Ikuti Blog ini

Tahniah Buat Blogger PR Yang Dapat Pingat PJK

Blogger PR dapat PJK, Blogger UMNO cuma dapat gelaran Musang !!!

Kah..kah Blogger UMNO..anda jadi musang je..takde nilainya. Bukannya macam Blogger PR, bakti mereka diiktiraf. Tahniah buat blogger din binjai (sharpshooter), Zul Mamak (Kasi Pecah Laaaa....) dan Penulis blog PAS Bukit Bendera kerana dianugerahkan PJK (Pingat Jasa Kebaktian) pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran,Bintang dan Pingat Kehormatan Negeri Pulau Pinang tahun 2010. Tahniah buat anda semua dan teruskan agenda membela rakyat.

Blogger Din Binjai bersama penulis blog PAS Bukit Bendera
Zul Mamak @ Blogger Kasi Pecah Laaaa....
Penulis blog pas bukit bendera bersama Dato Abdul Halim Hussain, Speaker Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang

Buat blogger-blogger lain, jangan berkecil hati tiada anugerah dalam koleksi peribadi anda. Jadikan jihad melawan UMNO, melalui penulisan blogger sebagai agenda utama. Ini lebih penting daripada menerima pangkat mahupun wang ringgit berjuta-juta.

Buat blogger UMNO..jelas bahawa tindakan anda siang malam fitnah PR tidak berbaloi. Dah la buat kerja free, pastu anda turut sama terpalit kena bayar harga minyak naik. Tak berbaloi langsung. Pemimpin UMNO langsung tak peduli akan anda. Yang miskin adalah anda, yang kaya adalah pemimpin umno yang terus rakus membedal harta rakyat..takkan tak nak fikir lagi kot..sudahlah..baik anda wahai blogger tukar jersi, masuk pakatan. Kalau taknak juga, baik anda delete blog masing-masing, dan buat blog masak-memasak. Itu lagi bagus daripada buat kerja untuk umno, tapi diri sendiri langsung tak dihargai oleh parti dan orang atasan.

Pakatan dahului BN daftar pemilih baru, DAP terus agresifPUTRAJAYA, 18 Julai — Mendaftar pemilih baru menerusi penolong pendaftar oleh parti politik muncul kaedah paling popular manakala Pakatan Rakyat (PR) lebih agresif mengambil peluang ini dengan bilangan didaftar oleh ikatan itu sepanjang enam bulan pertama tahun ini dua kali lebih besar berbanding Barisan Nasional (BN).

Bagaimanapun, DAP masih jauh di depan dengan mendahului lebih dua dozen parti politik negara ini dalam mendaftar pemilih-pemilih baru menggunakan kaedah ini sepanjang tempoh yang sama.

PR juga mendahului pendaftaran pemilih di negeri-negeri yang dikuasai mereka selain mengatasi BN di Johor - yang dianggap sebagai kubu kuatnya selama ini.

‘Kek’ dikuasai DAP sebagai parti individu adalah sebanyak 32.5 peratus dan diikuti dengan dekat oleh Umno yang menguasai 32.3 peratus manakala PAS pula 22.7 peratus.

PR, yang terdiri daripada tiga komponen iaitu DAP-PAS-PAS, telah mendaftarkan 107,050 pemilih baru di negeri-negeri di Semenanjung.

Ketiga-tiga komponen itu lebih agresif di negeri-negeri di Semenanjung.

Perangkaan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang diperoleh The Malaysian Insider menunjukkan, seramai 169,838 orang telah didaftarkan oleh parti-parti politik antara Januari dan Jun tahun ini.

Gandingan empat komponen BN di Semenanjung menyaksikan pendaftaran pemilih seramai 59,351 orang.

Prestasi BN ditambah hampir 3,500 lagi pemilih baru dari Sabah dan Sarawak. BN mempunyai 13 komponen termasuk dari Sabah dan Sarawak.

Perangkaan SPR itu juga menunjukkan daripada 107,050 pemilih baru yang dikumpulkan oleh PR, separuh daripadanya disumbangkan oleh penolong pendaftar lantikan DAP.

Setakat Mei lalu daripada 2,248 penolong pendaftar yang telah diluluskan SPR, Umno mempunyai 664 orang, MCA (182), MIC (208), Gerakan (91), PAS (427), PKR (172), DAP (245), PPP (40) dan PRM (13).

PBS pula lapan penolong pendaftar, SAPP (lapan), UPKO (10), LDP (empat), PBRS (enam), PBB (88), SUPP (44), SPDP (29), PRS (lapan) dan Snap (satu).

PAS dan PKR masing-masing mendaftar 38,631 dan 13,098 pengundi baru antara Januari dan Jun lalu.

Di Semenanjung, MCA telah mendaftarkan seramai 2,897 pemilih baru dengan diikuti MIC 1,109, Gerakan (471) dan PPP pula empat.

Dalam usaha mengurangkan bilangan mereka yang layak tetapi masih belum mendaftar, yang dianggarkan 4.4 juta orang setakat ini, SPR menggunakan program ‘outreach’, kemudahan kaunter statik pejabat pilihan raya, penolong pendaftar melibatkan parti-parti politik dan wakil jabatan dan kaunter pejabat pos.

Penolong pendaftar parti-parti politik menyumbangkan lebih separuh pendaftaran pemilih baru.

Misalnya sepanjang bulan Mei tahun ini sahaja seramai 28,604 atau 55 peratus daripada 51,358 pendaftaran baru adalah datang daripada khidmat penolong pendaftar.

Analisis perangkaan itu juga menunjukkan meskipun pilihan raya umum Sarawak disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat, tetapi bilangan pendaftaran pemilih baru di negeri itu masih kecil berbanding negeri-negeri lain khususnya di Semenanjung.

Berdasarkan maklumat sebelum ini, daripada 4.4 juta yang belum setakat suku pertama tahun ini seramai 33.7 peratus dan 26 peratus masing-masing merupakan penduduk Sarawak dan Sabah.

Umno aktif di Sabah manakala PKR dan DAP memperlihatkan kesungguhan di Sarawak.

Dari segi pecahan negeri, sebahagian besar negeri-negeri yang dikuasai PR menyaksikan parti-parti politik ikatan itu menggunakan kemudahan penolong pendaftar untuk mendaftarkan lebih ramai pemilih baru iaitu di Pulau Pinang, Kelantan, Selangor dan Kedah serta Perak.

Kelima-lima negeri itu dikuasai PR pada 8 Mac lalu tetapi Perak jatuh ke tangan BN awal tahun lalu.

Komponen PR mengatasi BN di kelima-lima negeri itu.

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang menyaksikan 10 daripada 11 kerusi Parlimennya jatuh ke tangan PR pada pilihan raya umum 2008 juga menyaksikan ikatan itu menguasai pendaftaran pemilih baru.

Pun begitu secara mengejutkan Johor menduduki tempat teratas pendaftaran pemilih baru menggunakan kaedah ini.

Sekali lagi hampir 60 peratus pengundi baru yang didaftar oleh penolong pendaftar parti-parti politik datang daripada PR.

Bagaimanapun di Terengganu dengan hampir separuh pemilih baru yang didaftarkan menggunakan kaedah penolong pendaftar adalah sumbangan BN khususnya Umno.

-malaysianinsider.com

Jika SPR benar-benar inginkan rakyat Malaysia berhak untuk mengundi, sudah pasti tidak timbul isu pendaftaran pemilih baru, kerana ianya hanyalah proses yang mudah dengan pendaftaran secara automatik oleh Jabatan Pendaftaran Negara untuk setiap rakyat yang telah cukup umur untuk mengundi.-Ajijoi

Dedah : Harussani Kantoi Menipu, Layakkah jadi Mufti?

Berikutan dengan kenyataan Mufri Perak, Tan Sri Harussani yang berkata terdapat pemimpin PAS yang datang berjumpa beliau baru-baru ini bagi membincang dan meminta pandangan beliau berhubung cara untuk menyatupadukan PAS dan UMNO

Harussani Zakaria dikatakan mahu terus menyatu padukan orang Islam dan Melayu di negara ini walaupun terdapat pihak yang tidak menyenangi usaha murni beliau .

Namun beliau berkata beliau tidak pernah berputus asa demi mengekalkan kebaikan dan perpaduan umat Islam di negara ini, khususnya antara parti Umno dan PAS.

"Harapan itu ada kerana kedua-duanya (Umno dan PAS) memang hendak bersatu. Itulah cita-cita saya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Melayu Perak anjuran Gagasan Melayu Perak di Ipoh kelmarin.

Sebenarnya saya tahu dengan siapa Harussani bertemu malah tahu di mana pertemuan itu lengkap dengan tarikh dan jam pertemuan.

Matlamat pertemuan itu saya sahkan bukan untuk membincangkan isu perpaduan antara PAS dengan UMNO seperti yang didakwa olehnya.

Tetapi saya masih tidak berhasrat untuk mendedahkan dengan lebih jelas maklumat yang saya miliki ini.

Maklumat yang saya punya ini membuktikan sekali lagi Harussani merosakkan raputasi awam kepada dirinya kepada seorang yang memegang jawatan sebagai mufti yang sepatutnya dihormati.

Namun dia nampaknya sangat berhasrat supaya orang terus mencemuh dan membencinya dengan berulangkali berbohong seperti pernah dilakukan sebelum ini.
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM

Protes naik harga dilancar 28 JulaiGabungan Memprotes Kenaikan Harga Minyak (PROTES) akan melancar kempen bantahan terhadap tindakan kerajaan menaikkan harga petrol, diesel, gula dan gas petroleum cecair (LPG) pada 28 Julai ini.

Pelancaran bantahan tersebut akan berlangsung di Dewan Perhimpunan Cina Selangor-Kuala Lumpur.

Penyelaras PROTES, Dr Hatta Ramli berkata dalam mesyuarat hari ini, pihaknya turut membincangkan untuk mengadakan demonstrasi membantah tindakan kerajaan itu.

Bagaimanapun, kata beliau, tarikhnya akan ditentukan dalam mesyuarat yang diadakan pada hari pelancaran kempen tersebut.

"Pada hari itu (28 Julai) kita akan menyusun cadangan aktiviti seperti penyelerasan risalah dan maklumat dan tarikh 'road show' di seluruh negara.

"Kita juga akan mencadangkan tarikh demonstrasi yang dilihat sangat berkesan (sebagai bantahan kepada kerajaan)," katanya dalam sidang akhbar selepas mesyuarat tersebut.

Turut hadir ialah pengarah strategi PKR Tian Chua, Setiausaha Agung PSM S Arutchelvan dan wakil Dewan Muslimat PAS Aiman Athirah, wakil Suaram dan Dema.

Ditanya sama ada demonstrasi itu akan dibuat menjelang ramadan, Dr hatta berkata beliau lebih cenderung untuk mengumumkan pada hari pelancaran itu.

"Kalau boleh kita nak buat segera. Kita tidak boleh berlengah-lengah sangat," katanya.

Beliau menyifatkan demonstrasi itu sebagai acara kemuncak kempen bantahan itu terhadap keputusan kerajaan itu.

Menurutnya, ini kerana cadangan untuk mengadakan demonstrasi itu adalah susulan daripada kesan kejayaan bantahan rakyat terhadap Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) dan pemberian lesen judi sukan.

Dr Hatta yang juga bendahari PAS berkata, pihaknya juga akan berusaha untuk mengajak lebih banyak NGO bersama dengan gabungan itu membantah kenaikan harga barangan itu.

"Kita akan gerakkan NGO, kesatuan sekerja dan pelajar untuk bersama-sama (dengan PROTES)," katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan menggerakkan bantahan di seluruh negara khususnya kepada kelompok yang menanggung kesan kenaikan harga barang seperti rakyat berpendapatan rendah dan rakyat yang menghadapi defisit perbelanjaan setiap bulan.

"(Jadi) dasar anti orang miskin adalah sangat pelik (diamalkan) di sesebuah negara (seperti Malaysia)," katanya.

Dr Hatta yang juga ahli parlimen Kuala Krai berkata, kenaikan harga bahan bakar dan bahan makanan itu adalah "tidak wajar" semata-mata untuk menyelamatkan RM750 juta bagi menanggung membiayai projek klinik 1Malaysia dan program pendidikan oleh Permata.

"Tidak wajar kalau kerajaan mengambil duit daripada rakyat untuk wujudkan program 1Malaysia," katanya.

Sementara itu, dalam sidang media yang sama, Arutchelvan berkata kesan kenaikan harga bahan api dan gula itu bakal dirasai oleh rakyat dalam beberapa minggu lagi dan lebih terkesan apabila menjelang musim perayaan bulan depan.

Manakala Tian Chua mendakwa kenaikan harga bahan-bahan tersebut adalah satu permulaan dan menjangkakan bahan-bahan asas yang lain juga akan terbabit susulan potongan subsidi. -M'kini

AYUH PAKATAN RAKYAT.. MARI HALANG NAJIB DARI TERUS MENZALIMI RAKYAT

AKHIRNYA, rakyat tiada pilihan lain lagi. Mereka kini mengharapkan Pakatan Rakyat (PR) untuk membela nasib mereka setelah ramai di antara mereka tertipu kununnya Umno akan berubah di bawah Najib. Kezaliman pemimpin negara sewaktu di era Tun Mahathir, diwarisi pula oleh Pak Lah yang menggunakan Islam Hadharinya untuk menipu rakyat, kini terus diwarisi pula oleh Najib dengan `Rakyat Didahulukan'. Kesemua mereka itu telah berjaya menipu rakyat dengan slogan yang manis umpama gula.
Di zaman Pak Lah, kenaikan harga Petrol dan Diesel menyebabkan beliau `jatuh tersungkur' dari kerusi PM, bahkan kehilangan 5 buah negeri di dalam Pilihanraya Umum ke 12. Pewarisnya Najib tampil dengan pengakuan kununnya Umno akan berubah dan `Rakyat Didahulukan'. Saya tidak mahu ulas tentang `Pencapaian Diutamakan' kerana mana ada pencapaian di zaman Najib?

Kenaikan harga petrol, diesel, gula dan gas serentak diumumkan di tengah malam benar-benar menyakitkan hati rakyat. Paling menyakitkan lagi apabila Najib memberi alasan bahawa kenaikan itu adalah untuk kebaikan rakyat. Kununnya apa jua yang Najib lakukan semuanya untuk kebaikan rakyat termasuk kerjasama dengan Apco. Mungkin juga lesen judi sukan yang ingin beliau luluskan nanti adalah juga untuk kebaikan rakyat.

Malang sungguh, sedih sungguh apabila ada lagi orang-orang Melayu terutamanya yang hidup susah merempat yang menyokong Umno. Berapa banyak lagi yang mereka ingin lihat kerajaan ditunjangi oleh Umno ini menghisap darah mereka baru mereka mahu sedar? Kenaikan harga petrol, diesel, gula dan gas yang diumumkan oleh Najib itu itu masih tidak boleh menjadikan otak mereka cerdik untuk berfikir. Mereka mudah terpedaya dengan cerita bahawa di negara lain harga keperluan tersebut jauh lebih tinggi. Samalah juga apabila seorang ayah amat berpuas hati apabila anaknya belajar di sekolah rendah dengan mendapat kedudukan No. 20 di dalam kelas, kerana baginya anaknya lebih baik dari anak orang lain yang mendapat kedudukan No. 30.

Bayangkan jika harga petrol/diesel sudah naik, apakah harga barang tidak mendapat sebarang kesan? Jika harga gula juga naik begitu banyak, adakah harga makanan lain tidak mendapat kesannya? Ini pun mereka tidak boleh fikir lagi? Harga pasaran minyak di dunia naik atau turun kita bukan bertambah senang tetapi semakin susah. Kita merasakan seolah-olah negara kita sama seperti Thailand yang langsung tiada sumber minyak.

Pakatan Rakyat nampaknya tidak lagi boleh berdiam diri dengan kezaliman ini. Nasib rakyat mestilah dibela walau dengan apa cara sekali pun. Rancanglah sesuatu agar Najib sedar dari keegoannya dan rakyat akan tahu wajah Umno yang dikatakan telah berubah itu. /wfauzdin.blogspot.com

Pengarah JAKIM Dituduh Sokong PASUMNO.UMNO..cium tangan TG Nik Aziz pun kata kakitangan kerajaan sokong PAS. Apalah..mesti lepas ni Pengarah JAKIM kena pecat. Kalau sokong UMNO, bukan sahaja tak dipecat, malah dinaikkan pun.

Buat Dato' Wan, takpe jika dipecat, boleh masuk PAS. Nanti bila PR tawan Putrajaya, boleh dapat jawatan tu balik..ini beritanya

Jakim Pun Lubuk Penyokong PAS

Ini lagi satu manusia yang penulis tak berapa nak faham.

Selaku Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz sepatutnya seorang yang bersifat bebas daripada politik.

Dan kalau hendak berpolitik sangat pun, pilihan sama ada berhenti daripada Jakim atau pilih untuk menyokong kerajaan yang memberikan peluang kepada dirinya mengetuai Jakim.

Bukan apa yang penulis berbulu sangat dengan Wan Mohamad ni, semalam, ketika satu program anjuran Jakim di Kelantan, Ketua Pengarah Jakim ni siap cium tangan Nik Aziz lagi.

Apa ni...janganlah merepek sampai begini sekali. Siap cium-cium tangan, apa hal lu beb?

Kalau sayang sangat kat Nik Aziz, tinggalkan ajelah Jakim tu dan pergi kerja kat Kelantan.

Kalau tidak, jangan nak buat benda-benda merepek camni.

Suka tak suka, hakikatnya kalau dah duduk di bawah agensi kerajaan pusat, sokonglah kerajaan itu. Jangan hendak retorik dengan berkata "kita demokrasi...kita bebas pilih sesiapa pun untuk disokong".

Hotak kau...cakap-cakap camtu boleh pakai bila sudah tidak mengepalai agensi kerajaan pusat.

Kalau tidak, tangan mana yang tolong sampaikan rezeki dari tuhan, tangan itulah yang perlu dicium.

Kalau tak nak...silakan berambus.

Nampaknya Jakim perlu pembersihan daripada puak-puak PAS.

Sebelum ini kecoh Proton menjadi lubuk penyokong PAS...nampaknya dengan Ketua Pengarah camni, Jakim pun dua kali lima jugaklah.

Budaya duduk dalam agensi-agensi penting kerajaan pusat tetapi cenderung kepada pembangkang ini perlu disekat bermula sekarang.

Budaya ini tidak boleh dibenarkan untuk terus bercambah.

Ramai lagi yang benar-benar menjiwai semangat kerajaan yang ada hari ini dan mereka-mereka ini bila-bila masa sahaja boleh ambil tempat orang macam Wan Mohamad ini....as simple as that! (sumber)

Perkenal Dinar K'tan Kpd Gabenor Negeri Xinjiang

CATATAN PERJALANAN CHINA 9

Perkenal Dinar Kelantan

DI SAMPING rombongan Kerajaan Negeri Kelantan yang di ketuai oleh YB Dato Haji Husam Musa mempromosikan Pameran Laksamana Cheng Ho dan Perdagangan Antarabangsa China yang akan berlangsung di Kota Bharu pada 5-10 Oktober ini, YB Dato Husam juga sempat memperkenal Dinar Kelantan kepada Gabenor kerajaan negeri Xinjiang di negara China.

DINAR Kelantan (Jawi: دينر كلنتن) telah asalnya telah dilancarkan pada 2006 oleh Mariwasa Kraftangan, pengeluar cenderamata tempatan bagi objek seni dan budaya. Namun Kerajaan Kelantan cuba untuk memberi dinar satu status sah diperlakukan, tetapi tidak disokong oleh kerajaan Persekutuan di Kuala Lumpur.

Dinar kini telah dikeluarkan secara tidak rasmi, meskipun dengan tiada status sah untuk diperlakukan. Satu-satunya mata wang yang sah diperlakukan di Kelantan adalah ringgit Malaysia. Menurut perlembagaan Malaysia, jadual kesembilan, bahagian 7.a negeri di Malaysia tidak mempunyai hak untuk mengeluarkan duit syiling.

Pertemuan di Kementerian Pertahanan Negeri Xinjiang.

Memperkenalkan Kelantan, satu juzu dari negara Malaysia.

Memperkenalkan Pameran Laksamana Cheng Ho dan Perdagangan Antarabangsa China di Kelantan.

Menghadiahkan VCD budaya Kelantan.

Semasa bermesyuarat.

Setelah selesai bertukar-tukar fikiran, maklumat, dan hadiah.

Muka hadapan Dinar Kelantan

Muka belakang Dinar Kelantan
Duit syiling ini mempunyai satu komposisi berlogam emas 22 karat. Terdapat 3 jenis - 1/4, 1/2, dan 1 dinar. Untuk pengguna Malaysia Flag of Malaysia.svg bertujuan..

1. Simpanan
2.Mas kahwin
3.Bayar zakat
4. Hadiah
5.Pelaburan.

Bagaimana kalau belian ketika harga jatuh..


Pengakuan:
Alhamdulilah ketika harga merudum jatuh, kawan dapat menambah beberapa keping lagi 1 Dinar Kelantan, 1/4, 1/2 dan 2 Dinar Kelantan yang dibeli daripada seorang kawan dengan harga yang agak rendah. Sekarang ni kawan telah pun mempunyai 32 keping Dinar Kelantan tanpa laminate. Sasaran kawan seterusnya ialah untuk menyimpan sekurang - kurangnya 40 - 50 keping Dinar Kelantan tanpa laminate menjelang hujung tahun ini di samping koleksi 1/4, 1/2 dan 2 Dinar Kelantan. Insya Allah...

Sekian dulu catatan kali ini. Bersambung, insya Allah.

Ibnu Hasyim Catatan Perjalanan China 9
alamat e-mail:
ibnuhasyim@gmail.com
KL Julai 18, 2010

Berkunjunglah ke...

Pameran Laksamana Cheng Ho dan
Perdagangan Antarabangsa China
yang akan berlangsung di Kota Bharu
pada 5-10 Oktober tahun ini.

Anda semua dijemput hadir!

SPR digesa permudah pengundi tukar alamat

BATU GAJAH, 18 Julai: Pusat Khidmat Masyarakat Dun Tronoh dengan kerjasama DAP Cawangan Kampung Baru Nalla telah menganjurkan satu program semakan daftar pengundi di tapak pasar malam bersebelahan dengan pasar awam Tronoh, kelmarin.

Program yang dimulakan pada pukul 6.30 petang itu mendapat sambutan sangat menggalakkan di mana ramai yang berminat untuk mengetahui taraf mereka sebagai pengundi.

Adun Tronoh, V Sivakumar berkata, didapati seramai 13 orang mahu menukar alamat mengundi mereka mengikut alamat kad pengenalan namun penukaran hanya boleh dilakukan di pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) atau pejabat pos besar.

“Ini adalah satu amalan birokrasi yang menyusahkan para pengundi,” katanya kepada Harakahdaily.

Sehubungan itu, beliau menyeru SPR supaya mengkaji semula polisi yang membebankan itu.

Katanya, bagi mereka yang sudah menukar alamat kad pengenalan adalah wajar untuk Penolong Pendaftar Pengundi yang dilantik oleh SPR membuat pertukaran alamat pengundi tersebut, yakni para pengundi tersebut tidak perlu pergi ke pejabatb SPR atau pejabat pos.

Beliau menjangka beribu-ribu pengundi di seluruh negara tidak mengubah alamat mengundi mereka walaupun telah menukar alamat di kad pengenalan.

Justeru, Sivakumar menyeru agar orang ramai yang layak mengundi memeriksa kedudukan mereka sebagai pengundi.

“Sesiapa yang ingin menyemak status mengundi boleh berbuat demikian dengan mengakses laman web rasmi SPR iaitu www.spr.gov.my,” ujarnya. -Hrkh

Haram pakai jersi lambang salib


NOOH GADOT

KUALA LUMPUR – Pemakaian jersi bola sepak atau sebarang pakaian yang memiliki lambang salib, jenama arak dan imej syaitan adalah haram hukumnya dan boleh menjurus kepada perbuatan syirik.

Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Nooh Gadot berkata, perkara tersebut ditegah oleh Islam dan perbuatan mengabaikan hukum yang sudah jelas boleh membawa umat Islam ke arah syirik.

Beliau berkata, memakai baju seperti itu walau apapun alasannya menunjukkan umat Islam seolah-olah mengagung-agungkan dan memuliakan lambang agama lain.

“Semua mengetahui hukum ini dengan jelas, ia adalah haram dan jangan beri alasan untuk menghalalkan perkara tersebut.

“Dalam hal ini, Islam tidak ada kompromi sama ada ia dibuat atas nama hiburan, fesyen mahupun sukan,” ujarnya ketika dihubungi Kosmo! Ahad baru-baru ini.

Beliau mengulas trend menyarung jersi di kalangan remaja dan golongan dewasa masa kini yang secara terang-terangan memiliki lambang salib atau jenama arak di baju mereka.

Trend itu sudah agak lama berlaku di negara ini namun semakin popular semenjak demam Piala Dunia melanda bermula awal tahun ini.

Antara jersi pasukan negara atau kelab yang tertera lambang salib atau imej syaitan adalah Brazil, Portugal, Sweden dan Norway, Manchester United dan Barcelona.

Nada yang sama turut diluahkan oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Beliau berkata, perbuatan memakai baju seperti itu hanya menjurus ke arah dosa dan boleh mengakibatkan syirik kepada Allah.

Jelasnya, pakaian yang mempamerkan lambang agama lain mahupun mempunyai imej syaitan dan jenama arak dilihat seperti mengangkat martabat lambang itu lebih tinggi berbanding Islam.

Menurut Harussani, Islam tidak menghalang umatnya untuk berfesyen atau bersukan namun ia perlu dilakukan dalam ruang lingkup syarak seperti menutup aurat dan tidak membazir.

Oleh LUQMAN HAKIM AB. RAHIM

Harusani Nak Bersatu Atas Melayu Atas Islam??

Harusani..harusani..baik anda jadi penyelaras UMNPAS..

Melayu hilang kuasa pada PRU-13?

HARUSSANI Zakaria (kanan) bersama Hilmi Ismail ketika sidang akhbar pada Perhimpunan Melayu Perak 2010 di Ipoh, semalam.

IPOH - Orang Melayu akan hilang kuasa pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) jika UMNO dan Pas terus berdegil untuk tidak bersatu.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang melahirkan kebimbangan tersebut berkata, kedegilan kedua-dua parti Melayu terbabit untuk meletakkan keutamaan agama di tempat sepatutnya hanya akan memberi kesan buruk kepada masa depan orang Melayu sendiri.

''Kalau kita terus berpecah-belah, kita akan terima kekalahan (pada PRU-13), itu sahaja. Dan akan berlaku satu bentuk penjajahan baru," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Melayu Perak 2010 di Dewan Bankuet Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini hari ini.

Hadir sama dalam perhimpunan sehari anjuran Gagasan Melayu Perak (GMP) itu ialah presidennya, Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail.

Harussani menegaskan, pemimpin Melayu perlu sedar bahawa mereka memikul tanggungjawab memastikan kepentingan orang Melayu terjamin.

''Adakah agama yang mengajar kita suruh berdegil? Sedangkan degil itu adalah sifat keji dalam Islam. Kalau itu sifat keji, kenapa tidak dibuang daripada diri kerana ia tidak akan menguntungkan diri.

''Kalau dia pemimpin, dia tidak akan menguntungkan rakyat. (Sedangkan) bila jadi ketua, amanah untuk menjaga ummah itu kewajipan dia. Kalau dia berdegil, amanah tiada pada dia, rakyat akan hancur," ujar beliau.

Ditanya apakah masih ada harapan untuk orang Melayu khususnya membabitkan UMNO dan Pas bangkit dan bersatu semula jawabnya:

''Insya-Allah disebabkan kedua-dua puak (parti) ini mempunyai keinginan hendak bersatu.

''Ada pemimpin Pas datang berjumpa saya, begitu juga pemimpin UMNO. Mereka minta pandangan bagaimana untuk disatukan (kedua-dua parti)."

Mengulas lanjut kata Harussani, penyatuan masih tidak dapat dilakukan sehingga hari ini kerana kedua-dua pihak telah meletakkan faktor keutamaan di tempat yang salah.

''Saya percaya tujuan orang Pas memperjuangkan Islam ikhlas tapi meletakkan (keutamaan) di tempat yang salah. Mereka taksub sebab tidak faham. Orang UMNO serupa juga.

''Kalau kedua-dua parti memahami faktor keutamaan itu, apa yang perlu diutamakan? Keutamaan adalah agama dahulu dan agama tidak menyuruh kita membenci sesama umat Islam bahkan kasih-mengasihi sesama kita," katanya.

Dalam perkembangan sama, Harussani berkata, langkah GMP menganjurkan perhimpunan seumpama itu dapat membantu menyatupadukan orang Melayu.

Harusani kalau nak satukan PAS dan UMNO, baik pergi jumpa Nik Aziz dulu. Berbincang secara islam. Nak bersatu atas dasar apa? Al-Quran dan hadis..atau bangsa. Kalau UMNO nak buat islam sebenar, PAS tiada masalah untuk bersatu dengan UMNO. Tapiv sekarang UMNO? Ada ke buat pengumuman untuk laksanakan islam. Ada ke?

Kalau tiada, harusani janganlah jagi anjing menyalak bukit. Baik dakwah UMNO dulu sebelum minta bersatu dengan PAS. Yang berdegil adalah UMNO, bukannya PAS.

Buat Harusani, insaflah dan sedarlah, penyatuan umat di negara ini bukannya kerana bangsa, tapi agama. Jika UMNO masih berdegil tak nak laksanakan islam, selagi itulah PAS takkan bersatu dengan UMNO. Sebab UMNO lebih jahat daripada DAP. Itu fakta yang telah diperdebatkan.

Najib umpama Diktator

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita29/tarbawidungun%20013.jpg-Arah Media Jangan Guna 'Barang Naik'
DUNGUN
- Tindakan Dato' Seri Najib Razak mengarahkan editor semua akhbar supaya tidak menggunakan perkataan 'harga naik' atau 'barang naik' dalam melaporkan kenaikan harga minyak petrol dan diesel, gas serta gula kelmarin disifatkan sama sepeti tindakan mana-mana diktator yang memanupulasikan media untuk keuntungan mereka.

"Dalam hal ini media diarahkan supaya jangan mengggunakan perkataan 'harga naik' dan 'barang naik', tetapi digunakan istilah untuk menyusun semula subsidi dan pengurangan subsidi, malahan di suruh juga (media supaya) digembar-gemburkan dengan tindkan Najib berani,

"inilah merupakan satu corak yang digunakan oleh mana-mana pemimpin diktator yang memanupulasikan media untuk kepentingan mereka,"kata Ketua Penerangan PAS Ustaz Idris Ahmad.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan ucaputama program Ijtimak Tarbawi PAS Kawasan Dungun, di sini Sabtu 17 Julai

Katanya, tindakan kerajaan Umno/BN menaikkan harga tersebut akan 'menyeksa' 75 peratus rakyat Malaysia yang berpendapatan dibawah RM2000 kerana menurutnya, rantaian barangan lain akan turut naik harga apabila harga minyak dinaikkan.

Oleh itu PAS menganggap kerajaan BN yang memerintah sekarang adalah kerajaan yang telah kering idea untuk meningkatkan taraf hidup rakyat.

Katanya, beliau telah mengarahkan semua cawangan-cawangan PAS diseluruh negara untuk menaikkan kain-kain rentang dan papan-papan tanda serta menyebarkan risalah bagi menunjukkan rasa protes dan meningkatkan kesedaran sivik serta politik dikalangan rakyat.

"Ini permulaan kepada usaha kerajaan untuk menghapuskan subsidi secara menyeluruh, secara berperingkat, lepas ini, rakyat akan kena (cukai lain) lagi, dia akan kenakan GST,

"pada kita (PAS) kita menganggap dia (kerajaan) sebagai orang yang kering idea, bangkrap idea untuk mengemukakan (rancangan) untuk meningkatkan taraf hidup rakyat, yang mereka tahu naik cukai, naik harga barang, naik harga minyak, kemudia sekarang saman ekor pula," jelas Ustaz Idris.

Oleh itu, katanya PAS menganggap kerajaan BN yang memerintah sekarang adalah kerajaan yang telah kering idea untuk meningkatkan taraf hidup rakyat dan hanya pandai mengambil yang menindas rakyat.

Sebaliknya, pada masa yang sama, menurutnya, kerajaan di dinegeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat berjaya melakukan pelbagai usaha memudahkan hidup rakyat.

Kerajaan BN Pusat mahu mengurangkan dan menghapuskan subsidi, sebaliknya kata beliau, kerajaan Selangor memberikan subsidi , umpamanya 'air percuma' dan subsidi bayaran air kepada penghuni rumah pangsa, dalam usaha 'mengembalikan pendapatan kerajaan' kepada rakyat.

Justeru, bagi pihak PAS dan Pakatan Rakyat, beliau menawarkan khidmat kepada rakyat untuk menggantikan kerajaan BN kerana ia sudah tidak mampu lagi untuk menguruskan pentadbiran negara..

"Sebab itu dengan rasa rendah diri (kerana) kerajaan BN sudah tidak mampu untuk menjaga kebajikan rakyat, serahkan kepada kami (PAS dan Pakatan rakyat),

"kami yakin dan kami ada kemampuan dengan empat negeri yang sedang diperintah, telah banyak dana-dana kebajikan yang kita tubuhkan untuk rakyat, InsyaAllah, kita boleh,"katanya yakin.

Malaysia Bebas Cukai 5 Tahun Jika Pakatan Rakyat Mentadbir Malaysia Selepas PRU-13: Dato' Haji Husam Musa

Dato' Haji Husam Musa (ADUN Salor-PAS)

Kuala Krai - AJK PAS Pusat yang juga EXCO Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan, Dato' Haji Husam Musa memberi jaminan jika Pakatan Rakyat diberi mandat oleh rakyat dalam PRU-13 untuk mentadbir Malaysia, Pakatan Rakyat akan mencari jalan terbaik untuk memansuhkan cukai selama 5 tahun. Idea ini ditawarkan oleh Dato' Haji Husam Musa dalam ceramah anjuran Urusetia Penerangan Pakatan Rakyat di Kuala Krai, Kelantan semalam.

Penceramah lain yang turut hadir ialah ADUN Mengkebang, YB Ustaz Latiff, Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr.Hatta Ramli dan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara (DAP) YB Tony Phua.

Pakatan Rakyat memiliki formula istimewa untuk merealisasikan "Malaysia Yang Bebas Cukai Demi Kesejahteraan & Kemakmuran Rakyat" kata Dato' Haji Husam Musa.

Semua Ahli Parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat membantah sekeras-kerasnya tindakan drastik Kerajaan UMNO/BN menaikkan harga barangan keperluan asas tanpa membentangkan terlebih dahulu untuk dibahaskan dalam sidang Parlimen. Jelas dan Nyata bahawa UMNO/BN bertindak sesuka hati seumpama Negara ini milik mutlak mereka dan bebas berbuat apa saja tanpa memikirkan kesan kepada rakyat yang rata-ratanya masih berpendapatan rendah dan miskin.

Dat' Haji Husam yang juga EXCO Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan menyelar etika kerja Kerajaan UMNO/BN yang zalim dan tidak bertanggungjawab apabila projek-projek mega yang memakan kos mencecah billion ringgit serta pembelian dengan kos yang melampau dan tidak masuk akal tetap diteruskan pada masa rakyat terus menerus dibebani dengan pelbagai kenaikan harga dan cukai contohnya yang terbaru kenaikan barangan keperluan asas yang diumumkan secara tergesa-gesa oleh Najib pada malam 15 Julai selepas sahaja Sidang dewan untuk penggal ini ditangguhkan..

Kenaikan harga barang tanpa kenaikan taraf ekonomi dan gaji rakyat Malaysia yang majoritinya terdiri dari petani,nelayan, buruh, peladang, bekerja sendiri dan bekerja di sektor swasta pastinya akan membebankan rakyat akibat malapetaka ekonomi dan inflasi yang teruk di Malaysia.

Dato' Haji Husam serta barisan penceramah dalam majlis penerangan isu semasa mengajak semua rakyat Malaysia dari semua kaum dan agama untuk menolak UMNO/BN dalam pilihanraya akan datang serta menyokong Pakatan Rakyat demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat dan Negara Malaysia.

-Warta 365

Hasmuzair, Setiausaha Kerja AMK Meninggal Dunia

Setiausaha Kerja AMK Pusat, Hasmuzair Hassan Meninggal Dunia Dalam Kemalangan Jalanraya

Setiausaha Kerja Angkatan Muda KEADILAN Pusat, Hasmuzair Hassan meninggal dunia dalam satu kemalangan jalanraya yang melibatkan sebuah lori diKampung Subang kira-kira pukul 2 petang tadi.

Beliau dipercayai mangsa langgar lari oleh sebuah lori yang telah bergeser dan menyebabkan motosikal yang ditunggang beliau hilang kawalan danjatuh di jalanraya.

Butiran berkenaan lori termasuk nombor pletnya telah diberi kepada polis untuk siasatan lanjut.

Allahyarham, 33, meninggalkan isteri Nazylinda Abdullah, 29 tahun dan tigaorang anak, Nazzratul Alya, 6 tahun, Hasrul Alif, 5 tahun dan HasrulAfiq, satu setengah tahun.

Allahyarham adalah anak keempat daripada 11 adik beradik.

Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad yang berada di rumah mayat Hospital Sg Buloh bersama pimpinan AMK, kaum keluarga serta rakan seperjuangan menyifatkan Allahyarham Hasmuzair sebagai seorang yang ceria, aktif dan sentiasa bersedia untuk berkorban demi rakan dan parti.

"Arwah tidak pernah lekang dalam tugasnya, hingga tengah malam punsanggup bekerja untuk parti," kata Nik Nazmi.

Fariz Musa, rakan karib arwah dan juga Timbalan Ketua AMK Pusat menyuarakan kesedihan yang amat sangat atas kehilangan Allahyarham yang lbih disenangi dengan panggilan Jack.

"Jack merupakan seorang rakan dan bapa yang begitu baik, tiada ganti kehilangan beliau," kata Fariz yang masih tidak dapat menerima kehilangan rakan yang dikenali beliau selama lebih sedekad.

Solat jenazah telah disempurnakan oleh Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Dr Badrulamin Bahron.

Jenazah Allahyarham akan dibawa pulang dari Hospital Sg Buloh selepas bedah siasat malam ini untuk dikebumikan pagi esok dikampung halamannya di Kampung Simpang Geti, KM2 Jalan Mata Air, Arau, Perlis.

AMK telah mewujudkan tabung bantuan bagi isteri beliau yang tidak bekerja serta tiga anak kecil Allahyarham untuk meringankan beban kehidupan keluarga yang ditinggalkan.

Ahli KEADILAN, penyokong Pakatan Rakyat, rakan serta orang ramai boleh menyalurkan sumbangan kepada akuan Nazylinda di akaun Ambank nombor 0040024033611.

Al Fatihah.

Related Posts with Thumbnails
hak cipta terpelihara ©2011. MUSLIMEEN UNITED .