Ikuti Blog ini

Ziarah sdr Lutfi Othman


1. Sejurus saya pulang dari menghadhiri perbicaraan Dato' Seri Anwar Ibrahim di mahkamah pagi tadi , saya langsung menziarahi sdr Lutfi Othman sebagai Ketua Pengarang Harakah yang kini berehat panjang setelah selamat menjalani pembedahan jantungnya.

2. Istemewa ziarah ini ialah penyertaan Dato' Seri Presiden PAS Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang yang juga pada awalnya mengikuti perbicaraan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

3. Turut hadhir bersama ialah Sdr Kamaruzaman Mohamad selaku Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat , sdr Dr. Shamsuri selaku Setiausaha Politik Presiden dan sdr Hj Affendi Jeli . Alhmadulillah selain ziarah dan sumbangan dari DPPP buat sdr Lutfi Othman , Al Fadhil Tuan Guru telah memanafaat waktu ziarah dengan nasihat dan tips - tips yang cukup istemewa terutama buat sdr Lutfi . Kami turut tumpang sekaki .

4. Antara tips yang disebut oleh Tuan Guru ialah amalan memakan bunga cengkih sebagai amalan kesihatan untuk menjaga jantung . Ilmu ini beliau perolehi dari Tuan Guru Hj Hashim Pondok Pasir Tumboh . Sementara bawang putih pula baik untuk mencair dan melancarkan perjalanan darah .

5. Tuan Guru turut menurunkan beberapa bacaan atau amalna untuk menahan sakit dan menjadikan diri tenang serta cepat sembuh . Antaranya ialah bacaan surah قل هو الله dan doa ربنا آتنا في الدنيا حسنة و في الأخرة حسنة و قنا عذاب النار setiap kali selepas solat fardhu .

6. Satu motivasi yang mampu menaikkan semangat kami semua apabila Tuan Guru membacakan satu hadis yang bermaksud barang siapa yang sewaktu sihatnya beramal dengan amalan yg soleh lalu ia jatuh sakit dan tidak lagi mampu untuk beramal maka Allah swt memberikannya ganjaran sebagai amalan yang ia lakukan sewaktu sihat .

7. Sdr Lutfi adalah antara seorang penulis handalan negara yang banyak pengalaman . Hidupnya dengan pena untuk menegakkan kebenaran . Saat sakit begini , banyak tugasannya tergendala namun Tuan Guru menyebut bahawa sebanyak mana sdr Lutfi menulis sebelum ini maka sebanyak itulah pula pahala atau ganjaran akan diberikan oleh Allah swt .

8. Bergenang air mata sdr Lutfi mendengar nasihat dan taujihat dari Tuan Guru Hj. Abdul Hadi , Sementara Dewan Pemuda PAS Pusat mengucapkan selamat sejahtera buat sdr Lutfi dan segera sembuh agar dapat kembali bertugas seperti biasa .

Posted by Nasrudin Hassan at Tantawi

Setelah kalah hujah, BN didakwa guna polis di Sibu


SIBU, 11 Mei: Selepas terasa sukar untuk berlawan hujjah dengan Pakatan Rakyat dan DAP dalam isu penggunaan nama Allah, hari ke empat kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Sibu menyaksikan polis masuk campur dan menghalang isu nama Allah disentuh dalam kempen.

Ketua Polis Sarawak SAC II Huzir Mohamed mengeluarkan kenyataan melarang penggunaan isu “Allah” sepanjang kempen atau akan berdepan tindakan ISA atau Akta Hasutan.

“Kami telah mengawasi ceramah yang dibuat dan mendapati sesetengah parti menggunakan isu kalimah Allah," kata Huzir dalam sidang media hariannya.

“Ini adalah isu sensitif. Kami nasihatkan semua parti berhentikan menggunakan isu ini secara menyeluruh.

“Jika ada mana-mana pihak berkeras menggunakannya, kami akan ambil tindakan di bawah Akta Hasutan atau ISA. Kepada semua parti, jalan bawa masalah yang tidak perlu," katanya dalam sidang media itu.

Timbalan Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Siti Mariah Mahmud ketika mengulas perkara itu berkata, tindakan tersebut membuktikan Umno BN kini semakin terdesak.

Mengulas lanjut, Siti Mariah berkata, larangan tersebut dibuat mungkin setelah melihat isu tersebut yang dibawa DAP mampu mempengaruhi pengundi berbanding isu negara Islam yang dibawa BN melalui SUPP.

"Setiap kali Umno BN hadapi masalah yang mereka tidak boleh tangani dengan hujah, mereka akan guna undang-undang dan polis.

"Kenapa Umno BN harus takut,” ujarnya kepada Harakahdaily.

BN sepanjang empat hari kempen mereka, menggunakan isu negara Islam bagi menanam kebencian 52 peratus masyarakat Kristian di parlimen itu kepada DAP.

Poster dan billboard mereka membawa mesej "undi DAP sama seperti mengundi PAS untuk menubuhkan negara Islam".

Manakala DAP pula memberi penjelasan berhubung isu penggunaan kalimah Allah sebagai serangan balas bagi memancing undi bukan Islam khususnya di kalangan penganut Kristian.

Siti Mariah yang berada di Sibu sejak hari penamaan calon lagi berkata, apa yang dibuat Pakatan Rakyat hanya sekadar memberi penjelasan berhubung keadaan sebenar polemik penggunaan kalimah tersebut.

"Mereka buat tidak apa, tapi kita buat tak boleh.

"Mereka yang mulakan dan bila kita jawab mereka dah tak boleh handle lagi," kata Ahli Parlimen Kota Raja itu lagi.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz sebelum ini berkata penganut Kristian di Sabah dan Sarawak dibenar menggunakan kalimah Allah dalam upacara sembahyang dan keagamaan kerana secara tradisinya ia telah diamalkan sejak dahulu lagi.

Bagaimanapun di Semenanjung, penggunaan kalimah itu tetap tidak dibenarkan di dalam sebarang upacara keagamaan termasuk penerbitan. -Hrkh

Rela atau tidak? Keterangan Saiful canggah, kata KarpalPasukan peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kenyataan Saiful Bukhari Azlan, pengadu kes liwat, kepada polis bercanggah dengan tuduhan sebenar dikenakan terhadap ketua pembangkang itu.

Sehubungan itu, peguam utama Anwar, Karpal Singh memohon mahkamah membekalkan pasukan pembela dengan keseluruhan keterangan yang dibuat Saiful kepada polis.

Karpal berhujah bahawa pasukan pembela merasakan adanya ‘percanggahan’ antara keterangan yang diberikan kepada polis dan juga tuduhan sebenar terhadap Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) itu.

Sehubungan itu, perbicaraan kes liwat Anwar ini ditangguh sehingga esok bagi membolehkan Hakim Mahkamah Tinggi di sini Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membuat keputusan mengenai permohonan pihak pembelaan untuk mendapatkan keterangan Saiful.

Peguam bela utama Karpal Singh memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan memerlukan keterangan itu kerana terdapat percanggahan antara keterangan berkenaan dan pertuduhan meliwat yang dikenakan terhadap Anwar.

Karpal berkata bahawa Saiful, dalam keterangan kepada polis, mendakwa kejadian liwat itu berlaku tanpa kerelaan sedangkan pihak pendakwaan mengenakan pertuduhan mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan iaitu persetubuhan dengan kerelaan.

Katanya ini adalah kes pertama di negara ini melibatkan percanggahan besar antara pertuduhan dan keterangan saksi kepada polis serta keterangan oleh saksi di mahkamah.

Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abidin, yang mengetuai pasukan pendakwaan, menjawab bahawa terpulang kepada Peguam Negara selaku pendakwa untuk menetapkan pertuduhan.

Anwar yang merupakan ketua pembangkang dan penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), dituduh meliwat Mohd Saiful, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa

Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Pertuduhan mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Dalam sesi soal balas semalam Saiful yang mengadu diliwat oleh Anwar memberitahu Mahkamah Tinggi, laporan polis yang dibuatnya telah menyatakan beliau diperlakukan demikian tanpa kerelaan.

Kemudiannya Saiful diminta oleh Karpal membaca laporan polis yang dibuatnya.

Laporan itu antaranya berbunyi : “Saya Mohd Saiful ingin melaporkan saya diliwat oleh majikan saya. Kejadian ini tanpa kerelaan saya...Oleh itu laporan ini dibuat dengan tujuan untuk mendapat keadilan dan pembelaan atas diri saya bagi tujuan keselamatan jika perkara ini tersebar luas.” TMI
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .