ADEK BERRY/AFP/Getty Images)

CAPTION ADDITION -- The son (C) of the convicted 2002 Bali bomber Amrozi, Mahendra is comforted by relative at Al Islam boarding school in Tenggulun in the early morning of November 9, 2008 as they hear news that the three Bali bombers have been executed. Three Islamists sentenced to death for the Bali bombings which killed 202 people were executed by firing squad at midnight, local television reported. Amrozi, 47, his brother Mukhlas, 48, and ringleader Imam Samudra, 38, were killed with shots to the heart on the island prison of Nusakambangan off southern Java, TV One television reported quoting an official source. AFP PHOTO/ADEK BERRY (Photo credit should read ADEK BERRY/AFP/Getty Images)

Supporters carry a coffin containing either Mukhlas or Amrozi (unclear) as they arrive at Al Islam boarding school in Tenggulun on November 9, 2008.  Grief and religious fervour boiled over into calls for revenge here as two brothers executed for their role in the 2002 Bali attacks were buried amid tight security.   A crowd of about 500 supporters briefly clashed with police near the family home of 47-year-old Amrozi -- dubbed the "smiling assassin" for his disturbing grin -- and Mukhlas, 48, as their bodies arrived in their east Java village. AFP PHOTO/ADEK BERRY (Photo credit should read ADEK BERRY/AFP/Getty Images)

Supporters carry a coffin containing either Mukhlas or Amrozi (unclear) as they arrive at Al Islam boarding school in Tenggulun on November 9, 2008. Grief and religious fervour boiled over into calls for revenge here as two brothers executed for their role in the 2002 Bali attacks were buried amid tight security. A crowd of about 500 supporters briefly clashed with police near the family home of 47-year-old Amrozi -- dubbed the

Indonesian Mobile Brigade Policemen clash with supporters shortly before the funeral of the bodies of Amrozi and Mukhlas in Tenggulun on November 9, 2008. Grief and religious fervour boiled over into calls for revenge here as two brothers executed for their role in the 2002 Bali attacks were buried amid tight security.   A crowd of about 500 supporters briefly clashed with police near the family home of 47-year-old Amrozi -- dubbed the "smiling assassin" for his disturbing grin -- and Mukhlas, 48, as their bodies arrived in their east Java village. AFP PHOTO/ADEK BERRY (Photo credit should read ADEK BERRY/AFP/Getty Images)

Indonesian Mobile Brigade Policemen clash with supporters shortly before the funeral of the bodies of Amrozi and Mukhlas in Tenggulun on November 9, 2008. Grief and religious fervour boiled over into calls for revenge here as two brothers executed for their role in the 2002 Bali attacks were buried amid tight security. A crowd of about 500 supporters briefly clashed with police near the family home of 47-year-old Amrozi -- dubbed the

Emby Badriyah, center, looks on the coffin of her son, Bali bomber Imam Samudra, arrive at a cemetery in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists. (AP Photo)Emby Badriyah, center, looks on the coffin of her son, Bali bomber Imam Samudra, arrive at a cemetery in Serang, Banten province, Indonesia, Sunday Nov. 9, 2008. Indonesia executed Samudra, 38, and brothers Amrozi Nurhasyim, 47, and Ali Ghufron, 48, Saturday for helping plan and carry out the 2002 Bali bombings that killed 202 people, many of them foreign tourists.
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .