Ikuti Blog ini

Institusi Masjid Dicemar Untuk Batalkan Himpunan Aman Bersih

Ketandusan formula bagi menyekat kemaraan rakyat untuk menyertai sebuah perhimpunan aman anjuran Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih), memaksa kerajaan menggunakan institusi masjid untuk membatalkan himpunan berkenaan.

Malah gambaran yang diberikan dalam khutbah-khutbah Jumaat di sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya semalam yang menyimpang dari agenda sebenar Bersih 2.0 diadakan, benar-benar mengecewakan dan sesuatu yang sengaja direkayasa, kata pemimpin Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (SHURA), Ustaz Abdul Ghani Shamsudin.

"Andaian bahawa himpunan Bersih adalah himpunan berdarah, adalah andai-andaian yang mereka sengaja cipta kerana mereka tahu bahawa kita berpotensi menimbulkan kesedaran masyarakat tentang perlunya pilihan raya yang adil, profesional dan betul,"katanya kepada Tv Selangor.

Semalam, masjid-masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya diwajibkan membaca khutbah Jumaat yang menuduh penganjur Bersih sebagai “pengkhianat” dan mendakwa peserta himpunan itu “akan bertindak ganas, merosakkan harta benda…malah sanggup mencederakan pasukan keselamatan.”

Ia seolah-olah mahu memberikan gambaran bahawa perhimpunan tersebut adalah salah dan memudaratkan rakyat dengan mengandaikan ianya adalah perhimpunan berdarah.

Walhal menurut Ustaz Ghani, perhimpunan secara aman adalah sesuatu yang diharuskan dalam maqasid syariah sebagai jalan untuk menegur pemerintah yang angkuh.

Apatah lagi perhimpunan yang bakal dianjurkan adalah sebuah perhimpunan aman.

"Hukum asal berhimpun secara aman ini adalah harus, dengan merujuk kepada huraian alim ulama, ianya akan menjadi hukum sunnah, malah wajib sekiranya tiada lagi cara untuk menegur dan membetulkan kemungkaran dengan cara berhimpun dan berdemonstrasi di padang terbuka mahupun jalan raya," jelas beliau.

Khutbah Jumaat yang dibacakan semalam berjudul “Memelihara Nikmat Keamaman” yang diedarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan mendakwa peserta Bersih pada 9 Julai akan “melakukan demonstrasi jalanan, perhimpunan haram, dan berarak ke hulu hilir serta melanggar undang-undang negara”.

Tuduhan yang dibuat menerusi khutbah Jumaat itu mengejutkan lebih-lebih lagi setelah penganjurnya dan pemimpin-pemimpin politik yang menyertai Bersih memberi jaminan berulang kali bahawa perhimpunan itu adalah aman dan berharap polis tidak akan mencetuskan sebarang provokasi. -tvsnews


Khutbah hentam Bersih, Jawi jadi alat Umno

KUALA LUMPUR, 1 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) amat kesal dengam khutbah Jumaat keluaran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan dibacakan di masjid-masjid di seluruh Kuala Lumpur hari ini, memandangkan ia jelas memburukkan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) dan perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini.

Di tengah kita menyambut Israk dan Mikraj yang mengandungi amat banyak pengajaran besar, Jawi hari ini telah melakukan kesilapan besar dengan mengeluarkan khutbah tersebut yang jelas melampau dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Riduan Mohd Nor menegaskan, pada hal di dalam negara kita ini amat banyak perkara yang perlu diketengahkan oleh Jawi termasuklah usaha-usaha untuk mengatasi gejala sosial dan penghinaan terhadap syariat Islam.

Menurut beliau, tiba-tiba mimbar Jumaat di seluruh Wilayah Persekutuan hari ini dicemari dengan propaganda Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi APCO.

Katanya, DPPP amat kesal apabila masjid yang mulia dicemari dengan politik kotor dan hina yang menjadi pegangan Umno BN selama ini.

"Pada hal jika kita kembali kepada sirah Rasulullah s.a.w, khutbah merupakan medium dakwah yang penting yang mengandungi pelbagai nasihat dan ajaran berguna. Ia disampaikan dengan penuh semangat dan ketika menyampaikan khutbah, Nabi sendiri turut memegang tombak dan pedang.

"Oleh itu, dalam Islam, setiap makmun diwajibkan mendengar khutbah dengan teliti. Malah Nabi sendiri pernah menegur seorang sahabatnya kerana bermain-main dengan anak batu ketika khutbah dibaca," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

Isi khutbah, menurut beliau, mesti didengar dan dihadam oleh setiap makmun dan dengan itu ia secara jelas memberikan pengajaran kepada kita bahawa setiap khutbah yang dibacakan di mimbar-mimbar masjid mestilah yang menepati ajaran Islam.

Katanya, bagaimanapun, perkara itu amat berbeza dengan khutbah yang dibacakan di mimbar-mimbar masjid di Kuala Lumpur hari ini kerana ia jelas telah diperalatkan oleh BN untuk propaganda politik murahannya.

"Dengan itu, setiap umat Islam wajib menolak khutbah yang bersalut propaganda politik murahan BN itu dan sebaliknya turut memberikan kerjasama dengan Bersih untuk menolak politik kotor dan hina dan pilihanraya yang kotor dan hina di negara kita," tegasnya.

Rakyat di seluruh negara, katanya, diyakini amat faham dengan tujuan Bersih hendak mengadakan Perhimpunan Aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini yang bukannya untuk melakukan kekacauan, tetapi untuk menuntut kerajaan melaksanakan pilihanraya dengan bersih dan adil.

"Oleh itu, di tengah BN menyerang Bersih termasuk dengan menggunakan mimbar masjid, saya yakin sejuta umat Islam akan turun berhimpun di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini, bagi mendesak kerajaan BN yang korup melaksanakan pilihanraya dengan bersih dan adil kerana rakyat sendiri sudah tidak tertahan dengan permainan politik kotor BN sejak sekian lama," katanya.

Sementara itu, PAS Wilayah Persekutuan turut kesal dengan teks khutbah Jumaat hari ini yang dikeluarkan oleh Jawi untuk menghentam Bersih.

Dalam keadaan mereka beria-ia menolak politik kepartian di dalam masjid, tetapi Jawi hari ini telah terjebak sebagai alat politik Barisan Nasional (BN).

Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Nasaie Ismail berkata, tindakan menggunakan platform agama untuk mengharam dan melabelkan pelampau kepada Himpunan Bersih 2.0 dikira melampau dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Menurut beliau, label pelampau dan haram dikaitkan kononnya Bersih hendak menimbulkan kekacauan dan kerosakan jelas merupakan satu fitnah yang dilakukan terang-terangan menggunakan mimbar Jumaat.

Katanya, PAS Wilayah Persekutuan amat kesal kerana mimbar Jumaat dijadikan tempat sebaran fitnah, sedangkan umum mengetahui tujuan Bersih adalah untuk berhimpun secara aman bagi mendesak pilihanraya yang bebas dan adil, bukan untuk melakukan kerosakan dan huru-hara.

"Tetapi khutbah yang dikeluarkan oleh Jawi ini melaporkan sebaliknya," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.

PAS Wilayah Persekutuan juga, menurutnya, kecewa kerana Jawi menggunakan platform khutbah yang berbentuk komunikasi sehala untuk memfitnah himpunan Bersih.

"Kita mohon supaya Jawi sedia berdialog secara terbuka dengan umat Islam dan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) bagi memastikan di mana haram dan melampaunya himpunan Bersih?

Jika JAWI tidak sedia berdialog, beliau secara tegas mengatakan, itu tandanya JAWI sebenarnya melaksanakan arahan Barisan Nasional.

"Kita hendak ingatkan Jawi supaya tidak menjadi alat BN dan merasakan masjid-masjid di Wilayah milik Barisan Nasional sehingga tergamak melakukan hal ini.

"Perlu diingat, 9 daripada 10 Parlimen di Kuala Lumpur ini dimenangi oleh Pakatan Rakyat dan sudah pasti yang mendengar khutbah itu majoritinya menolak politik kotor Barisan Nasional," tegas beliau.

Beliau juga memberitahu PAS Wilayah Persekutuan akan menurunkan lebih 20 ribu orang ahli-ahli dan penyokong-penyokongnya ke Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Mereka, katanya akan turun dengan disiplin yang tinggi sebagaimana amalan biasa dalam PAS dan seperti yang telah sedia dimaklumi oleh pihak polis sendiri berhubung akhlak dan disiplin ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS sepanjang puluhan himpunan yang pernah diadakan sebelum ini.

Ketua Penerangan PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Nasaie Ismail menjelaskan, kesediaan PAS Wilayah Persekutuan menurunkan ahli-ahli dan penyokong-penyokongnya ke perhimpunan itu adalah selaras dengan arahan Mursyidul Am dan Presiden PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menururut beliau, PAS Wilayah Persekutuan juga menyeru ahli-ahlinya supaya menjadikan diri mereka sebagai saksi-saksi sejarah terhadap perubahan demokrasi yang bebas dan bersih dengan penglibatan mereka dalam himpunan itu.

Katanya, himpunan aman yang diadakan itu adalah untuk mendesak kerajaan memulihkan sistem pilihanraya yang kotor selama ini dan ia akan memberi kesan yang cukup besar jika berlaku perubahan.

"Ia akan menjadi catatan sejarah yang akan dibaca dan dipelajari oleh anak-anak dan cucu kita pada masa akan datang dan sudah pasti ibu bapa dan datuk neneknya dahulu salah seorang daripada saksi sejarah tersebut," katanya.

PAS Wilayah Persekutuan juga, menurut beliau, mengalu-alukan kehadiran ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS dari seluruh negara ke ibu kota bagi menjayakan perhimpunan itu.

Katanya, sehingga kini keadaan di ibu kota begitu aman dan tidak ada sebab untuk ahli-ahli PAS dan orang ramai tidak hadir ke Kuala Lumpur pada tarikh tersebut.

"Tambahan pula dengan jumlah anggota polis yang ramai, sudah pasti keamanan lebih terjamin. Di samping itu, 400 peguam yang disediakan parti sepanjang perhimpunan ini akan dapat membantu memastikan peserta sentiasa patuh pada undang-undang," tegasnya. -Hrkh

Stesyen Teksi: PM Salah Maklumat - Haji Husam

Kenyataan Akhbar YB Dato' Hj Husam Musa
2 Julai 2011
TAPAK STESYEN TEKSI PASIR PUTEH TIDAK PERNAH DIJUAL: KENYATAAN PM SALAH MAKLUMAT

Saya merujuk kepada kenyataan YAB Perdana Menteri Malaysia di Pasir Puteh pagi ini.

Saya selaku anggota Kerajaan Negeri terkejut dengan dakwaan YAB Perdana Menteri bahawa tapak stesyen teksi Pasir Puteh yang beroperasi sekarang telah dijual oleh PKINK. Selain itu, kenyataan beliau juga menyebut tapak itu telah dirampas oleh Kerajaan Negeri melalui PKINK.

Kenyataan Perdana Menteri tersebut tidak berasas sama sekali.

PKINK pada sebarang masa tidak pernah menjual tapak berkenaan, bahkan disediakan percuma untuk perkhidmatan teksi di Pasir Puteh. Walaupun sebelum ini, PKINK mengenakan sedikit bayaran ke atas persatuan pemandu teksi Pasir Puteh, tetapi kini, bagi tujuan kebajikan ahli persatuan tersebut, PKINK tidak mengenakan sebarang bayaran.

Apa yang berlaku ialah ada pihak tertentu pernah memohon untuk membeli tapak berkenaan bagi kemudiannya diserahkan kepada pihak lain untuk dimajukan tetapi permohonan tersebut telah ditolak oleh PKINK bagi mengekalkan kedudukan tapak teksi tersebut.

YAB Perdana Menteri atau sesiapa sahaja boleh menunjukkan bukti atas dakwaan mereka. Sudah tentu Perdana Menteri tidak mampu berbuat demikian kerana isu ini adalah modal atas angin semata-mata.

Selaku rakyat Malaysia, saya merasa malu atas salah maklumat yang disampaikan kepada pemimpin terpenting negara ini sehingga YAB Perdana Menteri menyebut sesuatu yang tidak berasas dalam ucapan beliau.

Saya menggesa agar Perdana Menteri menyemak pihak yang telah memberikan maklumat tidak bertapis seperti itu bagi mengelakkan kenyataan yang sama berulang, yang boleh menjejaskan kredibiliti beliau.

Selain itu, ia juga menunjukkan Barisan Nasional tidak mempunyai isu besar yang boleh dibangkitkan sehingga maklumat tidak berasas pun terpaksa dijadikan modal.

Saya yakin, jika Perdana Menteri sanggup menggunakan maklumat atas angin seperti itu, tentulah dalam isu yang lain juga beliau mudah membeli maklumat bakul sampah, termasuk dalam isu himpunan menuntut pilihanraya yang bersih dan adil pada 9 julai ini.

Isu yang lebih besar seperti rampasan wang royalti minyak Kelantan tidak pula disebut. Isu-isu janji pilihanraya Pengkalan Pasir, Manek Urai dan Galas yang belum selesai juga tidak disebutkan.

Saya yakin Kerajaan Negeri bersedia memberikan tapak berkenaan untuk dimajukan dengan kemudahan yang lebih baik jika kerajaan pusat serius untuk memajukannya.

Mengenai kononnya majlis Perdana Menteri di Pasir Puteh dihadiri oleh puluhan ribu rakyat jelata, amat malang kerana lawatan yang penting seperti itu hanya dimeriahkan oleh kerahan paksa pelajar sekolah dan kakitangan kerajaan. Buktinya, semuanya 'dipakaikan' baju merah yang dibekalkan terlebih dahulu. Tidak ada tanda kedatangan sukarela atas pilihan sendiri tetapi datang 'berjemput' siap 'beruniform'.

Lebih menggelikan hati bila bangunan rasmi pejabat kerajaan persekutuan di Wisma Persekutuan telah 'ditawan' oleh Barisan Nasional dengan dipenuhi oleh bendera parti itu.

Ternyata, kedatangan Perdana Menteri telah mencemarkan lagi konsep pemisahan antara parti dan kerajaan dan jika inilah sikap BN yang terus menggunakan premis, harta dan jentera kerajaan untuk kepentingan parti mereka tanpa segan silu, ia perlu terus ditolak oleh rakyat yang cintakan amalan politik yang telus, bersih, amanah dan amalan politik kepartian yang melampau.

Sekian, terima kasih.

Dato’ Haji Husam Musa
Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan
Naib Presiden , Parti Islam SeMalaysia (PAS)
1 Sya'aban 1432/2 Julai 2011

nota: sebahagian kenyataan di atas adalah maklumbalas kepada laporan berikut;-

02 Julai, 2011 14:28 PM
PM Janji Beri Pejabat Baru Untuk Persatuan Kereta Sewa Pasir Puteh

PASIR PUTEH, 2 Julai (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berjanji akan menyediakan pejabat baru kepada Persatuan Pemandu Teksi Jajahan Pasir Puteh setelah kerajaan PAS Kelantan merampas tapak perhentian teksi di bandar Pasir Puteh itu dan menjualnya kepada sebuah syarikat swasta.

Beliau berkata kerajaan pusat akan mencari lokasi baru yang sesuai untuk dijadikan tapak perhentian teksi di dalam bandar Pasir Puteh.

Beliau juga meluahkan rasa kesal terhadap tindakan kerajaan negeri melalui Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) yang memutuskan untuk menjual tapak perhentian teksi di Pasar Lama Pasir Puteh setelah lebih 20 tahun perhentian itu beroperasi.

"Insya-Allah kita akan bantu dirikan pejabat baru," katanya ketika berucap selepas melakukan tinjauan mesra di sini termasuk bertemu dengan Persatuan Pemandu Kereta Sewa Jajahan Pasir Puteh hari ini.

Selain pertemuan dengan Persatuan Kereta Pemandu Sewa, Najib yang dalam lawatan sehari ke Kelantan, turut melawat Pasar Lama Pasir Puteh dan bertemu para peniaga kaum Tionghua di pasar itu dengan meluangkan masa selama setengah jam selepas menghadiri taklimat Umno Bahagian Pasir Puteh selama 45 minit.

Seramai 2,000 rakyat mengambil kesempatan bertemu dengan Perdana Menteri dalam tinjauan mesra itu yang turut dihadiri Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen dan Timbalan Menteri Kewangan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin.

Perdana Menteri juga kesal kerana kerajaan negeri tidak menghormati perjanjian yang telah dibuat berhubung pemberian tapak perhentian teksi itu.

Beliau berkata seharusnya bagi sebuah kerajaan yang mengamalkan konsep demokrasi yang sebenar, kerajaan PAS Kelantan harus menghormati pemberian tanah perhentian teksi itu sewaktu pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Katanya perhentian teksi itu telah diberikan kepada persatuan berkenaan sewaktu pemerintahan BN di Kelantan oleh Timbalan Menteri Kerajaan Tempatan, Tan Sri Hussein Ahmad.

Beliau berkata sewaktu pemerintahan BN, pemindahan hak milik tidak sempat dibuat kepada persatuan teksi berkenaan kerana kerajaan PAS Kelantan mengambil alih pentadbiran negeri pada tahun 1990 dan tidak mengiktiraf penyerahan hak milik itu.

Ia menyebabkan tanah itu menjadi hak milik kerajaan negeri dan diserahkan kepada PKINK untuk dijual dengan harga RM150,000. - BERNAMA

UMNO Berani Cetus Keganasan Kerana Anggap Polis Di Pihak Mereka

Pakatan Rakyat akur hanya saluran pilihan raya boleh menyuburkan amalan demokrasi seterusnya memilih parti politik yang layak untuk membentuk sebuah kerajaan di negara ini.


Namun, gagasan itu tetap memilih untuk menyertai himpunan aman BERSIH 2.0, untuk mendesak agar pilihan raya yang diadakan kelak dilakukan secara bersih dan adil kepada semua parti politik yang bertanding.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, jika pilihan raya di Malaysia diadakan secara bersih dan adil, Pakatan Rakyat bukan sahaja mampu mentadbir lima buah negeri, bahkan memerintah negara.

Justeru, beliau menolak kenyataan pemimpin UMNO BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini bahawa pilihan raya di negara ini bersih yang membolehkan Pakatan Rakyat menguasi Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

"Sebenarnya kalau pilihan raya adil dan saksama, kita telah memerintah Malaysia, Pilihanraya lepas juga menyaksikan BN selamat 25 kerusinya daripada undi pos, 40 kerusi Parlimen daripada FELDA, sekirannya tanpa kongkongan di tempat ini kita telahpun merampas Putrajaya," katanya.

Beliau berkata demikian pada satu majlis pidato baru-baru ini di Stadium Malawati Shah Alam.

Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu berkata kepincangan pilihanraya ini adalah faktor utama Pakatan Rakyat komited untuk terus bersama menyertai himpunan BERSIH 2.0 pada 9 julai depan.

"Pakatan Rakyat sahaja tidak cukup untuk berjuang terus melalui pilihanraya dan demokrasi, oleh sebab itu kita mahukan pilihanraya yang adil dan bersih, dan itulah juga sebab berlakunya tuntutan BERSIH pada 10 November 2007."

BERSIH 2.0 adalah kesinambungan dari usaha menuntut piliharaya bersih dan adil yang pertama kali diadalah pada November 2007.

Sehingga kini rejim Umno-BN masih tidak mempedulikan 4 tuntutan iaitu penggunaan dakwat kekal untuk mengelakkan pengundian berganda, pemansuhan undi pos, membersihkan daftar pemilih dan peluang akses kepada media oleh semua parti politik yang bertanding.

Manakala dua lagi tuntutan baru ialah mengukuhkan kreadibiliti isnsitusi awam dann melanjutkan tempoh kempen pilihan raya sekurang- kurangnya 21 hari.

Mohamad turut berharap pihak berkuasa dapat menjaga keselamatan rakyat ketika himpunan BERSIH 2.0 dan bukannya bertindak menjadi alat kerajaan pemerintah.

"Kita pergi nak berjalan 'walk for democracy' jadi kenapa muncul persatuan silat nak mandi darah apa semua ni...kenapa pihak sebegini mampu bercakap begitu? Sebab mereka menganggap polis dipihak mereka, sebab apa Umno berani bercakap begitu..sudah pasti mereka menganggap polis dipihak mereka," kata Mat Sabu. -tvsnews


SPR perlu bersih, jadi badan berkecuali’

ALOR SETAR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu menyucikan diri terlebih dahulu daripada terus dijadikan alat Barisan Nasional (BN) sekiranya pertubuhan itu mahu perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini dibatalkan.

Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kedah, Dr Ismail Salleh berkata, dakwaan SPR menuduh Pakatan Rakyat (PR) menggunakan perhimpunan Bersih untuk meraih sokongan rakyat setelah risau dengan kebangkitan BN dalam beberapa siri pilihan raya kecil (PRK) pasca pilihan raya umum (PRU) ke-12 menunjukkan agensi itu tidak matang dalam menilai perjuangan PR.

Menurutnya, perjuangan PR bukan bersifat politik semata-mata, sebaliknya menuntut keadilan dalam pelaksanaan PRU-13 bagi membolehkan rakyat bebas memilih kepimpinan negara ini.

“Bagaimana SPR boleh tuduh PR ada agenda jahat, sedangkan tuntutan Bersih pada 2007 bukan sahaja tidak diluluskan, malah dibaca pun tidak.

“SPR perlu ‘cermin’ diri sendiri dan mestilah menjadi satu badan berkecuali dalam memastikan amalan demokrasi sebenar dapat dilaksanakan. Jika tidak, negara ini selamanya akan dikuasai kerajaan yang takut bayang-bayang sendiri-Barisan Nasional (BN),” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di Markas Pas kawasan Alor Setar malam kelmarin.

Dalam ceramah itu, Ismail memakai baju kuning berlogo Bersih 2.0 secara terbuka sebagai mempersoalkan tindakan polis menahan berpuluh-puluh pemimpin PR dan Bersih atas alasan sama, sedangkan tiada sebarang peruntukan undang-undang menyokong tindakan itu.

Turut hadir Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, Ketua Pemuda Pas Kedah, Ahmad Yahya dan Ketua Pemuda Pas kawasan Alor Setar, Azam Awang.

Ismail turut mendedahkan sebanyak empat pemimpin Pas kawasan Alor Setar yang dipanggil polis setakat ini untuk memberi keterangan berhubung penganjuran ceramah Bersih di Alor Mengkudu pada 23 Jun lalu.

“Saya menjangkakan lagi lebih ramai pemimpin Pas yang akan dipanggil menjelang 9 Julai nanti dan kita sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan sejak dari awal lagi,” katanya.

Ditanya sama ada Pas bimbang dengan kemungkinan BN menggunakan darurat untuk menghalang perhimpunan Bersih nanti, Ismail menyatakan PR mempunyai kaedah tersendiri untuk menyampaikan suara rakyat, tetapi enggan didedahkan ketika ini.

“Saya boleh cakap PR bersedia menghadapi ancaman darurat BN, tetapi cara bagaimana kita tidak sedia untuk dedahkan lagi.

“Sekiranya arahan darurat benar-benar dikeluarkan, PR berasa amat kesal kerana tindakan itu membuktikan BN, bukan PR yang sebenarnya sanggup buat apa sahaja demi kepentingan politik,” katanya. -SH

Tunjukkan dimana kezaliman kami - Guan Eng

TASEK GELUGOR, 2 Julai: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mencabar Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bersekongkol dengan 'demo jalanan' di hadapan Komplek Tun Abdul Razak (Komtar) semalam supaya tunjukkan dimana kezaliman kerajaan negeri Pulau Pinang.

"Buktikan di mana kezaliman Kerajaan Pakatan Rakyat sejak mengambil alih pemerintahan daripada Barisan Nasional (BN) pada tahun 2008," kata Lim Guan Eng.

Semalam Pemuda Umno telah membuat demonstrasi kononnya membantah Ketua Menteri Pulau Pinang, Guan Eng kerana menyokong Perhimpunan Aman BERSIH 2.0 yang bakal diadakan di ibu negara pada 9 Julai 2011 ini.

Mereka membawa sepanduk dan banner-banner kononnya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sebagai anti Islam, dan menyebabkan perpecahan Islam.

Mereka juga turut memakai pengikat kepala yang bertulis kalimah "Lailahaill Allah". (gambar atas)

Namun di sebalik perhimpunan ini, ada perkara yang harus diketahui oleh semua pihak. Antaranya bagaimana wanita ini turut memakai kain pengikat kepala dengan kalimah "Lailahaill Allah" secara terbalik. Malah dia juga tidak menutup aurat.

Bagi Lim Guan Eng, apa yang dilakukan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat adalah untuk memastikan rakyat mendapat manafaat hasil penjimatan, anti rasuah dan tidak menggunakan pengeluaran untuk kroni.

"Beri contoh di mana kezaliman Kerajaan Pakatan Rakyat pernah lakukan, Adakah bantuan kepada warga emas, ibu tunggal, Orang Kelainan Upaya (OKU), golongan miskin, bantuan kepada anak yang nak ke Univesiti RM500 dan sebaganya merupakan kezaliman. Susahlah jadi macam Umno, Gerakan, MCA atau MIC mereka asyik kutuk tapi tak tahu menilai, " katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis penghargaan RM1,000 kepada 380 waris warga emas yang meninggal dunia peringkat Seberang Perai Utara (SPU) di Dewan Besar Sungai Dua pagi tadi.

Menurutnya, kenapa Umno dan NGO yang terlibat tidak pernah memahami dasar Kerajaan Pakatan Rakyat yang jelas membantu semua kaum tanpa memilih bulu seperti yang BN laksanakan semasa memerintah dulunya.

Sebenarnya Umno dan BN dengki melihat perkembangan terbaru di mana rakyat telah mula sedar apa yang kerajaan korbankan demi rakyat umpamanya menambah peruntukan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) ke tahap yang lebih tinggi.

Begitu juga peruntukan kepada agama lain, kata beliau.

Mereka selalu gunakan alasan Kerajaan Negeri menganiaya peniaga Melayu tetapi sebenarnya bukan.

Kejadian sebenar ialah kerajaan cuba selamatkan mereka daripada mendapat sakit dirempuh kenderaan apabila berniaga di kaki jalan, kotor dan mengganggu jalanraya.

Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) mempunyai maklumat siapa yang inaya siapa, kata beliau.

Peniaga Melayu yang terlibat dengan pengrobohan gerai hanya sekitar 15 peratus sahaja itu pun diberikan lokasi ganti yang cantik manakala peniaga bukan Melayu ramai iaitu 85 peratus.

"Kita roboh ada alasan bukan menginaya peniaga sendiri lagipun bukan melayu sahaja diroboh tetapi cina dan India turut terlibat, " tegasnya. -Hrkh

UMNO Guna Polis, FRU, JPJ, MPM Untuk Halang MAT SABUMarkaz PAS Parit Pechah, Muar.Sepatutnya malam semalam berlangsung program CERAMAH PERDANA BERSAMA TIMBALAN PRESIDEN PAS - pada 1 JULAI 2011 di Markaz Pas Parit Pechah, Muar.

Ini bukan kali pertama PAS membuat program ceramah sebegini di premis mereka. Telah puluhan kali program seperti ini dibuat di dalam Markaz mereka.

Tetapi yang pastinya semalam mencatat sejarah tersendiri apabila hampir seluruh jentera kerajaan yang 'mengikut arahan' telah turun beramai-ramai untuk menggagalkan program ceramah bersama Timbalan Presiden Pas - MAT SABU.

Sejak dari seawal jam 4.00 petang, JPJ dan Polis telah mengadakan sekatan jalan raya di Muar-Batu Pahat dari kedua-dua arah menuju ke Parit Pechah. Dalam masa yang sama tiga hingga empat trak FRU sudah berkampung di hadapan Balai Polis Parit Jawa.

Ketibaan trak FRU dan Polis dari Bukit Mor menuju ke Balai Polis Parit Jawa.


Antara trak dan jip FRU yang sedang menuju ke Balai Polis Parit Jawa.


Semua lori dan trak FRU berkumpul berhampiran Balai Polis Parit Jawa.


3 hingga 4 trak FRU dipercayai bersedia untuk menggempur Markaz PAS Parit Pechah malam itu.


Keadaan di Markaz PAS juga sudah mula meriah dengan kehadiran anggota Polis yang ramai. Percaya atau tidak, Balai Polis bergerak sudah ditempat di situ lebih awal lagi. Kereta peronda Polis dan motosikal Polis sentiasa meronda di sekitar Markaz PAS. Dalam masa yang sama JPJ dan Polis membuat sekatan jalan raya dari kedua-dua arah jalan menuju ke MArkaz PAS.

Tidak cukup setakat itu, jentera kerajaan yang lain iaitu MPM (Majlis Perbandaran Muar) telah menghantar sekumpulan penguatkuasa untuk menghalang peniaga-peniaga kecil untuk berniaga di sekitar Markaz. Inilah kali pertama situasi seperti ini, di mana MPM turut terlibat dalam usaha untuk menggagalkan program PAS. Peniaga-peniaga kecil ini diugut untuk tidak berniaga atau barangan mereka akan dirampas. Begitu terdesak sekali 'pemberi arahan' ini sehingga penguatkuasa MPM turut dijadikan alat kali ini.

Balai Polis bergerak bersama sejumlah kereta peronda Polis sudah bersiap sedia sejak seawal jam 5.00 petang.

Van MPM (Majlis Perbandaran Muar) yang membawa beberapa penguatkuasa untuk mengugut peniaga kecil supaya tidak berniaga di sekeliling Markaz PAS.


Selepas solat Maghrib, bilangan Polis mula bertambah. Dan kira-kira jam 8.00 malam Polis sudah menutup pintu masuk Markaz PAS. 10 anggota FRU mula ditempatkan dihadapan pintu Markaz untuk menghalang pengunjung yang ingin menghadiri program ini daripada memasuki premis PAS yang sah. Ini memaksa ramai pengunjung hanya dapat berkumpul diluar Markaz. Termasuklah beberapa pemimpin PAS turut tidak dapat memasuki Markaz sepeti Dr Mohamad Taslim, ADUN Maharani.

Provokasi-provakasi Polis juga sering dibuat terutama disasarkan kepada Unit Amal yang bertugas bagi menimbulkan suasana yang tidak selesa. Kata-kata seperti "Unit Amal menjadi orang yang pertama kami tangkap", "Ambil gambar mereka, senang kita nak cam", "Rakam gambar mereka, biar senang bila kita serbu", sering diulang-ulang oleh beberapa anggota Polis.

Dipercayai jika ada sambutan terhadap provokasi ini tangkapan akan dibuat. Syabas kepada Unit Amal dan pengunjung kerana sentiasa bersedia dan tidak termakan dengan pelbagai provokasi dari pihak Polis.

Anggota Polis dan FRU membuat benteng di hadapan Markaz PAS bagi menghalang orang ramai daripada memasuki ke dalam premis sah PAS.


Dr Mohamad Taslim ketika dihalang seorang pegawai Polis daripada memasuki Markaz PAS.


Walaupun Dr Mohamad Taslim berkata beliau hanya ingin memasuki ke dalam Markaz, namun seperti jawapan biasa polis "Kami mengikut arahan".


Akhirnya Dr Mohamad Taslim dibawa keluar daripada mendekati pintu masuk Markaz PAS oleh seorang anggota Polis.

Dalam masa yang sama, Penyelaras PKR Muar, Sdr Hizwan Ahmad yang sedang dalam perjalanan ke Markaz PAS telah ditahan semasa sekatan jalan raya. Beliau turut diberi kata dua oleh anggota Polis sama ada ingin meneruskan perjalanan ke Markaz PAS dan akan ditahan dan dibawa ke balai, atau berpatah balik. Kerana tidak mahu menimbulkan provokasi Sdr Hizwan telah mengambil keputusan untuk tidak meneruskan perjalanan ke Markaz PAS walaupun sepatutnya beliau adalah salah seorang panel pada malam itu.


Ketika program PAS berjalan di dalam Markaz, pengunjung yang dihalang daripada masuk ke dalam Markaz terus diprovok oleh pihak Polis dan FRU. Ini disusuli dengan ketibaan 5 trak FRU dihadapan Markaz PAS, sebuah bas PDRM yang dipercayai untuk menangkap tahanan, dan sebuah water canon FRU. Ini semua dilakukan untuk menakutkan pengunjung supaya bersurai dan jika mereka gagal bersurai, tangkapan dan semburan air kimia akan dibuat.

Ketibaan bas PDRM untuk mengangkut tahanan.
Anggota Polis dan FRU yang berkawal pada malam itu dianggarkan menghampiri 100 orang. Mereka telah berkawal di kedua-dua belah jalan bagi menghalang kehadiran pengunjung.

Bagaimanapun sehingga hampir 12.00 tengah malam. Program PAS itu hanya diteruskan tanpa kehadiran Timbalan Presiden PAS, Hj Mohamad Sabu. Keadaan yang sentiasa tegang dan Polis yang seakan menantikan kehadiran Hj Mohamad Sabu untuk ditahan, menyebabkan PAS mengambil keputusan untuk 'tidak membawa' beliau untuk hadir pada malam itu. Walaupun sebenarnya Hj Mohamad Sabu sudah berada di Pt Jawa sejak petang lagi.

Begitulah rakusnya pemerintah sehingga sanggup mengerahkan semua pihak keselamatan dan badan kerajaan yang lain untuk memenuhi 'arahan' mereka. Adakah ini erti demokrasi bagi mereka?. Setelah semua saluran media, akhbar dan radio mereka kawal, satu-satunya saluran pembangkang menggunakan pentas ceramah di dalam premis mereka sendiri pun telah dihalang sebegini rupa.

Menariknya, ada rungutan daripada beberapa anggota Polis yang bertugas malam itu. Mereka sendiri mengakui mereka 'tidak rela' datang untuk menghalang program ini, tetapi kerana sudah menerima arahan mereka tidak berdaya untuk membantah. Ada seorang anggota Polis yang berkata sepatutnya shif tugas mereka sudah tamat pada waktu siang. Tetapi kerana 'menerima arahan' mereka terpaksa sambung tugas sehingga ke tengah malam tanpa dapat pulang bersama keluarga dan sambung semula bertugas pada shif siang keesokan harinya.

Tahniah kepada kerajaan Malaysia yang berjaya mendesak anggota keselamatan untuk bertugas 'mengikut arahan' sebegini rupa sehingga menimbulkan rasa 'jelek' dan 'meluat' mereka dengan 'arahan' yang diterima. Syabas!.

NAJIB ROSMAH DATANG KELANTAN MASA TUAN RUMAH GI UMRAH

Najib Razak Rosmah Mansor tiba di Kelantan dalam lawatan kerja sehari ke negeri itu semasa YAB Menteri Besar Kelantan telahpun berlepas beberapa hari lepas ke Uzbekistan, negeri bekas jajahan Russia itu dalam rangka menziarahi makam Imam Bukhari dan Imam Termizi yang terletak di negara berkenaan. Tok Guru dijangka pulang sekitar 10 july selepas menyelesaikan ibadah umrah bersama rombongan.

Najib dan isteri yang menaiki pesawat khas tiba di Pangkalan Udara Gong Kedak, Terengganu pada 9.40 pagi dengan disambut oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan, Senator Datuk Awang Adek Hussin, beberapa pemimpin komponen BN dan ketua-ketua jabatan persekutuan.

Lawatan Perdana Menteri kali ini untuk menghadiri beberapa program bersama rakyat membabitkan daerah Pasir Puteh, Machang dan Kota Bharu.

.... dasar manusia tak reti adap.....DPPWM

Akibat pendedahan semalam sistem semakan isi rumah SPR ditutup?


Sofi Wahab Semalam beberapa blog mendedahkan beberapa bukti berlaku pendaftaran pengundi di sesuatu alamat dengan jumlah yang tidak munasabah sehingga ada yang 64 dan 88 orang pada satu alamat. Pendedahan yang sememangnya sudah lama di dakwa oleh PAS membuktikan kelemahan SPR atau pun mereka sendiri yang bersekongkol dengan petualang negara tersebut.

Namun pada hari ini saya cuba menggunakan website SPR iaitu http://daftarj.spr.gov.my/semakdm/ namun ianya tidak berfungsi sedangkan semalam ia berfungsi dengan baik.

Apakah tindakan ini ada kaitan dengan pendedahan semalam? Mohon SPR menjawab dengan jujur....

Pendedahan dari blog Anaksungaiderhaka

Satu Alamat, 88 pengundi.. Apa penjelasan SPR?

BERSIH 2.0: Polis tangkap 14 orang di Alor Setar

Polis Kedah hari ini menahan 14 orang yang sebahagian besar mereka ahli PKR kerana didakwa terbabit dengan kempen perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini di sebuah kedai kopi di Alor Setar pagi ini.

11 lelaki dan tiga wanita, termasuk timbalan ketua pemuda PKR Kedah Gooi Hsiao Leung ditangkap kira-kira jam 9.20 pagi ini.

kedah pkr arrested by police bersih 020711 02Mereka juga didakwa cuba menjual kemeja T kuning dengan logo BERSIH.

Sebelum sidang media mereka yang dijadualkan di Pekan Cowboy, Alor Setar sempat bermula , polis terus menyerbu dan mengheret beberapa pemimpin PKR itu yang dijadual berucap ke tepi sehingga mencetuskan kekecohan.

Gooi menjerit: “Beritahu kami apa dakwaannya sebelum tangkap kami.

"Ini tidak demokratik,” katanya.

Namun, rayuannya tidak dihiraukan oleh pasukan polis yang diketuai oleh OCPD Adzman yang terus mengheretnya tanpa memberitahu apa dakwaanya.

Hampir 100 anggota polis berkawal di tempat aktivis berkenaan dijadual berucap.

Amaran polis

Ketika dihubungi Gooi berkata mereka kini ditahan Pusat Latihan Mentalon, Anak Bukit tetapi belum dimaklumkan mengenai dakwaan yang bakal dikenakan itu.

Katanya, ahli PKR lain yang ditangkap termasuk Fazil Shari, K Naidu, Suraya Hashim, Asmalela Mohd Ghazali, Lee Kim Hock dan ahli majlis Leslie Daniel.

kedah pkr arrested by police bersih 020711 gooi hsiao leung"Kami baru hendak mula sidang akhbar tetapi polis terus serbu. Ini amat memeranjatkan dan mengarut,” katanya.

Sementara itu ketua polis Kedah Datuk Ahmad Ibrahim berkata semua tahanan akan disiasat mengikut Seksyen 108 Kanun Keseksaan kerana didakwa membantu menyemarakkan kempen BERSIH.

Beliau juga mengingatkan orang ramai supaya tidak menyertai perhimpunan itu atau mana-mana majlis yang berkaitan BERSIH.

"Kita juga sedang memanatu semua ceramah di negeri ini. Kita memang bersiap sedia,” katanya kepada wartawan.

"Kita tidak akan bertolak ansur dan tidak teragak-agak untuk menangkap sesiapa yang berani melanggar undang-undang.

“Jika ada yang degil dan berkeras mahu menyertai majlis-majlis ini, berfikirlah dua kali dahulu,” tegasnya lagi. -M'kini

Pra Himpunan BERSIH 2 : KEJAM!!!! Rakyat Mangsa tangkapan pertama polis di Kota bharu.

Ustaz zakaria bergari dibawa ke IPD Kota Bharu untuk disoal siasat dan didakwa/dihukum

Van yang dimiliki oleh Ustaz Zakaria turut digeledah untuk mencari T-shIRT bersihRakyat ramai bersimpati dengan ustaz zakaria..KOTA BHARU - Seorang peniaga kitab dan buku agama, Ustaz zakaria telah ditahan oleh polis sewaktu kuliah hari jumaat di dataran ilmu , jalan dato pati, kota bharu atas tuduhan oleh pihak berkuasa kerana menjual baju T-shirt BERSIH.


Ustaz zakaria ditahan dan dibawa ke balai IPD Kota Bharu untuk siasatan lanjut..dan mungkin malam ini beliau bermalam di lokap kerana sehelai T-Shirt yang amat ditakuti oleh mereka yang berkuasa di Putrajaya.

Demontrasi Ganas 'Melayu dan Mamak' di Pulau Pinang

Georgetown Jumaat - Kira-kira 300 penyokong Umno, PERKASA dan NGO, Suara Anak-anak Malaysia mengadakan demonstrasi di Pulau Pinang petang tadi bagi membantah tindakan Ketua Menteri Lim Guan Eng kerana menyokong perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

Dalam kekecohan itu enam orang ditahan polis yang turut mengarahkan kira-kira 100 anggotanya untuk mengawal keadaan. Penyokong kumpulan itu berarak kira-kira satu kilometer dari Masjid Kapitan Keling ke bangunan Komtar selepas solat Jumaat. Sepanjang perarakan itu kumpulan berkenaan membawa sepanduk 'Jangan Berani Bangkitkan Komunis', 'Pulau Pinang Hak Kami' dan 'Guan Eng Dalang Perpecahan Melayu'.

Sejurus tiba di Komtar, mereka berarak mengelilingi bangunan itu dan setibanya di Jalan Penang pada kira-kira 3.10 petang, kumpulan itu bertindak nekad dengan duduk di atas jalan raya selama 10 minit. Mereka menuntut Lim berundur sebagai ketua menteri kerana beliau secara terbuka menyokong perhimpunan BERSIH yang telah diisytiharkan perhimpunan haram oleh pihak polis.

Dalam perarakan itu yang melalui Jalan Chulia dan Jalan Carnavon menuju ke Komtar, kumpulan itu juga memecahkan cermin kereta-kereta di sepanjang jalan.

Bertindak ganas
Mereka juga bertindak ganas dengan menolak dua jurugambar - seorang daripada akhbar Cina manakala seorang seorang lagi daripada stesen TV. Selepas menahan enam orang dan membunyikan siren, penunjuk perasaan beredar ke Jalan Penang, di mana beberapa beberapa pemimpin Umno termasuk Ezam Mohd Nor membuat ucapan membidas Lim dan kerajaan negeri.

Katanya, Malaysia perlu dipertahankan daripada kumpulan yang ingin merosakkan keharmonian negara. "Perhimpunan ini untuk memberi mesej jelas kepada pengkhianat-pengkhianat ini bahawa negara kita masih ramai anak-anak Melayu, Cina dan India yang akan mempertahankan maruah negara," katanya.

Pada jam 3.30 petang, sekumpulan lagi berarak dari Jalan Penang ke kawasan Komtar membawa dua ekor itik dan menjeritkan nama exco Pulau Pinang dan ADUN Batu Maung Datuk Abdul Malik Abul Kassim. Selain mempersendakannya mereka juga mengajuk cara percakapan Abdul Malik.

Kesesakan teruk

Demonstrasi itu menyebabkan kesesakan di sekitar Georgetown dan banyak premis di sekitar Komtar ditutup. Polis hanya membiarkan kumpulan itu dengan telatah dan gelagat mereka.

Sementara itu, selepas diarahkan bersurai pada kira-kira 3.25 petang, kira-kira 30 orang daripada kumpulan itu bergerak ke Jambatan Pulau Pinang bagi mengadakan demonstrasi di tengah-tengah jambatan. Tindakan itu menyebabkan kesesakan selama lebih dua jam sepanjang kira-kira lapan km dari Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu, di bahagian Pulau ke pertengahan jambatan, menuju ke Seberang Perai. -M'Kini

TERKINI - Ronnie Liu ditangkap polis

YB Ronnie baru ditangkap polis ketika pulang bersama saya (MB Khalid) Kereta kami yang diiringi polis dihentikan, dan polis memaksa YB Ronnie keluar. YB Ronnie ditangkap polis kerana meminta rakyat sertai perhimpunan aman Bersih. Beliau dibawa ke balai polis Serendah.

BERSIH 2.0 : Mengapa Perlu DiHINA Sampai Begini....

Apakah jenayah yang dilakukan oleh mereka..??Sampai begini HINA dimalukan,sedangkan mereka adalah pemimpin yang dilantik oleh rakyat,menghina mereka bererti menghina pilihan rakyat..Umno dan Polis Barua sudah hilang kewarasan akal...Tunggu PRU 13,jangan harap lu orang nak dapat undi kaum cina di Perak...Mampuihhh Umno....

Ulasan paling bangang pasai BERSIH 2.0


Utusan melaporkan:
SIPITANG – Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan kerajaan tidak akan mengadakan pilihan raya umum lebih awal hanya kerana ingin memuaskan hati Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang mendesak sebuah pilihan raya bersih diadakan.

Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak tertakluk dan akan tunduk kepada kumpulan itu kerana segala tuntutan mereka sebenarnya telah pun dijawab oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Ia hanya alasan Bersih kerana motif sebenar mereka adalah politik setelah bimbang melihat momentum sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) yang semakin meningkat. - Utusan.

Macamana la Malaysia boleh ada Perdana Menteri macam ni punya BANGANG. Dia ni hidup kat mana sampai benda kecoh macam BERSIH 2.0 ni pun dia tak tau.

Mungkin jugak la sebagai Perdana Menteri, Najib takdak masa nak baca surat khabar kut. Atau pun tak mustahil dia ni pun sama macam ketua bahagian Umno Parit Buntar, mengigau di siang hari, cakap apa yang dia teringat nak cakap.

Takkan la takdak orang keliling dia yang boleh bagi maklumat yang betul sikit. Tak pernahnya langsung dikaitkan BERSIH 2.0 dengan tarikh pilihanraya.

Mana ada pemimpin Pakatan Rakyat yang desak diadakan pilihanraya awal, kalau ada pun cuma setakat "cabar, kalau berani." Yang ada pun masa krisis Perak dulu. Tu pun cuma untuk bubar Dun Perak saja bukannya bubar Parlimen.

Himpunan BERSIH 2.0 cuma buat tuntutan kepada SPR supaya dibuat pilihanraya yang bersih dan adil dengan 8 tuntutan. Pakatan Rakyat bukan peduli sangat bila Najib nak bubar parlimen pun. Tak kira la bubar bila pun yang pentingnya pilihanraya tu dijalankan dengan bersih dan adil.

Bab tarikh pilihanraya tu, apa yang Pakatan Rakyat tuntut supaya tarikh tu tak dirahsiakan. Pakatan Rakyat mintak tarikh diumumkan awal, contohnya 6 bulan lebih awal macam banyak negara lain buat.

Bab tarikh pilihanraya tak masuk dalam tuntutan BERSIH 2.0 tapi kalau Najib nak mungkin untuk BERSIH 3.0 boleh dimasukkan pulak pasai tarikh pilihanraya tu.

Bharian pun ada melaporkan ulasan BANGANG Najib tu:
SIPITANG: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menegaskan keputusan menentukan tarikh pilihan raya umum tidak tertakluk kepada tuntutan BERSIH.

Najib berkata, motif kumpulan itu lebih menjurus kepada agenda politik dan tuntutan dinyatakan hanya alasan untuk mencetuskan suasana huru-hara. Beliau berkata demikian pada sidang media di sini, sebentar tadi. - Bharian.
Mesti menyumpah dalam hati puak-puak blogger pandi kutty Umno bila baca laporan tu. Takat menyumpah dalam hati ja la, takkan depa nak belasah Najib pulak, soru miss pulak nanti. Takat belasah Khairy dengan beberapa orang menteri berani la depa... Cenangau Daunkari

Mohd Sabu: Kalau Pilihan Raya Telus, Pakatan Rakyat Sudah Jadi Kerajaan

Pakatan Rakyat akur hanya saluran pilihan raya boleh menyuburkan amalan demokrasi seterusnya memilih parti politik yang layak untuk membentuk sebuah kerajaan di negara ini.

Namun, gagasan itu tetap memilih untuk menyertai himpunan aman BERSIH 2.0, untuk mendesak agar pilihan raya yang diadakan kelak dilakukan secara bersih dan adil kepada semua parti politik yang bertanding.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, jika pilihan raya di Malaysia diadakan secara bersih dan adil, Pakatan Rakyat bukan sahaja mampu mentadbir lima buah negeri, bahkan memerintah negara.

Justeru, beliau menolak kenyataan pemimpin UMNO BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini bahawa pilihan raya di negara ini bersih yang membolehkan Pakatan Rakyat menguasi Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

"Sebenarnya kalau pilihan raya adil dan saksama, kita telah memerintah Malaysia, Pilihanraya lepas juga menyaksikan BN selamat 25 kerusinya daripada undi pos, 40 kerusi Parlimen daripada FELDA, sekirannya tanpa kongkongan di tempat ini kita telahpun merampas Putrajaya," katanya.

Beliau berkata demikian pada satu majlis pidato baru-baru ini di Stadium Malawati Shah Alam.

Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu berkata kepincangan pilihanraya ini adalah faktor utama Pakatan Rakyat komited untuk terus bersama menyertai himpunan BERSIH 2.0 pada 9 julai depan.

"Pakatan Rakyat sahaja tidak cukup untuk berjuang terus melalui pilihanraya dan demokrasi, oleh sebab itu kita mahukan pilihanraya yang adil dan bersih, dan itulah juga sebab berlakunya tuntutan BERSIH pada 10 November 2007."

BERSIH 2.0 adalah kesinambungan dari usaha menuntut piliharaya bersih dan adil yang pertama kali diadalah pada November 2007.

Sehingga kini rejim Umno-BN masih tidak mempedulikan 4 tuntutan iaitu penggunaan dakwat kekal untuk mengelakkan pengundian berganda, pemansuhan undi pos, membersihkan daftar pemilih dan peluang akses kepada media oleh semua parti politik yang bertanding
.

Manakala dua lagi tuntutan baru ialah mengukuhkan kreadibiliti isnsitusi awam dann melanjutkan tempoh kempen pilihan raya sekurang- kurangnya 21 hari.

Mohamad turut berharap pihak berkuasa dapat menjaga keselamatan rakyat ketika himpunan BERSIH 2.0 dan bukannya bertindak menjadi alat kerajaan pemerintah.

"Kita pergi nak berjalan 'walk for democracy' jadi kenapa muncul persatuan silat nak mandi darah apa semua ni...kenapa pihak sebegini mampu bercakap begitu? Sebab mereka menganggap polis dipihak mereka, sebab apa Umno berani bercakap begitu..sudah pasti mereka menganggap polis dipihak mereka," kata Mat Sabu. -tvsnews

Baju BERSIH 2.0 Akan diguna 'SB' Untuk Sabotaj?Sumber dalaman mengatakan bahawa rampasan baju BERSIH yang menggila semenjak akhir-akhir ini adalah untuk tujuan menimbulkan provokasi pada 9 Julai nanti. Baju tersebut dirampas untuk seberapa banyak bagi memberi laluan untuk Patriot, PEKIDA, PERKASA, Pemuda UMNO, NGO dan "Special Branch" untuk menyelinap masuk ke dalam kumpulan BERSIH yang tulin.

Kumpulan yang menyamar sebagai peserta BERSIH akan melakukan sabotaj yang akan mengundang provokasi untuk media UMNO/BN seperti Berita Harian, Utusan, TV3 dan yang berkaitan media pro-UMNO. Tujuan mereka adalah untuk dirakam oleh media mereka kerana untuk memburukkan imej BERSIH yang terlalu ganas. Ia akan dilaksanakan seperti sebuah lakonan yang hebat oleh puak-puak anti BERSIH.

Golongan pemuda UMNO dan NGO akan melakukan provokasi kepada kaum lain dengan mensasarkan golongan bukan melayu untuk tujuan menghuru-harakan keadaan dan mereka berpura-bura akan berlakon di depan media mereka yang kononnya mereka dibelasah kerana mencetuskan provokasi sesama sendiri. Lebih-lebih lagi penyokong BERSIH yang bukan melayu.

Tujuan lain adalah untuk menyerang Pakatan Rakyat secar habis-habisan serta memburukkan imej Pakatan Rakyat. Mereka akan membiarkan orng Cina kedepan dan menjadikan isu PAS dan PKR adalah pengkhianat bangsa dan agama dengan membiarkan orang bangsa lain bersikap kurang ajar dengan memijak kepala bangsa melayu.

Itulah antara sumber maklumat dalaman yang akan menjadi peringatan kepada peserta BERSIH tulin untuk terlibat dalam perhimpunan itu nanti. Disebalik rampasan baju, rupanya ada senjata tajam yan akan menyelinap untuk huru-harakan keadaan serta menakut-nakutkan rakyat dengan sikap perkauman yang agak melampau.

Provokasi menjelang BERSIH; PAS Beri amaran awal akan beli dengan 'cash''

- Polis jangan bertindak kerana 'tekanan politik'
KUALA TERENGGANU
- Anggota polis diberi peringatan supaya melaksanan tugas-tugas mereka dengan lebih 'profesional' dan jangan bertindak kerana 'tekanan politik' oleh pihak tertentu.

Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut memberi amaran, rakyat akan hilang rasa hormat terhadap anggota keselamatan itu sekiranya terus bertindak atas arahan politik.

"jadi kita tak mahulah benda (hilang hormat) itu berlaku, polis ada tanggungjawab, kita hargai tanggungjawab dia,

"tapi janganlah dia nampak (diperlihatkan) seolah-olah ambil tidakan terhadap orang-orang tertentu atas dasar tekanan politik,"tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan provokasi yang berlaku sewenang-wenangnya oleh pihak polis dan pihak-pihak lain, menjelang Himpuinan Aman BERSIH 2.0 yang akan diadakan pada pada 9 Julai ini.

[Gambar - Haji Wahid ketika bercakap dengan ahi dan penyokong PAS yang berhimpun untuk mempertahankan Pejabat PAS, apabila mendengar lhabar 'provokasi' yang cuba dilakukan oleh Umno]

Semalam, 30 Jun, sekurang-kurangnya dua tindakan provokasi yang berlaku kepada PAS Terengganu dan pemimpin pemuda PAS Terengganu.

Kira-kira jam 3 petang Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu di Jalan Sultan Omar disni telah dibanjiri lebih 300 orang ahli dan penyokong PAS.

Mereka hadir kerana mendapat khabar bahawa Pemuda Umno akan melakukan 'provokasi' dengan berdemonstrasi berkaitan BERSIH 2.0 di perkarangan pusat pentadbiran PAS Terengganu itu.

Mengulas peristiwa tersebut, Haji Wahid berkata ahli dan penyokong PAS berkumpul kerana mengetahui ada 'orang' yang mahu datang ke pejabat PAS dengan keadaan mencurigakan.

"Yang itu..... orang nak mari rumah kita (pejabat PAS) jadi kita tunggulah, tapi ahli-ahli kita bila sebut orang nak mari, dalam keadaan yang mencurigakan,

"jadi dia (ahli dan penyokong PAS) nak mempertahankan (Pejabat PAS),"jelasnya.

Manakala, di Dungun, kira-kira jam 6.30 petang, Ketua Pemuda PAS Dungun, Syeikh Mohamad Hanafi Abdul Aziz, telah ditahan oleh pihak polis kerana sehelai 'banner' BERSIH dan juga tindakan provokasi anggota polis.

Sehubungan itu, Haji Wahid memberi amaran kepada pihak-pihak yang melakukan provokasi agar tidak melakukan tindakan 'menjual' kerana katanya, PAS akan membelinya secara 'cash' pada kali ini.

"Saya sebut secara jelas, jangan sesiapa 'menjual' (melakukan provokasi) kita akan beli 'cash' kali ini, kita tidak akan biarkan sesiapa pun,

"jangan sesiapa pun ambil kesempatan, pasal, kita buat kerja sekarang ini 'ada kaedah',"kata Wahid.

Menurutnya, jangan ada pihak yang 'ambil mudah' dengan PAS, kerana menurutnya PAS sudah mempunyai pengalaman yang panjang berhadapan dengan tekanan pihak lawan.

Justeru, beliau menasihatkan kepada semua ahli-ahli PAS supaya tenang menghadapi situasi masakini.

Menurutnya, ahli-ahli PAS jangan mengambil tindakanj melulu dan mestilah mendengar arahan pimpinan PAS dari semasa ke semasa.

Seraya itu, beliau memberi amaran awal kepada pihak-pihak yang melakukan provokasi khususnya Umno.

"tapi kalau kita tahu (dengan bukti) jelas, ini provokasi terutamanya dari Umno atau sesiapa pun, kita bagi amaran awal,

"kita beri amaran awal, sebab kita kerja ikut arahan, kita buat kerja ikut peraturan, kalu sekiranya kali ini mereka mencabar,

"kita akan sambut,"tegasnya.. -BO


Panas! Anak YB Iskandar, Exco Selangor Ditumbuk Dan Ditikam!

Serangan Ke Atas Anak YB Iskandar A. Samad : Polis Digesa Menyiasat Dari Segala Sudut.

Saya amat berharap pihak Polis akan menyiasat dari segala sudut di dalam kejadian serangan ke atas anak saya di Pulau Pinang awal pagi Rabu.

Anak saya seorang pelajar semester kedua sebuah IPTA telah ditumbuk, disepak dan ditikam bertubi-tubi di sebuah pangsapuri di Seberang Jaya yang disewanya bersama 2 orang pelajar lain.

Pada lebih kurang jam 3 pagi, lima orang lelaki berjaya memasuki pangsapuri itu setelah mengaku diri mereka anggota Polis.

Setelah dibenarkan masuk, mereka telah menggari 2 orang rakan anak saya dan terus menyerang dan menikam anak saya.

Selepas mencederakan beliau, mereka telah membawa lari komputer riba, telefon bimbit dan dompetnya.

Pada pendapat saya, kejadian ini bukan kes rompakan biasa kerana,

1) Mereka datang ke pangsapuri itu bertujuan untuk mencari anak saya dengan memanggil nama penuhnya.

2) Mereka hanya menyerang anak saya dan tidak rakan-rakannya.

3) Mereka hanya membawa lari barang-barang anak saya dan tidak rakan-rakannya.

Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak Polis yang sedang menjalankan siasatan.

Saya amat menghargai akan kerjasama pihak Polis yang memaklumkan kepada saya status penyiasatan yang sedang berjalan.

Walau bagaimanapun saya berharap pihak Polis akan menyiasat dari semua sudut termasuk sudut politik.

Lebih-lebih lagi kita berada di dalam suasana di mana pihak media setiap hari meniup api permusuhan di kalangan rakyat dengan pembohongan bahawa terdapat pihak yang mahu mencetuskan huru hara. Mereka juga sentiasa berusaha untuk melaga-lagakan rakyat dengan hasutan-hasutan yang meracuni fikiran mereka.

Tetapi walau apa sekalipun motif serangan tersebut, saya berharap mereka yang bertanggung jawab akan ditahan dan didakwa secepat mungkin demi keselamatan pelajar-pelajar lain dan masyarakat di Seberang Jaya amnya.

Saya mengucapkan syukur ke hadrat Allah SWT yang telah menyelamatkan anak saya dari kecederaan yang lebih parah dan mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu beliau ketika saat yang mencabar ini terutamanya kakitangan institut pengajian tinggi beliau, pihak hospital, pihak Polis, rakan-rakan beliau dan orang ramai yang telah sudi membantu.

Iskandar A. Samad Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan / ADUN Chempaka 1 Julai 2011

Pekerja KFC menyapu ayam di tapak kasut sebelum dimasak


SEBUAH video panas dihantar oleh salah seorang pembaca MiLo SuaM. Video ini merakamkan aksi kurang ajar salah seorang staff restoran makanan segera Kentuky Fried Chicken, KFC yang tidak disiarkan lokasinya.

Rakaman video ini menunjukkan bagaimana staff tersebut menyapu ayam mentah yang sudah dilumur dengan tepung ke tapak kasut sebelum dipercayai akan dimasak atau melalui proses seterusnya untuk dijual kepada para pelanggan.Diharap pihak pengurusan KFC Holding mengambil tindakan sewajarnya bagi memastikan kualiti Ayam Goreng KFC yang mahal harganya terus terjamin, Halal, Sedap dan Bersih.

ReJaM© "Patut kena pasang CCTV, barulah pekerja kurang ajar ni takut nak buat jahat"
Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .