Ikuti Blog ini

Penderitaan Rakyat Palestin Mendapat Simpati Penduduk Kedah

ALOR SETAR - Menyelami segala penderitaan diatas kekejaman zionis israel ke atas bumi Palestin di Gaza yang telah mengorbankan lebih seribu nyawa umat Islam di sana, malah telah meninggalkan kemusnahan dan kerosakan harta benda yang dahsyat di bandar tersebut.

Hampir 25,000 hadirin dengan semangat rakan seagama telah datang beramai-ramai ke Majlis Solat Hajat Dan Ceramah Perdana yang akan diadakan di Stadium Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Suka Menanti.

Program anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah itu bermula dengan solat Maghrib, solat hajat dan Isyak berjamaah diimamkan oleh Tuan Guru Haji Salleh Sik diikuti tayangan khas kesengsaraan di Gaza. Ceramah disampaikan oleh Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak; Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu dan wakil Hamas Naji Shuri Al-Zaza, yang merupakan adik kepada Timbalan Perdana Menteri kerajaan Hamas yang mana sedang mengikuti pengajian peringkat ijazah doktor falsafah teknologi maklumat di UUM.

Sebarang sumbangan awal juga boleh dibuat dan disalurkan melalui akaun BIMB 02011010058915 atas nama Tabung Sukarelawan Pemuda Kedah

palestin palestin1 palestin2 palestin3 palestin4 palestin5 palestin6 palestin7Rakyat tolak Najib jadi PM, tidak mahu peralihan kuasa
"
KUANTAN - Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak akan melalui jalan sukar untuk menduduki kerusi Putrajaya sebagai Perdana Menteri kerana terdapat petunjuk proses peralihan kuasa mungkin tidak berlaku atas desakan pelbagai pihak dalam Umno sendiri kata Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Azman Sharpawi.


Azman yang juga Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu ketika berceramah di Kampung Razali delat sini, baru-baru ini menjelaskan proses peralihan kuasa terganggu akibat Najib yang mengetuai pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu hilang wibawa akibat daripada kekalahan Umno-BN dalam pilihanraya kecil tersebut.


"Dulu apabila Unno BN kalah dalam pilihanraya umum semua tangan menunjukkan kearah Abdullah Ahmad Badawi yang dianggap lemah. Kemudian berlaku desakan agar peralihan kuasa dalam Umno perlu dilakukan.


"Kemudian apabila Umno BN kalah lagi dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh, desak lagi agar segerakan peralihan kuasa dalam bulan Mac. Pak Lah turut lagi, ini bermakna semasa berlakunya pilihanraya kecil Kuala Terengganu Najib adalah Presiden Umno dan Najib adalah bayangan Perdana Menteri. Tetapi rakyat secara jelas telah menolak kepimpinan Najib dengan mengalahkan calon Umno. Sebab itu kita percaya Najib lalui jalan sukar,"katanya.

benderakereta

Tambah Azman terdapat banyak desakan agar Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi meneruskan kepimpinan sebagai Perdana Menteri bagi meneruskan agenda pembaharuannya dalam pentadbiran.


"Banyak desakan kita dengar agar Pak Lah meneruskan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Ada yang berpendapat kalau Najib ambil alih keadaan bertambah buruk," katanya. Image


Mengenai kejayaan PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil Kuala Terengganu Azman berkata sokongan luar biasa golongan muda memberi keyakinan kepada PAS dan Pakatan Rakyat untuk menerajui kerajaan pada pilihanraya akan datang.


"Sokongan golongan muda memang luar biasa dan amat membimbangkan Umno. Kejayaan kita kerana golongan muda berpihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat, kalau trend ini berterusan masa depan PAS dan Pakatan Rakyat memang cerah,"katanya.


Anwar desak BN telus mengenai kesihatan ekonomi negara

Rumah Terbuka Sambutan Tahun Baru Cina PKR

KLANG - Kerajaan Barisan Nasional harus menggunakan sidang parlimen pada 16 Februari nanti untuk menangani kemelut ekonomi global yang semakin menekan rakyat Malaysia.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan Pakatan Rakyat akan memberi kerjasama penuh jika BN mengakui ekonomi negara semakin terjejas dan ikhlas mahu memperbetulkan keadaan itu.
Bila Zahid tidak terkejut, itu bermakna…

Nak siasat macam mana lagi zahid, semua orang dah tak mahu pada Umno Dan BN...

Nak siasat macam mana lagi zahid, kerana semua orang dah tak mahu pada Umno Dan BN... Tak boleh diharap untuk memerintah negara itulah puncanya


zahid-bersama-abdullah-dan-najib1

SETAKAT ini, hanya Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sahaja tidak terkejut oleh penyeberangan ADUN Bota YB Nasaruddin Hashim ke kem PKR/PR di Perak.


Dalam kenyataan Ahli Parlimen Bagan Datoh tersebut, beliau berkata:

…dia (Nasharuddin) mesti mempunyai alasan yang kuat (menyertai PKR/PR) dan kita (UMNO) mesti diberitahu sebab musababnya…”


Kenyataan ini, sesekali pandang nampak semacam ada toleransi dalam kalangan pemimpin UMNO sendiri.


Namun, jika dilihat dari perspektif lain, ada pihak mengatakan bahawa Zahid Hamidi semacam sedang menjadi duri dalam daging UMNO, khususnya dalam peringkat negeri Perak.


Jika dilihat dua tiga kali, lebih membimbangkan. Zahid dilihat cuba mendesak UMNO untuk meludah ke langit; yang akhirnya muka mereka masing-masing akan terpalit oleh ludah sendiri.


Jika perencanaan tip-top Zahid sampai pada tahap ini, bakal Perdana Menteri Malaysia patut sedar oleh 3rd siren @ signal tersebut?


Cuba tanya UMNO Perak, adakah Zahid ada menyertai Majlis Ikrar Taat Setia kepada bakal Perdana Menteri Malaysia YAB Dato’ Seri Najib Tun Razak di Kuala Lumpur kelmarin?


Benarkah ura-ura dalaman UMNO Perak sendiri, kononnya Dr. Ahmad Zahid Hamidi merupakan antara play-maker yang sedang giat mencatur penyeberangan 3 ADUN BN/UMNO lagi ke kem oposisi/Pakatan Rakyat?


Jika benar ura-ura ini, apa pula motif Zahid? Adakah ia berkait rapat dengan PAU Mac atau lebih dari itu (menjadi Anwar’s trojan-horse)?


Kasihan bakal Perdana Menteri Malaysia kerana terpaksa berdepan oleh cabaran dari dalam dan luar UMNO sendiri; pada menjelang PAU akan datang?


Adakah wujud arus bawah ke-3 yang mahu bukan sahaja Abdullah pergi dari UMNO, malah Najib sendiri?


Siapakah play-makers yang membuat double-map ini? Jawapannya hanya ada pada Zahid Hamidi dan ‘orang dalam’ UMNO sendiri...Gerhana Matahari SeparaFENOMENA
Gerhana Matahari Separa yang dirakamkan di Masjid Wilayah Persekutuan di sini semalam. Ia berlaku apabila bulan merentas di hadapan matahari tetapi tidak menutup matahari sepenuhnya kerana saiz ketara bulan adalah lebih kecil daripada matahari.Tajol Tidak Tahu Siapa Pembangkang Di Perak…


engunaan kalimat "pembangkang" yang ditujukan kepada Pakatan Rakyat di Perak adalah memalukan. Ia menunjukkan dan mengesahkan bahawa Tajol masih belum bangun dari tidurnya yang lena. Sedarlah kamulah yang duduk dikerusi pembangkang dan kamulah ketuanya dan kami adalah kerajaan yang diamanahkan secara sah oleh rakyat Negeri Perak dalam proses Demokrasi.

Pengunaan kalimat "pembangkang" yang ditujukan kepada Pakatan Rakyat di Perak adalah memalukan. Ia menunjukkan dan mengesahkan bahawa Tajol masih belum bangun dari tidurnya yang lena. Sedarlah kamulah yang duduk dikerusi pembangkang dan kamulah ketuanya dan kami adalah kerajaan yang diamanahkan secara sah oleh rakyat Negeri Perak dalam proses Demokrasi.


Siapa lagi akan meloncat ?


Mesyuarat khas Badan Perhubungan UMNO Perak yang di adakan ekoran tindakan Nasaruddin meninggalkan BN dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Ipoh malam kelmarin dilaporkan media dihadiri seramai 20 daripada 28 orang wakil rakyat BN. Antara alasan mereka yang tidak dapat hadir mesyuarat berkenaan ialah sedang berada di luar negara.


Media juga melaporkan kenyataan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di mana terdapat beberapa lagi pemimpin daripada BN akan melompat parti.


Bila ditanya oleh media Tajol dengan spontan menjawab,”Itulah kerja pembangkang, bila kita uar-uarkan ada orang dia nak masuk BN dia tuduh kita beli, tetapi bila dia sendiri buat tidak mengapa pula,”


Terdapat beberapa percanggahan dan kekeliruan dari apa yang dilaporkan media di atas. Pengunaan kalimat “pembangkang” yang ditujukan kepada Pakatan Rakyat di Perak adalah memalukan. Ia menunjukkan dan mengesahkan bahawa Tajol masih belum bangun dari tidurnya yang lena. Sedarlah kamulah yang duduk dikerusi pembangkang dan kamulah ketuanya dan kami adalah kerajaan yang diamanahkan secara sah oleh rakyat Negeri Perak dalam proses Demokrasi yang mesti diakui semua pihak.


Kenapakah angka yang dihitung masih lagi 28 sedangkan sepatutnya bilangan yang sepatutnya hadir ialah 27 orang(26 UMNO dan 1 MCA). Tidakkah mesyuarat diadakan khusus membincangkan tentang seorang ADUN UMNO telah keluar dari Partinya.


Selain itu menjadi persoalan besar hanya 20 orang sahaja yang hadir sedangkan menurut pengetahuan saya kebanyakan ADUN memang berada di kawasan masing-masing dan yang pastinya berada di dalam negara bukannya di luar negera.


Alasan dan laporan mereka berada di luar negera adalah mengelirukan dan alasan yang saya ingin sifatkan sengaja diada-adakan bagi melindungi alasan sebenar bahawa mereka yang tidak hadir memang sudah tidak sayangkan lagi UMNO dan sekaligus merasakan tidak penting untuk mengajak kembali Dato’ Nasharuddin ke pangkuan parti.


Desas-dasus mengenai ada lagi beberapa orang lagi ADUN UMNO akan meninggalkan partinya sedang bertiup kencang di Negeri Perak. Malah saya menerima talipon bertanyakan siapakah mereka yang dimaksudkan dan ke parti mana pula mereka akan masuk PAS atau PKR ?


Kalau alasan kekalahan dalam pertandingan dalam perebutan Ketua Bahagian UMNO banyak melihat kepada ADUN Lintang, Dato’ Fakih Adam yang kalah kepada pencabarnya. Beliau yang saya anggap sebagai bapa kepada UMNO Perak dan seorang vateren yang cukup saya hormati. Ucapannya dalam sidang yang lepas adalah teguran yang membina dan dengan suatu semangat setia kawan yang tinggi. Selamat datang saya ucapkan kepada Dato’ Fakih adam ke Pakatan Rakyat.


Selain itu saya mengagak sudah sampai masanya ADUN Batu Kurau yang sudah tidak boleh berfungsi dengan keilmuan Islamnya kalau terus berada dalam UMNO. Bayangkan dalam Sidang DUN yang lalu Dato’ Najmuddin Alias semacam menyebelahi kami dengan banyak berdiam diri. Oleh itu saya menjemput Dato’ untuk berjuang bersama kami Parti Islam Semalaysia.


Saya anggap Dato’ sebagai kawan dan regu yang saya alu-alukan untuk menguatkan Kerajaan Negeri Perak pakatan Rakyat.


Selain itu saya menganggap masih ada ADUN UMNO yang menyimpan suatu keputusan yang Tajol pun tidak dapat mengagak dan menciumnya. Siapapun saya ucapkan SELAMAT DATANG KE PAKATAN RAKYAT.

http://idhamlim.blogspot.com

Pemimpin MCA/ BN Ugut Pengundi Pada Malam Terakhir.

http://buletinonline.net/images/stories/berita/tenteramerahKPP.JPG
Kemaman – Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Negeri Terengganu, Haji Hanafiah Mat @ Ramli menyangkal dakwaan pemimpin MCA dan Barisan Nasional (BN) bahawa masyarakat Cina Kuala Terengganu (KT) menolak PAS dan Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya Kecil (PRK) KT pada 17 Januari lalu.(Gambar - Hanafiah berkempen bersama 'tentera merah' 35 orang ahli kelab peyokong PAS Parit Buntar merayu undi dari kedai ke kedai bermula dari Pulau Kambing sehingga Pasar Cabang Tiga)


Sekaligus beliau berkata MCA dan BN sepatutnya malu kerana menggunakan taktik yang kotor dan jijik dengan mengugut masyarakat Cina dan memfitnah serta memburuk-burukkan calon PAS.

Dalam temubualnya baru-baru ini, beliau telah menghuraikan dengan panjang lebar arah aliran sokongan masyarakat Cina KT dan mengapakah undi masyarakat Cina KT dianggap kurang oleh sesetengah pihak.

“Selepas penamaan calon, kita (PAS) bersama Parti KeADILan Rakyat (PKR) Cina dan DAP Cina berjalan untuk bertemu orang-orang Cina dari rumah ke rumah, dari kedai ke kedai, dari flat ke flat. Bertemu muka ke muka,

“Orang-orang Cina memberi kesanggupan untuk bertemu dengan Pakatan Rakyat kerana dia (Cina) melihat telah berlaku satu perpaduan di kalangan orang Terengganu antara DAP dengan orang-orang PAS. Maknanya, orang Cina sudah boleh bersama-sama dengan orang Melayu PAS,”ujarnya yang hampir sebulan berkampung di DUN Bandar khususnya kawasan Kampung Cina.

Menurut beliau hasil dari pertemuan demi pertemuan, sehingga ke hari akhir (16 Januari), masyarakat Cina KT merasakan sudah tiba masanya untuk mereka membuat perubahan, beralih daripada menyokong MCA yang tidak lagi boleh diharap memberi pertolongan kepada mereka.

“Sehingga hari terakhir sambutan yang diberikan oleh orang Cina semua menyatakan bahawa ‘bulan terang-bulan terang’, kita (rakyat) kena berubah, lama ‘doh’ (sudah), kita (rakyat) tidak mahu pemimpin yang korupsi,”jelas Hanafiah.

http://buletinonline.net/images/stories/berita/tenteramerahKPP1.JPGOleh yang demikian, beliau berkata analisa pengundian pada 17 Januari mengesahkan sokongan masyarakat Cina kepada PAS diamana hanya peti undi di Kampung Cina sahaja PAS kalah 61 undi tetapi tiga peti undi lagi mengalami peningkatan sebanyak 98 undi berbanding Pilihan Raya Umum (PRU) bulan Mac 2008 lalu.

Walaupun begitu, katanya berdasarkan 3000 buah rumah yang telah beliau lawati dan telah memberikan kesanggupan untuk menyokong PAS dan Pakatan Rakyat, peningkatan undi termasuk adalah dianggap kecil.

Beliau telah menyenaraikan beberapa faktor yang dikenalpasti mengapa arah sokongan masyarakat Cina berlaku sedemikian. (Gambar kanan - Rombongan 'tentera merah' di arahkan oleh polis supaya jangan berjalan dalam satu kumpulan kerana dianggap sebagai sebuah perarakan, setelah menerima aduan dari orang BN)

Antaranya, kata beliau, pengundi-pengundi muda Cina tidak balik mengundi kerana tarikh sambutan Tahun Baru Cina terlalu hampir.

“Saya melihat seramai 450 orang pengundi yang keluar mengundi bulan Mac 2008 lalu tidak datang mengundi. Maknanya, PAS boleh mendapat undi yang lebih dalam hal ini,”jelasnya.

Beliau turut mendedahkan faktor ‘ugutan dan fitnah’ yang telah dilemparkan oleh Presiden MCA sendiri pada malam terakhir menjadi punca mengapa arah sokongan masyarakat Cina sedikit ‘terencat’ pada saat akhir.

“Pada malam terakhir Presiden MCA, Dato’ Ong Tee Kiat telah memanggil orang-orang Cina dan memberitahu mereka (pengundi) semasa PAS memerintah Terengganu calon kita (PAS) Haji Mohd Abdul Wahid Endut pernah mengeluarkan satu surat untuk merobohkan tokong Cina dekat hotel Seri Malaysia sekarang,

http://buletinonline.net/images/stories/berita/hanafiahkmmna.JPG“sebenarnya, Wahid tidak memegang portfolio (Kemudahan Awam dan Komunikasi) itu semasa kerajaan PAS memerintah Terengganu, tapi pada malam itu Ong Tee Kiat bersama Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said telah memfitnah dengan menunjukkan satu surat kononnya, Wahid lah orang yang hendak robohkan tokong dan kenapa orang Cina hendak beri undi kepada dia,”katanya.

Justeru katanya, pada malam itu orang Cina ‘terkejut’ dan mengalami kecelaruan kerana sebelumnya mereka melihat Wahid sebagai seorang yang mesra dan bersih.

Selain itu, yang paling memeranjatkan, katanya, BN juga mengugut segolongan orang Cina KT, mereka akan dihantar balik kenegeri China sekiranya mereka tidak mengundi BN dan memberi kemenangan kepada calon PAS.

“Masyarakat Cina khususnya golongan tua amat takut dengan ugutan bahawa mereka akan dihantar balik ke negeri China,”tambah Haji Hanafiah (Gambar - Hanafiah ketika di temubual baru-baru ini)
Tindakan ADUN Bota disambut baik oleh penduduk setempat.

Tindakan ADUN Bota disambut baik oleh penduduk setempat.

Petang semalam saya menalipon pimpinan PAS Kawasan Parit bertanyakan suasana di Bota dan Parlimen Parit setelah ADUN Bota, Dato' Nasharuddin Hashim mengumumkan keluar dari UMNO dan menyertai PKR.

Mereka memaklumkan terdapat tanda-tanda masyarakat setempat gembira dengan tindakan tersebut. Katanya banyak bendera KeAdilan dan PAS dikibarkan sejak kelmarin. Malah telah ada yang menyembelih kambing buat kesyukuran.

Paling menggemparkan menurut maklumat itu seramai 21 orang Tok Sidang/Ketua Kampung akan turut serta keluar dari UMNO mengikuti langkah ADUN Bota itu.

Kalau itu semua menjadi kenyataan, akan lumpuhkan UMNO Parit khususnya di DUN Bota. Apa yang berlaku di Petaling Jaya Selatan akan berulang di Bota.

By..
DRS. KHALIL IDHAM LIM
PARIT BUNTAR

Perwatakan Menteri Zahid ...?

 Musim haji 1429H yang lalu, Menteri Zahid antara orang yang popular masuk TV terutama TV3. Saban hari, ada saja berita tentang aktiviti beliau di Tanah Suci. tiada diketahui samada itu kempen untuk pemilihan UMNO Mac ini. Yang ingin ditonjolkan oleh media adalah beliau seorang yang cakna tentang masalah jemaah haji. Imej kecaknaan beliau terserlah di musim haji. Kalau anda seorang yang layak mengundi dalam pemilihan UMNO sudah tentu mengundi beliau sebagai Naib Presiden UMNO.

Malangnya, sebaik sahaja beliau menjejak kaki ke bumi Malaysia, perwatakkan beliau berubah 360.5% ! Tak tahulah apa yang dia buat kat Mekah sehingga perangainya berubah. Imej "baiknya" jatuh merundum.

Tuduhan beliau kepada Kerajaan Perak menutup dan menghalau pelajar KEMAS merupakan satu tuduhan berat yang mengaibkan beliau sebagai Menteri "Haji". Kemudian beliau meneruskan langkah"bodoh lagi angkuh"nya melarang pegawai kerajaan Pusat menghadiri Mesyuarat dengan Kerajaan Negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat.

Jelas, tingkahlaku Menteri Zahid tidak mencerminkan "aksi"nya di Tanah Suci. Rakyat tambah meluat lagi jijik dengan UMNO.

Zahid dengan Khir Toyo sama sahaja. Cuma bezanya Khir Toyo selepas buat fitnah kat Teresa Kok, beliau terus terbang ke Mekah. Manakala Zahid selepas balik dari Mekah terus buat onar kepada rakyat Malaysia yang mengundi PR.

Jika Khir Toyo mungkin ziarah pusara "Abdullah bin Ubai" sebaik buat fitnah, Menteri Zahid pula buat apa kat Mekah? Terkenang amalan jemaah Haji zaman Jahiliyyah, mereka tawaf keliling Kaabah sambil berbogel.

Adakah Zahidpun berbuat demikian yang menyebabkan beliau berperangai "aneh" di tanahair sendiri?
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .