Ikuti Blog ini

Lagi Gambar : Ratusan umat Islam bantah akhbar Sweden

Muslim protesters carry placards as they march toward the Swedish  embassy during a protest against Swedish artist Lars Vilks' caricature  depicting the Prophet Muhammad with a dog's body, in Kuala Lumpur,  Malaysia, Friday, March 26, 2010.

Muslim protesters carry placards as they march toward the Swedish embassy during a protest against Swedish artist Lars Vilks’ caricature depicting the Prophet Muhammad with a dog’s body, in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, March 26, 2010.

Muslim protesters shout slogans and carry placards as they march to the Swedish embassy during a demonstration against Swedish artist Lars Vilks, whose sketch had shown the Prophet Mohammad with the body of a dog, in Kuala Lumpur March 26, 2010.

Muslim protesters hold placards during a demonstration against  Swedish artist Lars Vilks, whose sketch had shown the Prophet Mohammad  with the body of a dog, outside the Swedish embassy in Kuala Lumpur  March 26, 2010.

Malaysian activists hold up a banner against Swedish artist Lars  Vilks during a protest in front of Sweden's embassy in Kuala Lumpur on  March 25, 2010. Scores of Malaysian activists gathered outside the  building, housing the Swedish embassy, to protest against the recent  reprinting of a caricature by artist Lars Vilks about the Prophet  Mohammad.

Muslim protesters shout slogans and carry placards as they march to the Swedish embassy during a demonstration against Swedish artist Lars Vilks, whose sketch had shown the Prophet Mohammad with the body of a dog, in Kuala Lumpur March 26, 2010.

Muslim protesters burn a Swedish flag and a picture of artist Lars  Vilks, whose sketch had shown the Prophet Mohammad with the body of a  dog, during a demonstration outside the Swedish embassy in Kuala Lumpur  March 26, 2010.

A Swedish flag and photos of Swedish artist Lars Vilks are burnt by Muslims during a protest against Vilks' caricature depicting the Prophet Muhammad with a dog's body, outside the Swedish embassy in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, March 26, 2010.

A Swedish flag and photos of Swedish artist Lars Vilks are burnt by Muslims during a protest against Vilks’ caricature depicting the Prophet Muhammad with a dog’s body, outside the Swedish embassy in Kuala Lumpur, Malaysia, Friday, March 26, 2010.

-pinkturtle-

DS Nizar : ADUN PR hantar 216 soalan.

DS. Nizar didampingi oleh Dato Ngeh dan ADUN PR lain dalam sidang akhbar berkaitan Sidang DUN Perak pada 30 Mac ini.

IPOH, 26 Mac;- ADUN pakatan Rakyat telah menghantar 216 soalan untuk sidang DUN Perak yang akan bermula pada 30 Mac akan datang. Demikian seperti yang ditegaskan oleh Menteri Besar Rakyat Perak, DS. Muhammad Nizar Jamaluddin dalam sidang media di Pejabat Pakatan Rakyat Perak disini sebentar tadi.

Sidang media itu diadakan selepas Mesyuarat majlis Pimpinan Pakatan Rakyat Perak dan Mesyuarat ADUN Pakatan Rakyat Perak. DS. Nizar didampingi oleh 11 ADUN yang menunggu untuk sidang tersebut.

Beliau mengatakan mesyuarat telah membuat beberapa ketetapan termasuk kami mengecam sekeras-kerasnya pembunuhan Ketua Pemuda Dewan Himpunan Penyokong PAS Perak , Sdr. Siva dan meminta pihak keselamatan mengadakan siasatan siapa yang terlibat, dan juga kami telah sedekahkan alfatihah kepada Almarhum Ahli Parlimen Hulu Selangor .

DS. Nizar juga mengesahkan semua ADUN PR telah menerima dua surat, satu dari Setiausaha Dewan yang mewakili oleh lelaki yang menyamar sebagai speaker, satu lagi dari spaeker yang sah YB. V.Sivakumar.

"Kami buat keputusan untuk hadir bedasarkan surat Speaker yang sah YB. V.Sivakumar pada perasmian dan perbahasan 31 haribulan." Jelas Nizar

"Kita membuat keketapan untuk ikut serta pada hari perasmian da sesi perbahasan kerana rakyat perak melantik kami dan kami akan ikut serta berbahas"

Beliau juga mengesahkan telah hantar surat kepada zambry dan memohon diadakan satu mesyuarat dengan Zambry dan Ganesan pada 29 Mac jam 9 pagi di Dewan Bandaraya Ipoh.

"Tujuan mesyuarat adalah untuk kepentingan negeri perak yang lebih cemerlang." tegas Nizar.

Beliau juga menyatakan permohonan untuk diberi peluang untuk perbahasan dan soal jawab, kepada ketua pembangkang dan ADUN dalam perbahasan, "Insyaallah menjadi persidangan yang baik" jelasnya.

"Kita juga cadangkan persidangan dilanjutkan selama lima hari hingga 4 April".Kata Nizar.

Beliau juga berharap pertemuan dapat menghasilkan persidangan yang baik, dan tempoh yang sesuai bagi membahas isu-isu dan kemelut negeri Perak.

Nizar juga menegaskan Keputusan mahkamah pada 9 Feb adalah penentuan siapakah MB Perak, namun tidak mengenai siapakah speaker yang sah. Ganesan telah melanggar 6 ketetapan dan dia tidak diktiraf sebagai speaker.
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM

Video:Persembahan Seni Silat Dewan Pemuda Pas Kaw. Besut
Persembahan pertunjukan seni mempertahankan diri sempena dengan pelancaran Pasukan Seni Silat Dewan Pemuda Pas Kawasan Besut,di lancarkan oleh Tim Ketua Pemuda Pas Pusat Ust Azman Sapawi Abd Rani.-Pemuda Besut

Hina Nabi: Pemuda PAS mahu Sweden mohon maaf


PKR Masuk "Gear Satu" Malam ini

KUALA LUMPUR, 26 Mac — Mungkin ia diadakan secara kebetulan tetapi Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan menggunakan program “Selamatkan Malaysia — Tolak Konspirasi Kedua” di bahagian Parlimen Hulu Selangor malam ini untuk “berkempen” sebelum kempen sebenar, dijangka bermula akhir bulan depan.

Program itu, sebahagian daripada kempen susulan kes liwat kedua dihadapi Datuk Seri Anwar Ibrahim, sepatutnya diadakan minggu lalu tetapi diubah ke hari ini dan akan berlangsung di Kuala Kubu Baru.

“Dan, ketika hendak adakan malam ini secara kebetulan Datuk Zainal telah meninggal dunia (malam tadi)... majlis ini akan diteruskan.

“Kami akan menjelaskan kepada pengundi-pengundi di Hulu Selangor apa yang telah dilakukan oleh PKR sejak 2008,” kata Pengarah Pilihan Raya Selangor Abdullah Sani ketika dihubungi The Malaysian Insider pagi ini.

“Program ini sebenarnya sebahagian daripada usaha diambil oleh kami untuk mendekati pengundi-pengundi Hulu Selangor sejak selepas pilihan raya umum 2008,” kata beliau sambil menjelaskan, PKR sudah bersiap sedia untuk menghadapi apa juga kemungkinan dengan mengambil kira Ahli Parlimennya Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad uzur.

Ahli Parlimen Kuala Langat itu menambah, pihaknya telah menubuhkan sekretariat petugas khas untuk menyelia pusat khidmat Hulu Selangor PKR dengan mempertimbangkan situasi bahawa Zainal kurang sihat dan tidak dapat memberikan tumpuan sepenuhnya ke atas Hulu Selangor.

“Jadi kami sudah bergerak dan mengadakan gerak kerja dari awal-awal lagi. Oleh itu saya lihat tiada masalah untuk menghadapi pilihan raya kecil ini apabila diadakan,” kata beliau.

Anwar yang juga Penasihat PKR sendiri akan hadir pada majlis malam ini.

Zainal, 71, meninggal dunia di kediamannya di Batu 9½, Jalan Cheras, Kajang, kira-kira 9.27 malam tadi akibat barah otak.

Allahyarham memenangi kawasan Parlimen Hulu Selangor pada pilihan raya umum Mac 2008 di atas tiket PKR dan pernah menjadi Timbalan Menteri Besar Selangor ketika dalam Umno.

Sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Selangor pada 1999, Zainal pernah menjawat jawatan Exco negeri, antaranya Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Penyelidikan dan Pengerusi Jawatankuasa Perjawatan, Pendidikan dan Sumber Manusia.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, Zainal membuat kejutan dengan merampas kerusi selamat BN di Hulu Selangor daripada penyandang Datuk G. Palanivel yang juga merupakan Timbalan Presiden MIC, dengan majoriti tipis 198 undi.

Mengulas lanjut, Abdullah memberitahu pihaknya akan mengadakan mesyuarat khas jentera pilihan raya Selangor untuk membincangkan strategi menghadapi pilihan raya kecil Ahad ini.

Bagaimanapun beliau memberitahu, mesyuarat khas itu tidak akan membincangkan soal bakal calon bagi kerusi itu.

“Soal calon kita serahkan kepada pucuk kepimpinan,” kata beliau di sebalik desas-desus Datuk Zaid Ibrahim kemungkinan diturunkan di sana.

Nama Zaid, bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri dan anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, disebarkan menerusi Internet sejak berita Zainal meninggal dunia muncul malam tadi. - TheMalaysianInsider

Tengku Abdul Halim Sah Dilantik Pengerusi MPN Yang Baru…

Pemangku Raja yang menjalankan tugas-tugas Sultan mempunyai kuasa untuk melantik atau sebaliknya.Mengikut perlembagaan, Sultan mempunyai kuasa mutlak untuk melantik dan memecat, dan sekarang ini Pemangku Raja masih menjalankan tugas-tugas Sultan yang mana pelantikannya berdasarkan perlembagaan.Maka dari prinsip undang-undang Pemangku Raja mempunyai kuasa mutlak - Exco Kerajaan Negeri Datuk Takiyuddin Hassan

Krisis Istana: Tengku Abdul Halim sah dilantik Pengerusi MPN


KOTA BARU, 26 Mac — Tengku Abdul Halim Alhaj Sultan Ibrahim dilantik sebagai Pengerusi Majlis Perajaan Negeri (MPN) yang baru bagi menggantikan Tengku Abdul Aziz Hamzah.

Perkara itu diumumkan oleh Setiausaha MPN Datuk Mohd Aiseri Alias di sini sebentar tadi.

Perkembangan terbaru di sebalik krisis Istana Kelantan ini diumumkan ketika polis masih menahan Setiausaha Sulit Sultan Kelantan untuk siasatan di bawah Kanun Keseksaan.

Semalam Wan Hashim, yang minggu lalu mendakwa dilantik sebagai Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, membuat pengumuman mengenai pemecatan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja manakala Tengku Abdul Aziz dilantik sebagai pengerusi majlis itu.

Difahamkan ia hasil mesyuarat khas MPN yang diadakan tengah malam tadi.

Pelantikan Tengku Abdul Halim,yang juga Tengku Laksamana Kelantan, berkuat kuasa mulai semalam.

“Bagi menjunjung titah perintah Yang Maha Mulia Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra, Pemangku Raja Kelantan, dengan ini saya memaklumkan bahawa Yang Mulia Tengku Abdul Aziz Tengku Mohd HAmzah (Tengku Sri Utama Raja) dibatalkan pelantikan dan dilepaskan daripada menjadi Yang di-Pertua Majlis Perajaan Negeri berkuat kuasa pada 25 Mac 2010.

“Saya juga ingin memaklumkan bahawa Yang Maha Mulia Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra, Pemangku Raja Kelantan telah mengampuni perkenan dan melantik Yang Berhormat Mulia Tengku Abdul Halim Al-haj Sultan Ibrahim (Tengku Laksamana Kelantan) sebagai Yang di-Pertua Majlis Perajaan Negeri Kelantan berkuat kuasa pada 25 Mac 2010,” katanya.

Tengku Abdul Halim adalah datuk sedara kepada Pemangku Raja.

Sehubungan itu, Exco Kerajaan Negeri Datuk Takiyuddin Hassan ketika memberi reaksi terhadap pelucutan dan pelantikan pengerusi berkenaan tidak bertentangan dengan perlembagaan dan ia adalah sah.

“Pemangku Raja yang menjalankan tugas-tugas Sultan mempunyai kuasa untuk melantik atau sebaliknya.

“Mengikut perlembagaan, Sultan mempunyai kuasa mutlak untuk melantik dan memecat, dan sekarang ini Pemangku Raja masih menjalankan tugas-tugas Sultan yang mana pelantikannya berdasarkan perlembagaan.

“Maka dari prinsip undang-undang Pemangku Raja mempunyai kuasa mutlak,” katanya.

Oleh itu kata beliau, jelas menunjukkan tidak ada ruang pertikaian dalam tindakan tersebut.

Menyentuh penahanan Setiausaha Sulit Sultan, Datuk Wan Hashim Wan Daud oleh polis malam tadi, beliau tidak berminat untuk memberi komen.

Namun hanya dengan ringkas beliau berkata “polis hanya menjalankan tugas dan bertanggungjawab bila ada laporan diterimanya.”

Bagaimanapun, Ketua Polis Kelantan, Datuk Rahim Hanafi enggan mengulas berhubung penahanan Wan Hashim.

“Tak boleh, saya tak boleh komen. Minta maaf,” katanya ketika ditemui di hadapan pintu masuk pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri pagi ini. Malaysian insider

Bin Laden threatens US in new audio tape
Osama bin Laden, the leader of al-Qaeda, releases a new audio recording in which he threatens to kill any captured Americans if Khalid Sheikh Mohammed, considered to be one of the masterminds behind the September 11 attacks, is executed. [25 Mar 10] AlJazeera

Khalid Sheikh Mohammed

ADUN Titi Tinggi dan MB Perlis Pembohong - Pemuda UMNO Bhgn

Empat daripada lima pemimpin akar umbi UMNO Bahagian Padang Besar, yang dipanggil bertemu dengan Setiausaha Politik Menteri Besar, Azali Abas petang semalam, menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Md Isa Sabu dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Titi Tinggi, Yip Sun Onn kerana mengeluarkan kenyataan bercanggah dan mempergunakan nama Pemuda UMNO bahagian itu sebagaimana disiarkan sebuah akhbar, kelmarin.

Ketua Penerangan Pemuda UMNO bahagian, Aidi Helmi Mohamed berkata, empat pemimpin yang hadir dalam satu pertemuan terancang di sebuah restoran di Kangar, Perlis kira-kira jam 5 petang. semalam itu. turut mempersoalkan kenyataan Menteri Besar bahawa pengundi kawasan Titi Tinggi masih sayangkan Sun Onn, sedangkan kenyataan itu tidak bersandarkan fakta sebenar.

Menurutnya, sebagai seorang Menteri Besar, Md Isa seharusnya merujuk kembali kepada suara akar umbi parti dan penduduk kawasan Titi Tinggi untuk mendapatkan gambaran sebenar sokongan pengundi terhadap Sun Onn, dan tidak hanya berpandukan kepada kenyataan media menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dihantar oleh pemimpin MCA itu semata-mata.

“Bantahan rasa tidak puas hati itu disampaikan kepada Azali memandangkan pertemuan itu diatur oleh Pejabat Menteri Besar sendiri dan diadakan dalam suasana aman.

“Dalam pertemuan itu, kami turut meminta Pejabat Menteri Besar menasihati Datuk Seri Md Isa agar tidak terus mempertahankan keputusan Sun Onn untuk meletak jawatan sebagai ADUN kerana Sun Onn bukan sahaja tidak menghormati keputusan MCA Pusat dan sokongan UMNO Bahagian, malahan tidak menghormati sokongan Datuk Seri sendiri kerana mendahulukan kepentingan diri sendiri daripada kepentingan rakyat dan parti,” katanya sewaktu dihubungi Sinar Harian di sini, semalam.

Aidi turut menjelaskan UMNO dan Pemuda UMNO Bahagian Padang Besar tidak pernah diajak berbincang sama ada sebelum, semasa dan selepas surat peletakan jawatan ADUN dikeluarkan di samping tidak pernah mengadakan apa-apa pertemuan dengan Kerajaan Negeri dan Sun Onn sendiri sama ada untuk memujuk Sun Onn menarik balik surat tersebut atau tidak.

Menurutnya, Pemuda UMNO memutuskan Sun Onn berbohong dengan mempergunakan nama Pemuda UMNO untuk menutup keterlanjuran beliau menyerahkan surat peletakan jawatan ADUN kepada Speaker DUN, Datuk Yazid Mat pada 21 Mac lalu.

“Kami berasakan satu penghinaan terancang yang dibuat oleh Sun Onn di atas kenyataan yang dikeluarkan kerana kami sebenarnya tak pernah diajak berbincang mengenai hasrat dan keinginan beliau untuk meletak jawatan ADUN sebelum ini.

Beliau berbohong dan MB Perlis juga berbohong dalam kenyataan media yang menyatakan pengundi masih sayangkan Sun Onn. Kenyataan itu menunjukkan kedangkalan yang amat sangat kerana ia dibuat tanpa merujuk keadaan sebenar yang berlaku dalam kawasan Titi Tinggi,” katanya.

Aidi berkata, empat pemimpin yang hadir dalam pertemuan itu ialah Penyelaras Pemuda UMNO Kawasan Titi Tinggi, Shahidan Ibrahim, Ahli Jawatankuasa Pemuda UMNO Padang Besar, Khalid Mat Rus dan Azizan Khamis dan beliau sendiri selaku Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian.

Seorang lagi pemimpin yang tidak dapat menghadiri pertemuan itu ialah Ketua Pemuda UMNO Bahagian Padang Besar, Mohsin Yusof kerana terpaksa menghadiri kursus di Perak.

Sementara itu, Setiausaha Politik Menteri Besar, Azali Abas ketika dihubungi Sinar Harian lewat petang semalam mengesahkan pertemuan itu dan menjelaskan ianya dibuat hanya sekadar ‘sembang-sembang’ petang.

Menurutnya, beliau merupakan individu yang bertanggungjawab untuk menghubungi kelima-lima pemimpin akar umbi UMNO Bahagian Padang Besar itu dan menjelaskan pertemuan itu dibuat tanpa pengetahuan Menteri Besar.

“Memang saya akui ada menghubungi lima pemimpin UMNO Bahagian Padang Besar pada malam semalam (malam kelmarin) dan meminta satu pertemuan diadakan pada petang ini (semalam) bagi membincangkan isu-isu semasa berkenaan parti.

“Pertemuan itu tidak dijalankan secara formal dan diadakan secara aman, bagaimanapun butiran lanjut mengenai perkara yang dibincangkan semasa pertemuan itu dibuat tidak dapat saya dedahkan,” katanya.

Ditanya mengenai kenyataan Aidi yang mendakwa ADUN Titi Tinggi, Yip Sun Onn dan Menteri Besar, Datuk Seri Md Isa berbohong kerana mempergunakan nama Pemuda UMNO Bahagian Padang Besar dalam kenyataan mereka, Azali menafikan dakwaan itu dan menjelaskan ianya berpunca daripada salah faham semata-mata.

Menurutnya, beliau difahamkan kenyataan Sun Onn mengaitkan nama Pemuda UMNO adalah untuk merujuk sebilangan kecil rakan-rakannya yang terdiri daripada ahli Pemuda UMNO Bahagian Padang Besar, dan bukannya merujuk kepada Ahli Jawatankuasa (AJK) Pemuda Bahagian.

“Ini tidak lebih dari sekadar salah faham semata-mata kerana kenyataan Sun Onn hanya merujuk kepada segelintir Pemuda UMNO Bahagian yang menyokongnya, dan bukan AJK Pemuda Bahagian.

“Saya sudah jelaskan perkara ini dalam pertemuan itu dan saya minta mereka tidak cepat melatah kerana isu peletakan jawatan Sun Onn merupakan isu besar yang mendapat perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak,” katanya.

Semalam, barisan kepemimpinan akar umbi UMNO Bahagian Padang Besar menyokong penuh hasrat Yip Sun Onn untuk meletak jawatan dan meminta ADUN Titi Tinggi itu dan Menteri Besar memohon maaf secara terbuka kepada mereka kerana mempergunakan nama ‘suci’ Pemuda UMNO bahagian itu.

Keputusan itu dicapai dalam mesyuarat tergempar yang berlangsung malam sebelumnya yang dihadiri oleh kira-kira 30 pemimpin akar umbi bahagian.

Mereka termasuk empat pemimpin kanan Pemuda bahagian serta empat ahli jawatankuasa bahagian. DUN Titi Tinggi terletak di bawah kawasan Parlimen Padang Besar. -SH

Tengku Muhammad Faris Tenang Biarpun Ada Cubaan Rampas Kuasa

Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra (kanan) bersalaman dengan exco dan pegawai kerajaan negeri ketika tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa hari ini. – Foto Bernama
KOTA BHARU: Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismai Petra tenang dan mampu tersenyum walaupun dalam keadaan kemelut cubaan "merampas kuasa" melibatkan kerabat diraja Sultan Kelantan.

Baginda yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra pada 6 petang tadi dari Singapura, mampu melemparkan senyuman dan lambaian kepada rakyat dengan disambut pembesar Istana serta beberapa anggota exco Kerajaan Negeri Kelantan termasuk Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub.

Sewaktu berjalan menuju ke kenderaan rasminya, baginda dihampiri para wartawan yang ingin bertanyakan reaksi baginda mengenai pengumuman Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, Datuk Wan Hashim Wan Daud bahawa Pengerusi Majlis Perajaan Negeri (MPN), Tengku Abdul Aziz Hamzah telah mendakwa Sultan Kelantan melantik beliau sebagai Pemangku Raja yang baru menggantikan baginda berkuat kuasa serta merta.

Tengku Muhammad Faris Petra hanya sempat menjawab sambil berjalan: "Tokleh (tidak boleh),Tokleh (tidak boleh), nanti biar sudah. Ginilah kirim salam kat semua orang," katanya dengan tersenyum dan berlalu menaiki kenderaan baginda.

Laporan awal hari ini menyatakan bahawa Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra didakwa telah melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta. Titah tersebut didakwa disampaikan baginda kepada Tengku Abdul Aziz dan dibacakan oleh Wan Hashim di Istana Mahkota di sini hari ini.

Bagaimanapun, susulan daripada pengumuman itu yang dihebahkan di laman web media utama,Setiausaha Majlis Perajaan Negeri (MPN), Datuk Mohd Aiseri Alias berkata, Tengku Muhammad Faris Petra Tengku Ismail Petra kekal sebagai Pemangku Raja kerana pelantikannya mengikut dua pertiga daripada 17 anggota majlis MPN pada 29 Mei tahun lalu.

Beliau yang juga Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan berkata, pengumuman Wan Hashim awal hari ini mengenai pemecatan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja dan digantikan Pengerusi MPN, Tengku Abdul Aziz Hamzah berkuatkuasa serta merta adalah tidak terpakai kerana ia tidak mewakili MPN.

"Ia adalah sama sekali tidak mewakili keputusan Majlis Perajaan Negeri Perkara 11 (1) Undang-undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan memperuntukkan mana-mana keputusan majlis (MPN) tidak akan sah dan terpakai kecuali sekurang-kurangnya dua pertiga daripada anggota yang hadir dan mengundi bersetuju dengan keputusan itu," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata, Tengku Abdul Aziz, abang kepada Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah telah bertindak secara berseorangan tanpa memanggil MPN bersidang.

Mohd Aiseri berkata, oleh kerana Tengku Muhammad Faris Petra dilantik ekoran Sultan Kelantan tidak boleh menjalankan tugas hal ehwal negeri mengikut Perkara 22A (1) (b) Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan Bahagian yang kedua, maka Tengku Muhammad Faris Petra akan terus menjalankan tugas-tugas sebagai Pemangku Raja yang sah sehingga MPN membuat keputusan seterusnya mengikut undang-undang.

Pada sidang media yang sama, Ahmad berkata, pendirian kerajaan negeri adalah mengikut Perlembagaan negeri.

"Kita tetap dengan undang-undang dalam Perlembagaan. Apapun yang berlaku kita merujuk kepada Perlembagaan negeri iaitu Tengku Muhammad Faris Petra kekal sebagai Pemangku Raja. Pemangku Raja masih lagi pemangku walaupun ada pihak lain isytihar pemangku telah digugurkan," katanya.

Beliau berkata, perkara itu tidak perlu lagi dibincangkan dan tidak perlu dilakukan pindaan perlembagaan serta tidak perlu diadakan Sidang Dewan Undangan Negeri tergempar.

Ahmad berkata, sebagai usaha kerajaan negeri menghentikan kemelut Istana, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Shafie Ismail telah membuat laporan polis berhubung kenyataan Wan Hashim berhubung mengenai pelantikan Tengku Abdul Aziz sebagai Pemangku Raja. - BERNAMA

Detik cemas Pilatus terhempas

WARTAWAN CUBA PERANGKAP DSAISetiausaha Sulit Sultan Kelantan Ditahan Polis

Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, Datuk Wan Hashim Wan Daud yang pagi tadi mengumumkan mengenai pemecatan Tengku Muhammad Faris Petra (gambar) sebagai Pemangku Raja, malam ini ditahan polis dipercayai untuk siasatan.

Wan Hashim yang diumumkan pelantikan sebagai Setiausaha Sulit Sultan Kelantan minggu lalu dilihat dibawa ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di sini kira-kira pukul 8.40 malam.

The Malaysian Insider difahamkan Wan Hashim diambil di rumahnya sebelum di bawa ke IPK.

Pelantikan Wan Hashim dan kenyataan yang dibuat oleh beliau sejak seminggu dilihat merumitkan lagi krisis Istana Kelantan.

Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra bersalaman dengan exco dan pegawai kerajaan negeri ketika tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa hari ini.

Dalam pada itu pihak polis didapati turut mengadakan kawalan di sekitar Masjid Muhammadi.

Malam ini pihak kerajaan negeri telah mengadakan solat hajat di masjid berkenaan.

Istana Pemangku Raja di Telipot juga difahamkan dikawal rapi pasukan kawalan keselamatan.

Sementara itu seorang yang mengiringi Wan Hashim dilihat keluar dari IPK kira-kira pukul 10.30 malam, namun Setiausaha Sulit tidak kelihatan.

Polis tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sementara itu menurut sumber, satu mesyuarat tergempar Majlis Perajaan Negeri (MPN) diadakan di Istana Telipot malam ini.

Kira-kira pukul 11 malam beberapa anggota MPN dilihat memasuki kawasan istana.

Sepuluh minit sebelum itu Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad Halim pula kelihatan memasuki istana.

Sumber memberitahu The Malaysian Insider bahawa mesyuarat itu diadakan bagi melantik pengerusi baru MPN ekoran perkembangan pagi tadi.

Dalam pada itu Bernama melaporkan Tengku Muhammad Faris Petra tenang dan mampu tersenyum walaupun dalam keadaan kemelut cubaan “merampas kuasa” melibatkan kerabat diraja Sultan Kelantan.

Baginda yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra pada 6 petang tadi dari Singapura, mampu melemparkan senyuman dan lambaian kepada rakyat dengan disambut pembesar Istana serta beberapa anggota exco Kerajaan Negeri Kelantan termasuk Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub.

Sewaktu berjalan menuju ke kenderaan rasminya, baginda dihampiri para wartawan yang ingin bertanyakan reaksi baginda mengenai pengumuman Wan Hashim bahawa Pengerusi MPN, Tengku Abdul Aziz Hamzah telah mendakwa Sultan Kelantan melantik beliau sebagai Pemangku Raja yang baru menggantikan baginda berkuat kuasa serta merta.

Tengku Muhammad Faris Petra hanya sempat menjawab sambil berjalan: “Tokleh (tidak boleh),Tokleh (tidak boleh), nanti biar sudah. Ginilah kirim salam kat semua orang,” katanya dengan tersenyum dan berlalu menaiki kenderaan baginda.

Laporan awal hari ini menyatakan bahawa Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra didakwa telah melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta.

Titah tersebut didakwa disampaikan baginda kepada Tengku Abdul Aziz dan dibacakan oleh Wan Hashim di Istana Mahkota di sini hari ini.

Bagaimanapun, susulan daripada pengumuman itu yang dihebahkan di laman web media utama, Setiausaha Majlis Perajaan Negeri (MPN) Datuk Mohd Aiseri Alias berkata Tengku Muhammad Faris Petra Tengku Ismail Petra kekal sebagai Pemangku Raja kerana pelantikannya mengikut dua pertiga daripada 17 anggota majlis MPN pada 29 Mei tahun lalu.

Beliau, yang juga Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan, berkata pengumuman Wan Hashim awal hari ini mengenai pemecatan Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja dan digantikan Pengerusi MPN, Tengku Abdul Aziz Hamzah berkuatkuasa serta merta adalah tidak terpakai kerana ia tidak mewakili MPN.

“Ia adalah sama sekali tidak mewakili keputusan Majlis Perajaan Negeri Perkara 11 (1) Undang-undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan memperuntukkan mana-mana keputusan majlis (MPN) tidak akan sah dan terpakai kecuali sekurang-kurangnya dua pertiga daripada anggota yang hadir dan mengundi bersetuju dengan keputusan itu,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata Tengku Abdul Aziz, abang kepada Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah telah bertindak secara berseorangan tanpa memanggil MPN bersidang.

Mohd Aiseri berkata oleh kerana Tengku Muhammad Faris Petra dilantik ekoran Sultan Kelantan tidak boleh menjalankan tugas hal ehwal negeri mengikut Perkara 22A (1) (b) Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan Bahagian yang kedua, maka Tengku Muhammad Faris Petra akan terus menjalankan tugas-tugas sebagai Pemangku Raja yang sah sehingga MPN membuat keputusan seterusnya mengikut undang-undang.

Pada sidang media yang sama, Ahmad berkata pendirian kerajaan negeri adalah mengikut Perlembagaan negeri.

“Kita tetap dengan undang-undang dalam Perlembagaan. Apapun yang berlaku kita merujuk kepada Perlembagaan negeri iaitu Tengku Muhammad Faris Petra kekal sebagai Pemangku Raja. Pemangku Raja masih lagi pemangku walaupun ada pihak lain isytihar pemangku telah digugurkan,” katanya.

Beliau berkata perkara itu tidak perlu lagi dibincangkan dan tidak perlu dilakukan pindaan perlembagaan serta tidak perlu diadakan Sidang Dewan Undangan Negeri tergempar.

Ahmad berkata sebagai usaha kerajaan negeri menghentikan kemelut Istana, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Shafie Ismail telah membuat laporan polis berhubung kenyataan Wan Hashim berhubung mengenai pelantikan Tengku Abdul Aziz sebagai Pemangku Raja. -MI

Zalimnya.. Juara Rakyat..Kita sering mendengar berita-berita yang memaparkan kezaliman Yahudi terhadap penduduk Islam Palestine, berbagai-bagai jenis kezaliman mereka gunakan terhadap penduduk Islam Palestine,..

Mereka sering menjadi mangsa keganasan Polis dan Tentera Yahudi, mereka dibelasah tanpa belas kasihan,ditangkap dan dipenjarakan oleh puak Yahudi tanpa peluang membela diri, Tembok batu dibina bagi memisahkan mereka dengan dunia luar, kawasan tanaman mereka dimusnahkan kereta kebal Yahudi, hak mereka untuk beribadat di halang..

Tanah yang mereka duduki sekian lama dirampas Yahudi dan rumah mereka dirobohkan bagi membina penempatan haram Yahudi…

Kini kita patut bersyukur kehadrat Illahi kerana kita tidak perlu menyabung nyawa untuk ke Palestine untuk melihat semua itu…

Apa yang perlu kita buat hanyalah menoleh kearah Negeri yang dikuasai oleh Pejuang Bangsa di selatan tanahair iaitu Johor…

Dalam kejadian 12 rumah yang didakwa rumah setinggan di Kampung Denai Pinggiran, Kempas, Johor telah dirobohkan oleh Pejabat Tanah dan Galian daerah, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) dan dengan kerjasama Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Seramai 12 pegawai dan 112 anggota polis telah ditempatkan di kawasan berkenaan untuk memastikan keselamatan dan ketenteraman awam berada dalam keadaan terkawal bagi mengelakkan berlaku kejadian tidak diingini.


Berpura-purakah anak-anak kecil ini?

Satu lagi kampung Melayu bakal hilang dari muka bumi, mereka dah tinggal di sini selama 36 tahun dan di halau keluar tanpa sebarang pampasan....

Selama 36 tahun itulah mereka telah dijanjikan berbagai oleh sang penguasa bagi menjamin penguasaan mereka..

Ketika Kampung Buah Pala menghadapi nasib yang sama Media UMNO/BN riuh rendah mencanangkan kekejaman yang kononnya dilakukan terhadap penduduk oleh kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang walhal tanah Kampung BUah Pala itu telah dijual semasa era Koh Tsu Koon lagi.. dan penduduk Kampung Buah Pala juga telah diberikan pampas an yang setimpal.

Kalau Kampung Buah Pala yang dianngap setinggan, penduduk diberikan pampasan RM250,000.00 dan lot rumah, apa bezanya dengan Kampung Denai Pinggiran ini?

Adakah kerana Kampung Buah Pala terletak didalam Negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat dan Kampung Denai Pinggiran ini terletak didalam negeri yang diperintah oleh UMNO/BN maka layanan terhadap penduduk berbeza?

Kemana menghilang pejuang-pejuang Bangsa, kemana menghilang Presiden Perkasa? Adakah kerana tidak menguntungkan mereka penduduk Kampung Denai Pinggiran dibiar sendirian meratap hiba mengenang nasib mereka?

Inilah nasib orang melayu di bumi Johor.....Moga UMNO terus perintah Johor!

MP Hulu Selangor Kembali Ke Rahmatullah - PRK Paling Sengit Bakal Dilalui

Ahli parlimen Hulu Selangor, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia pada jam 9.27 malam tadi di rumahnya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras, Kajang akibat barah otak.

Beliau meninggalkan isteri Datin Siti Zaharah Mohd Zin dan empat orang anak.

Zainal Abdidin, 71 adalah juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor.

Sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Selangor pada 1999, beliau merupakan orang kuat Umno Selangor dan pernah menjadi Exco kerajaan negeri selama lapan tahun dan Ketua Umno Bahagian Hulu Langat selama 14 tahun.

Antara jawatan exco yang dipegangnya termasuk Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Penyelidikan dan Pengerusi Jawatankuasa Perjawatan, Pendidikan dan Sumber Manusia.

Pada Mac 2005, beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan Umno dan menyertai PKR.

Zainal Abidin berjaya memenangi kerusi Hulu Selangor dengan mengalahkan calon BN dari pari MIC, P Palanivel pada pilihan raya umum yang lalu.

Kerusi itu berjaya dirampasnya untuk PKR dengan hanya majoriti 198 undi.

SELANGOR: P94 - Hulu Selangor

Pengundi: 63,593

MIC Datuk G. Palanivel 22,979
PKR Zainal Abidin Ahmad 23,177
Majoriti 198


Mengikut peraturan, pilihan raya kecil mesti diadakan dalam tempoh 60 hari setelah speaker Dewan rakyat dimaklumkan mengenai kekosongan kerusi berkenaan.

Kematian Zainal Abidin dilihat ramai penganalisis memburukkan lagi keadaan di PKR yang baru-baru menghadapi masalah apabila tiga ahli parlimennya berpaling tadah manakala seorang lagi dipecat.

Bagaimanapun, kekosongan kerusi Hulu Selangor juga bukan berita gempira bagi Barisan Nasional yang menghadapi dilema untuk mencari calon yang sesuai.

Sejak bekas menteri besar Selangor itu dilaporkan uzur, khabar angin bertiup kencang bahawa Umno cuba mendapatkan kerusi itu semula yang secara tradisinya diserahkan kepada sekutunya, MIC. -mk
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .